Bij Ubuntu wordt momenteel niet stilgezeten: behalve aan de twee versies van de 'Linux-distro met een menselijk gezicht' die dit jaar zullen verschijnen, wordt ook gewerkt aan een speciale editie, waarvoor een 'ultra-orthodoxe' kijk op licenties wordt gehanteerd.
De nieuwe distro is het resultaat van maandenlange discussies over de opname van niet-vrije software in Ubuntu. Met name videodrivers zijn de opensourceliefhebbers een doorn in het oog: nVidia en AMD hebben tot op heden nooit de broncode van hun drivers willen vrijgeven. Omdat de twee gpu-makers de markt voor grafische kaarten vrijwel volledig domineren, worden hun 'closed source'-drivers vaak toch met de diverse Linux-varianten meegeleverd. In de nu aangekondigde versie zullen ze echter ontbreken: alleen software en content die volledig free is, krijgt een plaatsje in dit besturingssysteem; firmware, drivers, afbeeldingen, geluiden en video's die niet onder een volledig vrije licentie worden gedistribueerd zullen ontbreken. Zo zal Firefox naar alle waarschijnlijkheid afwezig zijn: de licenties op het gebruik van het beeldmateriaal van de populaire opensourcebrowser bevatten beperkingen die vorig jaar tot de, technisch aan Firefox gelijke, IceWeasel-browser leidden.
Ubuntu-voor-scherpslijpers lijkt echter vooral bedoeld om de licentieteugels voor de 'normale' Ubuntu-versies te kunnen laten vieren. Het niet opnemen van de videodrivers van nVidia en AMD betekent dat hardwareversnelling voor videokaarten minder goed wordt ondersteund, en dat wordt juist steeds belangrijker. Niet alleen is dergelijke 3d-hardwareondersteuning van belang voor het spelen van games, maar nu Microsoft de grafisch zware Aero-desktop op de markt heeft gebracht, zou de opensourcecommunity met een antwoord moeten komen. Met het samengaan van de Beryl- en Compiz-teams is een stap in de goede richting gezet, maar als Ubuntu omwille van licentieperikelen niet over de propriëtaire videodrivers zou kunnen beschikken, zou de distro terrein kunnen verliezen aan concurrenten die minder streng in de leer zijn, zoals Fedora en Suse. Door nu de 'preciezen' met een aparte versie tevreden te stellen, is de weg vrij om de in oktober te verschijnen 'Gutsy Gibbon'-release van alle mogelijke grafische toeters en bellen te voorzien. De principiële distro, waarvoor nog geen codenaam bekend is, zou eveneens in oktober moeten uitkomen.
