Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Diablo III - verhaal en skills

07-08-2011 • 09:00

107

Multipage-opmaak

De Lore Master aan het woord

Blizzard heeft in de persoon van Chris Metzen al jarenlang een heuse lore master in huis, een man die van elk van de Blizzard-series het achtergrondverhaal bewaakt, de grote lijn waarlangs de geschiedenis van de serie verloopt. Deze lore master was uit de ivoren Blizzard-torens afgedaald om in Blizzards eigen theaterzaal aan twee dozijn Europese genodigden uitleg te geven over het verhaal van Diablo III. Volgens Metzen, een uitstekend, zij het af en toe wat verstrooid verteller, staat Diablo III nog steeds voor de strijd tussen goed en kwaad, hier vertegenwoordigd door de High Heavens en de Burning Hells.

Die twee krachten, vertegenwoordigd door engelen en demonen, vochten samen de Eternal War die zo lang duurde dat er aan beide kanten strijders opstonden die moe waren van het gevecht. Deze afvalligen van beide kampen stichtten samen Sanctuary, een baken van rust in een universum vol strijd. In de rust van de Sanctuary begonnen engelen en demonen zich zelfs te mengen, en daaruit ontstond de Nephalem, een nieuw en sterfelijk ras. Nog ruim voor het begin van de eerste game zou uit de Nephalem al de mensheid voortkomen.

* Drie duivelse broers

Die vreedzame situatie zou voortduren tot er mot ontstond binnen de Burning Hells. Na een burgeroorlog werden de drie Prime Evils, de broers Diablo, Mephisto en Baal, verbannen. Helaas koos men Sanctuary uit als verbanningsoord. Om dat niet direct te verpesten, zorgde aartsengel Tyrael ervoor dat de drie bannelingen werden ingekapseld en in even zoveel Soulstones in afgelegen delen van Sanctuary werden verborgen. Dat gaat uiteraard niet goed. Aan het begin van de eerste game komt Diablo, de Lord of Terror, tot leven in een grot onder het plaatsje Tristram, om in de loop van de game te worden verslagen. Althans: tijdelijk.

Dat 'tijdelijke' vormt de opmaat voor Diablo II. Daarin weet Diablo niet alleen te ontsnappen, hij weet ook zijn beide broers te bevrijden. Genoeg voor weer een game vol strijd, waarin Diablo en Mephisto worden verslagen, maar Baal ontsnapt. Die ontsnapping staat centraal in de uitbreiding van Diablo II, die de bijnaam van Baal meekrijgt: Lord of Destruction. Daarin moet aartsengel Tyrael er weer aan te pas komen om op hardhandige wijze de vrede te herstellen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Dat moet fout gaan...

Aan het begin van Diablo III duurt die vrede alweer zo'n twintig jaar. In een spelwereld als die van Diablo kan zoiets natuurlijk nooit voor eeuwig goed gaan en de eerste onheilstijding komt van oudgediende Deckard Cain, een grijze man die in voorgaande games wijze lessen had voor de heldhaftige avonturiers die het opnamen tegen de drie broers. Cain heeft de rustige decennia gebruikt om Sanctuary af te struinen, op zoek naar oude verhalen. Die heeft hij gevonden en hij is inmiddels overtuigd van de Prophecy of the End Days. Cain voorspelt dat de Lords van de Burning Hells klaar zijn voor een laatste aanval op de mensheid, een aanval die het einde van Sanctuary moet betekenen.

* Einde der tijden

Het spel begint met een eerste aanwijzing voor het einde der tijden: een enorme vuurbal die op Aarde terechtkomt. Is die gevallen ster het begin van het einde? De ster zorgt er in ieder geval voor dat New Tristram, dat gebouwd is op de fundamenten van het oude, overspoeld wordt door doden die door de inslag uit hun graf zijn opgestaan. Gelukkig is diezelfde Deckard Cain er om je aan het begin van het spel van advies te dienen. Hoewel hij dat eigenlijk meestal overlaat aan Leah, zijn nichtje die bij hem in de leer is. Leah moet de verbindende schakel vormen tussen de geleerde Cain en de blanco speler. Met het advies van Leah en Cain moet de speler het vooral opnemen tegen de Risen King, die in herrezen vorm veroordeeld is om Diablo te dienen.

De eerste stappen in Diablo III zet je net buiten New Tristram. Op weg naar de poort van de nederzetting lever je de eerste gevechten met de ondoden die het oord bedreigen. Als je daarmee aantoont een waardig strijder te zijn, mag je de nederzetting binnen en begint je strijd tegen het kwaad echt. Maar voor we dieper ingaan op het vechten met de verschillende classes, eerst iets algemeens over combat in Diablo III. Ten opzichte van de voorgaande keren dat we met de game aan de slag mochten, heeft Blizzard een subtiele wijziging doorgevoerd. De makers hebben het aantal knoppen op je hotbar beperkt tot zes. Dat wil zeggen dat je samen met de twee knoppen van je muis in totaal acht verschillende skills kunt gebruiken. Dat is minder dan voorheen en ook minder dan het totaal aantal spells dat je aan kunt leren gedurende de game. Je zult dus moeten kiezen met welke spell je je character uit wilt rusten.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Wyatt Cheng over Skills en Runes

Verantwoordelijk voor die verandering is Wyatt Cheng, een van de vele Blizzard-medewerkers met een Aziatische achtergrond. Hij is belast met het uitdenken van skills en runes. "De vermindering heeft verrassend veel invloed, op een manier die ons erg goed bevalt," aldus Cheng. "We hebben het aantal skill dat je op je hotbar kunt plaatsen dus teruggebracht van zeven naar zes. Dat lijkt een beperking en dat is het natuurlijk ook, maar het heeft tot gevolg dat er meer variatie ontstaat. Toen je zeven skills had, was elk character vrijwel gelijk. Iedereen koos dezelfde skills. Nu moet je selectiever zijn en beter nadenken over welke skills je wilt gebruiken. Daaruit blijkt meer diversiteit te ontstaan."

* Vijf kleuren

"Verder hebben we dus weer Runes waarmee je de skills die je gedurende het spel aanleert op kunt waarderen. Die Runes zijn er in vijf kleuren: Crimson-rood, Indigo-blauw, Golden-geel, Alabaster-wit en Obsidian-zwart. Elke skill kun je combineren met een Rune van een willekeurige kleur. Je hebt dus de beschikking over de standaardvorm van een skill en vijf varianten, mits je de juiste Rune weet te vinden om het gewenste effect te bereiken. Het vinden van Runes is net zo onvoorspelbaar als het vinden van alle andere voorwerpen, en dat is in Diablo III zo random als je gewend bent van de serie. We hebben de Runes daarbij een thematisch tintje gegeven, hoewel we daar niet heel erg streng in zijn. Rode Runes zullen bijvoorbeeld meestal met damage te maken hebben en gele Runes met efficiency."

Diablo III

"In de huidige versie van het systeem heb je dus Runes die zelf geen specifieke eigenschappen hebben. Je vindt een rode Rune of een gele Rune. Bij de skill wordt uitgelegd welk effect een Rune van een bepaalde kleur heeft op de skill. Het is dus niet zo dat er verschillende rode Runes te vinden zijn die elk ook een verschillend effect hebben op een bepaalde skill." Al is dat laatste nog onderwerp van gesprek binnen het team, maakt Cheng duidelijk.

* In beraad

"Het systeem is nog niet af, we zijn nog aan het tweaken en hebben waarschijnlijk de definitieve vorm nog niet gevonden. Ik denk echter dat we bij het huidige systeem blijven. We willen dat de varianten van elke skill allemaal even indrukwekkend zijn en om dat te bereiken moet het aantal varianten een beetje binnen de perken blijven. Met zes varianten per skill is dat al een hele klus. Wat ik wil bereiken, is het volgende. Neem Magic Missile, een skill van de Wizard. Met een Rune zou je die kunnen veranderen zodat het projectiel een bocht kan maken en zijn slachtoffer kan blijven volgen als een homing missile. Met een andere Rune zou je kunnen bereiken dat het projectiel zich opsplitst in drie projectielen. Of in vier, of in vijf. Met Runes willen bereiken dat er van dit soort grote verschillen komen tussen de varianten van een skill."

Diablo III

Versterk het zwakke

"Ik ben dan ook heel benieuwd naar de bètatest die binnenkort los gaat barsten. Omdat ik verantwoordelijk ben voor skills en runes, ben ik eigenlijk verantwoordelijk voor de balans tussen de verschillende classes in het spel. We krijgen natuurlijk erg veel data uit de test, we kunnen precies zien welke skills en runes spelers kiezen en hoe vaak ze bepaalde skills gebruiken. Dat geeft me zeer waardevolle informatie over de balans. En als mensen nadenken over die balans, beginnen ze altijd direct over de skills die te sterk zijn. Maar ik ben eigenlijk vooral geïnteresseerd in het tegenovergestelde. Ik wil niet zozeer de sterke skills aanpakken. Die worden veel gebruikt en zijn dus misschien juist wel goed zoals ze zijn. Ik wil juist weten waarom al die andere skills minder vaak worden gebruikt, en een manier verzinnen om die skills net zo populair te maken als de zogenaamde overpowered skills. Als iets overpowered is, dan horen we dat maar al te vaak. Als iets underpowered is, hoor je daar nooit iemand over, dus daar moeten we actief achteraan zitten. Dat soort informatie moeten we echt opgraven uit de data van de bèta."

* Ruimte voor variatie

Maar wordt het niet saai, als alles zo uitgedacht en gebalanceerd is? "Dat proberen we uiteraard te voorkomen. We proberen zelfs heel bewust rekening te houden met alternatieve speelstijlen. We proberen bij elke skill aan een bepaalde Rune een enigszins tegenstrijdig effect mee te geven. Met Runes willen we het dus mogelijk maken dat een Wizard ook een beetje met melee overweg kan, hoewel dat eigenlijk totaal niet de bedoeling is. Hetzelfde geldt voor de Demon Hunter, ook een class die het van spells moet hebben. We willen het mogelijk maken dat de skills van de Demon Hunter enigszins zijn te tweaken met Runes, zodat hij toch een klein beetje melee-kwaliteiten krijgt. Uiteraard slechts een klein beetje. We zullen er maar een klein deel van de Rune-opties aan opofferen, maar we vinden het belangrijk om dergelijke diversiteit mogelijk te maken. Zo wil ik ook de optie inbouwen dat je een Barbarian kunt bouwen die met bijlen kan gooien en dus opeens niet meer melee is. Bij elke class proberen we zulke alternatieve opties te bedenken." Cheng hoopt te bereiken dat het opwaarderen van characters in Diablo III op deze manier eenvoudiger wordt, terwijl het systeem diepgang blijft behouden.

Helaas konden we het systeem niet testen, tijdens de uren die we mochten spelen. Blizzard had een deel van Diablo III afgehakt, en dat bij wijze van introductie klaargezet. Het was de start van de game, tot aan het gevecht met de Skeleton King. Via diverse quests in en rond New Tristram leidde de tocht door zowel de boven- als de onderwereld. De Skeleton King dook uiteraard pas op in de allerlaatste dungeon, die bestond uit vier lagen. De loot die onderweg viel was prima, zoals je van Diablo mag verwachten, al wilde in de uren die we konden spelen helaas geen enkele Rune vallen. De door Cheng beloofde diversiteit hebben we dus niet kunnen beproeven.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Twee keer de Skeleton King

Ook zonder dat was er echter genoeg te beleven. De tijd was lang genoeg om met twee characters tot aan de Skeleton King te komen en die te verslaan. In ons geval met zowel een Monk als een Wizard. Wat onderweg opviel, was dat vanuit de bovenwereld niet alleen enorme dungeons zijn te betreden die zijn samengesteld uit verschillende lagen, maar dat je ook zeer regelmatig kleine dungeons tegenkomt die uit niet meer dan één enkele kamer bestaan. Wat ook opviel is dat Blizzard een nieuwe manier heeft verzonnen om je het verhaal te vertellen. Je krijgt regelmatig stukjes verhaal als beloning voor je prestaties. Als je wilt, kun je het verhaaltje beluisteren terwijl je ondertussen doorspeelt. Het geluid speelt daarbij door op de achtergrond. Wat ook opviel, is dat de laadtijd van nieuwe maps lekker kort is en dat in de minimap een knipperend markeringspunt zichtbaar is, dat aangeeft waar het doel van je missie is te vinden. Het punt is ook te zien als het zich nog in de fog of war bevindt.

Diablo III

Verder zijn er regelmatig standbeelden te vinden die je tijdelijk kunnen buffen. Zo vind je Healing Wells en Desecrated Blessed Shrines. Opvallender is dat Blizzard drie nieuwe slots aan je inventaris heeft toegevoegd. Naast de slots waarin je gear kunt plaatsen, is er plaats voor de Nephalem Cube, de Stone of Recall en de Cauldron of Jordan. Je verdient ze gedurende het eerste hoofdstuk van het spel. De drie tools moeten je helpen bij het opschonen van je rugzak. Zo kun je met de Stone of Recall terug naar de thuisbasis waar je het laatst bent geweest. Daar kun je de overtollige spullen uit je rugzak verkopen of je beroep uitoefenen en nieuwe spullen maken. De Stone of Recall is een soort spreuk die ononderbroken moet blijven tijdens het uitspreken. Dat moet ervoor zorgen dat je hem niet als ontsnapping kunt gebruiken tijdens gevechten. Verder is de Stone zo vaak te gebruiken als je wilt. Gelukkig liggen er ook behoorlijk veel waypoints verspreid door de wereld, zowel bovengronds als ondergronds, zodat je ook gemakkelijk weer terug kunt naar een plek vlakbij waar je gebleven was.

* In de ketel gooien

Toch zul je de Stone of Recall minder vaak gebruiken dan je wellicht denkt, doordat je ook de Cauldron of Jordan bij je hebt. In die magische ketel kun je voorwerpen uit je rugzak dumpen, die je daarmee verkoopt tegen dezelfde prijs als die je er in het dorp voor had gekregen. Je kunt je rugzak op die manier dus op elk gewenst moment opschonen. Mocht je graag voor Blacksmith, Jeweler of Mystic spelen, de drie beroepen die je in Diablo III kunt leren, dan is er nog een optie. Met de Nephalem Cube kun je voorwerpen uit je rugzak afbreken waardoor ze uiteenvallen in basismaterialen die je kunt gebruiken voor je beroep. Dat schoont behoorlijk op, want er zijn niet zoveel verschillende basismaterialen en die passen bovendien in behoorlijk grote stapels in je rugzak, zodat ze weinig slots innemen. Dat maakt ook dat je eigenlijk alleen voor het maken van voorwerpen terug hoeft naar een stad. Met Cauldron of Jordan en Nephalem Cube heb je immers alle tools die je nodig hebt om je rugzak opgeruimd te houden. En mocht je rugzak alsnog te klein zijn, dan kun je voorwerpen opslaan in de Stash die je hebt in het dorp. Dat is een schatkist met extra opslagruimte. De kist duikt vanzelf op in elke basis die je onderweg tegenkomt. Het mooie is dat die Stash gedeeld wordt door alle characters die je aanmaakt en dus fungeert als doorgeefluik. Als je een flink zwaard vindt met je Wizard, kun je het opslaan in je Stash, waarna je hem er met je Barbarian weer uit kunt halen.

Op pad met de Templar

Het stuk campagne dat we konden spelen was lang genoeg om onderweg een Follower op te pikken. In mei liet Blizzard al doorschemeren dat de volgelingen terugkeren in Diablo III. De Follower is in eerste instantie slechts onderdeel van een quest. Net als met sommige andere npc's volgt deze Templar - dat was de Follower die zowel Monk als Wizard toegewezen kreeg - je gedurende een quest, om onderweg met je mee te vechten. Als je de quest succesvol hebt afgerond, kun je kiezen of je hem als permanente sidekick mee wilt nemen. Followers kun je uiteraard ook wat tweaken. Bij elk vijfde level dat de Follower bereikt, kun je kiezen tussen twee nieuwe skills. Bij de Templar bestonden de keuzemogelijkheden op level 5 uit een genezende spel, en Charge, een skill waarmee hij op volle vaart de strijd induikt. Waarmee de Templar een ideale compagnon is voor zowel Monk als Wizard.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Wizard begint aan zijn loop door de geschiedenis met een Wand waarmee hij kan schieten zonder Arcane Power te gebruiken, zijn magische energie. De Arcane energie die je verbruikt wordt heerlijk snel weer aangevuld. Zeker tijdens de eerste levels valt het niet mee om de voorraad leeg te spelen. Pas rond level 8 krijg je spreuken die wat dieper in je Arcane-buidel tasten, al moet je dan nog je best doen om de voorraad er geheel doorheen te jagen, zo snel groeit het weer aan. De eerste spreuk die je krijgt en die wel Arcane Power verbruikt, is Magic Missiles, de spreuk die Cheng al noemde. Het is de spreuk die door Blizzard aan je rechtermuisknop is toegewezen, hoewel die indeling uiteraard is aan te passen.

* In het nauw

De volgende spreuken die je leert hebben namen als Frost Nova, Shock Pulse, Wave of Force, Spectra Blade en Electrocute. Allemaal spells die gericht zijn op het vertragen van tegenstanders, om vervolgens van afstand schade aan te kunnen richten. De hoogste spell die we in de demo konden krijgen, was Diamond Skin, die op level 9 beschikbaar komt. Deze spell geeft de Wizard gedurende vijf seconden een harde buitenlaag die flink wat schade opvangt. Handig voor als je in het nauw wordt gedreven. Niet dat de Wizard veel bescherming nodig heeft,want hij had het niet moeilijk tijdens de demo.

Diablo III

Monkey business

De Monk had het lastiger. Die moet het van snelle actie hebben. Die snelheid heeft uiteraard zijn prijs en gaat in dit geval ten koste van zijn fysieke weerbaarheid. De Monk kan wapens dragen, al kan hij net zo goed overweg met zijn vuisten, die hij bij wijze van wapen kan hullen in lappen stof die daar als bokshandschoen omheen zijn gewikkeld. Je zult verschillende van dergelijke lappen tegenkomen. De primaire aanval van de Monk heet heel toepasselijk Fist of Thunder, en hij bestaat uit een serie razendsnelle stoten die bovendien vrijwel zeker de spellcasting van de tegenstander onderbreken. Ook de aanval die aan de tweede muisknop is toegewezen is gericht op het hinderen van de tegenstander. Deze Blinding Flash doet zelfs niets anders en richt zelf geen schade aan. Als de Monk zijn vuisten gebruikt, wint hij tegelijk Spirit, de magische energie die hij kan gebruiken voor spreuken waar hij op latere levels de beschikking over krijgt. Daaronder zijn er de genezende Breath of Heaven en Mantra of Healing.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

De Monk krijgt meer opties met de Lashing Tail Attack en de Dashing Strike. De laatste is vooral handig om je snel uit de voeten te maken en aan de actie te ontsnappen. Later scoort de Monk de Deadly Reach, een spreuk die als een 'line of pure force' voor de monnik uitschiet en vreemd genoeg geen Spirit kost, maar juist Spirit oplevert. Het is een erg effectieve aanval, vooral in combinatie met Crippling Wave, de spreuk die de Monk op level 9 aanleert. Die vertraagt de vijand en richt tegelijk schade aan. Samen met de Dashing Strike en de genezende opties weet de Monk zich lang staande te houden. Door gebrek aan pure aanvalskracht heeft de Monk het echter moeilijker dan de Wizard. We hadden het met de Monk moeilijker dan met de Wizard, wat in deze fase eigenlijk nog weinig zegt omdat de balans tussen de classes en de skills nog aan alle kanten wordt getweaked. Hopelijk kun je zelf de Monk, Wizard en de drie andere classes proberen in de bètatest die nog dit kwartaal van start zou moeten gaan.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Titel Diablo III
Box Diablo III
Platform Windows, OS X
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum onbekend
Diablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo IIIDiablo III

Lees meer

Diablo III
Diablo III Video van 14 mei 2012
Diablo III - Dev Diary V
Diablo III - Dev Diary V Video van 3 mei 2012
Diablo III - Dev Diary IV
Diablo III - Dev Diary IV Video van 3 mei 2012
Diablo III - Witch Doctor
Diablo III - Witch Doctor Video van 24 april 2012
Diablo III
Diablo III Video van 17 april 2012
Diablo III - Developer Diary II
Diablo III - Developer Diary II Video van 17 april 2012
Diablo III: The Barbarian
Diablo III: The Barbarian Video van 10 april 2012
Diablo III - Demon Hunter
Diablo III - Demon Hunter Video van 4 april 2012
Blizzard schrapt 600 banen
Blizzard schrapt 600 banen Nieuws van 1 maart 2012
Diablo III verschijnt pas begin 2012
Diablo III verschijnt pas begin 2012 Nieuws van 23 september 2011
Diablo III
Diablo III Video van 1 september 2011
Diablo III krijgt ook console-versies
Diablo III krijgt ook console-versies Nieuws van 22 augustus 2011

Reacties (107)

107
105
61
5
0
21
Wijzig sortering
Geurcht was dat de betatest het laatste kwartaal van start zou gaan. Volgens hen eindigt dat kwartaal 30 sept. *FIngers crossed for an open beta*.
Gesloten Beta mag van mij ook wel, als we dan maar een key kunnen bemachtigen :D
Ben ik de enige die het nogal weinig polygoon volle karakters vind hebben ?

Als ik nu Dungeon Siege 3 bekijk en speel , dan lijkt me dat toch een tikkeltje mooier te zijn ...
Ik denk dat je op het filmpje van de DH doelt? Dat komt omdat het volledig ingezoomed is met de ingame graphics. In het spel zelf zal je toch altijd ver boven de actie hangen en dan ziet het er wel prachtig uit :)
Ik vond de karakters ook niet heel gedetailleerd tijdens de speelsessie. Maar het geheel zag er naar mijn smaak wel veel beter uit dan Dungeon Siege III
Zal wel een kwestie van smaak zijn maar alles wat ik tot nu toe aan HD beelden gezien heb was voor mij erg sfeervol en sfeer is ook bepalend voor hoe een game aanvoelt.
Gameplay above graphics any day! Dat je uberhaupt Dungeon Siege met Diablo vergelijkt. Blasphemy!

De lage polygonen maken mij niet veel uit draait het alleen maar beter om. En zoals ik al eerder en velen met mij hebben gezegd, beter iets mindere graphics dan weinig inhoud en features.

Trouwens als je straks honderden mobs op je beeld hebt rond rennen, ben je blij met een lagere polygon count in plaats van een dia show...
Ik zou meer verwachten van een game die eind 2011 op de markt zou moeten komen. Het kan liggen aan de filmpjes die ik heb gezien maar aan de andere kant zijn de systeemeisen zeer laag. Te laag als je het mij vraagt, maar goed ik zal eerst eens kijken of ik een beta of demo kan bemachtigen voor ik het spel koop. De gameplay kan een hoop goedmaken.
Systeemeisen zijn nog niet bekend maar zullen zeker niet al te hoog zijn. Maar om te zeggen dat ze zeer laag zijn moet je meer informatie hebbenndan wij hebben.
Mijn fout, officieel zijn er nog geen systeem requirements. De bronnen die ik heb gelezen gaan uit van dezelfde systeemeisen als die van Starcraft 2. Ik mag hopen dat in Diablo 3 die iets worden opgeschroeft.
Ik snap dit stukje niet helemaal:
In de rust van de Sanctuary begonnen engelen en demonen zich zelfs te mengen, en daaruit ontstond de Nephalem, een nieuw en sterfelijk ras. Nog ruim voor het begin van de eerste game zou uit de Nephalem al de mensheid voortkomen.
Aan nemend dat een engel/demon niet sterfelijk is en zich met elkaar mengen hoe kan er dan iets sterfelijks uit voortkomen ?
Zal wel komen omdat anders het laatste stukje weer niet zou kloppen maar blijf het vreemd vinden, het klopt niet echt of snap ik het niet helemaal? :9

Ik kijk verder echt enorm uit naar de game, veel actie co up wat helemaal tof is en de graphics gaan echt wel in orde zijn, op de screenshots is er nogal veel ingezoomd en zoals met meer games ja dan kan het wellicht wat minder mooi ogen dan als je er iets verder boven hangt.
Graphics zie ik als mooi mee genomen maar als de gameplay top is dan maakt het me echt niet uit als het grafisch iets minder zal zijn dan bepaalde andere games.
In dit soort games vind ik de graphics sowieso niet van het grootste belang.

Bedankt voor deze goede uitleg omtrent dit derde deel, hiermee worden nieuwe mensen tot deze serie ook direct in de verhaal lijn gezogen.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 24 juli 2024 07:34]

Je vraagt om een serieuze reactie en die zal je krijgen. De termen die je niet kent kun je googelen:
Een Engel is heterozygoot 'Ee'; Een Demoon is heterozygoot 'Dd'
Wanneer deze kruisen is er 1/4 kans dat er 'de' ontstaat: deze is homozygoot recessief voor het onsterfelijkheidsgen en dus sterfelijk.
Is er niet een kans van 1/2, aangezien een kind altijd de helft van het erfelijk materiaal van iedere ouder krijgt. De nakomelingen zijn dan of 'de' of 'ed'. :P
Cashew heeft het over een dominant overervende eigenschap. Dus alleen al één dominant gen (D of E) is voldoende. "Ed", "eD" en "ED" zijn allemaal niet-sterfelijk, het nageslacht met "ed" (dus homozygoot recessief) heeft het minder goed getroffen, 1 op de 4 dus ;)

Je verwijst ernaar dat "de" ook kan, maar dan kan "DE" ook, evenals "De" en "dE". Het blijft 1 op de 4. De letters omwisselen heeft dus niet veel nut :).
Zulke mengvormen zijn uit de Griekse mythologie ook wel bekend hoor. Waarbij het resultaat dus opeens sterfelijk is. En verder; het is fictie, hè ;-)
Een kruising tussen ezel en een paard die beide vruchtbaar zijn komt een muilezel die niet vruchtbaar zijn...
Maarrehm ninja loot systeem blijft er in zo te zien...

Maakt het wel spannend first grab first get.

of gaan ze een systeem a la wow introduceren?

[Reactie gewijzigd door bauke1984 op 24 juli 2024 07:34]

Maarrehm ninja loot systeem blijft er in zo te zien...

Maakt het wel spannend first grab first get.

of gaan ze een systeem a la wow introduceren?
Waar haal je dat vandaan?
Is al meerdere malen aan bod gekomen dat Diablo een assigned loot systeem zal hebben.
Elke drop wordt toegewezen aan 1 persoon in de groep en alleen die speler kan het item oppakken.
Zou anders i.c.m. het auction house voor een hele hoop gezeik zorgen.
Loot dat op het beeld verschijnt, wordt als het goed is individueel. Geen spam-click meer nodig dus.
Ziet er goed uit. Hopelijk kan ik met de beta meedoen!

Trouwens waarom gebruiken jullie (Tweakers) een plaatje van een box met Games for Windows Live daarop. Tenzij jullie heel groot nieuws hebben, dan hoort dit er toch niet op.
Het is geen officieel plaatje van de verpakking, want die is nog niet vrijgegeven. Het is dus niet meer dan een zogenaamde mock-up...
Dat begrijp ik, maar dan kan je toch beter die van de pricewatch gebruiken, nu lijkt het net dat het om een Live versie gaat.
Ja ik zou ook gewoon de standaard D3 boxart gebruiken, dan een fan-art geval.
done :-)
De skills zien er mooi uit vergeleken met Diablo II, maar het constante wisselen van skills lijkt mij vervelend. In Diablo II kon ik af met 4 of 5 skills. En in D3 zijn het er 6, ik zeg prima!

Stone of Recall vereist dat je de spreuk afmaakt. Je gaat vast niet dood als de spreuk niet af is, toch? In Diablo 2 kon je gewoon klikken en je portal naar het dorp was klaar. Easy does it!

@psychoclown: Ik hoop maar dat de graphics verbluffend zijn. Ik was nl. van plan om speciaal voor D3 een goede pc aan te schaffen.

Wat ik wel belangrijk vind om te weten: komt bij D3 ook zo'n rotsysteem dat je per maand moet betalen om te kunnen spelen? Ik snap niet dat het voor anderen géén drempel is. Waarom kun je niet gewoon 45€ betalen en klaar is kees? Je komt toch niet op de online server zonder de juiste key-codes die je bij het spel krijgt!
In Diablo 1 en 2 was het Town Portal systeem erg handig maar het zorgde er ook voor dat je een heel makkelijke escape had als je de hoeveelheid monster of een boss niet aan kon.
Dit hebben ze dus aangepakt met de Stone of Recall, een channeling systeem zorgt ervoor dat je het niet kunt gebruiken in de buurt van monsters omdat het channelen onderbroken wordt zodra je geraakt wordt.

Wat betreft de graphics, het is erg mooi in zijn genre maar je moet natuurlijk geen Crysis verwachten :)

Neen, er zit geen maandelijkse kosten aan Diablo 3, het is dan ook geen MMO.
Anoniem: 116604 @Cashew7 augustus 2011 12:58
@psychoclown: Ik hoop maar dat de graphics verbluffend zijn. Ik was nl. van plan om speciaal voor D3 een goede pc aan te schaffen.
Ik denk dat Diablo niet bepaald een goed voorbeeld is voor cutting edge graphics. Dat is nooit de bedoeling van de makers geweest. Dat zag je al bij Diablo 2, dat er vanaf het begin nogal verouderd uitzag. Bovendien is Diablo isometrisch, wat het allemaal stukken eenvoudiger maakt. Dan resteren gewoon de ouderwetse animatie, achtergronden en belichting. De eerste twee zijn voor een isometrisch ontwerp niet echt afhankelijk van je grafische kaart, wel van de kunde van de grafische ontwikkelaars; de derde kan je videokaart nog wel een beetje pesten, maar ik denk niet op een manier dat je meteen de zwaarste DX11-kaart nodig zult hebben. Sterker nog: misschien dat Diablo 3 speciale optimalisaties voor DX11 heeft, maar ik weet vrij zeker dat dit geen verplichting is (Blizzard heeft dit vrij vroeg na aankondiging van het spel aangegeven), en dat je nog steeds prima met DX9 zult kunnen spelen. Dat gezegd: het 'rauwe', 'korrelige' van Diablo 2 zal niet terugkomen, in dat opzicht is Diablo 3 een nieuwe iteratie in het grafisch ontwerp van een spel.

Wat betreft je maandelijkse abonnementsgelden: nee, dat is niet het geval. Zie hier.
Ik gok dat het hetzelfde werkt als de homing stone van WoW. Je moet de spreuk afmaken voor ie werkt. Onderbroken worden kost geen leven. De aanval die hem onderbreekt natuurlijk wel
Wat is eigenlijk de reden dat Tweakers.net zoveel aandacht geeft aan het spel? Eerst al over het auction house en nu dit? Begrijp me niet verkeerd, Diablo I en II hebben me veel nachtelijke uren en pijn in mijn pols gekost maar komt hier een beta actie uit voort om sleutels te winnen o.i.d.?
Anoniem: 230001 @bram_0017 augustus 2011 22:03
Misschien besteden ze er aandacht aan omdat er veel mensen op de game zitten te wachten?
Inderdaad het is vrijwel "the most anticipated game of the century"
Ik moet eerst nog maar eens zien of Diablo 3 beter wordt dan Diablo 2. Wat ik tot nu toe heb gehoord en gezien is nou niet heel erg indrukwekkend. Daarnaast moet Diablo 3 met nogal wat games gaan concureren o.a. Skyrim, Mass Effect 3, Torchlight 2, Age of Empires online.
Ik word zelf niet heel vrolijk van de system requirements omdat ze veels te laag zijn. De minimum videokaart is een radeon 9800 pro, welke geïntroduceerd was in 2003. Dat Blizzard wil dat zo veel mogelijk mensen de game kunnen spelen snap ik maar dit is wellicht wat te oude technologie.
Net alsof D3 moet concurreren, het is geen gamepje die je met kerst released en in januari al weer afgeschreven is. Als je ziet hoe lang D2 al mee gaat, en als alles goed gaat zal D3 minstens zo lang mee gaan. Daarbij richt D3 zich op een totaal andere doelgroep dan welke jij opnoemt.

Tuurlijk proberen ze ook nieuwe klanten te lokken, maar de grootste deel van de doelgroep is toch echt wel de Diablo fan base. En die zullen wel net als mij, alleen nog daar op wachten en ondertussen niets anders meer spelen.
Net als die games die jij noemt moeten concurreren met Diablo 3.
Daarnaast vind ik het knap dat jij nu al weet wat de systeemeisen zijn, Blizzard zegt namelijk dat die pas bekend gemaakt worden als er een releasedatum is.
Dat is ook wel weer een flinke statement ;) (Ik zit meer op het volgende Half Life deel te wachten).
Je moet niet vergeten dat Halflife 2 al is gereleased sinds de eerste deel, terwijl Diablo 3 al meer dan 10 jaar op zich laat wachten.
Dat is een beetje het idee achter deze website, andere websites en vrijwel alle media: dat je schrijft zaken die je lezers interesseren ;-) Dat is vooraf natuurlijk nooit helemaal met zekerheid te zeggen, maar gezien het aantal pageviews en het aantal reacties is dat bij Diablo III wel degelijk het geval. We zullen dus nog wel meer aandacht besteden aan het spel. Of er een bètakey-actie komt, kan ik nog niet zeggen. Ik hoop het, dat wel :)
Stone of Recall eindelijk was de town portal scrolls wel een beetje zat.
Titan Quest had deze optie en was stukken beter.
Voor de rest hoop ik dat er eerdags een echte video komt die er wat beter uitziet.
De graphics in de video op de eerste pagina vond ik nou niet echt je van het en al helemaal niet wat ik van blizzard gewent ben.
De video's uit de vorige games gaven mij altijd een opwarmend gevoel deze echter niet zo.
Dat is beeldmateriaal van de ingame graphics wanneer je helemaal zou inzoomen.
Niet de cinematics die we gewend zijn maar die zijn er zeker wel.

Er is onlangs een meeting geweest van allerlei gamesjournalisten bij Blizzard waar de beta is getoond en ook de cinematic in het begin van het spel. Die schijnt heel erg mooi te zijn.
Juist. Blizzard heeft een paar zogenaamde 'machinima' filmpjes uitgebracht: filmpjes die worden gemaakt met de game engine van het spel zelf. Het zijn dus een soort ingame beelden, maar dan fink ingezoomed. Ze hebben die filmpjes uitgebracht om toch al een beetje de sfeer van het spel te kunnen meegeven zonder hele dure cinematics te hoeven maken, deze filmpjes zijn bij wijze van spreke binnen een weekje in elkaar gedraaid.
Leuk om te lezen inderdaad, hopelijk betekent de recente release van nieuwe informatie dat de betatest echt dichtbij is!

Ik heb Diablo I en II nooit gespeeld, maar er is veel discussie over wat Chris Metzen/Blizzard met het verhaal van WoW heeft gedaan. Kritiek waar ik me deels altijd wel in heb kunnen vinden. Ik ben benieuwd hoe het verhaal van Diablo III door de echte fans ontvangen wordt.

Wat betreft de Runes en Skills. Klinkt goed, ben benieuwd. Het lijkt me dat diversiteit goed gewaarborgd is, maar wederom kan ik dat niet vergelijken met I en II.
De beta test staat geplanned voor half tot eind augustus volgens MMO-champion. (En qua datums en game info zit MMO-champion er niet vaak naast).

Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.
Release datum volgens bol.com is 3 november, en ook die zitten er niet vaak naast.
Dat is allemaal natte vingerwerk, Blizzard heeft geen releasedatum vrijgegeven dus ook bol.com kan het niet weten.
Tevens staat deze release datum er al sinds 2008 ;-) Maarja, het blijft wachten.

Over het artikel:

Mooi stuk en zeker met plezier gelezen, vooral het verhaal in het begin blijft boeiend!
Ik hoop ook dat er snel een release komt, ik snak naar wat Hack&Slash!


Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Dakreal op 24 juli 2024 07:34]

Het gaat bij Diablo altijd al meer om spel beleving dan om de grafics, Heb Diablo 1 en 2 helemaal grijs gespeeld, wat een games, hoop dat het 3de deel me net zo kan boeien
Ik hoop juist van niet, anders komt er van andere dingen in het leven weinig terecht :(
Ach ja als je je vermaakt is het toch prima? waarom zou je jezelf pret onthouden omdat je dan andere dingen nalaat. Je bent niet gelijk een tandloze crackjunk in een doos.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.