Ook Ubuntu gaat OS voor mobiele apparatuur ontwikkelen

Matt Zimmerman, Ubuntu's chief technical officer, heeft zaterdag Ubuntu Mobile and Embedded aan de buitenwereld gepresenteerd. De eerste release van deze Ubuntu-variant zal in oktober van dit jaar tegelijk met de gewone Ubuntu-releases verschijnen.

Tux met mobiele telefoonDe mensen achter het Ubuntu-project hebben zichzelf enkele jaren terug ten doel gesteld een gratis en kwalitatief goed opensourcebesturingssysteem te ontwikkelen, dat op notebooks, desktops, thin clients en servers geïnstalleerd en gebruikt kan worden. Inmiddels is er een nieuw soort apparaat bijgekomen, namelijk de draagbare internettablet. Vandaar dat Ubuntu besloten heeft om een speciale versie van het eigen OS te gaan ontwikkelen voor dit soort mobiele apparatuur. Ze worden hierbij geholpen en financieel gesteund door Intel, dat kort geleden een internettablet met een nieuwe low-powerprocessor en -chipset voorstelde. De features van Ubuntu Mobile and Embedded, zoals deze Ubuntu-versie is genoemd, zullen deze week tijdens de UDS vastgesteld worden.

Het Ubuntu-project is niet de eerste ontwikkelaar van een Linux-variant voor mobiele apparatuur. Zo werkt Palm aan een nieuwe Linux-versie van zijn OS voor handhelds en smartphones. Verder ontwikkelt Nokia internettablets gebaseerd op Linux, te weten de 770 en de 800. Intels umpc maakt overigens gebruik van dezelfde Linux-distributie als Nokia's producten. Daarnaast is het besturingssysteem van de Olpc-laptop gebaseerd op de Fedora Core Linux-distro. Ook zijn er nog verschillende kleinere fabrikanten die mobiele Linux-devices ontwikkelen. Verder is inmiddels een alliantie van Linux-telefoonproducenten actief en hebben zowel Gnome als Trolltech een softwarestack voor mobiele apparatuur ontwikkeld. Laatstgenoemde heeft overigens ook een eigen telefoon laten bouwen. Tot slot is het Taiwanese Fic ook bezig met een telefoon gebaseerd op Debian: de Neo1973.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

07-05-2007 • 10:07

41 Linkedin

Bron: Ubuntu

Lees meer

Ubuntu 8.10 heet 'Intrepid Ibex' Nieuws van 21 februari 2008
Libië bestelt 150.000 Classmate-pc's Nieuws van 31 oktober 2007
Nokia introduceert hoekige mobieltjes Nieuws van 7 augustus 2007
TabletKiosk komt met Linux-umpc Nieuws van 21 maart 2007
Intel installeert Glide op umpc's Nieuws van 17 oktober 2006

Reacties (41)

Wijzig sortering
Ubuntu begint nu wel een beetje op een commercieel bedrijf te lijken, zeker met deze stap. Ik kijk er neutraal tegenaan, maar ze zetten wel een groot aantal stappen in een korte tijd dunkt me.
Anoniem: 86278
@Zyppora7 mei 2007 10:36
Daar komt nog bij dat het juist goed is wanneer een linux-distro heel groot wordt. Linux is uiterst versnipperd en dat maakt het zwak. Linux-distro's zijn doorgaans hele slechte samenwerkers, maar Ubuntu werkt samen met bv. linspire en wil samenwerking graag uitbreiden. Ubuntu is mijn hoop op een sterke Linux-standaard waar fabrikanten en bedrijven rekening mee gaan / moeten houden. Ze klonteren niet samen met microsoft en vragen geen geld voor hun software.
Linux distro's zijn slechte samenwerkers? Wat bedoel je daarmee? Een distro is een linux kernel met software en een package management systeem. Als iets op een distributie werkt, werkt het ook op de anderen. En de file formaten zijn over het algemeen open. Als ik mijn LaTeX bestand op een andere distro zet kan ik er ook gewoon mee verder werken. De verschillende distro's hebben misschien een ander uiterlijk, maar onder de motorkap is het allemaal vrijwel hetzelfde.
Anoniem: 151857
@durian7 mei 2007 10:57
dat bijv, debian slecht met ubuntu door 1 deur kan. (ik vind persoonlijk debian ook fijner. maar dat interesseert niemand)

En dat alles zo gemakkelijk bij elkaar op draait is ook niet altijd waar, download maar is een keer voor de gein de Novell Client RPM van download.novell.com en probeer die maar eens aan de gang te krijgen op Debian. Het zal vast wel een keer lukken maar echt makkelijk is het niet.

Ik vind het iig een mooie stap van Canonical en ik hoop dat ze hierin slagen zodat de OSS community ook een "boost" krijgt op het mobiele platform.

*goestin wil al jaren bash + ssh voor op zijn mobiel* 8-)
(ik vind persoonlijk debian ook fijner. maar dat interesseert niemand)
Da's niet helemaal waar; ik vind het wel interessant :+
Anoniem: 86278
@durian7 mei 2007 14:23
Ik bedoel dat er bijvoorbeeld veel verschillende packagemanagers zijn en helaas geen enkele die op ALLE distros perfect werkt.
Een ander voorbeeld is het gebruik van mediaplayers. Wederom heel veel smaken, maar als je moet veel moeite doen om een speler zover te krijgen dat hij alle formaten probleemloos afspeelt. I.p.v. EEN defacto speler laten bestaan die ALLES afspeelt en daarbij de keus houdt uit tientallen alternatieven voor de geeks.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn wens is dat er EEN mega-distro komt, die het gros van de standaardwensen ondervangt.
Anoniem: 199920
@durian7 mei 2007 14:47
@Doubleday

Alhoewel ik kan snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Ben ik het niet eens met je opmerking.

Ik zelf gebruik onder linux VLC player (Welke ook voor windows beschikbaar is), en deze kan elk formaat afspelen wat ik me zo snel eventjes kan bedenken. En er zijn meer player welke meer formaten dan Windows Media Player ondersteunen (Om even bij jou referentie materiaal te blijven... Windows).

Verder heb je onder windows het zelfde probleem, wat dacht je van realplayer en quicktime? Zijn toch ook formaten met hun eigen player (kun je iig niet openen met windows media player).
@bedge: Ubuntu moet toch een flink stuk beter dan windows zijn, wil het aanslaan bij de meute? Ik ben een beetje nerd, en heb de overstap al een half jaar geleden gemaakt, maar voordat ik mijn vader/moeder/zusje zo ver krijg, moeten er serieuze voordelen aan zitten. Wat het voordeel van OSS zou kunnen/moeten zijn, is betere integratie. Je neemt alle voordelen van alle andere spelers over in 1 überspeler, en je bent klaar (in theorie).

Maargoed, stapje voor stapje wordt Ubuntu steeds beter :)
Gepost door goestin - maandag 7 mei 2007 10:57 Score: 2 (Interessant)

(ik vind persoonlijk debian ook fijner. maar dat interesseert niemand)
:+
@bedge: Ubuntu moet toch een flink stuk beter dan windows zijn, wil het aanslaan bij de meute?
@ MBV:

Fout! Linux moet goeie games ondersteuning krijgen, dan slaat het aan bij de meute. De rest volgt vanzelf...
Anoniem: 199920
@durian7 mei 2007 23:29
@MBV

Ik vraag me af wat jouw definitie van beter is.... Linux is anders dat wel. Maar zowel wel linux als windows hebben hun eigen voor en nadelen.
Canonical is de sponsor van Ubuntu en Canonical is zeker commercieel: zij bieden betaalde support kontrakten, wereldwijd. Een kantooruren desktop kontrakt kost bv. $250. En een 24x7 server kontrakt kost $2750. En een thin client / cluster support kontrakt kost, 24x7, $4000 per jaar. Dit zijn eigenlijk best sociale bedragen.

De filosofie is simpel: gratis besturingssysteem dat behoorlijk goed wordt ondersteund en up-to-date is en waarvan daarom verwacht kan worden dat het breed geinstaleerd gaat worden, door early adopters maar ook netwerk beheerders, site beheerders enz. Maar ook als alternatieve desktop. De aanschaf van software is niet de kostenpost, het onderhoud wel - daar is dus ook het meeste mee te verdienen. De filosofie is daarom simpel: gratis het besturingssysteem aanbieden en dan de ondersteuning binnenhengelen. Tegelijkertijd heeft Canonical er geen enkele moeite mee dat anderen mee-eten van de koek: de installed base wordt daardoor weer groter en uiteindelijk profiteert iedereen daar weer van (zwaan-kleef-aan-principe).

Dus feitelijk is Ubuntu een volkomen commercieel project. Dat Canonical niets verdient aan mensen zoals tweakers is niet erg: juist deze mensen hebben ze nodig voor de verspreiding van Ubuntu en om de weg vrij te maken voor zeer brede acceptatie. Het is bijna een vorm van viral marketing.

Ik ben benieuwd of Canonical deze ingeslagen weg zal kunnen voortzetten. Suse en RedHat hebben al aangetoond dat deze weg heel erg moeilijk is.
Vergeet niet dat RedHat en SuSE meer op de zakelijke markt gericht waren, en duidelijk lieten merken dat ze de thuis-pc als extra'tje zagen. Ook was linux toen nog veel minder ver qua ontwikkeling. Ubuntu is nieuw, en komt qua marketing eigenlijk op een heel goed moment: de ontwikkeling gaat lekker rap. Je hebt dus elk half jaar iets nieuws om te laten zien, en dat is voor 'viral marketing' erg belangrijk :).
En het is gratis, voor SuSE en RedHat moest je in het begin veel betalen. Dat zorgt voor een grotere userbase, waardoor je meer input krijgt en meer gratis reclame :)
Het is een commercieel bedrijf, alleen het geld verdienen is een erg lange termijn planning.
Niet zo gek ook, het is een commercieel bedrijf dat ook geldt wil verdienen. Ik zie het alleen maar als iets goeds. De ontwikkeling van Linux wordt ermee gestimuleerd. En het mooie van al die open source initiatieven is, dat je altijd weer een ander distributies kunt kiezen als het je niet aanstaat.
Dat het een commercieel bedrijf is is helemaal niet erg, je kan altijd weer over stappen naar een andere distro. De applicaties etc zijn in linux onderlig gewoon uitwisselbaar (linux = linux). Het grootste voordeel wat ik zie is dat fabrikanten zoals hardware fabrikanten misschien eindelijk standaard drivers gaan leveren voor ubuntu (dus linux) en software fabrikanten meer software gaan uitbrengen. Misschien komen er op den duur wel meer OpenGL games omdat ze dan alle OSen kunnen bedienen (OSX, Linux, Windows)
En dan zijn er nog mensen die zich afvragen waarom Linux op mobiele telefoons niet doorbreekt.....

Dankzij deze geweldige samenwerking tussen de verschillende instanties die Linux op mobiele apparatuur willen hebben is het voor operators onmogelijk om deze zaken goed te ondersteunen. Gevolg: het overgrote deel van deze toestellen leidt een marginaal bestaan en zal nooit doorbreken.

In principe is er ruimte voor een Linux based OS naast Symbian en Windows Mobile maar dan moet er wel iets komen wat een beetje "standaard" is. Op deze manier voegt Ubuntu enkel weer een extra optie aan de mobiele Linux chaos toe waardoor commercieel succes van 1 van die distributies alleen maar kleiner wordt.
In principe is er ruimte voor een Linux based OS naast Symbian en Windows Mobile

De grootste aantallen worden nu nog gehaald met "in-house" ontwikkelde software. Alle grote producenten hebben eigen ontwikkelde software die veel efficienter is dan de logge modulaire platforms.

Er ontstaat nu langzaam aan een verschuiving naar andere platformen, waarbij linux zeer veel potentie heeft. Het is immers eenvoudig om een zeer simpele linux handset te maken door alles eruit te slopen in vergelijking met Windows Mobile, waar je niks uit kunt slopen. (Windows Mobile is niet geschikt voor entry toestellen, Linux is daarvoor wel ver genoeg te strippen)

3G is nog geintegreerd in de handsets in alle oude platformen. Bij 4G/Wifi/WiMax en alle andere diverse standaarden zou dit weleens te duur kunnen worden. Dan is een modulair platform zoals Linux ineens ideaal.
Het is immers eenvoudig om een zeer simpele linux handset te maken door alles eruit te slopen in vergelijking met Windows Mobile, waar je niks uit kunt slopen.

Uit WM valt ook wel genoeg te slopen, het zal ongetwijfeld retesnel zijn als je de bluetooth en 3G stack, audio, video, sync en kalender modules weghaalt. De vraag is of daar iemand op zit te wachten: zo'n barebones mobile OS is simpel door een handset maker zelf te maken, dus waarom dan Linux?
Je mist even het hele voordeel van linux:

Omdat je dan minder tijd hoeft te steken in het ontwikkelen van je eigen kernel bespaar je kosten. (geldt natuurlijk ook voor windows mobile)

Naast dat de kernel zelf gratis is zit je ook niet vast aan een hardware platform of instructie set. Van windows Mobile heb je immers de source niet, en maar een beperkt aantal architecturen ;)
het zal ongetwijfeld retesnel zijn als je de bluetooth en 3G stack, audio, video, sync en kalender modules weghaalt
Weer een voordeel van opensource: In plaats van modules kun je alles direct in je kernel bakken. Hierdoor krijg je veel meer snelheidswinst. Daarnaast is het ook veiliger, stel dat je dan modules helemaal niet toestaat kan een module van derden niet 'zomaar' aan kernel acces komen ;)


Maar even wat general knowledge:
Linux is een kernel, geen OS eigenlijk. Bovenop die kernel kun je zelf bepalen wat je doet. Wat meestal bedoeld word met Linux zijn Linux Distrobuties. En die hebben vaak grote overeenkomsten wat betreft alles bovenop de kernel. ;)
En dan komt er ook nog een iPhone met Mobile Mac OS.
maar dat zal dan wss ook wel vastzitten aan één provider :(
vrijheid troef
Het is zeker een ijdele hoop dat ik ooit Linux/Ubuntu op mijn PDA kan installeren?

Op mijn Dell Axim X50v draait het laatste stukje MS software en dat zorgt ervoor dat ik er bijna niets mee kan. Synchroniseren werkt niet en dat ding loopt continue vast. En wat nog veel erger is: alle leuke software kost geld!!!

Maar ja. PDA's verschillen allemaal te veel van elkaar en missen geloof ik een hardware onderdeel in de processor/chipset wat het bijna onmogelijk maakt om een Linux kernel er op te draaien... - zie mijn reacte verderop...
Het lijkt me sterk dat je er geen linux kernel op zou kunnen draaien, er zijn allang al linux-based PDA's. Het probleem is alleen dat een PDA een veel te klein scherm heeft om een standaard desktop op te kunnen draaien, dus moet je een speciaal OS ervoor hebben. 640x480 is echt niet bruikbaar meer tegenwoordig, áls je PDA dat al ondersteund...
Dat ondersteund 'ie ja, en ik kan je zeggen dat dat meer dan genoeg is op een 3,7" scherm...

Maar om mezelf even te corrigeren: http://handhelds.org/moin/moin.cgi/DellAximX50

...ze zijn er mee bezig...
Wat werkt er precies niet aan syncen?

Mijn PDA/telefoon is ook het laatste stukje dat MS software draait bij mij, maar sinds een aantal maanden werkt syncen echt perfect met behulp van SynCE.
mod maar weg... te laat en niet correct.
ubuntu is de laatste tijd wel erg veel in het nieuws zeg...
niet dat er iets mis mee is maar eht vlat met wel op..
Anoniem: 193652
@freaq7 mei 2007 11:57
Misschien omdat er met dit OS aan de weg wordt getimmerd?
Inderdaad, ik vindt dat ze het erg knap doen... Ze zetten een geduchte concurrent neer voor Windows Vista in 2 / 3 jaar? Dit allemaal met weinig geld terwijl MS een van de grootste bedrijven is ter wereld (en 1 van de dikste portemonnee's heeft). Om het half jaar brengen ze een nieuwe versie uit met bergen van functies waar ze bij MS 5 jaar voor nodig hebben... Dan vraag je je af waarom je nog zoveel moet betalen voor een nieuwe windows...
Gister heb ik Ubuntu op de oude laptop van mijn moeder gezet en ze is er erg tevreden mee. Tekstverwerken, plaatjes kijken en internetten, meer heeft mijn moeder niet nodig (en veel mensen niet).
Misschien ook wel wat: Ubuntu op de Nintendo DS. :+
Gelukkig hebben we daar DSLinux al voor, en talloze andere homebrew apps. Maar mee eens, een echt uitgebreid OS met een nette GUI is altijd welkom. :)
Ach, zolang deze ontwikkelingen niet ten koste gaan van het Open Source idee vind ik het prima. Het feit dat MS wat meer concurrentie krijgt is denk ik iets waar wij allen baat bij hebben.
Anoniem: 62763
7 mei 2007 12:13
Wat is er mis met Maemo?

http://www.maemo.org.

Gebaseerd op Debian.

-R-
:?
Lijkt me een interessante ontwikkeling. Zeker met de opties die de nieuwe kernels bieden (KVM) en het feit dat de smart/PDA/phones technisch steeds meer kunnen.

-sidetopic-
@humbug
Voor je genoemde punt is o.a. OpenMoko in het leven geroepen. Het is een poging om 1 linux te maken voor het mobiele platform. Dus ook een eenduidige ondersteuning.

http://www.openmoko.org/

Linux krijgt o.a. ook moeilijk voet aan grond vanwege het 'open' karakter. De Telecom wereld is er (kort door de bocht gezegd) bang voor dat via het Linux platform het telecom netwerk grotere kans loopt op te worden gehacked en/of platgelegd. Van de andere kant is dit ook een kaart die de concurrentie speelt..
Want wie zegt dat het nu zo populaire Windows platform hier net niet zo hackable voor zou zijn?
-einde sidetopic-
Anoniem: 142064
7 mei 2007 13:44
Hoe gaan ze in godsnaam 1 OS in elkaar kunnen prutsen voor al die verschillende toestelletjes...
Ik had al problemen met mijn Sony Ericsson P910i (oud toestel) van linux te voorzien. (touchscreen, bleutooth, ed..)
Kunnen we ons mobieltje binnenkort omvormen tot een Iphone-look-a-like?
ah eindelijk linux op mijn htc tytn
htc tytn ching chao wtf?

:+
Maak je geen zorgen, HTC is gewoon een merk, en tytn een product (ook wel bekend als de MDA vario II van T-mobile)
http://www.europe.htc.com/products/htctytn.html

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee