Ars Technica is met usablity-expert Bruce Tognazzini in gesprek gegaan over de iPhone van Apple. In het verleden heeft hij harde kritiek geuit op de usability van enkele van Apples producten, maar over de iPhone is hij positief gestemd.
Tognazzini is werkzaam bij de Nielsen Norman Group, het bedrijf van 's werelds bekendste usability-expert Jakob Nielsen. Verder heeft hij jaren geleden zelf bij Apple gewerkt en heeft daar de Human Interface Group opgericht. De voornaamste kritiek van Tognazzini is dat het overgrote deel van de hippe nieuwe features in de iPhone al jaren bekend zijn binnen de usabilitywereld. Het duurt echter altijd enige tijd voordat ontdekkingen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden en vanzelfsprekend is hij daar dan ook erg over te spreken. Positief is hij ook over 'random-access voicemail', de mogelijkheid om een visueel overzicht te krijgen van beschikbare voicemails. Tot slot is Tognazzini van mening dat de iPhone voor jongeren én ouderen toegankelijk lijkt te zijn, iets wat hij van veel huidige telefoons niet kan zeggen.
Jammer vindt de usability-expert het dat de batterij niet eenvoudig vervangbaar is. Ook is hij niet te spreken over de afhankelijkheid van publieke wifi-netwerken of dure gprs-verbindingen voor internettoegang. Verder vindt Tognazzini het niet handig dat sms, e-mail en voicemails volledig uit elkaar gehaald zijn, waardoor drie applicaties geopend moeten worden om alle nieuwe berichten te bekijken. Waar Steve Jobs de afwezigheid van een toetsenbord aanprees als belangrijke feature van de iPhone, is Tognazzini daar minder over te spreken: het onscreentoetsenbord neemt veel ruimte in en is niet handig in het gebruik als veel getypt moet worden.
Een aantal kleinere verbeterpunten heeft Tognazzini ook. Zo zou de camera een hogere resolutie moeten ondersteunen en zou het leuk zijn als de iPhone gezichten kan herkennen. Verder zou de Maps-applicatie moeten 'weten' waar de gebruiker zich bevindt, zodat afstanden en reistijd naar afspraken gemeld kunnen worden. Tot slot zou de sms-software afkortingen moeten kunnen vertalen naar hun echte betekenis, aangezien vooral ouderen die nog lang niet altijd kennen. Concluderend stelt Tognazzini dan ook dat er vooral nog veel gedaan kan worden aan het verder integreren van de verschillende iPhone-applicaties. Al met al is de usability-expert wel positief: 'Traditionele mobiele telefoons zijn saai, gelimiteerd en aan het einde van hun leven. De iPhone daarentegen wacht een glorieuze toekomst'.