Apple wilde in juni zowel de iPhone als het 'Leopard'-besturingssysteem uitbrengen. De ontwikkeling van de telefoon ligt nog altijd op schema, maar de nieuwe OS X-versie zou pas in oktober op de markt verschijnen.
In een verklaring meldt Apple dat de iPhone wordt aangedreven door 'de meest geavanceerde software die ooit op een mobieltje is aangetroffen'. Die programmatuur bleek echter zo complex te worden, dat extra mankracht op het project moest worden gezet om de releasedatum in juni te halen. De benodigde softwarespecialisten werden in eigen huis, om precies te zijn: in het OS X-team, gevonden. Het werk aan Leopard liep daardoor maanden vertraging op: het programmeerwerk ligt weliswaarop schema, maar omdat de quality assurance engineers met de iPhone aan de slag moesten, durft Apple niet te garanderen dat OS X 'de kwaliteit die van ons verwacht wordt' kan bieden. Daarom is besloten om Leopard pas in oktober uit te brengen. Op Apples Worldwide Developers Conference, waar het besturingssysteem oorspronkelijk gelanceerd zou worden, zullen de bezoekers een bètaversie krijgen om de pijn van het wachten te verzachten. 'Soms moet je keuzes maken', berust Apple in het uitstel.
Niet iedereen is echter even blij met de vertraging van OS X. Volgens diverse critici heeft Apple met de Apple TV en de iPhone te veel werk op zijn schouders genomen. Dat de iPhone, zoals Apple zelf zegt, een 'revolutionair en magisch product' zal zijn, moet bovendien nog blijken: het mobieltje moet zichzelf eerst nog maar eens zien te bewijzen. Ondertussen zal Leopard pas na het voor Apple belangrijke derde kwartaal verschijnen, waarin traditioneel veel Macs aan studenten en scholieren verkocht worden. De beslissing om op het nieuwe product in te zetten en de OS X-gebruikers te laten wachten is een 'grote gok' - al is de zet, nu 'Computer' uit de bedrijfsnaam is verdwenen, ook weer niet helemaal onverwacht. Erger is dat Leopard pas in het nieuwe boekjaar, dat in oktober begint, zal verschijnen. De winst in het huidige fiscale jaar zal daardoor een deuk oplopen. Hoewel - of misschien wel juist omdat - investeerders in de afgelopen jaren nauwelijks met vertragingen bij Apple rekening hoefden te houden, verloren de aandelen van het bedrijf dan ook subiet twee procent van hun waarde.