Door Mark Hendrikman

Redacteur

Betere koop na anderhalf jaar updates

Rereview van de Steam Deck-software

18-07-2023 • 06:00

127

Multipage-opmaak

Inleiding

Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam de Steam Deck op de markt. Dat apparaat poogde iets nieuws te doen. Dat was niet handheld-pc-gaming, want daarvoor kon je al aankloppen bij de Ayaneo’s en GPD Wins van deze wereld. Wat de Steam Deck daar nog aan probeert toe te voegen, is een op Arch Linux gebaseerd besturingssysteem dat op maat gemaakt is voor het apparaat, de Proton-vertaallaag om Windows-games erop te laten draaien en een uitgebreide selectie programmeerbare invoerapparatuur. Dit alles zou moeten resulteren in een handheld-pc die er veel beter dan de concurrentie in slaagt om pc-gaming mobiel te maken.

Bij de release waren recensenten overwegend onder de indruk van het apparaat. Lovende woorden waren er voor de prestaties en de veelzijdigheid: je kon elke game starten die je maar wilde en hem mogelijk ook goed werkend krijgen. Dankzij de snelle slaapstand waarbij de games niet crashen, is stoppen net zo makkelijk als starten. Bij de juiste games kwam die visie van lekker handheld-pc-gamen echt uit.

‘De juiste games’ zou onderstreept moeten zijn, want het gamen ging absoluut niet vlekkeloos. Voor menig game moest veel getweakt worden voordat ze werkten. Andere games wilden niet werken ongeacht hoeveel je ervoor tweakte, omdat de Proton-vertaallaag er nog niet klaar voor was of omdat de anticheat simpelweg het platform niet duldde. Of de game draaide wel, maar de accuduur was onpraktisch kort. Tot slot vertoonde SteamOS ook nog regelmatig bugs die het gebruiksgemak behoorlijk hinderden.

Valve stuurde de Deck echter niet met een kluitje in het riet. Nog tijdens de reviewperiode bracht het bedrijf regelmatig updates uit voor de Deck en tot op heden heeft het rollingreleasebesturingssysteem inclusief bèta's zo'n 200 updates mogen ontvangen. Deze hebben bugs verholpen en nieuwe features geïntroduceerd. Tegelijk werkt Valve samen met Wine-medeontwikkelaar CodeWeavers om de op Wine gebaseerde Proton-compatibiliteitslaag meer games te laten ondersteunen. Ook het uitzoekwerk tracht Valve uit handen te nemen met zijn Deck Verified-programma. Daarin keurt het Steam-games, die de stempels Verified, Playable of Unsupported kunnen krijgen. Verified en Unsupported spreken voor zich, en Playable betekent volgens Valve dat ze 'wat extra inzet vergen om in te stellen of spelen'.

Zoals het gaat in het Linux-domein, is Valve verre van de enige die werk verzet. De community is in de tussentijd ook druk bezig geweest met scripts, plug-ins en apps die helpen met zaken als compatibiliteit, ondersteuning van andere launchers en algemeen gebruiksgemak.

Dus hoe staat de Steam Deck er nu voor? Is hij nu beter aan te raden aan de meer technische gebruiker? Hoeveel en hoe vaak moet je nog tweaken om een game aan de praat te krijgen? En is hij stiekem al aan te bevelen aan je niet zo technische neefje?

Nog een kleine noot: de Steam Deck is eigenlijk gewoon een pc, en pc’s kunnen ontzettend veel. Om de scope van het verhaal beheersbaar te houden, kijk ik niet naar hoe het is om Windows op de Deck te draaien. Zonder er diep op in te gaan, sta ik wel stil bij cloudgaming en emulatie.

De grootste klachten bij de release

De grootste klacht bij de release was waarschijnlijk de hoeveelheid ‘speelbare’ games. Bij de eerste reviews was de lijst met door Valve goedgekeurde games relatief kort. Daardoor was het vaak een loterij of een game wilde starten en of je er weinig of veel aan moest tweaken. De teller voor geverifieerde titels stond toen op ergens tussen de 700 en 800 en het oordeel daarover was: dit moest hoger. Idealiter moesten er meer door Valve geverifieerde games komen die zonder tweaken werkten, maar games die na tweaken werkten, waren natuurlijk nog steeds beter dan niets. Die wens vervult Valve deels ook door Proton verder te ontwikkelen.

F1 2021 crash op Deck
F1 2021 wilde ten tijde van de release van de Deck soms nog heel hard vastlopen.

Ook bugs en een algemene ‘onafheid’ van de software kwamen langs in veel reviews: kleine eigenaardigheden in de interface zoals een zoekfunctie die niet makkelijk te vinden is, verschillende scenario’s waarin de Deck crasht, bluetoothaudio die niet goed werkt, wifi die vergeten wordt, games die verdwijnen uit de bibliotheek tot na een reboot. Het vormde een grote stapel kleine klachten die voor meerdere reviewers toch noemenswaardig was geworden.

Een laatste klacht is de vindbaarheid van de door Valve geverifieerde games. Op de Deck kun je navigeren naar de Great on Deck-sectie, maar eenmaal daar aangekomen, zijn de opties om verder te vinden wat je zoekt niet robuust. Een zoekfunctie is er, maar die mist basale opties als filteren met minimumprijzen, releasejaren, ontwikkelaars, uitgevers en tags die gebruikers zelf kunnen toevoegen.

De Deck had meer geverifieerde titels nodig

Valve snapte natuurlijk al dat de hoeveelheid games die geverifieerd zijn om te werken op de Deck moest toenemen. Verschillende recensenten tekenden in hun initiële reviews al aan dat Valve constant Tweet 10K Deck Verifiednieuwe games toe aan het voegen was aan Deck Verified. In de review van Linus Tech Tips is te zien dat er toen zo’n 400 Verified en 325 Playable games waren op Steam. Anderhalf jaar later zijn er volgens SteamDB bijna 10.300 games die goedgekeurd zijn door Valve, waarvan een derde Playable en twee derde Verified is. Dat is in anderhalf jaar tijd een toevoeging van ruim meer dan 9000 games of een toename van een factor 14.

Dat is uitstekend nieuws natuurlijk, maar zijn dat ook de soort games die je wilt spelen? Wie op SteamDB zoekt naar games die afgekeurd of niet getest zijn door Valve, met een prijs van minimaal 19,99 dollar en een releasedatum in de afgelopen jaren, zal weinig bekende of grote namen zien. De namen die wel bekend voorkomen, zijn voor 2023: Starship Troopers: Extermination, Sons of the Forest, Aliens: Dark Descent en Returnal. In 2022 zijn dat Dune: Spice Wars, Sniper Elite 5 en Need for Speed Unbound. Voor 2021 is dat The Medium en voor 2020 en 2019 is er niets echt noemenswaardig te vinden. Mocht je een bekende, redelijk recente titel in je hoofd hebben en je afvragen of hij geverifieerd is: hoogstwaarschijnlijk dus wel.

Al met al is dat absoluut geen grote ‘vangst’ te noemen en daarbij moet nog meegenomen worden dat Valve bij een deel van die afgekeurde games wel zegt dat er ‘nog gewerkt wordt aan ondersteuning toevoegen voor deze game aan de Steam Deck’. Dat betekent zonder twijfel dat Proton de missing link is en dat een toekomstige Proton-update de doorslag kan geven.

De rol van communityprojecten ProtonDB, Decky Loader en ProtonDB Badges

Zelfs de afwezigheid van een keuring door Valve hoeft je niet tegen te laten houden. In onze review van de Steam Deck staat dat ProtonDB een zeer belangrijke bron van informatie is en dat is nu ook onverminderd waar. Daarop vind je nog steeds gedetailleerdere compatibiliteitsrapporten, die ook toegespitst zijn op de Deck. Dat geldt evengoed voor Verified-titels als voor alle andere games.

Het belang van ProtonDB is onveranderd, maar de toegankelijkheid ervan op de Deck is toegenomen, wat goed nieuws is. Dit is te danken aan Decky Loader en de ProtonDB Badges-extensie. Dat is custom software voor de Deck die een ProtonDB-badge op de detailspagina van iedere game in je bibliotheek zet, gewoon in de Game Mode. Zo kun je in een oogopslag zien wat de community vindt van de werking van een game, net als je kunt zien wat Valve ervan vindt.

ProtonDB Badges op Steam Deck (blurred)
Valve geeft geen garanties dat Darktide gaat werken op je Deck, maar de ProtonDB-community wel, getuige de 'gold'-badge linksbovenin.

Helaas worden deze badges niet getoond op de Store-pagina’s van de games, terwijl weten hoe de games werken die je wilt kopen, net zo nuttig is als weten hoe de games die je al hebt, functioneren. Deze extensie kan nu dus nog niet dienen als koophulp.

Ontwikkelingen aan Proton

Ook op het gebied van de Proton-vertaallaag is Valve bezig geweest. Ongetwijfeld is de toename aan geverifieerde games mede te danken aan deze werkzaamheden. Proton is sinds de release van de Deck meegegaan van het toen semiactuele Wine 7.0 naar Wine 8.0 nu. Valve lijkt de point releases van Wine niet mee te nemen, dus de verbeteringen van Wine 7.1 tot en met 7.22 kwamen pas mee met Wine 8.0. Het mag erkend en gewaardeerd worden dat Valve niet alleen afwachtend games keurt, maar ook proactief helpt met de compatibiliteit.

Proton-GE en ProtonUp-Qt

Ook op het gebied van deze vertaallaag springt de community bij om zaken beter te maken. Een prominent voorbeeld hiervan is Proton-GE, waarbij GE staat voor ontwikkelaar Glorious Eggroll. Zijn fork van Proton bevat wat meer up-to-date softwarecomponenten en wat gamefixes die Valve nog niet heeft. Meestal is zijn versie van Proton niet nodig, maar soms wel. Uit de changelogs valt te halen dat Proton-GE bijvoorbeeld op het moment van schrijven ondersteuning biedt voor het gebruik van Easy Anti-Cheat in Gears 5. Kort na de release van Diablo IV, bood het ook fixes die Valves Proton-uitgave op dat moment nog niet had en die een verschil maakten in de speelbaarheid. Installatie van Proton-GE en andere varianten van Proton gaat weer makkelijk met de ProtonUp-Qt-applicatie, eveneens een product van de community en gewoon vindbaar in de ingebouwde appwinkel.

ProtonUp-Qt
Als je ProtonUp-Qt vanuit Game Mode start, is het niet beeldvullend en de scaling verdient geen schoonheidsprijs, maar het werkt wel.

Games die zelfs mede met de Deck in het achterhoofd ontwikkeld worden?

Valve biedt gameontwikkelaars richtlijnen om een game goed tot zijn recht te laten komen en geeft ook de criteria op om door het Deck Verified-programma heen te komen. Langzaamaan zien we ook dat ontwikkelaars rekening gaan houden met de Steam Deck. En dat is natuurlijk uitstekend: als er van twee kanten aan compatibiliteit gewerkt wordt, kan het werk alleen maar sneller gaan. Voorbeelden van ontwikkelaars die zich in ieder geval publiekelijk bezighouden met Deck-compatibiliteit zijn de devs achter The Last of Us Part 1, maar ook indiegames als Horror Tales en Rimworld. Het valt te verwachten dat naarmate de verkoopcijfers van de Steam Deck oplopen, het ontwikkelen met de Deck in het achterhoofd zal toenemen.

Vindbaarheid van games en bugs in het OS

Valve heeft goed en veel werk verzet met zijn Deck Verified-programma. Een game vinden die enigszins populair is of was die niet door Valve is gekeurd, is zeldzaam. Dat is fijn, want met de Deck wordt je to-dolijst van tweaks heel snel heel lang, dus dat Valve de gebruiker wat werk uit handen neemt, is zeer welkom.

Wat echter enigszins onbegrijpelijk en frustrerend is, is de vindbaarheid van die games. In de Steam Store is er een sectie voor alles dat Deck Verified is, maar daar valt niet zoveel te filteren: een paar genres, wat populair is, wat afgeprijsd is en dat was het wel. De gewone zoekfunctie op Steam maakt het wel mogelijk om te zoeken tussen de Playable-spellen en niet alleen de Verified-titels. Hier ontbreken alsnog een aantal filteropties: minimumprijs, releasejaar, uitgever en ontwikkelaar. Je komt wel wat verder met de tags die gebruikers aan games kunnen toevoegen, ware het niet dat dit systeem moderatie mist. Zo valt volgens de Steam-gebruikers van alles en nog wat onder ‘immersive sim’, het genre van Deus Ex, BioShock en Prey 2017. Het zou beter zijn als je kon zoeken binnen bijvoorbeeld de top vijf aan gebruikerstags.

SteamDB is een goed alternatief op de zoekfunctie van Steam. SteamDB’s Instant Search biedt filters als minimumprijs, releasejaar, ontwikkelaar en uitgever. Ook kan ieder filter als exclusie dienen in plaats van inclusie. Dit maakt zoeken in Steam veel makkelijker, maar het kan niet sorteren op populariteit, alleen op gebruikersreviewscore. Ook vielen de filters ‘exclude Steam Deck Playable’ en ‘exclude Steam Deck Verified’ om de een of andere reden niet te combineren, wat een round-up van titels die niet op de Deck werken, wat hinderde. Een combinatie van beide platformen gebruiken, om te zoeken, is aan te raden, maar het kan nog steeds makkelijker.

Zoeken op Steam en SteamDBZoeken op Steam en SteamDB

Zoeken op Steam vergeleken met zoeken op SteamDB: beide hun eigen unieke krachten, maar alleen gecombineerd zijn ze echt effectief.

Bugs: geplet

Hoewel recensenten bij de release nog wat te klagen hadden over bugs en eigenaardigheden in de software van de Deck, is dat nu niet meer het geval. De Deck doet betrouwbaar en redelijk snel wat hij moet doen en gekke vastlopers heb ik niet meegemaakt. Verrassend is dat zeker niet; Valve heeft behoorlijk veel updates uitgebracht sinds de release van de Deck, die zich naast nieuwe features natuurlijk hebben gericht op bugfixes, en die hebben hun vruchten afgeworpen. Om te kunnen gamen, moet je misschien nog wat tweaken, maar niet om het besturingssysteem überhaupt te kunnen laten functioneren.

Het volgende euvel was niet zozeer een bug, maar wel een probleem in de software, dat voor iedereen storend was. Een van de fans waarmee de Deck geleverd kon worden, de Delta-fan, maakte een hoog geluid, zelfs bij lichte belasting van de apu. Gebruikers met de Huaying-fan zouden daar veel minder last van hebben. Sinds mei 2022 is de fancurve aangepast om ook de Delta-fan minder geluid te laten maken. Toch is de fan te vervangen, net als vrijwel alle Deck-onderdelen.

Nieuw geïntroduceerde features

Uitgebreider prestatiemanagement

Valve heeft een aantal nieuwe features geïntroduceerd. Om te beginnen zijn er de uitgebreidere opties om de prestaties van Deck-games te monitoren en aan te passen. Enkele maanden na de release van de console kreeg het de optie om de verversingssnelheid van het beeldschem aan te passen. Dat kan met een bereik van 40Hz tot 60Hz en de reeds bestaande frameratebeperking past zich erop aan: de opties op dat gebied komen neer op een kwart, de helft, gelijk aan de verversingssnelheid of uncapped. Dat de opties voor frameratebeperking deelbaar zijn door de verversingssnelheid, helpt om screen tearing te voorkomen. Dit alles moet meer opties geven om consistente prestaties uit het apparaat te halen, die ook in balans zijn met de accuduur.

Performance settings op Steam Deck
Performance-settings op Steam Deck

Lockscreen

De Steam Deck is handzaam en daarmee vatbaar voor diefstal. Daarom heeft Valve kort na de release een lockscreen geïntroduceerd. Gebruikers kunnen de Deck op slot laten gaan bij bijvoorbeeld het booten en uit stand-by komen. Ontsleutelen doe je met een pincode, maar in de stijl van de Steam Deck zijn de verschillende toetsen mapped op de cijfers 0 tot en met 9. Daarmee kan je je pin ook zien als een knopinvoerpatroon.

Steam Deck-pinbeveiliging

Reparatiecentra

Een half jaartje na de release van de Deck deed Valve zijn reparatiecentra uit de doeken. Dat is waar een Deck heengaat bij een garantiekwestie, maar ook als gebruikers zonder garantie een reparatie aan de handheld willen laten verrichten, kan dat tegen betaling gedaan worden. Hoe het met onderzoeks- en verzendkosten zit, vermeldt Valve niet. De klantenservice van het bedrijf laat wel aan klanten weten dat je je Deck maximaal zo'n drie weken kwijt bent als je hem instuurt.

Custom bootanimaties

Ook het opstartfilmpje van de Deck is inmiddels aan te passen. Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende animaties uit de Points Shop, maar Decky Loader heeft een plug-in die hetzelfde kan, met zijn eigen repository aan animaties, die geen Steam-punten kosten.

Deck Dock

Een modern mobiel apparaat is natuurlijk gebaat bij een dockingstation en dat geldt al helemaal voor de Deck. Met het officiële Steam Deck Dock maak je van een enkele USB-C-poort een apparaat met HDMI, DisplayPort, ethernet en USB. Dit maakt van de Deck meer een desktop- of consoleachtig apparaat. Dat komt beter uit als je wilt gamen op een groter scherm of het tweaken wilt doen met meer randapparatuur aangesloten. En als je gaat tweaken is een muis en toetsenbord volledig aan te raden; de touchpads en het touchscreen werken wel, maar echt makkelijk te gebruiken zijn ze niet.

Steam Deck Dock

Games 'downloaden' van je desktop naar je Deck

Opslagruimte op de Steam Deck is kostbaar. Niet alleen moeten er games op gezet worden, maar ook de vooraf gecompileerde shaders die de prestaties ten goede komen, moeten erop. Hoewel die laatste kleiner zijn geworden, geldt onverminderd dat een grotere ssd, en mogelijk een SD-kaartje erbij, aan te raden zijn. Valve heeft daar nog iets anders op verzonnen: lokaal gamedata overzetten tussen systemen met Steam erop. Gebruikers kunnen tegenwoordig een game installeren op bijvoorbeeld hun desktop en als ze daarna de game op de Deck willen installeren, dan kan de data van die desktop-pc gehaald worden. Op deze manier moet je meer uit je Deck kunnen halen zonder extra opslag te kopen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je tussendoor mogelijk naar huis moet om games te wisselen.

Andere launchers: buiten de gebaande paden

Steam is natuurlijk niet het enige pc-gamingplatform ter wereld. Concurrenten zijn: de Epic Games Store, GOG, Battle.net, de EA App en Ubisoft Connect. Soms bieden deze platformen games die elders niet te vinden zijn, zoals Battle.net bijvoorbeeld doet. Andere platformen geven ontzettend veel games weg, zoals Epic. Er zijn dus redenen te bedenken waarom je een andere launcher dan Steam wilt gebruiken op je Steam Deck. Om deze launchers werkend of zelfs goed werkend te krijgen, moet je af en toe nog best veel tweaken.

Epic Games

Voor de Epic Games Launcher zijn er meerdere opties. Zoals voor allemaal geldt dat je de Windows-installer van Epic kan draaien via Steam met Proton. Dat vergt wel wat stappen: ga de desktopmodus in, download de installer, voeg hem toe aan Steam en open hem dan in Steam. Verander na de installatie de verwijzing in Steam van de .msi van de installer naar de .exe van de geïnstalleerde launcher. Dat is een zeer beknopt verhaal; als je dit gaat doen, zijn er genoeg guides om te volgen.

Proton slaat zijn ‘Windows’-mapstructuur altijd op in /home/[gebruikersnaam]/.local/share/Steam/steamapps/compatdata. Het is aan te raden deze locatie te bladwijzeren in de bestandsmanager; je zult er vaker heen navigeren.

Epic Games Store installeren op Steam DeckEpic Games Store installeren op Steam DeckEpic Games Store installeren op Steam Deck

Er zijn applicaties die dit proces voor de gebruiker automatiseren. Ontwikkelaar moraroy kwam met NonSteamLaunchers, een app waarin je simpelweg aangeeft welke launcher of launchers je op je Deck wilt, en hij installeert ze voor je, inclusief toevoeging aan Steam. In onze ervaring is dit veel sneller en meestal betrouwbaar.

Nadat de Epic Games Launcher geïnstalleerd is, kun je vanuit Steam de Epic-launcher opstarten, je games installeren en ze spelen. Dit is de simpelste manier, maar het is belangrijk om te onthouden dat de Proton-versie waarmee je de launcher start, ook goed moet werken met de game die je wilt spelen. Als theoretisch een bepaalde Proton-versie nodig is voor een game, maar de launcher wil er niet mee starten, dan heb je pech. Ook moet je mogelijk regelmatig wisselen tussen control schemes met deze methode, want je kan er maar een aanwijzen als de standaard voor de launcher.

Een alternatief op de Epic-launcher is de Heroic Games Launcher. Dit is een met Linux compatibele, alternatieve frontend voor Epic. Je kunt er je games mee downloaden en openen, maar ook cloudsaves worden ondersteund, hoewel de ontwikkelaar zegt dat dat nog in bèta is. Ook is het hier mogelijk om specifieke Proton-versies aan te wijzen per game en om losse games aan Steam toe te voegen. Al met al is Heroic een krachtigere launcher voor de Epic Games Store, hoewel de interface zich helemaal niet lekker laat bedienen op de Deck. De controllerlay-out voelt onlogisch en de interface-elementen zijn veel te klein voor gebruik in combinatie met het touchscreen of de touchpads.

GOG Galaxy

Voor GOG geldt veel dat ook geldt voor de Epic Games Launcher: installeren met Steam en Proton kan. De Heroic Games Launcher heeft ook ondersteuning voor GOG, cloudsaves incluis, en je kunt zoals gezegd ook NonSteamLaunchers gebruiken.

Battle.net, EA App, Ubisoft Connect

Voor Battle.net, EA App en Ubisoft Connect is geen alternatief te vinden. Als je een game van een van deze platformen wilt spelen op je Deck, ben je genoodzaakt om de Windows-launcher te installeren en te gebruiken. NonSteamLaunchers kan het wel voor je automatiseren, gelukkig .In principe werken ze allemaal wel, hoewel updates aan de launchers soms ervoor zorgt dat de launcher of een game daarin niet meer wil starten. Gelukkig is Valve niet te beroerd om met Proton ervoor te zorgen dat de launcher weer van de grond wil komen na een update.

Launchers en apps daarvoor: het kan zo ingewikkeld zijn als je maar wilt

Wat hierboven staat, kun je beschouwen als het topje van de ijsberg als het gaat om games van andere launchers spelen op de Deck. We hebben het nog niet eens gehad over Lutris, Bottles, BoilR, Winetricks, en Protontricks. Deze applicaties bieden nog meer mogelijkheden om games op verschillende manieren draaiend te krijgen op de Deck, met hun eigen voor- en nadelen. Het is indrukwekkend om te zien wat de community met deze tools allemaal mogelijk maakt, hoewel we dat ‘consoleachtige gemak’, voor zover dat er is, via deze weg natuurlijk allang verloren zijn. Daarvoor in de plaats moet je veel stappen doorlopen, de apps hebben vaak lelijke scaling en de controllerinput werkt niet lekker.

Cloudgaming en emulatie

Uit de posts in het Steam Deck-topic van GoT valt op te maken dat menig Deck-gebruiker zijn handheld ook gebruikt om games te streamen. Logisch natuurlijk: je geeft wat beeldkwaliteit en responsiviteit op en je krijgt er games voor terug die meer grafische pracht kunnen vertonen dan de Deck aankan, terwijl de accu ook nog eens langer meegaat. Twee grote namen op het gebied van cloudgaming zijn Xbox, met het Game Pass-onderdeel Xbox Cloud Gaming, en GeForce NOW, een 'bring-your-own-games'-platform.

Xbox Cloud Gaming

Xbox Cloud Gaming kun je niet via de officiële app spelen, maar wel in de browser. In de appstore van de Deck is Microsoft Edge te vinden. Na de installatie is het zaak om in te loggen op Xbox.com, via een terminalcommando Edge toegang geven tot de invoerapparatuur van de Deck, Edge toe te voegen aan Steam en de launchparameters aan te passen, zodat de browser beeldvullend wordt en bij het opstarten meteen naar Xbox.com/play gaat.

Microsoft lijkt ook een mate van vertrouwen te hebben in de prestaties van Xbox Cloud Gaming op de Deck. Het heeft zelfs een guide geschreven voor wie het wil proberen. Maar je voelt het inmiddels wel aankomen: de community heeft ook alternatieve clients gemaakt, genaamd Greenlight en xbPlay. Steam Deck HQ heeft een guide voor beide. Daarnaast biedt NonSteamLaunchers ook ondersteuning voor Xbox Cloud Gaming en GeForce NOW; het is een appje die van vele markten thuis is.

Al met al is het toevoegen van Xbox Cloud Gaming aan je Steam Deck relatief simpel, maar niet iets voor dat niet zo technische neefje. De speelervaring is prima, maar de standaardvoorwaarde van cloudgaming geldt natuurlijk ook hier: alles hangt van je latency af.

GeForce NOW

Nvidia’s bekende cloudgamingdienst werkt eigenlijk hetzelfde. De dienst kan in de browser werken en dat lijkt de simpelste implementatie. Opnieuw moet de browser toegang hebben tot de controller van de Deck en hij moet starten met wat speciale commando’s. Eigenlijk is het enige verschil de URL die in de startparameters genoteerd wordt. Je kunt ook Chrome gebruiken, dat moet in de praktijk geen verschil opleveren.

Al met al valt in dit hoofdstuk weinig te melden. Deze twee grote gamestreamingdiensten werken prima na een minimale hoeveelheid tweaken, wat een aardig goed resultaat is voor een Linux-computer. Vriendelijk voor de leek is het niet, maar voor de techneut valt het alleszins mee.

Emulatie

Emulatoren voor Linux waren er al, maar speciaal voor de Deck heeft ontwikkelaar dragoonDorise EmuDeck gemaakt. Dat is een pakket aan bestaande emulatoren voor Linux, die geïnstalleerd en beheerd worden door zijn software. EmuDeck loopt door de installatie heen, begeleidt bij het selecteren van emulatoren, het plaatsen van roms in de juiste mappen en ondersteunt zelfs achievements en cloudsaves.

Emulatie is voor dit verhaal een beetje als Windows. Het is volledig denkbaar dat je je Steam Deck voor deze toepassing wilt gebruiken, maar dit is een gigantische rabbit hole die in het kort besproken moet worden of een eigen artikel moet hebben.

Om het kort te houden: EmuDeck introduceert een mate van gebruiksgemak die je niet terugziet bij de andere launchers uit hoofdstuk 5. De interface is gelikt, alles loopt snel en soepel en binnen de kortste keren kun je je roms draaien. Het is nog altijd niet geschikt voor dat niet zo technische neefje, zeker niet wanneer je je eigen biosbestanden moet aanleveren voordat de emulatoren hun ding doen, maar voor techneuten en voor emulatorbegrippen durven we te zeggen: EmuDeck heeft het ontzettend goed geregeld en dit softwarepakket maakt de Deck tot een hele geschikte emulatiehandheld. Deze gids van Fan The Deck geeft een goede indruk van wat je te wachten staat als je EmuDeck in huis wilt halen.

Conclusie

Een van de grootste klachten over de Steam Deck, het gebrek aan goedgekeurde games, is ruimschoots verholpen. Na anderhalf jaar zijn er meer dan tienduizend games door Valve geschikt bevonden voor de Deck. Twee derde daarvan is goed speelbaar en een derde is ‘goed genoeg’. Dat geeft de gameliefhebber het gevoel dat hij waarschijnlijk ook heeft bij Steam op Windows: een snoepwinkel die zo groot is, dat je niet weet waar je het moet zoeken.

Letterlijk: Valve doet goed werk met het opbouwen van een index aan games die voor de Deck geschikt zijn, maar door die games heen bladeren, voelt meer als werk dan lekker winkelen. De Steam Store heeft een sectie voor Deck-games, maar er valt maar weinig te filteren. Op basis van het jaartal of de ontwikkelaar filteren, gaat bijvoorbeeld niet. De onofficiële website SteamDB kan dat weer wel, maar die sorteert de resultaten altijd op gebruikersreviewscore. Wil je sorteren op wat nieuw is, of populair, goed gewaardeerd of afgeprijsd? Dan mag je weer terug naar Steam. Volgens SteamDB heeft Steam bijna 150.000 producten in zijn winkel. Dat schreeuwt om een krachtige manier om te zoeken en te filteren, en die ontbreekt.

Naast het werk van Valve om Steam-games te keuren, komt de community met geweldige gratis tools om meer mogelijk te maken op de handheld: scripts om thirdpartylaunchers makkelijk te installeren, hele programma’s om bepaalde launchers niet meer te hoeven gebruiken, een app waarmee een handige, aangepaste versie van Proton makkelijk binnengehaald wordt en een plug-in waarmee je alles wat je aan Steam toevoegt van een plaatje voorziet, alsof het native is. In principe kan de Deck vrijwel alles draaien dat Windows kan draaien en het is mede dankzij al die ontwikkelaars in de community dat dat ook verwezenlijkt wordt. Dat maakt de Deck een veel interessanter apparaat dan het anders was geweest.

Het was natuurlijk niet zo gek dat reviewers klaagden over bugs in de Steam Deck vlak voor de release. Het gaat om nieuwe hardware en nieuwe software, die samen iets doen dat eveneens relatief nieuw is. Natuurlijk zou het aanvankelijk rammelen. Het feit dat Valve tijdens de reviewperiode constant updates uitbracht, wat soms het werk van een reviewer een beetje frustreerde, zei eigenlijk al genoeg. Valve is op die voet verder gegaan in de afgelopen anderhalf jaar en het resultaat mag er wezen: de bugs zijn geplet en er zijn fijne nieuwe features bij gekomen.

Niet de minste van die nieuwe features is de betere controle over de framerate en refreshrate van de handheld, wat de reeds prille accuduur ten goede komt. Daarnaast is er onder andere betere beveiliging in de vorm van een lockscreen, zijn er reparatiecentra opgezet en is er een officieel dockingstation. Valve probeert duidelijk een markt voor de Deck te creëren en dat leidt tot een zeer goed ondersteund product. Er zitten veel haken en ogen aan de Deck, maar ‘misschien wordt het abandonware’ is daar niet een van.

Cloudgaming en emulatie voelen niet aan als de ‘primaire’ vorm van gaming op een pc, maar het is natuurlijk wel degelijk gamen. In die achttien maanden sinds de release zijn Xbox Cloud Gaming, GeForce NOW en emulatie van tal van consoles en handhelds een realiteit geworden op de Deck. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het draaien van thirdpartylaunchers gaan cloudgaming en emulatie boven verwachting makkelijk.

Steams concurrentiepositie is voor Deck-eigenaren veel sterker

Ik heb geen sterke voorkeur voor een bepaalde launcher. Waar gamers op het internet soms andere platformen dan Steam de naarste dingen toewensen, heb ik dat gevoel nooit gehad. Als een game exclusief was voor Epic Games, of gratis op Ubisoft Connect, dan gebruikte ik Epic en Ubisoft. Op den duur krijg je dan een versnipperde gamebibliotheek, maar daar was Playnite weer de oplossing voor. Van een beetje extra geheugengebruik van een extra launcher en de launcher-launcher lag ik niet wakker.

Voor het eerst sinds jaren voel ik me daar anders over. Nu met de Steam Deck maakt het ineens een verschil in gebruiksgemak of ik een game op de Epic Games Store of Steam heb. Games die nog op mijn to-playlijstje staan en die ik op Epic heb, overweeg ik in de uitverkoop toch ook op Steam te halen. Iets meer betalen of tweemaal voor een game betalen, bezorgt je nu dat gemak op de Deck.

De Steam Deck lijkt voor zijn rekenkracht en bouwkwaliteit scherp geprijsd. Wellicht heeft dat ermee te maken dat op de Steam Deck Valves gamestore ineens een nog grotere voorsprong heeft op de concurrentie en dat geld via gameverkopen wel weer terugverdiend wordt.

Dus, een betere koop?

Dus, hoe zit het met dat niet zo technische neefje? Het goede nieuws is dat hij kan kiezen uit 10.000 Steam-games die allemaal met weinig tot geen euvels moeten werken. Het slechte nieuws is dat zodra hij de games wil spelen die hij bij EA, Ubisoft of een andere partij heeft gekocht, alles ineens een stuk technischer en minder soepel wordt. Het kan allemaal wel, maar hij mag gaan googelen, tweaken en tijd investeren. Het pick-up-and-playelement van de Deck valt in duigen zodra je de Game Mode verlaat. De Deck zal hem absoluut meer waar voor zijn geld bieden dan anderhalf jaar terug, maar of dat genoeg zal zijn, moet hij zich alsnog afvragen.

Voor de techneuten onder ons was de Deck al interessant en dat is hij anderhalf jaar later alleen maar meer. Naast de 10.000 goedgekeurde games zijn er thirdpartylaunchers, gamestreaming, emulatie en het gebruik als desktop. Alles kan, als je maar handig bent en eventueel bereid bent om tutorials te volgen.

Steam Deck productplaatje

Lees meer

Diablo IV patch v1.1
Diablo IV patch v1.1 Download van 19 juli 2023

Reacties (127)

127
127
80
7
0
43
Wijzig sortering
Het slechte nieuws is dat zodra hij de games wil spelen die hij bij EA, Ubisoft of een andere partij heeft gekocht, alles ineens een stuk technischer en minder soepel wordt.
Ja en nee. Het eenmalig instellen is lastig, maar zodra launchers/spellen geïnstalleerd zijn en de juiste instellingen hebben, dan is het ook enorm makkelijk weer allemaal. EmuDeck bijv. die geeft je de optie om 'geïnstalleerde' retro games gewoon tussen de rest van je steam library te laten zien (zoals het toevoegen van non-steam games normaal doet bij Steam, maar nu doet EmuDeck dat voor je), met mooi plaatje en alles! Als de instellingen verder goed staan kan ook je niet zo technische neefje zo dat spel starten.

Misschien is het ook goed om te vermelden dat games alleen 'verified' krijgen als het echt lekker in handheld mode te spelen is. Veel games die op playable staan die vereisen bijv. muis of keyboard input maar werken verder prima. Als je dus docked speelt dan zijn veel games 'zo goed als verified'. Ook als een game maar eenmalig een toetsenbord vereist zonder dat de game zelf een virtueel toetsenbord ingebakken heeft (en de deck heeft een eigen virtueel toetsenbord voor zulke gevallen), bijv. om een karakter een naam te geven, dan krijgt een game al niet de verified status.

Verder viel het nog op dat Steam zijn eigen streaming optie er niet bij staat. Steam Link werkt natuurlijk ook erg goed om van je lokale game-pc naar je Steam Deck te streamen.

Ik ben zelf erg blij met mijn Steam Deck, in huis sinds September. Toen ik die binnenkreeg was het ook gelijk mijn krachtigste apparaat. Sinds kort is er een krachtigere Mac-Mini bij in huis, maar ik zie mijzelf nog vaak naar de Steam Deck teruggrijpen omdat die zo lekker mobiel is. Ik merk ook dat ik wel een sterke voorkeur krijg voor games die ook goed op de Steam Deck werken, terwijl ik altijd een trouwe strategie fanaat was die vooral games speelt die eigenlijk enkel met toetsenbord en muis kunnen. Weinig hoeven tweaken voor Steam games trouwens, bijna altijd is het een kwestie van de compatibility setting van de laatste Proton Stable te wijzigen naar Proton Experimental en dat hoeft de laatste tijd een stuk minder vaak. Proton Experimental wordt wel onwijs vaak geüpdate trouwens, dus als je een recente release hebt die nog niet lekker werkt kan het in een week zo gefixed zijn.

Leuke bijkomstigheid is dat alle verbeteringen die nu aan Proton worden toegevoegd ook gewoon op andere Linux apparaten werken. Wat dat betreft geeft deze Steam Deck een enorme spill-over naar de rest van Linux-gaming. Er zijn ook Linux distributies beschikbaar die gebaseerd zijn op SteamOS en gelijk naar Steam in big picture mode booten die je op andere hardware kan zetten (mits er goede drivers beschikbaar zijn natuurlijk). Apple is nu ook bezig om zijn eigen variant in MacOS te zetten, maar dat bouwt helaas niet verder op Proton, dat draait op het open source Crossover Een meer open alternatief op Proton waar Proton vooral Valve beheert wordt, al is het wel open source. Aan de ene kant is het goed om zo meerdere alternatieven te hebben, maar de ontwikkelingen hadden iets harder kunnen gaan als Proton een universele standaard werd.
Goed verwoord.

Sowieso stel ik wat vraagtekens bij de use case “minder technische neefje” want het lijkt wel of we vergeten zijn hoe onze interesse in tweaken ontstaan is. Waarom velen van ons nu in de IT werken. Je minder technische neefje kan ook gewoon leren om te tweaken en zeker bij de Steam Deck is dat doodeenvoudig omdat de userbase hoog is en het internet vol staat met tutorials en handige tools.

Als ik vroeger, pre-internet als zeven jaar oud jochie, kon leren hoe ik mijn Commodore 64 moest bedienen. Of later hoe ik MS-DOS moest gebruiken en IRQ instellingen van add-on kaarten moest instellen, etc. Dan kan mijn neefje nu echt wel even naar Desktop Mode gaan om Lutris te installeren zodat hij Diablo IV kan starten. In verhouding is het doodsimpel.

Juist op deze wijze stimuleer je je neefje om interesse te krijgen in ons vak, daar zouden we blij mee moeten zijn. Laat hem maar lekker aanmodderen en leren, prima toch?
Het verschil wel is dat jij toen zelf hebt moeten ontdekken hoe het werkt en ook wat je hebt gedaan waardoor het niet meer zou kunnen werken. De meeste minder technische jongeren zoeken het antwoord via internet op of bekijken een tutorial waar alles zonder problemen verloopt. Juist omdat ze alles blind volgen weten ze niet de onderliggende actie van de uitvoering die zij hebben gedaan en dus in paniek kunnen raken of niet weten wat te doen als het niet loopt zoals hen wordt voorgeschoteld. (Even vanuit een jongere die wel wil gamen maar geen interesse heeft in de IT).
Ik snap waar je vandaan komt en denk het ook wel eens, maar tegelijk ben ik nogal skeptisch over dat argument. Is dit nu echt zo?

Ten eerste moet je alles gewoon stapje voor stapje leren. Jij begon ook met het dom overtypen van dingen in de commando prompt om een spelletje te starten, vermoed ik. Dat begrip kwam pas na heel veel keer fouten maken en de problemen die dan kwamen weer oplossen ;-)

Ten tweede, als je er over nadenkt - "de onderliggende actie" is feitelijk een bodemloze put. Jij weet misschien hoe pipes en bash werken, maar ken je de kernel function calls? De driver code? de interrupt communicatie in de kernel? De op codes? de binary code? de hardware scheduler? De decoder en de instruction que? Zijn die relevant? Nou ja, nee, maar dat is de linux kernel ook niet als je 'neefje' een spelletje wil starten en ff naar desktop modus switched ;-)

Ben het met je sentiment niet oneens, hoor, maar misschien is dat ook een beetje gedacht vanuit de positie van iemand die dit juist allemaal al heeft gedaan en geleerd.
Ik zocht (en zoek nog steeds) vanalles op youtube op, dat is toch ook ontdekken? Eerst zocht je forums af, nu google je of zoek je even een youtube filmpje op. Hetzelfde principe alleen gebruik je andere "media".

Als ik wat uitzocht van bijvoorbeeld een spelletje wilde ik z.s.m. gamen, ik was ook te lui om daar helemaal mee in de diepte te duiken. En niet iedere IT'er hoeft (en wil) precies alles tot detail weten of moet de onderliggende actie weten. Nu vogel ik dat soort dingen wel op mijn werk uit en verder doe ik in mijn vrije tijd nagenoeg niets met IT en wil ik gewoon dat het z.s.m. werkt. Natuurlijk heb ik dan als IT'er bepaalde "basis"kennis waardoor je in een thuis situatie niet veel hoeft uit te zoeken met een nieuw modempje o.i.d.

Dat verder veel mensen (waaronder jongeren) in paniek raken dat iets niet loopt hoe ze het voorgeschoteld krijgen is begrijpelijk, daarom zijn ze geen IT'er. Het zou wel mooi zijn als ze dan verder zouden zoeken maar vaak kent iedereen wel een IT'er en wordt die gevraagd er eens naar te kijken.
Misschien dat ik van te oude stempel ben, maar vind het nogal omslachtig om naar een video te staren als tutorial. De opgedane kennis, die hou ik minder lang vast dan wanneer ik een geschreven tutorial volg.

En nee, dat is niet omdat 'copy-paste' dan een stuk makkelijker is, ik typ nog altijd zelf, omdat ik zaken ook veel langer zonder moeite onthou als ik ze opschrijf. Overtikken werkt minder goed dan schrijven (in mijn geval), maar is nog altijd beter dan klakkeloos doen wat de video zegt dat je moet doen.

Maar goed, ik ben me er terdege van bewust dat ik een beetje raar ben met dit soort dingen.
Ik kijk bijvoorbeeld vaak videos als ik wat aan mijn auto doe. Ik zoek even op waar ik precies moet zijn als ik een lampje van de achterlichten moet vervangen en hoe ik dus de bekleding in de kofferbak weg moet halen. We 2,5-3 maanden geleden verhuist en hebben flink zitten te klussen van tevoren, tijdens het klussen heb ik ook best veel videos gekeken om te zien hoe iets moest. Wanneer ik het zou hebben gelezen zou ik het denk ik niet begrijpen.

Ik wou ergens graag dat ik het beter zou opsteken als ik het zou lezen en daarna zou overschrijven. Ik heb er dan zelf totaal geen feeling bij en voor mijn gevoel ben ik dan meer net zoals vroeger strafwerk aan het overschrijven dan dat ik het daadwerkelijk leer, wellicht ben ik hier dan weer raar mee. Zo zie je maar dat we allemaal iets raars hebben, haha ;).
...want het lijkt wel of we vergeten zijn hoe onze interesse in tweaken ontstaan is. Waarom velen van ons nu in de IT werken. Je minder technische neefje kan ook gewoon leren om te tweaken...
Wat de tweakers alleen stelselmatig negeren is dat we maar een zeer klein deel van de mensen zijn. Kan het neefje leren tweaken? Vast. Interesseert je neefje dat ene flikker? Waarschijnlijk niet.

Voor verreweg de meeste mensen moeten dingen gewoon werken. Doet het dat niet binnen 2 minuten, dan stoppen ze en gaan ze iets doen wat wel gelijk werkt. En dat snap ik helemaal.

Dus als de Steam Deck wil verkopen aan alle mensen, ja, dan moeten games gewoon vlekkeloos werken. Als ze aan die paar procent van de mensen willen verkopen, dan laten ze de gebruikers het oplossen, maar ik denk dat de aandeelhouders daar anders over denken.
Wat dat betreft geeft deze Steam Deck een enorme spill-over naar de rest van Linux-gaming. Er zijn ook Linux distributies beschikbaar die gebaseerd zijn op SteamOS en gelijk naar Steam in big picture mode booten die je op andere hardware kan zetten (mits er goede drivers beschikbaar zijn natuurlijk).
dit is iets waar ik heel blij van word. Kan je soms details geven van de linux-distributies waar je naar verwijst? Want ik kon ze niet gelijk vinden met "distro based on SteamOS".
Uit mijn hoofd:
  • ChimeraOS, eigenlijk is SteamOS 3.0 (die op de steam deck staat) van ChimeraOS afgekeken. Boot gelijk naar Steam in Big Picture mode, laat je 'flat-packs' installeren, managed zaken als kernel en driver updates voor je, heeft een aparte desktop mode voor als je wel zelf vol wil tweaken. Ook allebei weer gebaseerd op Arch Linux. Heeft veel profijt van de ontwikkelingen kwa game compatibiliteit die nu door de Steam Deck worden doorgevoerd middels Proton. Relatief makkelijk te installeren.
  • HoloISO, meer een directe oplevering van SteamOS als installatiebestand die mogelijk wat lastig aan de praat te krijgen is.
Volgens mij werken ze beiden wel alleen op AMD GPU's helaas.
Hartelijk dank! Heb een nieuwe pc op komst, met AMD gpu. Zou graag die 0,0001 % bijdragen aan linux markt :)
Het eenmalig instellen is lastig, maar zodra launchers/spellen geïnstalleerd zijn en de juiste instellingen hebben, dan is het ook enorm makkelijk weer allemaal.
Hoe graag ik het hier ook mee eens wil zijn, zie ik het toch anders. Ik heb verschillende launchers op mijn Steam Deck gehad, en het meest frustrerende waren de launcher updates en het opnieuw moeten invullen van username en (randomly generated) password elke zoveel dagen, zelfs wanneer je op "remember me" drukt. Daarnaast heb ik dan een controller mapping zonder muis voor bijvoorbeeld GTA V via de Epic Launcher, maar in de launcher kan ik vervolgens niet mijn touchpad gebruiken als muis want hij ziet de launcher en GTA V als één game met één controller mapping. Dan zit ik een beetje spastisch op het scherm de UI door te tikken in de hoop dat ik niet per ongeluk het verkeerde spel start (want alles is zo klein).

Ik speel niet veel GTA V meer op mijn Steam Deck. Niet alleen vanwege mijn afkeer tegen Rockstar, maar ook zeker omdat het opstartgemak me tegenvalt. Het spel dat ik het vaakste speel op mijn Steam Deck blijkt toevallig ook 'Session: Skate' te zijn - een spel dat binnen enkele tellen al speelklaar is op m'n Deck :)
“en het meest frustrerende waren de launcher updates en het opnieuw moeten invullen van username en (randomly generated) password elke zoveel dagen, zelfs wanneer je op "remember me" drukt.”

Dat is niet een Steam Deck-probleem. Ik heb datzelfde probleem op verschillende websites op mijn computer en telefoon, en soms ook in apps.
Ik zeg niet dat het aan Valve is om op te lossen. Maar het feit dat sommige games achter zo'n gebrekkige launcher zitten, maakt wel dat je op de Steam Deck enige frustratie kunt verwachten wanneer je je favoriete spelletje 'eventjes snel' wil opstarten, als dit toevallig achter een dergelijke gebrekkige launcher zit.

Met de hoeveelheid games die men soms gratis via Epic Games kan ontvangen, durf ik het wel te benoemen als iets om rekening mee te houden met de Steam Deck in gebruik. Het is niet altijd even makkelijk om die games op de Steam Deck op te starten. Niemand wil elke keer een gebruikersnaam en wachtwoord via het touchscreen invullen om een spelletje te kunnen spelen.
+1 voor Session en de Deck ervaring van Session! Heerlijk na een dag vol vergaderingen en andere deadlines s'avonds onderuit op de bank hangen en wat kickflips te pompen
Maar de auteur heeft het over EA Ubi en andere partijen. En u noemt dan Emudeck. Dat is toch wel andere koek dan die launchers.
Naja, ik geef een voorbeeld van iets dat erg goed werkt. Als je de Heroic Games Launcher gebruikt voor bijv. Epic and GoG kan je ook games direct aan Steam toevoegen. Ga naar de game pagina en ga naar de instellingen voor die game, daar is een "Add Shortcut to Steam" knop te vinden (toegegeven, dit heb ik nog niet op mijn Steam Deck gedaan, maar werkt prima op andere apparaten hier).

Ik heb het even nagekeken, er is ook een optie dat de Heroic Games Launcher automatisch elke titel aan Steam toevoegt :)

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 22 juli 2024 15:57]

Juist het feit dat het zo eenvoudig is om andere launchers te draaien, zorgt ervoor dat ik de Steam Deck verkies boven de ROG Ally (bijvoorbeeld). Gemak en gebruiksvriendelijkheid ligt heel hoog bij de Steam Deck, waar andere Windows based handhelds nog een beetje buggy en niet intuitief aanvoelen.
Ik heb mijn zoon (13) een Steamdeck voor zijn verjaardag (9 mei jl.) gegeven en tot op de dag vandaag heeft hij hem vrijwel dagelijks gebruikt en ik heb hem nog niet horen vloeken, omdat een spel niet gespeeld kan worden of andere rare zaken.

Nu heb ik mijn zoon, zodra hij een game-PC kreeg (10 jaar) meegegeven dat ik me er zo min mogelijk mee bemoei, omdat geen Windows-expert ben en als ie steeds hulp nodig heeft, bij beter af is met een console.

Enige dat ik uitgelegd heb, is dat ie een herstelpunt maakt voordat ie iets wijzigen gaat en hij eerst gaat zoeken op internet voordat ie bij mij komt vragen.

Resultaat vooralsnog; Die jongen komt er wel, ik hoef hem vrijwel nooit te helpen en hij vraagt vaak voordat ie doet. Trotse IT vader.
Een game pc geven aan een 10 jarige?
Hier hebben de kinderen op 8 jaar een eigen gamepc gekregen. Weliswaar met “afdankers” van papa… maar dat waren best nog goeie spullen.
Ik heb op mijn 11 jaar een 486 gekocht na lang sparen om fifa 96 op te spelen, moest het helemaal zelf wel klaarklooien in MS DOS maar daar heb ik veel mee geleerd.

Dus ik weet niet waarom je denkt dat 10 jarigen niet met computers kunnen werken?
Er zit een groot verschil tussen kunnen en willen. Een 10-jarige is net als een spons, als het gaat om opdoen van kennis. Maar er is ook sprake van gemakszucht. Dat is niet helemaal de juiste term, maar weet me geen betere term te herinneren.

Een 10-jarige die zonder moeite te hoeven te doen een spel opstart op zijn (hanedheld-)console of moeite moet doen om een spel op een andere vorm van computer op te starten, dan wint de compuetr met de minste weerstand het praktisch altijd.

En misschien is de wil er ook nog wel bij de 10-jarige om wat meer moeite te doen. Maar als dat betekent dat hij/zij en een vriendje/vriendinnetje dan niet samen kunnen spelen, dan gaat de aandacht al snel naar de vorm van computer waar dat wel meteen mogelijk is.

In mijn jonge jaren was er bitter weinig om op terug te vallen, ook waren er weinig tot geen alternatieven die mijn aandacht weg konden roven van het probleem. Dus was je automatisch al volhardend om zaken te laten werken zoals jij dat wilde.

Dat laatste is wat er mist bij personen die nu hun 10e verjaardag vieren. Nou hoop ik dat ik het mis heb, maar wat ik zie bij de jongeren in mijn omgeving is teleurstellend. En dat zijn toch echt kids tussen de 5 en 25. Diegenen waarvan ik wel zie dat ze IT goed onder de knie hebben, zijn veruit in de minderheid van diegene die ik zie werken in IT functies. De meerderheid bezit wel genoeg kennis/kunde in wat ze hebben geleerd, maar op andere gebieden zie ik dan ook dat zij zich nog niet uit een warm pak boter kunnen coden/scripten/repareen/analyzeren als hun leven ervan af hing.

Misschien is dat compleet anders in jouw kringen, in de mijne is het helaas zoals ik het beschrijf. Alhoewel dat n==1 ervaring is, denk ik wel dat er meer dan genoeg andere gelijkwaardige 'n==1'-ervaringen zijn.
1 ding mis ik, heeft valve al iemand overgehaald om zijn games native uit te brengen??
...heeft valve al iemand overgehaald om zijn games native uit te brengen??
Nee, Valve heeft juist developers doen besluiten om geen native Linux games meer uit te brengen omdat Proton zo goed werkt...

Waarom heel veel tijd steken in een (goede) native port voor een extreem klein publiek wanneer je wat aanpassingen kan maken en het perfect werkt onder Proton?
Aanvullend: uit interviews blijkt dat er best wel wat Linux fanaten werken bij Valve die natuurlijk niets liever zouden zien dan dat zoveel mogelijk spellen voor Linux uit komen. Maar officieel draagt Valve uit dat als je een game maakt op basis van open standaarden zoals Vulkan en SDL en verder netjes goed gedocumenteerde API's gebruikt, je spel dan prima via Proton met vrijwel "native performance" op Linux zou moeten werken.
Maar als je dat al gebruikt, dan kun je het spel gewoon ook native compilen onder Linux hoor. :)

Zijn genoeg spellen die je zowel de Windows en de Linux built aanleveren.
Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in en ik ben persoonlijk ook zeker voorstander van het uitbrengen van native Linux builds van games. Maar voor de ontwikkelaar komt daar vervolgens de verantwoordelijkheid bij om de Linux versie ook daadwerkelijk te ondersteunen, op al die tientallen verschillende smaakjes Linux*. Terwijl die ontwikkelaar misschien weinig kennis heeft van Linux, laat staan de subtiele verschillen in de diverse distributies er van. Om die extra ondersteuningslast weg te nemen is het officiële standpunt van Valve "zorg dat je game goed werkt op Windows, dan zorgen wij dat deze goed werkt op Linux door middel van Proton". Dat is voor de ontwikkelaars een win-win situatie, want zo krijgen ze er zonder extra moeite een groep klanten bij.

Gelukkig zijn er ontwikkelaars die wel tijd en moeite steken in een Linux build van hun game, vaak met hele positieve resultaten.

*: ik weet dat distro fragmentatie een mythe is, maar dit is nu eenmaal de beleving bij veel ontwikkelaars en mensen die niet veel van Linux weten.
1 ding mis ik, heeft valve al iemand overgehaald om zijn games native uit te brengen??
Veel ontwikkelaars houden dankzij Valve nu rekening met Linux-ondersteuning d.m.v. Proton. Zie bijvoorbeeld BattleBit Remastered, die aanpassingen gaat (laten) doen aan de aangekondigde nieuwe anti-cheatfunctie om ook Linux te ondersteunen.

De Steam Deck, SteamOS en Proton zijn niet gebaseerd op principes, maar op de vraag vanuit de praktijk, voor het meer spellen ondersteunen onder Linux. Die vraag wordt nu veel beter beantwoord. De compatibiliteit geldt voor nieuwe en voor oudere spellen, die nooit een Linux native versie zouden krijgen. Het landschap is zoveel anders dan tien of zelfs vijf jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:57]

[...]


Veel ontwikkelaars houden dankzij Valve nu rekening met Linux-ondersteuning d.m.v. Proton. Zie bijvoorbeeld BattleBit Remastered, die aanpassingen gaat (laten) doen aan de aangekondigde nieuwe anti-cheatfunctie om ook Linux te ondersteunen.
Dat is niet native......
Maar het werkt wel. Liever +10.000 spellen die werken dan enkel 100-200 spellen die native werken.

Een voordeel van Proton als abstractielaag is dat het niet exclusief voor Linux is. Als er ooit een ander interessant OS komt, kan Proton geport worden. Verder zorgt een dergelijke laag voor langdurige compatibiliteit, waarbij oude Linux-native spellen nog wel eens problemen ondervinden doordat ze fout gecompileerd waren in de tijd dat ze uitkwamen (en niemand meer de broncode heeft of de moeite doet om ermee aan de slag te gaan).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:57]

Sterker nog, native kan ook een slechtere ervaring bieden, zo is de linux port van veel total war games in multiplayer niet compatibel met de windows versie, je kan die games dan beter via wine draaien.
Welke mis je?

Deze zijn alvast native:
- CS:GO
- Left 4 Dead 2
- Half Life (1 & 2 )
- Portal (1 & 2)

En waarschijnlijk nog een pak meer.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @kuurtjes18 juli 2023 08:37
Dat zijn in alle gevallen direct ook behoorlijk bejaarde titels van Valve zelf. Left 4 Dead 2 is bijvoorbeeld uit 2009. Echt recente grotere titels zie ik niet native voorbij komen. Juist op een handheld zou ik ook de games die nu "hip and happening" zijn willen spelen. Daarbij komt nog dat het aantal spelers voor dit soort oudere spellen zoals bv Left for Dead 2 inmiddels behoorlijk gekelderd is.

De vraag "welke mis je" kan ik in ieder geval beantwoorden met "vrijwel alles" op basis van dit korte lijstje met alleen oude Valve releases.

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 15:57]

Dat zijn in alle gevallen direct ook behoorlijk bejaarde titels van Valve zelf. Echt recente grotere titels zie ik niet native voorbij komen. Juist op een handheld zou ik ook de games die nu "hip and happening" zijn willen spelen.
De discussie was niet over het kunnen spelen van recente spellen op een handheld, maar welke spellen native voor Linux uitkomen i.p.v. met (expliciete) ondersteuning voor Proton.

'Hip and happening' is subjectief. AAA-spellen met multiplayer en anti-cheat die op het niveau van een rootkit werkt, zullen vaak niet werken. Nu geef ik daar gelukkig niets om, en is de Steam Deck voor mij een prima keuze. Veel recente spellen spelen er wel prima op, als je verder kijkt dan AAA, vaak FOMO/microtransacties/lootbox-gebaseerde prut. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:57]

Dat ook, en wat maakt populariteit nu uit? Als er dagelijks, zeg, 100 gepassioneerde spelers zijn, dan maakt het toch niet uit dat het er geen 2000 zijn?
Ik dacht dat je bedoelde of iemand de games van Valve native wou uitbrengen. Het was nog vroeg toen ik je comment las.

Verder zijn ALLE Valve releases wel degelijk native te spelen. Ik denk dat je zelfs moet gaan zoeken als je iets wilt vinden dat niet native werkt.
Bedoel je met "native" uitbrengen op Linux uitbrengen of specifiek voor de Deck?

Er is een interessante discussie gaande toen een groot spel, Payday 2, zijn native Linux versie niet meer zou gaan voorzien van updates. De Linux community was woest, en de sceptici wezen er graag op dat native clients gewoon niet de moeite waard zijn: Linux gebruikers op Steam zijn 3% van alle gamers dus het blijft een niche. Maar onder de Steam Deck gebruikers waren we niet verbaast; het is efficiënter om betere compatibiliteit te hebben met Proton dan met Linux, want in essentie werk je met dezelfde Windows client. Plus Proton heeft nu een professioneel team achter zich, mede dankzij Valve's developers.

Wat dat betreft zien we wel redelijk wat games die "Steam Deck presets" en specifieke verbeteringen/bugfixes voor de Deck met zich mee krijgen. Bekende games zijn Cyberpunk 2077, Witcher 3 en The Last of Us part 1. Zelfs Starfield krijgt verbeteringen in de UI en tekst grootte voor kleinere handheld schermen :)
Dit argument over Linux 3% geeft een sterke 'survivor bias' geur af.
De paar Linux native games op Steam werken volgens mij stabieler onder Wine. Proprietary software op Linux is vaak een heel gedoe, mede door de licenties van diverse veelgebruikte componenten, dus een open emulatielaag bovenop een gesloten gamelaag is niet eens heel onlogisch.

Ik heb ook niet het idee dat het voor de performance veel uitmaakt. Ik denk niet dat gamemakers er veel voordeel bij zullen hebben hun engines naar Linux te porten, tenzij de engine al makkelijk op Linux werkt en de dependencies op systeemsoftware wordt geminimaliseerd.
Dat ik net Linux had heb ik 10x (Ik denk meer pogingen) gedaan Steam te installeren.
In Linux en in Wine. Was niet werkend te krijgen.
Nu ik wat beter in Linux thuis ben zou het wel lukken waarschijnlijk maar intussen game ik niet meer. :D
Tegenwoordig haal je Steam of steam-installer op met je package manager. Misschien een verspilling van al je Linuxkennis, maar het is niet meer moeilijk. Sterker nog, bij een aantal distros zit er een Steam installer meegeleverd, zodra je hem aanklikt downloadt hij de executables en installeert hij Steam voor je.

Of je draait HoloISO, dat is gewoon SteamOS op andere hardware, dan is Steam zo'n beetje het eerste dat opstart!
Nee, maar we hebben het te danken aan tech. dat steeds meer naar elkaar toe groeit, met Vulkan in het bijzonder. Het native uitbrengen kan ook, aangezien game-engines zoals Unreal en Unity dat ondersteunen.

Er zitten wel haken en ogen aan, dacht dat niet alles supported was onder Linux, maar opzicht kan het goed. Het enige 'vervelende' is de lack of standaarden in de Linux-wereld (al lost iets als Flatpak dat min-of-meer op). De ene game vereist X11, de andere Wayland (of draait beter op de andere) bijvoorbeeld. Het wordt allemaal beter (Wayland + Pipewire worden de ~standaard) en ik dacht dat ook genoeg anti-cheat tools werken op Linux.

Verder is Valve's Proton (emulatie)-laag erg goed geworden. Grappige is dat je zelfs handmatig Windows-applicaties (dus geen games) kunt toevoegen aan Steam, en die dan launcht met bijvoorbeeld Proton (of een fork ervan zoals proton-ge-custom). Photoshop heb ik nog niet geprobeerd, maar zou het zou kunnen.

Wat ook nog opmerkelijk is, MS bouwt er een (beetje) actief in mee. Je kunt nu al Linux GUI draaien op Windows bijvoorbeeld, en WSL werkt ook erg goed. De enige die nu achterblijft is Apple, al hebben die ook plannen en zijn die ook goed in emulatie (dat hebben ze wel bewezen de afgelopen jaren).
Tot mijn zeer grote verbazing wordt er in het gehele artikel niks gerept over soortgelijkste handhelds, zoals de Ally.

Ik begrijp dat dit een re-review is over waar de SteamDeck na 1,5 jaar staat, maar dan hadden we zeker voor een 6-pagina’s-tellend artikel wel even ergens een regeltje mogen lezen over de alternatieve handheld(s) die na de SteamDeck op de markt zijn gekomen, als is het even om de soft/hardware van de SteamDeck in perspectief te stellen.

En in ieder geval op z’n minst een linkje naar de door jullie zelf geschreven artikel op 12 juli: review: ASUS ROG Ally - Een Steam Deck voor álle pc-games?

De SteamDeck is een mooi product, maar Valve heeft met Steam een behoorlijke machtspositie. Concurrentie van andere partijen op deze markt kan voor de consument nooit kwaad. Helemaal producten, waar je naast SteamOS ook nog andere OS’es/grafische schillen op kan runnen.
Tot je grote verbazing... Je zal er maar zo'n last van hebben :P

Hoe dan ook, als je een auto reviewt dan ga je het ook niet hebben over andere merken. Dit is gewoon een review van de Steam Deck, niets meer en niets minder.
Zeker wel. Zelden tot nooit heb ik een autoreview gelezen waarin niet vergeleken wordt met een alternatief.

Vergelijken met alternatieven is in mijn ogen zelfs een absolute must in reviews van hardware in alle branches (PC, mobile, auto, av, etc).

Altijd weer grappig ook, dat autovergelijk, scheer je boek- en restaurant reviews ook over één kam?.

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 22 juli 2024 15:57]

Op de Steamdeck kan je ook andere OSen installeren

Persoonlijk zie ik Windows op de Steamdeck concurrentie als de grootste valkuil, het werkt gewoon niet zo goed en uitgebreid als SteamOS voor puur gaming

Dat de prijs dan vaak ook vele male hoger is werkt ook niet mee helaas
ROG Ally is niet echt een concurrent. Voor wat ik weet kun je nog steeds geen SteamOS installeren, gigantische problemen met software en hardware. Slaat volledig de plank mis. Zat er even naar te kijken omdat ik benieuwd was maar na de hoeveelheid reacties van mensen die problemen hadden en deze hebben teruggestuurd, denk ik niet dat dit echt als een concurrent gezien kan worden. Steam Deck kun je, als je dat zou willen, Windows op installeren, maar dan heb je niet meer de voordelen van SteamOS, wat een belangrijke reden is om voor de Steam Deck te gaan. Als Asus de problemen met plakkende knoppen, hitte productie, defecte SD kaarten fixt en zorgt dat je SteamOS kunt installeren, kan het misschien wel gezien worden als een concurrent. Nu is de Aya Neo een betere concurrent.
Ik zie voor mij persoonlijk de use case niet echt. Ik heb thuis een PC staan, waarom zou ik er dan voor kiezen om op een mini scherm met lagere refresh rate en resolutie te spelen met een lomp ding in mijn handen?

En on the go kan ik wel even zonder.

Ik ben ook voorzichtig wat support van Valve betreft. Steam Machines, Link, OS, Controller. Allemaal na relatief korte tijd volledig opgegeven. Hopelijk houden ze dit wat langer vol.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 22 juli 2024 15:57]

Voor jou persoonlijk kan ik niet zeggen, want ik ben ik en niet jij :+

Maar ik gebruik mijn deck ook 99% van de tijd gewoon thuis op de bank. Een van de grote voordelen is dat ik de deck zo kan pakken en in seconden zit ik terug in de game waar ik mee bezig was. Pc's starten tegenwoordig sneller op dan vroeger maar het duurt toch even voor je werkelijk je game gestart hebt en je save geladen.

Ook is het een meer mentale barrière. Achter de pc gaan zitten is een handeling op zich die je meestal niet doet voor even een half uurtje tussendoor. Op de bank ploffen en je deck grijpen is veel laagdrempeliger. De deck vult nu ook vaker tijd die ik voorheen een beetje met mijn telefoon zat te spelen.

Ik merk ook dat het in de avond spelen op de deck minder negatieve impact heeft op mijn nachtrust dan spelen op pc of console. Het is op een of andere manier een stuk relaxter en minder intensief. Natuurlijk wil je soms juist wel helemaal opgezogen worden in een game en daarom speel ik ook nog wel op de pc of console, maar het heeft allebei zijn voordelen.

En dan vind ik het ook gewoon nog wat hebben om de game letterlijk in je handen te hebben, maar dat zal echt persoonlijk zijn of je dat hebt met handheld gaming. De lompheid van de deck vind ik echter erg meevallen, hij ligt mij in ieder geval perfect in de hand.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 15:57]

En on the go kan ik wel even zonder.
"Er is geen use-case want de bij uitstrek meest gebruikte use-case is eentje die ik niet wil"

Beetje vreemde insteek. Ik zeg toch ook niet dat auto's geen use-case hebben omdat ik er geen wil rijden?
@Finraziel heeft gelijk, de Deck is niet zo lomp als jij lijkt te denken, hij is zeker groter dan een Nintendo Switch maar verrassend ergonomisch.
Ik ben ook voorzichtig wat support van Valve betreft. Steam Machines, Link, OS, Controller. Allemaal na relatief korte tijd volledig opgegeven. Hopelijk houden ze dit wat langer vol.
Steam Machines waren misschien een initiatief van Valve, maar de uitvoering ervan werd volledig aan OEM's overgelaten. Daar kan je van vinden wat je wilt, maar ondersteuning van die apparaten hoeft wat mij betreft niet bij Valve vandaan te komen. De overige dingen die je noemt worden allemaal nog gewoon door Valve ondersteund. SteamOS is inmiddels toe aan versie 3 en wordt actief gebruikt op de Deck. De Steam Link en Steam Controller worden misschien niet meer verkocht, maar ondersteuning in de vorm van (firmware) updates is er nog steeds. De Steam Link is inmiddels geëvolueerd van een stuk hardware naar een app op je telefoon of smart TV en er is zelfs een versie voor Linux op ARM, waarmee je van een Raspberry Pi 4 een Steam Link kunt maken.

Ik geef direct toe dat ondersteuning van Valve niet perfect is, maar beweren dat ze hun spullen maar kort ondersteunen is gewoonweg niet correct.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 22 juli 2024 15:57]

Zoals ook al vermeldt kun je de Steam Deck gewoon op je luie stoel gebruiken. En als je een Smart TV hebt, kun je daar Steam Link op installeren en het spel vanuit je luie stoel spelen op je TV.

En wat het formaat van dat ding betreft, voor mij ligt hij lekker in de hand. Ik heb toegang tot alle knoppen en er zelfs FPS spellen mee spelen, zolang het maar geen zeer snelle gameplay is. (FPS puzzel spellen bijvoorbeeld).

Grotere spellen speel ik er niet op, simpelweg omdat ik daar een Game PC voor heb. Maar hij is ideaal om die kleinere spellen die nog in mijn backlog staan te kunnen spelen.
Het hangt er ook gewoon enorm van af wat voor games je nu precies leuk vindt. Ik vind het prachtig dat de Deck huidige topgames kan spelen, maar persoonlijk heb ik juist veel meer met 2D games, zoals Stardew Valley, deckbuilders of strategie RPG's. Die zijn grafisch sowieso niet per sé indrukwekkend maar lenen zich juist perfect voor hybride gaming.

Of ik ze nu in 1080p of 4K HDR laat lopen in docked modus, is om het even. Maar even snel verder spelen waar ik gebleven was, onafhankelijk of dit nu aan het grote scherm is, of handheld, is gewoon heerlijk.
Hoeveel trekt jou PC+monitor+benodigde randapperatuur (toetsenbord+muis+geluid)? Een Steam Deck trekt 5-20W... Reken maar op tenminste een factor x35 tot significant hoger voor een flinke desktop game PC van tegenwoordig.

Zeker tijdens de hittegolf was ~700W extra warmte in een kamertje geen goed idee, menig consumenten airco kan daar niet tegenop boxen!

Ik heb ook mijn oude, maar snellere GTX970 de deur gewezen en werk nu op een 4800U (wat het non-gaming broertje is van de CPU/iGPU van de Steam Deck), passief gekoeld en trekt significant minder dan de oude (8.5 jaar) PC. Dat verschil merkte ik echt met de hitte golf, sure uiteindelijk alsnog niet haalbaar bij 30C+ en ik zit achter meerdere monitoren, dus die verwarmen de boel alsnog.

On-the-go is wellicht niet voor iedereen handig, ik werk erg veel thuis, kom amper op kantoor. Maar voorheen zat ik 4+ uur per dag in het OV, dat zou best leuk kunnen zijn. Zeker met lange reizen in de trein/vliegtuig. Als je met de auto forenst, sure, niet handig! Maar ik vind het veel fijner dat het ook makkelijk op andere plekken in huis kan worden gebruikt (yes, ik heb een Steam Deck).

Maar hou er ook gewoon rekening mee dat een Steam Deck niet voor iedereen is, net zoals dat een volle desktop game pc niet voor iedereen is, of een Xbox, Playstation, Switch, etc. Het is een optie die ik erg fijn vind om erbij te hebben.

Ik game nog steeds erg veel op mijn 4800U en grote monitor, daar kan je nog best veel op draaien en ik ben ook aan het experimenteren met game cloud streaming (GeForce Now). En dat werkt zowel op een Windows PC, een Mac, een Steam Deck en een tablet...

Note: Steam Link (software) bestaat nog steeds, de hardware wordt al jaren niet meer gemaakt. Dat komt deels doordat er hardware breed beschikbaar kwam die dit zelf ook kon zonder issue, doordat Steam meer inzette op de software oplossing draait het nu onder Windows, Linux, MacOS, iOS (inc. iPads en Apple TV), Android, Raspberry Pi en meerdere TVs. De Steam Link hardware werd overbodig en mensen draaien liever het op multi functional hardware. Steam Machines zijn nooit door Steam zelf uitgegeven en de partners vonden het slechts interessant voor hele korte duur, de hardware was imho ook veel te duur voor wat het deed. SteamOS is nog in Beta en de Steam Controller wordt nog steeds ondersteund. Het meeste van wat we hier noemen zit nu in de Steam Deck en menig fan verwacht nog een Steam Controller v2, eventually. En vier jaar sales vind ik best lang voor een controller, het 'probleem' is dat ze geen nieuwe versie hebben uitgegeven.

De support op Proton door Steam developers is ook enorm, wat een enorme boon is voor gaming op Linux.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 15:57]

Hoeveel trekt jou PC+monitor+benodigde randapperatuur (toetsenbord+muis+geluid)? Een Steam Deck trekt 5-20W... Reken maar op tenminste een factor x35 tot significant hoger voor een flinke desktop game PC van tegenwoordig.
Dat hoeft geen 700W te zijn.

Mijn desktop met 5800X en 6700XT zijn beide licht undervolt en die verbruiken tezamen met de monitor minder dan 300W in full load tijdens zware games. Daarmee speelde ik de afgelopen jaren enkele AAA games aan 1440p100-120, geen probleem.
Nice! Dat is nog steeds 15-20x zoveel dan de Steam Deck. Ik zit ook liever achter een grote monitor, maar op zolder met 30C+ is dat geen relaxde ervaring, zeker niet als je PC er een significante hoeveelheid warmte in blijft pompen...
Akkoord, alhoewel mijn SD met HZD steevast 25W slurpt, dus 10x zo veel is correcter in dat geval. :)
Ik ben ook voorzichtig wat support van Valve betreft. Steam Machines, Link, OS, Controller. Allemaal na relatief korte tijd volledig opgegeven. Hopelijk houden ze dit wat langer vol.
Steam Machines was afhankelijk van partners.

Steam Link wordt nog steeds ondersteund. Als je bedoelt dat de hardware verkoop gestaakt werd, ze zijn overgegaan op een software alternatief dat ondersteund wordt op veel verschillende platformen. Maar wist je dat de hardware Steam Link nog steeds mee gaat met alle Steam Link updates?

SteamOS wordt nog steeds ontwikkeld. Misschien doel je op de debian-based v2? v3 is gebaseerd op Arch met haar Rolling release model, hierdoor is geen direct upgrade path mogelijk. Ze hebben echter wel het plan uitgesproken om v3 evengoed vrij beschikbaar te maken met zoals v2. Nieuws blijft vooralsnog uit over wanneer dit staat te gebeuren, de kans is groot dat ze nog aan de uitdagingen sleutelen om dit goed met willekeurige hardware combinaties te laten werken.

Controller wordt net zoals de Link niet meer verkocht, maar is nog steeds ondersteund op hun platform.

Wat je ook moet realiseren is dat de Steam Deck een culminatie is van alle bovengenoemde technologieën. Er is een doorontwikkeling van hun producten gaande. Als je al die producten gebruikt hebt dan zie je met de Deck dat dat begint zijn vruchten af te werpen.
Agree 100%

Voor onderweg heb ik bovendien m'n Switch oled en Xbox game pass op telefoon. Soms heb ik zelfs mijn 3DS of Vita in mijn tas (maar geen eerlijke vergelijking uiteraard aangezien dat geen courante hardware is).

De Steamdeck (en alternatieven) is in mijn ogen veel te lomp voor onderweg (dan kan ik net zo goed m'n 13" laptop meenemen en op gamen), en wat er ook gezegd wordt, er zijn simpelweg nog teveel (zelfs AAA) games niet fatsoenlijk voor controller geoptimaliseerd zijn. En laat dat nou net de games zijn die ik op een apparaat als dit zou willen draaien.

Uiteraard ieder z'n eigen, maar voor mij zal een Steamdeck (of ROG Ally etc) nooit een meerwaarde hebben.
Na ongeveer een half jaar eigenaar te zijn van een Steam Deck kan ik ook niet anders zeggen dat ik er erg blij mee ben. Enige irritatie punt is de accu, die gaat in mijn ogen niet lang genoeg mee.
Enige irritatie punt is de accu, die gaat in mijn ogen niet lang genoeg mee.
Dit blijft natuurlijk een heikel punt bij handhelds, het is altijd een compromis.

Tweak je wel de spellen die je installeerd?

Wat ik zef doe is altijd op 40hz/fps spelen. Brightness laag houden werkt ook goed. Daarnaast kan FSR een goeie tool zijn, en je in-game graphics instellingen op medium-ish houden.

En ik speel toch voornamelijk iets oudere games op de Steam Deck. De nieuwste tripleA titels zijn uiteraard veel zwaarder om te draaien.

Ik haal zo ongeveer 3/3,5 uur uit een acculading. Wat ook wel genoeg is. En laden gaat best snel.
Ik haal nooit meer dan 2 uur met de game die ik speel. Ik wil echter ook geen compromissen sluiten als het op games aankomt. Ik wil alles op max spelen.

Mijn ervaring met 40hz op de sd is dat ik het beeld zie knipperen wat bloed irritant is. Ik probeer wel de game ste maxen op 40 fps maar het beeld op de sd moet bij mij echt op 60hz staan anders wordt ik er niet goed van. Dan is het net of je naar zon oude crt tv aan het kijken bent. Wat ik jammer vind is dat je op de sd niet de optie 40 fps hebt als het scherm op 60hz staat. Dit moet dus altijd vanuit de game. Nu hebben de meeste games gelukkig tegenwoordig een software limiter ingebouwd. Maar dit is iets wat wel jammer is dat de sd dit niet heeft op 60hz

Ik heb wel gemerkt dat 40 fps erg lekker speelt waar 30 fps echt te laag begint te worden en merkbaar stottert. 40 voelt nog vrij vloeiend. Al is 30 fps bij spellen als anno1800 (die staat overigens als u playable op steam volgens mij, maar werkt gewoon prima) goed te doen. Ligt er ook een beetje aan wat je veel speelt

Nog een laatste pro tip aan iedereen... Ik heb gemerkt dat ik een aantal games niet opgestart kreeg. Ook kreeg ik de Ubisoft launcher niet aan de praat. Uiteindelijk bleek een full reset van de steamdeck te helpen. Er blijven blijkbaar oude bestanden op de deck staan van ouderen proton versies die de boel kunnen verstoren. Als op internet staat dat iets werkt en je krijgt het niet aan de gang dan is mijn advies de deck een keer een full reset te geven. Zeker als je deze al lang hebt.

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 15:57]

Wat ik jammer vind is dat je op de sd niet de optie 40 fps hebt als het scherm op 60hz staat.
Waarom zou je dat willen? 40fps en 40Hz is een aangenamere combinatie, want dan refresht het scherm in sync met het spel.

Een CRT flikkert door de manier waarop die refresht, met een elektronenkannon en scanlines. Een LCD zoals de steam deck behoudt het beeld statisch tot het verandert, dus zonder flikkeringen.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 22 juli 2024 15:57]

Toch zie ik het beeld flikkeren als deze op 40 hz staat. Ik zie dit dan vooral op lichte achtergronden als je met je ogen beweegt. Het is lastig uitleggen. JE kunt hetzelfde testen met je telefoon. als je deze op een lage brightness zet in een donkere kamer met een donkere achtergrond en witte letters. Als je de telefoon snel op en neer beweegt dan is het net of de tekst meerdere keren langs elkaar ziet. Dan flikkert je scherm dus. Als je je telefoon op max brightness zet en je doet het zelfde dan wordt de tekst een waas ipv meerdere keren de tekst. dat komt omdat je backlight sneller knippert en je het met je oog niet meer kunt detecteren. Ditzelfde zie ik tijdens het gamen dus heel erg als ik op 40 hz speel. Niet iedereen is er zo gevoelig voor als ik overigens. Een CRT tv is wellicht niet het juiste voorbeeld maar deze zie ik echt knipperen. Je kunt het scherm ook in slomotion filmen met je telefoon dan zie je wat ik bedoel :P

Ik ben het met je eens dat 40hz het meest ideale is samen met een fps van 40 omdat alles dan in sync loopt. Ik vind het beeld alleen te onrustig als deze op 40hz staat. Gelukkig heeft de SD zo ontzettend veel instelmogelijkheden dat er voor iedereen wel een goede optie of combinatie tussen zit. Ik speel dus zoveel mogelijk op een 60hz instelling met 40 fps ingame. Dit is niet ideaal ivm tearing e.d. maar wel een minder flikkerend beeld. Dat laatste vind ik persoonlijk belangrijker.

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 15:57]

Wat jij misschien ziet is de backlight PWM flickering, maar daar heb ik eerlijk gezegd nog geen last van gehad bij mijn steam deck. Het heeft ook niet noodzakelijk te maken met de refreshrate, maar met de frequentie van het PWM signaal waarmee de backlight zachter wordt gezet. Sommige telefoons hebben hier ook last van bij lagere brightness.

Ik vraag mij af wat jij juist ervaart, want ik geloof je best maar heb het zelf nog niet gezien.
Ik heb ondertussen zelf gezien dat het scherm van de SD flikkert op 40Hz, perfect zichtbaar vanuit je ooghoek.

Nog meer mensen die erover klagen:
https://steamcommunity.co...ns/0/3838802451903250491/

Excuses om voordien jouw ervaring te minimaliseren.
Tweak je wel de spellen die je installeerd?

Wat ik zef doe is altijd op 40hz/fps spelen. Brightness laag houden werkt ook goed. Daarnaast kan FSR een goeie tool zijn, en je in-game graphics instellingen op medium-ish houden.
Ik probeer zoveel mogelijk te tweaken in de settings en daar haal ik ook wel wat extra tijd uit, maar die tool heb ik nog niet geprobeerd, zal ik eens uitproberen, dankje! :)
waar je echt de meeste accutijd mee kunt halen is games lager zetten zodat de FPS omhoog vliegt en dan de FPS afknijpen naar bijvoorbeeld 40 FPS. dan draait de videochip namelijk maar op een fractie van het vermogen. Ik merk een bijzondere boost als je een game zo tweakt dat deze op 60+fps draait en dan de fps terug draait naar 40 bijvoorbeeld. Brightness helpt iets hz omlaag helpt weinig naar mijn mening. en de tpu iets terugzetten helpt naar mijn ervaring een klein beetje. Echter de chipset gebruikt vrijwel in alle gevallen de meeste power. Door een gpu load te krijgen van 50% zorgt echt voor grote besparingen.

De vraag is alleen of je iedere game op low wil spelen terwijl de SD high aankan maar minder lang mee gaat op een acculading. Ik zit meestal bij een lader dus mijn gaat naar max settings :)

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 15:57]

waar je echt de meeste accutijd mee kunt halen is games lager zetten zodat de FPS omhoog vliegt en dan de FPS afknijpen naar bijvoorbeeld 40 FPS.
Misschien een beetje ongerelateerde opmerking, maar dit is dus iets wat de ROG Ally nog niet kan. En dat vind ik toch wel extreem belangrijk voor een handheld. 40FPS is namelijk perfect voor zo een klein scherm dus dan is de extra batterijduur een gigantische bonus.
Daarom heb ik ook een Powerbank gehaald. Als ik dan wat langer op dat ding zit, sluit ik gewoon een Powerbank aan en kan ik veel langer door gaan.
Tja, ik heb geen Steam Deck, wel een Switch Lite.

Als ik iets speel, dan is de batterij ook snel leeg (binnen 2-3 uur). Misschien de ouderdom van het apparaat, maar niet erg goed. De hardware is ook stukken zwakker dan een Steam Deck, maar ja, Nintendo en hardware..

Het enige gemak van de Switch Lite, zijn toch het type spellen. Iets als Mario Kart en Pokemon, werkt bijvoorbeeld erg goed. Die zijn niet op de Deck beschikbaar (helaas).

Dus concurrente zijn niet altijd beter, ook die van ASUS niet.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 15:57]

Sinds de steam summer sale de afgelopen weken heb ik ook een steam deck in bezit. Vanaf het moment dat je hem aanzet is duidelijk wat de aantrekkingskracht is. Goede hardware in handzaam formaat voor flexibel gamen thuis of onderweg. Ook het tweaker-gehalte is hoog. Zo was het vervangen van de ssd niet zo snel en makkelijk als vaak voorgespiegeld wordt maar uiteindelijk goed te doen ook voor iemand die niet heel technisch aangelegd is.

Het grootste issue voor mij is het gebrek aan overzicht van recente instructies hoe spellen werkend te krijgen. Door de snelheid van de ontwikkeling van (support van) de deck zijn veel instructies alweer ingehaald door de werkelijkheid. Voor je het weet volg je instructies van een artikel of youtubevideo van een jaar of zelfs maanden geleden dat alweer volledig achterhaald blijkt te zijn. Het zou fijn zijn als er één overzicht was met de meest recente instructies en aangeraden software om spellen werkend te krijgen.
Als je informatie zoekt over compatibiliteit van specifieke spellen met de Steam Deck kan ik je aanraden om op https://www.protondb.com/ te kijken. Als er tweaks nodig zijn om een spel werkend te krijgen staan die daar meestal vermeld en er staat duidelijk bij hoe lang geleden iemand zijn bevindingen gepost heeft en welke versie van Proton het betrof. Daaruit zou je moeten kunnen concluderen of de fix nog relevant is of inmiddels achterhaald.
Meestal heeft de ProtonDB site die in het artikel wordt aangehaald wel de meest recente instellingen als het een enigszins populaire game.
Haha, ja de veroudering van informatie. Daarom had ik gezegd in een Reddit topic hier op tweakers dat van mij ze wel 'op slot' mogen als site voor mij en dat er dan een nieuwe komt met alleen recente informatie.
Was een hele -1 storm. Ik denk dat ze dachten dat ik een hater was maar ik wil het puur uit practische informatie overwegingen. Met Linux heb ik er vaak last van dan zie ik wat commands. Voer ze uit.. zootje ellende op scherm en dan check ik de post date en was een post uit 2012 of zo. Dat soort dingen.
Dus op google pas ik vaak de zoek datums aan.
Met sommige AI is het nog erger. Een video is soms de volgende dag al overbodig omdat al die projecten midden in baanbrekende ontwikkeling zitten en er heel veel merge requests zijn van andere ontwikkelaars. Maar er is altijd wel uit te komen.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 15:57]

Ik mis de muziek speler, ik wil mijn eigen meuk kunnen luisteren tijdens het spelen.
Niet helemaal de beste oplossing, maar als je je telefoon via Bluetooth verbind aan je Deck dan speelt de Deck de muziek van je telefoon af op de Deck.

Dus op je telefoon kan je je muziek volume en keuze beheren terwijl je deck het afspeelt
Net even iets getest, en wat ik probeerde werkt inderdaad.

Ga naar de Desktop omgeving. Open de Store, zoek naar Kodi en installeer Kodi. Kopieer je muziek naar de Steam Deck toe, en stel Kodi goed in met je muziek. Nog steeds in de Desktop modus, start Steam en selecteer Add non-Steam game to my library. Klik in de lijst op Kodi, sluit af en klaar.

Ga nu terug naar de standaard Gaming Mode omgeving. Kodi staat nu als 'spel' in je lijst, start het en start je muziek. Omdat Kodi controller vriendelijk is, is dit in de Gaming Mode heel goed te doen. Nog in Kodi, klik op de Steam knop om terug te gaan naar het main Steam menu. Je muziek blijft draaien op de achtergrond, en je kunt nu elk spel starten en spelen.

En als je wilt kun je 'alt-tabben' tussen Kodi en je spel, via de Steam knop.

[Reactie gewijzigd door Magic Power op 22 juli 2024 15:57]

Een "trucje" om een werkende muziek speler te krijgen:

1. voeg je favourieten muziek speler toe aan Steam
2. installeer Decky (voor plugins)
3. download de music play plugin

Als je nu muziek luistert dan kan je in een snel menu de muziek pauzeren/overslaan/volume aanpassen. Dan hoef je niet meer naar het muziek programma te wisselen om de muziek te besturen.

Werkt tijdens spellen spelen.
Mijn Steam Deck is een trouwe vriend geworden die ontzettend eenvoudig mee gaat op reis. De uren op het vliegveld en in het vliegtuig vliegen echt voorbij met zo'n apparaat. Mijn ervaring is dat als je wat oudere retrospellen (GoldenEye, Mario Kart Wii) speelt, de accu veel langer mee kan gaan dan als je een AAA-spel speelt.

Maar ook wat recentere spellen als Doom Eternal en Ryse: Son of Rome spelen ook echt prima op dit apparaat.
Er zijn meer games waar je het misschien niet direct van zou verwachten die heel accu vriendelijk zijn. Zo haalt GTA V geloof ik zo'n 5 uur :)
De Steam Deck is echt een prachtig apparaat voor een betaalbaar prijsje. Naar mijn mening is hij niet te vergelijken met andere handheld gaming consoles vanwege één onderbenoemd feit:

De touchpads :D

Gek genoeg maakt dit dat ik zonder problemen games zoals Anno, Spore en Impossible Creatures heb kunnen spelen; spellen waar je eigenlijk echt een muis voor nodig hebt. In combinatie met hun geavanceerde control mappings kun je voor elk spel je perfecte controller layout bepalen. Ik heb zelf nog geen spel gevonden dat ik niet fatsoenlijk heb kunnen spelen op de Steam Deck.

Ik heb een mid-range gaming PC, maar ik werk ook al vijf dagen in de week achter een bureautje - het laatste wat ik wil is na werk nog langer achter een bureau zitten. Dat is hoe de Steam Deck voor mij een win is. Ik kan lekker op de bank chillen met m'n Deck, en als ik een groter scherm nodig heb dan sluit ik 'm zo aan op mijn TV, met een USB hub die naast de bank ligt.

Natuurlijk heeft het apparaat ook nadelen. Aangezien de resolutie van 1280x800 geen 16:9 is en de meeste TVs wel, krijg je standaard nog best vaak zwarte balken te zien als je geen zin hebt om de in-game resolutie aan te passen na het wisselen tussen handheld en TV modus. Sommige games kunnen de accu in twee uur leeg trekken, terwijl anderen het gek genoeg wel vijf uur vol houden. En een enkel onbekend spel hier en daar blijkt dan toch niet compatibel.

Het is echt een leuk apparaatje. Had hem graag iets kleiner gezien, ik moet vaak een grotere tas kiezen als ik m'n Steam Deck ergens mee naartoe neem (terwijl m'n Switch dat probleem niet heeft), maar ook gewoon voor thuis op de bank gamen vind ik het echt een uitkomst. Zelf had ik de goedkoopste variant genomen met een SD-kaartje voor extra geheugen, maar nu heb ik 'm zoveel gebruikt dat ik er toch ook maar een 1TB SSD'tje in heb gezet :+

Ik kan 'm sterk aanraden voor bank gamers, of mensen die net als ik niet nog langer achter een bureau willen zitten. Vooral als je ook gezellig met je partner wil kunnen gamen en zij het liefst op de TV (Xbox, Playstation) spelen ;)

[Reactie gewijzigd door Looongcat op 22 juli 2024 15:57]

Dat met die touchpads was mij ook opgevallen.

Ik ben een PC gamer, ik wil met een muis en toetsenbord een spel spelen. Mijn desktop is op dit moment een Linux Mint 20.x, Logitech muis, Corsair K95 RGB keyboard en HyperX headset.

Ik heb wel eens bij iemand die een Playstation of Xbox had met de controller gespeeld, maar daar kon ik nooit aan wennen. Met een traditionele controller in mijn handen een spel spelen voelt voor mij gewoon niet lekker aan.

Nu heb ik een half jaar ervaring op mijn Steam Deck. En in het begin heb ik gewoon iets kleins eerst geprobeerd om te kijken of ik met een Steam Deck kon gamen. En dat lukt ook gewoon. Toen heb ik gekeken of een iets groter spel ook zou kunnen, zoals bijvoorbeeld The Talos Principle. Dit is een FPS puzzel spel, in een prachtige grafische omgeving. Ik heb mezelf toen het doel gesteld om dit spel op de Steam Deck uit te spelen, als een soort test of (ik) het kan op de Steam Deck. (Ik had het al eerder uitgespeeld, dus ik wist waar ik in terecht kwam).

Ik heb het voornamelijk gespeeld op de luie stoel, met een Steam Link koppeling naar de Smart TV, zodat ik het op de TV kon spelen.

In het begin had ik wat moeite om met de controls om te kunnen gaan, omdat het niet helemaal lekker voelde. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat met de juiste instellingen het voor mij heel erg goed te doen is. En uiteindelijk heb ik het uitgespeeld, met de Steam Deck, en het voelde allemaal gewoon goed aan voor mij.

Wat denk ik de reden is dat ik als muis + toetsenbord speler en toch mee om kan gaan, is dat de Steam Deck heeft geprobeerd het beste van twee werelden in één apparaat toe te voegen: Een controller en een muis (+toetsenbord). En daar, naar mijn mening, erg goed in is geslaagd. Die touchpads voelen voor mij heel erg aan als een muis, en dat maakt dat ik als muis gamer erg best goed mee overweg kan.

En al helemaal omdat je enorm veel vrijheid hebt om de toetsen helemaal naar je eigen inzicht in te stellen. Elke knop is compleet in te stellen, zowel als muis, toetsenbord als controller knop, maar ook als macro en dergelijke. De trackpads kun je als muis, als joystick, als radiaalmenu, en zelfs als een up/down/left/right knop instellen. Deadzones, gevoeligheid en dergelijke zijn ook gewoon per knop haast in te stellen.

Ik, als muis+toetsenbord gamer, ben op dit moment erg tevreden met hoe ik op de Steam Deck zelfs FPS spellen kan spelen.
Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben!

De touchpads maken het spelen op een TV soms wel weer lastig – daar wil je idealiter een standaard controller voor gebruiken, maar dan heb je die touchpads niet die de Steam Deck zo capabel maken. Daarom speel ik eigenlijk alleen de echte controller games op de TV. Nu kun je natuurlijk ook de Steam Deck zelf als controller gebruiken wanneer je hem hebt aangesloten op een TV, heb ik wel eens gedaan met vrienden, maar dan zitten de kabels er wel een beetje aan te trekken.

Een luxeprobleem, is wat ik hier beschrijf :+ ik ben een tevreden Steam Deck eigenaar sinds de release.
De Steam Deck is echt een prachtig apparaat voor een betaalbaar prijsje. Naar mijn mening is hij niet te vergelijken met andere handheld gaming consoles vanwege één onderbenoemd feit:

De touchpads :D

Gek genoeg maakt dit dat ik zonder problemen games zoals Anno, Spore en Impossible Creatures heb kunnen spelen; spellen waar je eigenlijk echt een muis voor nodig hebt. In combinatie met hun geavanceerde control mappings kun je voor elk spel je perfecte controller layout bepalen. Ik heb zelf nog geen spel gevonden dat ik niet fatsoenlijk heb kunnen spelen op de Steam Deck.
Ik heb geen SteamDeck maar wel de Steam Controller waarop de touchpads van de SteamDeck zijn gebaseerd. Dat is de enige controller waar ik goed mee uit de voeten kan. Het is de juiste combinatie van gemak en precisie die ik bij andere controllers mis. Het kan nog steeds niet op tegen de nauwkeurigheid van een echte muis maar het is goed genoeg dat ik me in veel gevallen kan redden met de Steam Controller.

Toen ik dat ding kocht ging ik er van uit dat alle consoles en andere controllers die touchpads onmiddellijk zouden overnemen maar dat lijkt toch niet te gebeuren.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.