Volgens NBC kosten misdrijven met betrekking tot intellectueel eigendom het meeste geld. Aan de bestrijding moet dan ook meer geld worden besteed, zo is de boodschap van NBC's lobby te Washington.
Hoofdadvocaat Rick Cotton van NBC, het televisiestation dat zich vorige maand bij de rij aanklagers tegen YouTube voegde, ventileerde zijn mening op een persconferentie in het bijzijn van afgevaardigden van de Riaa en de Amerikaanse kamer van koophandel. Samen maken die deel uit van een bonte lobbygroepering met de naam Coalition Against Counterfeiting and Piracy - welke ook vertegenwoordigers uit de farmaceutische industrie in de gelederen heeft. De groep wil het idee van een strengere antipiraterijwetgeving aan regering en volksvertegenwoordiging slijten. 'Het geld waarover onze wethandhavers kunnen beschikken is bijzonder oneerlijk verdeeld. Alle soorten verduistering bijeelkaar genomen, dus diefstal, fraude, inbraken, overvallen, noem maar op, die kosten het land 16 miljard dollar per jaar. Maar intellectuele-eigendomsmisdrijven zijn goed voor honderden miljarden dollars per jaar', aldus het hoofd van NBC's juridische afdeling.
De conclusie van de lobbygroep is dat er meer geld op tafel moet komen voor opsporingsdiensten, maar ook dat het openbaar ministerie de beschikking krijgt over geld dat specifiek is bedoeld om processen tegen piraterijverdachten te voeren. Tevens moeten de straffen omhoog. Hoe Cotton bij een bedrag van 'honderden miljarden' komt om zijn mening te onderbouwen is een raadsel, zo meent Ars Technica, aangezien een studie van de Mpaa het verlies voor 2005 op minder dan zes miljard dollar inschatte. Zelfs met de - liefst naar boven afgeronde - claims van andere belangengroeperingen erbij opgeteld zou het totaal nooit op 'honderden miljarden per jaar' uit kunnen komen, aldus de site. De cijfers gaan echter over alle intellectuele-eigendomsmisdrijven die wereldwijd ten nadele van Amerikaanse rechthebbenden worden gepleegd, dus ook over nepartikelen zoals kleding, en zijn afkomstig van de Amerikaanse kamer van koophandel: die spreekt over een verlies van 200 tot 250 miljard dollar en 750.000 Amerikaanse banen per jaar.
Een ander punt van kritiek dat Ars Technica aanhaalt is de vergelijking van de verschillende klassen van misdrijven: de genoemde verduisteringsdelicten leiden tot het daardwerkelijk verdwijnen van iets, mogelijk samen met het toebrengen van letsel aan personen, of erger, het ombrengen van mensen. Tastbaar eigendom moet niet worden verward met intellectueel eigendom, want het is niet onderhavig aan dezelfde schaarsheidsregels, zo betoogt de site. Zo beschouwd mag een stokje steken voor een bankoverval belangrijker worden geacht dan het voorkomen dat er illegale kopieën van Spiderman 3 opduiken.