Door Mark Hendrikman

Redacteur

Betere koop na anderhalf jaar updates

Rereview van de Steam Deck-software

18-07-2023 • 06:00

127

Singlepage-opmaak

Cloudgaming en emulatie

Uit de posts in het Steam Deck-topic van GoT valt op te maken dat menig Deck-gebruiker zijn handheld ook gebruikt om games te streamen. Logisch natuurlijk: je geeft wat beeldkwaliteit en responsiviteit op en je krijgt er games voor terug die meer grafische pracht kunnen vertonen dan de Deck aankan, terwijl de accu ook nog eens langer meegaat. Twee grote namen op het gebied van cloudgaming zijn Xbox, met het Game Pass-onderdeel Xbox Cloud Gaming, en GeForce NOW, een 'bring-your-own-games'-platform.

Xbox Cloud Gaming

Xbox Cloud Gaming kun je niet via de officiële app spelen, maar wel in de browser. In de appstore van de Deck is Microsoft Edge te vinden. Na de installatie is het zaak om in te loggen op Xbox.com, via een terminalcommando Edge toegang geven tot de invoerapparatuur van de Deck, Edge toe te voegen aan Steam en de launchparameters aan te passen, zodat de browser beeldvullend wordt en bij het opstarten meteen naar Xbox.com/play gaat.

Microsoft lijkt ook een mate van vertrouwen te hebben in de prestaties van Xbox Cloud Gaming op de Deck. Het heeft zelfs een guide geschreven voor wie het wil proberen. Maar je voelt het inmiddels wel aankomen: de community heeft ook alternatieve clients gemaakt, genaamd Greenlight en xbPlay. Steam Deck HQ heeft een guide voor beide. Daarnaast biedt NonSteamLaunchers ook ondersteuning voor Xbox Cloud Gaming en GeForce NOW; het is een appje die van vele markten thuis is.

Al met al is het toevoegen van Xbox Cloud Gaming aan je Steam Deck relatief simpel, maar niet iets voor dat niet zo technische neefje. De speelervaring is prima, maar de standaardvoorwaarde van cloudgaming geldt natuurlijk ook hier: alles hangt van je latency af.

GeForce NOW

Nvidia’s bekende cloudgamingdienst werkt eigenlijk hetzelfde. De dienst kan in de browser werken en dat lijkt de simpelste implementatie. Opnieuw moet de browser toegang hebben tot de controller van de Deck en hij moet starten met wat speciale commando’s. Eigenlijk is het enige verschil de URL die in de startparameters genoteerd wordt. Je kunt ook Chrome gebruiken, dat moet in de praktijk geen verschil opleveren.

Al met al valt in dit hoofdstuk weinig te melden. Deze twee grote gamestreamingdiensten werken prima na een minimale hoeveelheid tweaken, wat een aardig goed resultaat is voor een Linux-computer. Vriendelijk voor de leek is het niet, maar voor de techneut valt het alleszins mee.

Emulatie

Emulatoren voor Linux waren er al, maar speciaal voor de Deck heeft ontwikkelaar dragoonDorise EmuDeck gemaakt. Dat is een pakket aan bestaande emulatoren voor Linux, die geïnstalleerd en beheerd worden door zijn software. EmuDeck loopt door de installatie heen, begeleidt bij het selecteren van emulatoren, het plaatsen van roms in de juiste mappen en ondersteunt zelfs achievements en cloudsaves.

Emulatie is voor dit verhaal een beetje als Windows. Het is volledig denkbaar dat je je Steam Deck voor deze toepassing wilt gebruiken, maar dit is een gigantische rabbit hole die in het kort besproken moet worden of een eigen artikel moet hebben.

Om het kort te houden: EmuDeck introduceert een mate van gebruiksgemak die je niet terugziet bij de andere launchers uit hoofdstuk 5. De interface is gelikt, alles loopt snel en soepel en binnen de kortste keren kun je je roms draaien. Het is nog altijd niet geschikt voor dat niet zo technische neefje, zeker niet wanneer je je eigen biosbestanden moet aanleveren voordat de emulatoren hun ding doen, maar voor techneuten en voor emulatorbegrippen durven we te zeggen: EmuDeck heeft het ontzettend goed geregeld en dit softwarepakket maakt de Deck tot een hele geschikte emulatiehandheld. Deze gids van Fan The Deck geeft een goede indruk van wat je te wachten staat als je EmuDeck in huis wilt halen.

Lees meer

Diablo IV patch v1.1
Diablo IV patch v1.1 Download van 19 juli 2023