Ubuntu 8.04 'Hardy Heron' neergestreken

Donderdag is versie 8.04 van de populaire Linux-distributie Ubuntu verschenen. De release, die onder de codenaam 'Hardy Heron' bekend staat, is de tweede Ubuntu-versie die lange-termijnondersteuning krijgt.

Het lts-stempel houdt in dat de versie van de distributie drie jaar van updates voorzien zal worden voor desktops en vijf jaar voor servers. Hoewel 'Hardy Heron', hetgeen staat voor 'ruige reiger', weinig schokkende vernieuwingen kent, zijn er toch enkele opvallende toevoegingen, zoals de applicatie Wubi. Deze installer maakt het mogelijk Ubuntu op een Windows-systeem te zetten en te verwijderen, alsof het een normale Windows-applicatie betreft. Wubi zorgt er ook voor dat de gebruiker bij het opstarten een boot-menu te zien krijgt dat hem de keuze biedt om Windows of Ubuntu op te starten.

Hardy Heron

Een andere noemenswaardige update is de aanwezigheid van Gnome 2.22, de laatste versie van deze desktopomgeving. Verder is Gnomevfs vervangen door Gvfs voor het opzetten van een virtueel bestandssysteem en is Pulseaudio opgenomen, waar applicaties gebruik van maken voor geluidsweergave. Ook aanwezig zijn de bittorrent-client Transmission Bittorrent, de webcamsoftware Cheese en het brandprogramma Brasero, aldus Ars Technica. Op veiligheids- en beheergebied moet Policykit verbetering brengen, door het eenvoudig te maken toegang te geven tot bepaalde applicaties of deze juist te ontzeggen.

Tegelijkertijd met de desktopvariant van Ubuntu zijn ook versie 8.04 van de serverversie en van Kubuntu, Xubuntu, Ubuntustudio, Edubuntu en Mythbuntu verschenen. In oktober moet 'Intrepid Ibex' de huidige release gaan opvolgen. Deze distributie wordt onder andere geoptimaliseerd voor mobiele systemen.

Hardy Heron screen

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-04-2008 • 08:19

219

Submitter: oeLangOetan

Reacties (219)

219
192
34
17
0
0
Wijzig sortering
De Nederlandse release party is 17 mei in Amsterdam:
http://www.releaseparty.eu/
Damn! Ze hebben wireless support goed onder handen genomen. Out of the box en net zo veel usability als de native drivers onder XP.

Daarnaast voelt Hardy een stukje sneller aan dan Gutsy, en meer responsive dan zelfs Feisty.

Ik vind het toch jammer dat veel mensen zo blijven vasthouden aan het beeld dat ze hebben over het instaleren van programma's. Er wordt een aantal keren gezegd dat het 'toch makkelijker is om iets te downloaden en te dubbelklikken'

Ik geeft toe dat er een bepaalde simpelheid vanuit gaat, maar als je even de tijd en moeite neemt om synaptic te begrijpen, wordt je snel verliefd op het gemak ervan. Alle applicaties die je je kan wensen, snel, zonder malware en gratis op 1 centrale plek. Zoeken, aanvinken en gaan.

Daarnaast is terecht al opgemerkt dat je ook .deb hebt als je het echt anders wilt, of mensen hun persoonlijke PPA, maar goed.
Ik heb Ubuntu een tijd geinstalleerd gehad op mijn pc. Maar alhoewel er niet iets mis mee is en alles uitstekend werkt en ik verbaasd stond van de grafische "foefjes" in de gebruikersinterface gebruikte ik de pc waar het opstond ineens bijna niet meer. Denk dat ik te "ver-windows-t" ben want ik heb echt geprobeerd linux (ubuntu) een kans te geven en er een hele tijd expres wel dingen mee gedaan.

Daar zal Hardy Heron niks meer aan veranderen.

Ligt het aan mij??
Het is voor iedereen altijd even wennen aan een nieuw besturingssysteem, dus het zal niet aan jou liggen. Echter wat je misschien wel kunt doen is het wat langer proberen.

Wat mensen ook wel eens vaak afschrikt is dat ze opeens andere programma's moeten gebruiken ... "Hey waar is Internet Explorer, Windows Media player werkt niet, wat is er gebeurt met iTunes?". Zodra mensen Mozilla Firefox, Amarok e.d. tools hebben gevonden valt het weer mee.

Een van de dingen die ik nieuwe gebruikers van ubuntu / kubuntu aanraad is een "Ten things to instal after you install (K)Ubnutu" guide te volgen, of in dit geval:

13 Things to do immediately after installing Ubuntu

Alhoewel het voor 7.10 geschreven is werkt het meeste ook onder 8.04.
polthemol Moderator General Chat @Pruts0r25 april 2008 09:28
probleem is ook dat veel dingen onder linux net niet zo lekker werken als onder windows :) Zo krijg ik mijn creative kaart niet zo fijn aan het werken, werkt amarok niet echt briljant met mijn mp3-speler, kan ik het syncen van mijn pda al helemaal shaken, enz. Veel dingen zijn ook nog altijd omslachtig om aan te passen.

Deels natuurlijk een fout van fabrikanten omdat ze zich niet aan standaarden houden (nee fabrikanten, als je 1 kleine wijziging toepast op een standaard is het geen standaard meer en 2 standaarden zijn ook geen standaarden meer) of weigeren om simpelweg technische documenten vrij te geven als ze zelf geen zin hebben om degelijke support te bieden voor linux.

Al denk ik dat de tig verschillende distro's die er ondertussen zijn er ook debet aan zijn. Het lijkt me haast dat er niet al te veel coordinatie is tussen alles en dat ze daardoor veel dubbel werk aan het verrichten zijn.
probleem is ook dat veel dingen onder linux net niet zo lekker werken als onder windows
Klopt, Linux heeft't zelfde probleem als Vista - hardware fabrikanten maken geen drivers of willen geen info verstrekken aan derden om drivers te maken.
Al denk ik dat de tig verschillende distro's die er ondertussen zijn er ook debet aan zijn. Het lijkt me haast dat er niet al te veel coordinatie is tussen alles en dat ze daardoor veel dubbel werk aan het verrichten zijn.
Misschien zou je wat minder uitspraken moeten doen op basis van vermoedens en wat meer op basis van feiten. Distributies maken aan de lopende band gebruik van elkaars verbeteringen.
Ja, voor veel mensen geldt precies het tegenovergestelde. ;)
Which includes me...

Een paar maand geleden heb ik Kubuntu naast Windows op m'n laptop geinstalleerd en ben eigenlijk min of meer per ongeluk overgestapt terwijl ik niet eens de intentie had om over te stappen maar er gewoon eens mee te stoeien.

Toegegeven, na installatie heb ik wel wat dingetjes naar eigen inzicht aangepast, maar ook daarin verschilt het niet van Windows: Na een nieuwe installatie van Windows ben ik ook nog een tijdje bezig met het 'fine-tunen' van Windows.
je hebt toch wel veel mensen die zoals ik al "gevorderd" windows gebruiker zijn en dan pas in contact komen met linux hoor.
tis ff doorbijten en de nodige tijd erinsteken, je kan altijd terecht op de ubuntu forums voor vragen of informatie.
Eventueel doe zoals ik gebruik dual boot, (tinyxp)windows voor bepaalde toepassingen zoals games en ook wat tekstverwerking en dan linux voor video & muziek bv ...
Zet Wubi dus dit op een aparte partitie?
En je installeert het dus in Windows?
Wubi is een windows applicatie en installeert ubuntu in een map op een schijf van je. Dus bijv in C:\ubuntu.
Het boot dan, indien je "ubuntu" in het bootmenu kiest, vanaf de bootmanager op de een of andere manier het virtuele bestandssysteem in die map rechtstreeks vanaf je windows schijf.

Er worden dus geen partities geresized of aangemaakt. Dus dat scheelt een hoop "help straks verwoest het mijn pc".
Is this running Ubuntu within a virtual environment or something similar?

No. This is a real installation, the only difference is that Ubuntu is installed within a file as opposed to being installed within its own partition. Thus we spare you the trouble of creating a free partition for Ubuntu. And we spare you the trouble to have of having to burn a CD-Rom
http://wubi-installer.org/faq.php

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 juli 2024 19:38]

Anoniem: 256263 25 april 2008 13:40
Ik ben echt een beginnend ubuntu gebruiker. Wat mij extreem irriteert (maar mss is dat ook wel omdat ik een linux n00b ben) is dat alles in van die pakketjes komt. Waarom? heeft nog nooit een slimmerd een oplossing bedacht zodat je gewoon een soort exe bestanden kunt gebruiken? Dat vind ik juist super makkeijk in windows? Downloaden klikken en gaan met die banaan.
Waarom irriteert je dat? Heb je het wel eens geprobeerd?
Het komt misschien als een verrassing, maar het installeren (en onderhouden!) van software onder Ubuntu is vele malen makkelijker dan onder Windows.
Alle (maar dan ook echt alle) software die je installeert staat onder controle van het package-management systeem. Niet alleen het OS (vgl. Windows), maar ook alle applicaties (Firefox, OpenOffice, e.d.) worden zo beheerd. Met enkele klikkerdekliks (of evt. automatisch) hou je zo je hele systeem up-to-date.
Het installeren van software (packages) doe je vanuit je package-manager met enkele klikkerdekliks. Je hoeft niet te Googlen, downloaden, unzippen, weet ik het wat allemaal. Gaat allemaal vanzelf! Klikken en gaan met die banaan.
Ook een upgrade naar een nieuwe ubuntu versie doe je op die manier. Klikkerdeklik, klaar!

In Windows heb je uiteraard ook de (evt. automatische) Windows Update, maar dit beperkt zich uitsluitend tot de spullen van Microsoft zelf. Je overige applicaties (Firefox, OpenOffice, je virus/malware scanners, je multimedia zooi, je games, etc. etc.) worden dus niet bijgehouden door Windows Update(!). Die zul je dus allemaal stuk voor stuk zelf in de gaten moeten houden. Hoezo makkelijk?

Ik zou zeggen duik er eens in, niet bang zijn ;-)
Die heb je wel (RPM, DEB) maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. Installeren van software kun je heel makkelijk doen via de software manager die erin zit. Gewoon aanvinken wat je wilt en installeren.
:)
Wat is het grote verschil tussen de pakketjes met een EXE of MSI erachter, en de pakketjes met een DEB erachter?

Je kan naar http://packages.ubuntu.com gaan, en daar alle *.deb's zelf downloaden en dubbelklikken. Dat komt op hetzelfde neer als het pakketje aanvinken in Add/Remove of Synaptic.
heeft nog nooit een slimmerd een oplossing bedacht zodat je gewoon een soort exe bestanden kunt gebruiken?
Ja, dat bestaat. Je klikt op het web op het 'icoontje' van de .exe (je hoeft die .exe niet eens te downloaden) en het programma wordt 'geïnstalleerd' en start vanzelf op zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Verwijderen is zo simpel als 1 bestandje weggooien. Zie Klik.

Nadeel is dat je die 'software-manager' van tevoren even moet installeren, maar dat is niet zo moeilijk.
De reden waarom ik ubuntu niet draai:
-ik draai 2x 500gb in raid0 dat werkt niet lekker als ik een dualboot wil.
-ik wil kunnen internetten en ineens beslissen dat ik trackmania of ut3 op wil starten.

Ik zou met liefde willen overstappen, maar helaas werkt winxp dit wat beter af dan ubuntu. Helas.
-ik wil kunnen internetten en ineens beslissen dat ik trackmania of ut3 op wil starten.
Windows XP + DirectX9 (c geloof ik) kan je draaien onder VMWare. Heb je gelijk geen dualboot meer nodig. Als je RAID0 chipset op je moederbord zit geïntegreerd doe je er zowiezo beter aan software-RAID in Linux te gebruiken omdat dat bijna altijd sneller is.
Anoniem: 43394 25 april 2008 08:34
Deze mirror is echt snel http://nl.archive.ubuntu.com/ :D
Geloof dat de meeste mirrors wel snel zijn. Heb hem net tenminste gedownload vanaf de FTP server van de TU-Delft, en dat ging ook een razendstukje harder dan ik had verwacht :)

Dalijk installeren... WOEI :D
van die mirror trek ik op de zaak de complete 100Mbit/s pijp die we hebben vol, maar ja, surfnet verbinding bij de TU-Delft he? Die kan wel wat hebben.
Nederland heeft in totaal 9 mirrors met in totaal 18 Gbps bw.
En voor de Belgische tweakers, jullie zullen het moeten doen met 2 mirrors van 1 gigabyte bw (of de Nederlandse pakken :P )

https://launchpad.net/ubuntu/+archivemirrors <-- check hier de lijst met mirrors.
Het is eindelijk mogelijk om grafisch met een paar klikken Compiz aan te zetten in Kubuntu (kde 3) en hij onthoud nu de laatste internet verbinding dat was in versie 7.10 niet zo daar moest in na elke herstart mijn internet verbinding herstellen. Ziet er zover allemaal super uit en tot nu toe werkt het zoals het moet alles is herkent van mijn computer en multimedia codex worden als het goed is nu automatisch geïnstalleerd als je Kaffeine opstart (dat heb ik nog niet geprobeerd) Ik gebruikte tot nu toe altijd OpenSUSE met veel plezier dus ben benieuwt of Kubuntu beter is... wordt vervolgt... op mijn computer. Tot nu toe is het in iedergeval redelijk dummy proof :+

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 22 juli 2024 19:38]

Anoniem: 174991 @DummyXL25 april 2008 08:52
Ik gebruik kde 4 en hierbij is het gewoon een kwestie van de optie desktop-effects aanzetten. De packages worden automatisch geinstalleerd.

Vervolgens kun je nog een package downloaden om de Compiz instellingen via een GUI te beheren (naam kwijt, maar zal zoiets als compiz control zijn.).
Ookal wordt er al veel op geschoten, ik wil toch graag reageren op het al dan niet nodig hebben van een work-around met terminal voor bepaalde zaken die standaard zijn in Windows.

Het feit blijft dat het dan vaak om proprietary zaken gaan die je feitelijk niet zou 'mogen' instaleren als je kijkt naar de gedachte van GPL/Opensource etc. De gedachte dat 'my mother' (zoals het voorbeeld in deze wereld vaak gaat) dus geen gebruik kan maken van MP3 zonder terminal is ergens raar.

Als je moeder gebruik maakt van een opensource systeem waar ze niet voor betaald, laat haar dan ook ogg-vorbis leren kennen. Maar helaas! Iedereen koopt DRM muziek, of download illegaal MP3's.

Leuk is trouwens dat ik mijn moeder mijn laptop heb geleend zodat ze op vakantie in verwegistan contact met thuis kan hebben. (Mijn vader is daar een aantal dagen aan het werk dus het leek me een leuk plan) Jullie raden het al, Ubuntu Hardy Heron (nu nog beta)...
Er ging iets verkeerd met de wireless kaart, SHIT! Arme moeder, gelukkig kon ze nog de kabel inpluggen. Geheel op eigen initiatief heeft ze een forumpostje gemaakt in de Ubuntu community die haar echt geweldig hebben geholpen.

Ga daar maar eens voor naar MS!
(Einde van deze rant, maar ik moet toch ergens mijn Ubuntu liefde kwijt ;) )
Anoniem: 69437 @Maupertus25 april 2008 12:55
Just FYI, je hebt geen terminal nodig om MP3-support te krijgen. Ubuntu regelt het automatisch voor je zodra je een MP3-bestand probeert af te spelen.
Zonde dat het hier pas zo laat staat! Ik downloade m 5 mins nadat ie online stond :9 en ik heb 1 van de 500 limited edition t-shirts *O* :D

Maargoed, 7.10 staat te backuppen en straks doe ik een verse installatie op mijn Dell Latitude D810 ;) De vorige versie herkende ál mn hardware zonder enig probleem dus verwacht nu niet anders! 6.04 herkende alles behalve mn wifi toendertijd, al kreeg ik die wel aan de praat later.

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 22 juli 2024 19:38]

Anoniem: 37864 @JapyDooge25 april 2008 14:48
7.10 op m'n Dell 830 ging niet helemaal zonder slag of stoot hoor. Het grote probleem zit 'm in het powermanagement, waarbij de harddisk telkens al na een minuut idle tijd uitgeschakeld wordt. Erg irritant, omdat telkens wanneer de disk opspint het systeem een seconde lang 'hapert'.

Ik ga vanavond proberen m'n installatie te upgraden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.