Hardwarefabrikanten verwachten hausse door Vista

Wie al een voorlopige versie van Windows Vista heeft geïnstalleerd, heeft een rapportcijfer van het besturingssysteem gekregen. Heel wat mensen zullen met een sip gezicht naar de tweeën en drieën hebben gekeken die Vista uitdeelt - zit er genoeg geheugen in, dan is het weer niet snel genoeg en de videokaart kan al helemaal niet te krachtig zijn voor de eye candy die volgens Microsoft noodzakelijk is voor een prettige gebruikerservaring. Upgraden is dus het devies, en ook de verkoop van nieuwe computers zal een flinke stimulans krijgen: om zeker te zijn dat een pc met het nieuwe os overweg kan, stellen veel consumenten een eventuele aanschaf uit tot Microsoft zijn ei heeft gelegd. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat diverse hardwarefabrikanten de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

High-end Corsair DDR2 PC8888C4-geheugen Samsung verwacht bijvoorbeeld dat het in het eerste kwartaal van 2007 'bijzonder goede resultaten' zal boeken. 'De verkopen zijn al aan het aantrekken', vertelde financieel topman Chu Woo-Sik aan eWeek, 'maar de echte klap komt in het volgende kwartaal. Onze dram-orderportefeuille zit vol dankzij alle oem's die Vista-ready pc's willen afleveren.' Ook de markt voor nand-geheugen herstelt zich volgens hem na een zwakke eerste helft van 2006. Hoewel zulk geheugen nog vooral in digitale camera's en muziekspelers wordt toegepast, zal flashgeheugen dankzij de Hybrid Hard Disk, die Microsoft en Samsung samen ontwikkelen, zijn weg naar menig Vista-pc weten te vinden.

Hoewel nVidia vorige week met de eerste twee G80-kaarten kwam en nog eens zeven andere kaarten aangekondigde, speelt de januarirelease van Vista ook AMD/Ati in de kaart. Volgens Digitimes meldden 'bronnen uit de industrie' dat de behoefte aan DirectX 10-compatibele kaarten pas vanaf eind januari, als de consumenteneditie van Vista in de winkels ligt, met twintig tot dertig procent zal stijgen. Dat geeft ATi enige maanden extra om met de R600-core, die het tegen de G80 moet opnemen, op de markt te komen. De enige verliezer in dit verhaal is de consument: de groeiende vraag naar bijdetijdse hardware betekent dat de prijzen voorlopig niet onder druk komen te staan, en dat de consument voorlopig de hoofdprijs zal blijven betalen.

Vista Flip 3D

Door René Wichers

Eindredacteur

13-11-2006 • 13:00

189 Linkedin

Lees meer

Pc-verkopen omhoog in kielzog van Vista Nieuws van 11 februari 2007
Asus komt met Vista-moederborden Nieuws van 25 januari 2007
Videokaartenmarkt krimpt 12 procent Nieuws van 28 december 2006
S3 roadmap laat DirectX 10.x-chips zien Nieuws van 23 november 2006
Vista en Office 2007 debuteren op MSDN Nieuws van 17 november 2006
'Windows Vista vandaag productieklaar' Nieuws van 8 november 2006
Lanceerdata Vista bekendgemaakt Nieuws van 2 november 2006

Reacties (189)

189
186
97
45
14
55
Wijzig sortering
tsja hoezo misbruik maken van het feit dat vista komt , Microsoft en de hardware fabrikanten spelen gewoon handje klap en de consument is de dupe ,

Tenzij de consument bij xp de grootste concurrent van vista blijft...

maar daartegen heeft MS ook wat gevonden.. games die alleen maar op vista draaien... uitgekookte rakkers...bah
Ik gebruik op dit moment alle eye-candy die op mijn volledig 3D geaccelereerde desktop mogelijk zijn!

Specs:
* Intel P4-2.8 GHz HT
* 512 MB Geheugen
* Intel Extreme Graphics (onboard) 910GL met 16 MB shared geheugen
* 7200 RPM 80 GB HD

Oja, en AIGLX...
Dat vind ik nu ook. Waarom heeft Windows voor die 3d-dingen een ziekelijke hoeveelheid geheugen, dikke videokaart enz. nodig, terwijl onder linux veel betere effecten beschikbaar zijn voor relatieve fluthardware. Mijn pc zal een 1 krijgen, maar in linux kan ik er zeker weten een dikke 3d-desktop uitpersen...

Zit iets scheef volgens mij
mijn iBook G3 700mhz, 640mb ram met 16mb ATI Rage II is zeker snel genoeg voor OSX met exposé en transparante schermpjes.

eigenlijk dus gewoon hetzelfde als Vista, maar dan bestaat dat ook al sinds jaaaaaaaren.
omdat het 3d en glas effect in Vista nu eenmaal anders eruit ziet dan wat AIGLX doet. In Vista wordt er perpixel blending gebruikt voor het wazig maken (melkglas achtig) onderliggende schermen.

AIGLX gebruikt gewoon transparency wat er heel anders uit ziet (persoonlijk vind ik het minder mooi).

Perpixel blending vereist een DX9 kaart (pixel shaders 2.0).

Plus Vista werkt ook al gewoon op een oude Radeon 9700. Tevens is Vista ook niet direct voor oudere pc bedoeld, maar meer voor de nieuwe pc's die verkocht worden. Deze voldoen bijna allemaal wel aan de eisen. Andere generaties pc's werken gewoon nog prima op XP.

De spellen die Vista only worden vereisen zoveel kracht van de machine dat deze dan ook gemakkelijk Vista kan draaien.
Jammer. De transparency is het enige wat ik niet handig vind aan Vista, ik krijg er aardig hoofdpijn van. De andere effecten vind ik wel heel gaaf. Als dat de enige reden is waarom ze zware hardware nodig hebben.. :(

Wat ik niet snap: onder MacOS kan ik een transparante console verplaatsen over een fimpje, zonder hiervoor bizarre hardware eisen nodig te hebben. Dat effect is toch hetzelfde? waarom heeft vista voor dergelijke effecten dan wel hogeren hardware eisen?
hiostu: AIGLX gebruikt zelf gewoon helemaal geen transparency, want AIGLX is gewoon een extensie voor de X server om alles via OpenGL te renderen.

De window manager (Compiz, Beryl) is verantwoordelijk voor de transparency. En die kan tegenwoordig wel degelijk krachtige Blur effecten genereren. Ik durf zelfs te zeggen dat de Blur van de BlurFX plugin beter is dan die van Windows Vista. Waarom?
 • Draait op oudere kaarten als je non-fbo blur inschakelt, hier wordt een techniek toegepast die deels softwarematig werkt om toch een vrij mooie blur op oudere kaarten te kunnen gebruiken
 • Moderne kaarten met pixel shaders kunnen gebruik maken van verschillende krachtige blur shaders, variërend van 5x5 tot 21x21 en je kan Linear of Gaussian blur gebruiken
 • Blur toepassen op vensters die schuin staan of vervormd zijn - bij Windows Vista was dit in één van de béta's ook mogelijk, maar dit was traag én de blur bevond zich op helemaal verkeerde plaatsen... bij Beryl + BlurFX werkt dit perfect samen met o.a. Wobbly en Cube Rotate
 • Ik weet niet of Windows Vista deze techniek bezit, maar de Blur Cache optie zorgt ervoor dat blur 3x sneller werkt
 • ..en motion blur, maar dat is gewoon een klein extraatje :)
Bijna alle effecten op:

733Mhz
128mb geheugen
64mb Geforce2 Pro (slecht ondersteund)

GLX

Microsoft zit dus gewoon de specs omhoog te drukken voor bovengenoemde reden.
Ik snap niet dat het draaien van een OS te maken zou moeten hebben met de leeftijd van de hardware. Waarom kan ik met Ubuntu gemakkelijk op 10 jaar oude spullen (en kom op, dat is net nieuw vergeleken met veel andere duurzame producten) het nieuwste van het nieuwste draaien en met Windows Vista niet? Is toch een probleem van Vista, niet van mij of m'n hardware?
Zorg dat je voldoende RAM hebt, dus 1 GB of meer. Dat is het belangrijkst.
En als je dan een nieuwe PC ernaast zet dan merk je verdorie een groot verschil hoor. Ik vind dat mijn laptop die wel voldoet aan de systeemeisen met vista al niet vooruit te krijgen is.
Ik klaag ook niet want ik kan dus alles draaien met die oude bak :P. Maar het geeft wel te denken......
Als de rekenkracht nu eenmaal daar is. Waarom zou MS daar dan geen gebruik van mogen maken? Hetzelfde voor spelletjes: waarom niet? Hardware ontwikkelt nu eenmaal naarmate software meer eisen stelt en die laatste zal het niet nalaten van de mogelijkheden die nieuwe hardware met zich meebrengt gebruik te maken.

En je kan altijd die eyecandy terugdraaien zodat het wél vlot loopt op jouw machine.

Als iedereen volgens jouw logica het spelletje ten bate van de consument speelde, dan zaten we nu nog te klooien met DOS en WordPerfect bij wijze van spreken.
De rekenkracht is te koop tegen hoge prijzen, maar is nog NIET te vinden in de meeste woonkamers, of waar een pc ook moge staan bij iemand thuis.

Door Vista zo'n hoge system requirements mee te geven dwingen ze weldegelijk veel mensen tot onnodig upgraden. Natuurlijk is het zo dat men beter in de toekomst kijkt om een product op de markt te brengen dan in het heden/verleden. Net zoals bij games. Die zijn tijdens launch amper te draaien op monsterpc's, maar draaien na 5 jaar enorm vlotjes op een middelmatig systeem. Dàt is eerder waar Vista naar streeft.

Daarentegen zou ik graag zien dat er een trend zou ontstaan die efficiëntie wat meer voorop plaats tov functionaliteit. Een beetje zoals wat nu wordt gedaan met verbruik.
Bij lopen de spelletjes na een jaar of 2 jaar al soepeltjes op een midelmatig systeem. 5 jaar is wel erg veel hoor.

Maar Mircrosoft adviseert mensen om te upgraden als ze alle eye-candy te gebruiken! Dat is leuk voor een paar maanden maar daarna ga je toch kijken wat het fijnste werkt.
Ze dwingen je niks op, tis niet alsof je pc t opeens niet meer doet als Vista uit is...

En voor nieuwe spellen heb je zowieso een betere videokaart nodig dus je systeem upgraden zal er toch inzitten , anders koop je toch een PS3/360...
"En je kan altijd die eyecandy terugdraaien zodat het wél vlot loopt op jouw machine."

Natuurlijk heb je daar gelijk in, maar heel veel mensen kopen Vista juist voor die Eye Candy.
Vergelijk het met een spel met high end graphics.
Fantatische levensechte screenshots met de vermelding dat het op iedere PC draait.
Dat je daar een super high-end bak voor nodig hebt staat ergens verstopt in de kleine lettertjes.
De gemiddelde gebruiker mag dan al die mooie dingen uitschakelen zodat het spel er veel minder mooi uitziet.

Eye candy is wat Vista verkoopt. Al die dingen onder de motorkap gaan aan de meeste mensen voorbij.
Die samenzweringstheorieen zijn een beetje vergezocht - deze verwachte hausse is normaal. Mensen stellen hun aankoop uit tot Vista er is. Zodra het er is, kopen ze hun PC. Bedrijven doen hetzelfde: waarom nu al hardware kopen om pas in December te gaan uitrollen met Vista? Uiteraard heeft dat tot gevolg dat er veel vraag komt na de introductie.

Dit zie je overal, bv bij Apple: zodra men denkt dat een nieuw model iMac/MacBook/etc of point release van OS X eraan komt, zakken de verkopen in om te pieken vlak na de introductie.
ik gebruik die tool van hierboven ^^ net om een Vista Upgrade Scan uit te voeren op mijn Compaq Desktop hier op mijn werk en tot mijn grote verbazing vindt hij alles prima.

Ik krijg alleen de waarschuwing dat mijn C-drive nogal vol zit (logisch met de meuk die er op staat) en dat ik een CD-ROM speler heb en dus een DVD-ROM drive moet aanschaffen of speciale CD-versie van Vista moet bestellen.

Valt allemaal wel mee dus aangezien dit machientje echt geen krachtpatser is
Chipset is ook heel belangrijk, een memory hog als vista moet alles snel hebben. Bij XP merk je dat ook al, maar bij vista is het nog veel belangrijker.
Een packard bell met een el-cheapo VIA of SIS chipset en een pentium-D 930 is niet vooruit te branden terwijl een Dell Optiplex (business machine) met een P4-2.8 en een Intel 945(of was het 975)chipset en een goede graka Vista met het grootste gemak draait.
DDR-II is volgens mij ook beter voor vista omdat latency ondergeschikt wordt aan de absurde hoeveelheid gegevens er bij een overdracht doorheen gaan (bij vista)
tsja hoezo misbruik maken van het feit dat vista komt , Microsoft en de hardware fabrikanten spelen gewoon handje klap en de consument is de dupe
De hardwarefabrikanten passen hun prijzen aan aan de vraag en de consumenten willen vista en nieuwe hardware is de verwachting. Dat is niet onder 1 hoedje spelen.

Daarnaast zijn deals tussen MS en hardwareboeren lang niet altijd nadelig voor de consument. Zo verwacht je toch niet dat DELL of HP dezelfde prijs betaalt voor een OEM editie als jij? Jij betaalt in de winkel meer voor je windows. Dus als jij een DELL of HP bak koopt (of een andere grote hardwareboer, zoals de meeste mensen dat doen), betaal je minder voor je windows licentie en daarmee is de totale prijs van de pc toch wat gedrukt.

Zonder de deal zouden de grote OEM bouwers de extra kosten voor het OS toch in rekening moeten brengen aan de consument.

Dit even om het anti-MS geweld wat te ontkrachten.

edit: overbodig? volgens mij het eerste bericht dat duidelijk maakt dat de prijzen ook kunnen dalen door deals na alleen maar negatieve reacties te lezen over zogenaamde samenzweringen e,d,
Het probleem met die OEM versies is dat je nieuwe hardware moet kopen.

Ideaal zou zijn dat alle retail versies gewoon OEM versies zijn. Ietsje duurder misschien omdat ze verpakt moeten worden.
Mensen die support willen schaffen dat apart aan.
Nu betaal ik gedwongen voor support die ik nog nooit gebeld heb.
En 9 kansen op 10 als je een Vista Ready PC koopt en je doet het testje, krijg je weer een 2 of 3 voorgeschoteld :)
Tenzij je natuurlijk 1000 euro extra uitgeeft voor een gig of 2 extra ram en de laatste nieuwe grafische kaart en niet het middenmoot kaartje.

En over enkele jaren blijkt dat Vista niet meer dan een groot complot was tussen MS, videokaartbouwers en geheugenproducenten om de dalende hardwareprijzen terug omhoog te laten gaan, of op zijn minst te stagneren ;)
En over enkele jaren blijkt dat Vista niet meer dan een groot complot was tussen MS, videokaartbouwers en geheugenproducenten om de dalende hardwareprijzen terug omhoog te laten gaan, of op zijn minst te stagneren
zo werkt het toch al jaren? 'Marktwerking' heet zoiets
Dat is geen 'marktwerking', dit komt voor uit het gebrek aan marktwerking, doordat de monopolist Microsoft met Windows invloed heeft de benodigde hardware. Als bijv linux veel meer mainstream was, bijv 20%-30% marktaandeel op de desktop, dan zouden de hardware prijzen veel minder beinvloed worden, omdat Linux niet al te hoge hardware eisen heeft, maar wel hetzelfde bereikt.
Humm.. misschien een "iets" zonniger insteek,
(even tegen mezelf praten :) )

Ik zou natuurlijk ook Microsoft kunnen bedanken voor deze vorm van "marktwerking" .. althans, als ik me dit bedenk:

Progressie aan de software kant betekent progressie aan de hardwarekant.. Als onze "monopolist" nu een product uitbrengt dat 100% perfect draait op iedere computer gefabriceerd tussen 2000 en 2005.. Hoeft niemand iets nieuws te kopen ! Geweldig, lekker cheap..

behalve dan dat er dus ook geen nieuwe hardware verkocht gaat worden = geen cash voor onze hardwarefabbers = geen ontwikkeling.. (waarom iets nieuws bedenken als er totaal geen vraag naar is)

Nvidia / Ati staan geen planken te maken voor dat handjevol hardcore gamers.. Intel / Amd maken geen cpu's voor de die hard tweakers..etc etc.
Niche markt.. leuk voor demo's, goede mondelinge reclame..

De echte $$ moet bij jan met de pet wegkomen en uit de business markt.. En.. das nou precies wat ze met Vista weer doen, de normale consument en de zakelijke markt de "Wij willen / moeten nieuwe hardware"- kant opduwen..

(Waar Ati / Nvidia dat nog makkelijker hebben ivm game-developers die steeds heftiger hardware aan kunnen spreken)

Tuurlijk .. tis een vreselijke vorm van "marktwerking".. maar.. stiekem heeft iedere tweaker wel baat bij die marktwerking.

Er Kan steeds meer, men wil steeds meer..

Verder vindt ik van dat monopolie van MS nog steeds dat "Wij" als tweakers daar zelf deels verantwoordelijk voor blijven.. Mensen vragen aan "ons"
(iedereen die hier rondhobbelt en wat van computerij weet en.. iedereen die hier niet rondhobbelt.. en nog steeds wat van computerij weet)
advies als het aankomt op computers, ik zou zeggen.. adviseer lekker mensen om (een niet nader te noemen) *nix-je te gaan gebruiken.
Ik ben er onderhand achter dan nagenoeg iedere huis tuin en keuken InterNetterT prima overweg kan met zeg, Ubuntu).

Ik hou er, als er dan toch al iets is aan te merken op Windows voor een huis tuin en keuken gebruiker, dan wel rekening mee dat ik dan ook de aangewezen persoon zal zijn om de problemen ermee vaak op te "mogen" lossen.
Tsja ;) en kijk.. als ik daar dan geen trek in heb.. Dan.. installeren ze lekker windows..

just a thought...
De meeste mensen zouden zoiets "kartelvorming" noemen.
Daarom ook 'marktwerking'... de '' zijn de nuance
Is er ook een tooltje dat zo'n cijfer kan genereren onder Windows XP? Ben wel benieuwd of ik ook moet upgraden ;)
Mooi, mijn PC kan Vista draaien, al komen er wel een paar issues naar voren. Natuurlijk mijn oude DX8.1 videokaart, maar wat mij verbaasd ook de volgende programma's:
- Nero 6.6
- Alcohol 120%
- NOD32 Antivirus

Van deze programma's wordt aangegeven dat ze NIET installeerbaar zijn op Vista??? Geen idee waarom, maar vind ik toch niet echt fijn moet ik zeggen :(
Nero 6.6 werkt onder Vista
Alcohol ook
En NOD32 heeft ook een Vista versie al.

En met je videokaart kun je aero gewoon onder Basic draaien. Niets mis mee.
De eerste 2 zijn gewoon programma's die het progje niet herkent.
jammer genoeg heeft Basic geen aero
Hahahha

Dat is nu juist de crux van Basic he, dat het geen Aero is...
Ik heb de vista beta gedraaid op een XP 2800 met 512MB en een ouwe radeon 9700. Scores waren best aardig, tussen 4 en 5, alleen geheugen: 3.5
Bedankt voor de link!

Ik krijg "Home premium' als advies.
Geen problemen met mijn systeem.
CPU, geheugen en videokaart komen door de test.
Als ik naar Premium kijk is alles ook ok.
Geen upgrade advies buiten een TV kaart.
Maar dat heeft niets te maken met de snelheid van mijn systeem.
Mijn systeem:
1GB dual channel ram, P4-2.4, een paar raptor schijven, Radeon 9700 pro en een muis :-)
Maar ik had toch verwacht 'Ultimate' als advies te krijgen...
Niet omdat ik een high-end systeem heb (tiz mainstream op z'n best); maar omdat volgens MS en Betatesters op Tweakers Vista eigenlijk niet zoveel resources gebruikt.
Ik ben benieuwt wat volgens MS de minimum specs voor Ultimate zijn.
Mijn systeem is dus te zwak om aan minimum Ultimate specs te voldoen.
Let op het woordje 'mininimum' dat min of meer synoniem is voor 'het werkt'.

Verder is het mij ook niet duidelijk waarom Ultimate zoveel zwaarder is dan Premium.
Tablet: Ik ken windows tablet notebooks met heel wat minder specs dan mijn PC.
Encryption: dat kan je systeem inderdaad vertragen. Ik had dan ook stiekum gehoopt dat de nieuwe moederborden hardware encryptie zouden hebben. Een 3DES chippie kost immers maar een paar dollar.
Extras: Gewoon programmatjes zoals er duizenden zijn.
Networking: Waarom zou dit meer CPU load geven dan 'gewone' netwerkjes?
Juist mensen op oude windows versies zoals windows 2000 hebben meer behoefte aan een upgrade advisor.
Dom dus dat dat programma alleen op XP werkt.
Aangezien Windows2000 enkel in "professional" uitvoering bestaat, wordt het relatief weinig gebruik in de huiskamer en WindowsXP is sinds eind 2001 op de markt, dit is al een hele tijd waardoor het aantal "oude" pc's die Vista aankunnen en niet WindowsXP draaien een heel laag percentage is.
Fijn:
The Windows Vista Upgrade Advisor works with 32-bit versions of Windows XP and Windows Vista. It will not work with Windows 98, Windows 2000, or Windows XP Professional x64 Edition.
Ik draai nu XP x64...
Dat moet je sowiezo, Windows XP >> Vista.

Heb nu de RTM draaien, en je wilt gelijk niet meer terug. Een Dell 24" widescreen klopt ook beter. Kan je zien dat Vista zelfs daar ookal op vooruit is gegaan.

Als je op een 17"of 19" alle toeters en bellen aan zet heb je ook het gevoel dat het benauwd is met vista, met een 24" met resolutie 1920x1200 is dat ook niet meer.
Denk dat de verkopen van dit soort monitoren ook zullen gaan aantrekken ;)
Mja, jij ziet dat misschien als een voordeel. ik vind het een groot nadeel!

Een Dell 24" koop je over het algemeen gewoon om asociaal veel werkruimte te hebben. Nu komt Windows met een nieuw besturingssysteem, Vista, en alleen om dat _niet_ bloated over te laten komen heb je een 24" scherm nodig? :|

Dat is toch echt de omgekeerde wereld?!
Maar goed ze zijn wel klaar voor de toekomst!
Over een paar jaar is het redelijk normaal deze specs en dan hoor je niemand meer klagen.
Dan is 2 G Geheugen normaal enz enz...
Maar goed het is nu een aardige investering (die ik voorlopig nog niet kan doen :P )
Is het niet een beetje stom om 2gb te verspillen aan een os?
Heb nu de RTM draaien, en je wilt gelijk niet meer terug.
Hoezo niet? Ik heb geloof ik RC1 maar ik gebruik ook gewoon XP en ik zie geen nadeel van XP.
Hoe vaak is dit gepost.

Je hebt alleen RC1 getest.

Test eens RC2 ( 5744 ) en je wilt echt niet terug, er zijn zoveel aanpassingen
Heb nu de RTM draaien, en je wilt gelijk niet meer terug.
Wil je alsjeblieft even namens jezelf praten?

Ik heb gister de RTM geinstalleerd, en was (niet overdreven) 10 minuten bezig om de driver voor BT te installeren. En waarom? Omdat Windows het nodig vindt om me een keer of 10 (ook niet overdreven) lastig te vallen met beveiligingswaarschuwingen.

Daarnaast heeft mijn (4 maand oude) laptop een schrikbarende 1.

Om het een beetje acceptabel te laten draaien heb ik een hoop grafische meuk uit moeten schakelen. En ja, dan kom je (qua grafica) al weer vrij snel op hetzelfde niveau als WinXP.

Ik moet er nog eens goed mee stoeien om de ins en outs wat beter te leren kennen, maar als mijn ervaringen hetzelfde zijn als met de RC1, denk ik dat het in elk geval voor mij voorlopig geen Vista wordt...
Anoniem: 144727
@tERRiON14 november 2006 17:40
Die schrikbarende 1 voor je laptop heeft waarschijnlijk te maken met ontbrekende drivers. Mijn laptop (Asus A6T) kreeg in eerste instantie ook een 1 omdat de Geforce go 7600 niet herkend werd. Het is een kwestie van drivers installeren en dan de score refreshen, dan kom je waarschijnlijk wat hoger uit
Je wil een cijfer voor Windows XP? Of onder Windows XP een cijfer voor een eventuele upgrade naar Vista?

In het laatste geval : [url="http://"http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/upgradeadvisor/default.mspx""]Microsoft Upgrade Advisor[/url]
WTF, heeft windows Home basic geen Aero!? hmm... hoop dat die advisior het verkeerd heeft, wilde juist is Windows legaal gaan kopen, maar om nu meteen premium of ultimate te gaan...
Ik kan maar een reden verzinnen. Om de prijs laag te houden. Je kunt natuurlijk Vista Ultimate nooit voor $499 verkopen als je bijna dezelfde kwaliteit krijgt met een ander variant voor $99.

Er is natuurlijk veel geld gestopt in het ontwikkelen van die 'extra' features.
Home is nog best bruikbaar, maar als ik op winsupersite.com leest over 'Windows Vista Starter' kan ik niks anders doen dan lachen:

- allow only three applications (and/or three windows) to run simultaneously
- will provide Internet connectivity but not incoming network communications

Okee, wordt alleen verkocht in 'emerging markets' - wat overigens wel heel erg betuttelend is.
"Waarom?" vraag ik me af! 't Lijkt me dat om die '3 app plafond' inbouwen extra werk kost dan het zo laten... Heeft MS niks beter te doen?!
Niets nieuws onder de zon; dit heeft Microsoft in gedachten voor derde wereld landen met de $100 pc. De XP versie die daarbij geleverd wordt, heeft diezelfde beperkingen.
Ach ja dan stellen we Vista toch een jaartje uit, XP functioneerd nog prima, kunnen tevens de drivers enz een beetje uit cristallizeren.
Helemaal eens. Zo erg zal het ook weer niet zijn met spellen die Vista-only zijn.

Over een jaartje zijn er weer een boel bugs uit Vista, dan is de hardware goedkoper en dan heb je 99% garantie dat er voor elke peripheral een vista-driver beschikbaar is.
Anoniem: 117508
13 november 2006 13:05
De enige verliezer in dit verhaal is de consument: de groeiende vraag naar bijdetijdse hardware betekent dat de prijzen voorlopig niet onder druk komen te staan, en dat de consument voorlopig de hoofdprijs zal blijven betalen.
Tja, pas als de stof weer is neergedaald gaan vast de prijzen pas weer naar beneden. Dat wordt een duur half jaar voor consumenten pc's/laptops!
[Ironie]Dat heet nou vooruitgang.[/Ironie]

Flame: Xgl draait op 32mb video en 256mb RAM, en is net zo mooi als Vista.

Zo niet, dan is het bijna net zo mooi als Vista, maar wel met de fractie van de specs.
XGL is maar een klein onderdeel van de grafische omgeving, terwijl bij Vista en bij Mac OSX de hele grafische omgeving door de videokaart wordt geproduceerd. Bij XGL worden alleen de venstereffecten door de videokaart op het scherm getoverd. Zoiets was het. Kan iemand dit wat beter uitleggen?
Als wat het wat jij zegt: het gaat om her resultaat en dat is dat ik een beeld vol handige snufjes heb die Vista ook kan maar dan met VEEEEEEEEL minder specs. Mij boeit het ook niet waarom een auto 380km/uur kan en of dat nu is met een nieuwe brandstof of met benzine+nieuwe brandstof.
Dat is niet correct. XGL is een hack op de X server waardoor alles via OpenGL wordt gerenderd. Waar jij het over hebt is gewoon een aangepaste window manager: Compiz of Beryl, en later zal waarschijnlijk ook een aangepaste Metacity en KWin volgen.

Er is trouwens ook nog AIGLX, Nvidia TFP en Copy mode in plaats van XGL. AIGLX werkt beduidend sneller, en werkt beter samen met games. XGL daarentegen heeft ook zo zijn voordelen. Nvidia TFP is nu ook populair in de 9xxx serie drivers (geen XGL of AIGLX nodig) en onestone van het Beryl project is bezig met de ontwikkeling van een eigen renderpath, voorlopig bekend als "Copy" gebaseerd op enkele ideeën van de Project Looking Glass mensen.

Uiteindelijk zal via Xgl/Aiglx/whatever alles mogelijk zijn wat er in Vista of Mac OS X mogelijk is. Dat gezegd, heeft Windows Vista zichzelf ook maar hoofdzakelijk beperkt tot aanpassingen aan de geïntegreerde window manager.

Er zijn al enkele hacks/previews in omloop van wat er mogelijk zal zijn met composite in de komende Qt en Gtk toolkits. Zij zullen de kracht hebben om de hele interface te voorzien van effecten, transparancy/blur...
Als de prijzen naar beneden gaan, dan gaan ze ook hard naar beneden.
Productie en vraag zijn vaak niet goed op elkaar afgestemd, gevolg is dat wanneer er meer wordt geproduceerd (dmv contracten) en de vraag neemt ineens af, de bedrijven nog lekker hun magazijnen aan het volstouwen zijn dat er op een gegeven moment ook weer uitmoet.
Ik zie het met vol vertrouwen tegemoet.
Vraag me af wat er met de geheugenprijzen gaat gebeuren aangezien Vista het lieftst 2GB gebruikt.

Hoopt op een daling in prijs :Y)
meer vraag geeft over het algemeen een hogere prijs.

Op de langere termijn zal de productie de vraag overstijgen (varkenscyclus) en zal de prijs weer dalen.
Ik ben benieuwd of die hogere prijs voornamelijk zal gelden voor DDR2 of toch ook voor DDR geheugen. Mijn computer hoeft niet Vista ready te zijn, maar ook onder XP zou ik wel wat meer geheugen kunnen gebruiken.
veel liever 4 GB geheugen :)
Ik geef wel toe dat Windows Vista binnenkort zo veel geheugen zal vreten... Maar door software verandering, zullen de andere programma's ook veel geheugen vreten, waardoor 2 GB zeker niet genoeg is.
Voor games, film/fotobewerkingsprogramma's, etc...

voor doodeenvoudige mensen is 1 of 2 GB zeker wel genoeg, maar voor pro-users zeker niet
Is wat jij zegt niet altijd al zo geweest? Ik kocht mijn pc 3.5 jaar geleden ook met 1 GB ram en toen keken veel mensen mij al glazig aan. 256 MB was tenslotte voldoende.

Programma's vragen steeds meer van de hardware, maar voordat je echt 4 Gb nodig gaat hebben zijn we nog wel een tijdje verder.

Overigens zegt dat tooltje dat Vista prima geschikt is voor mijn "oude" pc. (Xp3200+, 1GB, 256MB DX9 (7600 GT) videokaart)
Verdiep je dan eens in het geheugenmanagement van Vista ipv hier maar weer te blaten op de frontpage. Vista gebruikt gewoon de resources die het heeft. Met 1 GB geheugen werkt het ook prima.

Te makkelijk zo'n reactie zaizuney...
vista RTM stookt hier toch perfect mijn 2GB ram op hoor, geen mb ram vrij :/
Er zal veel vraag komen en daardoor een relatief klein aanbod. Dat betekent stijgende prijzen, of in ieder geval gelijkblijvende prijzen.

Edit, te laat.. ;)
Een 2 of een 3 is een prima cijfer om met Vista te werken. Mijn laptop heeft ook een 3 en ik kan elke feature gebruiken die Vista aanbied.

Op een oude laptop haal ik geen 2 maar kan ik ook nog vista gebruiken. Alleen aero werkt niet, maar de rest werkt prima. Vista is ook goed bruikbaar zonder alle eyecandy.
Precies, die cijfers staan helemaal niet op een bepaalde schaal, dus je kan niet zeggen of een 2 of 3 'laag' is. Het is gewoon een referentiepunt relatief aan de huidige hardware.

Blijkbaar denken de meeste mensen nog steeds dat het om een rapportcijfer van 1 tot 5 gaat...
mijn pc krijgt ook een 3 omdat mijn cpu (2400+) te langzaam is. Echter, het eindoordeel geeft altijd het laagste getal van je systeem weer.
Eindoordeel zou eigenlijk een gemiddelde van alle cijfers moeten geven. (dan zit ik op de 4,5)

Vista RTC2 draait echter als een trein. Geen enkel probleem in te ontdekken. De GPU, soundprocessor etc. nemen zo veel over van de CPU dat deze toch al bijna niets te doen heeft. Desktop staat in 2-3 minuten voor mijn neus en dan kan ik werken. CPU slaat alleen de 100% aan op het moment dat ik even iets aanklik om te laden, daarna zakt ie weer lekker terug naar 3-5% (wat ie onder xp ook doet)
Vrij logisch, als Microsoft de schaal van 1 to 5 laat gaan.

Mag aannemen dat Microsoft onderzoeksmogelijkheden genoeg heeft om na te gaan hoe mensen hun resultaten interpreteren...


Oh wacht, dat hebben ze, en met deze cijfers gaan meer mensen een nieuwe PC kopen met Vista pre-installed. Hardwareboeren Alstublieft, Microsoft bedankt.

Marketing heet dat, gecombineerd met wat achterkamertjes afspraken.
Wie zegt dat de schaal van 1 tot 5 gaat? Er zijn mensen die al een 6 hebben ;)
Anoniem: 170769
@Ronald13 november 2006 17:27
Vreemd dat de schaal maar tot 5 gaat, mijn computer haalt namelijk 5,3.
Het doel van de cijfers is niet zozeer om te zien of Vista geschikt is voor jouw PC. Het is de bedoeling dat wanneer je een bepaald software-pakket of Games aanschaft de fabrikant kan aangeven dat je bijvoorbeeld minimaal een Vista met een rapportcijfer 2 nodig hebt. Ik vind het in ieder geval duidelijker dan het domweg publiceren dat je bijvoorbeeld een 2GHz PC nodig hebt.
Het maakt het niet duidelijker. Maar door deze jip&janneke taal wel inzichtelijker voor de normale mensch.
Ik snap niet waarom men zo allemaal zo nodig op Vista wil overstappen. Het enige "belangrijke" verschil voor het gros van de pc-gebruikers is dat het er gelikter uit ziet, een leuk nieuwerwets jasje heeft. Verder word je er echt niet gelukkiger van, wat natuurlijk -los van de voorspelbare kinderziektes- met XP toch wel het geval was ten opzichte van Win98, door met name de sterk verbeterde netwerkfunctionaliteit.
Omgerekend in uren kijk ik vaker naar Windows dan naar mijn vriendin... Tuurlijk moet het er gelikt uitzien!
Ziet je vriendin er ook gelikt uit? ;)
Tuuuurlijk! alleen ze heeft geen nieuwerwets jasje
Ziet je vriendin er ook gelikt uit? ;)

voor mensen die wel humor hebben
als het licht uit is wel ja
Als je dat niet snapt, moet je misschien wat meer in de functionaliteit duiken.
Als Vista werkelijk een duur betaalde upgrade van XP rechtvaardigd, dan zou je dat in een paar regels moeten kunnen toelichten.
Anoniem: 189898
@Budha13 november 2006 13:50
Dat ligt natuulijk heel erg aan wat je ermee wil gaan doen. Een zakelijke gebruiker heeft andere behoeften als een gamer,bijvoorbeeld.
Maar als je een paar regels wilt zou ik onder andere performance features als readyboost, readydrive en superfetch, een herschreven netwerkstack met o.a. TCP scaling en IPv6, een nieuw drivermodel, en de kernel transaction manager willen noemen, of beveiligingsfeatures als UAC, protected mode IE, patchguard, Code integrity, en nieuwe SSL en TLS extensies.
Wat ik al zei... voor mij is de vernieuwe UI al voldoende om over te stappen. Het uiterlijk en de ervaring is erg belangrijk voor mij! Iedereen heeft natuurlijk zijn persoonlijke overwegingen.
Ben je ook bereid er voor in de buidel te tasten? Een upgrade licentie kost ook een aardige cent.

Ik persoonlijk zou voor oude wijn in nieuwe zakken een dergelijk bedrag iig niet over hebben.
En waarom zou je in vredesnaam op die Vista-trein stappen als de XP-expresse nog jaren voort kan daveren? :)

:w Vista!

@ thegreatGandalf
veel plezier dan met je 'investering' (eufemisme voor early-adaptor-geld weggooien) - ik houd het nog wel even vol met XP hoor :)
in de toekomst heb jij bij aanschaf van een nieuwe pc toch echter vista nodig, reden: hardware en software zullen op direct x10 gebaseert zijn en dan heb je aan win xp niets. Maar ook 64 bit heeft de toekomst en is eigenlijk al standaard aan het worden

ander iets is :Win xp zal wel denk ik nog tot 2010 ondersteund worden evenals de service pack 3 die uitgaat komen in 2008

http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=61961

daarna houd het toch echter op met de ondersteuning
DirectX10 only spellen zullen er voorlopig niet komen, dat zou commerciële zelfmoord zijn.

De meeste processoren zijn wel 64 bit, maar 64 bit computing is vooralsnog de standaard. Denk aan driversupport enzo, ern de meeste moederbordjes kunnen nog steeds niet meer dan 4 GB adresseren (dit zegt meer iets over de mobo fabrikanten).

Dus in de verre toekomst pas heb je Vista nodig, voorlopig is het nog niet noodzakelijk.
Blijf lekker linux draaien.Een spelletje speel ik zo nu en dan wel lekker op mijn pas gearriveerde PS3:-)
@ ramzzz
En waarom zou je in vredesnaam op die Vista-trein stappen als de XP-expresse nog jaren voort kan daveren?
omdat er straks alleen maar games uitkomen die op vista draaien als het aan ome bill ligt. ! en dan denk je leuk (ik niet persoonlijk maar andere weer wel ) ik ga halo 3 draaien op mijn xp bak met 2 gig geheugen en videokaart ...helaas gaat niet want je moet vista hebben !

Hoezo gedwongen overstap als je bepaalde games wil spelen ....
Je hoort er nu toch ook niemand over dat je de meeste recente spellen niet meer onder Windows 98 kan spelen?
Zo zal dat over een jaar ook met XP zijn.
Eh, Win98 is acht jaar oud?

Ik verwacht ook niet dat men in 2014 zal zeuren dat spellen niet meer onder XP kan spelen.
Maar dat verwacht ik niet al in 2007.
lekker kort door de bocht.

tussen windows 98 en windows xp nu heeft wel meer dan een jaar gezeten, en nog steeds zijn win98 spellen onder 'win98 compatible mode enabled' te draaien.
Er ging toch evengoed een compatibility modus komen zodat je in Vista DX9 en lager kon emuleren zodat je "oudere" games nog altijd kon draaien? Of niet?
Hoezo gedwongen overstap als je bepaalde games wil spelen ....
Dat spel moet je ook kopen. Dus wat zeur je?
omdat er straks alleen maar games uitkomen die op vista draaien als het aan ome bill ligt. ! en dan denk je leuk (ik niet persoonlijk maar andere weer wel ) ik ga halo 3 draaien op mijn xp bak met 2 gig geheugen en videokaart ...helaas gaat niet want je moet vista hebben !

Hoezo gedwongen overstap als je bepaalde games wil spelen ....
Niemand die je daartoe dwingt hoor, gewoon geen halo 3 gaan spelen!
Andere gamefabrikanten zullen dit niet gaan doen, maar gewoon dx10 compatible maken , zodat je dus ook gewoon in winxp de spellen kan starten maar dan zonder dx10 functionaliteit.
gewoon even wachten tot er een hackersgroepje Direct X 10 heeft gekraakt ofzo.

De meeste spellen die uitkomen zullen eerst nog wel DX9 zijn hoor. Alleen de MS dingen zoals HALO2 (is al 3 jaar uit ofzo op XBOX) en flight sim X zijn vista only (FSx krijgt een vista upgrade om DX10 te pushen in de FS markt..) dacht ik.

Ach als je PC vista niet kan draaien zijn die spellen ook te zwaar... ik draai Flight Sim X hier ook en dat loopt als een drol de berg op.

Vista pfffttt ik wacht nog wel ff :)
Anoniem: 121957
@4play13 november 2006 13:43
jij begrijpt het, gamefabrikanten zullen pas overstappen naar vista only als iedereen ook daadwerkelijk vista draait (waarom zou je de rest van de potentiele klanten niet willen hebben?)
Datzelfde gold voor overstappen naar Windows XP. Is toch ook vrij rap gegaan.
IE7 zou toch eerst ook echt niet kúnnen draaien op XP, omdat die allerlei Vista benodigdheden had.

uiteindelijk kon het wél.

wordt met dx10 vast zelfde verhaal...
IE7 in wXP != IE7 in Vista
oorspronkelijk noemde IE7 in Vista IE7+, maar die '+' hebben ze weggelaten omdat de consument het toch niet ging snappen, maar het is heus niet hetzelfde

IE7 in Vista werkt naar mijn gevoeld ook veel sneller dan in XP (op de zelfde pc)
Niemand dwingt je toch om een bepaald spel te spelen, dat ligt bij jezelf. Voor mij is dat ook een uitgangspositie, om een nieuw systeem aan te schaffen en de nieuweste games er op te kunnen spelen.

Maar de werkelijke vraag voor mij is, is Vista veiliger en werkt het sneller ? Met name de snelheid vind ik voor mezelf wel interessant, omdat ik meer kan doen in minder tijd waardoor ik meer omzet genereer. In dat geval is het een peanut investering.

Voor thuisgebruikers zal het waarschijnlijk anders komen te liggen. Ik ken veel mensen die maar eens in de 3-5 jaar een systeem aanschaffen, vanwege hun budget daarvoor. Maar mensen die er hun geld mee verdienen zie ik direkt overstappen, want tijd is nu eenmaal geld.

Een nieuw systeem van 3000 euro inclui Vista is dan ook wel te rechtvaardigen. EN de belasting helpt bedrijfsmatig mee, dus voor met name bedrijven is het interessant. Als ik kijk naar mijn laptop met dual core, dan haal ik daar al veel winst, laat staan straks met een desktop, uitgaande van een 6700Intel Dual en een 8800GTX erin met 2 gig Ramm en sata raid 0.

Ik denk dat mede hierdoor ik mijn produktie met 40-50% kan gaan verhogen ;) Dit is voor audio/video bewerking.
Of we besluiten met z'n allen om geen van bijde te kopen.
Flopt Halo3, Flopt Vista.
Consumenten revolutie!
Maar nee, de kudde schaapjes loopt toch wel achter de PR-man van microsoft aan.

Ik kijk nog wel even de kat uit de boom.
En als dat nou betekend dat ik een game minder kan spelen des te beter, dan word ik gedwongen te wachten tot ie in de €5 bak ligt, en kan ik dus nog 9 andere games erbij kopen voor dezelfde prijs.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee