Als gevolg van overproductie bij fabrikanten zijn de prijzen voor dram-geheugenmodules zo gekelderd dat de chips onder de kostprijs worden verhandeld. De lage geheugenprijzen vormen een bedreiging voor de positie van de Zuid-Koreaanse producenten.
Marktonderzoeksbureau iSuppli waarschuwt dat de Zuid-Koreanen binnen drie jaar hun koppositie kunnen verspelen. In 2006 kenden Samsung en Hynix nog een marktaandeel van 45 procent, tegenover 31 procent voor China en Taiwan samen. Volgens iSuppli voegen de Koreaanse bedrijven zoveel productiecapaciteit voor dram toe, dat de prijzen razendsnel dalen. Hier maken Chinese en Taiwanse fabrikanten dankbaar gebruik van, door nog goedkopere geheugenchips op de markt te brengen. De Zuid-Koreaanse bedrijven zouden hierdoor weer fabrieken moeten sluiten, zodat China en Taiwan mogelijk in 2010 de eerste plaats als dram-producent kunnen overnemen. Oem's kopen momenteel dram-geheugen in grote hoeveelheden in, met het idee dat ze door het aanleggen van flinke voorraden minder te vrezen hebben van eventuele prijsstijgingen. Hierdoor zal volgens iSuppli het prijspeil tot zeker in 2008 laag blijven, waarbij het dieptepunt volgende maand bereikt zou worden. Door de ingestorte geheugenprijzen zal de winst voor de dram-leveranciers dit jaar in negatieve cijfers moeten worden uitgedrukt, zo verwacht de marktonderzoeker.
Lichtpuntje voor de Koreanen vormen de nand-flashgeheugens, waar na het dieptepunt weer een voorzichtige stijging is te zien. Volgens de marktonderzoeker is het voor de Koreanen zaak om zo snel mogelijk om te schakelen naar de productie van nand-geheugens, omdat volgens prognoses op dergelijke chips in de toekomst meer te verdienen valt. De omzet voor nand-flashgeheugen zou van 12,4 miljard dollar stijgen tot 21,5 miljard dollar in 2010, een stijging van 74 procent.
