Het Ubuntu-project zal volgend jaar april met een nieuwe long-term support-versie komen van de populaire Linux-distributie, zo heeft Mark Shuttleworth aangekondigd. In juni 2006 bracht het project de eerste LTS-versie uit.
Versie 6.06 'Dapper Drake' was de eerste LTS-uitvoering van Ubuntu die vijf jaar lang zal worden ondersteund. Deze speciale versies van de distributie onderscheiden zich van de normale releases door een hogere mate van stabiliteit en een langere supporttermijn. Het project heeft als doel om elke twee jaar een LTS-versie uit te brengen. Met de langere ondersteuning en de betere betrouwbaarheid hopen de ontwikkelaars van de distributie ook marktaandeel in het bedrijfsleven te veroveren. Welke features Ubuntu 8.04 zal gaan bevatten is nog niet bekend, net zo min als de naam van deze nieuwe LTS-distributie. Om Ubuntu verder geschikt te maken voor gebruik in bedrijfsomgevingen heeft Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, ook Landscape geïntroduceerd. Met deze software is het mogelijk om Ubuntu-installaties op verschillende systemen vanaf een centrale computer te beheren. Onder andere het installeren, configureren en beheren van applicaties, gebruiksbeheer en het monitoren van het systeem zijn mogelijkheden die de nieuwe webgebaseerde tool biedt.
Momenteel werken de Ubuntu-ontwikkelaars nog vooral aan de aanstaande release, die gepland staat voor 18 oktober van dit jaar. Deze nieuwe Ubuntu-versie, die de naam Gutsy Gibbon zal krijgen, voortziet in een standaard ingeschakelde 3d-desktop indien de computer waarop de distributie is geïnstalleerd hiervoor geschikt is. Verder zijn de diverse pakketten opgewaardeerd naar de nieuwste versie. Gnome zal in Gutsy Gibbon worden opgewaardeerd naar versie 2.20 en als browser zal Firefox 3 worden bijgesloten, zo is de verwachting. Ook werken de ontwikkelaars nog aan een nieuwe variant van de standaard Ubuntu-distributie onder de naam Gobuntu. Deze variant van de distributie zal uitsluitend software bevatten die beschikbaar is onder een opensourcelicentie en niet beschermd wordt door patenten. Closed source firmwares of drivers zullen dus niet worden meegeleverd, waardoor minder hardware wordt ondersteund in vergelijking met de standaard Ubuntu-distributie. Daarnaast zal bijvoorbeeld Mono, de .Net-implementatie voor Linux, niet in Gobuntu worden opgenomen wegens patentproblemen. Ook zal bijvoorbeeld van een pdf-document de oorspronkelijke bron beschikbaar moeten zijn om in deze distributie te worden opgenomen.