VMware en Ubuntu komen met minidistributie

Canonical komt met een voor virtualisatietoepassingen geoptimaliseerde Ubuntu-versie uit. De distributie is ontdaan van overbodige pakketten en er is het nodige gesleuteld aan de kernel.

De uitgeklede minidistributie heet Ubuntu JeOS - Just Enough Operating System, spreek uit: Juice - en is 215MB groot. Daarbij komt nog 65MB voor de VMware-virtualisatiesoftware. De omvang van een normale versie van de populaire distributie schommelt tussen de 320 en de 686MB.

Canonical heeft onder andere de pakketten van MySQL, Cups, postfix, slapd, evms en mutt pootje gelicht. Volgens het moederbedrijf is Ubuntu JeOS door zijn compacte uitvoering ideaal als OS voor virtualisatietoepassingen van VMware. Niet alleen is de kernel hiervoor geoptimaliseerd, maar door de geringe omvang van het systeem zou ook een lager geheugenverbruik gerealiseerd worden. In de kernel is ondersteuning voor Paravirt-ops toegevoegd.

De publieke release van Ubuntu JeOS staat op 18 oktober gepland, tegelijkertijd met het uitkomen van de volledige Gutsy Gibbon-versie van Ubuntu. Canonical richt zich met zijn nieuwe minidistributie in eerste aanleg vooral op isv's die toepassingen ontwikkelen of software testen met behulp van virtuele machines.

Ubuntu logo 3D

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-09-2007 • 14:05

46 Linkedin

Bron: RegDeveloper

Lees meer

Reacties (46)

Wijzig sortering
Eigenlijk jammer dat ze voor VMWare hebben gekozen. Ubuntu heeft als filosofie om geen onnodige non-free meuk te gebruiken. Op het forum werd er al geopperd om VirtualBox standaard mee te leveren in Ubuntu. Dat is een op Qemu gebaseerde virtualiser, nu ook met seamless integration van je guest-OS in je host-OS.
Free wil niet altijd zeggen het beste. Met Ubuntu en Qemu is mijn interesse niet gewekt, maar een Ubuntu met geintegreerde VMware server wordt zeker door mij met interesse gedownload en getest.
Net alsof VMWare server zo'n kick ass product is...blijkbaar heb je dat ook niet zelf ondervonden maar klets je maar wat mee met de mening van anderen.
VMWare server is namelijk langzaam en heeft helemaal niet zo vreselijk veel features.
Virtualbox is voor de desktop best een leuke tool overigens en ook best vlot.
Naast deze halfbakken oplossing kun je ook Xensource's XenExpress op je server installen...dan heb je gratis 1 server gevirtualiseerd en een en ander loopt nog eens op volle snelheid ook. VMWare ESX snelheid, maar dan voor niks thuis.
VMWare "wil" graag dat software bouwers complete appliances afleveren
Een OS met daarop hun applicatie. Hierdoor wordt het voor het bedrijf dat de software koopt interressanter. Ze hoeven zelf geen support te leveren op het OS. Want de JEOS wordt meegeleverd. Het testen van de applicatie op de JEOS is reeds gebeurd door de software leverancier
Was de filosofie van ubuntu niet "linux for human beings"? Dat de opensource extremisten het vervolgens compleet gekaapt hebben...
Misschien moet je eerst je feiten checken voordat je met scheldwoorden als "opensource extremisten" gaat gooien.
Our work is driven by a philosophy on software freedom that aims to spread and bring the benefits of software to all parts of the world. At the core of the Ubuntu Philosophy are these core philosophical ideals:
 • Every computer user should have the freedom to download, run, copy, distribute, study, share, change and improve their software for any purpose, without paying licensing fees.
 • Every computer user should be able to use their software in the language of their choice.
 • Every computer user should be given every opportunity to use software, even if they work under a disability.
http://www.ubuntu.com/community/ubuntustory/philosophy
Is deze ubuntu de kandidaat om als host (voor vmware-server) te gaan draaien? of is ze bedoelt om als gast te gaan draaien?

Zelf vermoed/hoop ik het eerste: Een aardige variant op ESX server (misschien zelfs ESX 3i-a-like): Ubuntu met VMware-Server op een live-cd en daar vanaf werken. Daarna de gasten op de disks.

Als gast is zo'n gestript OS natuurlijk ook wel aardig, dan kan je daarna installeren wat je strikt nodig hebt, meer niet: De vmware-tools (drivers en zo) voorgeinstalleerd maar verder geen overbodige drivers (die binnen vwmare toch niet voor komen). Een nog kleindere installatie dan de minimale-server-installatie van ubuntu.
Het OS is/blijft natuurlijk gewoon Linux, en het lijkt me dat dit wel geschikt is voor virtualisatie (if not proven already;)). Verder is Debian natuurlijk een vrij stabiel gebeuren, en ik verwacht dat een gestripte versie van ubuntu dit dan ook wel zal zijn.

Verder is ubuntu natuurlijk een bedrijf waar flink wat geld achter zit tov andere gratis linux distributies, ik kan mij voorstellen dat dit ook meespeelt voor Vmware. Ze zullen liever in zee gaan met canonical, dan met een groep vrijwillgers lijkt me...
Dit is echt handig! :P
Zelfs bij een minimum Debian-installatie kreeg mijn oeroude servertje problemen, nogal kleine HD-capaciteit en overbodige packages die ik nooit gebruikte :)
Deze dus maar eens proberen, een helemaal gestripte ubuntu klinkt interessant voor de performance.
Dan zou je eens moeten kijken naar Damn Small Linux.
Over klein gesproken :)
Kan je daar dan ook vmware server op draaien?
damn small linux is ook overrated, gebruik dan tom's root boot.

[zo erg off-topic dat het wel heel erg is]
ik nou net bezig met "VirtualBox" sjongejonge wat is dat leuk zeg, net zoiets als "parrallels" dus virtualisatie op linux met seamless desktop integration, erg leuk allemaal .
[/zo erg off-topic dat het wel heel erg is]
Ik dacht dat ubuntu server al gestript was met alleen wat servertools.
Ik snap niet hoe je een installatie van 80MB kunt vergelijken met een versie van ruim 200MB en dan beweren dat de eerste bloated is :?
Voor de performance hoef je geen VMWare server te gaan draaien...
Overigens het aantal MB van de installatie zegt nog niet alles...misschien qua HD ruimte maar het zegt weinig over het resource verbruik van de distro. De typen daemons en hoe goed ze geconfigureerd zijn is daar geen onderdeel van.
Persoonlijk vind ik overigens Debian / Ubuntu helemaal niet zo geschikt voor servers...veel specifieke hardware in de server wereld heeft alleen ondersteuning voor Redhat / Suse...
Naar mijn mening pak je Ubuntu als je leuk es met linux wilt spelen...als je snapt hoe het werkt heb je al hun toeters en bellen niet meer nodig en kun je beter een distro pakken die bedoeld is voor server gebruik.
Ik mis het nut als je hem nog steeds moet branden op een cdtje. Het is minder downloaden welliswaar, maarja... we leven niet meer op 56k, wel?
Het is niet gestript voor het downloaden, maar voor de performance en het geheugengebruik:
Niet alleen is de kernel hiervoor geoptimaliseerd, maar door de geringe omvang van het systeem zou ook een lager geheugenverbruik gerealiseerd worden.
En "branden op een cd'tje" hoeft niet: je kunt in VMWare e.d. direct een ISO laden :)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 13 september 2007 14:26]

Hoezo direct een iso laden? Kan dat?
Ik heb net Alcohol 120% erbij moeten halen om de virtuele pc te laten opstarten vanaf een isootje....

vmware workstation 6 btw

[Reactie gewijzigd door Raven op 13 september 2007 15:16]

Bij vmware heb je bij properties van de cd-rom optie om een iso te selecteren als bron, daarnaast kan je die bron ook gewoon realtime wijzigen tijdens installaties waar multi cd's nodig zijn.
Je kunt ook altijd iets als DaemonTools gebruiken om een .iso als virtuele cd te gebruiken. Heb nog nooit een virtuele machine geinstalleerd van een echte cd, altijd van een .iso.
Omdat het totale pakket kleiner is, is het geheugenverbruik lager :? , dat vind ik een hele rare redenering. Ik bedoel al maak je een installatie van een OS 10GB, wil toch niet zeggen dat het ook 10GB moet gebruiken van het geheugen. Je laadt zaken pas wanneer het nodig is.... of wanneer je toch geheugen te over hebt laadt je vast zaken intelligent vooruit.
je hebt minder niet echt nodige onderdelen in je OS zitten, bijvoorbeeld een windows zonder msn, grafishe toevoegingen, achtergrond processen etc.

ieder proces gebruikt geheugen, ik heb zelf nu 32 processen in gebruik en zo'n 320mb werkgeheugen in gebruik (wxphome clasic). en als je minder processen gebruikt gebruik je minder werkgeheugen, en als er minder onderdelen in je OS zit word het meteen kleiner.
Je laadt zaken pas wanneer het nodig is.... of wanneer je toch geheugen te over hebt laadt je vast zaken intelligent vooruit.
oké het is de bedoeling dat alles pas laad wanneer je het gebruikt, maar dat kan echt niet altijd en mooie vorm geving word zowiezo zwaarder, als je in windows xp de windows xp vorm geving neemt en de windows clasic neemt scheelt het al vluch 10mb, en die kan je dan weer toewijzen aan je VM.

@geerttttt
Ik mis het nut als je hem nog steeds moet branden op een cdtje. Het is minder downloaden welliswaar, maarja... we leven niet meer op 56k, wel?
volgens mij is het bedoeld om op een usb stick te zetten en dan te instaleren, maar je kan het ook direkt in een virual machine zetten zo als JanDM zij.

maar kleiner is gewoon fijner, dan hoef je minder van je hardescijf af te halen, zo dat je makkerlijker een deel van je hdd kan gebruiken als werkgeheugen. minder load
De omvang van het pakket van het OS neem ik aan ;)

Dus een OS met extra functies zoals bv Aero heeft mee "omvang " dan een OS zoals Vista zonder Aero.
Je kan bij veel opties er uit laten. Waardoor een installatie minder geheugen gebruikt en minder schrijf ruimte.
Je andere glibc gebruiken. Waardoor je minder geheugen gebruik hebt.
Het lijkt me niet dat die Ubuntu variant is gemaakt om in VMware te draaien, maar dat die Ubuntu variant is geoptimaliseerd op als Vmware Host OS te spelen. :)
Ah bedankt... Ik dacht dat het een versie is die in VMware gaat draaien, omdat de kernel aangepast was enzo. Maar het is idd bedoeld als host-OS (VMware word meegeleverd herinner ik me nu :) )

[Reactie gewijzigd door user109731 op 13 september 2007 15:38]

Is dit dan VMware Server of Workstation?
waarschijnlijk Virtual Infrastructure, vroeger bekend als ESX Server; of Vmware Server. Het zal echter ook prima functioneren in Vmware Workstation of Fusion, het format is immers universeel :)
Anoniem: 162252
@Whieee14 september 2007 15:26
Fout.
Vitrual infrastructure = ESX 3.x + Virtualcenter 2.x
VMware server hoort hier niet bij.

Op deze ubuntu versie zou ik VMware server installeren.
ESX kan je hier niet op installeren. Dat is nl een hypervisor. Draait dus direct op de hardware. de nieuwe ESX versie is zelfs maar 32MB groot. D'as nog s wat anders dan 200 nog wat.
Ik ga uit van server.
Besparen op geheugengebruik op de workstation zal niet zo lonen aangezien al het werk toch op de server gedaan wordt.
En hoe meer resources je daar vrij hebt, hoe beter.
Server is het meest gebruikelijk aangezien deze gratis is, maar als ik het bericht goed lees moet de VMware virtualisatiesoftware los worden geinstalleerd, dus wie weet heb je de vrijheid tussen Server en Workstation. Zou opzich wel mooi zijn als je echt die toegevoegde waarde van Workstation nodig hebt.
Dit werkt twee kanten op, zoals in de tekst staat. Zonder VM software (VMWare is zo'n 65MB), dan is dat 215MB, met VM spullen is dat plus 65MB.

Lijkt mij ideaal, want ik draai graag VMs op mijn laptop om effe te testen en dit scheelt me een hele boel zooi die ik toch niet nodig had. Dus, ik kan eenvoudiger meer VMs op mijn laptop meenemen en tegelijkertijd actief hebben (met minder uitrusten dus).
Ik had ook graag een minimale distributie van Canonical gezien voor de desktop á la Puppy Linux, helaas lijkt het UbuntuLite project dood te zijn.
iemand linkje voor te downloaden :P
De publieke release van Ubuntu JeOS staat op 18 oktober gepland,

En et staat niks over op Distrowatch, dus ik denk dat je voorlopig nog niks vindt.
Wauw, Niemand Xensource in gedachten?
Ik zoek eigenlijk een linux distributie die kan draaien op 32mb geheugen, voor een oud pctje wat ik nog heb staan. Wel als het kan met UI want console-only heb ik er niets aan. Dus misschien is dit wat. In die pc zat ook maar een 1gb hd en daarvan was 400 mb al gevuld met windows 98.

Dus dan had ik praktisch niets over om Linux op te draaien.
Nee dan is dit nog niks. Ik zou Vector linux nemen.
Specs? Als ik moet denken aan een Pentium 100 met 32 MB wordt 't idd wel erg krap, voor Puppy Linux is een P II 233 met 64 MB wel het minimum denk ik. Je zou hem verder wel als terminal kunnen gebruiken waarbij het systeem zelf op een wat krachtiger PC draait.
puppy linux of Damn small linux, maar daar hebben we een topic voor: Het grote welk OS ( bijvoorbeeld linux distro) topic deel 7 :)
Al enige tijd aan het orienteren voor een uitgeklede virtualisatie-server (voor mij, als ik-gebruik-graag-de-muis-gebruiker), om daarop een virtueel draaiende linux-server en een virtueel draaiende MCE voor elkaar te krijgen, plus de mogelijkheid om ook eens een o.s. virtueel uit te proberen. Ubuntu JEOS lijkt hier wel een oplossing voor. Ik ben benieuwd...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee