Orange Pi werkt aan Linux-handheld met AMD Ryzen 7840U-processor en Manjaro

Het Chinese bedrijf Orange Pi werkt aan zijn eerste handheld. Deze Orange Pi Neo krijgt onder meer een Ryzen 7000U-apu met Zen 4-cores en een geïntegreerde RDNA3-gpu. Het apparaat draait standaard op Manjaro Linux. Er is nog geen releasedatum of adviesprijs bekend.

Orange Pi heeft de Neo nog niet officieel aangekondigd. De specificaties van de komende handheld staan echter vermeld op de website van Linux-distro Manjaro, merkte VideoCardz op. Het apparaat krijgt een AMD Ryzen 7 7840U-processor, zo blijkt uit informatie die beschikbaar is op de Manjaro-website.

Deze chip gebaseerd op de Zen 4-architectuur en beschikt over acht cores en zestien threads. De chip beschikt daarnaast over een RDNA3-igpu met twaalf compute-units. Daarbij wordt het apparaat geleverd met 16GB of 32GB Lpddr5-geheugen en een M.2-2280-ssd met PCIe 4.0-interface van maximaal 2TB.

De Neo-handheld krijgt verder een 7”-scherm met resolutie van 1920x1200 pixels en een 120Hz-refreshrate. Volgens de fabrikant kan deze een helderheid van maximaal 500cd/m² halen. Het scherm wordt geflankeerd door twee thumbsticks en controllerknoppen. Het apparaat beschikt ook over kleine trackpads aan de linker- en rechterzijde, net als de Steam Deck-handheld van Valve. Verder beschikt de handheld over een 50Wh-accu, twee USB4-poorten, een 3,5mm-jack en een microSD-kaartlezer.

De Orange Pi Neo wordt in ieder geval geleverd met Manjaro, een Linux-distributie die is gebaseerd op Arch. Het is niet bekend of de Neo ook geleverd kan worden met andere Linux-distributies. Orange Pi hint al langer op de komst van een handheld, maar heeft nog geen officiële releasedatum of adviesprijs gedeeld. Het bedrijf is vooral bekend van zijn singleboardcomputers.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

05-02-2024 • 20:27

29

Lees meer

Reacties (29)

29
29
17
0
0
6
Wijzig sortering
Het apparaat krijgt een AMD Ryzen 7 7840U-processor

De Neo-handheld krijgt verder een 7”-scherm met resolutie van 1920x1200 pixels en een 120Hz-refreshrate.
Aparte keuze kwa specs, op papier is dit dezelfde processor als de Z1 Extreme, alleen dan getuned voor laptops. Ik vraag me af of je niet beter af bent met de Z1 Extreme in een handheld. De resolutie en refresh rate snap ik ook niet echt, op zo'n klein scherm met deze GPU denk ik dat je met een iets lagere resolutie beter af zou zijn. Op 1200p zal je de 120fps ook niet aantikken in de meeste spellen verwacht ik...
Lijkt me dat je prima een beetje met de resolution scale kan spelen en/of fsr.

Denk dat dit display gewoon een off the shelf product is -> goedkoper

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 14:59]

Als je de resolutie toch naar beneden moet schroeven voor de zwaardere spellen dan kan je er net zo goed een scherm met een lagere resolutie in zetten, dat scheelt stroom en waarschijnlijk is de beeldkwaliteit dan beter dan met upscaling. Op zo'n klein schermpje zul je toch al weinig verschil zien tussen 1080p en 1200p vermoed ik. Maar het zal inderdaad wel een off-the-shelf scherm zijn waar ze makkelijk aan kunnen komen.
als je naar 1080p gaat verlies je wel de 16:10 schermverhouding. Zou ik persoonlijk zonde vinden.
Er zijn ook zat flink oude games die prima draaien op dit ding op native. Dat zou je ook kwijtraken.
Je kan ook de weerstand verhogen of de spanning verlagen. Dat scheelt pas stroom.
Edit: nevermind tijd om de Binas nog maar eens op te graven :+
Lagere resolutie zou zeker logisch zijn geweest. Hoge refreshrate is juist wel fijn (of VRR). Doordat de tijd tussen frames consistenter is (want er zit minde tijd tussen scherm verversingen) komt een spel met lagere frames beter uit de verf. En oude spellen op hoge framerates is gewoon prachtig om te spelen.
Gaming handhelds worden voornamelijk toch gebruikt voor wat singleplayer gaming, dan maakt 60 of 80 fps ook niet zoveel uit.
Je tikt het wel aan in metroid vania games zoals hollow knight en in dat soort spellen is 120hz echt heel erg welkom
je hoeft toch ook geen 120fps aan te tikken?
Manjaro, een "bold" keuze. Zeker geen slechte keuze, maar voor een productie omgeving denk ik toch net iets te "progressief". Tenzij zij zelf updates pas gaan pushen als het stabiel bewezen is ofzo. Of misschien gewoon geen updates voorzien ... Maar dat lijkt me ook niet haalbaar. Nuja het is maar hoe je de updates zelf regelt. En voor een handheld hoef je natuurlijk niet altijd de laatse versie van alles te hebben. Zolang de security patches er zijn.
Dat is beetje wat manjaro doet. Eerst packages testen en pas later uitbrengen in hun repository (app store) dit kan problemen geven met andere arch packages die een nieuwe versie nodig hebben en hierdoor crashen. Hier liep ik in ieder geval zelf tegen aan 5 jaar geleden. Nu met arco linux bijna 100% arch linux heb ik er geen last meer van.

Had eigenlijk iets meer als popos een betere keuze gevonden

[Reactie gewijzigd door ajow op 23 juli 2024 14:59]

Manjaro test zelf eigenlijk bijna niks, packages voor 2-3 weken vasthouden is niet hetzelfde als dingen grondig testen. Een paar grepen uit wat Manjaro heeft gedaan: het zomaar packagen van Asahi Linux patches voor Manjaro ARM terwijl het nog absoluut niet geschikt was voor productie. Het meermaals laten verlopen van het SSL certificaat van hun website (en dan tegen mensen zeggen dat ze hun systeemklok maar even moeten terugdraaien 8)7) echte "stabiele" rolling release met geautomatiseerde en grondige tests vind je terug bij OpenSuse Tumbleweed. Je zit op dezelfde bleeding edge lijn als Arch, maar dan zonder de problematiek.
Eerlijk gezegd is Arch ook gewoon enorm stabiel zelfs al zitten ze altijd op de laatste versie van de packages. Want dit betekent niet alleen de laatste features maar vaak ook de laatste bugfixes en Linux kernels.

Voor bijvoorbeeld mijn AMD 7840u is het enorm fijn dat ik de laatste kernel hebt omdat deze de fixes heeft voor deze CPU.
Enorm stabiel is natuurlijk ook relatief en zomaar een pacman update draaien kan zeer ontwrichtend werken. Dat gebeurde onder andere met GRUB, waarna Arch en haar afstammelingen een kapotte bootloader hadden en je mocht het zelf fixen met een rescue USB. Dat leide tot zo'n flinke paniek bij velen dat EndeavourOS, die op dezelfde repos zit als Arch, de standaard bootloader heeft gewijzigd naar systemd-boot. Het is gelukkig eerder een uitzondering dan een gewoonte, maar als het fout gaat met Arch dan kan het ook echt goed fout gaan.

Bij nieuwe hardware ben je bijna altijd wel verplicht om een recente kernel te gebruiken. Maar als het om de meeste beveiligingsbugs gaat, krijgen die natuurlijk ook gewoon backports naar oudere kernels.
Bold in welke zin? Ik bedoel: ik snap wat je bedoelt met productie, maar SteamOS is gebaseerd op Arch Linux (ook rolling), Chrome OS op Gentoo (ook rolling), etc. Dat zijn ook productiesystemen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 14:59]

Een Steamdeck is ook op Arch gebaseerd maar heeft een readonly installatie. Daarbij levert Valve updates en gaat er eigenlijk niks kapot. Dit komt omdat elke versie goed getest wordt met beta testers.

Bij nieuwere hardware is het belangrijk om een vrij recente Linux kernel en Mesa versies te hebben. Omdat er allemaal verbeteringen inzitten voor bijvoorbeeld RDNA3. Dus een rolling release is veel meer geschikt.

Manjaro heeft partners, waaronder OrangePi, en ze kunnen de software testen. Maar ik denk dat OrangePi voornamelijk één fatsoenlijke versie willen hebben die stabiel is en goed werkt met de hardware. Zodat klanten uit de doos direct kunnen gamen.

[Reactie gewijzigd door Whazor op 23 juli 2024 14:59]

Ik vind het vooral een vreemde keuze voor een gaming handheld. Iets als ChimeraOS of SteamOS vind ik dan meer voor de hand liggend dan iets dat een desktop op het scherm gaat zetten.
Hoewel ik het fijn zien dat er meer linux handhelds komen, ik de 2 trackpads wel kan waarderen, heb ik zo mijn twijfels over deze qua afwerking.

Om maar even met de site te beginnen.
De specificaties zijn wat slordig, met de kleur 2 keer onder elkaar, zowel de Grip als Handle als aparte entry.
Verder oogt de pagina gewoon wat slordig.
Ook Orange Pi zelf heeft nog niet eens een pagina of nieuwspost op dit moment.

Dan Manjaro zelf. Als linux distro heeft het zo zijn controverse, maar goed je kan er zo wat anders op installeren.

Qua hardware zelf zien de bumpers er niet super comfortabel uit en zou ik met trackpads zelf het liefs knopen achterop hebben, immers je hand is lager dus abxy zijn dan weer lastiger te bereiken.

Ik hoop dat het een succes wordt, en andere zullen volgen, maar ik heb bij deze zo mijn twijfels.
Heb deze gisteren toevallig even vast gehad en het voelt zeker wel goed en solide aan. Zeker ergonomisch gezien heeft het erg veel weg van een Steam Deck. Vooral de triggers voelde erg goed aan. Marketing is helaas nooit hun sterkste punt, maar als ik het geheel zo bekijk zie ik geen reden waarom hij erg voor de Steam Deck onder zou doen. Alleen de keuze vooral het scherm vind ik jammer. Had liever een 720p scherm gezien voor de battery life.
Ben benieuwd als hier reviews voor uitkomen.
Wat voor controverse dan? Het enige dat ik hoor is geklaag van arch liefhebbers dat manjaro mensen daar om support komen vragen terwijl ze geen arch gebruiken (en de arch community is sowieso wel eens wat minder vriendelijk tegen newbies vanwege de elitaire houding van sommige mensen)

Maar dat is puur een communityprobleem, geen probleem van de distro zelf. Ik ken diverse mensen die het als daily driver gebruiken en die zijn er erg tevreden mee. Het gaat pas mis als je arch dingetjes er in gaat mixen zoals de AUR. Daar is het ook niet voor bedoeld. Je kan ook niet zomaar alles van Debian in Ubuntu rollen immers.
Wat voor controverse dan? Het enige dat ik hoor is geklaag van arch liefhebbers dat manjaro mensen daar om support komen vragen terwijl ze geen arch gebruiken (en de arch community is sowieso wel eens wat minder vriendelijk tegen newbies vanwege de elitaire houding van sommige mensen)

Maar dat is puur een communityprobleem, geen probleem van de distro zelf. Ik ken diverse mensen die het als daily driver gebruiken en die zijn er erg tevreden mee. Het gaat pas mis als je arch dingetjes er in gaat mixen zoals de AUR. Daar is het ook niet voor bedoeld. Je kan ook niet zomaar alles van Debian in Ubuntu rollen immers.
Om te beginnen, het klopt dat de AUR voor problemen met Manjaro kan zorgen. Alleen verwijst Manjaro zelf best wel naar de AUR, met een voorgeinstalleerde Pamac met AUR support.

Zover ik kan zien wordt er nergens gewezen, dat de AUR minder werkt op Manjaro.

Verder maakt Manjaro toch redelijk vaak fouten. Zo is de AUR meerdere keren per ongeluk geDDOSt.
En zijn er tot 4 keer toe SSl-certificaten verlopen op hun eigen sites / diensten. Om een paar dingente noemen.


Maar goed voor de gemiddelde gebruiker werkt Manjaro prima.
Ik heb een aantal orange pi 's liggen, de zero 3 4gb is een zeer bruikbare SOC, waarbij de laatste kinderziektes zoals reboot problemen onder Debian bookworm ook verleden tijd zijn.
Dietpi werkt er ook prima mee/op.

Voor €30 een prima raspberry alternatief.

..... Wat natuurlijk niets zegt over deze handheld. Ik gun het ze, orangepi mikt op de budget markt, en kwalitatief maken ze " als maar betere " producten.
Benieuwd naar de prijs!
Met deze mikken ze dan weer niet op de budget markt. Dan hadden ze tussen de Anbernics en Retroids moeten gaan zitten. (qua specs en prijs, want deze gaat niet weg voor onder de 500 denk ik zo)
Mensen met een steam deck schrijven vaak dat ze heel blij zijn met de lage resolutie..
Je kunt de resolutie altijd omlaag zetten. Je kunt resolutie echter nooit omhoog zetten.
Veel mensen spelen geen moderne titels op de steam deck omdat die het toch maar amper trekt. Als je dan toch een wat oudere titel speelt zoals Mass Effect, dan zou een steamdeck dat prima op 1080p kunnen, alleen kan het scherm dat niet aan. Daarom zie ik liever 1080p schermen of hoger; meer keuze is altijd beter dan minder keuze immers
Je kunt gewoon alle titels prima spelen op een deck hoor. Ik laat moderne titels echt niet liggen met mijn steamdeck. De deck draait alles. Dat is juist de reden waarom ik deze gekocht heb,
Interessant, de Raspberry Pi alternatieven van dit bedrijf zijn beesten van systemen die enorm veel kracht leveren voor een vrij zachte prijs. De CPU die hier in zit zou ruim snel genoeg moeten zijn voor alles wat je op een handheld zou willen willen spelen.

Of het in deze markt ook gaat werken weet ik alleen niet, handhelds richten zich toch vooral op gebruikers die een soepele kant-en-klaar ervaring willen en zeer hoge kwaliteit verwachten. Ik weet niet of een klein bedrijf als dit dat kan leveren. Software en lange termijn support is wel vaker een probleem in deze hoek.

Voor hobbyisten die zelf hun Steam deck modden of van andere software voorzien zou dit wel eens een geweldig apparaat kunnen zijn.
Ik vind de keuze voor Manjaro Linux een beetje vreemd.

Ik heb Manjaro Linux zelf een keer geprobeerd - en het liep helemaal vast toen ik het bijwerkte. Toen ik de computer herstartte, waren alle iconen van het bureaublad verdwenen en vervangen door grijze doosjes. Als ik die aanklikte, kreeg ik een foutmelding. :/

Buiten dat heb ik ook slechte dingen gelezen over Manjaro Linux, onder andere onder dit artikel zelf, door @D0ubleD0uble.

Ik vraag mij af welke afweging Orange Pi precies gemaakt heeft toen het koos voor Manjaro Linux.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.