Apple iPhone zorgt voor vertraging Leopard

Apple wilde in juni zowel de iPhone als het 'Leopard'-besturingssysteem uitbrengen. De ontwikkeling van de telefoon ligt nog altijd op schema, maar de nieuwe OS X-versie zou pas in oktober op de markt verschijnen.

Apple iPhone In een verklaring meldt Apple dat de iPhone wordt aangedreven door 'de meest geavanceerde software die ooit op een mobieltje is aangetroffen'. Die programmatuur bleek echter zo complex te worden, dat extra mankracht op het project moest worden gezet om de releasedatum in juni te halen. De benodigde softwarespecialisten werden in eigen huis, om precies te zijn: in het OS X-team, gevonden. Het werk aan Leopard liep daardoor maanden vertraging op: het programmeerwerk ligt weliswaarop schema, maar omdat de quality assurance engineers met de iPhone aan de slag moesten, durft Apple niet te garanderen dat OS X 'de kwaliteit die van ons verwacht wordt' kan bieden. Daarom is besloten om Leopard pas in oktober uit te brengen. Op Apples Worldwide Developers Conference, waar het besturingssysteem oorspronkelijk gelanceerd zou worden, zullen de bezoekers een bètaversie krijgen om de pijn van het wachten te verzachten. 'Soms moet je keuzes maken', berust Apple in het uitstel.

Apple MacOS X 10.5 Leopard (klein) Niet iedereen is echter even blij met de vertraging van OS X. Volgens diverse critici heeft Apple met de Apple TV en de iPhone te veel werk op zijn schouders genomen. Dat de iPhone, zoals Apple zelf zegt, een 'revolutionair en magisch product' zal zijn, moet bovendien nog blijken: het mobieltje moet zichzelf eerst nog maar eens zien te bewijzen. Ondertussen zal Leopard pas na het voor Apple belangrijke derde kwartaal verschijnen, waarin traditioneel veel Macs aan studenten en scholieren verkocht worden. De beslissing om op het nieuwe product in te zetten en de OS X-gebruikers te laten wachten is een 'grote gok' - al is de zet, nu 'Computer' uit de bedrijfsnaam is verdwenen, ook weer niet helemaal onverwacht. Erger is dat Leopard pas in het nieuwe boekjaar, dat in oktober begint, zal verschijnen. De winst in het huidige fiscale jaar zal daardoor een deuk oplopen. Hoewel - of misschien wel juist omdat - investeerders in de afgelopen jaren nauwelijks met vertragingen bij Apple rekening hoefden te houden, verloren de aandelen van het bedrijf dan ook subiet twee procent van hun waarde.

Door René Wichers

Eindredacteur

13-04-2007 • 09:58

110 Linkedin

Submitter: Alfredo

Bron: TUAW

Lees meer

'Geen Flash of Java op iPhone' Nieuws van 22 juni 2007
'Quanta gaat iPhone 2 bouwen' Nieuws van 30 mei 2007
3G-iPhone mogelijk al begin 2008 Nieuws van 24 februari 2007
Apple en Cisco staken iPhone-strijd Nieuws van 22 februari 2007
Eerste Chinese iPhone-kloon opgedoken Nieuws van 31 januari 2007
'Apple Computer' wordt 'Apple' Nieuws van 10 januari 2007
Apple iPhone officieel gepresenteerd Nieuws van 9 januari 2007

Reacties (110)

110
109
50
1
0
48
Wijzig sortering
ik denk dat ze ook aan de gui gaan werken. veel mensen kiezen vista alleen al voor de eye candy. nou heeft osx ook al een hoge mate van eye candy maar vista is toch net even wat meer opgepimpt. nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat vista beter is, iedereen weet dat vista veel slechte rip-offs van osx heeft. maar dat boeit de gemiddelde gebruiker niet vooral. vooral de windows xp gebruiker, voor hun is het allemaal nieuw. als het maar mooi is. ik hou het toch bij osx tis gwoon bter :P
Ik heb de state of the union bekeken. Hierin werden prorgrammeurs ingelicht over de nieuwe features achter de schermen.
Wat je ziet is dat apple dik onder de motorkap heeft lopen sleutelen. Het hele systeem is getweaked op multi-threading. Er zijn een heleboel nieuwe api's bij die het programmeurs makkelijker maken eenvoudig visuele spectakels in 2d/3d in te bouwen in hun applicaties, voor data opslag en verwerking en meer van dat soort dingen.

Eye candy zal niet hun belangrijkste verbetering zijn omdat het verder niet veel toevoegt aan wat het systeem nu al heeft.
Ik denk voornamelijk performance van het systeem in het algemeen en beschikbaar stellen van goede api's zodat de programma's van 3e partijen beter en uniformer zullen werken onder osx.
hier heb je ook gelijk in maar dat is iets waar tweakers warm voor lopen, mensen die daar allemaal geen verstand van hebben en alleen werken met office applicaties vinden dan eye candy aantrekkelijker dan een voor hun vergelijkbaar os zonder al die eye candy(in mindere mate).
De api die apple bouwt voor developers zal zeker iets zijn waar gebruikers wat van merken. Niet direct als een feature van het os maar wel in de gebruikerservaring.
Applicaties zullen veel beter op elkaar aansluiten en meer uniform aanvoelen. Het os en de applicaties zullen sneller draaien en een betere werkomgeving geven.

Dit was ook al zo met de overgang van 10.2 naar 10.3. Toen is mijn iBook 500 MHz met 384 Ram opeens gigantische sneller gaan werken. Bij 10.4 nam het iets af maar niet veel en daar werkte expose e.d. ook op.

Nu verwacht ik niet dat 10.5 mijn ibook nog beter zal maken (heb ondertussen een macbook). Maar het zal er voor zorgen dat de gebruiker meer kan met zijn 'oude' hardware wat de duurzaamheid van de mac's verhoogt.

Terwijl je bij windows alleen maar meer hardware moet aanschaffen waarje me minder kan.
Ik was ook niet echt positief over OSX, totdat ik de State of the Union zag. Er is echt enorm gesleuteld aan de core services en de diverse API's. Default 64 & 32 bit ondersteuning is ook erg stoer. Voornamelijk de Xcode presentatie is leuk om te zien.

Kan niet wachten op de WWDC '07 :9

Tiger is momenteel al een fantastisch systeem wat zich prima kan meten met Vista. Leopard wordt gewoon nog veel beter.
Het is al een publiek geheim dat Apple hier mee bezit is... Een andere feature is timemachine die behoorlijk handig kan zijn.
Ooit al eens aan gedacht dat "TimeMachine" = "Volume shadow copy"? (XP-2003-Vista)

En dat Timemachine een rip-off is van GoBack (Norton).

Oh wacht Apple jat natuurlijk nooit...
Werk je zelf met OSX? Het is natuurlijk (bijna) onmogelijk om een geheel nieuw concept voor backup te introduceren. Gezien de interface en het gebruiksgemak vind ik Time Machine echt een geweldige aanvulling op de standaard software in OSX.
"TimeMachine" = "Volume shadow copy"
"TimeMachine" = "Volume shadow copy" met goede interface.

Kijk maar eens op de site van Apple bij de sneakpreview van timemachine.
Uiteindelijk zijn het gewoon backup applicaties, en die heeft ook Norton niet verzonnen..
Timemachine = Volume shadow copy? Laat jij mij even zien in welke ms-apps je geintegreerd een record selectief kunt restoren?

Mocht die vraag wat te complex zijn: stel, ik heb drie maanden geleden in outlook een contactpersoon gewist. Die wijziging wil ik nu opzoeken en ongedaan maken. Hoe doe ik dat vanuit outlook? Niet dus. Je kunt met vsc hooguit een backup opgraven waar dat record nog in zit (hoe gaat je dat opzoeken? trial en error?), vervolgens die versie terugzetten (lees: handmatig aan de configuratie van outlook frotten) het desbetreffende record in je actuele datafile zetten en je oorspronkelijke config weer terugzetten (lees nog eens handmatig aan de config van outlook frotten). Zoals polarbear al zegt, kijk eens naar de preview. En zoals cc en bcc zeggen: backup en restore is niets nieuws. De mate van eenvoud en bruikbaarheid is wel nieuw en dat is wat voor de meeste gebruikers het verschil maakt.
Ze kunnen beter het toestel uitstellen en zorgen dat het UMTS ondersteund. Denk dat ze zonder UTMS geen kans maken om binnen te komen in de zakelijke markt (zeker zonder Blackberry, Visto of Exchange ondersteuning). En voor de gemiddelde consument zal het toestel te duur zijn. (los van de Apple-fans)
Ik vraag me af of de zakelijke markt echt UMTS nodig heeft. EDGE is snel genoeg en de meeste van mijn zakelijke klanten blijken al heel gelukkig met GPRS. Het gaat hen voornamelijk om email - uiteindelijk simpele platte tekst. Geen filmpjes, geen enorme bestanden etc.

Kleinzakelijk is GPRS/EDGE ook een stuk interessanter stomweg omdat een flatfee UMTS abonnement serieus veel geld kost.

De iPhone ondersteunt EDGE en dus ook GPRS. Het is alleen jammer dat Nederlandse telco's EDGE links hebben laten liggen (op Telfort na) terwijl elk GPRS netwerk zo simpel te upgraden is naar EDGE. Misschien dat door druk vanuit de markt de telco's doet dwingen om toch die upgrade uit te gaan voeren. Gelukkig is men in het buitenland een stuk verder met EDGE.
EDGE is een gepasseerd station! De techniek leunt op verouderde systemen die voor het jaar 2013 dienen te worden uitgefaceerd. EDGE is namelijk een GSM implementatie en GSM is tegen die tijd exit...

UMTS heeft meer zekerheid voor de toekomst. De vergunningen lopen twee en een half jaar langer door en tegen die tijd zullen ze waarschijnlijk worden verlengd. Daarnaast kan UMTS met HSDPA door groeien en is het een goede concurrent voor WiFi/WiMax netwerken als die ooit van de grond komen ??

Daarnaast is EDGE niet iets wat je zo maar aan zet! Net als UMTS heb je er ten eerste hardware voor nodig en als je die hardware hebt moet je nog een vermogen uitgeven aan software om het aan de praat te krijgen! Operators investeren dat lieven in UMTS en daar geef ik ze geen ongelijk in.
EDGE is een gepasseerd station! De techniek leunt op verouderde systemen die voor het jaar 2013 dienen te worden uitgefaceerd. EDGE is namelijk een GSM implementatie en GSM is tegen die tijd exit...
Mja en hoeveel iPhones van de eerste generatie worden er in 2013 nog gebruikt denk je?
Het is alleen zo jammer dat je UMTS lang niet overal kunt ontvangen...
EDGE is een software upgrade van het GPRS netwerk en het plaatsen van een edge transceiver in iedere cell (deze transceiver kan ook GSM afhandelen). Da's alles.
Inderdaad, UMTS is een heel ander verhaal.

Daarnaast kan EDGE ook al snelheden bieden tot 1 Mbps, vergelijkbaar met UMTS. De toestelletjes zijn er genoeg in de markt, alleen het netwerk in Nederland ondersteunt het niet meer.

Qua investeringskosten weet ik het niet, maar 2013 is nog 7 jaar... Wel is er een economische probleem: zouden de Nederlanse telco's EDGE doorvoeren dan wordt het voordeel van UMTS al snel een stuk minder groot, terwijl men nu nog exorbitante bedragen durft te vragen voor UMTS.Jij noemt gsm-systemen verouderde systemen, ik noem het huidige systemen: we moeten er nu mee werken, het is proven-technology van een zeer behoorlijke kwaliteit.

Daarnaast, in 2013 behoeft de techniek niet uitgefaseerd te zijn, het enige dat dan gebeurt is dat de licenties verlopen en in 2013 de frequenties opnieuw verdeeld kunnen worden.
Lach niet, maar ik heb hier nog steeds zo'n goud kleurige Nokia 6310i. Een model uit 2001. In mijn beleving is het helemaal niet zo gek om 5 jaar (of langer) met 1 mobieltje te doen.
Die extra transciever geld niet altijd !!! Er zijn systemen waarbij je het gehelen base station moet vervangen om EDGE aan te kunnen bieden. Dit zijn meestal wat oudere base stations! Verder lift het inderdaad mee op het bestaande GPRS netwerk alleen dat zal je ook flink moeten uitbreiden om het extra verkeers aanbod te kunnen verwerken.

Operators investeren daarom liever in UMTS omdat dit op de langere termijn toekomst vaster is. Daarnaast zullen de UMTS vergunningen wel worden verlengd aan het einde maar voor GSM geef ik weinig kan! Tegen die tijd zullen de operators staan te springen om UMTS900 uit te rollen en dat gat ten kosten van GSM... Rond 2013 is echt het einde aan gebroken voor GSM ......
GPRS is zeker genoeg voor mails etc. maar de meeste mensen willen UMTS omdat het kan. En aangezien de concurent het wel aanbiedt (volgens mij zit UMTS zelfs in de meeste budgettelefoontjes) is het een enorm gemis.
De gemiddelde consument is dan ook niet de doelgroep van de iPhone. In hun eerste presentatie over de iPhone waren ze heel duidelijk: 1% marktaandeel eind 2008.

Dat iedereen doet alsof Apple verwacht marktleider in telefoons te worden snap ik niet. Apple heeft geen enorme niet te halen verwachtingen voor de komende 2 jaar. :)
1% marktaandeel is juist ontzettend ambitieus met maar 1 heel duur model. Nokia heeft 35% marktaandeel en daar zo'n 90 verschillende toestellen voor.
Jezus hou nou eens op met dit soort onzin.. Er is alleen nog maar wat bekend over de US versie. Daar doen ze geen UMTS, omdat dat netwerk bijna nergens te ontvangen is, in tegenstelling tot EDGE.

Ik ga er dan ook vanuit dan in Europa er een 3G variant komt... dit soort reacties zijn gewoon weer reinste onzin van mensen die maar een half verhaal kennen.
Schijnbaar ken jij wel het hele verhaal? Zou je daar de bron van willen delen?
Ik zeg toch dat IK er vanuit ga... ik zeg niet dat het zo is.. en heb dus ook geen bron. Maar men gaat hier meteen er vanuit dat het in Europa ook alleen maar EDGE wordt. Ik leg alleen uit waarom Apple in de states voor EDGE heeft gekozen, en waarom ik denk dat ze hier voor een 3G variant zullen kiezen.
De versie 1 die in het najaar naar Europa komt, zal geen G3 - UMTS ondersteunen. Daarvoor zal je moeten wachten op versie 2 van de iPhone die is aangekondigd voor begin 2008.

Ik vind de keuze voor EDGE helemaal niet zo gek omdat de meeste netwerken in de wereld GPRS / EDGE ondersteunen en het ook actief wordt gebruikt. UMTS is een stapje hoger maar heeft nog lang niet de dekking van GPRS / EDGE.
Sterker nog, ik heb ergens gelezen dat de 2e release van de iPhone een 3G toestel zal zijn. Dus met UMTS. Ik ga ff zoeken of ik dat linkje nog ergens heb.

* gevonden ;)
nieuws: 3G-iPhone mogelijk al begin 2008>[URL=http://tweakers.net/...ne mogelijk al begin 2008</a>

http://www.youtube.com/watch?v=_PmIHm8s2hA&eurl
Het is een goede keuze van Apple. Beter één heel product, dan twee halve producten. Daarnaast is met de iPhone natuurlijk bakken meer geld te verdienen: meer marge en meer spin-off (accesoires, extra software en diensten). Daarnaast brengt het Apple veel (gratis) PR, goodwill en omzet.
Wat jij een goede keuze vindt, vind ik juist een slechte keuze. Niemand zit te wachten op de iphone, zoals het bericht al vermeld. De iphone moet zich nog helemaal bewijzen. Natuurlijk, die telefoon ziet er schitterend uit, en wereldwijd worden inderdaad heel wat mobieltjes verkocht, maar....

Door het uitstellen van Leopard, zullen heel wat studenten, mogelijke switchers van een PC naar een Mac alsnog voor een PC systeem in plaats van voor een Apple Macintosh te gaan de komende maanden.

Want uitstel van Leopard, zal waarschijnlijk ook uitstel betekenen voor een hele range van nieuwe Apple computers. Een flink aantal van hun computers zijn op dit moment outdated... denk maar aan de iMac range en de Mac Mini.... en naar alle waarschijnlijkheid de introductie van de Mac Mini Pro.

Oftewel, het lijkt er op alsof Apple zich niet meer wil bekommeren om hun core business en dat lijkt mij voor zo'n organisatie een kwalijke zaak.
Dan heb jij het nieuws misschien niet gevolgd? Er zitten juist heel erg veel mensen op de iphone te wachten. Dat jij en ik daar niet op zitten te wachten is niet hetzelfde als dat niemand er op zit te wachten.

Daarnaast overschatje de invloed van Leopard op het aantal verkochte PCs. De meeste mensen die een Apple kopen weten denk ik niet eens het verschil...
Natuurlijk wachten de apple fans op de iphone, maar daarbuiten zijn er weinig mensen die echt op deze GSM zitten wachten. Apple fans kopen alles, zet een apple logo op een iDrol en ook dat zullen ze kopen.

Net zoals deze iRaq:
http://www.youtube.com/watch?v=AGHty_S0TU0
idd, daar waar velen nog nét een iPod 30gb kochtten na lang sparen... zal er geen iPhone voor 500 bux worden gekocht., zeker niet als die minder geheugen heeft

[mijn speculatie]

laat staan de iPod Nano-bezitters... bovendien zit je weer vast aan dat hele Apple-gebeuren en nu ook Cingular, waar ik persoonlijk al helemaal geen voorstander van ben... mobiel surfen is reteduur en dus vallen zowat 50% van de functies weg van de iPhone voor de spaarzame klant.

zakenmensen zullen hem ook niet direct kopen omdat het ding (imo) niet professioneel overkomt... en zo met apple geïntegreerd is... en daar zoveeeel bedrijven helemaal niet met apple werken, wordt het ook op deze markt een nicheproduct.

imo konden ze zich veel beter op OSX leopard richten als hoogste prioriteit. want ik ken nu zoveel mensen die wachten met een mac te kopen nét omdat ze weten dat er iets nieuws gaat komen...

[/mijn speculatie]
Natuurlijk wachten de apple fans op de iphone, maar daarbuiten zijn er weinig mensen die echt op deze GSM zitten wachten. Apple fans kopen alles, zet een apple logo op een iDrol en ook dat zullen ze kopen.
Als je de reacties op sites als Fok! en GeenStijl had gelezen toen er een topic over de iPhone was geplaatst, zal er juist veel vraag zijn naar de iPhone. En je merkt aan de reacties dat deze bezoekers over het algemeen geen Mac gebruikers zijn, maar 'gewone' consumenten.

Één ding weet ik zeker: de iPhone zal ondanks de hoge prijs zeer goed verkopen, helemaal als Apple ook nog reclames gaat maken. Zelf ga ik rustig 1 of 2 generaties (en prijsdalingen) afwachten voor ik de mijne aanschaf. Vergeet niet: de iPod vond men bij introductie ook duur en weinig bieden qua functionaliteit, maar is toch een uitzonderlijk groot succes geworden.
de Ipod is groot geworden omdat er op dat moment nauwelijks fatsoenlijk concurentie was en andere bedrijven hun marketing lang niet zo goed in orde hadden als Apple. De Iphone heeft enorm veel concurentie en is te duur als consumenten telefoon en te beperkt als zakelijke telefoon.
de Ipod is groot geworden omdat er op dat moment nauwelijks fatsoenlijk concurentie was en andere bedrijven hun marketing lang niet zo goed in orde hadden als Apple. De Iphone heeft enorm veel concurentie en is te duur als consumenten telefoon en te beperkt als zakelijke telefoon.
Ben ik het niet mee eens, toen de iPod op de markt kwam waren er al zat andere op harde schijf gebaseerde mp3 spelers op de markt. De iPod heeft met name zoveel marktaandeel gekregen om 2 redenen:
* Het design (het was zo'n beetje de enige of eerste witte mp3 speler)
* De gebruiksvriendelijkheid (een van de eerste gebruiksvriendelijke spelers met name door het draaiwieltje)

Weer heeft Apple met de iPhone een produkt gemaakt met een sterk design en vernieuwende interface (t.o.v. de concurrentie). Dit zijn weer de punten waar Apple op speelt, maar nu concurreert men tegen smartphones.
Anoniem: 180516
@Garyu13 april 2007 11:19
iRan :D :D
De iPhone is niet gewoon een GSM, het is een smartphone. Zelf zit ik ook al een tijdje te wachten op een degelijke smartphone, maar ik ben meestal beperkt tot Crackberries (afschuwelijk duur voor individueel gebruik en beperkt tot Exchange), Windows Mobile machientjes (opnieuw beperkt tot Outlook-synchronizatie en een slechte performance), de SonyEricsson types (net geen smartphone, maar een paar leuke features zoals POP/IMAP) ofwel die Nokia's op Linux (welke meer een klein tablet is ipv een draagbaar apparaat) en de meeste hebben zo'n volledig qwerty toetsenbord waar je de toetsen gewoon kunt afpulken of die je moet beschermen met een kapje...

Ik ga niet zeggen dat ik direct een iPhone ga kopen, ik ga wel een paar maandjes wachten totdat de reviews binnenkomen en ik eentje kan gaan testen zonder onder de voet te worden gelopen.
De interface is gejat van creative labs dus allesbehalve vernieuwend (ze moesten er zelfs voor betalen)
natuurlijk kijkt iedereen uit naar de iPhone, maar het aantal mensen wat hem daadwerkelijk zal aanschaffen zal waarschijnlijk niet zo heel groot zijn.

Ook zitten veel telecom operators niet te wachten op de iPhone: Weer een platform wat ze moeten ondersteunen, terwijl ze juist het aantal softwareplatforms omlaag willen brengen. Het is dan ook logisch en misschien wel noodzakelijk dat Apple de iPhone maar via 1 operator per regio op de markt zal brengen.

Of de iPhone een verkoopsucces zal worden is afwachten. Ik denk eigenlijk dat de hoge prijs en het ontbreken van echt unieke functionaliteit van de iPhone een niche product zullen maken.

Maar gegeven de grote van de telecommarkt is het ook wel logisch dat Apple voorrang geeft aan een nieuw product in die markt boven een update van het OS. Desnoods gebruiken ze net zoals Microsoft vouchers zodat mensen later alsnog het nieuwe OS krijgen.
Oftewel, het lijkt er op alsof Apple zich niet meer wil bekommeren om hun core business en dat lijkt mij voor zo'n organisatie een kwalijke zaak.
Tuurlijk willen ze dat wel. Even goed rondkijken bij Apple en er zijn honderden banen te vinden in hun core-business. Het is echter zo dat Apple ook een winstgevend bedrijf moet zijn en ook de aandeelhouders tevreden moet stellen.
Door het uitstellen van Leopard, zullen heel wat studenten, mogelijke switchers van een PC naar een Mac alsnog voor een PC systeem in plaats van voor een Apple Macintosh te gaan de komende maanden.
Is dat pure speculatie of zijn daar aanwijzingen voor. Ik zie voor die studenten geen enkele reden om dan ineens weer een PC te gaan kopen. Er is zo weinig nog over Leopard bekend dat je je oordeel er nog niet goed over kunt maken en dus lijkt me dit heel raar.

Uitstel van hardware betekend ook wat. Dat betekend dat Apple de hardware vaak boven verwachting goed verkoopt. Er staan bij Apple al lang nieuwe modellen klaar. Zolang er nog oude modellen genoeg verkocht worden is het niet nodig om de marge te verkleinen door nieuwe modellen te introduceren.

Waar haal je overigens de Mac mini Pro vandaan? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Het enige wat ik van de Mac mini kan denken is dat die er snel uitgaat. Het is namelijk niet de switcher-machine waar Apple op gehoopt had. Verkopen van de machine vallen wat tegen. Nieuwe Mac-gebruikers gaan voor de iMac of de MacBook.
De iMac is ook wel aan een uiterlijke update toe, was gisteren bij de mediamarkt waar ze een heel gangpad hebben voor de ipod en toebehoren maar de macjes staan tussen de pc's zo'n imac ziet er wat wit en lomp plastic uit voor de ruim 1400 euro die het moest kosten en de macbook is ook geen schoonheid in het echt... maar ja smaken verschillen.
als de mini slecht verkoopt (wat ik ook al dacht van achter mijn iMac CD) is er mischien wel een oplossing voor...
die samen voegen met de apple-tv in één behuizing-oplossing. Zo heb je ineens volwaarige media-center-(pc)-mac. Zou kan je hem gebruiken aan je tv maar als je dit wenst ook als goedkoop mac'je om mee te beginnen, of bijden tegelijk... just an idea... ;)
De echte vraag is, wat IS Apple's core business vandaag de dag.

Consumenten electronica of computers? Gezien dit bericht zou je kunnen veronderstellen dat het de eerste optie is.
De core business van ieder bedrijf tegenwoordig is werken aan nieuwe innovatie en met nieuwe produkten te komen. Daar waar vroeger je met 1 goed produkt een goeie omzet behaalde is het tegenwoordig zo dat de concurrentie zo moordend is dat je je voort bestaan van je bedrijf alleen nog maar garant kan stellen als je met meerdere produkten goed in de markt staat.

Apple op zich is best wel goed bezig daarmee maar het wil allemaal net niet aanslaan, bij het grote publiek althans en dat komt toch denk ik door de wat hoge prijzen die ze altijd hanteren. Personlijk vind ik dat hun support bij de hardware wat beter kan, dat is in ieder geval belangrijk om je huidige klanten vast te houden. Maar als ik soms de verhalen lees in het forum over of super service of je in de kou laten staan dan vraag ik me af waar het verschil in zit. Een bedrijf met zo een uitstraling mag toch wel duidelijke regels voor een ieder hanteren, niet de 1 wel en de ander niet :)

Verder maakt het uitstel van hun OS weinig uit, het lijkt me dat gebruikers niet echt hinder hiervan ondervinden, aangezien ze een goed werkende machine/OS hebben.
Anoniem: 110360
@Gustaaf43713 april 2007 17:00
De echte vraag is, wat IS Apple's core business vandaag de dag.

Consumenten electronica of computers? Gezien dit bericht zou je kunnen veronderstellen dat het de eerste optie is.


Volgens Apple zelf in ieder geval niet meer de computers, aangezien ze kortgeleden hun naam hebben veranderd van Apple Computer, Inc. naar Apple Inc.
Anoniem: 89252
@p0pster13 april 2007 10:40
Veel getypt, maar ook zo veel onzin.

Ik zou zeggen, zorg eerst een dat je op de hoogte bent, dat je zelf meer inzicht heb, voor dat je zomaar wat begint te typen.

Maar dan ben ik zeker weer zo'n apple liefhebber met een bord voor het hoofd.
Mooie argumentatie waarom dat onzin is. Schoolvoorbeeld van hoe je niet moet reageren. Ik zou zeggen, probeer eens wat zinvols te posten en niet zonder enig tegenargument iemand anders af te breken.
dat van die studenten valt wel mee. Leopard heeft een paar nieuwe, leuke features. Maar ook Tiger is voor iemand die een Apple overweegt een stevig alternatief voor Windows Vista. Zoveel stelt Leopard ook weer niet voor.
Anoniem: 84766
@t-h13 april 2007 14:27
Zoveel stelt Leopard ook weer niet voor.
Want jij hebt natuurlijk de interne builds al gezien? Je kan Leopard absoluut niet beoordelen op de Developer Seeds.

Ben verder wel met je eens dat Tiger zeker goed kan concureren met Vista en dat het gewoon een goed systeem is waar perfect mee gewerkt kan worden.
@aToMac: Nou ja ik kan zijn twijfel goed begrijpen....

Echt veel innoverends is er niet getoond aan het publiek :S

Timemachine is grappig, maar niet bijzonder. Core Animation is leuk, maar niet direct voor de consument, hoewel er daardoor waarschijnlijk wel meer eyecandy apps komen.

Een feature is dat de kernel nu volledig 64 bit is... daar zullen we wat betreft functionaliteit weinig aan terug zien.

iChat ondersteunt custom backgrounds... ook niet echt vernieuwend voor het OS

iCal ondersteunt nu een centrale server enzo en gedeelde agenda's ..... het werdt tijd...

Mail ondersteunt nu ook notes.... dit werdt al helemaal tijd...

Ok, dan heb je dat desktop manager ding... das wel grappig, maar niet bijzonder.

En zo heb je er nog een paar. Veel van de features zijn niet eens OS features, maar features in de bijgeleverde apps. Daarnaast is het ook wel erg gemakkelijk om gewoon maar iLife als feature toe te voegen...

Leopard zal goed kunnen concurreren met Vista, maar ik vind (in tegenstelling tot vroeger) dat apple niet meer vooruit loopt. Tijd voor MacOS XI imho.
De computers die jij nu noemt zijn juist degenen de door studenten nauwelijks/weinig gekocht worden.

Studenten kiezen meestal voor mobiliteit en daardoor voor een Macbook of een Macbook Pro. Dit is in het weekend makkelijk mee naar huis te nemen, en door de week kun je het zo de collegezaal binnen sleuren.

Daarnaast ben ik van mening dat de tegenwoordige student wel beter weet dan te gaan wachten op nieuwere hardware, dat is namelijk iets wat je kunt blijven doen.
Anoniem: 95032
@p0pster13 april 2007 17:22
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de tieners (!) ik herhaal het nog een keer : tieners! bereid zijn om 500 $ te dokken voor de iPhone. De iPhone heeft bewijst zich dus al voor ie uit is. Het duurde de de iPod drie jaar voor een groot deel van de tieners een moord zou begaan voor een iPod. De ipod doet het op - 3 maand.

Leopard mogen ze gerust uitstellen er is toch geen concurentie!
Dan zou ik toch de miljoenen bestaande gebruikers/klanten van osx éérst in hun behoefte voorzien voordat je iets nieuws op de markt zet dat zomaar zou kunnen mislukken, zeker aangezien de iphone toch een aantal belangrijke features mist.. zie ook beneden.

Ik denk dat het ze tevens nieuwe osx klanten gaat kosten die na de launch van Vista nog afwachtte tot de nieuwe osx en dan pas hun beslissing zouden nemen..
Tja, die gebruikers hebben ze al, de iPhone gebruikers niet en die brengen (hopelijk voor Apple) meer geld op.

Ze zullen eerder een miljoen iPhone's verkopen als een zelfde aantal computers omdat Leopard uitkomt.
En laten we niet vergeten er is niets fundamenteels mis met Mac OS X v10.4.9.

Natuurlijk biedt versie 10.5 leuke nieuwe functionaliteit maar iemand die de switch maakt van Windows XP of Vista naar Mac OS X 10.4 mist inprincipe niet echt iets.

Het enige echte wat op zich laat wachten is dat Mac OS 64 bits draait.
OSX draait al 64 bits applicaties. Alleen is niet het hele operating system 64 bits uitgevoerd waardoor het op dat gebied wat performance laat liggen.
Anoniem: 22738
@PolarBear13 april 2007 21:38
OS X is gebaseerd op UNIX (BSD) met een gebruiksvriendelijke GUI daar bovenop. Daarnaast ondersteunt het ook nog eens System V. Als games nou op zowel de PC als Mac uit zou komen, zou ik wel een Mac halen, maar voorlopig blijft het bij XP + Ubuntu/Beryl.

Hij weet daar alles van:

http://www.em3r10.com/files/unix.jpg
Alleen maar fijn. Heeft Apple meer tijd om onder andere de nieuwe CSS 3, SVG en andere web-features in WebKit in te bouwen. Bovendien zouden er in de tijd extra veel gedaan kunnen worden aan video-versnelling en verbetering. Er worden op dit moment namelijk zeer veel OpenGL, videokaart driver specialisten en QuickTime ontwikkelaars gezocht.
Als ze ontwikkelaars weghalen zullen ze wel niet méér features in gaan bouwen ;)
Er zijn onderdelen van het systeem die toch al aardig bugvrij en compleet zijn. Dat is nog geen 10% van het systeem, maar toch. WebKit is al zeer stabiel, mede door de open-source community. Andere onderdelen hebben hun feature-goal al lang gehaald en kunnen dus debuggen en misschien nog extra dingen implementeren.
Ook hebben ontwikkelaars van 3rd Party software langer de tijd om de software te optimaliseren voor Leopard. Alle software die ik gebruik werkte trouwens prima op de laatste Beta.
ja, je zou wel denken dat een framework voor CoreVideo stillaan in de maak ik. Zal beter zijn voor de devs.
Ik voorzie ook hardware acceleratie voor alle HD formaten. Nu heb je nog een redelijke MacPro nodig voor het afspelen van FullHD.
Wat OpenGL betreft, eerste implementatie van multi-threaded opengl was er in 10.4.8 voor de intel-macs. Nu nog de ppc's en hopelijk nog een verbeterde versie! De nieuwe standaard van OpenGL die het moet opnemen met DirectX 10 moet dan ook ingedient/vastliggen tegen oktober dit jaar... wat een toeval zeg...
Een Mac Mini met Core Duo 1,66 GHz speelt prima 1080p af. Een Mac Pro speelt er zeker 3 tegelijk af. H.264 is door Apple al redelijk goed geimplementeerd, onder Windows zijn de implementaties nog iets minder, maar daar zijn ze er ook later mee begonnen. Ik hoop dat Apple iets introduceert als PureVideo van nVidia.

@el.gee hieronder:

Het is een "recommendation" dus niet vereist. Bovendien dekt Apple zich hiermee in. Mensen zouden kunnen gaan klagen als een computer een keer niet helemaal top-fit is en een filmpje niet goed afspeelt.
@ Gustaaf437
Heb zelf geen MacPro maar indertijd toen ik nog nieuwgierig was om eens FullHD content via de quicktime-site te bekijken stond er bij de 1080p dat er een potige mac (of PC) nodig was om dit vlotjes af te spelen. Heb nooit echt ééntje dedownload want die bestanden waren imens groot en vertrouwde wel op de info dat het bij mij (iMac CD 2 ghz) niet ging lukken. Enfin, het was duidelijk dat het decoderen van 1080p HD zuiver op de CPU beruste. Vraag me af of dit veranderd is of (gedeeltelijk) verschoven is naar de GPU? Naar mijn weten niet echt. Zo ja, graag info hierover. thx ;)
ik refereerde dus naar:
http://www.apple.com/quic...e/hd/recommendations.html
zien onderste rubriek
naar hun eigen zeggen dus een 2.0 Ghz CoreDuo voor het afspelen van één 1080p @ 24 fps
Bovendien zouden er in de tijd extra veel gedaan kunnen worden aan video-versnelling en verbetering.
Wat mis je daar dan aan? Juist OS X gebruikt al jaren videoversnelling!
Spijtig, maar het is beter zo, beter een afgewerkt product zonder bugs en errors, dan iets dat trekt op Vista... Apple heeft tenminste geen jaren vertraging, zoals Microsoft
Nee duh, je kan geen vertraging hebben als je nooit een release datum geeft.
Nee duh, je kan geen vertraging hebben als je nooit een release datum geeft.
Hoewel er bijna 2 jaar geleden sprake was van een ongeveer gelijktijdige release met Vista (eind 2006) is de release al lange tijd gepland voor de lente 2007. Hoezo nooit een release datum geven?
vista is imo een pracht van een product, dat zéér veel bèta tijd heeft gehad... dat de fabrikanten van hardware te laks zijn om hardware te testen en nieuwe drivers te testen is niet de fout van microsoft/vista.

Ik vind het eigenlijk straf dat het zo lang duurt voor apple... misschien 5 écht verschillende hardwareconfigs moeten ze ondersteunen, bijna uniform qua inhoud... en zo revoliutionair *anders* zal het er niet uitzien/werken... Bovendien zijn de geüpdate functies toch ook niet zoooo spectaculair als je het een béétje kritsich durft te bekijken... maarja vaak gaat kritisch enkel op voor macfanboys die naar microsoftproducten kijken

@ Frietsaus, gelijk heb je, maar op een nieuw, snel systeem met genoeg ram e.d. draait het op sommige vlakken zelfs sneller dan xp (draai hier xp pro en vista ultimate dualboot)
Vista is dan ook niet bedoeld voor de oudere pc's en dat blijt ook uit recommended sys specs...
het is ook idd de fout van windows om het zo hoog te willen grijpen, maar ik beloof je, als vista de juiste hardwaredrivers heeft en op een goed systeem werkt, dan is het echt wel knap/stabiel en vooral erg snel! (trouwens, ik werk ook erg vaak met OSx en ben er al bij vanaf de classic, maar imo zijn er vage marketingtruuks toegepast de laatste jaren die me echt niet zinnen (bijvoorbeeld de mac-ads). Ik geef toe dat ik niet altijd positief ben over apple, maar ik vind gewoon dat ze overroepen zijn. En dat vele maccers dus verder moeten kijken dan die ads, want vaak heb ik (sorry niet persoonlijk bedoeld uiteraard) die indruk.
Waarom is het nooit Windows en zijn het altijd de hardware fabrikanten? Ik kan het niet helpen, maar op een wat ouder systeem vind ik Vista zeer traag en zeer log draaien, en dat als er nog niet eens drivers zijn geïnstalleerd (buiten de meegeleverde dan). En dan al die laptops en pc's die niet eens snel genoeg zijn om Home Basic te kunnen draaien, grotendeels de fout van de fabrikant (meestal te weinig geheugen) maar ook van Microsoft. Home Basic, die geen Aero heeft, is voor veel PC's nog te log en te sloom.

Maar dat is mijn bescheiden mening...
Ik denk dat je een beetje te zwart-wit kijkt. Veel van die genoemde macfanboys werken ook intensief op het Microsoft platform (zoals ik) en zien de voor- en nadelen van elk en durven ook toe te geven dat er ook onhandigheden zitten aan OSX. Als je de beta's, techspex of screenprints van Leopard zou bekijken, dan zou je zien dat er toch behoorlijk veel verandert bij OSX terwijl er toch echt vaker een nieuwe OSX release is dan een nieuwe Windows release.

Stel je zou de situatie omdraaien en OSX zou de leading OS zijn in de wereld en Microsoft zou aan de poort kloppen met Vista. Zou Vista dan net zo ontvangen worden als OSX nu? Ik ga hier geen antwoord op geven maar geef dit enkel ter overweging mee.

Inderdaad zijn er maar een klein aantal hardware configs voor OSX: de desktops, de laptops maar ook die iPhone zelf draait op OSX. Ik baal ook behoorlijk van de vertraging maar ik heb liever vanaf het begin een rock-solid OS dan de release van een OS dat eigenlijk hooguit release-candidate zou mogen zijn - Microsoft heeft daar een handje van waardoor het vaak gehoorde advies is om bij een nieuwe versie altijd de eerste servicepack af te wachten.
Het gaat niet om hardware ondersteuning, want dan schrijf je gewoon een nieuwe driver!

Als je drivermodel goed is uitgewerkt, en in usermode draaid, leverd dat geen problemen op!

Echter het drivermodel van MS, is schijnbaar zo ontzettend slecht dat ze bij elke nieuwe versie aanpassingen moeten doen.

Dat Apple enkel zijn eigen hardware moet ondersteunen en daarom zo stabiel is, is een DROGREDEN!

Het besturingssysteem is op gebouwd, zoals een goed betusringssyteem moet zijn opgebouwd: Unix-Compliant!
MS lapt de regels aan zen laars, voor backwardcompatibility.

Mac OS 9 is ook geen voorbeeld van hoe het moet, en gellukkig zijn we er nu ook vanaf. Helaas voor die applicaties, wat je niet meer kunt starten.

Ik kan echter op WinXP nog altijd een DOS spel starten, dat directe hardware aansturing doet. Dat is een teken, dat er allerlij onvolmaaktheden zitten in WinXP driver Model.

Nu wil ik nooit meer die drogreden horen, dat apple slecht weinig hardware moet onderstuenen.
De MAC Clones met andere hardware hebben inderdtijd ook nooit gaar zitten doen. Ze waren zelfs performanter!
De reden dat apple zijn OS niet loskoppelt van de hardware, is omdat er vandaag geen plaats meer is op de markt voor een los OS. BeOS was ook een supersysteem, toch is het nooit wat geworden.

Je moet een apple zien als soort entertaine-machichine OSX moet die sfeer versterken.
Als je een DOS spel kunt spelen in WinXP betekend dat dat microsoft zijn backward-compatibility op orde heeft in tegenstelling tot Apple dat zijn klanten al 2x heeft laten vallen op zeer korte tijd (de komst van OSX en de overstap naar Intel).
Gelukkig ben je enorm goed op de hoogte van OS X.

- Op mijn G5 kan ik nog altijd zonder problemen met ingebouwde emulatie programma's van OS9 draaien. (7 jaar oud), Classic.

Dat is pas onlangs als feature vervalen, enkel bij de Mac die gebruik maken van Intel-chips

En de OSX voor INTEL ondersteunt ALLE PowerPC programma's via wederom ingebouwde emulatie. (Rosetta)

En in tegenstelling tot Windows werkt het perfect, zonder dat de gebruiker het merkt of iets aan moet schaffen. En op die manier laat Apple niemand in de kou staan en wisselen ze toch van platform.

DAAR zou Microsoft nog eens van kunnen leren, als ze dat in Vista ingebouwt hadden, had je nu niet van die rare compatibiliteitsproblemen.

Maar nee; Apple is duur en hoeft maar voor 3 machines een besturingssysteem te schrijven. Wat een onzin; OS X is gewoon veel flexibeler en draait op veel meer platformen dan Windows:

PowerPC (G4 en G5) en op Intel (X86), en straks nog op AppleTV (intel) en de iPhone.

Maar in tegenstelling tot Windows hoef je daar geen extra OS voor te kopen en merk je er als eindgebruiker niks van!
PowerPC (G4 en G5) en op Intel (X86), en straks nog op AppleTV (intel) en de iPhone.
Correctie: MacOS X draait al op de AppleTV (weliswaar wel met een andere, op FrontRow gebaseerde, standaard UI maar toch...)
Misschien een Leopard upgrade coupon bij alle Macs die na juni verkcoht worden? :Y)
Eerst was het Bootcamp en nu de iPhone ???
bootcamp was een gerucht en is nooit bevestigd.
Bootcamp is al geupdated voor vista
'revolutionair en magisch product' zal zijn, moet bovendien nog blijken.

hoogmoed komt voor de val ....
we zullen zien :)
hoogmoed ook..
Anoniem: 215679
13 april 2007 10:16
wat apple ook met die iphone doet...

als hij blijft zoals hij zou moeten werken... koop ik er het liefste 10!
Anoniem: 139871
13 april 2007 10:26
balen, ik zat wel op leopard te wachten.
Eerst de markt lekker maken met teasers, vervolgens de grootste concurrent laten uitkomen met vista en zelf de introductie een half jaar verder opschuiven.... als ze bij de introductie niet met meer noviteiten komen dan tot nu toe gepresenteerd is het in oktober al lang achterhaald.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee