Apple-baas Steve Jobs vraagt zich in een open brief af of muzieklabels wel wat opschieten met drm, en moedigt ze aan na te denken over een bestandsformaat waarmee muziek tussen verschillende aanbieders en muziekspelers is uit te wisselen.
Jobs wijst erop dat negentig procent van de muziek op cd wordt verkocht, en dat hier geen kopieerbeveiliging meer op wordt toegepast. Hij vraagt zich af wat de muziekindustrie met de antipiraterijtechnologie denkt op te schieten gezien maar zo'n klein percentage ervan wordt voorzien. De vier grote muziekmaatschappijen, EMI, Sony BMG, Universal en Warner, bezitten de rechten op zeventig procent van de muziek die wereldwijd wordt uitgebracht. De Apple-topman benadrukt dat iPods drm-vrije muziek af kunnen spelen, maar dat het bedrijf bij het opzetten van zijn iTunes-winkel door de muziekmaatschappijen werd verplicht de nummers te beschermen tegen het afspelen op 'ongeautoriseerde apparatuur'. Apple bezit de muziek niet, maar heeft er een licentie op, zo verduidelijkt Jobs, reden waarom de rechthebbenden een dergelijke eis kunnen stellen. Als Apple's drm-formaat Fairplay wordt gekraakt dient het bedrijf binnen een vastgestelde tijd een update te verschaffen op straffe van het intrekken van de verkooplicentie, aldus de Apple-baas. Hij klopt zichzelf nog eens op de borst met de opmerking dat daar tegenover staat dat het formaat erin voorziet de nummers op tot vijf pc's en een onbeperkt aantal iPods af te laten spelen - een veel vrijer regime dan wat de meeste downloadshops lospeuteren.
Met de huidige stand van zaken kunnen nummers die bij iTunes worden gekocht enkel op iPods afgespeeld worden, die van Microsofts Zune Marketplace alleen op Zune-spelers, en ook Sony heeft eigen spelertjes en zijn Sony Connect-downloadshop. Jobs bestrijdt echter dat dat noodzakelijkwijs tot 'vendor lock-in' leidt, en wijst erop dat 97 procent van de muziek op een gemiddelde iPod niet van de iTunes-store vandaan komt. Hij erkent echter dat de 'koppelverkoop' van speler en muziek - met name in Europese landen - tot klachten leidt bij diverse mededingingsautoriteiten. Het licenseren van Fairplay aan anderen zou in een oplossing kunnen zijn, maar Jobs is bezorgd over het delen van deze informatie. Het uitlekken van informatie over het formaat zou kunnen leiden tot snellere kraakpogingen - met boze plaatmaatschappijen en het mogelijke verlies van verkooprechten als gevolg.
Dus, zo stelt hij, kan drm eigenlijk maar beter gewoon worden afgeschaft en muziek in een open formaat worden gepubliceerd. Dat ze dan overal gekocht en op spelers afgespeeld kunnen worden is in de ogen van de Apple-voorman duidelijk de beste oplossing voor consumenten. Apple zou er onmiddelijk toe overgaan als de muziekindustrie akkoord zou gaan, zo verzekert hij. En er is een heel logische reden om dat te doen: drm-systemen slagen er niet in om piraterij te voorkomen en zullen daar wellicht nooit in slagen, aldus Jobs. Bij de platenmaatschappijen wordt overigens al voorzichtig getwijfeld aan het nut van drm.