Jobs: 'Alleen Apple-software voor iPhone'

De iPhone zal uitsluitend software van Apple mogen draaien, heeft Steve Jobs deze week gemeld. Apple wil zo zorgen dat de iPhone voldoet aan de verwachtingen van de consument; toepassingen die de telefoon laten crashen moeten tot elke prijs geweerd worden.

iPhone 'Wij bepalen wat er op een iPhone terechtkomt', aldus Jobs, die tijdens de MacWorld-beurs zou hebben gezegd dat zelfs ringtones niet door derden geleverd mogen worden. 'We willen voorkomen dat iemand niet meer kan bellen omdat hij een leuk programma'tje van het internet heeft geplukt.' Eventuele third party-toepassingen zouden door Apple goedgekeurd moeten worden voordat ze op de telefoon terecht mogen komen, en naar alle waarschijnlijkheid zal Apple ook de distributie van alle content in eigen hand willen houden. Dit businessmodel lijkt erg restrictief, maar in feite verschilt het niet veel van de iPod/iTunes-combinatie, die het bedrijf geen windeieren heeft gelegd.

Ondanks de pda-achtige functionaliteit moet de iPhone volgens Jobs vooral als een nieuw soort telefoon gezien worden, en niet als een klein computertje. Diverse ontwikkelaars wezen er echter op dat de Safari-browser veel mogelijk maakt, vooral als er een Adobe Flash-speler wordt ingebouwd. Een andere beperking die stof deed opwaaien was het ontbreken van 3G-functionaliteit: de iPhone is voor zijn internetverbinding afhankelijk van WiFi-netwerken. Een mogelijke reden daarvoor zou zijn dat telco Cingular bezwaar maakte tegen snelle internettoegang, omdat gebruikers dan via goedkope voip-diensten in plaats van via het mobiele netwerk van Cingular zouden bellen. Jobs zou nog niet besloten hebben of Skype-achtige software voor de telefoon beschikbaar wordt, maar hij heeft de tijd: de iPhone verschijnt pas in juni op de Amerikaanse markt, en de rest van de wereld zal vermoedelijk tot 2008 moeten wachten.

Door René Wichers

Eindredacteur

12-01-2007 • 13:33

149 Linkedin

Submitter: SaturN

Bron: New York Times

Reacties (149)

149
149
85
29
7
45
Wijzig sortering
Anoniem: 140398
12 januari 2007 13:39
Ik voorspel dat er een week nadat het ding uit is al iemand is die er linux op draait. zonder beperkingen
Ik hoop het eigenlijk. Het leek me wel een leuke telefoon, vooral door de interface en het feit dat er een OS op stond dat vrij veel zou kunnen mogelijk maken.
Doordat enkel Apple er software voor zou kunnen maken worden dus veel van de potentiele mogelijkheden niet benut, of zal het erg duur worden.

Het valt mij eigenlijk zelfs op dat de meeste apparaten tegenwoordig nog het meeste door hun firmware worden beperkt in hun mogelijkheden.
Een voorbeeld zijn mp3-spelers zoals die van iRiver of de iPod's, waarvoor RockBox een alternatieve firmware is, die de features van de apparaten toch drastisch verhoogt (meer ondersteunde bestandsformaten, verschillende limiters voor tijdens opnames, plaatjes bekijken, stopwatch, spelletjes, en je kan zelfs je eigen plugins programmeren)

Helaas maken de meeste fabrikanten hun firmware niet openbaar, waardoor het ontzettend moeilijk is om met een project als rockbox te beginnen.
Ik betwijfel het. Je zult toch ook een driver moeten vinden voor het scherm, de GSM chip enz enz. Misschien kan iemand er een simpele linux versie op knallen maar zonder de driver ondersteuning heb je er niet veel aan.
Dat denk ik ook, maar dan kiest de consument dus zelf voor de voor en nadelen hiervan.

Ik blijf in eerste instantie bij de Apple software maar een uitstapje om doom te spelen op de iPhone is natuurlijk niet gek.
Apple kennende zullen ze wel één of andere beperking inbouwen dat dat niet kan, zie de iPod met Itunes.
dat ze nog durven spreken over iPhone!

nieuws: Cisco naar rechter om iPhone-merknaam

Ik zou toch beetje oppassen met dit soort vervelende restricties. Met iPods vind ik het al zeer irritant dat het gekoppeld is aan iTunes en Quicktime. Ze kunnen veel zeggen maar ik beschouw het als een nette vorm van mijn laptop vervuilen.

De gemiddelde gebruiker zal het echter een zorg zijn, die weten niet eens wat de mogelijkheden zijn. Zolans Apple netjes een scala aan games en beltones aanbiedt zal het niet zo'n probleem zijn.
Als derden echter beginnen aan goede content voor de iPhone, fijne software en grappige tooltjes......
krijg je hetzelfde als bij de PSP, waar de helft van de gebruikers zich alleen irriteren aan de restricties!


Niks voor mij iig
Ik snap niet wat dat met dit nieuwsbericht te maken heeft? Niemand verplicht Apple om haar mobiele platform open te maken hoor :)

Ik vind er wel wat voor te zeggen eigenlijk. Het is wel jamemr dat je zelf niet kunt knutselen, dat wel. Maar het staat wel garant voor hoge kwaliteit apps, die goed in de telefoon geintegreerd zijn denk ik.
Anoniem: 56887
@R4NCOR12 januari 2007 13:54
Als je die redenering volgt kan je ook stellen dat niemand Microsoft kan dwingen hun besturingsysteem open te laten voor 3th party bedrijven.
Het enige verschil tussen de situaties is het marktaandeel.
Het grote verschil hier is dat Microsoft jarenlang bedrijven heeft binnengelokt door hun software _wel_ open te stellen. Nu dat iedereen ervan afhankelijk is zou het afsluiten daarvan rampzalig zijn. Dat geldt echter niet voor Apples telefoon - niemand maakt er al software voor, niemand is ervan afhankelijk.

En waarom toch altijd overal Microsoft bijhalen? Ging het artikel niet over de iPhone? Microsoft maakt niet eens telefoons...
Wees blij, deze telefoon is Jamba vrij by design ;)
We hebben het hier wel over een telefoon/iPod apparaatje hoor. Ik ken zoveel telefoons waar je geen third party apps op kunt installeren. Waarom zou dat nu voor de iPhone wel moeten dan? Volgens mij kunnen ze dat prima zelf bepalen. Je kunt op je Creative Zen toch ook geen third party apps installeren bijvoorbeeld? :P
op sommige mp3 players wel...

die van iriver bv, daar ken je een linuxversie opzetten met zeer veel meer toepassingen dan de standaardbesturingsysteem..
@R4NCOR: Omdat men dat wel verwacht van een modern apparaat waar ze zoveel geld aan uitgeven, en wat zo 'cool' moet zijn...
Op de iPod kan je ook linux draaien & andere applications.
@Apache: Dat kan waarschijnlijk op de iPhone ook wel ;) Maar daar gaat het niet om, want dan vervang je het platform van Apple, waar het hier over gaat :)
@ Apache: op heel wat van de recentste iPods niet (Nano 2G bv. :().
Dat is dan ook het punt, de anti-monopolie wetgeving wordt maar van kracht als je een (quasi-)monopolie hebt :)

Niemand verbiedt jou om een OS te maken waar jij alleen de software voor mag schrijven. Maar vanaf dat je >90% van de markt bestrijkt zal je wel informatie moeten vrijgeven voor 3rd party developers.

Dus zolang Apple geen monopolie heeft op de GSM-markt zie ik niet dadelijk een probleem voor hen. Ik vermoed dat Jobs ook wel met een jurist zal gesproken hebben voor hij deze uitspraak deed :Z
Welke telefoons/computers waar je applicaties op kan installeren kan je geen 3rd party applicaties installeren?
Dit zou MS eens moeten zeggen, dat staat mvr Kroes meteen als een overspannen hoogstandje te flippen.
Xbox en Xbox360 kunnen officieel geen homebrew software draaien.
Get your facts straight:
http://msdn.microsoft.com/directx/XNA/default.aspx
Dit zou MS eens moeten zeggen, dat staat mvr Kroes meteen als een overspannen hoogstandje te flippen.
Xbox en Xbox360 kunnen officieel geen homebrew software draaien. Dat kan slechts met een mod-chip. Andere consoles hebben hetzelfde probleem.

Mijn SPV-C500 van Orange kon alleen Orange goedgekeurde software draaien totdat daar een truukje voor kwam.

Zo kan ik nog een hele zooi voorbeelden geven. Apple is zeker niet de eerste die dit doet en ze zullen ook niet de laatste zijn.
Volgens de US Department of Justice:

http://www.usdoj.gov/atr/cases/f3800/msjudgex.htm

is Microsoft wel degelijk veroordeeld als monopolist.
Anoniem: 162007
@nexhil12 januari 2007 14:04
Dit zou MS eens moeten zeggen, dat staat mvr Kroes meteen als een overspannen hoogstandje te flippen.
MS is een monopolist die aangetoond misbruik van haar positie heeft gemaakt. Dat kan je van Apple'siPhone moeilijk zeggen want het is nog niet eens verkrijgbaar..
voor gameconsoles bestaat dan ook geen officiële andere software, voor gsm's is dat anders, duizenden spelletjes, ringtones, sms-enhancers, smileymambojambo, enz

daar waar bedrijven als Jamba zo op teren, is dus helemaal uitgesloten... oké jamba heeft een slechte naam op dat gebied maar 100-en andere providers niet hé
Monopolist is iemand die de hele markt bezit, ni de enige aanbieder. Groot verschil.
Microsoft heeft een monopolie, hoewel dit geen zuiver monopolie is: er zijn ook andere aanbieders van software in de markt. Omdat het bedrijf echter een zeer sterke positie heeft op de software- en pc-markt, zijn veel consumenten gedwongen zich aan de keuze voor Microsoft-producten te houden die anderen (bijvoorbeeld scholen en bedrijven) hebben gemaakt. Ook wordt het overgrote deel van alle computerspellen alleen voor Windows en de spelcomputers uitgebracht, waardoor iemand die computerspellen speelt vrijwel gedwongen wordt een Microsoft-besturingssysteem aan te schaffen.
dan heeft intel dit ook gedaan (als je prijsafspraken bedoelt)
ik snap nog steeds niet dat MS geen programma's zou mogen leveren

stel, als MS morgen MSOffice een onderdeel maakt van Windows, maar de prijs blijft gelijk, wat is er dan verkeerd? de mensen kopen Windows en dus betalen ze voor het pakket
er is volgens mij pas misbruik als ze dan bv na 5 jaar Office er weer uithalen en er veel geld voor vragen
MS is een monopolist
Uhm.... weet je wel wat een monopolist is?

Mja?

Juist, een bedrijf dat als ENIGE een bepaadl product aanbiedt.

Microsoft is GEEN monopolist, maar niets meer en niets minder dan het bedrijf met het grootste marktaandeel op de OS-markt.

Dat maakt het nog geen monopolist, en geeft MS van nature een sterke dus machtige positie waarin het heel veel kan doen zonder voor z'n marktaandeel te hoeven vrezen.

Maar het klopt wel, wat door nexhil gezegd is.

Als Microsoft het zou doen, dan zou iedereen op T.net weer moord en brand geschreeuwd hebben.

Maar nu het lief en aardig Apple is dat het aankondigd, dan heeft Apple het volste recht dat te doen.

Tweakers.net, the number 1 HYPOCRISY site.
@decibell
en de positie van ipod tegenover anderen??
[reactie op sopsop] "Get the facts... Bij Microsoft kun je homebrew software draaien... Waar je dan $100 voor moet lappen... En die je alleen kunt delen met mensen die ook die $100 gelapt hebben... Je kunt er geen geld mee verdienen... Dus wordt het Microsoft? Of toch maar PlayStation 3?" :+
Anoniem: 162007
@nexhil12 januari 2007 19:27
@decibell
en de positie van ipod tegenover anderen??
De iPod heeft inderdaad het grootste marktaandeel van mp3-spelers, maar maakt Apple het de concurrentie onmogelijk om ook te kunnen functioneren? En dan bedoel ik op de Embrace, Extend and Extinquish-manier van MS:

http://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend_and_extinguish
De iPod heeft inderdaad het grootste marktaandeel van mp3-spelers
Bron? Want ik geloof daar echt helemaal niks van.
denk ook niet dat je microsoft hoort schreeuwen als je toch maar linux installeerd...
en volgens mij maakt microsoft het ook niet onmogelijk om linux opj e pctje te draaien...
dus de argumenten die je aanhaalt zijn niet correct.

Microsoft legt restricties aan wat je IN hun besturingsysteem kunt...
maar volgens mij moet je ook Itunes gebruiken om je Ipod aan de gang te krijgen.. dus eigenlijk zijn ze hetzelfde bezig...

het enige verschil is, en daar doelen de meeste mensen ook op, dat veel mensen afhankelijk zijn van Windows. en dat niet van een Ipod zijn.. maar aan die afhankelijkheid kan MS ook niets doen...

wanneer gaan we phillips aanklagen omdat we allemaal afhankelijk zijn van lampen, en omdat ze nogsteeds geld voor die dingen vragen...

als je alle dingen exact gaat afwegen, word het heel moeilijk om MS of een ander bedrijf echt zwart te maken...
maar als we lekker subjectief gaan vergelijken, en dat kunnen wij tweakers goed, is bill gates nog een grotere dief dan DB Cooper...
Anoniem: 19902
12 januari 2007 13:40
Dat is inderdaad lastig, dan vervalt meteen de optie voor TomTom om er hun navigatiesoftware op te draaien. Jammer!
ze kunnen hun software toch laten testen/verifieren/certificeren door apple en het dan als 'Works with iPhone' software beschikbaar stellen voor de consument?
En natuurlijk kost het verifieren geld, zoals al die andere Ipod prulleria.

Apple probeert gewoon geld te verdienen,
op zich wel logisch, maar de alternatieven zijn wijdverspreid beschikbaar en kosten ook nog eens een stuk minder.
op zich vind ik dat MS dit ook zou mogen doen, sommige rommel in de winkel is zo slecht gemaakt dat het niet zou mogen verkocht worden!

als een bepaalt pakket dan je Windows installatie onklaar maakt, wie gaat er dan voor opdraaien? idd de consument (niet iedereen kan dit zelf namelijk)
Dat vind ik weer zo misselijk aan Apple, altijd die bundlingpraktijken en het sluiten van standaarden om zo een monopoliepositie onder de eigen klantenbasis te creëeren.
En ergelijker nog.. ermee wegkomen :P
Inderdaad, de klanten vinden het vaak juist leuk dat ze alleen Apple spul hebben. Dat moet ook kunnen, maar als het de enige optie is, dan is dat jammer. Persoonlijk denk ik niet dat het in dit geval een slimme move is.
Face it, dat is gewoon onderdeel van de Apple cultuur, en dat is het altijd al geweest. Het is ook juist een van de redenen dat Apple zo populair is: je bent als gebruiker in zekere zin beperkt is je keuzes, en bent daardoor ook vaak wat duurder uit, maar er staat tegenover dat het platform zeer stabiel is. En Apple komt eigenlijk altijd met zulke toffe programma's dat veel mensen weinig anders nodig hebben.

Kortom, to each his own. Veel tweakers gebruikers blijven liever bij Windows/Linus/Unix of whatever, mac gebruiker nemen wat minder keuzevrijheid op de koop toe voor zorgeloos computeren. En zolang Apple geen monopolist is zie ik hier niet het probleem van in.

Ik word BTW wel een beetje moe van al dat gezeur over de keuzevrijheid van de consument en al die rechtzaken (ja, ook die tegen MS), het lijkt wel of er vanuit gegaan wordt dat iedereen een IQ van 20 heeft en dat de grote fabrikanten alle boeven zijn. Mensen mogen zelf wel eens wat verantwoordelijkheid nemen!
Zoals Jol65 al zeg, moest er in de titel Microsoft gestaan hebben, stonden hier nu al 10-tallen flames en links naar EU-rechtzaken.
Staat er Apple, dan is het direct een goed initiatief om de kwaliteit van het product te garanderen.

Misschien moeten ze op hun telefoon een OS draaien die niet kan crashen door er een niet gesignede ringtone op te installeren. ;)
Microsoft is een monopolist, Apple niet.
Als de iPhone vendor lock-in niet bevalt, koop je een andere PDA/Telefoon.
Bij Microsoft producten waarbij je ongewenst een hele hoop spullen extra door je strot geramd krijgt, is er vaak geen zinnig alternatief. Om alsnog zoveel mogelijk marktwerking mogelijk te maken in zulke gevallen, hebben overheden regels gemaakt, die dus inderdaad alleen voor monopolisten gelden.
Inderdaad is het dus zo dat Apple dingen mag die Microsoft niet mag. Gelukkig doen overheden tegenwoordig zelfs hun best om deze regels daadwerkelijk toe te passen. Jammer voor Microsoft, goed voor alle anderen.
Als Windows je niet bevalt, zeg je er maar Linux op. Of is dat geen zinnig alternatief? ;)
Maar laten we die discussie maar even opzij zetten...

Geeft toe dat het ofwel:
- redelijk arrogant is dat zij bepalen wat jij met je telefoon mag
- een vrij matig OS moet zijn als je zelfs geen eigen ringtone mag/kan installeren :)
Anoniem: 88387
@Fire6912 januari 2007 16:15
er staan toch ook al een heleboel berichtjes die apple flamen?

persoonlijk begrijp ik apple volkomen; een telefoon moet het doen en je wilt geen spyware ed. op je telefoon hebben die de boel verstoord.

ongetwijfeld zal iemand een hack vinden voor de iphone en zal de tweakers/mod community (voor eigen risico) ook voldoende aan zn trekken komen.

gewone mensen zijn graag bereid iets meer te betalen voor 'works with iphone' certified software. gegarandeerde kwaliteit, stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid!
Ik vind het een logische, en goede beslissing van Apple.
Door de koppeling eigen software/eigen hardware te verdedigen, voorkom je dat derden je hardware verkl*ten door slechte software te schrijven. Kijk bv. naar Apple-computers met OS X erop: beide gemaakt door Apple, en vergelijk dan met gelijk welke pc, waar 1000-en verschillende stukken hardware voor bestaan, en een besturingssysteem gemaakt door nòg een andere firma.

Zelf weten ze best hoe hun systeem werkt, en kunnen ze er dus ook optimaal gebruik van maken.

Voor de zakelijke markt is dit trouwens geen probleem, aangezien iPhone's eerder bedoelt zijn voor consumenten imo (ze gebruiken bv. geen bedrijfsserver voor email-verkeer, maar gewoon webmail)

En wees maar zeker dat Apple voor die consumenten allerlei 'coole' programma'tjes zal uitbrengen, ik verwacht bv. al PhotoBooth-effecten voor die camera :P
Consumenten die 600 euro voor een mobiel gaan uitgeven, vind ze maar eens. In die prijsklasse zit je dik in het zakelijke segment, maar zonder Exchange/blackberry push-mail functionaliteit wil tegenwoordig niemand meer een smartphone.
iPhone heeft pust-email ondersteuning. En de eerste iPods kosten ook >600 dollar, het is erg waarschijnlijk dat Apple min of meer dezelfde strategie gaat volgen.
(en die 600$ iPods hadden geen kleurenscherm, laat staan een ruim touchscreen met video, belfunctionaliteit laat staan visual voicemail, en wogen waarschijnlijk ook nog het 3-voudige...)
En kijk wat er van die ongelooflijk dure iPods is geworden, zonder 3rd-person software...
Door de koppeling eigen software/eigen hardware te verdedigen, voorkom je dat derden je hardware verkl*ten door slechte software te schrijven.
Heb jij Nokia, SE, Samsung ... ooit al horen klagen dat hun telefoons verknoeid worden door slecht geschreven Java-apps?

Je voorkomt trouwens ook dat derden betere programma's dan die van jezelf schrijven en met jouw omzet gaan lopen ...
Het ding is NIET bedoelt als computer (quote Steve), maar wel als mobieltje en iPod tegelijk.
En videospeler ;)

Een computer moet 3-rd party software kunnen draaien, en Java-apps draaien op een VM, en daarover is nog niets gekend van de iPhone. Dus het is best mogelijk dat die ondersteuning er wel in komt, en zoniet, why care?

De basic-smartphone stuff zit er toch standaard op: kalender, rekenmachine, email, agenda, sms... wat voor programma heb je dan nog nodig?
(Google Maps lijkt me trouwens wel leuk op een GSM! - gelukkig heeft de iPhone dat ;-)
Dat gaat nog voor leuke problemen zorgen door andere fabrikanten totaal uit te sluiten.

Dit is echt zo arrogant van Apple, maar goed, applefans geven daar waarschijnlijk niet zo veel om en de rest zal wel een telefoon kopen met windows mobile erop.

Aan de andere kant kun je het ook zien als een zwakte van Apple. Ze kunnen het OS van de telefoon niet eens zo bouwen dat de basic functies worden gegarandeerd (het bellen).

Slechte zaak imho.
De enige mogelijke reden zou kunnen zijn dat de iPhone CPU geen MMU heeft, dan kan je kernel en user apps niet van elkaar gescheiden houden.
Het lijkt er echter op dat het hier gewoon een marketing beslissing is.
Anoniem: 129948
@TERW_DAN12 januari 2007 16:15
Nou deze applefan wordt met de dag minder enthousiast. Ik merk dat het bij apple heel snel een andere kant opgaat dan voorheen. Er is steeds minder open source en de producten worden steeds beperkter. Wordt eens tijd om die linux bak weer aan het rammelen te krijgen...
Anoniem: 188080
@TERW_DAN12 januari 2007 13:49
Aan de andere kant kun je het ook zien als een zwakte van Apple. Ze kunnen het OS van de telefoon niet eens zo bouwen dat de basic functies worden gegarandeerd (het bellen).
Die smoes geloof je toch zeker zelf niet? Natuurlijk kunnen ze dat. Je moet als Jobs alleen wel een excuus hebben om te voorkomen dat het Reality Distortion Field verdampt. The guy is full of crap als ie zegt dat het "verbieden" van software van derden op die Foon voor de "zekerheid" is.

Of ze hebben gewoon een foon met erg lage specs die snel gruwelijk traag wordt als er teveel software op draait.
Die smoes geloof je toch zeker zelf niet? Natuurlijk kunnen ze dat.
Zal ook vast wel, maar als we apple moeten geloven zijn ze dat dus niet :P
Of ze hebben gewoon een foon met erg lage specs die snel gruwelijk traag wordt als er teveel software op draait.
Dat zal ook kunnen. De software die erop draait is toch behoorlijk zwaar dus hij zal wel snel gruwelijk traag worden als er teveel 3rd party software opstaat en ze dat op deze manier proberen te verhullen.
Anoniem: 194066
@TERW_DAN12 januari 2007 17:37
Kijk eerst eens de keynote van Steve Jobs voordat je met dit soort opmerkingen komt...

De iPhone komt toch in juni naar Amerika en nog in 2007 naar Europa (Q3 of Q4 dacht ik toch echt te zien in de keynote, niet zoals het nieuwsbericht beweerd pas in 2008). In Azië is komt hij wel pas in 2008.

Weet iemand trouwens wat over de mogelijkheid van importeren wat betreft de iPhone? Gaat dit werken (zo ja, ook de extra functies zoals de voice mail) via onze providers? Of werkt het echt pas vanaf Q3/Q4?
Mijn vader zou dit ding namelijk graag importeren denk ik zo :Y)

O+ iPhone O+
Dat ze direct alles moeten verbieden. gewoon een resetfunctie als het misgaat en hij werkt weer. kan toch niet zo moeilijk zijn voor apple?
Windows heeft ook een reset-functie (Systeemherstel en herinstalleren).
En daar gaat ook vaak heel wat mis.

Toch zijn er héél wat gebruikers die die functie liever niet gebruiken - logisch ook, dingen horen nou eenmaal niet stuk te gaan.
Ik vraag me af wat EU hiervan vind. Wij bepalen...
Apple ontwikkelt toch de iPhone?

Stel, jij ontwikkelt een een nieuw type racestuur. Mag ik dan als consument bepalen dat het linker pedaal roze is en het rechterpedaal geen functie mag hebben? :+
Onzin.

En in principe, ja, jij mag zoveel als je wilt aan je auto versleutelen vermits het niet in strijd is met de wet.

Als jij voortaan met je linkerpoot wilt remmen, dan moet je dat vooral doen.

ALS je auto maar kan remmen op de door de wet voorgeschreven manier.

Een anker uitwerpen is dus GEEN optie.
@DaMarcus:
Wat mij betreft niet. Het is toch jouw eigendom? Zoalgn je niet aan hun software zit te hacken, of andere zaken die in strijd met de wet zijn, mag jij bepalen welke software er op komt. Althans, dat vind ik......
Tuurlijk niet...

Als apple zegt, je kan er niet zelf software opzetten, dan kan dat niet.. Als een auto fabrikant zegt dat je met de auto niet kan vliegen, mag dat toch ook? Hoeft toch ook geen vliegfunctie ingebouwd te worden?? Zolang Apple maar zegt dat dit niet mogelijk, is er niks aan de hand. Dan koop je het product niet...
Nee, maar Apple mag toch zelf bepalen welke software op de iPhone mag draaien?
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee