Beschuit met muisjes voor Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

De website van Ubuntu is momenteel moeilijk bereikbaar: de beheerders hebben zojuist versie 7.04 online gezet. De belangstelling voor de nieuwste editie van deze populaire Linux-distro, die de koosnaam 'Feisty Fawn' meekreeg, lijkt wederom groot.

Ubuntu Desktop icon 'Feisty Fawn', wat zoveel betekent als 'speels hertenkalf', is meer dan zomaar een halfjaarlijkse update. Hoewel de makers van Ubuntu elke zes maanden een nieuwe versie presenteren, is 7.04 voorzien van een karrevracht nieuwe features die het besturingssysteem tot een geduchte concurrent voor Microsofts Windows Vista moeten maken. Om de overstap van Windows naar Ubuntu zo eenvoudig mogelijk te maken, is de desktopversie van de distro uitgerust met een migratietool om Windows-instellingen te kopiëren: onder andere Internet Explorer- en Firefox-favorieten, contacten van de instant messengers van AOL en Yahoo en wallpapers worden probleemloos overgenomen. Uiteraard rusten de uitbreidingen op solide schouders: de nieuwste versie van 'Linux met een menselijk gezicht' bevat versie 2.6.20 van de Linux-kernel, en de desktop wordt beheerd door het onlangs verschenen Gnome 2.18. Ondanks de ambitieuze doelstellingen zou de Aero-achtige functionaliteit van Compiz overigens niet standaard ingeschakeld worden: met name ATi-drivers zouden nog onvoldoende ondersteuning voor de benodigde 3d-versnelling bieden.

Java logo (klein) Het aanmaken van netwerk-shares is sterk vereenvoudigd, en de ondersteuning voor draadloze netwerken is, dankzij de opname van de Avahi-software, flink verbeterd. Sun, waarmee het bedrijf van Ubuntu-suikeroom Mark Shuttleworth sinds vorig jaar samenwerkt, heeft voor de nieuwe versie een complete set open Java-software beschikbaar gesteld: Feisty Fawn heeft GlassFish, JDK 6, Java DB 10.2 en versie 5.5 van de NetBeans-ide aan boord. Daarmee wil Sun overigens vooral developers bedienen, die nu nog zelf de losse onderdelen voor een Java-systeem bijelkaar moeten scharrelen. Volgens de multinational blijft een Red Hat/JBoss-combinatie de aangewezen oplossing voor bedrijven die Java-servers willen uitrollen.

De serversoftware van de nieuwe Ubuntu is eveneens op de schop gegaan. Zo is de AMP-stack geheel vernieuwd, wordt er nieuwe clusteringsoftware meegeleverd, is de ondersteuning voor Sparc-processors bijgewerkt en netwerkinstallatie via ssh behoort tegenwoordig ook al tot de mogelijkheden. Ook op het virtualisatievlak is het nodige gewijzigd: naast KVM, waarmee Feisty Fawn gastheer voor andere besturingssystemen kan spelen, beschikt de distro over paravirt-ops, dat voor verbeterde compatibiliteit met VMware moet zorgen.

Get Ubuntu-logo Wie niet over een flinke internetpijp beschikt om de ongeveer 700MB zware distro te downloaden, kan gebruikmaken van de gratis bezorgservice, maar er moet wel rekening gehouden worden met tien weken levertijd. Dat is relatief lang, in aanmerking genomen dat de opvolger over zes maanden zal verschijnen. Bovendien is Feisty Fawn, dat achttien maanden ondersteund zal worden, geen zogenoemde 'LTS'-release. De vorig jaar verschenen 'Dapper Drake'-editie blijft dus de recentste versie met minimaal vijf jaar 'Long Term Support'-ondersteuning voor zakelijke gebruikers.

Populaire 'fawn' Bambi De belangrijkste kritiek op de nieuwe distro luidt dat er te veel op propriëtaire software wordt geleund, waarbij met name op hardwaredrivers en multimediacodecs wordt gedoeld. Dat is echter precies de bedoeling: Feisty Fawn moet zich van zijn voorgangers onderscheiden door sterk verbeterde hardware- en multimediaondersteuning. Zo zijn er wizards toegevoegd om vlot third party-codecs te installeren, en een dezer dagen wordt een Feisty Fawn-variant voor multimediacreatie verwacht. De discussie hierover heeft inmiddels geleid tot de aankondiging dat er in oktober een Ubuntu-versie zal verschijnen die uitsluitend opensourcemateriaal zal bevatten. Deze in samenwerking met gNewSense ontwikkelde versie moet tegelijk verschijnen met de volgende halfjaarlijkse release, die 'Gutsy Gibbon' is gedoopt en die versienummer 7.10 draagt. De makers verwachten echter vooral succes van de versies die wat minder streng in de opensourceleer zijn. Nu Microsoft heeft laten weten dat de ondersteuning voor Windows XP langzamerhand zal worden afgebouwd, zou dit gratis alternatief de nodige twijfels bij potentiële Vista-gebruikers kunnen zaaien. Downloadlocaties zijn als vanouds in onze meuktracker te vinden.

Door René Wichers

Eindredacteur

19-04-2007 • 13:11

173 Linkedin

Submitter: software

Lees meer

Dell gaat JBoss verdelen voor Red Hat Nieuws van 10 augustus 2007
'Dell kiest voor Ubuntu' Nieuws van 1 mei 2007
Ubuntu gaat merknaam beschermen Nieuws van 28 april 2007
Ubuntu plant 'ultravrije' distro Nieuws van 13 april 2007
Ubuntu Linux geboot op Xbox 360 Nieuws van 26 maart 2007
Ubuntu 'Edgy Eft' 6.10 uitgebracht Nieuws van 26 oktober 2006
Ubuntu Edgy Eft op komst: what's next? Nieuws van 20 oktober 2006
Debian doet 'Firefox' in de ban Nieuws van 29 september 2006
Opnieuw problemen door Ubuntu-patch Nieuws van 15 september 2006
Nieuwe versie Gnome ziet het levenslicht Nieuws van 7 september 2006

Reacties (173)

Wijzig sortering
En dan te bedenken dat ik net kennis heb gemaakt met linux (d.m.v. PcLinuxOS) en nu net Ubuntu 6.10 aan het downloaden was vanaf de TU Delft..Maar gezien mijn eerste linux-ervaring, komt (dat vet logge) Vista er niet in bij mij . :Y)

* DeArmeStudent hoopt toch stiekem dat linux zulke goeie game-support krijgt dat de game-ontwikkelaars er niet meer omheen kunnen B-)
PS: Nu linux zo volwassen geworden is, waarom zou iemand nog voor een Apple kiezen? :P
@DeArmeStudent

Tipje, als je van 6.10 wilt upgraden naar 7.04 doe je even in console:

sudo sed -i 's/edgy/feisty/g' /etc/apt/sources.list && sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Kun je zo kopiëren en plakken, je vult ff je password in en hij gaat aan het werk :)


Ik werk al een tijdje met Feisty (toen het nog unstable was), heb alleen in plaats van compiz voor beryl gekozen (in de toekomst waarschijnlijk niet meer nodig aangezien ze weer 1 worden). Verder alles standaard, werkt perfect, geen klachten.

Het niveau wordt alsmaar hoger, het is bijna geschikt voor de doorsnee gebruiker (alhoewel dat wel afhangt van wat je wilt). Er zijn soms nog wel een aantal dingen waarbij je toch liever even een console venster pakt. Ik vermoed dat ze ook dat binnenkort voor elkaar gaan krijgen, Microsoft moet echt met wat verfrissenders komen willen ze marktaandeel houden :)

Wat dat betreft vind ik Ubuntu ook het beste OS tot nu toe, het is super compleet, alles gaat automatisch, maar toch heb je alles ook zelf in de hand :Y)
Het lijkt me een voor de beginner makkelijker om gewoon de "Update manager" vanuit het menu "System" even te starten, die vervolgens automatisch zal melden dat er een nieuwe versie van Ubuntu is. Met een muisklik kan je vervolgens de installatie starten. Niks geen commando meer nodig tegenwoordig.
Bijna geschikt voor de doorsnee gebruiker? Nee, helemaal geschikt. De doorsnee gebruiker installeert geen software en zeker geen exotische software. De doorsnee gebruiker installeert zeker niet z'n eigen OS. De doorsnee gebruiker leert de meeste (voorgeinstalleerde) distro's in no-time gebruiken.

Ik daarentegen... draai 6.10 welke feilloos installeerde, maar 7.04... :( de live-cd blijft gewoon hangen!! Hij doet het NIET. Helaas... 'bijna volwassen' ik was zo blij met Ubuntu, maar het is toch weer een distro als alle andere.. een die niet 'gewoon werkt', maar eerst een hoop gezeik geeft.
Omdat Apple nog meer 'af' is. Ik ben zelf van Windows naar Linux gegaan, en dat beviel goed, maar ik vond dat ik nog teveel moest 'prutsen' om dingen aan de gang te krijgen. (3 jaar geleden) Ik heb toen een Mac gekocht en sindsdien ben ik om. Voor servers neig ik nog steeds naar Linux, en ik vind het ook nog steeds leuk om met Linux bezig te zijn, maar voor mijn dagelijks gebruik (desktop en laptop) kies ik voor Mac omdat het gewoon minder 'gedoe' is.
Je hoeft geen rekening te houden met wifi drivers, wpa packages, dependencies, geen nVidia module te rebuilden na een kernel upgrade, etc.

Is Linux slecht? Absoluut niet, maar ik kies voor dagelijks gebruik zonder meer voor Mac, en ik kan heel goed begrijpen dat meer mensen dat doen.

Het gaat namelijk niet enkel om het OS, maar om het out-of-the-box plaatje. Een Mac is 1 product, hardware met een OS dat perfect op die hardware is afgestemd.
PS: Nu linux zo volwassen geworden is, waarom zou iemand nog voor een Apple kiezen?

Linux en Apple bijten elkaar niet echt, ik gebruik OS X voor zo'n beetje al mijn desktop taken en Linux voor development (voornamelijk webdevelopment), en als ik ergens een server voor nodig heb. Omdat beide systemen perfect met elkaar samenwerken (ie: zelfde protocollen ondersteunen, zelfde soort services, veel development tools + libraries sharen etc) kan je vrij makkelijk heen en weer switchen.

In principe zouden Windows en Linux elkaar ook niet echt hoeven te bijten, ware het niet dat Windows overal proprietary zooi voor gebruikt die niet uitwisselbaar is met mijn Linux systemen. Plus dat ik moderne Linux distro's nu al veel gebruikersvriendelijker vind dan Windows (de GUI van Windows is als je het mij vraagt echt rete-onhandig). Maar voor huis-tuin-en-keukengebruik zijn beiden nog lang niet zo fijn om mee te werken als OS X.
PS: Nu linux zo volwassen geworden is, waarom zou iemand nog voor een Apple kiezen?

Apple wordt niet alleen gekozen als alternatief voor Windows, vooral ook vanwege hun goede schermen, kleurechtheid en sublieme integratie met adobe CS waardoor veel grafisch professionals niet eens om apple heen kunnen.
Draai voor de grap deze release eens dan. Mouse-gestures, 3d interface met leuke ronddraaiende kubus, of "wobbly" schermen, als je wilt zijn er ook "docks" voor beschikbaar en vor vrijwel alle software die je op je mac draait is wel een linux-variant of -clone beschikbaar. Het menu zal alleen niet in de bovenste balk komen, maar in het venster, iets wat ik persoonlijk alleen maar fijner vind werken.
En gebruikgemak, design. Ik kies meer voor het enorme gebruikgemak (door de GUI) van OSX. Maar als er een desktop environment uitkomt voor X11 met vergelijkbaar gedrag en functionaliteit als OSX's Aqua interface, ben ik er als de kippen bij :P

De wereld is groter dan alleen grafisch designers ;)
Ik ben benieuwd hoe goed dee versie nog draait op een PIII 800MHz met 256MB geheugen. Ik kijk de kat nog even uit de boom iig en blijf nog een tijdje Dapper Drake gebruiken.
Heeft iemand ervaring met (een betaversie van) Feisty icm een wat oudere PC?
Ik vind zelf dat Feisty de Ubuntu traditie volgt in de zin van snelheid. Bij elke release voelt Ubuntu sneller aan. Dat komt natuurlijk vooral omdat Gnome steeds verbeterd, maar ook bij KDE, wat ik persoonlijk fijner vind, is de snelheid grandioos. Dit zal bij KDE4 nog veel beter worden, daar KDE4 van qt4 gebruik zal maken, wat vele malen efficienter is als qt3, wat wordt gebruikt door de huidige versies van KDE. Bovendien, als Ubuntu Feisty te zwaar is voor je P3, kun je altijd overwegen om Xubuntu eens te proberen, dat is met XFCE als window manager.
KDE, Gnome en Xfce (zonder hoofdletters) zijn GEEN windowmanagers, maar desktop-environments

Flux-, Black- en OpenBox, ION(3), twm, xfwm4, metacity, kwmkwin en consorten zijn window managers


Bedankt br men
en GNOME schrijf je dus *met* hoofdletters.
Als je gaat mierenneuken doe het dan wel goed.
KDE gebruikt Kwin als window manager, niet kwm.
Hmz, ik heb nergens gezegd dat Gnome en KDE window managers waren, ik weet dat het Desktop Environments (het DE-gedeelte van KDE) zijn, maar ik dacht in eerste instantie dat Xfce wel een window manager was, zoals o.a. Fluxbox, Enlightenment e.a.
Draait hier op een Dell GX1, een pentium III op 450 MHz met 128 MB geheugen en een videokaart van 4 MB :P .... geen problemen maar je moet er natuurlijk geen 'turbo speed' van verwachten. Het is goed werkbaar en ik vermoed dat met iets meer geheugen het nog werkbaarder zou zijn.
meer geheugen + nieuwere (en dus snellere) harde schijf zijn meestal genoeg om een PIII behoorlijk snel te maken in XP of Linux
Inderdaad, op een PII 450 draait het ook goed. Is wel 192Mb geheugen, maar de videokaart is maar 2Mb. Niet te veel van verwachten, maar alles lekker licht instellen en het is goed werkbaar.
Er komt ook een versie met xfce i.p.v. gnome=>xubuntu.
Hier draait het prima op mijn Pentium III 800Mhz, al zit hier wel 512MB in. Jammer genoeg herkent-ie mijn Asus WL-138g kaartje niet.. :(
Anoniem: 114719
19 april 2007 13:26
Echt geweldig ubuntu, en met de komst van de nieuwe cedega welke nog meer games ondersteund gaat volgens mij vista het nog wat moeilijker krijgen.

Nu maar hopen dat Cedega in de toekomst directx10 enz gaat ondersteunen
Kijk eerst eens naar Wine, voordat je Cedega probeert. Wine's DirectX-implementatie is stukken completer dan Cedega's, en OpenGL performance is ook iets beter. Bovendien is Wine gratis, en doet Cedega aan "free riding" op vrije software. Dat wil zeggen: ze gebruiken code van Wine, maar sturen nauwelijks patches terug.

Er zullen van de zomer niet minder dan 10 Google Summer of Code projecten starten die aan Wine gaan sleutelen, waaronder de Direct3D 10 implementatie. Ook zal er worden gewerkt aan .NET-support via Mono.

Overigens loopt de Wine-versie van de universe repository van Ubuntu nog een beetje achter, maar dat zal binnen enkele dagen worden opgelost. Tot die tijd werken de extra repositories van WineHQ ook goed.
Wat ik nog het mooist vind, zijn de benchmark resultaten van 3dmark onder wine...

http://wiki.winehq.org/BenchMark-0.9.33

nog niet alle test worden uitgevoerd, en ook niet allemaal even snel als in windows, maar het schijnt dat dezelfde beeldkwaliteit wordt gehaald en velen zijn ook al wel sneller uitgevoerd dan in windows. Ziet er veel belovend uit.
Heb deze week nog WoW onder Wine gedraaid.
Niet echt om actief te spelen, maar het was toch goed te doen. Maand of 2 geleden kon dat nog niet onder wine :P klopte er geen zak van de textures.. Maar nu ziet het er gewoon hetzelfde uit als onder windows. Alleen... Traag.

-R-
Veel onderdelen worden ook niet gerenderd. Daarom halen ze in enkele tests hogere resultaten.

In ieder geval is steeds meer bruikbaar.
Je kunt het spel het beste spelen onder OpenGL. Dat had ik meer dan een jaar geleden al probleemloos draaiend.

Als je het spel start met -opengl zou het wel snel moeten werken.
Wat ik mij afvraag...

Zou er inmiddels ook een versie komen geschikt voor de Intel Mac? Voorheen werd de PPC Versie wel geleverd. Maar wat betreft Mac's is het denk ik vrijwel Intel (de nieuwe dan) wat de klok slaat. Heb tijdje geleden eens de x86 versie geprobeerd uit de v6 reeks van ubuntu, maar daar was natuurlijk nog niet de volledige set aan hardware van de huide Intel macs in ondersteund, of misschien geen rekening mee gehouden (lees niet juiste kernel / modules). Dus een hoop werkte (van live cd) niet. Of zouden we kunnen verwachten dat de x86 of 64 bits versie ook Intel Mac gebruikers gaat verbleiden?
Ik heb de afgelopen maand de 7.04 beta getest op een MacBook (Core 2 Duo, 1.83GHz) in een dual-boot OSX/(K)Ubuntu systeem en dat gaat prima op een paar irriterende dingen na.
- De trackpad is volledig te configureren als onder OSX maar het pointergedrag is nog een beetje wispelturig en de response haalt het IMO nog niet bij die onder OSX.
- Sommige mensen ondervinden problemen met wireless internet, ik heb ndiswrapper gebruikt (maakt gebruik van Windows driver) en dat ging goed alhoewel ik de laatste tijd problemen had met inloggen op m'n eigen netwerk. Experimentele MadWifi-drivers zijn inmiddels ook al te verkrijgen hetzij nog niet met WEP/WPA(2) (encryption) ondersteuning.

Voor de geïnteresseerden wat leesvoer:
https://help.ubuntu.com/community/MacBook
Tutorial wireless middels ndiswrapper
http://www.jasonparekh.com/linux-on-macbook

Verder verwijs ik naar de leerzame Apple Intel Users forums. Meestal ben je niet de enige die iets opvalt :P
Kan hij naast Vista geinstalleerd worden? Of laat Vista geen multiple OS meer toe?
Ja dat kan, maar wel eerst Vista en dan Ubuntu. Er word dan netjes een menu aangemaakt waaruit je kunt kiezen. Let tijdens de installatie wel goed op dat je Ubuntu niet heel de schijf laat gebruiken :)
Ietwat offtopic:
Hoe zit het als je al een NTFS schijf met XP hebt en daarnu Ubuntu bij wil zetten?

Ik wil namelijk graag overstappen op Ubuntu maar zit door dit soort schijf problemen erg er tegen aan te hikken.
volgens mij rottig: je kunt het natuurlijk allemaal wel installeren (op een eigen partitie) maar de schrijfondersteuning voor ntfs blijft beta. volgens mij kun je linux in het algemeen beter op een eigen pc draaien dan het op een pc met ntfs erbij zetten: je levert qua veiligheid en mogelijkheden nogal wat in als je ntfs naar fat32 gaat converteren. daarom ben ik ook overgestapt naar cygwin ipv dual boot, dan kun je een linux-shell draaien onder windows (meer dan de shell heb ik op een workstation niet nodig), voor anderszins kun je dan linux op een eigen pc draaien.
ntfs-3g heeft nu een point release en is stabiel. je kunt het erg gemakkelijk installeren.
De installatie van Ubuntu heeft een resize optie. Zie: http://img230.imageshack.us/img230/2340/w2u260tf.png

Wel even voordat je begint met de installatie van Ubuntu even genoeg ruimte op de NTFS partitie vrijmaken (rommel weghalen) en daarna checkdisk uitvoeren.
@.at
Er is niets op tegen om een ext3 partitie naast een ntfs te plaatsen hoor...snap niet waar je dit verhaal vandaan haalt...
@mxcreep:
zoals de therapeut tot zijn cliënt zei: niemand begrijpt me.

dat je een ext3-partitie naast ntfs kunt hebben is me al iets langer duidelijk, maar als je serieus van je linux gebruik wilt maken, wil je *alle* bestanden op je pc kunnen gebruiken. d.i. niet alleen lezen, maar ook schrijven. als je een gemiddelde installatie neemt met een systeempartitie van n gb voor xp (ntfs), een partitie van n gb voor linux (ext3) en een partitie van n gb voor opslag (ntfs), dan was tot voor heel kort die opslagpartitie pas echt bruikbaar onder linux, als je hem converteerde naar fat32, waarmee je dus in een hele hoop opzichten nogal wat aan kwaliteit en veiligheid inleverde.

tot een paar weken geleden was alle schrijfondersteuning voor ntfs in linux zowel beta als buggy. dat er nu wel een stabiel product is voor het schrijven van ntfs is, is erg fijn, maar, tot het moment dat er genoeg ervaringen verzameld zijn, blijf ik lekker bij cygwin en bespaar me de dual boot, linux komt bij mij alleen op linux-only-machines, daar komt het ook het beste tot zijn recht. even afgezien van het feit dat ik sowieso geen fan van dual boot ben natuurlijk.
Ja hoor geen probleem. Het is overigens Ubuntu die de ondersteuning biedt, want Ubuntu installeert de GRUB bootmanager, welke meerdere besturingssystemen, waaronder Linux, Windows XP/Vista, maar ook andere onbekenden als FreeBSD en Solaris kan laden.

Na installatie krijg je een bootmenu waar je kunt kiezen tussen Ubuntu en Vista. Je kunt ook eerst van de live-cd opstarten om eens rond te neuzen en te kijken of het geheel een beetje bevalt (op de snelheid na natuurlijk).
Onder Vista kan het ook wel maar dan moet je handmatig toevoegen met BCDedit.
Van gebruiksvriendelijkheid gesproken ;-)

(Naar mijn mening is *alle* software die geen user-lock doet, gebruiksvriendelijker en klantvriendelijker dan eender welk ander alternatief dat dat wel doet. De beste software is dan ook goed gedocumenteerde open-source software met duidelijke en begrijpbare broncode waar veel bedrijven support voor kunnen geven.)
VistaBoot Pro downloaden ;)

Is niks mis mee dat dit niet standaard in Vista zit, MS hoeft immers geen ondersteuning te geven voor niet MS producten ;)
Gelukkig bepaald Microsoft dat niet voor je...grub is prima in staat de windows boot manager te vervangen en je de dual boot optie te geven....of ome Bill dat nou wil of nie :)
Mocht je later opnieuw windows willen installen en je linux laten staan...kwestie van ff booten vanaf een rescue cd en dan kun je grub gewoon weer de windows bootmanager laten overschrijven.
niet vergeten dat windows niet will booten als hij niet op de 1e harde schijf staat...
beetje jammer, moest ik expres mijn kast openmaken om de sata kabeltjes eventjes te switchen om windows tevreden te stellen en het de 1e hd te geven
(dan ook grub trug in orde brengen natuurlijk)

maar ik weet niet of vista dit ook nog wil?
want ik ben al een tijdje van deze microsoft/windows software vanaf...
Kan gewoon naast vista worden geinstalleerd.

edit: dubbel

Wanneer je als eerst vista installeerd en dan ubuntu zal het gewoon werken. Ubuntu zal een bootloader installeren waarin je vista terug kunt vinden.
Anoniem: 130184
19 april 2007 14:49
Is deze versie al op het punt beland dat je alles qua installatie en settings enzo kan doen zonder gebruik te maken van obscure command-line commando's? Ik wil er wel weer eens mee rotzooien maar ik heb niet zo'n trek om me in de avonduren nog te verdiepen in vage problemen. Laatste keer dat ik een linux-smaakje probeerde een jaar of 2 geleden kon dat iig nog niet...
In ubuntu kan bijna alles grafisch. Wel zijn er voor sommige dingen oplossingen die commandline moeten, maar alles wat je op google intikt vind je zowat op 't ubuntu forum. Da's een enorme community waar je eenvoudig (in stapjes) een antwoord krijgt op je vraag en waar je alle tips & trics vind.

Out of the box draait ubuntu echter al super.
Laatste keer dat ik een linux-smaakje probeerde een jaar of 2 geleden kon dat iig nog niet...
Twee jaar is erg lang geleden. Met Ubuntu werkt alles over het algemeen out-of-the-box. Behalve als je rare/erg nieuwe hardware hebt, maar ja, dan werkt het in Vista ook niet. Je hoeft in ieder geval niet zoals bij XP voor ieder stuk hardware extra drivers te installeren.
met een pjoet die veel gebruikte hardware bevat en zonder sepcialistische dingen te willen werkt het out-the-box prima :P
Het wordt met iedere versie weer beter. Een jaar geleden werd het mogelijk om zonder commando's te upgraden naar een nieuwe versie van Ubuntu en kwam er bijv. een GUI voor de installatie van losse .deb bestanden. In deze versie heb je ook geen commando's meer nodig voor je Wifi, drivers voor je grafische kaart, inschakelen van grafische effecten, installatie van codecs en meer.

Ik ben blij met deze ontwikkeling. De power users kunnen het altijd nog met commando's blijven doen, maar voor de leek wordt het makkelijker en bovendien een kleinere kans op fouten.
Anoniem: 216505
19 april 2007 15:29
het enigste waar ik me altijd aan erger is dat je windows schijven niet beschrijfbaar zijn vanaf enige linux os :O
al heb ik ubuntu nog niet geprobeerd maar adt ga ik straks doena sl ik hem gedownload heb :)

DvD versie in 2 uurtjes binne ^^

en dat mp3 bijna tot neit ondersteund word :O

Is hier een oplossing voor zodat ik eventueel wel mijn windows schijven kan beschrijven?
In het artikel wordt het niet duidelijk uitgelegd, maar één van de nieuwe features van Ubuntu Feisty is dat non-free software zoals een mp3-decoder automatisch geinstalleerd worden zodra je een mp3-bestand probeert af te spelen in de al aanwezige mediaspeler.

Verder kan je je windows-schijven schrijfbaar bereiken door in Applications>Add/Remove "NTFS Configuration Tool" installeren, waarmee je met 1 klik je schijven schrijfbaar maakt.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar de grondreden dat mp3-codecs problematisch zijn om te distribueren is natuurlijk dat er softwarepatenten op zitten waardoor bedrijven die mp3-afspeelsoftware leveren licentiekosten per gebruiker moeten betalen. Met een Free Software-pakket is dat natuurlijk niet te doen.

Daarom: zorg dat je van nu af aan je muziek in FLAC- of Ogg Vorbis formaat opslaat. Dat is patentvrij en doet het out-of-the-box op alle Linuxdistro's. En ja, er zijn ook zat portable players te koop (zoals de Cowon iAudio die ikzelf heb en diverse Samsung-modellen) die Ogg onderstenen. Zolang er vraag is naar het mp3-formaat blijft dit soort problemen bestaan!
Anoniem: 82404
@reinouts19 april 2007 23:20
Daarom: zorg dat je van nu af aan je muziek in FLAC- of Ogg Vorbis formaat opslaat. Dat is patentvrij en doet het out-of-the-box op alle Linuxdistro's. En ja, er zijn ook zat portable players te koop (zoals de Cowon iAudio die ikzelf heb en diverse Samsung-modellen) die Ogg onderstenen. Zolang er vraag is naar het mp3-formaat blijft dit soort problemen bestaan!
Dat is leuk en aardig en ik ben het 100% met je eens, maar de hoeveelheid portable mediaspelers die deze formaten afspeelt is nog steeds minimaal en mijn mp3 speler kan helaas geen van deze formaten afspelen. Dat was een keuze die ik moest maken bij het kopen van mijn apparatuur en uiteindelijk kies je toch voor een bepaalde feature set en prijs en als daar geen ogg of flac bij zit is dat jammer, want mp3 is nog steeds het best ondersteund.
Anoniem: 216505
@reinouts20 april 2007 09:49
Ook is het nogal tijdrovend om al mijn mp3's omtezetten naar .ogg :P

Ik zoek een programma wat daadwerkelijk al mijn mp3's kan encoden naar ogg. dan ben ik wel een week ebzig mar dan laat ik hem gerwoon lekekr aanstaan :P

maar tegelijkertijd meot hij ook die .ogg bestanden weer in de juiste map plaatsen

een voobeeld:
in de map mp3 staan:
album1, album2 en album3
In elk van deze mappen staan 10 mp3's

Nou wil ik dat hij encode naar:
map .ogg
album1 album2 en album3
en de 10 ogg bestanden in de juiste map :P

Ik denk niet dat dit soort software al betsaad maar het zou toch een uitdaging zijn om dat te programmeren :O
Al zal ik dat voorlopig nog neit kunnen :(
Heb php nog niet eens onder de knie :(
Mp3 wordt in Ubuntu Feisty Fawn heel goed ondersteund. Ik ben even vergeten of de juiste codecs werden meegeleverd of dat je automatisch werd gevraagd of je ze wilde installeren als je een mp3tje ging afspelen, maar een van de twee was het geval.

NTFS schijven lezen kan goed vanuit Linux, tegenwoordig, maar schrijven is volgens mij nog steeds tricky. Als je echt een gedeelde HD wilt kan je altijd nog een partitie als FAT32 formatteren, hoewel dat qua maximale file-grootte e.d. natuurlijk niet echt geweldig is. (CD-images passen nog wel op FAT32 schijven, maar DVD-images passen niet.)
Door ntfs-3g te installeren krijg je de mogelijkheid om naar je NTFS-partities (Windows) te schrijven. Eenvoudig te realiseren, alles kan je doen met een GUI: http://onlyubuntu.blogspo...bel/ntfs-3g-ubuntu-feisty

En MP3 afspelen is een stuk makkelijker geworden. Zodra je een MP3-bestand wilt openen, zal Ubuntu zelf met een wizard komen waarbij je MP3-support kan installeren,
Anoniem: 208475
19 april 2007 22:00
Hoe werken de Ubuntu versie nummers? Op wikipedia zie ik de volgende versies: 4.10, 5.04, 5.10, 6.06, 6.10, 7.04, 7.10

Is het toeval dat ze bijna allemaal om en om op .04 en .10 eindigen? Lijkt me sterk ook dat ze al weten dat de volgende versie eindigt bij .10 toch?

Verder is de naamgeving leuk, maar misschien beter (herkenbaarder) als ze bekendere dieren gebruiken (zie ook OS X), ik heb altijd moeite te onthouden of een besproken versie nou de laatste of de volgende is...
De eerste letters van de namen beginnen steeds met de volgende letter uit het alfabet (Dapper Drake, Edgy Eft, Feisty Fawn, etc).

Maar dat zijn slechts codenamen tijdens de ontwikkeling (net als Whistler wat hernoemd werd tot XP, en Longhorn dat Vista ging heten), nu heet Feisty Fawn dus gewoon 7.04.
Anoniem: 82404
@DeadMetal19 april 2007 23:24
De eerste letters van de namen beginnen steeds met de volgende letter uit het alfabet (Dapper Drake, Edgy Eft, Feisty Fawn, etc).
Mmm, behalve dan Warty Warthog en Hoary Hedgehog die voor Breezy Badger kwamen :P
x.yy: jaar x maand y
Bijv 7.04 is uitgekomen in maand 4, april dus, van 2007.
Is het toeval dat ze bijna allemaal om en om op .04 en .10 eindigen? Lijkt me sterk ook dat ze al weten dat de volgende versie eindigt bij .10 toch?
Het is geen toeval omdat er elke zes maanden een nieuwe versie uit moet komen. Alleen 6.06 Dapper Drake was hierop, wegens diverse bugs, een uitzondering.
kunde beter kiezen voor de Desktop CD install of voor de alternate install cd
De desktop-cd is de live cd, je kan Ubuntu wel hieruit installeren. De alternate install cd is geen live cd, en zal beter werken op oudere / virituele computers.
Desktop indien je genoeg geheugen hebt.
Daarmee start je van CD. werkt alles naar behoren (drivers etc) dan klik je op het icoontje om te installeren en krijg je een mooie grafische interface.
De alternate zal direct installeren, voor als je zeker bent dat het werkt, of als je te weinig geheugen hebt.
Of de installatie dan een mooie grafische interface heeft weet ik niet......
De "alternate CD" is voor zover ik weet bedoeld voor computers met heel weinig werkgeheugen. Maar eigenlijk denk ik dat het niet zo heel veel uitmaakt: de desktop versie start een Ubuntu op die je kan gebruiken tijdens het installeren (dus een beetje tweakers lezen terwijl je OS zichzelf aan het installeren), terwijl de alternate versie alleen Ubuntu installeert.

Oftewel:
* Dekstop = live-cd + install cd.
* Alternate - install cd.
Ik heb Feisty Fawn 7.04 hier op het werk al enige weken op een virtuele machine staan. Toch eens vragen hoe de beheerder er al voor de release is aangekomen.
Anoniem: 134763
@Quincy519 april 2007 15:48
beta?
O, de beta's zijn al een hele tijd uit.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee