'iPhone mag niet duurder zijn dan 300 dollar'

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Compete Inc zijn de meeste consumenten niet van plan de iPhone aan te schaffen zolang deze duurder is dan 300 dollar. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de 500 dollar waarvoor Apple de telefoon aan de man wil brengen.

Compete heeft het onderzoek uitgevoerd onder 379 mensen in Amerika, die vrijwel allemaal over de iPhone gehoord en een iPod aangeschaft hadden. Ruim een kwart van de bevraagden gaf aan de iPhone te willen kopen als deze in juni op de markt komt. Opmerkelijk genoeg wil slechts één procent van hen ook de volle prijs van 500 dollar voor het apparaat betalen. Steve Jobs had tijdens zijn iPhone-presentatie verteld dat de telefoon met 4GB aan geheugenruimte in combinatie met een tweejarig belabonnement zoveel zou gaan kosten. De variant met 8GB aan opslagcapaciteit zou 100 dollar duurder worden. Iets meer dan veertig procent van de ondervraagden gaf aan de telefoon wel te willen aanschaffen als deze tussen de 200 en 299 dollar geprijsd zou worden.

Apple logo (90 pix)Analisten zijn het ook niet eens over de beste prijs voor de iPhone. Sommigen verwachten dat de telefoon uiteindelijk voor 399 dollar in de winkel zal komen. Apple heeft er namelijk een handje van om producten duurder aan te kondigen dan dat ze uiteindelijk zijn; dit was onder andere te zien bij Apple TV, dat volgens Jobs' presentatie 399 dollar zou kosten, maar voor 299 dollar in de schappen kwam te liggen. Andere analisten denken dat de iPhone initieel 499 dollar zal kosten, een prijs die early adopters toch wel zullen betalen. Vrij snel daarna zal het apparaat 100 tot 200 dollar in prijs zakken, om zo ook de grote massa aan te spreken. Over Europese prijzen is nog niets bekendgemaakt door Apple.

Apple iPhone

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

26-02-2007 • 21:54

101 Linkedin

Bron: Computerworld

Reacties (101)

101
97
46
23
11
26
Wijzig sortering
Tsja, 600 dollar bijbetalen met een twee jarig abonnement... Dat is natuurlijk sowieso van de gekke, hoe hip dat ding mag zijn.

Er zijn natuurlijk altijd mensen met geld te veel of mensen die niet met geld om kunnen gaan of mensen die te beinvloedbaar zijn die zo'n ding kopen, maar ik denk dat er pas echt markt is als ie een stuk goedkoper wordt.

Je krijgt tegenwoordig als een superhippe phone gratis bij een 1-jarig abo, dus waarom zou je dan de gehypte iPhone nemen?
Dan wil ik niet weten wat i los kost. Ik dacht dat het om 600 euro los ging maar het blijkt dus 600 te zijn + een 2 jarig abbo. Ze zeggen er dan niet bij wat voor een Abbo. Maar de meeste telefoons die net uit zijn zijn voor een 150 euro + 2 jaar 30 abbo te krijgen.

Mja hier zit wel een mini HD in + smart phone dus ja.....
Dat zegt helemaal niets.
Er zijn niet veel landen in de wereld waar ze telefoon zo sponseren als in Nederland.
Dus dat je in USA een 2 jarig contract erbij moet afsluiten zegt helemaal niets over de prijs die wij hier moeten betalen bij een 2 jarig contract.
Ik denk dat de losse prijs in NL tegen de 600 Euro zal liggen.
Dus in NL wordt de telefoon met abbo goed betaalbaar.
Maar daardoor betaal je dan ook onnozel veel voor een abbo en belminuten. Het moet toch terug verdient worden.
@Astenu: Waar lees jij dat er een mini-HD in zit, volgens mij is het flash geheugen (zie afbeelding)
nou heb ik het niet helemaal gelezen maar ik dacht wel dat er mini hd's zijn op dat formaat (microdrives ibm). al denk ik niet dat die hierin zitten.

ergens anders las ik een berichtje over 32gb flash chips van samsung.. (niet zozeer voor de iphone overigens) kijk dat schiet pas op. linkje

Overigens wil ik de iphone wel hebben, maar ik moet zowieso nog een abbo uitzitten dat nog 1.5 jaar duurt dus.. tegen de tijd dat ik hem kan aanschaffen is de prijs al gezakt (hoop ik)
Ze zeggen bovendien ook niet hoe duur dat maandelijkse abo dan is: 10 dollar? 20? 50?
@ devil:
Nouja voor mij is 240 - 1200 euro voor 2 jaar nog wel een verschil jah
In Amerika zit het heelerg anders in elkaar als hier. Als je daar een abo afsluit betaal je sowieso een X bedrag per maand (bij Cingular 19,99 dollar) alleen voor de dienst.

In die 19,99 zitten verder geen minuten, smsjes of data. Je betaalt dus ook nog eens de gebruiks kosten p/m. Bovenop die 19,99 kun je nog minuten of data pakketjes aanschaffen.

Als je subsidie krijgt op een telefoon gaan ze altijd uit van die 19,99.

Bij Cingular is de subsidie voor een 2 jarig abo 250 dollar. Dus als de iPhone met subsidie 599 kost dan moet hij los 849 dowrah zijn.
maakt die 10-50 euro nog uit op die 600 dan?? }>
Maar het is dus geen abonnement waarbij je primair de telefoon betaalt en secundair de daadwerkelijke kosten van het gebruik!
Jup, die belkosten komen er dus nog bij.

Leuk man, een telefoon die je maandsalaris verslint :z !
Eerder een telefoon die amper de helft van mijn weeksalaris na taxes verslindt (ik woon in de USA, IT contractor en ik ben nog niet zo duur betaald, het plaatsings bedrijf vraagt grofweg dubbel voor mijn services aan de eindklant).

Het gaat inderdaad gewoon in prijs zakken, beetje zoals de XBox en PlayStations. Als je er echt eentje wilt hebben, zul je het wel halen (ik overweeg het wel eventjes)

Daarnaast moet je ook wel rekenen dat het een iPod, een foon EN een PDA in 1 is, perfect in harmonie met (mijn) Mac OS X. Ik wil wel een iPod of gewone MP3-speler, ik heb al een foon (ik wil wel eentje die bluetooth met mijn Mac) en ik heb ook een PDA nodig als ik op mijzelf ga beginnen. Liever 1 apparaatje dan 3 apparaatjes aan mijn riem te hangen.
Ik zie het probleem niet echt. Tegenwoordig kost een HTC (PDA, Phone, GPS combinatie) ook al zo'n 600 EUR ... en daarop komt ook nog je gsm-abonnement toch?
ik heb hier een MDA Vario II (ook van HTC) nooit weer !
mn toetsenbord doet het eens in de zoveel tijd niet ik heb ook een touchscreen maar het blijft gewoon vervelend en ja hoor 3x raden windows mobile is nog slechter dan windows XP hij probeerd bijvoorbeeld voortdurend verbinding te maken met Gprs dan druk ik op anuleren en ja hoor 5 sec later vraagt ie t weer enz enz.
ik heb hier wel garantie op maar vraag niet hoe, namelijk bij Pro Assist die willen eerst ff een rechtzaak voor dat ze erkennen dat je telefoon stuk is en T-Mobile geeft dat gewoon toe maar kan er niks aan doen nou hebben we inmiddels 1 rechtzaak gewonnen maar geen zin in de volgende dus dan maar weer de Nokia 6310i gebruiken.
Anoniem: 126426
26 februari 2007 22:00
Jobs rechtvaardigde de prijs door de iPhone te verkopen als iPod + smartphone, en telde dan doodleuk prijzen op van beide producten, ik geloof €200,- voor de iPod + €300,- voor een goede smartphone. Hij vond de prijs zelfs laag want, "de iPhone biedt veel meer dan iPod + (huidige) smartphone!"

Ik moet wel toegeven dat het een zeer gelikte presentatie was (as always @ Macworld) en het een zeer mooi apparaatje is. Vooral de full featured web browser is aardig in vergelijking met huidige telefoons. Maar die prijs he, die prijs... Als die "built-in iPod" echt €200,- aan de prijs toevoegt, verkoop dan ook een iPhone zonder MP3-functionaliteit voor €300,-, is de (zakelijke) koper ook weer tevreden :+
Dat is het nou net, Jobs claimed dat de iPhone meer is dan een smartphone. Maar wat kan deze telefoon nou meer? Ze kunnen beide mp3'tjes afspelen. De iPhone ondersteunt geen Push wat zowieso een absoluut negatief is. Dit zal zorgen voor de nodige overhead op je verbinding en is voor zakelijke doeleindes onacceptabel dat je niet direct je mailtje krijgt. Daarnaast is de iPhone niet eens compatible met de meeste grotere netwerken zoals CDMA/EVDO/GSM & UMTS tegelijk, en dan nog niet te vergeten het missen van G3???
Het belangrijkste is eigenlijk nog wel, tegen de tijd dat de iPhone hier te krijgen is, hebben Motorola/Nokia/Siemens&Sony allang zichzelf opgesteld om de concurrentie met de iPhone aan te gaan met smartphones die veel smarter zijn dan de iPhone en het enigste wat de iPhone dan nog biedt is een gelikte interface en een leuk design. Iets wat de Prada ook al heeft die tegen die tijd ook te krijgen is voor een veel acceptabelere prijs. Nee Jobs... je begeeft je nu in een markt waar je absoluut geen verstand van hebt, en ook geen concurrentie kan vormen met je veelste trage ontwikkelingen.
UMTS = G3
Correct me if i'm wrong, maar :

nieuws: 3G-iPhone mogelijk al begin 2008

Dit geeft aan dat de iPhone (v1) toch echt geen G3 ondersteund.
Volgens mij claimt Jobs niet dat ie meer kan, maar dat ie wát ie kan, beter, simpeler en effectiever doet dan de huidige generatie smartphones.
a) Hij ondersteunt wél push e-mail

b) Hij ondersteunt met EDGE wél het grootste netwerk, hij komt in eerste instantie namelijk alleen in de VS uit waar 3G een veel te kleine markt is om je hele telefoon aan op te hangen. Best kans dat de eerste iPhone die in Europa en Azie te koop is wél een 3G telefoon is.
Euhm, als je kijkt naar coverage in Europa dan zit EDGE in meer landen dan UMTS.
Dus er is best kans dat de iPhone gewoon EDGE blijft en geen UMTS oid. gaat ondersteunen.

En Telfort heeft een volledig dekkend EDGE netwerk in nederland.
het is toch vrij gebruikelijk dat eerst de succesvolle/happy few/'only the sexy people' met zo'n produkt aan de haal gaat?

A ) vanuit de marketing gedachte kijkt het "klootjesvolk" immers naar de jet set en volgt deze later en schaft het exclusieve produkt voor lagere prijs aan.

B ) latere generaties van een product kunnen ook goedkoper gefabriceerd worden en dus voor een lagere prijs aangeboden worden.

beide punten A en B vallen dus mooi samen in een uitgekiende marketing strategie.

vergelijk het RAZR model :
"Motorola RAZR (pronounced "razor", IPA:/?e?z?(?)/) is a thin clamshell mobile/cellular camera phone from Motorola. The phone was initially regarded as an exclusive fashion phone,[1] with a high price of $500 with service agreement and $800 without. However, in 2005 the phone entered the mass-market as a mid-priced phone."
ook in nederland zijn de prijzen van telefoons belachelijk duur geworden door de kortingen die je krijgt met een abbonement. want 700/800 euro of meer! daar koop je ook een tv voor! maar erger nog, die gsm vliegt na twee jaar en soms zelfs na 1 jaar al de deur weer uit. apple is niet gek met zulke prijzen. de consumenten is al jaren compleet op hol geslagen als het aankomt op mobiele telefoons.
Tja, de 1% die Jobs genoemd heeft als marktaandeel betekent natuurlijk dat hij niet voor de massa is.

Dat de prijs snel naar 100 of 200 dollar zal zakken geloof ik niet. Blijft dan waarschijnlijk geen marge over.

Ook in Europa worden de subsidies langzaam afgeschaft.
Dat de prijs snel naar 100 of 200 dollar zal zakken geloof ik niet.
De prijs zou ook niet naar 100-200 dollar zakken, maar met 100-200 dollar ;) :
Vrij snel daarna zal het apparaat 100 tot 200 dollar in prijs zakken
Apple verbeterd zijn producten, en behoudt de prijs.

Ik heb nog bij geen enkel Apple product de prijs echt zien zakken.
Gewoon altijd verbeteringen: nieuwe generaties, kleuren, kleiner, ...

Wrs nu hetzelfde.
Zo is er al sprake van een tweede generatie, die dan wel 3G zou hebben. Maar jah, bij Apple draait alles om geruchten. Niets is zeker tot ee keynote, of tot ht ding effectief in de winkels ligt
apple ipod shuffle is anders al van 99 bij de start naar 79 euro nu (de 1 gig versie)
de ipod nano's waren eerst 250 voor 1 gig nu krijg je al 2 gig voor 150
dus dat apple nooit met de prijzen omlaag gaat is onzin
op computer gebied mischien niet nee maar dat zal altijd zo blijven
je blijft altijd een low budget een mid en high end hebben en die prijzen zijn altijd hetzelfde bij mac en bij normale desktops
al moet ik zeggen dat je 5 jaar terug voor een low end veel meer betaalde dan nu
iPod 2G was 500€ voor 10gig en 650€ voor 20gig
de huidige iPod is nu 289€

Dat noem ik een flinke prijs daling...
Ik hoop op 200e 2 jarige in nederland vind ik opzich wel schappelijk.
Ik heb voor mijn 10Gb ipod destijds E500 betaald. Nu heb je voor E300 een 60 Gb. Dat is toch behoorlijk in prijs gedaald...
Ook in Europa worden de subsidies langzaam afgeschaft.
Hebben wij dan nog subsidies van de telecom providers tegenwoordig?
Bij een prepaid kaartje krijg je al tijden geen telefoon meer en bij de abonnementen is de abonnementsprijs al tijden al hoger dan de waarde van de "gratis" dingen die je erbij krijgt.
Dan moet je beter zoeken. Ik heb in september 2006 nog een eenjarig abonnement afgesloten bij T*lfort i.c.m. een Nokia N70 voor 25 euro per maand. Een losse telefoon kostte 300 euro. Reken maar uit. ;-)

Voor het milieu zou het wel veel beter zijn als die gratis mobieltjes bij abonnementen werden afgeschaft, zodat iedereen alleen een nieuw los toestel zou kopen als hij/zij er ook echt een nodig had.
1% van de markt is volgens de keynote nog altijd 10 miljoen exemplaren. hoezo niet voor de massa? vind het nog altijd heel veel. zeker als je bekijkt dat de kosten rond de 80 euro ongeveer(heb ik geloof ik ergens gelezen) liggen per device. dan is het een leuke markt.
Apple verdiend op elke iphone 200,- dollar dus marge genoeg. Kan helaas de bron niet meer vinden
Compete heeft het onderzoek uitgevoerd onder 379 mensen in Amerika
Nee toch, zoveel?
Dus...
Opmerkelijk genoeg wil slechts één procent van hen ook de volle prijs van 500 dollar voor het apparaat betalen.
4 mensen willen er 500 dollar voor betalen... ik bedoel...

Leuk dat je een onderzoek wilt doen maar om 379 mensen te vragen wat ze ervan vinden durf ik niet echt serieus te nemen hoor. Zonde van de moeite.
Dat is nou statistiek. Zelfs 20 man zou al genoeg zijn voor een basisidee. Een poll van 100 man heeft al een vrij goede betrouwbaarheid. Een poll van 3000 personen is namelijk nagenoeg altijd een goede afspiegeling(mits goed gepollt) van een bepaalde antwoordenset op een bepaalde vragenset. Er blijft altijd een minimale marge bestaan maar die zal je altijd voor lief moeten nemen. Je kan gerust zeggen dat als je de poll van dit artikel neemt en het aantal ondervraagden vertienvoudigd er geen fundamenteel andere antwoorden uit zullen komen.
Een poll van 100 man kan relatief gezien een goede betrouwbaarheid geven, maar zal zeker niet tot op 1% nauwkeurig betrouwbaar zijn.
Vermits je het aan willekeurige amerikanen gevraagd hebt, gaat het over een totale groep van 300 miljoen mensen.
Dat je daar 0.1% mensen een iPhone kan verkopen of 1% is toch een significant verschil, dat je met een testgroep van 100 man waarschijnlijk niet kan meten.
statistiek zou zijn als je uit alle regio's 100 mensen zou nemen, dit heeft totaal geen beeld namelijk in de VS, 100 mensen uit Miami zullen heel andere gedachten hebben dan 100 mensen uit bijvoorbeeld, St. Louis.
dit is gewoon een baggeronderzoek om de tongen los te maken.
Als je uiteindelijk uitkomt op 1 iemand die je telefoon wilt kopen, kan je daaraan geen gedegen conclusies verbinden.
Leuk dat je een onderzoek wilt doen maar om 379 mensen te vragen wat ze ervan vinden durf ik niet echt serieus te nemen hoor. Zonde van de moeite.
Daarom staat hier op tweakers ook een poll. Voor een betrouwbaarder resultaat :+
Compete heeft het onderzoek uitgevoerd onder 379 mensen in Amerika, die vrijwel allemaal over de iPhone gehoord en een iPod aangeschaft hadden.
lekker representatief voor de wereld bevolking 8)7
Volgens mij paste je een verkeerd stukje ;)

//EDIT:
Zo te zien heb je het veranderd :)
Inderdaad. In landen als India en China heeft het patsen met je nieuwe vierwieler niet veel zin.

1. je kan in de steden nergens harder dan 30 en
2. buiten steden zijn de wegen vaak zo beroerd slecht dat een oude amerikaan cq. citroen alle nieuwe auto's voor schut zetten.

Als Apple de paar procent van de mensen in deze landen kan bereiken zit t gebakken!

En kom aub niet met t argument 3G. Vooral Indiers kunnen wel eens erg vallen voor een aparte GUI. Heb een maand geleden in een bus van Goa naar Bangalore gezeten met een paar Apple fananten die de hele busreis in een WLAN zaten te cricketen. Met z'n allen gamen op een Apple in India :?
Anoniem: 201046
26 februari 2007 22:58
Ik heb wel geen verstand van telefoons, die van mij moet alleen maar kunnen bellen maar deze volgende losse telefoons zijn toch ook aardig prijzig (gsm.nl)

Nokia 8800 (zilver) €759,00
Nokia 8800 Sirocco Edition €1.034,00
SE K810i (Noble Blue) €555,00
LG KG920 €765,00

+ nog zoveel andere
Het was toch ook zo dat de subsidie op telefoons in USA niet zo hoog is als hier?
Die prijzen zijn echter zonder abbonement. Prijs van 500 dollar van de iPhone is inclusief 2 jarig abbonement!
De standaard subsidie voor een 2 jarig abo bij Cingular is 250 dollar. 599 + 250 = 849 dollar wat het toestel los zou moeten kosten.

849 dollar is volgens sluitings koers van vandaag (0.7551) 641 euro.

Als ik kijk naar de prijzen van recent uitgebrachten of verwachte smartphones dan is dat toch een normale prijs.

HTC TyTn = 609 euro
Nokia N95 = 663 euro
HP iPAQ HW6915 = 629 euro

Dan ligt de prijs van de iPhone met 641 euro toch niet ver van de concurrentie.

Als hij 300 dollar moet kosten met subsidie dan kost hij 550 dollar los. Dat komt dus neer op 415 euro. Voor die prijs kunnen ze ten eerste hun eigen iPod verkoop op de buik schrijven en ten tweede is er geen mens meer die ook maar naar andere smartphones kijkt.

Als je even een willekeurige telefoon pakt die los rondt de 400 euro kost dan zie je dat je icm een goedkoop 2 jarig abo rondt de 100 a 150 euro moet op hoesten en dat hij moet de duurdere abo's 0 euro moet kosten.

Was er niet ergens een regeltje van onder de kost prijs verkopen ofzo? Want voor die prijs helpen ze de hele mobiele telefoon markt naar de klote.
kwaliteit heeft zijn prijs, heet dat.

Als je het geld er niet voor over hebt koop je toch een ander Phone
"kwaliteit heeft zijn prijs". De HYPE heeft zijn prijs. Het feit dat mensen liggen te kwijlen als ze Apple, iPod of iPhone horen, is de reden dat dit zo duur moet zijn.

En wat is er nou eigenlijk zo speciaal aan de iPhone? Mijn pocketpc heeft ook 4GB geheugen, touchscreen, telefoonfunctie, mediaplayer, EDGE, WIFI, Camera en ga zo maar door. En het grappige is nog wel dat mijn PPC gratis was bij een 2 jarig abbo.
Een ferarri en een golfje kunnen beide 120 op de snelweg. Toch zijn er mensen die een premium betalen voor de 1e...
* Kuch * net als alle iPods zeker.

Die dingen gaan massaal met z'n allen tegelijk kapot als ik een vriend van me, medewerker bij de Apple Store, mag geloven.
Ah ja, die vriend die de verhoudingen niet kan zien. Zelfs al gaan er 1000 per week kapot, dan is dat nog niks ten opzichte van de miljoenen die er per jaar verkocht worden.
zo is het!

En voor mensen die 200+ euro per uur verdienen is de keuze snel gemaakt:

Een telefoon, waamee ze per maand 5 minuten besparen omdat ze zich niet met onhandig kleine knopjes door een ondoorgrondelijke menu structuur hoeven te worstelen, rechtvaardigt een prijs die 200 euro hoger ligt.

De cool factor en het feit dat je je niet meer hoeft te ergeren krijg je er grats bij.
Anoniem: 209741
26 februari 2007 21:59
Wel leuk hoor, maar wat is de prijs als je een los toestel wil kopen? De gemiddele PPC krijg je gratis bij een 2 jarig abonnement, wat kan dit ding meer dan een PPC?
Een belangerijk ding mis ik in deze discussie.
Mensen betalen veel meer voor de iPod dan een gelijkwaardige mp3 speler waard is. Dat zullen ze voor de iPhone ook doen. Sterker nog, met de iPhone krijgen ze de (veel te dure) mp3 speler er bij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee