Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Battle.net

08-03-2010 • 09:00

87

Singlepage-opmaak

Communicatie

De voornaamste reden waarom Blizzard wil dat je altijd online bent, is dat het bedrijf je de mogelijkheid wil geven om met andere gamers te communiceren. Andere spelers van Blizzard-games welteverstaan, en daar gaat de ontwikkelaar ook de ruim 11 miljoen spelers van World of Warcraft bij betrekken. Dit betekent dat je al snel iemand uit je vriendenkring online moet kunnen vinden. Vrienden kun je op twee manieren aan je account toevoegen. Elke speler maakt een StarCraft II-profiel aan, waar niet alleen achievements aan worden gekoppeld maar ook de prestaties in multiplayer. Op basis van deze profielnaam kunnen andere SC2-spelers aan je vriendenlijst worden toegevoegd. Je kunt echter ook spelers uit andere Blizzard-games aan die lijst toevoegen, op basis van hun Real ID. Dat is het e-mailadres dat ze gebruiken om bij Battle.net in te loggen. Met dat adres heb je de helft van de inloggegevens bij Battle.net in handen, waarschijnlijk zul je dus alleen van goede vrienden het adres loskrijgen - en dat is meteen ook het grootste nadeel van het systeem.

* Vrienden

Net als bij MSN kun je een venster openen waarin is te zien welke vrienden online zijn, en met ieder van hen kun je vervolgens chatten. Dat venster is als een semi-transparante laag zichtbaar binnen StarCraft II. Als je dat wilt althans, want deze laag kun je ook wegklikken. Je kunt tijdens het spelen dus chatten met gamers die ook SC2 aan het spelen zijn, in singleplayer of in multiplayer. Blizzard wil de mogelijkheden bovendien uitbreiden. Zo is er een patch in voorbereiding die dezelfde functionaliteit toevoegt aan World of Warcraft. Alle WoW-accounts zijn sinds eind 2009 al naar Battle.net verhuisd en als de patch is vrijgegeven, kun je vanuit StarCraft II communiceren met vrienden die tegelijkertijd World of Warcraft spelen. De vraag is of je tijdens de snelle potjes SC2 tijd hebt voor je vrienden, maar dat terzijde.

Battle.net

* Ladder

Blizzard heeft bovendien het laddersysteem voor StarCraft II onder handen genomen. In multiplayer is er de optie om tegen de kunstmatige intelligentie van het spel te oefenen. In de bèta kan die optie alleen op 'Very Easy' worden ingesteld, om je te dwingen andere spelers uit te dagen. Of er in de uiteindelijke versie meer te kiezen valt, is nog niet bekend. Zodra je het tegen andere spelers durft op te nemen, worden de eerste vijf matches gebruikt om je niveau in te schatten. Wat Blizzard precies meeweegt is niet duidelijk, maar op basis van je prestaties in die eerste vijf potjes word je ingedeeld in de platinum, gold, silver, bronze of copper league. Als het spel live is, zal elke league duizenden spelers bevatten. Die worden ingedeeld in groepen. Zo'n groep, of division, bevat honderd spelers en dat zijn de spelers waar je het online tegen op kunt nemen als je een 'ranked match' wilt spelen. Blizzard probeert op die manier te bereiken dat je de spelers binnen je division leert kennen.

Battle.net

Lees meer

Diablo III
Diablo III Video van 14 mei 2012
Blizzard voert BattleTags in
Blizzard voert BattleTags in Nieuws van 16 december 2011
Diablo III verschijnt pas begin 2012
Diablo III verschijnt pas begin 2012 Nieuws van 23 september 2011
Diablo III
Diablo III Video van 1 september 2011
Blizzard maakt nieuwe start met Dota
Blizzard maakt nieuwe start met Dota Nieuws van 22 augustus 2011
Diablo III
Diablo III Video van 19 augustus 2010