Linux heeft meer Steam-gebruikers dan macOS dankzij Steam Deck

Linux heeft macOS ingehaald onder Steam-gebruikers. Dat blijkt uit de Steam-hardwaresurvey uit juli. Veertig procent van de Linux-gebruikers op Steam draaien SteamOS Holo, het besturingssysteem van Valves Steam Deck-handheld.

In de Steam-hardwaresurvey van juli is Windows nog altijd veruit het grootste besturingssysteem, met een aandeel van 96,21 procent. Linux was goed voor 1,96 procent van de gebruikers, terwijl 1,84 procent van de Steam-gebruikers macOS gebruikte. Het aandeel van Linux is daarmee met ruim een halve procentpunt gestegen sinds een maand eerder.

Volgens Phoronix nadert dit percentage een persoonlijk record voor Linux. Jaren geleden was Linux goed voor ongeveer 2 procent van de Steam-gebruikers, hoewel het gameplatform destijds ook minder gebruikers telde. De Steam-surveyresultaten fluctueren van maand tot maand, afhankelijk van de gebruikers die meedoen. De fluctuaties zijn echter meestal niet zo groot als deze keer, schrijft ook Ars Technica.

Het overgrote deel van de Steam-gebruikers die Linux draaien, ongeveer 42 procent, maakt gebruik van SteamOS Holo. Dat is het besturingssysteem dat gebruikt wordt voor de Steam Deck-handheld. Valve is van plan om deze versie van SteamOS ook beschikbaar te stellen voor andere systemen, hoewel dat tot op heden nog niet officieel is gebeurd. Arch Linux staat op plek twee, met een aandeel van 7,94 procent.

Valve bracht de Steam Deck in februari vorig jaar uit en eind vorig jaar kwam het apparaat voor het eerst breed beschikbaar zonder wachtlijst. De handheld beschikt over een AMD-apu met vier Zen 2-cores en een RDNA 2-gpu. Het apparaat draait op Valves eigen Linux-distro SteamOS, die is gebaseerd op Arch, hoewel gebruikers ook andere besturingssystemen kunnen installeren.

Apple werkt de laatste tijd ook steeds meer aan gaming op de Mac. Het bedrijf kondigde onlangs macOS-ports aan van onder meer No Man's Sky, Resident Evil Village en Death Stranding. Het bedrijf introduceerde ook een Game Porting Toolkit voor macOS, waarmee ontwikkelaars hun game kunnen overzetten naar de Mac.

SteamOS en macOS in Steam-hardwaresurvey juli 2023SteamOS en macOS in Steam-hardwaresurvey juli 2023

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-08-2023 • 16:25

76

Lees meer

Steam bestaat twintig jaar - update
Steam bestaat twintig jaar - update Nieuws van 12 september 2023
Devkit-build van SteamOS 3 lekt uit
Devkit-build van SteamOS 3 lekt uit Nieuws van 18 september 2021

Reacties (76)

76
76
22
0
0
37
Wijzig sortering
Dit blijft natuurlijk een Steam-hardwaresurvey, dus vrijwel enkel op het vlak van gaming interessant.
Maar toch, dat betekent dat er genoeg gebruikers blijven hangen met games die bijvoorbeeld Proton gebruiken.

Ik hoop dat Linux nog jaren kan doorgroeien (op de desktop, server markt is ander verhaal), en dat er ook steeds meer mensen een Linux-machine in huis halen. Android, ChomeOS, .. het is allemaal gebaseerd op Linux, maar de 'echte' distro's lijken maar mondjesmaat aan te haken.

Grootste knelpunten: mediaondersteuning (zie Fedora en losse codecs), te veel distro's (je kan er nooit genoeg hebben, maar de zoveelste Ubuntu clone, is wel genoeg), NVIDIA drivers (groot bij gamers), de UI's (ik vind GS prima, KDE ook, maar niet idereen vind dat).. maar wellicht het grootste probleem: mensen laten overstappen die Linux willen gebruiken als Windows (zie LTT).

Achja, gefeliciteerd Linux en Valve. Bedankt voor jullie (harde) werk aan Linux, ook ik als non-gamer heb daar profijt van. :)

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 01:15]

Dat ligt ook maar net aan het land waar je naar kijkt. Volgens Statcounter zit het marktaandeel voor Linux op de desktop in Noorwegen, Griekenland, India en Oekraïne al boven de 10%, terwijl het in Nederland minimaal is.
Ik wil daar toch m'n vraagtekens bij zetten. 20% voor MacOS is een veel hoger percentage dan dat Apple aan computers verkoopt.
Dat doet mij vermoeden dat er een flinke bias in deze data zit.

Ghostery houd bij welke websites er allemaal statcounter gebruiken:
https://www.whotracks.me/trackers/statcounter.html

Deze collectie lijkt me niet bepaald representatief voor alle computergebruikers.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 01:15]

Ik vertrouw Statcounter voor geen meter maar ik zou wel willen waarschuwen voor het zoeken naar een correlatie tussen verkoopcijfers en gebruikers.

Het getal wat je wil hebben is de ‘Installed base’, niet ‘Market share’. Die laatste geeft alleen maar aan hoeveel er in het afgelopen kwartaal verkocht is ten opzichte van concurrenten. Het zegt niets over gebruik.

Als de gebruikers van apparaat X vier keer zo lang met hun apparaat doen als die van apparaat Y dan is er grote kans dat Y een groter marktaandeel heeft omdat die gebruikers vier keer zo vaak een nieuwe Y kopen terwijl er veel meer gebruikers (installed base) van X zijn.
Vergeet niet dat een Mac over het algemeen veel langer wordt gebruikt dan een windows pc. Per jaar is het marktaandeel dan lager, maar geaccumuleerd kan het best een stuk hoger zijn. Mijn N=1 voorbeeld: ik heb een iMac en MacBook Pro, beide minstens 8 jaar oud en in die tijd heb ik 1 windows desktop, 1 linux desktop en 2 windows laptops gebruikt. Stel dat dit marktconform is, dan is het verkoopmarktaandeel van Macs laag, maar het gebruiksmarktaandeel een stuk hoger.
En, veel Linux gebruikers die ik ken, halen een paar jaar oude Dell Optiplex van Marktplaats voor €200 en gebruiken die 5 jaar. Nergens ook maar iets dat in de formele verkoopcijfers iets wordt bijgehouden daarover.

Dus, de enige manier is online te meten.
Toch, ik heb recentelijk een nieuwe laptop gekocht, met een RTX3070 en een i7-11800H, linux mint (cinnamon) erop gezet, ging vlekkeloos, OS gaf zelf aan dat ie NVIDIA drivers ging installeren, steam erop, alle andere launchers (ea app, battle.net en gog) als non-steam games toegevoegd zodat deze ook proton gebruiken, en gaan, geen centje pijn.
Ik gebruik mint al meerdere jaren naar volle tevredenheid. Hier in huis zorgt het regelmatig voor frustratie omdat de Windows computers eigenlijk de meeste problemen hebben en ik steeds slechter wordt in het gebruiken en troubleshooten van die dingen.
Omdat Cinnamon geen gebruik maakt van Wayland. X11 (wat Cinnamon wel gebruikt) gaat er uit en is outdated. Maar Wayland werkt goed op alles behalve NVIDIA, omdat zij weigeren zich aan de benodigde software standaarden te houden.

Probeer maar eens GNOME of KDE Plasma op Wayland op je apparaat, dat zal een stuk minder soepel gaan.
Dus ik hoef niet specifiek wayland te kiezen als ik een nieuwe distro zou kiezen? (Ik heb NVidia)
Of kan wayland ook software rendering? (Dat scheelt mij 500MB+ VRAM om te machinisten met AI)
Nee. Wayland en X11 zijn technieken die de desktop environment (DE) kunnen gebruiken om dingen op het scherm te toveren. X11 is out, Wayland is nieuw. Buiten KDE Plasma en GNOME zijn er niet echt grote opties die Wayland ondersteunen atm, maar die beide ondersteunen ook nog X11. Dat gaat echter wel veranderen in de toekomst, NVIDIA moet normaal gaan doen en anders blijven ze achter.
Ik gebruik al zeker 2 jaar Gnome op Wayland (op AMD), dat werkt prima. Inclusief bv Teams in Firefox (ik game niet, dus geen idee of dat werkt).

[Reactie gewijzigd door ajvdvegt op 23 juli 2024 01:15]

Op AMD, dat is dus de clue. Niet NVIDIA, dat werkt, als het überhaupt al werkt, veel onstabieler.
Ik gebruik Steam op Ubuntu. Totaal probleemloos, inclusief installatie en gebruik van Nvidia drivers.
Idem, maar zou wel een steamOS dualboot willen hebben als ik daarmee alle opties zou krijgen dat op de steam deck zit. zoals zonder vertraging verder spelen en alle andere quality of life inprovements die valve daar in gestopt heeft.
Naar mijn idee was3d-graphics altijd het probleem. Met een 'schone' Linux-installatie kom je wat betreft Windows-gaming niet veel verder dan met Windows in een VM. Zelfs in XP is de graphics-aansturing nog steeds afgeschermd achter een proprietary driver en DirectX/Direct3d.
Een portable en platform-onafhankelijke verzameling 3d-accellerated games in *nix bijhouden is nog steeds een uitdaging. Technisch gezien is dat onzin, maar Nvidia en Steam/Valve gooien roet in het eten. Dat is een open deur voor piraterij (of winst-loze games), dus gaat niet gebeuren.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 01:15]

Het aantal Linux gebruikers is hoger, maar als je Firefox hebt is tracking wel een dingetje. Ikzelf heb trouwens geen enkel probleem met Fedora en codecs. Ik kijk films (in GNOME Videos en Netflix via Firefox), bewerk videos (in Blender), luister muziek (in Rhythmbox). Ik kom nooit een issue tegen.
Dan heb je een distro die het goed en makkelijk voor je regelt. :)

Op Fedora moet je bijvoorbeeld een extra repo aanzetten, ook hebben ze iets uitgezet in VAAPI (dacht alleen met Intel HW), en moet je dus handmatig aan de slag.

Bij Ubuntu en Linux Mint is het dacht een vinkje aanzetten, maar bij Red Hat zijn ze zo bang voor rechtzaken, dat ze het daarom maar helemaal niet doen. :/

Niet echt gebruikersvriendelijk als je het mij vraagt. Voormij zou een dialog met Ja/Accepteren veel beter zijn.
Ik heb Fedora, al bijna 10 jaar. Je hebt inderdaad RPM Fusion nodig. De redenen zijn inderdaad op basis van de licenties en distributie rechten. By default is Fedora een true open-source distro. Maar het integreert gewoon net zo goed hoor. Alles kan je via GNOME Software regelen, alles (updates, dist-upgrades, Flatpak install/update, repo's, fwupd, transactional updates via RPM ostree). Dat is juist niet zo in Debian based distros, wat mij betreft is het veel meer user friendly :Y) GNOME Software is daar een halve implementatie.

https://i.ibb.co/g30Bzv2/...m-2023-08-05-13-52-01.png

Nooit VAAPI gecheckt, alleen een keertje een fork van Chromium om op die manier betere Stadia performance te krijgen. Maar die patches waren niet stabiel in die fork. Maar VAAPI zit er gewoon in hoor, niks voor hoeven doen, in Firefox werkt het wel prima. Zou ook niet weten wat je precies bedoelt wat er uit zou staan wat aan moet staan. Ik kom niet iets tegen wat ik mis. Maar misschien kan je het toelichten? Als ik meer performance eruit kan trekken hoor ik dat graag.

[Reactie gewijzigd door UPPERKEES op 23 juli 2024 01:15]

Leuk nieuws, alleen het grootste deel van de stijging is te wijten aan mensen die hoogstwaarschijnlijk niets doen met het OS, of zelfs niet weten wat er draait (ook niet benodigd voor de Steam Deck)
En dat is prima. Toen de Steam Deck werd aangekondigd en met name het detail dat de handheld SteamOS 3 zou draaien dat een Arch Linux-gebaseerd OS is, heb ik veel commentaren van mensen gelezen dat ze er Windows op zouden zetten. Ik ben blij dat velen daar toch van terug gekomen zijn. Er zijn inmiddels ook veel reviews van Windows op de Steam Deck beschikbaar die duidelijk maken dat hoewel Valve drivers voor Windows levert, dit op een "best effort" basis gaat en Windows op de Steam Deck je een ondermaatse ervaring geeft, niet in de laatste plaats omdat de Windows GUI duidelijk niet is ontworpen om 100% via een touchscreen bedient te worden.
Wat betreft dat laatste, dat is toch niet anders op de Steam Deck?

Ik heb zelf een Steam Deck, en in desktop mode wil je echt wel een toetsenbord en muis erbij hebben om zinnige dingen te doen. De big picture mode binnen Steam, de game launcher dus, die werkt wel goed met de knoppen (en eventueel touchscreen/trackpads), maar op de Windows versie van Steam heb je ook een big picture mode, daar kan je Windows ook prima gelijk in laten starten.

Zelf zie ik geen noodzaak om ook nog Windows te installeren. Het meegeleverde OS voldoet zeer goed! Maar de opmerking dat Windows minder geschikt is vanwege de UI ga ik niet in mee.
KDE, de DE die Valve gebruikt als je niet in big picture mode zet, is toch wel wat vriendelijke voor touch dan Windows 10/11 (persoonlijke mening).

Het grootste probleem is dat Windows niet een samenhangende UI heeft. Bij Linux kan dat komen als je GTK/Qt door elkaar gaat draaien, maar dan nog gaat dat vrij goed samen. Als ik kijk naar Windows, dan is het context-menu weer anders, want ze hebben nog altijd een legacy-menu. Sommige vensters/apps werken dan wel weer met touch, maar andere weer voor geen meter.

En daar zit het grootste probleem bij Windows, te en heel veel legacy. In mijn ogen hadden ze Windows X (de code naam destijds) helemaal vanaf de grond moeten opbouwen, en dan 'legacy' apps draaien in een VM/emulatie. Apple laat zien dat het kan, en die zijn ook nog van architectuur veranderd ook.

MS blijft vasthouden aan compatibiliteit, en dat gaat ze juist opbreken. KDE zet bijvoorbeeld ook (weer) heel veel stappen met Qt6 (vooral op Wayland eindelijk), en als mensen er aan kunnen wennen, waarom dan niet overstappen? :)

Verder zijn ze bij KDE bezig met Plasma Mobile, ook weer een pluspunt voor Linux.
Ja, ik ben een Linux fanboy, maar ik zie MS zoveel markt verliezen, en Apple heeft het macOS/iOS gewoon zoveel beter voor elkaar.
Ik doe zelf mijn werk voornamelijk op MacOS, dus ik weet dat het zeker beter kan dan op Windows. Maar ik zou problemen met de UI in apps niet zo snel bij het OS neerleggen. En misschien kan het aan mij leggen, maar ik kan echt niet lekker uit de voeten met KDE op de Steam Deck via touchscreen/trackpads, al komt dat misschien deels ook omdat het touch screen op de Steam Deck ronduit brak is (op een laptop- met touch screen werkt het vast beter).
Het probleem ligt wel bij Windows/MS, aangezien ze apps foundations met regelmaat veranderen.

Dat is de eerste keer dat ik wat hoor over touch screen, welke problemen ervaar je ermee?
Prima toch. Ik wil gewoon dat het werkt zonder ik mij druk hoef te maken over het OS. En dat is Valve goed gelukt!
Maar 60% koopt dat ding en installeert dus een ander OS?
Dan is de meerderheid toch niet zo tevreden?
Nee. SteamOS Holo is 42% van alle Linux gebruikers.
De andere 58% gebruiken een andere distro (versie) van Linux.
Dus het is niet zo dat de meerderheid een ander OS installeert.
Dat zou je ook niet kunnen zien in de survey, omdat die gebruikers onder Windows zouden worden geschaard.

Ik gebruik zelf Arch, dus word onder de 8% Arch users geplaatst (ik heb geen SteamDeck).
Je zou deze gebruikers er uit moeten kunnen vissen vanwege de unieke combinatie van custom AMD APU en schermresolutie die in de Steam Deck zit. Het feit dat deze gebruikers niet heel zichtbaar zijn in de hardware survey bewijst dat het een zeer kleine groep is die Windows op zijn Steam Deck heeft geïnstalleerd en daarbij is gebleven.
Hij was je net voor
Waarom heb je er los Arch op geïnstalleerd? :)
Ben je niet beter af met de tweaked versie van Valve zelf? Dat is toch gewoon Arch?
Zoals ik aangaf: ik heb geen steamdeck. Arch staat gewoon op mijn werk/game pc.
Waar haal je die cijfers vandaan? Want ik betwijfel dat ten strengste. Daarnaast, als het waar zou zijn, doet dat niet af aan de cijfers van het artikel.
Nee dat is niet wat er staat. 40% van het totaal aantal Linux-gebruikers op Steam draaien SteamOS Holo. De overige 60% draait een ander Linux desktop OS om mee te gamen.

Persoonlijk gebruik ik Pop!_OS van System76, maar op een zelfgebouwd systeem.
Precies, zit ook geen waardeoordeel aan vast (wat misschien wel zo overkwam gezien het aantal 0’en wat is gegeven haha)
Wat bedoel je precies "niets doen met het OS"? Als je de Steam Deck gebruikt en er iets op speelt gebruik je dus gewoon Linux. Tenzij je bedoelt dat ze niet de desktop gebruiken of terminal, maar als je iets van achtergrond werk wil doen op je Steam Deck dan kom je in een XDE omgeving terecht.

[Reactie gewijzigd door Vagax op 23 juli 2024 01:15]

Precies dat ja. Wat ik ook schreef: een groot deel weet nog geen eens dat ze met Linux te maken hebben.
Perfect toch? Het werkt gewoon! Net als het gros van OSX-gebruikers ook niet weet van Darwin, BSD, Unix, POSIX of watdanook.
Dat betwijfel ik, aangezien het apparaat ook interessant is voor tweakers.
Bedoel je kunt er ook meer streamen, emulators draaien (GB/Switch/etc.) en ook om te browsen/streamen.

Zeg niet dat iedereen dit doet, maar het kan wel. En dan ga je al snel buiten de Steam-app kijken.
Trek er je conclusies uit, ik neem alleen waar.
Zelf speelde ik ik voorheen nog wel eens videogames op mijn Mac. Maar onder MacOS is over tijd de ondersteuning steeds minder geworden. Eerst werd de 32bit ondersteuning weggehaald, hierdoor werkten minder van de al weinig ondersteunde Steam games. Daarna op de M1 draaiden er nog minder games.

Op mijn vorige Intel Mac kon ik nog wel Windows draaien onder Bootcamp, maar dat is nu ook niet meer mogelijk. (Virtueel kan het wel, maar voor gamen geeft dit wel een performance hit).

Zelf heb ik dus ook een Steam Deck aangeschaft voor mijn "gaming fix".

Ik hoop dat met de komende Game Porting Toolkit van Apple hoop ik dat het tij toch weer een beetje draait. Mijn laptop is duidelijk krachtiger dan de Deck en sommige games speel ik toch liever op een computer met toetsenbord en muis.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 23 juli 2024 01:15]

Kijk ook eens naar Crossover, een alternatief voor Proton dat o.a. op MacOS werkt. Met een launcher zoals de Heroic Launcher is dat vrij makkelijk te draaien :)
Ja, daar heb ik ook wel gebruik van gemaakt. Ik heb het gevoel dat Crossover en Wine etc onder Linux het vaak toch wat beter doen dan op MacOS. Maar voor sommige games is het zeker een mogelijkheid.
Ik ben OS agnostic, als het gamen op *nix of MacOS beter zou gaan dan game ik daar op.
Mag zelfs weer dos worden :D start "Call Of Duty Modern Warfare II" [enter] og CodMIIW.exe [Enter]
Op dit moment is wat ik doe en gamen beter te combineren op Windows 10. Windows 11 avoelt nog te veel aan als Windows Vista, pas op het laatst liep het lekker, ik wacht op het laatst. Maar ik dwaal af

Keep these stats coming
Een vinger aan de pols, elke duizend-mijl reis begint met de eerste stap.
Ik had alleen verwacht dat de percentages wel wat hoger zouden liggen.
Ik weet niet of het gamen ooit beter gaat worden dan op Windows. Er is hier en daar wel een spel dat beter draait op Linux, maar dat verschilt enorm per spel en de redenen ervoor kunnen best divers zijn.

Het is meer dat veel mensen Linux gewoon fijner vinden buiten gaming. Ik heb zelf met Windows altijd ruzie, en tot ik overstapte kon ik om het half jaar wel opnieuw Windows installeren.
Ik weet ook niet of het beter gaat worden. Wat ik wel weet is dat met de laatste versie van Lutris (linux) in combinatie met de nieuwste wine steam modificatie het onwijs beter is geworden. Was echt met stomheid geslagen. Denk dat het wel in de buurt komt van Windows. Misschien wel beter, gebruik geen Windows meer, heb het wel gebruikt kon toen Shadow of the Tomb Raider instellingen op High spelen. Met Lutis (Linux) op Ultra.
Weet niet of je als 'linux' zo trots op dit moet zijn dat 1 device de oorzaak is dat het asntal zo gegroeid is.
Linux laat weer zien waar het goed in is, veel performance halen uit devices met gelimiteerde hardware. Dat het zo'n groot succes is is juist heel goed nieuws voor linux gebruikers.
Gamen gebeurt niet op Raspberry's natuurlijk ;) Grootste nadeel is dat het overgrote aantal Steam games Widows-only is en je daardoor een enorm marktaandeel mist op andere besturingssystemen. Ik heb een paar jaar geleden mijn eerste Windows machine gekocht, puur voor FS2020. Apparaat heeft nooit iets anders gedaan dan dat spel draaien. Maar op de Macbooks en system76 laptop (Linux) heb ik Steam nooit geïnstalleerd vanwege de games die toch niet draaien.
FS2020 draait prima onder proton: https://www.protondb.com/app/1250410

Misschien wat tweaks nodig, maar daar ben je tweaker voor. In ieder geval niet genoeg om er een apart systeem voor aan te schaffen in mijn ogen.
Was wel leuk geweest als er bij had gestaan hoeveel Mac-gebruikers en Linux-gebruikers er ongeveer wereldwijd zijn, met name op de desktop (servers niet meegerekend).

Want dan zou waarschijnlijk blijken dat het aantal Valve spelers op macOS bizar laag is ten opzichte van het Linux-publiek.

Zoals Snazzy Labs laatst beargumenteerde: Dat Apple geen games heeft ligt niet aan de hard- of software maar aan een gebrek aan marketing en aandacht voor games vanuit Apple zelf.
Mwah, er zijn genoeg games voor Mac, en anders is er Crossover (een meer open alternatief op het Proton van Valve). Als je niet vies bent van een console/handheld emulator is het helemaal feest. Dan zijn er nog games die in je browser draaien of die je kan streamen van een dienst als Geforce Now of via Steam Link. Je hebt misschien issues niet de laatste AAA 'hardcore' lokaal games draaien, maar verder is er genoeg te doen :)

Misschien is het deels marketing en gebrek aan aandacht dat triple AAA games idd niet vaak (gelijk) naar MacOS komen, maar ik denk ook dat het gemiddelde publiek dat een Mac koopt er gewoon minder interesse in heeft. Een groot deel van de Macs is natuurlijk voor zakelijk gebruik gehaald. Een ander deel heeft gewoon andere hobbies (zoals grafisch ontwerp). Als je wilt gamen met de beste graphics koop je een PC met dedicated GPU en geen Mac, maar vergelijk de steam statistieken eens tussen enkel apparaten met een integrated gpu (dedicated GPU's zijn oververtegenwoordigd bij Apple) en Apple apparaten doen al beter mee!

Apple Arcade, het alternatief op GamePass met een aanbod van meer 'casual' games (het pop genre van de game industry) doet het trouwens wel prima, en draait op onder andere Macs. Die dienst zit Gamepass aardig op de hielen kwa omzet. En dan zijn er nog de losse sales uit de app store en de vele gratis en freemium games. Dat Mac gebruikers relatief weinig Steam gebruiken is niet gelijk een bewijs dat er weinig op Macs wordt gegamed, er zijn nog een aantal andere verklaringen zoals o.a. dat het een ander type gamer aanspreekt. Zeggen dat er weinig op Macs gegamed wordt op basis van Steam statistieken is een beetje alsof je zegt dat er weinig Gen Z'ers naar muziek luisteren omdat ze ondervertegenwoordigd zijn bij rock concerten. Er is niet persé een sterke correlatie tussen hoeveel er gegamed wordt op een OS in het algemeen en hoeveel er op dat platform gegamed wordt via Steam.
Dus ze 'vechten' om krap 0.3% aandeel? Maar is SteamOS nu echt een 'OS'? Moet je dan Xbox consoles meerekenen voor Windows OS?

Interessanter vind ik nog steeds wanneer SteamOS ook PC niveau aankan, 100% gericht op games, browsen, maar dan wel 'out of the box' kan werken.
Maar is SteamOS nu echt een 'OS'?
Kan je een Office-pakket draaien op de Xbox? :+

[Reactie gewijzigd door Arrogant op 23 juli 2024 01:15]

Ja hoor.. gaat prima.. Althans, installeren en starten.. zonder toetsenbord en muis uiteraard niet echt bruikbaar ;)
Euh, is dat zo? Ondersteunt het XBOX-os de volledige Windows-omgeving, incl. window manager en alles? Naar mijn weten kan je niet onaangepast Windows-applicaties draaien toch?
Maar die muis/keyboard kun je gewoon via USB aansluiten, hell misschien zelfs via BT.
Dat kan SteamOS ook, je kan prima je eigen software installeren en een beetje browsen, programmeren, office-werk doen, mailen, wat je maar wil. Dat dat niet uit de doos zo is afgesteld is omdat het apparaat daar niet voor is, maar dat is geen beperking van het OS.
Ik heb laatst wat Steam OS achtige Linux versies geprobeerd, maar die waren niet echt stabiel. Heeft iemand een tip om wat retro games op een TV te spelen?
ChimeraOS draait voor mij al half jaar heel stabiel op PC'tje naast TV, werkt praktisch gelijk aan SteamOS op SteamDeck.
Gebruik zelf nu op pc een jaar of twee Batocera. Van Commodore 64 tot Switch games draaien prima.
Denk niet dat ik deze al geprobeerd heb. Bedankt voor de tip!
Wat denk ik belangrijk is: wat is je hardware? Linux is een stuk makkelijker werkend te krijgen dan 10-20 jaar geleden, maar voor sommige specifieke hardware moet je net even geluk hebben of een andere driver dan de standaardoptie aanvinken. Afhankelijk van je doel en je hardware kom je dan soms net op een andere distributie uit.
Retroarch op een android/firetv device?
Ik heb een oude mini pc die ik wil gebruiken, maar bedankt voor de tip. Het is zeker iets om in het achterhoofd te houden.
Retroarch is zowat op elk platform verkrijgbaar, naast natuurlijk nog alle losse emulators die ook beschikbaar zijn.
Goed nieuws.

Ben nog steeds zeer tevreden met mijn steam deck, ondanks dat de eerste met een defecte knop binnen kwam. Na opsturen direct een nieuwe gekregen die gebruik ik dagelijks. Ik heb die van mij normaal op een dock aangesloten zitten, waar via HDMI een monitor aan vast hangt. Ik gebruik daarbij een Playstation DualSense controller. Echt geweldig om zo te gamen en als ik wil, neem ik de Deck mee. Dat gebeurd niet zo gek veel, maar hij zit altijd in de ModCase zodat ik de Deck zo in mijn tas kan doen als het nodig is. Fantastisch. Volgende maand gaat deze zeker mee op vakantie.
Weinig verrassend. Naast dat de Steam Deck als zoete broodjes verkoopt, heeft Apple het gamen op alles dat geen iPhone is redelijk dood gemaakt. Ze zijn nu weer een klein beetje wat aan het proberen op te bouwen, maar weer met eigen API's en zo. Dan moet je weer opnieuw goodwill opbouwen. En dat op een behoorlijk anders platform.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.