De Lore Master aan het woord
Blizzard heeft in de persoon van Chris Metzen al jarenlang een heuse lore master in huis, een man die van elk van de Blizzard-series het achtergrondverhaal bewaakt, de grote lijn waarlangs de geschiedenis van de serie verloopt. Deze lore master was uit de ivoren Blizzard-torens afgedaald om in Blizzards eigen theaterzaal aan twee dozijn Europese genodigden uitleg te geven over het verhaal van Diablo III. Volgens Metzen, een uitstekend, zij het af en toe wat verstrooid verteller, staat Diablo III nog steeds voor de strijd tussen goed en kwaad, hier vertegenwoordigd door de High Heavens en de Burning Hells.
Die twee krachten, vertegenwoordigd door engelen en demonen, vochten samen de Eternal War die zo lang duurde dat er aan beide kanten strijders opstonden die moe waren van het gevecht. Deze afvalligen van beide kampen stichtten samen Sanctuary, een baken van rust in een universum vol strijd. In de rust van de Sanctuary begonnen engelen en demonen zich zelfs te mengen, en daaruit ontstond de Nephalem, een nieuw en sterfelijk ras. Nog ruim voor het begin van de eerste game zou uit de Nephalem al de mensheid voortkomen.
Drie duivelse broers
Die vreedzame situatie zou voortduren tot er mot ontstond binnen de Burning Hells. Na een burgeroorlog werden de drie Prime Evils, de broers Diablo, Mephisto en Baal, verbannen. Helaas koos men Sanctuary uit als verbanningsoord. Om dat niet direct te verpesten, zorgde aartsengel Tyrael ervoor dat de drie bannelingen werden ingekapseld en in even zoveel Soulstones in afgelegen delen van Sanctuary werden verborgen. Dat gaat uiteraard niet goed. Aan het begin van de eerste game komt Diablo, de Lord of Terror, tot leven in een grot onder het plaatsje Tristram, om in de loop van de game te worden verslagen. Althans: tijdelijk.
Dat 'tijdelijke' vormt de opmaat voor Diablo II. Daarin weet Diablo niet alleen te ontsnappen, hij weet ook zijn beide broers te bevrijden. Genoeg voor weer een game vol strijd, waarin Diablo en Mephisto worden verslagen, maar Baal ontsnapt. Die ontsnapping staat centraal in de uitbreiding van Diablo II, die de bijnaam van Baal meekrijgt: Lord of Destruction. Daarin moet aartsengel Tyrael er weer aan te pas komen om op hardhandige wijze de vrede te herstellen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Dat moet fout gaan...
Aan het begin van Diablo III duurt die vrede alweer zo'n twintig jaar. In een spelwereld als die van Diablo kan zoiets natuurlijk nooit voor eeuwig goed gaan en de eerste onheilstijding komt van oudgediende Deckard Cain, een grijze man die in voorgaande games wijze lessen had voor de heldhaftige avonturiers die het opnamen tegen de drie broers. Cain heeft de rustige decennia gebruikt om Sanctuary af te struinen, op zoek naar oude verhalen. Die heeft hij gevonden en hij is inmiddels overtuigd van de Prophecy of the End Days. Cain voorspelt dat de Lords van de Burning Hells klaar zijn voor een laatste aanval op de mensheid, een aanval die het einde van Sanctuary moet betekenen.
Einde der tijden
Het spel begint met een eerste aanwijzing voor het einde der tijden: een enorme vuurbal die op Aarde terechtkomt. Is die gevallen ster het begin van het einde? De ster zorgt er in ieder geval voor dat New Tristram, dat gebouwd is op de fundamenten van het oude, overspoeld wordt door doden die door de inslag uit hun graf zijn opgestaan. Gelukkig is diezelfde Deckard Cain er om je aan het begin van het spel van advies te dienen. Hoewel hij dat eigenlijk meestal overlaat aan Leah, zijn nichtje die bij hem in de leer is. Leah moet de verbindende schakel vormen tussen de geleerde Cain en de blanco speler. Met het advies van Leah en Cain moet de speler het vooral opnemen tegen de Risen King, die in herrezen vorm veroordeeld is om Diablo te dienen.
De eerste stappen in Diablo III zet je net buiten New Tristram. Op weg naar de poort van de nederzetting lever je de eerste gevechten met de ondoden die het oord bedreigen. Als je daarmee aantoont een waardig strijder te zijn, mag je de nederzetting binnen en begint je strijd tegen het kwaad echt. Maar voor we dieper ingaan op het vechten met de verschillende classes, eerst iets algemeens over combat in Diablo III. Ten opzichte van de voorgaande keren dat we met de game aan de slag mochten, heeft Blizzard een subtiele wijziging doorgevoerd. De makers hebben het aantal knoppen op je hotbar beperkt tot zes. Dat wil zeggen dat je samen met de twee knoppen van je muis in totaal acht verschillende skills kunt gebruiken. Dat is minder dan voorheen en ook minder dan het totaal aantal spells dat je aan kunt leren gedurende de game. Je zult dus moeten kiezen met welke spell je je character uit wilt rusten.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wyatt Cheng over Skills en Runes
Verantwoordelijk voor die verandering is Wyatt Cheng, een van de vele Blizzard-medewerkers met een Aziatische achtergrond. Hij is belast met het uitdenken van skills en runes. "De vermindering heeft verrassend veel invloed, op een manier die ons erg goed bevalt," aldus Cheng. "We hebben het aantal skill dat je op je hotbar kunt plaatsen dus teruggebracht van zeven naar zes. Dat lijkt een beperking en dat is het natuurlijk ook, maar het heeft tot gevolg dat er meer variatie ontstaat. Toen je zeven skills had, was elk character vrijwel gelijk. Iedereen koos dezelfde skills. Nu moet je selectiever zijn en beter nadenken over welke skills je wilt gebruiken. Daaruit blijkt meer diversiteit te ontstaan."
Vijf kleuren
"Verder hebben we dus weer Runes waarmee je de skills die je gedurende het spel aanleert op kunt waarderen. Die Runes zijn er in vijf kleuren: Crimson-rood, Indigo-blauw, Golden-geel, Alabaster-wit en Obsidian-zwart. Elke skill kun je combineren met een Rune van een willekeurige kleur. Je hebt dus de beschikking over de standaardvorm van een skill en vijf varianten, mits je de juiste Rune weet te vinden om het gewenste effect te bereiken. Het vinden van Runes is net zo onvoorspelbaar als het vinden van alle andere voorwerpen, en dat is in Diablo III zo random als je gewend bent van de serie. We hebben de Runes daarbij een thematisch tintje gegeven, hoewel we daar niet heel erg streng in zijn. Rode Runes zullen bijvoorbeeld meestal met damage te maken hebben en gele Runes met efficiency."
/i/1311956558.jpeg?f=imagenormal)
"In de huidige versie van het systeem heb je dus Runes die zelf geen specifieke eigenschappen hebben. Je vindt een rode Rune of een gele Rune. Bij de skill wordt uitgelegd welk effect een Rune van een bepaalde kleur heeft op de skill. Het is dus niet zo dat er verschillende rode Runes te vinden zijn die elk ook een verschillend effect hebben op een bepaalde skill." Al is dat laatste nog onderwerp van gesprek binnen het team, maakt Cheng duidelijk.
In beraad
"Het systeem is nog niet af, we zijn nog aan het tweaken en hebben waarschijnlijk de definitieve vorm nog niet gevonden. Ik denk echter dat we bij het huidige systeem blijven. We willen dat de varianten van elke skill allemaal even indrukwekkend zijn en om dat te bereiken moet het aantal varianten een beetje binnen de perken blijven. Met zes varianten per skill is dat al een hele klus. Wat ik wil bereiken, is het volgende. Neem Magic Missile, een skill van de Wizard. Met een Rune zou je die kunnen veranderen zodat het projectiel een bocht kan maken en zijn slachtoffer kan blijven volgen als een homing missile. Met een andere Rune zou je kunnen bereiken dat het projectiel zich opsplitst in drie projectielen. Of in vier, of in vijf. Met Runes willen bereiken dat er van dit soort grote verschillen komen tussen de varianten van een skill."
/i/1311956557.jpeg?f=imagenormal)
Versterk het zwakke
"Ik ben dan ook heel benieuwd naar de bètatest die binnenkort los gaat barsten. Omdat ik verantwoordelijk ben voor skills en runes, ben ik eigenlijk verantwoordelijk voor de balans tussen de verschillende classes in het spel. We krijgen natuurlijk erg veel data uit de test, we kunnen precies zien welke skills en runes spelers kiezen en hoe vaak ze bepaalde skills gebruiken. Dat geeft me zeer waardevolle informatie over de balans. En als mensen nadenken over die balans, beginnen ze altijd direct over de skills die te sterk zijn. Maar ik ben eigenlijk vooral geïnteresseerd in het tegenovergestelde. Ik wil niet zozeer de sterke skills aanpakken. Die worden veel gebruikt en zijn dus misschien juist wel goed zoals ze zijn. Ik wil juist weten waarom al die andere skills minder vaak worden gebruikt, en een manier verzinnen om die skills net zo populair te maken als de zogenaamde overpowered skills. Als iets overpowered is, dan horen we dat maar al te vaak. Als iets underpowered is, hoor je daar nooit iemand over, dus daar moeten we actief achteraan zitten. Dat soort informatie moeten we echt opgraven uit de data van de bèta."
Ruimte voor variatie
Maar wordt het niet saai, als alles zo uitgedacht en gebalanceerd is? "Dat proberen we uiteraard te voorkomen. We proberen zelfs heel bewust rekening te houden met alternatieve speelstijlen. We proberen bij elke skill aan een bepaalde Rune een enigszins tegenstrijdig effect mee te geven. Met Runes willen we het dus mogelijk maken dat een Wizard ook een beetje met melee overweg kan, hoewel dat eigenlijk totaal niet de bedoeling is. Hetzelfde geldt voor de Demon Hunter, ook een class die het van spells moet hebben. We willen het mogelijk maken dat de skills van de Demon Hunter enigszins zijn te tweaken met Runes, zodat hij toch een klein beetje melee-kwaliteiten krijgt. Uiteraard slechts een klein beetje. We zullen er maar een klein deel van de Rune-opties aan opofferen, maar we vinden het belangrijk om dergelijke diversiteit mogelijk te maken. Zo wil ik ook de optie inbouwen dat je een Barbarian kunt bouwen die met bijlen kan gooien en dus opeens niet meer melee is. Bij elke class proberen we zulke alternatieve opties te bedenken." Cheng hoopt te bereiken dat het opwaarderen van characters in Diablo III op deze manier eenvoudiger wordt, terwijl het systeem diepgang blijft behouden.
Helaas konden we het systeem niet testen, tijdens de uren die we mochten spelen. Blizzard had een deel van Diablo III afgehakt, en dat bij wijze van introductie klaargezet. Het was de start van de game, tot aan het gevecht met de Skeleton King. Via diverse quests in en rond New Tristram leidde de tocht door zowel de boven- als de onderwereld. De Skeleton King dook uiteraard pas op in de allerlaatste dungeon, die bestond uit vier lagen. De loot die onderweg viel was prima, zoals je van Diablo mag verwachten, al wilde in de uren die we konden spelen helaas geen enkele Rune vallen. De door Cheng beloofde diversiteit hebben we dus niet kunnen beproeven.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Twee keer de Skeleton King
Ook zonder dat was er echter genoeg te beleven. De tijd was lang genoeg om met twee characters tot aan de Skeleton King te komen en die te verslaan. In ons geval met zowel een Monk als een Wizard. Wat onderweg opviel, was dat vanuit de bovenwereld niet alleen enorme dungeons zijn te betreden die zijn samengesteld uit verschillende lagen, maar dat je ook zeer regelmatig kleine dungeons tegenkomt die uit niet meer dan één enkele kamer bestaan. Wat ook opviel is dat Blizzard een nieuwe manier heeft verzonnen om je het verhaal te vertellen. Je krijgt regelmatig stukjes verhaal als beloning voor je prestaties. Als je wilt, kun je het verhaaltje beluisteren terwijl je ondertussen doorspeelt. Het geluid speelt daarbij door op de achtergrond. Wat ook opviel, is dat de laadtijd van nieuwe maps lekker kort is en dat in de minimap een knipperend markeringspunt zichtbaar is, dat aangeeft waar het doel van je missie is te vinden. Het punt is ook te zien als het zich nog in de fog of war bevindt.
/i/1311956556.jpeg?f=imagenormal)
Verder zijn er regelmatig standbeelden te vinden die je tijdelijk kunnen buffen. Zo vind je Healing Wells en Desecrated Blessed Shrines. Opvallender is dat Blizzard drie nieuwe slots aan je inventaris heeft toegevoegd. Naast de slots waarin je gear kunt plaatsen, is er plaats voor de Nephalem Cube, de Stone of Recall en de Cauldron of Jordan. Je verdient ze gedurende het eerste hoofdstuk van het spel. De drie tools moeten je helpen bij het opschonen van je rugzak. Zo kun je met de Stone of Recall terug naar de thuisbasis waar je het laatst bent geweest. Daar kun je de overtollige spullen uit je rugzak verkopen of je beroep uitoefenen en nieuwe spullen maken. De Stone of Recall is een soort spreuk die ononderbroken moet blijven tijdens het uitspreken. Dat moet ervoor zorgen dat je hem niet als ontsnapping kunt gebruiken tijdens gevechten. Verder is de Stone zo vaak te gebruiken als je wilt. Gelukkig liggen er ook behoorlijk veel waypoints verspreid door de wereld, zowel bovengronds als ondergronds, zodat je ook gemakkelijk weer terug kunt naar een plek vlakbij waar je gebleven was.
In de ketel gooien
Toch zul je de Stone of Recall minder vaak gebruiken dan je wellicht denkt, doordat je ook de Cauldron of Jordan bij je hebt. In die magische ketel kun je voorwerpen uit je rugzak dumpen, die je daarmee verkoopt tegen dezelfde prijs als die je er in het dorp voor had gekregen. Je kunt je rugzak op die manier dus op elk gewenst moment opschonen. Mocht je graag voor Blacksmith, Jeweler of Mystic spelen, de drie beroepen die je in Diablo III kunt leren, dan is er nog een optie. Met de Nephalem Cube kun je voorwerpen uit je rugzak afbreken waardoor ze uiteenvallen in basismaterialen die je kunt gebruiken voor je beroep. Dat schoont behoorlijk op, want er zijn niet zoveel verschillende basismaterialen en die passen bovendien in behoorlijk grote stapels in je rugzak, zodat ze weinig slots innemen. Dat maakt ook dat je eigenlijk alleen voor het maken van voorwerpen terug hoeft naar een stad. Met Cauldron of Jordan en Nephalem Cube heb je immers alle tools die je nodig hebt om je rugzak opgeruimd te houden. En mocht je rugzak alsnog te klein zijn, dan kun je voorwerpen opslaan in de Stash die je hebt in het dorp. Dat is een schatkist met extra opslagruimte. De kist duikt vanzelf op in elke basis die je onderweg tegenkomt. Het mooie is dat die Stash gedeeld wordt door alle characters die je aanmaakt en dus fungeert als doorgeefluik. Als je een flink zwaard vindt met je Wizard, kun je het opslaan in je Stash, waarna je hem er met je Barbarian weer uit kunt halen.
Op pad met de Templar
Het stuk campagne dat we konden spelen was lang genoeg om onderweg een Follower op te pikken. In mei liet Blizzard al doorschemeren dat de volgelingen terugkeren in Diablo III. De Follower is in eerste instantie slechts onderdeel van een quest. Net als met sommige andere npc's volgt deze Templar - dat was de Follower die zowel Monk als Wizard toegewezen kreeg - je gedurende een quest, om onderweg met je mee te vechten. Als je de quest succesvol hebt afgerond, kun je kiezen of je hem als permanente sidekick mee wilt nemen. Followers kun je uiteraard ook wat tweaken. Bij elk vijfde level dat de Follower bereikt, kun je kiezen tussen twee nieuwe skills. Bij de Templar bestonden de keuzemogelijkheden op level 5 uit een genezende spel, en Charge, een skill waarmee hij op volle vaart de strijd induikt. Waarmee de Templar een ideale compagnon is voor zowel Monk als Wizard.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De Wizard begint aan zijn loop door de geschiedenis met een Wand waarmee hij kan schieten zonder Arcane Power te gebruiken, zijn magische energie. De Arcane energie die je verbruikt wordt heerlijk snel weer aangevuld. Zeker tijdens de eerste levels valt het niet mee om de voorraad leeg te spelen. Pas rond level 8 krijg je spreuken die wat dieper in je Arcane-buidel tasten, al moet je dan nog je best doen om de voorraad er geheel doorheen te jagen, zo snel groeit het weer aan. De eerste spreuk die je krijgt en die wel Arcane Power verbruikt, is Magic Missiles, de spreuk die Cheng al noemde. Het is de spreuk die door Blizzard aan je rechtermuisknop is toegewezen, hoewel die indeling uiteraard is aan te passen.
In het nauw
De volgende spreuken die je leert hebben namen als Frost Nova, Shock Pulse, Wave of Force, Spectra Blade en Electrocute. Allemaal spells die gericht zijn op het vertragen van tegenstanders, om vervolgens van afstand schade aan te kunnen richten. De hoogste spell die we in de demo konden krijgen, was Diamond Skin, die op level 9 beschikbaar komt. Deze spell geeft de Wizard gedurende vijf seconden een harde buitenlaag die flink wat schade opvangt. Handig voor als je in het nauw wordt gedreven. Niet dat de Wizard veel bescherming nodig heeft,want hij had het niet moeilijk tijdens de demo.
/i/1311956550.jpeg?f=imagenormal)
Monkey business
De Monk had het lastiger. Die moet het van snelle actie hebben. Die snelheid heeft uiteraard zijn prijs en gaat in dit geval ten koste van zijn fysieke weerbaarheid. De Monk kan wapens dragen, al kan hij net zo goed overweg met zijn vuisten, die hij bij wijze van wapen kan hullen in lappen stof die daar als bokshandschoen omheen zijn gewikkeld. Je zult verschillende van dergelijke lappen tegenkomen. De primaire aanval van de Monk heet heel toepasselijk Fist of Thunder, en hij bestaat uit een serie razendsnelle stoten die bovendien vrijwel zeker de spellcasting van de tegenstander onderbreken. Ook de aanval die aan de tweede muisknop is toegewezen is gericht op het hinderen van de tegenstander. Deze Blinding Flash doet zelfs niets anders en richt zelf geen schade aan. Als de Monk zijn vuisten gebruikt, wint hij tegelijk Spirit, de magische energie die hij kan gebruiken voor spreuken waar hij op latere levels de beschikking over krijgt. Daaronder zijn er de genezende Breath of Heaven en Mantra of Healing.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De Monk krijgt meer opties met de Lashing Tail Attack en de Dashing Strike. De laatste is vooral handig om je snel uit de voeten te maken en aan de actie te ontsnappen. Later scoort de Monk de Deadly Reach, een spreuk die als een 'line of pure force' voor de monnik uitschiet en vreemd genoeg geen Spirit kost, maar juist Spirit oplevert. Het is een erg effectieve aanval, vooral in combinatie met Crippling Wave, de spreuk die de Monk op level 9 aanleert. Die vertraagt de vijand en richt tegelijk schade aan. Samen met de Dashing Strike en de genezende opties weet de Monk zich lang staande te houden. Door gebrek aan pure aanvalskracht heeft de Monk het echter moeilijker dan de Wizard. We hadden het met de Monk moeilijker dan met de Wizard, wat in deze fase eigenlijk nog weinig zegt omdat de balans tussen de classes en de skills nog aan alle kanten wordt getweaked. Hopelijk kun je zelf de Monk, Wizard en de drie andere classes proberen in de bètatest die nog dit kwartaal van start zou moeten gaan.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Titel |
Diablo III
|
|
Platform |
Windows, OS X
|
Ontwikkelaar |
Blizzard Entertainment |
Uitgever |
Activision Blizzard
|
Releasedatum |
onbekend |