Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

2011: bekende games en nieuwe speeltjes

Conclusie

Eigenlijk is 2011 een jaar zonder veel spektakel. Er zijn geen grote nieuwe namen opgedoken, er verschenen geen nieuwe, verrassende franchises - maar er waren ook geen al te grote missers. Het afgelopen jaar was voornamelijk voor de vaste namen, die naar verwachting presteerden - of beter, want als er iets opviel in 2011, dan was het wel de enorme vlucht die de verkoop van beide concurrerende shooters nam. Zowel Battlefield 3 als Modern Warfare 3 verkochten nog meer dan velen vooraf dachten.

Misschien is dat wel juist omdat er in 2011 ook zoveel níet verscheen. Games als Diablo III en Max Payne 3 werden uitgesteld en ook voor hardware hoefde de knip niet open. De 3DS verscheen wel, maar wist geen potten te breken, en verder waren het vooral toekomstige apparaten die in het nieuws kwamen. In 2012 mogen we de PS Vita en de Wii U verwachten, maar ook circuleren inmiddels de eerste geruchten over de opvolger van de Xbox 360. Daarvan wordt in elk geval de officiële aankondiging in het komende jaar verwacht. Dat een nieuwe generatie high-end consoles nog even op zich laat wachten heeft een prettige bijwerking voor de tweakers; tot die tijd zal de pc als gameplatform steeds serieuzer genomen worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Onthulling van de Demon Hunter in Diablo III

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Darksiders II Video van 25 juli 2012
Diablo III: The Barbarian Video van 10 april 2012
Darksiders II Video van 19 maart 2012
Star Wars: The Old Republic Video van 7 maart 2012
Blizzard schrapt 600 banen Nieuws van 1 maart 2012
Max Payne 3 Video van 16 februari 2012
Darksiders II verschijnt op 29 juni Nieuws van 15 februari 2012
Star Wars The Old Republic Video van 13 januari 2012
Star Wars: The Old Republic Video van 19 december 2011
PS Vita Cross Platform Play Video van 15 december 2011
The Gunstringer Video van 15 december 2011
Star Wars: The Old Republic Video van 12 december 2011
Sony kondigt PSP2 aan Nieuws van 27 januari 2011

Reacties (92)

Wijzig sortering
Tsjah , dat Minecraft of DNF er niet instaan is misschien wat jammer , maar eigenlijk hadden ze ook een " wat ging er mis "pagina mogen maken.

Ongelooflijk, bijna alle grote releases dit jaar hadden of ernstige bugs , of ernstige problemen qua distributie , een combinatie van beiden , of irritante DRM.

Skyrim -> corrupte saves ; crashes , geen 4GB standaard.
BF3 -> Origin, veel gezeik met drivers in het begin , beta test was een disaster.
MW3 -> Nog steeds geen elite voor PC.
Crysis 2 -> DX 11 pack brengen ze uit nadat iedereen die game al lang en breed heeft uitgespeeld .
Witcher 2 -> slechte DRM , waardoor laad tijden erg lang werden.

En the list goes on...

Nu zijn de meeste problemen gefixed , maar als first day koper , wordt je toch veelal geconfronteerd met " incomplete " producten.

(om over het gebracht dat DLC heet nog maar niet te spreken )
Dat zijn specifieke PC problemen. Dit gaat om gaming in het algemeen in 2011 en dan zijn dit soort kleinigheden alles behalve nieuwswaardig.
De problemen met Skyrim, Witcher 2 en zo ook Skyward Sword glitch(es) zijn geen specifieke PC problemen.

Ik vind het ook de ophef die onstaan is over het ontbreken van Co-op functie bij Dark Souls (terwijl dit in trailers wel vermeld werd) passend bij dit project. En waar is Star Wars? Meer dan 1 miljoen subscribers nog voor de kerst en wordt er niet even bij vermeld?

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 28 december 2011 11:11]

Zijn die zo erg dat de games onspeelbaar worden? Nee! De enige game met een echte bug was Skyrim op de PS3. Die game wordt onspeelbaar na verloop van tijd.
De laatste keer dat ik keek was dit nog tweakers.net , niet console-gaming.net .
Imo kunnen jullie dan ook best wat meer aandacht schenken aan deze "kleine " problemen.

Blijkbaar is het uitbrengen van gebugde spellen op de PC doodnormaal voor jullie , terwijl als een console iets niet werkt het gelijk wereldnieuws is.
Maar goed , dit zijn voor jullie dus kleinigheden.
Dus Tweakers.net is PC-gaming.net?
"BF3: Beta test was een disaster" 8)7

Dat doe je jezelf aan ;) Dan moet je maar geen beta spelen......
Tja, toch een beetje jammer als ze dat beloven bij de Special Edition van MOH. Dan verwacht je toch eigenlijk dat ze er een beetje moeite instoppen, voor de klanten van MOH.

Ik weet het, Beta is beta, maar toch, dan moet je dit soort dingen niet beloven bij andere games, dat wekt namelijk hogere verwachtingen.
N4S: the run lange laad tijden op ps3 + crashte soms.
Wegens wat technische probleempjes duurde het iets langer, maar inmiddels staat er nu ook een jaaroverzicht in video online, begeleidend aan dit artikel.
Video: "Daarmee was 2011 een spannend jaar..."
Tekst: "Eigenlijk is 2011 een jaar zonder veel spektakel"
Ik kan geen enkele video, die in T.net artikels staan, bekijken via Chrome 16.
Als ik op Play klik, wordt de video wel mooi gebufferd, maar kan hem niet afspelen.
Weten jullie hier iets van? Heb dit al enkele maanden. Via Firefox werkt het wel gewoon.

[Reactie gewijzigd door Asgaro op 28 december 2011 13:00]

We hebben het hier zelf uitvoerig getest op Chrome 16 en het functioneert correct. Kan het komen door een extensie die je mogelijk hebt geïnstalleerd?

Ik heb je even geDMed met verdere vragen.

[Reactie gewijzigd door JeffreyvMaurik op 28 december 2011 13:25]

Ik mis de belangrijkste: Duke Nukem Forever... Zeker het vermelden waard! :)
Dat was nogal een flop. Volgens mij wil iedereen dat spel zo snel mogelijk vergeten.
Nou volgens mij juist niet. Ik geniet er nog steeds van ;) en na mij zullen er echt nog wel vele zijn die er ook zo over denken
Hier een vernietigende video "review" (eigenlijk een first impression, maar wel een uitgebreide): deel 1 na 45 minuten gameplay en deel 2 na 5 uur gameplay.
Helemaal mee eens. Niet de beste engine maar is zeker zijn geld waard.

Ook nostalgie natuurlijk :)
Blijkbaar dacht de consument daar anders over. De verkopen vielen behoorlijk tegen en de game zakte in een sneltreinvaart in prijs. De reviews waren ook niet al te best. Zelf heb ik hem een keer voor een paar euro meegenomen maar de rechtlijnigheid, slechte graphics en matige gameplay hebben ervoor gezorgd dat ik hem amper nog aanraak.
De game is idd tegengevallen.

Maar daarentegen waren mensen wel dol van enthousiasme toen die uitkwam. dat die daarna niet verkoop, ja jammer, maar het heeft velen monden en oren wakker gemaakt.
Ik sluit mij daar bij aan. Goed we wisten wel dat het spel een beetje achterhaald zou zijn (grafisch) maar de het heeft mij niet langer dan 2 uurtjes kunnen boeien terwijl ik wel echt naar uit keek. Het voelde eigenlijk aan als een B-product zeker als je vergelijkt wat er verder voor shooters op de markt zijn gekomen.
Het is wellicht niet het succes waarop iedereen had gehoopt. Maar alleen daarom al had het moeten worden vermeld. Dat spel hield de gemoederen de afgelopen 14 jaar bezig. Komt het eindelijk uit en dan wordt het helemaal nergens genoemd. Enorm gemiste kans, wat mij betreft.
De review van DNF komt natuurlijk wat later. Word nog aan gewerkt.
It will take forever :)
Ze hebben de plank dan ook zo erg mis geslagen, dat de meeste mensen denk ik de titel het liefst vergeten ;) zo ook de schrijver van dit artikel.... nee gekheid hoor.. maar eerlijk gezegd was ik die game wel vergeten..
Grappigste game sinds jaren. Nooit te vergeten.
Mee eens, erg grappig. Weinig replay value, maar goed ik kocht het ook voor de single player.
Voor mij gaat die titel naar Portal 1 en 2. Ieder zijn ding zeker :)
Het was een vieze tegenvaller uiteindelijk, Serious sam, wat er eigenlijk een rip-off van is, is gewoon eindeloos veel lachwekkender en heeft een hogere replay-waarde.
naast DMF mis ik ook het vermelden van het uitkomen van minecraft

dat spel heeft ook heel veel spelers en was zeker ook het vermelden van waard
'Officieel' mag Minecraft dan pas uit zijn sinds november 2011, maar men speelde al de alpha sinds 2009, dus dat zit niet helemaal lekker qua release date.

DMF is een enorme misser, en vind het dan ook vreemd dat er dit jaar helemaal geen missers zouden zijn volgens Paul.

Verder zijn er ook 'toppers' zoals Battlefield 3 en Skyrim, zijn natuurlijk vervolgen, maar de verkoop cijfers liegen er niet om.

SWtOR nog net op de valreep uitgegeven, dat is ook geen misselijke titel, maar natuurlijk nog weinig over te zeggen qua success (ipv. initiële hype).
Eigenlijk is 2011 een jaar zonder veel spektakel. Er zijn geen grote nieuwe namen opgedoken, er verschenen geen nieuwe, verrassende franchises
Tweakers.net heeft zeker de release van minecraft gemist. Ow w8..mojang heeft ze geen snoepreisje aangeboden ;)

Ook terraria wordt niet genoemd. Beide games noem ik toch wel nieuw en verfrissend tussen alle 13-in-dozijn uitgemolken shooters.
Minecraft heeft zijn hype al in 2010 begonnen, ik wist niet eens dat het released was. Doet me eerlijk gezegd meer aan een prijsstijging denken.
Het was al anderhalf jaar bekend dat Minecraft bij release 20 euro ging kosten. 10 in alpha, 15 in beta en 20 bij release. Er is de laatste maanden enorm veel bijgekomen qua content, gameplay, etc. Als Minecraft vorig jaar 10 euro waard was, dan is het zeker en vast nu 20 euro waard met al de verbeteringen die er zijn gekomen.
Sowieso, 2011 is het jaar van indie-titels. Enigzins teleurstellend artikel.
Mooi overzicht !
Heb me toch flink wat uren kunnen vermaken met Portal 2.
Wat betreft Duke Nukem Forever hier genoemd in de reacties ; Het was lang wachten , maar toen ik hem eenmaal had deed het me vrij weinig.
Duke Nukem Forever mag in mijn ogen zeker wel genoemd worden. Dit spel heeft heel lang op de vaporware lijst gestaan en is dit jaar dan toch eindelijk uitgekomen. Dat het spel an sich een zware deceptie is, doet daar niets aan af.
Eigenlijk staat er maar weinig in over Skyrim (een vergelijking met the witcher) terwijl dat voor mij toch de GOTY is.
Van de hier genoemde titels had Skyrim wel wat meer aandacht mogen krijgen, inderdaad. Eerder dan DNF of Saints Row, lijkt me. Al heeft ieder natuurlijk zijn eigen favorieten :-)
En de indiegames revolutie lijkt mij ook wel van belang.... Dat is dit jaar toch echt doorgebroken
Ja, indie games zijn volledig over het hoofd gezien. Minecraft, Spacechem, Orcs Must Die en Limbo zijn voor mij bij de beste games van het jaar.

Misschien weinig nieuws op het gebied van de triple A spellen maar daarvoor heb je indie games.
Vind het ook jammer dat er zo weinig over Skyrim in staat.

Volgens mij toch ook echt een verkoophit, en Bethesda heeft het toch weer waargemaakt hoor.

Voor mij iig ook GOTY 2011
Vind het ook jammer dat er zo weinig over Skyrim in staat.

Volgens mij toch ook echt een verkoophit, en Bethesda heeft het toch weer waargemaakt hoor.
Ik denk dat dat dezelfde oorzaak heeft als het ontbreken van de indie games, en ook het ontbreken van andere grote studio's zoals Bioware:

Goed kans dat de video een beetje doorspekt is met marketing. Kwa inhoud vond ik het nu niet enorm spannend, als je het vergelijkt met de grote game-programma's op TV.

Als jullie nog een videoredacteur/regisseur nodig hebben hou ik me zeker aanbevolen. >:)
Ja, Skyrim verkocht dacht ik beter dan BF3... In elk geval 3.4 miljoen kopies in twee dagen.
Leuk artikel! Komt er trouwens ook nog een Top 10 van beste games van 2011 op Tweakers?
Zowel Battlefield 3 als Modern Warfare 3 verkochten nog meer dan velen vooraf dachten.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. BF3 is qua verkoopaantallen ver achtergebleven bij de verwachtingen. Zeker als je gaat vergelijken met de verkoopcijfers van MW3.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 28 december 2011 09:54]

Top tiens moet je niet willen maken. Dat gaat altijd mis.

Ga maar eens naar de comment sections kijken op gametrailers.com , treurig.

Maar ja , als je lijstjes gaat maken is het nooit goed, bijv, beste spel , dat is bijna onmogelijk te noemen dit jaar , met toppers als BF3 , Skyrim en Minecraft.
Tuurlijk wel... top 10 lijstjes zijn leuk als je het leuk brengt (en die zuurpruimen in het commentaar moet je maar negeren).
lees ik er over heen of worden Gears of war 3 en uncharted 3 niet genoemd :?
in het filmpje sowieso wel ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True