Cd-ruildienst Lala.com start gratis streamservice

Lala.com, de cd-ruildienst met artiestenwinstdeling, is bezig een gratis muziekstreamservice uit de grond te stampen. Die streamt tracks die gebruikers al bezitten, maar ook muziek van labels waarmee het bedrijf een overeenkomst heeft. Onlangs werd een deal met Warner beklonken.

Lala.com-player met James Blunt Het idee om muziek die luisteraars al in hun bezit hebben via het internet aan te bieden, is niet nieuw. Het kostte Mp3.com zeven jaar geleden praktisch de kop: het bedrijf gaf gebruikers toegang tot de mp3-tracks van cd's die ze in hun bezit hadden, maar volgens de entertainmentindustrie werd daarmee copyrightwetgeving geschonden. Oprichter Michael Robertson bleef echter in het idee geloven om users door middel van streams van hun eigen muziek - waar ze immers rechten over betaald hebben - te laten genieten, en startte eind 2005 de dienst Mp3Tunes.com. Voor die dienst zouden eerdere juridische bezwaren van copyrightschending door Robertsons bedrijf niet meer gelden, omdat gebruikers zelf de content uploaden. Lala.com gaat nu een vergelijkbare dienst aanbieden. Daarbij kunnen gebruikers hun harde schijf laten scannen, waarna muzieknummers naar de servers van het bedrijf worden geüpload. Indien het nummer al op de server staat, kan de upload overigens worden overgeslagen. Vervolgens kan het materiaal vanaf een willekeurige aan het web gehaakte computer worden benaderd, iPod-bezitters kunnen hun spelertjes desgewenst via een speciaal interface voltanken.

Lala.com startte vorig jaar een dienst die gebruikers de mogelijkheid geeft om onderling cd's te ruilen. Daarvoor zijn verzendkosten verschuldigd en daarbovenop een dollar, waarvan 20 dollarcent naar de oorspronkelijke artiesten gaat. Voor de nieuwe streamingdienst is het bedrijf in onderhandeling met platenmaatschappijen; het heeft al een overeenkomst met Warner gesloten om de muziek uit diens catalogus naar zijn gebruikers te streamen. Over deals met andere labels wordt nog onderhandeld - volgens John Kuch van Lala.com lopen de bespreking 'vlot' - maar zelfs met enkel Warner, een van de 'grote vier' platenmaatschappijen, betekent de beschikbaarheid van een gratis streamingdienst een enorme doorbraak, zo merkt Ars Technica op. Tracks van labels waar nog geen overeenkomst mee is gesloten, worden overigens aangeboden als samples van een halve minuut.

Vinyltje van His Master's Voice-platenlabel Uiteraard kosten licentiedeals met de entertaimentindustrie klauwen vol geld. Lala.com heeft daar de komende twee jaar 140 miljoen dollar voor uitgetrokken. Dat geld moet natuurlijk ook door het bedrijf worden verdiend, en het achterliggende businessplan is het verkopen van muziek. Lala.com voelt zich gesterkt door onderzoeken die aangeven dat toegang tot gratis muziek, ook via p2p-netwerken, gebruikers in de verleiding brengt om meer muziek aan te schaffen. Het bedrijf zal zijn gebruikers dan ook de mogelijkheid geven om de muziek die ze bevalt, op cd of als drm-vrij aac-bestandje aan te schaffen. Kuch erkent tegenover Ars Technica dat de dienst klinkt als een versie van iTunes, maar dan met gratis streams van complete tracks erbij. 'Als Apple dezelfde kant opgaat als wij, dan zouden we in moeilijkheden kunnen geraken, maar ik betwijfel dat ze dat zullen doen', aldus Kuch. Hij ziet iTunes niet als concurrent, maar enkel als een middel om iPods te verkopen.

Door Mick de Neeve

05-06-2007 • 23:27

22 Linkedin

Bron: Ars Technica

Lees meer

MP3Tunes wint slag tegen muziekindustrie Nieuws van 23 augustus 2011
Steve Jobs roept op tot afschaffen drm Nieuws van 6 februari 2007
TU Delft komt met 'sociale' p2p-software Nieuws van 28 februari 2006
MP3.com start nieuwe betaaldienst Nieuws van 14 juni 2001

Reacties (22)

22
21
8
3
0
6
Wijzig sortering
Weet je: ik snap er helemaal niets van. Je moet software downloaden die Warner Bros vertelt wat je aan muziek op je iPod hebt staan. Je moet CD's branden en per post opsturen. Als je genoeg CD's verstuurt kun je CD's ontvangen, maar ook daar moet je op wachten. En je kunt CD's bestellen die maar 50% duurder zijn dan in de iTunes Music Store, en vervolgens moet je ook 14 dagen gaan zitten wachten op een glimmend schijfje.

Wat is de bedoeling van dit gedoemde wanproduct? Sponsoring van US-Mail?
Dit zal waarschijnlijk in Europa wel werken. Lang leve het internet. Daarentegen kunnen alleen Amerikanen bij Lala CD's ruilen. Het is nog steeds niet mogelijk om al Europeaan CD's te ruilen.
Een vergelijkbare dienst is mailmydisc.nl, daar kan je momenteel dvd's en cd's ruilen. Deze site is momenteel alleen voor nederlanders
Anoniem: 221160
6 juni 2007 00:29
Is cd's ruilen illegaal in Europa, of mogen we gewoon niet mee doen?
Mag je eigenlijk mp3's die je gekocht hebt ruilen/doorverkopen net zoals cd's?
Vroeg me dit eventjes af
Volgens de nederlandse wet mag je een copie maken voor eigen gebruik van cd's. Bij mp3's licht dit weer subtieler want het kan vallen onder software/data waar het weer niet toegestaan is het te vermeerderen zonder dat het expliciet nodig is voor gebruik.
Om een beetje door de mazen van de wet te vallen kan je het beste bij I-tunes ofzo een cd laten branden met een berg mp3's, deze zelf copieëren voor zelfgebruik, en vervolgens de cd uitlenen aan iemand anders die er vervolgens een copie voor eigen gebruik van maakt en hem weer terug geeft. Allemaal beetje omslachtig, maar het is (nog) wel legaal.
Haha interesante vraag, 2e hands mp3's :P.
Maar daar zeg je wel wat, waarom is mp3 nogsteeds duurder dan cd, als je geen doosje erbij krijgt en niet kan doorverkopen later als de muziek veel geld waard is.
Daarbij kunnen gebruikers hun harde schijf laten scannen, waarna muzieknummers naar de servers van het bedrijf worden geüpload.
Dus als ik het goed begrijp is het in bezit hebben van een mp3 genoeg om aan te tonen dat je het nummer legaal hebt?
Ja nee, overtuigend.
Uhm, je kunt een liedje niet illegaal hebben, elk mp3'tje dat je hebt is legaal. Het enige dat je met een liedje illegaal zou kunnen doen is 'm verspreiden.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 6 juni 2007 09:05]

Ja, in Nederland. In de VS is downloaden afaik gewoon illegaal.
Er zijn wel meerdere dingen te bedenken die je niet legaal met een MP3 zou kunnen doen zoals bv het afspelen in cafe's etc zonder rechten te betalen.
Anoniem: 195273
@DeTeraarist7 juni 2007 00:16
Dus als ik het goed begrijp is het in bezit hebben van een mp3 genoeg om aan te tonen dat je het nummer legaal hebt?
Misschien is het al voldoende om een mp3 file te hebben met de 'juiste' ID3 tags?
Indien het nummer al op de server staat, kan de upload overigens worden overgeslagen.
Toch snap ik iets niet, waarom is die lala player voor alleen windows platformen?
Je zou toch denken dat als iets "iPod-Friendly" is dat je minstens een mac versie erbij had bijgedaan. |:(
Dit is dus een mooie gateway om van je illegale mp3tjes op je HD te laten scannen en ze legaal te laten bestempelen :P
Wat bedoel je nou? Ook al word je HD gescand, dan nog mag je ze niet verspreiden hoor. En 'hebben' is geen illegale activiteit ten aanzien van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Oftewel: illegale mp3'tjes bestaan niet.
Alles wijst erop dat je in de toekomst een geïmplanteerd speakertje hebt waarop je continue draadloos de liedjes kunt afspelen waarvoor je betaald hebt. Handig, maar ik ben bang dat MS ook daar de grootste vinger in de pap zal hebben. Dus daardoor ook spammuziekjes en licentiewaarschuwingen die automatisch naar je oor worden verstuurd.
Anoniem: 480
6 juni 2007 00:44
Hij ziet iTunes niet als concurrent, maar enkel als een middel om iPods te verkopen.
LOL

Even los daarvan, snap ik echt niemand die zo'n afschuwelijk slecht ontworpen en duur (uiteraard in verhouding tot de concurentie) ding koopt, maar dat is off-topic
Uhm, ze zijn juist geweldig goed ontworpen, enorm gebruiksvriendelijk en heel erg makkelijk te gebruiken in combinatie met itunes.

De eenvoud trekt mensen.

En ja, ze zijn godsgruwelijk duur.
Uhm, de naam trekt de mensen hoor !
Al mijn kennissen die er een bezitten hebben nog nooit een ander apparaat geprobeerd/in handen gehad dus die hebben geen enkel idee of de ipod nu wel of niet gebruiksvriendelijk(er) is... maar jah, als je een mp3 speler koopt moet het een ipod zijn omdat dat de status-symbol is... design/gebruiksvriendelijkheid/techniek zijn allang geen factoren meer voor het overgroote gedeelte van de kopers ;)
Ik zal je nog meer vertellen : 6 op de 8 mensen die ik ken met zon ding (en die erg weinig van pc's afweten) vragen mij regelmatig of ik wat van hun cds wil rippen er erop zetten... dat geldt voor elke mp3 speler op zich, maar iTunes is echt niet zoveel gebruiksvriendelijker dat ze het opeens wel zelf kunnen...

edit :
een status symbol kan ook gewone (dure) gadgets zijn... dat is een Ipod op zich wel.. In de gewone volksmond is een status symbol vandaag de dag wel iets dat je je beter laat voelen dan andere (kijk ik heb smaak, kijk ik heb de duurste mp3 speler, kijk ik heb de betere muziek enz), en dat is hier ook wel van toepassing... of in elk geval wel bij de mensen die ik ken die zon apparaat hebben aangeschaft ; zo van ik hoor toch echt wel bij de elite omdat ik een Ipod heb... Zune, Walkman, Zen wat is dat ? nooit van gehoord zal bagger zijn en met zo'n naam kan ik niet opscheppen...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 6 juni 2007 14:59]

Ten eerste, je hoef niet te vergelijken om te weten of iets gebruiksvriendelijk is. Als het makkelijk in gebruik is is het gebruiksvriendelijk, dat lijkt me logisch.

Ten tweede, er zijn misschien mensen die ook in iTunes geen cd's kunnen rippen (wat ik wel erg sterk vind, want ik ben benieuwd of die mensen dan überhaupt de cd wel eens in de cd drive hebben gestopt, of weten ze soms ook niet wat dat is?), maar dat wil nog niet zeggen dat het gebruikersvriendelijker is dan bijvoorbeeld Windows Media Player. Het is letterlijk een cdtje in de drive doen (als iTunes aan staat) en op ok drukken.

Ten derde, veel mensen met een iPod die ik ken hebben er juist voor gekozen nadat ze er een paar keer een in handen hebben gehad. Ze vinden hem eerst te duur, omdat het ook naar hun zeggen "alleen maar om het design gaat", maar na het proberen van bijvoorbeeld de besturing via het clickwheel gaan ze toch voor de iPod.

Note: uiteindelijk zijn natuurlijk beiden onze kennisenkringen niet echt representatief voor het gehele iPod publiek hè
Hoe kan iets dat zoveel verkocht wordt nou een status symbool zijn? Een statussymbool is iets exclusiefs iets dat weinig verkocht wordt: een maatpak, unieke juwelen een Rolls etc, maar absoluut geen ipod.
een hummer met 28 inch wielen is ook een status-symbool!
Toch zie ik op Mtv dat elk "Cribs"-huis er een voor de deur heeft staan. Dat hoort er gewoon bij....

Zo ook bij iPods, als je tegen iemand zegt dat je een mp3 speler hebt gekocht zegt iedereen meteen: "Oh... laat je iPod eens zien?!?". mp3 en ipod zijn verweven en het is een soort van verwachting dat iedereen er zo een heeft. Als niet dan val je buiten de boot, zodoende: STATUSSYMBOOL.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee