Steve Jobs klopt iPhone-hype verder op

Apple-chef Steve Jobs heeft in een interview met de Wall Street Journal de hype rondom de iPhone nog wat verder opgeklopt door te stellen dat er mogelijk niet voldoende exemplaren beschikbaar zullen zijn.

Volgens Jobs moest Apple enkele maanden geleden al inschatten hoe groot de vraag bij de lancering, later vandaag, zou zijn. De topman stelt dat Apple er weliswaar 'veel' heeft gebouwd maar zegt ook niet verrast te zullen zijn als blijkt dat er tekorten ontstaan. De uitspraken van Jobs lijken in ieder geval ten dele bedoeld om de hype rondom de iPhone nog wat groter te maken en twijfelende kopers vandaag nog naar de winkel te lokken. Volgens diverse bronnen lijken de verwachte lange rijen bij de winkels vooralsnog mee (of tegen) te vallen.

Apple iPhoneIn hetzelfde interview geeft Jobs toe dat het surfen op internet via de iPhone niet zo snel zal zijn als hij graag had gezien. Het feit dat de iPhone is beperkt tot het relatief trage Edge, wordt volgens hem echter voor een belangrijk deel goedgemaakt door de beschikbaarheid van wifi-hotspots in grote delen van het land. Volgens Apple kan de iPhone naadloos schakelen tussen een Edge-verbinding en geschikte wifi-netwerken en biedt dit meer mogelijkheden dan het in de VS lang niet dekkende 3G-netwerk. Op de vraag of een eventuele volgende editie van de iPhone wel voorzien zal worden van 3G-technologie, wilde Jobs nog altijd geen commentaar geven.

Door Daniel Kegel

29-06-2007 • 12:34

136 Linkedin

Bron: Wall Street Journal

Reacties (136)

136
127
45
31
0
54
Wijzig sortering
Heheh, ja ik lees inderdaad overal dat die lange rijen voor de winkels best meevallen.... Ook wel logisch, iedereen die ook maar een beetje kan relativeren en 100% objectief naar het ding kijkt, koopt gewoon wat anders. Het apparaat zou vernieuwend zijn, het zou revolutionair zijn, het zou van alles en nog wat zijn, maar ondertussen krijgt 'ie gewoon geduchte concurrentie van apparaten als de Blackberry, Nokia N95 en Palm Treo.

Ik denk dat het allemaal wel meevalt met die tekorten, Steve :Y)
En niet te vergeten HTC. Even los van de Touch kunnen volgens mij alle recente HTC-modellen hetzelfde of meer dan de iPhone. Weliswaar niet met het bling bling touchscreen van de iPhone, maar de touchscreens van HTC (i.c.m. wm5 / wm6) zijn in mijn ogen een meer dan waardig alternatief
Ze kunnen hetzelfde wellicht, maar niet met hetzelfde gemak en elegantie. Dat is het verschil. Wil je daar niet voor betalen, het hoeft niet.
Dat is nou eigenlijk het grappige van Jobs, niemand hier heeft ooit dat ding aangeraakt maar is er nu al van overtuigd dat de iPhone beter is dan wat dan ook op de markt. De realiteit is echter dat een HTC zeer makkelijk te bedienen is en elegantie hangt volledig af van je smaak. Maar dan Apple-geile fanboys kun je niet iets wat niet-wit en shiney is onder hun neus drukken aangezien dit direct minder gemakkelijk en elegant is.
Als ik de HTC touch in filmpjes vergelijk met de iPhone...sorry hoor, ik ben geen Apple fanboy, ik kijk kritisch naar producten...ik was totaal niet onder de indruk van de HTC. Integendeel. Bovendien weer dat krakkemikkige Windows mobile en ik vraag me af hoe het met support e.d. zit...of dat ik weer na 1 jaar met een veroudert, niet te updaten geval zit.

Excuus, veel frustratie, liggen al 3 pda's in de prullenbak hier.
iedereen die ook maar eeiedereen die ook maar een beetje kan relativeren en 100% objectief naar het ding kijkt, koopt gewoon wat anders

Geldt dat niet ook voor de iPod? Ondanks de goede, vaak uitgebreidere concurenten scoort die erg goed, en bovendien mikken apparaten als de Blackberry en Palm vooral op de zakelijke markt, waardoor ze niet doorbreken bij het publiek (dat niet een tweaker is ;))
Ook wel logisch, iedereen die ook maar een beetje kan relativeren en 100% objectief naar het ding kijkt

Dat niet alleen, vergeet ook niet dat je een contract bij het ding moet afsluiten. Stel dat je al een nummer met contract hebt, wat voor 99,9% van de mensen die zo'n dure telefoon kopen wel zal gelden (je begint meestal met een budget ding) met een looptijd van 2 jaar. Je mag daar denk ik ook niet zomaar verlengen, er zullen wat mensen gewacht hebben, maar dan nog moet je abbonement ergens in de afgelopen 3 of komende 3 maanden aflopen. Dan heb je nog maar 1/4de van de iPhone markt over die daadwerkelijk voor de deur zou kunnen gaan liggen.
Dan nog even kijkend naar de prijs van het ding, dus moet je creditcard deze maand ook $500 bestedingsruimte over hebben.

O ja, en dan moet je ook nog een iPhone willen....
Nou dat is 't 'm nou net... de iPhone is geen concurrent van de blackberry/palm treo. Jobs probeert 'm maar wat graag tegenover deze modellen te zetten om de prijs te rechtvaardigen, maar tegelijkertijd vergeet ie wel even dat de iPhone de practische functionaliteit mist wat deze telefoons door de jaren heen ontwikkeld hebben.
De iPhone is dan ook eerder iets voor de iPod gebruiker, maar juist hierdoor snijdt ie een groot deel van de markt af aangezien de iPod gebruikers in het algemeen toch jonger zijn en dus deels van paps/mams een handtekening voor het contract moeten hebben. En paps/mams zullen zoon/dochterlief wel iets anders vertellen als ze zien dat je 500 usd moet betalen + nog eens 80 usd per maand om 'm te kunnen gebruiken.
Wat ik eveneens vreemd vind is dat je de telefoon koopt, wil je er geen abbo bij komt er 175 usd annuleringskosten bij... Hoe denken ze zoiets op papier rond te krijgen?
Wat mij opvalt dat iedereen maar de Amerikaanse prijs 1 op 1 'vertaalt' en vervolgens weet te vertellen dat hij duur is.

Volgens mij kan dat pas vastgesteld worden als hij in de winkel ligt.

Als zoon/dochterlief zo'n iPhone wil hebben, kan dat. (Heb ik destijds ook voor hun andere mobieltjes gedaan).

Uiteraard krijgen ze pas een iPhone nadat ik er een voor mijzelf heb aangeschaft :P

Ik wil best zo'n PDA-telefoon, maar ik weiger om op mijn telefoon windows te gebruiken. Mede omdat ik dat bij andere gezien heb dat windows op een telefoon ruk is.
Kan iemand me vertellen wat de meerwaarde is van een iPhone tegenover <? include("$randomphone"); ?>...?

Dat ie er 'stijlvol' uit ziet?
Wat kan het ding nu eigenlijk dat zijn prijs moet goedmaken?
Ik zie geen meerwaarde.

Het is hetzelfde als met de iPod. Vele vonden het een mooi design, en daarom werd het (naast de hele hype) zo goed verkocht. Ome Steve gaat er natuurlijk vanuit dat dat nou weer gebeurt.
De iPod is ook ontzettend gehyped inderdaad en het stoorde mij altijd dat je bij elke nieuwe versie weer 1 klein truucje erbij kreeg. Aan de andere kant heb ik m'n nano vaker gebruikt dan welk andere mp3 speler in het verleden. Waarom...gebruikersgemak en integratie met de computer. Het is gewoon een rete-simpel ding waarmee ik supersnel precies ben waar ik wil zijn qua menu...wat dan ook weer vooral te danken is aan de clickwheel.
Mwa, de interface van de ipod is op zich wel ideaal voor een muziekspeler. Weinig toetsen maar toch alle functionaliteit die je wil. Maar bij een telefoon wil ik ook snel kunnen bellen en ik ben benieuwd hoe de bediening van de iPhone in praktijk functioneert. Ik ben bang dat het wel eens kan tegenvallen
Het interface natuurlijk. Het gaat er juist om dat deze "revolutionair" makkelijker te bedienen is, etc. Verder heeft het veeeel beter Internet-ondersteuning dan welke telefoon/pda dan ook. Dat soort zaken. Meer kan het niet, wel beter en dat vind ik persoonlijk belangrijker dan alles hebben en weinig gebruiken.
betere inet ondersteuning? Het ding heeft geen ondersteuning voor java of flash aan boord. En een browser van opera kan je er ook niet opzetten.
Nog niet, maar volgens mij heb ik ook geen fatsoenlijke browser voor mijn telefoon/pda...dus?
internet? geen umts?
internet? geen umts?
Inderdaad geen umts maar wel WLAN.
Anoniem: 221230
@vgroenewold29 juni 2007 14:06
'Veeeeeel beter Internet-ondersteuning dan welke telefoon/pda dan ook', zegt ie met droge ogen...Ahaha...
Uhhh, jij bedoelt dat de browsers op mijn telefoon en pda's zo ontzettend goed zijn? Laat me niet lachen, ik heb die dingen nooit meer gebruikt...kreeg niet eens fatsoenlijk de NS site in beeld (laat staan welke site dan ook) om te zien waarom m'n trein vertraging had... 1 van de handige dingetjes had ik zo bedacht! Waar baseer je je mening op dat het zo slecht nog niet is?
Anoniem: 157093
@simen29 juni 2007 13:17
Echt typisch tweakers.net he.. alleen maar kijken naar wat een apparaat KAN, zaken als kwaliteit, gebruiksgemak, design tellen nooit mee of worden als "subjectief" afgedaan.
'Mooi vinden' is toch echt iets persoonlijks, even zo voor gebruiksgemak. Over kwaliteit kan men nog weinig zeggen.

Afgezien daarvan; van een telefoon van €500 + 2-jarige abbo van €25,- verwacht je dat ie toch wat meer heeft dan een al dan niet mooi design en gebruiksgemak.
De kwaliteit van Apple producten lijkt de laatste tijd niet echt optimaal te zijn...
Ja, vrij opvallend. Terwijl bijvoorbeeld gebruiksgemak juist iets is wat de meeste (zo niet alle) telefoons niet hebben. Tja, tweakers zullen niet veel waarde hechten aan gebruiksgemak en design, maar toch steevast voorspellingen blijven doen over of dit apperaat wel of niet een succes wordt. Apple sleept tientallen prijzen per jaar binnen voor hun design. Mac OS, iPod, Apple software; stuk voor stuk voorbeelden van goede usability (ik lees nog wel eens een HCI papertje; producten van Apple worden wel 'eens' genoemd, zeg maar). Dit zijn geen persoonlijke factoren, ze zijn absoluut niet vanzelfsprekend en/of gratis (oftewel, ze kunnen de hoge prijs van het apperaat best verantwoorden), en anno 2007 zijn het deze factoren die grotendeels het succes van een product bepalen. Een prachtig voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Wii.
Precies! Wat ik overigens totaal niet begrijp is de link tussen tweaker-zijn en een apparaat wat onnodig ingewikkeld is. Ik noem mijzelf wel tweaker, ik programmeer, ik bouw m'n eigen computers, ik overclock, technologie gaat vanzelf voor mij...maar waarom zou ik dan ook perse een 20-tal opties in moeten stellen om maar een wifi verbinding te leggen...pure onzin.
Groot voordeel is dat dit ding heel simpel gesynchroniseerd kan worden met Apple's iCal en address book.
Voor mensen met een mac dus een uitkomst.
De meerwaarde van de iPhone is een emotionele. Veel aankopen van mensen gebeuren eerder op emotionele dan rationele basis. Gewiekste fabrikanten springen daar op in, vroeger heette dat 'goed kunnen verkopen', tegenwoordig 'marketing'. Een apparaat als de iPhone wordt zo in de markt gezet dat de mensen het heel graag willen hebben, zelfs wanneer het apparaat aantoonbaar te duur is. Op dat punt: petje af voor Jobs, maar helaas voor hem behoor ik tot het kamp der rationelen: hier komt er geen iPhone in.
mee eens,

ik vind de ipod ook een onzinnig stukje techniek.

ik bezit zelf een Creative Zen Micro, ik kan er zonder 3rd party onzin of vervelende programma's (lees:itunes) gewoon mp3tjes op slepen en die afspelen.
Geen omwegen, geen 'betaal nu en krijg <?php include("$randomaanbieding") ?>!'
(ga ik weer :p)
Gewoon lekker sleur en pleur.


Wat houdt het internet van die telefoon precies in? Ik ken helaas niet alle termen, maar zoals ik het begrijp kan het apparaat een wireless LAN ontvangen en daar internet van leechen, maar de netwerken die we in nederland hebben liggen om overal internet op mobiel te kunnen krijgen support het niet? dat is toch UMTS btw?
Hoewel vrij offtopic,

<? include($randomphone); ?> // mag
<? include("$randomphone"); ?> // mag
<? include('$randomphone'); ?> // mag niet

[/offtopic]

De iPhone is een leuk speeltje, maar waarom is het ooit nieuws dat Steve Jobs de iPhone probeert te verkopen? Natuurlijk probeert hij dat.

Natuurlijk vind hij het jammer dat er maar edge op zit, maar natuurlijk zegt hij nog niet dat hij al weet dat de vólgende versie van de iPhone wel gewoon UMTS en hopelijk hsdpa ondersteund. Dan gaat iedereen daar natuurlijk op wachten ;)
Wat een onzin, ThinkSecret meldt dat Apple er 3 miljoen heeft laten maken waarvan 1 miljoen beschikbaar zijn voor de launch, om zo geen tekort te hebben na de launch. Zie bron
Ah, het is zo klaar als een klontje dat men een hype probeert te creëren.
Het is bewezen dat als men mensen laat denken dat er van iets (te) weinig is, een zeer groot percentage van die mensen dat dan ook in hun bezit wil hebben. Ook al hebben ze het niet echt nodig of zouden ze het misschien niet kopen indien het in grote getale beschikbaar zou zijn.
Het is wat mij betreft ook bewezen dat minstens 95% van de bevolking oerdom is ... en dat de meeste mensen van mening zijn dat ze bij de andere 5% horen 8)7

Dus of we het nu willen of niet 95% van de bevolking gaat zo'n ding kopen .. ik koop hem iig niet.
Anoniem: 193645
@DikkeDouwe29 juni 2007 21:09
Je rekent jezelf tot de 5%...
Anoniem: 209057
29 juni 2007 13:23
Zoals Jobs meldt werkt Blackberry mail via edge, wifi is sneller dan 3g
Ze hebben blijkbaar de concurrentie goed bestudeerd. Hij verwijst naar verschillende proefprojecten die op dat gebied lopen, hetgeen betekent dat ze de Iphone verder aan het door ontwikkelen zijn voor de zakelijke markt.

Blijkbaar vergeten veel mensen dat de Iphone een Ipod video is met phone!!

Dus als je dat zo vergelijkt valt de prijs op zich mee.

Momenteel ontbreken een paar zaken maar het afgesloten contract houdt in dat Apple nog een reeds apps beschikbaar zal stellen onder het mom van updates om dit bij te werken.

Maw hij is software technisch nog niet 'af' en dus zijn niet alle kritieken gerechtvaardigd wegens hetgeen in de pijplijn zit.
Om met het laatste te beginnen: Het product is op de markt en dus is alles wat het product nu niet kan een reden voor kritiek. Misschien komt er nog een update die de bugs fixt. Misschien ook niet.

Daarnaast is de VS qua telecom infrastructuur totaal anders dan Europa. Waar we hier gezegend zijn met slechts 2 technieken (GSM en UMTS) is het in de VS een warboel van verschillende incompatibele systemen.Een toestel bouwen voor alle netwerken is dus heel kostbaar, vandaar dat Apple een deal gemaakt heeft met 1 netwerkprovider en het toestel gebouwd heeft zodat het gebruik maakt van de functies van dát netwerk. Dus geen UMTS of EV-DO maar enkel edge. Dit heeft niets met het bestuderen van de concurrentie te maken maar puur met kostenbesparing én de exclusieve deal met AT&T

Tuurlijk, ook Apple weet dat EDGE niet optimaal is en dus wordt er geroepen dat Wifi dé oplossing is. Dat is helaas niet zo maar daar komt Apple vanzelf wel achter als ze het nog niet weten. Een EU versie zal echter zeker UMTS (en misschien HSDPA) krijgen.
Zoals Jobs meldt werkt Blackberry mail via edge, wifi is sneller dan 3g

Via een UTP-kabeltje kan het nog sneller. Ook dom dat ze daar niet aan gedacht hebben... :O
Lol, waarom niet gelijk dark-fibre?
Omdat het niet voor niets 'dark-fiber' heet? 8)7
Blijkbaar vergeten veel mensen dat de Iphone een Ipod video is met phone!!
Nou, voor een Ipod zit er wel erg weinig schijfruimte in. Vooral als je 'm ook voor video wilt gebruiken.
Amerika is heel anders op telefoon gebied.
Je hebt daar niet eens een systeem met sim kaarten

Je koopt niet een GSM, waar je dan een abbo aan toevoegt, maar je koopt een abbo waar je een telefoon bij past.

In europa werkt dat natuurlijk niet
PrePaid is toch nog altijd heel populair hier, en sinds dientsten zoals banxafe die je in staat stellen om anywhere anytime je krediet te verhogen van je prepaid hebben VELEN geen reden meer om met abbo te werken.
Je hebt gelijk dat er in Amerika meerdere systemen bestaan, maar er bestaat ook zeker GSM en dat werkt net als hier met een SIM kaart. Ook kun je met je Europeese GSM gewoon in Amerika bellen en gebeld worden, mits je telefoon GSM 1900 ondersteund (en welke doet dat tegenwoordig niet). Overigens was dat 4 jaar geleden ook al zo toen ik voor het laatst in Amerika was.
Ik kan je vertellen dat er zo goed als niemand is die een >€800 smartphone koopt met prepaid.
*steekt hand op*

iets mis mee?...
Anoniem: 223418
@g4wx329 juni 2007 14:20
in america werken zo wel met sim zo langzamer hand hoor :)
net als de ipod moet natuurlijk iedere applefan ook een iphone hebben, en verder iedereen die zichzelf trendy acht zal er ook graag een willen hebben, dus ja ik vind het niet verwonderlijk dat er mogelijk tekorten zijn.
alhoewel dat ook van de ps3 werd gezegd, en die kon ik op de dag van de release gewoon om 9 uur savonds nog bij de mediamarkt kopen mocht ik dat gewild hebben.

dus we zullen moeten zien.
Leuk die Nokia N95 reclame op de T.net site :+

Maarja, de mass zal het wel weer kopen omdat ze iSheep zijn.. Het is apple, het heeft de i van iPod en het ziet er leuk uit... Geef mij maar een product van een merk dat zich echt richt op een bepaalde markt waarvan je weet dat het goed zit.

Mn foon is dan ook een Nokia en heb ene Creative Zen Touch.
In de leeuwarder Courant staat vandaag het volgende bericht.
Apple Iphone onveilig voor zakenman
http://www.leeuwardercour...onomie/article2090745.ece
Onzinartikel. Ten eerste is de iPhone niet gericht op zakelijke toepassingen, en ten tweede is er afgezien van de Blackberry geen enkel apparaat dat wèl rekening houdt met de tekortkomingen die hier aan de iPhone worden toegeschreven.
en GPS who needs it koop een TOM TOM Go en je hept een navi met GPS
Ik zou het anders wel rete-handig vinden om ook navigatie in m'n telefoon te hebben (met Google maps, bijvoorbeeld).

Natuurlijk kun je een los navigatie apparaat kopen, maar waarom dan wel een muziek- en video speler inbouwen? Die kan ik dan ook wel los kopen.
Ik wil niet lullig klinken maar wat een onzin wordt hier allemaal rond geschreven.
In zo vere ik het weet krijg je in de VS geen korting op je toestel dus die €500,- voor het toestel is nog niet eens zo duur.
De Nokia n95 is nog duurder (los rond de €800,-) en wat dacht je van de Nokia 8800 die is bijna €1000,- los.
Er gaan sterke geruchten dat er een 3G versie uitgebracht wordt in Europa en dat Vodafone en T-Mobile de iPhone gaan verkopen, dat er nu geen 3G op zit is eigenlijk logisch want er is nauwelijks 3G te bekennen in de VS volgens mij helemaal niet maar EDGE is wel redelijk dekkend in de VS.
En de rest let maar op Apple brengt voor de iPhone een update, en een Europeese versie op de markt en GPS who needs it koop een TOM TOM Go en je hept een navi met GPS
Persoonlijk denk ik dat rond januari 2008 een telefoon op de Europeese markt zal komen met UMTS (of HSDPA), aangepaste camera (meer megapixels), voor de liefhebbers GPS.
En de Nokia n95 heeft maar 160Mb aan interngeheugen en die kan uitgebreidt worden door een SD kaart van maxinaal 2Gb de iPhone heeft minimaal 4Gb aan geheugen.
N95 pakt ook de MicroSDHC kaartjes van 4gig. Kaartjes van 6 en 8 gig zijn ook al aangekondigd.
Volgens de site van Nokia pakt hij alleen een SD kaart tot 2 Gb
http://www.nokia.nl/A4392021 of ik kijk er over heen. :)
Je krijgt in de VS ook korting op je toestel bij een abo. Bij een 2-jaars abo (niet de goedkoopste natuurlijk) zit er al snel $300 toestelkorting bij. Check maar bij www.wireless.att.com.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee