Samsung staakt verkoop dram vanwege laag prijspeil

De Koreaanse chipfabrikant Samsung heeft besloten de levering van dram-modules aan computerfabrikanten voorlopig te staken. De prijzen zijn momenteel te laag om de productiekosten te dekken.

Samsung logoEr is al een tijdlang sprake van overschotten op de markt voor dram, waardoor de prijzen erg laag zijn. De fabrikanten hadden gehoopt dat de introductie van Windows Vista de vraag zou doen aantrekken, maar dat effect is nogal tegengevallen. In mei betaalden pc-fabrikanten nog 17,50 dollar voor 512MB en 35 dollar voor 1GB, maar voor juni willen ze niet meer betalen dan respectievelijk 14 en 28 dollar. Omdat dat de productiekosten nog niet eens dekt, is Samsung gestopt met de levering van dram aan oem's. De concurrentie, waaronder Hynix en Nanya, is overigens wel akkoord gegaan met de verlaagde prijzen. De chipmarkt is in deze tijd van het jaar traditioneel zwak, maar volgens onderzoeksbureau Gartner is er op de markt voor dram sprake van een structurele overcapaciteit, waardoor de prijzen nog lang laag zullen blijven. Gartner voorspelt voor 2007 een daling van de omzet van dram met 11,1 procent, en voor 2008 een wat geringere daling.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

06-06-2007 • 07:46

33

Submitter: jubeth

Bron: TechWorld

Reacties (33)

33
31
19
12
0
6
Wijzig sortering
Typisch fenomeen natuurlijk dat de verkoop op een laag pitje staat zo net voor de zomervakantie. Dit soort berichtgevingen is de perfecte manier om ook nog die laatste groep van mensen die twijfelen over een aankoop van geheugen / upgrade / nieuwe PC over de streep te trekken. Dit kan net zo goed een marketingstunt zijn want de productie daadwerkelijk voor 100% stil leggen lijkt me niet bepaald rendabel .... :+
Er komt altijd een bepaald prijspunt waardoor het meer rendabel is om de productie (tijdelijk) te staken dan om verder te verkopen. Kwestie van de verliezen te beperken.
dat punt is wanneer de variabele kosten boven de opbrengst liggen.
Wanneer dit niet het geval is, dan is het geen verliezen beperken maar groter laten worden.
Klopt, daarboven is het beter om door te produceren ook al dekt de prijs je vaste kosten niet volledig.
In België is het trouwens zo dat men niet onder de inkoopprijs MAG verkopen - dus als men grote voorraden inslaat dan zit men met een probleem om die waren aan de man te brengen als de prijs onder de inkoopprijs duikelt. Dan ben je opeens duurder dan de rest en mag je niet eens meer iets van de prijs af doen...
Uitzonderingen zijn opruimingen. Dit is wanneer een bedrijf genoodzaakt is om zijn stock van de hand te doen door bijvoorbeeld verhuis/verbouwingen/... Mocht Samsung in dit geval compleet willen stoppen met het produceren van dat soort DRAM, en het wil zijn stock hiervan verwijderen, zou het dit mogen verkopen onder de kostprijs.

Samsun zal wellicht wel dit soort DRAM blijven produceren, maar wacht nu gewoon tot de markt beter is hiervoor.
Klopt inderdaad maar een tweaker die in België zijn hardware koopt die verklaar ik alvast gek want de prijzen liggen toch al snel 10% hoger dan in Nederland. Ikzelf woon in België en ja, vroeger kocht ik mijn hardware hier maar sinds ik een aantal webshop net over de grens heb geprobeerd ben ik alvast overtuigd waar je het meeste krijgt voor je geld .... ;) :+
Anoniem: 24394 @Ravefiend6 juni 2007 10:50
En dan betaal je natuurlijk ook braaf de export rechten aan ons mooie landje?
Dat hoeft toch niet meer? Je kan in de EU overal kopen en alles meenemen, toch?
De Duitsers hebben ook twee sites met een vergelijkbare PriceWatch als Tweakers NG (nouja, ze halen het bij lange na niet) (sorry ben niet thuis, dus heb ze niet bij de hand) en ik heb daar al aardig wat spullen gekocht. De meeste duurdere computeronderdelen zijn al snel 15% goedkoper dan hier in Nederland. Helaas vragen ze voor mensen die aan de kust wonen in Nederland vaak 10€ extra verzendkosten. Ik moet die 10€ ophoesten omdat ik hier in Rotterdam natuurlijk aan de kust woon :P, maarjah als je groot inkoopt bespaar je toch heel wat.
Hier is duidelijk wat nood aan economisch inzicht over al dan niet produceren :-)

Totale kosten: vaste+variabele kosten
Vaste kosten: kosten die onafhankelijk zijn van de hoeveelheid produkt die wordt gemaakt. Ookal leg je de productie stil, deze kosten blijf je hebben Voorbeelden: de kosten van de fabriekshal en de machines, lonen
Variabele kosten :die wel veranderen naarmate er meer of minder wordt geproduceerd. Voorbeelden: grondstoffen, energie.
Marginale kost: wat de productie van één extra hoeveelheid van het product kost gezien vanuit de huidige productie

aan de hand hiervan heeft de productie voor elk productieniveau een gemiddelde totale kost (=totale kost/hoeveelheid productie), gemiddelde variabele kost (=variabele kost/hoeveelheid productie) en marginale kost die je uitzet op een grafiek
voorbeeldgrafiek: KLIK

bij een bedrijf in een normale marktsituatie (geen monopolievorming of prijsafspraken) valt de marginale opbrengstencurve samen met de marginale kostencurve en zal er geproduceert worden vanaf dat wanneer de marginale kosten-curve boven de gemiddelde variabele kostencurve ligt omdat bij deze productiehoeveelheden niet alleen de variabele kost is gedekt (de productie zelf dus) maar ook een deel/geheel/meer dan de vaste kosten die je ook hebt als je niet produceert zijn gedekt. zodat je minder verlies maakt dan niet produceren/break even draait/winst maakt
grafiek: vanaf kruising groen met blauw produceer je maar maak je netto verlies tot kruising groen met rood
op kruising groen met rood draai je break even, alles erboven dan maak je winst

het is dus mogelijk om netto verlies te maken door te produceren maar dat dit toch een betere beslissing is dan niet produceren omdat het verlies dat je lijd kleiner is dan de vaste kosten die je ook hebt als je de productie stopzet

men spreekt hier over dat "het de productiekosten niet dekt" de vraag hierbij is WELKE productiekosten, totale of variabele? Een wereld van verschil!

greetz

[Reactie gewijzigd door LiReC op 30 juli 2024 02:52]

Ik heb afg. week voor mezelf en bekenden ook flink (8GB totaal) aan geheugen ingeslagen, maar het is lastig te vinden welke shop voldoende voorraad heeft, want ze spreken wel van een overschot, maar echt goede voorraad, van meer en verschillende modules, is lastig te vinden.

Valt trouwens wel op dat voorral DDR2 zo goedkoop is.
Overschotten in de markt en bij de leverancier op de plank is natuurlijk niet hetzelfde. Zoals M1lamb3r terecht opmerkt is het erg risicovol om in een markt met dalende prijzen en kleine winstmarges voorraden aan te leggen als tussenhandelaar zijnde.
Anoniem: 218213 6 juni 2007 11:11
ligt eraan ,duur maken en een paar mensen kopen gehuegen,of goedkoop maken en meer mensen kopen gehuegen ,zit je ongeveer op het zelfde
Niet als je onder de kostprijs verkoopt. Dan maak je verlies op je modules, hoeveel je er ook verkoopt. De omzet zal dan wel goed zijn, maar de winst is dan negatief.
Dat is alleen maar goed voor de consument. Alles is al duur genoeg.
Het is goed dat de prijzen nu laag zijn, maar dat Samsung de productie staakt minder. Dit zorgt ervoor dat op den duur de prijzen weer worden opgedreven. (Wanneer vraag gelijk blijft natuurlijk ;) )

Tenzij andere producenten dit gat zouden gaan opvullen, maar ik niet of dit wel zo waarschijnlijk is. Aangezien zien ze nu al problemen hebben om de productiekosten te dekken.
Het bericht meldt dat de levering gestaakt wordt. Niet de productie.
Ik denk dat eerder de productie tijdelijk gestaakt wordt dan de levering. Als ze er nu al teveel hebben en er komen er alleen maar bij die ze niet gaan verkopen dan zijn ze snel failliet.
Tja, maar van het verkopen van producten onder de kostprijs wordt je ook niet rijk natuurlijk. Ik zou me dan ook kunnen voorstellen dat ze bijv. wel door blijven produceren maar hun capaciteit verkleinen. Als ze dan straks (als de prijzen wat gestegen zijn) weer gaan verkopen dan raken ze minder snel in de problemen mochten prijzen weer gaan dalen.
Hoe goed is het als pc-winkels geen voorraad hebben omdat er geen geheugen geleverd wordt door de te lage prijzen? (huidige situatie in veel winkels nu, lege schappen waar normaal geheugenmodules liggen)

Daar heeft de consument ook maar weinig aan hè ;)
Anoniem: 146396 @Haan6 juni 2007 08:46
volgens onderzoeksbureau Gartner is er op de markt voor dram sprake van een structurele overcapaciteit

vreemd dat jij dan zegt dat er leveringsproblemen zijn (ik spreek je niet tegen vind het gewoon vreemd...)
Dat is logisch: Hoe lager de prijs, hoe kleiner de absolute winstmarge voor shops en hoe groter de concurentie onderling. Als je een grote voorraad hebt heb je de kans dus dat als de prijs nog verder zakt je het voor nog minder moet wegdoen, en de marge was absoluut gezien al zo klein ;)
Inderdaad, en onze leveranciers zitten op dit moment zonder voorraad, waardoor wij ook niks in huis hebben op het moment. Zodra de voorraad bij onze leverancier weer gevult word is deze binnen een uur weer leeg. Schiet niet echt op...
Daar heb je een punt.
Ik was er gelukkig op tijd bij 8)7
lage prijs of niet maar de Mediamarkt vraagt nog steeds 100,- voor DDR-ram 400 van 1Gb
Daar noem je dan ook een echte computerwinkel... }>
Anoniem: 215257 @wiskid6 juni 2007 14:14
En dan heb je het wel over DDR hè, dat is namelijk duur. DDR2 is nu goedkoop
Best begrijpelijk, ik zou als fabrikant ook goed in de gaten houden om te kijken of je er nog winst op maakt. Natuurlijk is een lage prijs goed voor de verkopen maar niet goed voor de geldlade. :)
3/4 jaar terug is een eeuw in pc hardware

Ram kopen van apple site kost je nu anders ook nog belachelijk veel, snap niet dat ze dat aan die prijs kwijtraken (180,00 voor 1GB). Maarja mensen zullen ook geloven dat dit extra design en kwaliteit is zeker :P
Genoeg Tweakers met een raampje in hun PC dus zo heel vreemd is dat nog niet eens :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.