Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Interview met Jay Wilson, de producer van Diablo III

Uitbreiding?

Diablo III krijgt vijf speelbare classes, waarvan er nu vier bekend zijn. Wanneer horen we wat de vijfde class is?

Haha, in de toekomst! Om je een serieus antwoord te geven: we hebben geen idee wanneer we de vijfde class gaan aankondigen. Misschien volgend jaar, maar misschien ook pas later. Ik kan je wel vertellen dat de class nu absoluut nog niet klaar is om openbaar gemaakt te worden.

Klopt het dat er twee uitbreidingen gepland zijn voor Diablo III?

We hebben nog geen vaste plannen voor uitbreidingen. Als Diablo III zo populair wordt als ik hoop dat het wordt, dan komen er vast uitbreidingen, maar hoeveel, daar heb ik geen idee van. Achteraf kan ik eigenlijk niet verzinnen waarom we maar één uitbreiding gemaakt hebben voor Diablo II en Warcraft III. De games waren populair genoeg om er meer te maken. Aan de andere kant, het maken van een uitbreiding is voor ons niet altijd een financiële kwestie. Als we iets interessants kunnen verzinnen voor een uitbreiding, zullen we die maken. Het is ook een beetje wat het team wil. Het maken van een game werkt het best als het team enthousiast is, dus als zij er nog zin in hebben en achter het idee staan, zullen we een uitbreiding maken. We gaan onze teams niet dwingen om te werken aan games waar ze niet achter staan, dat levert nooit een goede game op.

Er zijn ook geruchten dat jullie twee extra speelbare classes gepland hebben, die in uitbreidingen opgenomen gaan worden.

We hebben eigenlijk nog geen idee wat er in de uitbreidingen gaat komen. We hebben een ruwe verhaallijn voor een eerste uitbreiding, maar meer niet. Wat extra classes betreft, het is erg moeilijk om nieuwe te bedenken en ik heb geen idee of we daar in een uitbreiding aan toekomen.

In Keulen was Diablo III speelbaar en daar viel me op dat er in het woestijn-level waarin ik rond kon lopen, veel minder ruimte tot verkennen was. Je volgt eigenlijk een vrij smal pad, met minder vrijheid dan in Diablo II.

Dat is grappig, ik heb ook het tegenovergestelde gehoord, dat je in Diablo III juist meer en misschien zelfs wel te veel bewegingsvrijheid hebt. We proberen Diablo III echter zo te maken als Diablo II, dus als een behoorlijk lineair spel dat aanvoelt alsof je erg veel vrijheid hebt. Zeker in het begin van het spel, in de eerste Act, sturen we de speler meer om te zorgen dat hij beleeft wat we willen dat hij beleeft. Later krijg je echter meer vrijheid. Maar misschien is het zo dat er niet genoeg zijwegen zijn die spelers in kunnen slaan en moeten we daar nog eens naar kijken.

Welk level kan een character bereiken en hoe houden jullie de weg daar naartoe interessant? In World of Warcraft zijn er onderweg belangrijke tussenstops, zoals het moment waarop je een rijdier bemachtigt. Zit zoiets ook on Diablo III?

Nee, zoiets niet. Het blijft vergelijkbaar met Diablo II. Toch willen we wel wat veranderingen doorvoeren waardoor het interessant blijft om te blijven spelen. In Diablo II doen spelers achter elkaar dezelfde bossfight om aan de ervaring te komen die ze een level hoger brengt. Die herhaling wil ik proberen te voorkomen, ik wil iets verzinnen waardoor dat niet meer nodig is.

Met dank aan de leden van GoT die vragen voor dit interview bedacht hebben.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Diablo III, PS3 Review Productreview door Mrjraider 2

+1 Score: 4

Diablo III Video van 14 mei 2012
Diablo III - Developer Diary III Video van 23 april 2012
Torchlight II Video van 4 april 2012
Diablo III verschijnt pas begin 2012 Nieuws van 23 september 2011
Diablo III Video van 1 september 2011
Torchlight II Video van 27 juni 2011
Followers in Diablo III Video van 13 mei 2011
World of Warcraft: Cataclysm Video van 3 december 2010
World of Warcraft: Cataclysm Video van 13 oktober 2010
Diablo III Video van 19 augustus 2010
Screenshots: Diablo III Nieuws van 1 februari 2010
Video World of Warcraft Nieuws van 17 november 2009
Video's van de Monk in Diablo III Nieuws van 27 augustus 2009
Screenshots Diablo III Nieuws van 18 juni 2009
Blizzard werkt aan gamerscore-systeem Nieuws van 4 augustus 2008
Blizzard kondigt Diablo 3 aan Nieuws van 28 juni 2008

Reacties (59)

Wijzig sortering
wow goed interview. zeer interessant.
enige nadeel wat ik kan bedenken is het weghalen van de runewords uit de game.
die gaven toch iets van die verzamel en handel factor.

de oplossing voor de barbarian met fury lijkt me echt gaaf.
des te beter je gaat des te heftiger je gaat hakken,
lijkt me echt gaaf dat je echt tot in een flow van furyblows terechtkomt :D

ps waar blijft patch 1.13 ???
en is er een cow level?
diablo 3 wordt goed!

[Reactie gewijzigd door freaq op 15 november 2009 09:43]

Die Fury zou je kunnen vergelijken met de Rage van de Warrior in WoW. En wellicht wel andere games.
Kwestie van aanvallen, fury opbouwen, en dan nog betere attacks. Niks nieuws onder de zon, maar inderdaad beter als het mana pooltje dat je had in D2.

Je wilt je toch verbetere in je andere stats en die mana achterwege laten als Barb :)

Verder hoop ik echt dat deze game orgasmic wordt. Zoveel plezier beleeft aan Diablo 1 en 2, en hoop ik dat het niet anders kan met Diablo 3.

Wel fijn dat die ook de Runs voor de bossfights eruit wilt halen. Spelers hanteren in D2 gewoon een leveling-line. Zo ben je in 2 uur lvl 45
1-10 Act I the Den
1-15 Act II
15-20 Act II Arcane Sanctuary
20-25 Cowen
25-45 Baal Runs.

Dus dat is iedergeval een grootse verbetering!

Ik zo benieuwd naar het verhaal, als 11 jarig jochie kreeg ik kippenvel van de filmpjes en van de duistere sfeer. Ohh zoo goed :P
Eigenlijk nog beter:
- 1-15 Tristruns
- 15-22/24 Tombruns
- 22/24 Ancients
- 23/25 Baalruns

Als je sneller wilt, classic rushen en dan UT levelen dan ben je 87/88 in een kleine 2 uurtjes :P

Kreeg ook echt kippenvel bij Diablo toen ik nog een kleine jongen was. Samen met een vriend lekker een nieuw ventje beginnen en dan moest je langs de butcher.. geweldig :D
Butcher blijft de beste boss voor mij. Die kerel was niet dood te krijgen. Je deed die deur open, zag de spikes met corpses en zetten het op een rennen, heerlijk gewoon.
En dan hoor je ook nog eens een van de lijnen die je bij blijft in Diablo. "Mmm, fresh meet". En je kan met zijn 'cleaver' nog een tijdje rond (in single player).
Kan niet wachten tot ik deel 3 heb.

Verder, leuke interview, jammer dat er nog steeds vrij weinig met zekerheid verteld kan worden (aan de andere kant ook goed, natuurlijk, blijft spannend en je blijft wachten).
D1 was uber inderdaad.. Geweldige sfeer..
Met de butcher deed ik vaak het truukje:

-Zorgt dat er een ruimte is waarbij je de deur dicht kan doen.
-Lok hem, ga er zelf in staan en doe de deur dicht.
-Schieten maar! :p

En dan die armor in catacombs lvl 5 of 6.. Met die horned deamons.
Dat geluid alleen al.. Nostalgie!
Ja of de 'hidden' dan met de quest 'Halls of the Blind' :o

'I can see what you see not.
Vision milky, then eyes rot.
When you turn they will be gone,
Whispering their hidden song.
Then you see what cannot be,
Shadows move where light should be.
Out of darkness, out of mind,
Cast down into the Halls of the Blind. '


Overigens werd in het interview van Diii.net, heb ik in een reactie op dit interview gepost, ook de vraag gesteld welke monsters terug kwamen maar daar wist Jay Wilson geen antwoord op helaas.. :)
Dat was prachtig he!
Met diablo 1 had ik dat helemaal, me grote broer speelde het en ik begon dan ook met een vriendje.
En gewoon wegrennen voor de Butcher :+
Maar die runewords waren ook erg unbalanced, in ieder geval in D2.
Doordat het dupen zo 'makkelijk' ging deden alleen een stuk of 10 echt goede runewords er toe en was de rest eigenlijk niks waard.

Fury werkt als een vervangend mana resource voor de barb.
Door met je normal attack te slaan krijg je fury die je vervolgens weer kan gebruiken voor skills. Natuurlijk zijn er ook skills, zowel passive als active, die zorgen dat je meer fury binnen hengelt.
Nou was het natuurlijk rampzalig door al het dupen, maar ook zonder het dupen waren die nieuwste runewords rampzalig, 1.10 was in het geheel eigenlijk een blunder op dat gebied, mijn Zealot was toen een sterk karakter want ondanks dat een Zealot nooit een bijzonder karakter was, had ik door zo'n aparte uitrusting (namelijk 57% life leecht met 4 frames max fhr en 4k damage) een enorm sterk karakter waarbij zelfs de sterkste Barbarians mij niet dood kreeg (ik zat in een duel league met mensen met de duurste items zoals cruel ethereals), in normale duel games kwam ik eigenlijk nooit iemand tegen die mij 1 op 1 aankon, en ja toen kwam 1.10, die 57% life leech voelde aan als 5% en toen was mijn hele build 3x niets.
Ook maakt het andere karakters niet leuk meer, in 1.09 was een goede smiter lastig te maken, in 1.10 had iedereen er 1, en dan met dingen zoals Enigma enz was het gewoon flink verziekt.

Voor mij ging D2 toch wel aardig dood met 1.10, onze dueling league viel toen ook uit elkaar omdat heel veel karakters 3x niets werden, daar speel je dan jaren voor, voor een cruel eth met self repair, en dan komt er zo'n mannetje met dupes aan die 100x beter is...
Dus de patch was niets omdat je overpowerde character ineens niet meer overpowered was? QQ more nub... ze proberen het spel interessant te houden voor iedereen, niet het mogelijk maken dat iemand onoverwinnelijk wordt.
Hopelijk komen er iets van 16 tot 32 verschillende classes, liefst ook met verschillende en kiesbare rassen. Wat mij ook leuk zou lijken is als je can multi-classen en/of een karakter twee verschillende rassen kan geven.
Sommige spreken over male/female als 2 totaal verschillende rassen ;)
Dacht even dat je bij het verkeerde artikel poste.. :+

Wat jij beschrijft zal (helaas) niet gebeuren. Er komen in totaal 5 classes en je zal niet kunnen kiezen tussen een ras. Het zijn allemaal humans dus valt er ook vrij weinig te kiezen, wel is het nieuw dat je de keuze hebt tussen een female of male character :)
32 classes? Wat moet je daar nou weer mee. WoW heeft er 10 en dat is al meer dan genoeg (als ze de rogue zouden deleten zou ik er niet wakker om liggen).
Maar inderdaad, wat character customization zou het spel wel beter maken. Er exact hetzelfde uit zien als 20% van alle andere spelers gaat ook zo vervelen.
Torchlight als grondlegger van item-dragende pets idee?
Het was volgens mij Dungeon Siege 1 in 2002 die met deze ontwikkeling begon.
Met het schattige ezeltje.
http://ds.heavengames.com/gameinfo/packmule.html
Klopt maar die ezel in Dungeon Siege kon het spul niet in town verkopen (en ook niet aanvallen).
De pet van Torchlight hebben ze eigenlijk van Fate en Mythos afgeleid en de mensen bij Runic Games (Torchlight) zijn afkomstig van Flagship Studios (Mythos) en Wild Tangent (Fate) :)
lineage 2 had ook pets die konden spullen dragen en aanvallen.
ok niet sleen) maar daar is denk ik nog meer van afgeleid.
al is eht wel een heel ander type spel natuurlijk (mmo)
Waarom denk je dat? Zoals ik al zei komen de mensen van Runic Games van oa. 2 andere studios die een vergelijkbare game (in de maak) hadden en sowieso in Fate had je al zo'n pet zitten :)
Het is zou niet logisch dat ze het van een ander spel hebben afgeleid als ze mensen hadden die aan een andere game hebben gewerkt die zo'n pet had.

[Reactie gewijzigd door psychoclown op 15 november 2009 11:27]

SIlkroad Online had ook al erg lang van dit soort 'pets'.

Aapjes, konijnen, etc.
Ik voel me nu wel een beetje een opa, maar... Hack http://en.wikipedia.org/wiki/Hack_(video_game) had toch ook al een huisdier in 1982? In ieder geval in de opvolger Nethack http://en.wikipedia.org/wiki/NetHack uit 1987 kun je die gebruiken om winkels leeg te roven.
We hebben gemerkt dat er eigenlijk maar heel weinig spelers zijn die het leuk vinden om elkaar te doden, dus die optie hebben we er uitgehaald.
Hmpf. Geen PKs meer? Als er iets spannend was, dan was het wel een public group met je hardcore character.
Vroeger misschien wel maar als je tegenwoordig op hc een public joint weet je wel bijna zeker dat je vroeg of laat ge pk'ed zal worden..

Overigens komt er wel gewoon PvP in maar daar zijn ze nog niet echt mee bezig.
Bedankt voor het mooie interview.
Wat mij teleurstelt, is dat er nog zoveel onzeker is; er moet nog veel besloten worden, en dat moet daarna natuurlijk weer uitgebalanceerd worden.
Dat moet toch haast wel betekenen dat het nog een flinke tijd gaat duren voor de game uit is vrees ik.
Het is ook bekend dat het nog wel even kan gaan duren dus heel gek is het niet.
2011 is mogelijk maar dat staat niet helemaal vast, in tegenstelling tot wat veel gamesites 'beweren' :)

Al zou ik het ook liever anders zien ik heb er vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen en zolang ze zo nu en dan wat nieuwe informatie loslaten vind ik het helemaal goed ;)
Over gold sellers: "Die hebben daar met WoW veel ervaring mee opgedaan en samen gaan we proberen dergelijke praktijken te voorkomen."

En het werkt voor geen meter. Er zijn zoooveeel mensen die gold kopen. En je wordt zovaak lastig gevallen in wow ermee, die knakkers hebben het echt niet begrepen.

Verder vond ik het een slap interview, hij zou de politiek in moeten gaan omdat ie zo goed is in het ontwijken van vragen.
Tja dat het 'slap' is zie je in veel oppervlakkige interviews met Diablo 3 devvers, ze willen/kunnen veel informatie gewoon nog niet loslaten.
Echter als je bijvoorbeeld kijkt naar interviews van Diii.net zie je dat er al wat meer info naar buiten komt omdat het veel directere/specifiekere vragen zijn: Diii - Jay Wilson Exclusive: Full Transcript
Vergelijk het eens met andere games en dan valt het wel mee (het aantal scammers en goldsellers in aion lag een factor 1000 hoger dan in wow), ook in eve online zie ik meer goldspam.

Daarnaast is het niet uit te bannen, zolang er vraag naar blijft zal er op de een of andere manier aanbod blijven.
Het aanbod vind ik minder erg dan de spam. Het kopen van gold is toch een beetje nutteloos, de echt goeie items kun je alleen krijgen door hard werk.
Ze kunnen er best nog meer tegen doen btw. Het zijn altijd level 1 characters, dus laat die level 1 chars zich op meer gebieden ontwikkelen dan alleen hun skills. Sta ze bv niet toe om players te whisperen die een stuk hoger zijn (bv 10x hun eigen level ofzo, dan moeten ze eerst naar 8 levellen om lvl 80's te whisperen). Laat level 1's ook niet in het lookingforgroup channel, ze hebben toch niks om een group voor te zoeken. Zet dat bij level 10 pas aan ofzo. En net zo voor trade.
Als goldspammers ineens naar lvl 10 moeten levellen voor ze level 80's lastig kunnen vallen laten ze het wel uit hun hoofd. Op zo'n manier worden die characters sneller gebanned dan dat ze ze aan kunnen maken.

Overigens zijn goldsellers toch al op hun retour. In TBC vroegen ze zo'n 30 euro voor 1000g en tegenwoordig heb ik ze al gezien voor €5,50. En iedere maand zie ik het weer zakken. Met zulke prijzen is er toch niet zo veel meer aan te verdienen? Het is in WLK zo makkelijk om aan gold te komen dat volgens mij niemand meer moeite doen het te kopen en het risico te lopen hun account kwijt te raken.

Tegen goldsellers vechten is redelijk simpel: zorg dat gold waardeloos wordt :+
Leuk interview ook al is het voor guru's zoals ik allemaal niet nieuw :)
Moest wel lachen toen ik de titel zag.. ik had in het topic op GoT al mijn bedenkingen over Jay Wilbur want daar had ik nog nooit van gehoord maar ik dacht 'nah dat kan geen foutje zijn.. toch?' :+
Ja, dat was een grappige typo :-)
Jay Wilbur bestaat overigens wel en loopt zelfs beduidend langer mee dan Wilson.
Wilbur was een van de oprichters van id Software en deed vanaf het begin de zakelijke kant van het bedrijf, van de eerste titels tot aan Quake. Hij werkt nu bij Epic Games, waar hij ook de zakelijke pief is.
Ja dat had ik ook gevonden!
Had het overigens wel grappig gevonden als die wel bij Blizzard werkzaam was dan waren er flink wat Jays in het Diablo 3 geweest :P
Complimenten voor dit interview trouwens! Erg leuk om te lezen! Dit zou ik graag vaker zien op Tweakers.net...
@solax

lol, hij ontwijk sommige vragen waarschijnlijk omdat hij er nog niets over MAG zeggen of omdat hij, doordat een bepaalde functie nog niet helemaal af is, nog niets zinnigs over KAN zeggen? :)

Bedoel, als hij nu dingen nog niet ZEKER weet en hij gaat daar uitlatingen over doen... dan kan je ervan uitgaan dat later mensen daarop inspringen en hem 'ongeloofwaardig' bestempelen. Terwijl dat dus onterecht zou zijn.

Daar komt ook nog eens bij... is het niet leuker/spannender om langzaam steeds meer dingen te ontdekken van het spel en zelfs sommige dingen pas te ontdekken als je het spel in handen hebt en even gespeeld hebt? Ik denk van wel.

[Reactie gewijzigd door dartbord op 15 november 2009 12:56]

Ik vond het wel grappig toen Jay Wilson zei eigenlijk geen idee te hebben waarom er voor Diablo II maar één uitbreiding is gemaakt. Dit is zo duidelijk een gevolg van het feit dat Diablo en Diablo II door Blizzard North, een compleet andere studio, gemaakt zijn.

Destijds toen Lord of Destruction uitgebracht was waren de ontwikkelaars van Blizzard North he-le-maal klaar met Diablo en hadden ze er op dat moment echt hun buik vol van. Dat hebben ze toen in interviews heel duidelijk aangegeven. Tegen de tijd dat ze daar over heen waren was de D2 engine al dusdanig verouderd dat het veel logischer was om te beginnen aan de ontwikkeling van Diablo III.

Maar goed, dat is ook in lijn met wat Jay Wilson in het interview zei, dat er uitbreidingen komen wanneer de ontwikkelaars daar goede ideeën voor hebben en er ook gemotiveerd voor zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True