De website van Ubuntu is momenteel moeilijk bereikbaar: de beheerders hebben zojuist versie 7.04 online gezet. De belangstelling voor de nieuwste editie van deze populaire Linux-distro, die de koosnaam 'Feisty Fawn' meekreeg, lijkt wederom groot.
'Feisty Fawn', wat zoveel betekent als 'speels hertenkalf', is meer dan zomaar een halfjaarlijkse update. Hoewel de makers van Ubuntu elke zes maanden een nieuwe versie presenteren, is 7.04 voorzien van een karrevracht nieuwe features die het besturingssysteem tot een geduchte concurrent voor Microsofts Windows Vista moeten maken. Om de overstap van Windows naar Ubuntu zo eenvoudig mogelijk te maken, is de desktopversie van de distro uitgerust met een migratietool om Windows-instellingen te kopiëren: onder andere Internet Explorer- en Firefox-favorieten, contacten van de instant messengers van AOL en Yahoo en wallpapers worden probleemloos overgenomen. Uiteraard rusten de uitbreidingen op solide schouders: de nieuwste versie van 'Linux met een menselijk gezicht' bevat versie 2.6.20 van de Linux-kernel, en de desktop wordt beheerd door het onlangs verschenen Gnome 2.18. Ondanks de ambitieuze doelstellingen zou de Aero-achtige functionaliteit van Compiz overigens niet standaard ingeschakeld worden: met name ATi-drivers zouden nog onvoldoende ondersteuning voor de benodigde 3d-versnelling bieden.
Het aanmaken van netwerk-shares is sterk vereenvoudigd, en de ondersteuning voor draadloze netwerken is, dankzij de opname van de Avahi-software, flink verbeterd. Sun, waarmee het bedrijf van Ubuntu-suikeroom Mark Shuttleworth sinds vorig jaar samenwerkt, heeft voor de nieuwe versie een complete set open Java-software beschikbaar gesteld: Feisty Fawn heeft GlassFish, JDK 6, Java DB 10.2 en versie 5.5 van de NetBeans-ide aan boord. Daarmee wil Sun overigens vooral developers bedienen, die nu nog zelf de losse onderdelen voor een Java-systeem bijelkaar moeten scharrelen. Volgens de multinational blijft een Red Hat/JBoss-combinatie de aangewezen oplossing voor bedrijven die Java-servers willen uitrollen.
De serversoftware van de nieuwe Ubuntu is eveneens op de schop gegaan. Zo is de AMP-stack geheel vernieuwd, wordt er nieuwe clusteringsoftware meegeleverd, is de ondersteuning voor Sparc-processors bijgewerkt en netwerkinstallatie via ssh behoort tegenwoordig ook al tot de mogelijkheden. Ook op het virtualisatievlak is het nodige gewijzigd: naast KVM, waarmee Feisty Fawn gastheer voor andere besturingssystemen kan spelen, beschikt de distro over paravirt-ops, dat voor verbeterde compatibiliteit met VMware moet zorgen.
Wie niet over een flinke internetpijp beschikt om de ongeveer 700MB zware distro te downloaden, kan gebruikmaken van de gratis bezorgservice, maar er moet wel rekening gehouden worden met tien weken levertijd. Dat is relatief lang, in aanmerking genomen dat de opvolger over zes maanden zal verschijnen. Bovendien is Feisty Fawn, dat achttien maanden ondersteund zal worden, geen zogenoemde 'LTS'-release. De vorig jaar verschenen 'Dapper Drake'-editie blijft dus de recentste versie met minimaal vijf jaar 'Long Term Support'-ondersteuning voor zakelijke gebruikers.
De belangrijkste kritiek op de nieuwe distro luidt dat er te veel op propriëtaire software wordt geleund, waarbij met name op hardwaredrivers en multimediacodecs wordt gedoeld. Dat is echter precies de bedoeling: Feisty Fawn moet zich van zijn voorgangers onderscheiden door sterk verbeterde hardware- en multimediaondersteuning. Zo zijn er wizards toegevoegd om vlot third party-codecs te installeren, en een dezer dagen wordt een Feisty Fawn-variant voor multimediacreatie verwacht. De discussie hierover heeft inmiddels geleid tot de aankondiging dat er in oktober een Ubuntu-versie zal verschijnen die uitsluitend opensourcemateriaal zal bevatten. Deze in samenwerking met gNewSense ontwikkelde versie moet tegelijk verschijnen met de volgende halfjaarlijkse release, die 'Gutsy Gibbon' is gedoopt en die versienummer 7.10 draagt. De makers verwachten echter vooral succes van de versies die wat minder streng in de opensourceleer zijn. Nu Microsoft heeft laten weten dat de ondersteuning voor Windows XP langzamerhand zal worden afgebouwd, zou dit gratis alternatief de nodige twijfels bij potentiële Vista-gebruikers kunnen zaaien. Downloadlocaties zijn als vanouds in onze meuktracker te vinden.