Apple iPhone officieel gepresenteerd

De geruchten over een mogelijke Apple iPhone-lancering begin 2007 waren talrijk en nu is gebleken dat ze niet helemaal uit de lucht gegrepen waren. Op Macworld 2007 heeft Steve Jobs vanavond het apparaat voorgesteld.

Het Macworld-evenement ging vandaag van start in San Francisco met een overzicht van het voorbije jaar. Vervolgens kwamen de gebruikelijke lofredes over iTunes en volgde de introductie van Apple TV. Daarna kwam echter het nieuws waar iedereen op zat te wachten. Steve Jobs wist te vertellen dat Apple klaar is om de iPhone aan het publiek voor te stellen. Omdat een toestel met vaste knoppen niet flexibel genoeg is volgens de Apple-ontwerpers, werd geopteerd voor een aanraakgevoelig scherm dat over de gehele breedte van de iPhone uitgesmeerd werd. Bovendien is volgens Apple iedereen wel bekend met het 'mysterie van de verloren stylus', dus ook een dergelijk kleinood werd achterwege gelaten. Naar eigen zeggen zijn de Apple-ingenieurs er zelfs in geslaagd om het aanklikken van knoppen nauwkeuriger te laten gebeuren met de vingers, dan met een dunne stylus. Dat is alleen maar mogelijk door de softwareondersteuning die het toestel biedt. Het apparaat is immers voorzien van Mac OS X - dat het om een afgeslankte versie gaat mag duidelijk wezen - en biedt daarmee mogelijkheden tot multitasking, netwerkondersteuning en geavanceerde video- en audiofuncties.

Apple iPhone

Als Jobs op zijn woord geloofd mag worden, dan zou de Apple iPhone zelfs volwaardige desktopapplicaties kunnen draaien. Dat iTunes standaard aanwezig is, mag natuurlijk geen verrassing heten. Een demonstratie van deze iTunes-functionaliteit onthult bovendien dat het apparaat over 8GB opslagruimte zou beschikken. Qua hardware is de mobiele telefoon annex mediaspeler uit de Apple-stal voorzien van slechts één knop, een 2-megapixelcamera en naast de gebruikelijke hoofdtelefoonuitgang ook een iPod-connector. Met behulp van de 'proximity sensor' is het apparaat bovendien in staat zijn aanraakgevoelige scherm uit te schakelen als deze aan het oor gehouden wordt. Hoewel het apparaat op vier verschillende gsm-netwerken kan opereren, ontbreekt 3G-ondersteuning in deze eerste versie. Wel zijn wifi- en bluetooth-mogelijkheden aanwezig. Een exemplaar met 4GB opslagruimte zal vanaf juni 499 dollar moeten opbrengen, terwijl een model met 8GB capaciteit voor 599 dollar over de toonbank zal gaan.

Apple iPhone

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

09-01-2007 • 20:33

271 Linkedin

Lees meer

Apple iPhone viert vijfde verjaardag Nieuws van 9 januari 2012
Steve Jobs kondigt iPhone 4 aan Nieuws van 7 juni 2010
Apple laat iPhone op 29 juni los Nieuws van 4 juni 2007
Apple TV komt pas half maart op de markt Nieuws van 27 februari 2007
3G-iPhone mogelijk al begin 2008 Nieuws van 24 februari 2007
'3G-mobieltje duur door patenten' Nieuws van 15 februari 2007
Eerste Chinese iPhone-kloon opgedoken Nieuws van 31 januari 2007
Cisco naar rechter om iPhone-merknaam Nieuws van 11 januari 2007
'Apple Computer' wordt 'Apple' Nieuws van 10 januari 2007
'In maart 2007 twee iPhones op de markt' Nieuws van 24 november 2006
Eerste lustrum voor Apple iPod Nieuws van 23 oktober 2006
'Apple bereidt fabricage iPhone voor' Nieuws van 11 augustus 2006

Reacties (271)

271
265
117
36
11
73
Wijzig sortering
2jaar abbo + nog eens 599 dollar?
Denk niet dat veel mensen dat ding nu zullen aanschaffen |:(

edit:
@hunink
meer foto's kun je vinden op http://www.apple.com/iphone/
Je zou eens op de site moeten kijken van Apple. Ik dacht in eerste instantie dat het niet zoveel schokkends zou zijn, maar na het zien van de functies en de nieuwe (maar toch overduidelijke handige features) beginnen mijn handen wel te jeuken.
De interface is zo ontzettend goed uitgedacht. Het zo simpel in elkaar gezet. Imo Apple has done it again!
helemaal mee eens.

de features mogen dan niet zo spannend zijn, maar de interface unlocked al die features die we tot voor kort niet gebruikten omdat het zo ingewikkeld was.

En mochten de zakelijke klanten van Apple misschien twijfelen over integratie met Entourage (voor de PC mensen onder ons: Entourage is Outlook voor de Mac, gewoon van Microsoft): entourage kun je laten syncen met iCal, wat automagisch synced met .mac of je iphone.

ik kan niet wachten.

* arjankoole gaat alvast bij zijn baas zeiken
Anoniem: 201059
@Saven9 januari 2007 20:41
Vind dat de prijs meevalt las introductieprijs eh, het is immer een nieuwe productlijn. In het begin is het altijd duurder
De prijzen bij apple worden over het algemeen niet goedkoper....

Bij Apple behoudt men de prijs, maar zijn er veel updates, met nieuwe deisgns, nieuwe functionaliteit, ...
De 'oude' toestellen verdwijnen dan.
Prijzen worden nooit goedkoper... Lager hooguit.
Ik denk dat dat heel erg mee gaat vallen. Het ding kent een hoop functies die andere smartphones niet hebben en die zijn bijna net zo duur.
Anoniem: 116213
@ramlal9 januari 2007 23:28
De prijs is de 2-jarige contract prijs, die je veel ziet bij Amerikaanse mobiele telefoon bedrijven. Je moet dus nog steeds het abonnement betalen (dat zit er dus niet bij inbegrepen, wat sommige replies suggereren).

Bij Cingular bijvoorbeeld kan je de 'Palm Treo 750' krijgen, en dan staat er het volgende lijstje bij:

$649.99 = Price
$499.99 = 2-yr Contract Price
- $0.00 = Online Discount
- $100.00 = Mail-in Rebate

$399.99 = Your Price


Oftewel Palm Treo 750 kost $649.99, maar je betaald er maar $399.99 voor. Het is dus de $499.99 prijs die wordt bedoeld voor de iPhone, dus de feitelijke losse prijs zal zo rond de $749-799 liggen.

Echter er kunnen dus meerdere kortingen later bijkomen, afhankelijk van het uiteindelijke telefoonbedrijf die ermee aan de haal gaat, wat in Amerika vermoedelijk Verizon of Cingular zal worden.
Wat gelijk weer de vraag oproept wat dit ding in Nederland moet gaan kosten. Zeker als je prijslijst klopt. Dezelfde Treo 750 wordt door Vodafone in Nederland namelijk gedumpt voor 0 euro bij een abbonement.

Als deze iPhone minder dan 200 euro boven de abbo prijs gaat kosten, sta ik vooraan.
Anoniem: 92624
@ramlal10 januari 2007 09:43
Met elk willekeurig telefonie-abbonnement heb je ieder toestel tegenwoordig 'gratis' of voor 50 euro ofzo.
Zelfs iMates Jam's zijn 'kaal' goedkoper en bezitten meer functionaliteit.

Ik laat me niet nog meer apple spul aansmeren voor veel te hoge prijzen!
Het werkt allemaal goed hoor! en ziet er vaak ook leuk uit, maar Apple is niet heilig ofzo.

Ik heb een iPod 40GB, maar zie vrienden en kennissen die veel makkelijker mp3's op hun mp3-speler zetten.

Ook heb ik een Mini-Mac staan, maar dat ding is zo star als een blok beton, kan er bijna niets aan configureren.

Apple is vaak een authoriteit op het gebied van design, maar ik vind de chocolat of razor dit keer echt mooier.

Zoals in veel posts hier al wordt beschreven. Apple is een merkhouder en verkoopt electronica voor de hoofdprijs aan consumenten die denken dat ze uniek zijn met een massaprodukt

Snap je: Uniek.. massaprodukt :Y)
Ik heb anders nog geen telefoon gezien met multi touch 3,5" touch screen..
Ik heb nog niet echt features gezien die mijn Palm Treo 650 niet kan doen. Het enige wezenlijke wat uniek is, is dat multitouch touchscreen gebeuren met die vingergebaseerde navigatie (welke overigens niet uniek is aangezien er al een Windows Mobile apparaat bestaat die helemaal ontwikkeld is voor vingernavigatie) en de 3 sensoren die erin zitten.

@ztupid: Als je op functionaliteit gaat bekijken dan is het waarschijnlijk exact gelijk. Je hebt geen wifi nodig om te kunnen internetten, netwerken of te synchroniseren ;)
Op technisch gebied zijn er uiteraard verschillen en als je mijn reactie goed leest staat er ook nergens waarin ik dat tegen spreek (keywords: "nog niet echt").
Jji hebt dus Wifi in je Treo 650....? (zonder een of andere sled) ;)
'Snel internet' (streaming audio/video) via Wifi zie ik toch echt als iets functioneels wat een Treo 6x0 niet heeft.

mvg, een Treo 680 bezitter, die WM een stap te ver (terug) vond, maar nu toch likkebaardend naar dit Apple wondertje kijkt.....
Zo werkt dat gewoon in de rest van de wereld, wij hebben hier in NL een uniek subsidiesysteem hebben, waarbij iedereen een gratis telefoon krijgt bij z'n abonnement.

Deze zal dus tzt hier in NL waarschijnlijk gratis zijn bij een 2-jarig 30-40 euro abonnement.
Offtopic: Ermmm hier in Engeland krijg je je toestel ook gratis :) en kan zelfs een SE P990 gratis krijgen met een niet al te duur contract.

dus het is niet alleen Nederland


OT: SUPER strak ding....zou er zo voor naar de VS vliegen om er 1tje te kopen en dan hier te gebruiken, wifi en bluetooth 2.0 is lekker...jammer dat er geen 3G opzit maar ja....en ja die camera zou ook wel zonde zijn (mijn arme K800i gaat snel huilen)
En dat is dus precies wat officiel sinds 1 jan .2007 is afgeschaft in NL. Dit wordt langzaam uitgefaseerd overigens!
Die $ 499,- en $ 599,- zijn inclusief abbonnement. Dus dat valt best wel mee. Zeker gezien de features en de 5 jaar ontwikkeling. Dus Apple haalt pas over een aantal jaar hier echt winst uit.

Supertelefoon, supercool en met superveel features, maar of ik hem ga kopen weet ik nog niet. Voor al die features had het scherm eigenlijk wel iets groter gemogen, En jammer dat er 'slechts' een 2 MP camera op zit en geen 3.2 MP, zoals nu eigenlijk al gangbaar is. Meer minpunten kan ik niet noemen.
Dat is de prijs in Amerika.

Dus ZONDER de subsidies die de providers op de apparaten zetten, dus dat is niet echt te vergelijken met Nederlandse prijzen. Hier krijg je een gemiddelde telefoon van 400 euro al gratis, dus als ik 200 euro moet bijbetalen doe ik dat graag.

In Amerika moet je vaak voor een telefoon van 100 dollar al 30 dollar bijbetalen.

Dus ik denk dat ze het zelfde gaan kosten als een gemiddelde smartphone met windows.
Voor alle duidelijkheid: je betaald dus 499 dollar voor de 4GB versie als je een abonnement van 2 jaar erbij neemt. Los zal de prijs van het toestel dus nog stukken hoger komen te liggen.
Dus dat valt best wel mee. Zeker gezien de features en de 5 jaar ontwikkeling. Dus Apple haalt pas over een aantal jaar hier echt winst uit.
Nou en. Al hadden ze er 10 jaar over gedaan. Het is hun probleem als het te duur is koopt men het niet. Hun kosten voor de ontwikkeling is geen rechtvaardiging voor de prijs.

Mijn huidige windows mobile smartphone heeft nog geen 300 euro gekost (en dat met maar een 1jaar abbo). En ik ben er absoluut niet tevreden over, voornamelijk mbt de software. 200 euro meer is best veel. En dan is er nog maar de vraag hoe fatsoenlijk de software is.
ik snap je ff niet, je bent tevreden van de prijs van je windows gedoe, maar niet van de software, wss zal de software van een duurder exemplaar (of dat nu apple of microsoft of whatever is) iets beter fuctioneren


en dan betaal je daar dan ook voor :)
Je moet ook 20euro p/m betalen... he
300 euro in total dat is inclusief abbo

@white modder 66% meer voor _misschien_ betere software vind ik een grote gok. Het is niet alsof de nieuwe windows mobile zo veel beter is, en dan heb je ook het probleem dat je altijd aan die software vast zit met je telefoon en moet je maar hopen dat er ook ooit een update gereleased word voor jou model. Misschien dat Apple dit beter aangepakt heeft en je eenvoudiger software kan upgraden (en dat zonder al je instellingen weer kwijt te raken). Maar al die info is (nog) niet beschikbaar.
Anoniem: 201443
@elmuerte10 januari 2007 00:36
"voornamelijk mbt de software"

Microsoft he... je kon het zien aankomen... maar meestal is de software van Apple wel zodanig in een goede staat dat je er niet al te veel problemene mee hebt, en anders komen ze met een reset-utility (zie iPod Shuffle) of een software-update (zie alle ipods totnogtoe)... ik vind dat hier zeker niet mee bewezen wordt dat software slecht is, alleen dat het nog verbeterd kan worden.. zoiets als een servicepack uitbrengen die de complete functionaliteit verandert en merkbaar niet echt nieuwe functies toevoegd, dát is iets wat ik slecht vind (SP2)
Die camera is inderdaad erg jammer. Maarja, er moet wat te upgraden blijven he ;)
Ik vind anders 4GB of 8GB wel een minpunt; ik had op zijn minst een high-end (Pro?) versie verwacht met harddisk. Hoe kan ik anders al mijn audio, video en photo's kwijt?

Zou trouwens de iPod foto connector nog werken?
Samen met een abbonement denk ik juist. Normaal gaat de prijs omlaag als je een telefoon samen met een abbonement koopt dus mischien is tie zonder nog duurder.
Ik heb die presentatie even gekeken en ziet er er gelikt uit.

Naast slechts 2 MP, mist ie echter ook 3G en ik had ook wel wat info over GPS verwacht (kunnen ze mooi inbouwen). Of komt er binnenkort TomTom voor de iPhone?
Resolutie is maar 320x480.
En wat vind je van de accu duur; "Up to 5 hours Talk / Video / Browsing" (valt mij tegen)

Hij is wel erg licht, 135gram.
Het scherm kan niet veel groter zonder het hele apparaat groter te maken, als ik het bekijk.

Wat volgens mij wel nog kan is een echt breedbeeld (16:9 of 16:10 verhouding) scherm, want boven en onder is nog ruimte 'over'.

Dat zou 'm dan wel nog meer geschikt maken voor breedbeeld video, de huidige beeldverhouding is een beetje rare eend in de bijt.
Het is niet zo dat overal waar je plastic ziet nog plaats is voor een scherm he ;). Willen ze extra ruimte vrij maken dan moeten ze gebruik maken van kleinere (en energiezuinigere zodat de batterij kleiner kan zijn) chips.

En aangezien er een afgeslankte versie van OS X op draait wil ik best wel geloven dat dit apparaat al "maxed-out" is qua oppervlakte/performance.
Het valt me inderdaad vaker op dat producten van Apple qua specs niet echt bleeding edge zijn. Zo hadden de eerste MacBooks geen duallayer-brander (wat nu toch echt wel standaard is hoor) en dan nu weer met die camera.... Zelfde met de processors in alle laptops. Er zijn allang weer nieuwere types uit. Tel daarbij op dat er bij Apple ook nog eens vrijwel geen keus is (4 laptops, that's it).

Ik snap echt - eerlijk waar - NIET waarom Apple zo'n succesvol bedrijf is. Maar het schijnt te werken, want ik zit dit te typen op een MacBook...
Vroeger (voor Steve Jobs terugkwam) had Apple wel 100 produktlijnen (ok, beetje overdreven). Gevolg: mensen hadden meer moeite met keuzes maken. Meer keuzes is niet altijd beter (kijk bijv. naar het aantal verschillende Vista versies: niet makkelijk voor gewone consument om een goede keuze te maken). Daarnaast hoeft hardware niet altijd bleeding edge te zijn als de complete 'experiece' veel beter/natuurlijker aanvoelt. Dat is de reden waarom ik achter Mac OS X zit ipv bijv. Linux.
Anoniem: 101162
@TDeK9 januari 2007 23:39
Je koopt geen mac voor de ongelofelijke hardware specs.

Je koopt een mac voor OS X.

Overigens ... de specs van de camera, .. zijn dna misschien niet overweldigend...

Ik gebruik een Mac, met iCal, en dit is de enige smartphone met standaard iCal synchronisatie die ik ken.
Het touchscreen, de unieke functionaliteit, is toch wel weer erg goed?
Apple blijft gewoon een innovatief bedrijf, ook al heeft binnen een half jaar elke smartphone producent een afkooksel van de iPhone, met betere specs.

(getypt op een macbook pro C2D 17" btw :7 )
nou in België kijkt iemand hiervan op. Altijd zelf je mobieltje betalen en minstens een contract van één jaar.

Zo zie je maar in wat voor een luxe-land jullie Nederlanders leven :)
Zo zie je maar in wat voor een luxe-land jullie Nederlanders leven
Tsja, 'jullie' wilden zelf als province een apart land worden :P
Anoniem: 47404
@flowerp10 januari 2007 03:02
@plastronneke

Flowerp heeft wel degelijk gelijk:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_Revolutie

De Spanjaarden waren in 1830 al meer dan een eeuw verdwenen; die zijn enkel de reden waarom Vlaanderen katholiek is, en Nederland protestants.

We hebben dus wel degelijk zelf onze onafhankelijk uitgeroepen (enfin, de Franssprekende bourgeoisie toch), al beginnen velen in Vlaanderen daar almaar meer spijt van te krijgen :)
off-topic maar nodig blijkbaar: dan heb je je geschiedenisles niet goed geleerd ... de spanjaarden hebben ons in hun macht kunnen houden, maar de noorderlijke gebieden waren te ver ...
Anoniem: 95032
@flowerp9 januari 2007 23:36
Hallo!!! Iedereen wil toch van een invasiemacht af!

Provincie?! tssssss |:(
Echter zijn de abbo-kosten hier wel hoger. En je bent ook veel kwijt als je een pre-paid wil. En dan zijn er van veel luxe modellen niet eens pre-paid versies verkrijgbaar. Simlock vrije telefoons zijn dan nog een slag duurder maar dan kan je zélf bepalen wat je met je telefoon doet.
hmmm mobieltje met contract is hier standaard? Moet je me toch eens vertellen wat photohall phonecompany ea hier doen hoor. Een los mobieltje is in vele landen duurder dan een mobieltje hier in BXL.

Even phonehouse nl en be met elkaar vergeleken prijzen afgerond op hele euro

nokia 1600 nl 55 be 50
nokia 2310 nl 80 be 69
nokia 6111 nl 250 be 199
se w800i nl310 be 249

phonehouse genomen omdat het zowel in nl als be een site heeft. Zoals bekend is dit in beide landen niet de goedkoopste aanbieder. Tevens kan je hier in .be nog 20 euro terug krijgen als je je oude toestel inlevert.

Nee in de losse verkoop van mobieltjes hebben we het hier in .be nog niet zo slecht getroffen.
Kan ook moeilijk anders...

In nl heb je allerhande koppelverkopen, met abonnementen van 2 jaar, ..

In belgië is dit illegale koppelverkoop, en is er geen andere mogelijkheid dan de volle pot betalen voor je gsm, ook al koop je er nadien toch 2 jaar ene abonnement bij.
Vergeet niet dat de dollar steets minder waard wordt! Het lijkt wel veel $599 maar je moet het door 1,3~1,4 delen :)

Amerika is een bananenrepubliek qua finiancien :P
En voor de duizendste keer, dan heb je de prijs in euro's. Tel daar even shipping, invoerrechten en BTW bij op, et voila $ = € (oftewel, gewoon €599 euro).
De ervaring leert dat een prijs qua hoeveelheid euro's meestal gelijk is aan de hoeveelheid dollars
Ik vermoed dat de Zune afdeling bij MS nu collectief met het hoofd tegen de muur staat te beuken.
Zoals nu de iPhone is, zo had het dus gedaan moeten worden.
Haha, de iPod killer.. En toen kwam Apple met een Zune en Origami killer.

2-1 voor Apple :Y)
Waar heeft de rest (of wie dan ook) die 1 verdient? :9~
Voor de moeite :P

Alhoewel als je alle Ipod generaties meetelt is t 6-1 voor Apple :P
Anoniem: 157137
9 januari 2007 21:02
wow wow

[url][url="http://www.engadget.com/photos/first-iphone-pics/"]http://www.engadget.com/photos/first-iphone-pics/[/url][url]
goed werk van je link!
toen ik de fotos doorbladerde zei ik meerdere keren godallemachtig... want ik weet dat iPhone een groot succes zal worden!!!
Doe dan deze er ook bij, verslag van de presentatie:
http://www.engadget.com/2...-2007-steve-jobs-keynote/

Hij is wel sexy..
Lijkt me een fenomenaal apparaat. De demo's op de Apple website van de user interface en features zijn ECHT indrukwekkend wat mij betreft.

Wel relatief fors geprijsd, maar wat mij betreft redelijk in lijn als je het vergelijkt met veel Windows Mobile Smartphones en de kosten van een pda+ipod los in ogenschouw neemt.

Het design moet ik even aan wennen. Het is wat saai als je het vergelijkt met veel andere Apple producten.
Euh, het ontwerp van apple producten zijn altijd saai, niet te veel knoppen, niks te veel. KISS principe. Mooi, maar simpel en saai, komt er nog bij dat ze iets moesten vinden om er letters en cijfers op te kunnen laten tonen.
Ja jij begrijpt het helemaal.
ik zou eerder voor het woord 'minimalistisch' kiezen dan 'saai' :) en jah... minder is meer
Het touch gevoelige scherm kan op meerdere plekken TEGELIJK worden aangeraakt (de iPhone gebruikt dat vooral voor in-/uitzoomen van foto's).
Er staat al een tijdje een demo van die technologie elders op internet:
http://www.ted.com/tedtalks/tedtalksplayer.cfm?key=j_han
Anoniem: 151145
@machielse9 januari 2007 22:36
Dat principe zit al in de touchpad van de macbooks, met 2 vingers scroll je in dat geval. Werkt erg lekker.
Nee, dit is een ander principe.
Anoniem: 190996
9 januari 2007 22:54
Wat doe je als je twee apparaten in een samenvoegt? Je haalt alle knoppen eraf. Dit is een mooi staaltje van innovatiekracht in een onderneming.

Apple heeft een ijzersterk user interface-element voor de iPod: het click-wheel. Het click-wheel is immens populair en vormt een probleem voor bijna alle concurrenten. Je kunt het niet zomaar kopieren, iets beters bedenken valt niet mee dus je ziet veel next-best oplossingen.

Maar het kan daarmee voor Apple ook een enorme blokkade zijn. De voorbeelden die gemaakt werden voor een iPhone gingen allemaal uit van een dubbele bediening. En telefoonknoppen en een click wheel. Dat is stapelen van apparatuur in plaats van integratie. Apple heeft de moed om de interface om te gooien. Er zijn niet veel ondernemingen waar je de kans krijgt om iets wat zo succesvol is de nek om te draaien.

OSX op de telefoon is ijzersterk. OSX draait nog prima op G3 machines van een flinke tijd terug, een afgeslankte versie zal op een telefoon kunnen presteren. Ben benieuwd op welke processor dit draait. x86 of RISC? De voordelen van OSX zijn enorm: de safari browser doet het gewoon, je kunt er gemakkelijk een goede interface op bouwen en er zijn veel applicaties voor beschikbaar.

Apple bevond zich in een lastige situatie:
- de markt van mp3-spelers wordt bedreigd door telefoons die de belangrijkste functies overnemen
- het is niet erg aantrekkelijk om nu nog als nieuwe speler de overvolle gsm hardwaremarkt te betreden.

Het lijkt erop dat ze daar een goede uitweg uit hebben gevonden.
Misschien is het clickwheel ook wel een optie van het touchscreen.

Miss zit hier een Core Solo ULV in, volgens Intel de opvolger van de Xscale.
Anoniem: 128143
9 januari 2007 21:46
Mooi apparaat als ik zo de domos op Apple site kijk echter mis ik iets heel belangrijks; navigatie mogelijkheid.

Toestellen die navigatie mogelijkheid hebben zijn tegenwoordig erg populair (niet bij breezah's natuurlijk) dus zou zonde zijn als iPhone dat niet zou hebben..
GPS hardware vreet echter batterijen en is qua antenne tamelijk lomp. das het jammere ervan. tegenwoordig schijnen ze met GSM ook heel nauwkeurig je positie te kunnen bepalen dus location based services zijn wel degelijk mogelijk ook zonder GPS.

google is in elk geval een soorte met van partner van apple dus verwacht ik wel google earth support e.d.
Er zit bluetooth op, en er zijn heel wat GPS bluetooth ontvangers te koop. De iPhone draait onder OSX en als de juiste frameworks aan XCode zijn toegevoegd zullen de eerste GPS toepassingen niet lang op zich laten wachten.

Ook bluetooth lust graag batterijen.
Hoewel het ontwerp mij op het eerste gezicht wel tegenvalt, lijkt het mij wel een leuk apparaatje om bij me te dragen. :9
Ben vooral benieuwd of 'ie tegen de tijd dat 'ie in Europa verkrijgbaar is, een update zal krijgen. Tevens ben in nieuwsgierig naar de ondersteunde Europese providers.


One More Thing... ;) Er is ook een nieuwe AirPort Extreme... http://www.apple.com/nl/airportextreme/
Anoniem: 141482
@Bosdavid9 januari 2007 21:16
Mooi die nieuwe Airport, maar mis de audio aansluiting zoals op de Airport Express. Gebruik die vooral om de muziek vanaf de laptop via Wifi met iTunes door te sturen naar de versterker. Laptop staat vaak boven en dan kan ik beneden toch de muziek afspelen (iTunes op shuffle of bediening via via WiFi en smartphone). Dit alles is dus niet meer mogelijk met de nieuwe Airport. Hij is wel sneller, maar of dat de aanschaf waard gaat zijn?
Ware het niet dat de Airport Extreme nog nooit support heeft gehad voor audio. Daar is de Airport Express voor en die is er nog steeds. Het zijn dus 2 verschillende apparaten. Het mooiste zou inderdaad zijn als dat eens wordt samengevoegd tot 1 apparaat :)
Wow, dit ziet er echt een prachtapparaat uit! Het toont gewoon waar Apple goed in is: het combineren van hard- en software.

De prijs is hoog, maar dat was bij de iPod ook. Trouwens, hi-end smartphones kosten ook zoiets.

Off-topic:
Geen nieuws over Mac OS X 10.5 of iLife '07? Zat ik eerder op te wachten.
Hmmm, Apple wordt zo steeds meer een algemene electronics fabrikant dan de maker van mac computers.
Dat vonden ze zelf ook: Apple Computer is herdoopt naar Apple, Inc. (link)
Hey, dat is nou ook toevallig zeg.

Aan de andere kant is het natuurlijk ook weer niet zo raar. Het is een logisch gevolg van een trend die al meer dan 30 jaren geleden is voorspeld; de uiteindelijke samensmelting van computer en consumer electronics.

Eerder zag je dit al bijvoorbeeld bij digitale camera's, waar de 'computer' merken zoals HP een belangrijke rol zijn gaan spelen en sommige traditionele fabrikanten van camera's zelfs het onderspit moesten delven.

Edit:
Wie mod dit nu weer overbodig??? :(

Ik geef een voorbeeld van een andere fabrikant die ook net zoals Apple de stap maakt van computers naar de consumer electronics markt en dan is het meteen overbodig?
Tip: reageer niet op de moderatie in een reactie, zeer storend!
Je bent bekend met het feit dat Apple niks zelf maakt, maar alles laat produceren door derden? Ipod = (http://www.designchain.com/coverstory.asp?issue=summer02

Apple is imo meer een marketingspeler en daardoor dus merkhouder, ipv een 'manufacturer'.
je bedoelt de losse onderdelen?
het product is wel degelijk door apple gemaakt. net als autofabrikanten ook 'maar' gewoon alle onderdelen samengooien en er een casco omheen doen.
neen, er staat wel degelijk op de verpakking designed in california, made in china (of eender welk ander lageloonland).

de productie wordt door foxconn of een andere grote oem-fabrikant gedaan, net zoals met moederborden en grafische chips wordt gedaan.
Diegene die opdracht geeft een apparaat te ontwikkelen, assembleren etc is de fabrikant.
Het is vandaag de dag niet ongewoon dat je als fabrikant eigenlijk alleen je naam op het product plakt. Fabricage van spullen worden in het buitenland gedaan omdat het goedkoper is en de assemblage vaak ook. Qua design wordt er vaak een of ander designbureau erbij geroepen om het design te doen want ook dat kan weer kosten besparen. Zeg maar hetzelfde idee als jij als consument een badkamer gaat kopen alleen verkopen dit soort bedrijven dan die badkamer opstelling weer aan anderen. Bij tuinmeubelen gebeurt dit al sinds jaar en dag. Kortom, welk bedrijf doet dat gehele proces van papier tot product helemaal zelf ?
Orly?
En wat zegt de zin "Designed by Apple in California" jou dan?
ik weet niet wat hem of jou dat zegt, maar mij zegt dat dattie door apple in california ontworpen is. :Z

Meeste producten van tegenwoordig worden door de 'fabrikant' ontworpen en laten ze dan in een lage loon land bouwen. Scheelt jou een hoop geld :Y)

edit: typo
Mwah, gezien de genoemde prijs van de iphone krijg ik niet echt de indruk dat enige besparingen op de productie kosten doorgegeven worden aan de consument. :o

Respectievelijke 499 en 899 US$ plus de kosten van een 2 jarig Cingular abbo en dat 'scheelt jou geld'? Ik zet daar mijn vraagtekens bij :)
Je moet er alleen wel rekening mee houden dat wij hier in Nederland verwend zijn met telefoons icm een abonnement. Ik denk dat hij hier niet zoveel gaat kosten omdat je een vergoeding krijgt bij een nieuwe aansluiting.

Maar misschien is het tegen die tijd wel helemaal veranderd aangezien KPN en Vodafone lagere vergoedingen gaan geven.

De prijs zoals ik hem nu zie is meer een losprijs van het toestel (ik weet dat er in het plaatje staat icm abo)
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee