Eerste lustrum voor Apple iPod

Precies vijf jaar geleden, op 23 oktober 2001, trok Apple-CEO Steve Jobs het doek op voor de draagbare mediaspeler iPod. Nadat de vraag ernaar in eerste instantie wat tegen leek te vallen, bleek niet veel later dat de computermaker deze carrièrestap precies op het juiste moment had gedaan, aangezien de vraag naar mp3-spelers juist aan de vooravond van een explosieve groei stond. De eerste versie had een voor die tijd forse capaciteit van 5GB, welke enkele maanden later werd verdubbeld, wat nog vóór de eerste verjaardag nogmaals gebeurde. Op hetzelfde moment kreeg tevens de bijbehorende muziekwinkelsoftware iTunes een upgrade die gebruikers van Microsoft Windows van de volledige iPod-compatibiliteit voorzag waar Mac-gebruikers al eerder van mochten genieten - en daarmee kon de opmars echt beginnen. Ruim een jaar later, met kerstmis 2003, was het kleinood een grote cadeauhit, en de populariteit van de speler lijkt tegenwoordig onverminderd voort te zetten. Inmiddels heeft de capaciteit de 80GB bereikt, zijn er video- en de kleinere 'nano'-uitvoeringen, staat er een 'iPhone' op stapel en wordt de online-muziekmarkt gedomineerd door iTunes.

Apples eerste iPod Het idee van een aan een muziekwinkel verbonden muziekspeler was afkomstig van Tony Fadell, een ex-Philips-medewerker die in 2000 met zijn businessmodel onder de arm verschillende fabrikanten afstruinde tot hij bij Apple een luisterend oor vond. Begin 2001 kreeg hij een team toegewezen om het idee vorm te geven. Bij hardwaremaker PortalPlayer werd vervolgens een geschikt basisontwerp gevonden voor een speler, die echter het probleem had dat de interface door 'hardwarejongens' was ontworpen. Omdat Fadell en zijn team de software en het interface al nagenoeg afhadden, leek de stap naar de geboorte van de eerste iPod niet meer zo groot. Er waren echter meer kapers op de kust die interesse in het PortalPlayer-basisontwerp hadden, waaronder een scala aan Aziatische fabrikanten en tevens IBM - die volgens voormalig PortalPlayer-manager Ben Knaus een veel 'sexier' idee had met een circelvormig scherm en Bluetooth-oordopjes. De interesse van Apple klonk PortalPlayer echter als muziek in de oren en de andere geïnteresseerden moesten prompt het veld ruimen.

Steve Jobs met iPods Toen het eerste prototype er eenmaal was, begon Steve Jobs zich dagelijks met het iPod-project te bemoeien. 'Tijdens besprekingen werd hij kwaad als hij niet bij een bepaald nummer kon komen in drie stappen of minder', herinnert Knauss zich. 'We kregen bevelen: Steve vindt het niet hard genoeg, de hoge tonen zijn niet hoog genoeg, de menuutjes verschijnen niet snel genoeg', aldus het voormalige iPod-teamlid, die er opmerkelijk genoeg aan toevoegt dat Apples muziekspelertje harder is dan de meeste andere spelers omdat het gehoor van Steve Jobs te wensen overlaat - wat enigzins ironisch mag heten in het licht van rechtszaken en firmware-updates om het iPod-volume weer omlaag te schroeven. Ook weet Knaus te melden dat er in het begin helemaal geen sprake was van plannen om Apples Fairplay-DRM aan het ontwerp toe te voegen: Apple zou indertijd van mening zijn geweest dat DRM het success van de iPod en de bijbehorende iTunes-winkel zou schaden. Deze versie van de geschiedenis is opmerkelijk, aangezien Fairplay vermoedelijk cruciaal is geweest om de iPod en iTunes tot het gezamelijke succes te maken wat ze zijn geworden.

Door de jaren hebben verscheidene fabrikanten geprobeerd het iPod-succesverhaal te benaderen, waarvan Creative opviel door Apple de 'oorlog te verklaren', met patenten te schermen en met een wel erg op de iPod lijkend ontwerp op de proppen te komen. De speler/winkel-koppeling ontbreekt echter bij Apples concurrenten, maar Microsoft gaat daar met zijn komende Zune-speler verandering in brengen. Wellicht is het feit dat Steve Jobs de moeite neemt de pers mee te delen dat hij zich geen zorgen maakt om Microsofts muziekspelertje, reden om te geloven dat dit wellicht de eerste concurrent is die men bij Apple echt serieus neemt.

iPodjes bijelkaar

Door Mick de Neeve

23-10-2006 • 16:36

48 Linkedin

Lees meer

Apple viert 35e verjaardag Nieuws van 1 april 2011
Mp3-speler viert tiende verjaardag Nieuws van 11 maart 2008
Apple laat iPhone op 29 juni los Nieuws van 4 juni 2007
Steve Jobs roept op tot afschaffen drm Nieuws van 6 februari 2007
Apple iPhone officieel gepresenteerd Nieuws van 9 januari 2007
Universal aast na Zune-deal ook op iPod Nieuws van 29 november 2006
'In maart 2007 twee iPhones op de markt' Nieuws van 24 november 2006
Samsung komt met 'Mini MP3 Phone' Nieuws van 6 november 2006
Nvidia koopt PortalPlayer Nieuws van 6 november 2006
Deze week nieuwe iPod shuffle Nieuws van 31 oktober 2006
Apple introduceert nieuwe iPods en iTunes Nieuws van 12 september 2006
Apple introduceert 1GB iPod nano Nieuws van 7 februari 2006
'Prijsstijging iTunes onvermijdelijk' Nieuws van 17 november 2005
iPod Nano ingezet als crash test dummy Nieuws van 13 september 2005

Reacties (48)

48
43
28
19
4
4
Wijzig sortering
Er gaan inderdaad al tijden geruchten dat er een iPhone uit gaat komen, maar ik geloof zelf niet dat die een succes zal gaan worden.

Tenzij men gelijk een telefoon uitbrengt die een enorme voorsprong maakt t.o.v. de huidige smartphones.
Net zoals Apple het idee van de mediaplayer gekoppelt had aan een businessmodel inclusief een muziekportaal/software,

Denk ik ook dat ze bij een eventuele iPhone ook ervoor gaan er direkt bepaalde softwarematige diensten aan te knopen:

Ik vermoed dat men bij Apple ook weet dat ze als het om enkel hardware gaat weinig nieuws kunnen brengen, maar hun sterke punt is precies dat raakvlak: de interactie met de gebruiker en nieuwe conceptuele diensten.
Met bv slim gebruik van Bonjour en een toepassing als 'key' in de controle over PC-achtige aapparaten die binnen je huis onderling al verbonden zijn.

Persoonlijk zou ik wel wat zien in een phone die grotendeels de taken van een afstandbediening overneemt en als 'remote' control kan dienen voor mn HT-PC, stereoinstallatie en eventueel ook mn desktop zou kunnen contacteren..
Een iPhone met als concept een huidige mobiele telefoon zal niet erg aanslaan nee.. Vergeet echter niet dat je het over Apple hebt, en dat zal geen standaard telefoon worden.

Wat mij het meest waarschijnlijk lijkt is het uiterlijk van een doodnormale iPod met enkel een scrollwheel/touchscreen, en een speakertje voor je oor + verborgen mirofoontje. Op die manier blijf je ook in het concept van "i"+"Pod", een alleskunner die naast muziek, videos, games, (organizer?) ook kan bellen, allemaal binnen de bekende iPod interface. Naast die iPhone kunnen ze dan ook de normale muziekspeler verkopen. Op die manier hebben ze echt een hit in handen.
Anoniem: 137345
@Matias23 oktober 2006 17:39
Zou wel tof zijn als ze het oude concept van rondjes draaien op de iphone terug brengen...

wordt lekker smsen dan ;)

http://images.google.nl/i...&btnG=Afbeeldingen+zoeken
Op de markt voor losse muziekspelers zit Apple inmiddels stevig in het zadel, maar dat is als massamarkt een doodlopende weg: consumenten gebruiken tegenwoordig hun mobiele telefoon als muziekspeler. Apple is nu met zo'n 9 miljoen iPods (alle varianten) per jaarkwartaal (thx MvB) de bestverkochte losse muziekspeler (Sandisk is overigens nummer twee met ongeveer 7 miljoen spelers per jaar), maar het plaatje is een stuk breder: Sony heeft in hun eerste jaar al 15 miljoen walkman telefoons verkocht (laat staan hun niet-Walkman telefoons die ook muziek spelen), en Nokia, Samsung en Motorola doen vergelijkbare aantallen. Apple heeft geen zin om hetzelfde lot als de fabrikanten van losse reiswekkertjes te ondergaan (wie koopt die dingen nog?), en zal dus ofwel een eigen telefoon moeten maken, ofwel hun software op andermans telefoons moeten krijgen. Het laatste (Motorola ROKR E1&2) was een falikante flop, dus zit er maar 1 ding op. En als Apple ergens goed in is, is het hippe hardware bouwen.
Interessant verhaal en ik denk dat je gelijk hebt. Klein detail, Apple verkoopt geen 9 miljoen iPods per jaar maar 39 miljoen (in boekjaar 2006).
de walkman gsm's van Sony/Ericson doen het vrij goed, dus ik zie niet in waarom Apple hier ook niet z'n kans waagt
integendeel, als ik zie wat die smartphones van tegenwoordig kunnen: telefoon (duh), java games, video, fototoestel, mp3, email,... en ook steeds goedkoper worden, vind ik het terecht dat Apple vooruit kijkt
volgens mij heeft de "pure" mp3 speler namelijk geen lang leven meer
Anoniem: 60561
23 oktober 2006 20:29
Er zijn verschillende lezingen van het ontstaan van de iPod. Tweakers heeft voor de versie van meneer Fadell gekozen, die volgens andere betrokkenen het verhaal nogal naar zich toe getrokken heeft...

Apple's Jon Rubinstein over Fadell:
"I called Tony," Rubinstein said. "He was on the ski slope at the time. I didn't tell him what he was going to work on. Until he walked in the door, he didn't know what he was going to be working on."
Een van die andere lezingen, en zeker niet minder onderhoudend, staat hier bij Wired:

http://www.wired.com/news...tw=wn_columns_cultofmac_1

Vooral het feit dat zowel het wiel als het sneller-scrollen-naarmate-er-langer-gescrolld-wordt 'uitgevonden' zijn door Apple Marketing V.P. Phil Schiller (bij het grote (Apple-)publiek vooral bekend van het meepresenteren van keynotes), is een leuk detail.
aangezien Fairplay vermoedelijk cruciaal is geweest om de iPod en iTunes tot het gezamelijke succes te maken wat ze zijn geworden....


Dit lijkt me niet te kloppen... 90 % van de eindgebruikers weten niet eens van het bestaan van drm af laat staan dat het hun keuze beinvloed... ik denk dat uiterlijk (grote / stijl) en grote van opslag voor de meeste mensen de doorslag heeft gegeven
Het gaat natuurlijk niet alleen om de iPod kopende eindgebruikers. De aanbieders van de muziek zouden zonder Fairplay de iTunes Music Store nooit hebben gevuld.

De iTMS had nooit de populairste online winkel kunnen worden als er alleen wat onbekende indie-bandjes op hadden gezeten en geen grote artiesten.
Ik ben benieuwd of de zune in het 5 jarig durende Ipod tijdperk voor een ommekeer zorgt.

Qua features zullen een zune en een ipod elkaar niet veel ontlopen, maar dat is ook met veel mp3 spelers zo die de laatste jaren zijn uitgekomen.

Het probleem is dat de Ipod een hype is, en je een krachtige pr machine nodig hebt om ondanks de Ipod hype nog je eigen mp3speler te promoten. En laat microsoft dat nou net hebben.

En trouwens, 90% van de mensen die een mp3speler koopt let echt niet op de specs, die letten meer op het design, hoeveel gig aan opslagruimte hij heeft en of ze hem van de reclame kennen.
Niet alles wat MS aanraakt verandert in goud. Die tablet PC van ze is ook een stille dood aan het sterven, ik kan me niet eens meer herinneren hoe het ding heet.
'Zinloze', maar wel on-topic reactie in dit geval: Ik heb een originele eerste generatie iPod van 5GB :D

Destijds 569 euro als ik het mij goed herinner. Hij doet het nog steeds, hoewel ik inmiddels wel de batterij heb vervangen omdat ie helemaal op was. Toch leuk, en ik zal hem nooit weg doen.. Toch een stukje 'cultuur-geschiedenis' van het begin van de 21ste eeuw. Kan ik nog aan mijn kleinkinderen laten zien hoe de de voorvader van de 'iPod invisible' eruit zag. ;)

@Neus... ja, ik refereerde idd naar dat filmpje. Thanks voor het linken.
dan heb je mazzel, want de iPod shuffle die ik aan mijn vriendin gegeven heb is er na de eerste iTunes update (twee weken later) mee opgehouden :-(. En garantie doen ze niet aan als je hem in de VS gekoch hebt.
Heb je AppleCare? Dan gewoon via AppleCare doen. Anders moet je via Apple Amerika werken en internationaal opsturen.
Het artikel heeft het over iTunes als 'muziekwinkelprogramma' en over het succes van de iPod door de koppeling met de iTMS winkel. Daar ben ik het niet mee eens. De kracht van de iPod zit hem namelijk in iTunes zelf, en niet zozeer in de iTMS.

iTunes is gewoon een geweldig programma om je muziek in te beheren. Je hebt niet eens door dat de liedjes eigenlijk bestanden zijn, en dat hoef je ook niet door te hebben. Je kunt met alle luxe van je pc/mac (toetsenbord, muis, groot scherm) je collectie beheren en automatische playlists maken gebaseerd op alle denkbare gegevens zoals het aantal keren dat een liedje afgespeeld is of de datum waarop het is toegevoegd. Vervolgens hang je je iPod aan je pc en wordt het hele zaakje gesynchroniseerd. Nieuwe albums komen er automatisch op te staan, wijzigingen in de playlists kunnen worden gemaakt terwijl je iPod lekker op zijn dock naast de stereo zijn liedjes af staat te spelen. Een half minuutje syncen en je bent klaar.

Kortom: de iPod is niet zozeer een mp3-speler, het is iTunes-to-go. De mensen die er problemen mee hebben dat je bij de iPod aan iTunes vastzit begrijpen iets niet. iTunes is de beheersinterface, en daarmee onderdeel van de iPod. Vind je iTunes kudt, dan vind je de iPod waarschijnlijk ook het geld niet waard.
Anoniem: 62011
23 oktober 2006 20:08
Ongelofelijk hoe antiek die oudere iPod's ogen, ik ken zo snel geen ander "trendy" ontwerp dat zo snel verouderd is. :*)

Groot deel van het succes is natuurlijk ook de hype die rond het apparaat is gecreeerd. Neem nu Tweakers zelf, als Apple een scheet laat dan wordt dat hier breed uitgemeten(geldt voor microsoft natuurlijk ook) terwijl veel alternatieven onbelicht blijven, ga voor de grap maar eens online op zoek naar een recentie van zo'n goedkope MP4.
De iPod heeft voor velen de ogen riching Apple geopend, en zo ook bij mij. PC's zijn voor de helft in mijn gezin vervangen door Mac's, en de resterende helft gaat in de komende maanden vervangen worden.
Mijn bijna 2 jaar oude iPod werkt nog perfect, en sinds vandaag heb ik een iPod kabel in mijn auto laten monteren. Dat is werkelijk een uitkomst; kan nu met mijn iDrive knop via mijn ingebouwde navigatie-scherm mijn iPod bedienen met selectie van afspeellijsten, op artiesten, albums, etc. Werkelijk waanzig goed geimplementeerd ... petje af voor Apple.
Anoniem: 131162
23 oktober 2006 23:07
De 1 gen ipod ligt hier ook op tafel....999 gulden voor neergeteld :) guldens, je weet wel die dingen van vroeger
Ik snap het niet hoor... hoe kan je nou Apple aanklagen dat zo'n apparaat je gehoor kan beschadigen als je hem hard zet?! dan kun je toch ook elke versterker bouwer aanklagen?!! als je op willekeurige versterker het volume helemaal open zou schroeven komt er toch echt meer geluid uit dan zo'n mp3 speler...
Dat heb je toch echt zelf dan toch gewoon in de hand, lijkt mij dat je daar zelf wel verantwoordelijk voor kunt zijn! Heb zelf nog een Creative Zen X of zoiets daar zat eerst ook fireware op waardoor hij niet hard kon... ding stond altijd max open om een normaal hoorbaar geluid te produceren, met maar een beetje meer omgevingslawaai wou je hem eigenlijk al harder zetten! Gelukkig nu andere firmware voor!!!
Dat is een amerikaanse gewoonte, om alles wat jou schade toedoet aan te klagen.
dat ligt iets genuanceerder: indien je door een producent niet specifiek gewaarschuwd bent voor mogelijke schade door (infantiel) gebruik van het betreffende product, dan zal er per definitie worden aangeklaagd. En dat toont zich op ziekelijke wijze in verschillende vormen: een veel te dikke handleiding of een spervuur van caution & warning stickers.

Stap maar eens in een Amerikaanse auto. Achter ieder klepje, op ieder spiegeltje zit een sticker. En bij iedere actie die je doet wordt je geattendeerd op mogelijke gevaren d.m.v. een heel orkest aan piep- en bliepjes
Er is daar al eens een rechtzaak aangespannen tegen MacDonalds, nadat een dame een beker hete koffie over zich heen had laten vallen en daardoor lichte brandwonden opliep. Dus staat er tegenwoordig op alle koffie-dekseltjes van de Mac ook de waarschuwing dat de inhoud heet kan zijn.

In ons land zou deze zaak waarschijnlijk onmiddellijk geseponeerd worden met het commentaar dat ze dan waarschijnlijk ook een rechtzaak aan zou spannen als de koffie juist koud was geweest, maar daar kan dat dus gewoon.
Nee hoor, in Nederland was McDonalds ook zonder twijfel veroordeeld voor zoiets. Het verhaal over deze koffiezaak is een soort Urban Legend, de feiten liggen toch wel wat anders.

Niet alleen had het bedrijf al 700 ingediende klachten over de koffie genegeerd, de koffie werd ook met een absurd hoge temperatuur verkocht, aanzienlijk hoger dan alle andere koffieverkopers of dan je koffiezetapparaat thuis. En dat alleen om kosten op het bewaren te besparen. Deze vrouw heeft derdegraads(!) brandwonden over 6% van haar lichaam opgelopen, 8 dagen in het ziekenhuis gelegen voor meerdere operaties en was niet de eerste die het overkwam.

Hoeveel de vrouw uiteindelijk heeft gekregen is onbekend want de zaak is geschikt voor een niet bekend gemaakt bedrag.

http://www.lectlaw.com/files/cur78.htm
Anoniem: 190996
@SKay24 oktober 2006 14:14
Ja, uit een woonkamerversterker komt meer vermogen dan uit een iPod. Maar de geluidsdruk op je oren is bij een iPod wel snel hoger, omdat het geluid in een minieme ruimte wordt verspreid.

Lastig is ook dat geluid vooral als hard ervaren wordt omdat het vervormt. En als geluid niet vervormt dan heb je dus de neiging om het als minder hard te ervaren dan het in werkelijkheid is. En daar gaan je oren dan mee de mist in.

Met geluidsapparatuur die niet vervormt moet je dan ook voorzichtig zijn. En daarom is een waarschuwingssticker op een iPod niet geheel misplaatst. De geluidsdruk die dat apparaat kan realiseren (zonder begrenzing) zonder te vervormen is veel hoger dan een huis-tuin-en-keuken stereoset.

Of een rechtzaak dan meteen de juiste weg is, tsja dat weet ik ook niet zo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee