'Apple stelt Leopard-release uit voor Vista-support'

Apple is volgens onbevestigde berichten gedwongen de release van Mac OS X 10.5 'Leopard' uit te stellen tot oktober. Het bedrijf zou de tijd nodig hebben om Boot Camp aan te passen voor Windows Vista.

Apple MacOS X 10.5 Leopard (klein)Volgens 'ingewijde bronnen' zou Apple met het uitstel marktaandeel willen veroveren door potentiële overstappers de mogelijkheid te geven om Microsofts nieuwste besturingssysteem ook op Macs te kunnen draaien. Boot Camp, momenteel in bètaversie, stelt Apple-gebruikers met een Intel-processor in staat om op een separate partitie Windows XP te installeren. De berichten over uitstel tot oktober conflicteren met eerdere uitlatingen van Apple, waarin het bedrijf beloofde Leopard in de eerste helft van 2007 uit te brengen. Analist Gene Munster van het bedrijf Piper Jaffray zei eerder deze week dat hij verwacht dat de nieuwe release rond 15 april uit zal komen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-03-2007 • 13:56

54 Linkedin

Bron: DigiTimes

Reacties (54)

54
52
35
7
2
9
Wijzig sortering
Anoniem: 35517
23 maart 2007 13:59
Dat zou best stom zijn, Boot Camp is nu toch ook "los" installeerbaar van Mac OS X? Waarom geven ze dan niet Mac OS X Leopard uit op 15 april, en in oktober een bootcamp update voor leopard gebruikers?
Dat snap ik dus ook niet helemaal. Kan best later in een service pack gestopt worden nu OS X 10.5 kopen en in oktober even updaten naar 10.5.1 kan het meteen samen met wat patches hier en daar.
[...]De final versie van bootcamp zal zeker bij Leopard zitten. Support voor Vista hoeft echter niet noodzakelijk aanwezig te zijn bij launch en kunnen ze later met een update toevoegen als ze willen[...]
Wel lezen he.
Volgens 'ingewijde bronnen' zou Apple met het uitstel marktaandeel willen veroveren door potentiële overstappers de mogelijkheid te geven om Microsofts nieuwste besturingssysteem ook op Macs te kunnen draaien.
Hoe kan je iemand , die dan twijfelt tussen een Mac of Vista PC, over de streep trekken met een product wat hij/zij op dat moment niet kan gebruiken?
:z
Alsof iedereen ineens een Apple gaat kopen om Vista te mogen draaien :z
@ Parabellum

Again, wel lezen he ;)

Volgens 'ingewijde bronnen' zou Apple met het uitstel marktaandeel willen veroveren door __potentiële overstappers__ de mogelijkheid te geven om Microsofts nieuwste besturingssysteem ook op Macs te kunnen draaien.
__potentiële overstappers__ de mogelijkheid te geven om Microsofts nieuwste besturingssysteem ook op Macs te kunnen draaien.
Maar dan NOG snap ik het niet.

De gewone Mac gebruikers kunnen toch -nu- al Leopard draaien, en de overstappers kunnen dan nog steeds in Oktober overstappen.

Of denken ze bij Apple dat mensen eerder overstappen als ze weten dat het OS waarop ze overstappen pas uit is? Ik denk dat het eerder andersom is. Software is voor veel mensen net zoals wijn, dat moet je eerst een aantal maanden in de kast laten rijpen voordat mensen het willen gebruiken.

De Apple die-hards kopen OS X toch wel. Laat die maar lekker de eerste serie bugs ontdekken en reporten, dan kan Apple in Oktober een stabiele versie MET bootcamp vista aan de overstappers presenteren. Een x.0 versie aan overstappers presteren is zowieso niet handig. Die schrikken meteen van de eventuele bugs, weten er niet omheen te werken (zoals Apple die hards dat wel kunnen ) en stappen meteen weer terug naar het veilige en vertrouwde Windows.
Stel je wil overstappen op mac maar bent nog afhankelijk van een Windows applicatie........

mischien wordt het zo wat duidelijker voor je.
weeraanmelden: als ik kon modden zou ik dat een inzichtvol geven.
raar, want ik kan perfect op mn werk vista in bootcamp installeren en opstarten.. of gaat het hier dan over drivers voor de camera etc?
Hoe groot is die markt dat je er je systeem voor uitstelt? Ik bedoel, ik koop een mac notebook met tenminste 128mb grafische kaart... dus een pro.. vanaf zo'n 2000 euro. Dan koop ik er voor nog een paar honderd euro windows Vista bij. |:(
En we lezen even de allereerste zin opnieuw:

Apple is volgens onbevestigde berichten gedwongen ...
tuurlijk, het is Apple, die leven van onbevestigde geruchten...
Aan dit bericht zou ik niet al te veel waarde hechten. De final versie van bootcamp zal zeker bij Leopard zitten. Support voor Vista hoeft echter niet noodzakelijk aanwezig te zijn bij launch en kunnen ze later met een update toevoegen als ze willen. Just my 0.02$.

EDIT: Ik begin nog sterker aan dit gerucht te twijfelen als ik de planning voor WWDC zie: http://developer.apple.com/wwdc/
Dat is de conferentie voor ontwikkelaars die producten voor de Mac maken en dit jaar draait zowat alles rond Leopard. Daarom is het nog niet noodzakelijk dat het nieuwe OS al op de markt zal zijn, maar ik denk toch dat de kans groot is.
Ik heb op het GoT forum een bericht gelezen in een apple topic van iemand die via een werknemer van Apple gehoord had dat ze daar niet tevreden zijn met BootCamp en daarom Leopard nog niet releasen.

Dat is dus wel in overeenstemming met dit bericht.
Ik las in de Telegraaf dat H. van der Meijden misschien had gehoord van een collega van zijn broer dat die had gehoord dat Vista NOOIT en te nimmer voor Mac zal worden gemaakt.

Dit strookt dus niet zo goed met dit bericht!
Volgens de laatste betrouwbare bronnen en berichten zouden Apple ontwikkelaars hun 'ding' af moeten hebben voor eind mei. Het lijkt me dan idioot dat Apple voor een feature die al zo goed als af is, zijn software een paar maanden uitstelt. Bootcamp is op dit moment een van de meest complete features in de interne builds, inclusief Vista support.

Er zijn zoals eerder genoemd nog wel wat ernstige bugs in Leopard, maar die kunnen er vrij snel uitgehaald worden. Dus juni (WWDC) is een aardige inschatting lijkt me zo.
Wordt leuk. Oktober de release van Leopard ivm Bootcamp voor Vista, komt een paar weken later SP1 uit van Vista (volgens laatste bronnen als ik het mij goed herinner). Zul je net zien dat als je WinFS gaat gebruiken ipv NTFS dat Bootcamp het alsnog niet goed doet. Gaat lekker. Geeft het dan nu uit, en gooi Bootcamp er dan later alsnog los als download. Nu moeten gebruikers wachten op 10.5 alleen maar omdat Bootcamp klaar moet zijn terwijl sommige (of de meeste) daar niet op zitten te wachten.
WinFS is strikt genomen geen filesysteem. WinFS is een samenvoeging van NTFS (fysieke data opslag) en database (meta data). WinFS zal dus in partitie programma's als NTFS terug komen.

Het database gedeelte is gebaseerd op MS SQL Server, maar is daar net als de Exchange database niet compatible mee.

Boot Camp creert via een localloop een NTFS partitie. Via EFI wordt een virtuele 'bios' beschikbaar gemaakt voor Windows zodat het kan opstarten. Omdat Microsoft een aantal wijzigingen aan de vista bootmanager heeft gemaakt moet het 'virtuele' bios worden aangepast.

Het systeem bios ziet dus alleen de partitie voor Leopard en niet die voor windows en dat is de reden waarom Vista nu niet werkt binnen Boot Camp.
Anoniem: 19339
23 maart 2007 14:08
Vind het moeilijk om dit te geloven. Dat Vista pas sinds kort op de markt is, wil niet zeggen dat er al maanden daarvoor SDK's en DDK's voor bestonden, waar Apple al lang en breed drivers mee had kunnen schrijven (of in ieder geval al een eind op weg zijn daarmee, en finetunen zodra de final er is).

Bovendien lijkt mij (maar dat is persoonlijk) dat Vista-support voor Bootcamp nou niet echt heel hoog op de lijst features van Leopard staat... Er zijn wel belangrijkere redenen om Leopard te kopen.

Ik ga Leopard niet kopen omdat ik perse Vista op m'n mac wil.
Apple heeft ook grote problemen met iTunes en Quicktime op Vista, dit terwijl Apple dit ook al maanden van te voren had kunnen testen. Blijkbaar heeft Apple dit testen dus niet (goed) gedaan, wie weet geld het zelfde voor Leopard.

Vista support is echt de laatste functie waar ik op sta te wachten, het lijkt mij erg jammer als dit de reden zou zijn om de release met een half jaar uit te stellen :X
Apple is niet de enige die allerlei problemen heeft met Vista. Het gerucht gaat dat MS tussen de laatste RC en de final ineens een paar cruciale wijzigingen heeft doorgevoerd die softwareproducenten op het laatste moment in de problemen brachten.

Dat klinkt als zo onverstandig van MS dat het ongeloofwaardig wordt. Het zou echter wel verklaren waarom zoveel bedrijven problemen met Vista hebben, als het waar is.
Anoniem: 163134
@kamerplant23 maart 2007 15:23
Zou dit ook niet gedeeltelijk strategie zijn van Apple? Door itunes niet onmiddellijk compatibel te maken met Vista denk ik wel dat een aantal gebruikers niet, of niet onmiddellijk overstapt naar Vista en dat kan in hun voordeel spelen.

Aan de andere kant stapt die gebruiker misschien toch over naar Vista en gaat die geen itunes meer gebruiken, dus het kan beide richtingen uit.
Lijkt mij onwaarschijnlijk dat Apple "grote problemen" heeft om QuickTime en iTunes op Vista te brengen. Er zitten voldoende goede software ontwikkelaars bij Apple.

Het is eerder waarschijnlijk dat Microsoft op het laatste moment iets in Vista gewijzigd heeft om het Apple moeilijk te maken. QuickTime is immers een concurrent voor Windows Media Player.

Het kan ook zijn dat Apple nog geen prioriteit heeft gegeven om het op Vista te zetten, omdat de meeste mensen toch voorlopig niet zullen upgraden. Dit probleem treft dan ook slechts de kopers van nieuwe systemen en de upgraders.
Dit lijkt me eerlijk gezegd tamelijk onwaarschijnlijk, al is het alleen maar vanwege het feit dat Vista ze een beetje dwingt de release uit te stellen.

Ik denk dat we in tussen april en juni gewoon Leopard met XP ondersteuning in Bootcamp krijgen en dat er later in het jaar een update voor Vista gaat komen.
er is al vista ondersteuning, maar ze zijn er niet blij mee ....
wrs nog enkele drivers niet in orde of zo.

Of een ander gerucht is toch waar, en bootcamp zal niet meer een multiboot zijn, maar effectieve virtualisatie, naar de parallels kant op, maar dan met Apple kwaliteit, en dus met hardware 3D acceleratie en alles inbegrepen.

Dat zou een erg leuke verrassing zijn, en Apple heeft denk ik zeker de middelen om dit te doen.

(reken ook dat Apple werkt met selectieve (grafische) hardware, het is dus gemakkelijker vor hen om 3D acceleratie te ondersteunen)
Dat Leopard pas in oktober uit gaat komen geloof ik best, want als de huidige developer-preview-builds bekijkt is het OS nog verre van af, maar dat het door de Vista-support komt lijkt me een slap excuus van Apple (als het al waar is dus).

* Moartn gelooft iig niet dat Apple de deadline van "Spring 2007" gaat halen, maar niet vanwege Vista :P
Anoniem: 84766
@Moartn23 maart 2007 15:27
Dit lees je ook veel op andere Mac-forums. Maar ik ben het niet eens met deze stelling.

Het is een een Developer Preview. Hier gaat het er alleen om dat de devs gebruik kunnen maken van de nieuwste frameworks en api's, zoals bijvoorbeeld Core Animation. Het zou mij dus niks verbazen als dit gewoon een aparte branch is.

Wat ik ook ergens gelezen heb, dat alleen een paar top mensen de totale builds zien, verder werken developers met een eigen branch en zien dus pas op het eind het totale resultaat. Dit kan alleen gedaan worden als het systeem OO en modulair opgebouwd is.

De Bugs in de huidige DP zitten voornamelijk in de front maar de API's zijn wel af. Alles wat daarachter gebeurt kunnen ze waarschijnlijk aanpassen wat ze willen zonder dat de devs daar last van hebben.

Nu wordt Vista trouwens weer in één zin genoemd met "Uitstellen", lijkt wel een vloek op te zitten. :+
Anoniem: 201443
23 maart 2007 15:30
Ik ben er al een jaar of twee over bezig om over te stappen op Mac (money money money makes the world go round, grom) en nu Vista uitkwam is dat voor mij wéér een reden om op mac over te stappen aangezien ik het gebruikt heb en verschrikkelijk klote vind, als ik dan op de design-macs werk ben ik altijd ontspannen en heb er lol mee.
Ik snap niet dat mensen die een Mac halen vista zouden willen draaien... wacht lekker op Vienna of hoe het ook gaat heten (als die niet erger is dan vista) of installeer gewoon XP waar de komende tijd toch echt nog wel veel op zal draaien. Iemand die een mac haalt met de gedachte "ja, want daar kun je ook Vista en XP op draaien en daarom haal ik hem" zal dus nooit leren dat er meeeeer is dan Windows...
Hoewel ik ook overwogen heb om over te stappen naar een Apple, heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Niet omdat ik de spullen van Microsoft beter vind, maar om de simpele reden dat bepaalde software simpelweg niet goed samenwerkt/ uberhaupt niet draait op een mac. Voor mijn werk hebben we van tijd tot tijd redelijk exotisch spul en dat draait alleen onder Windows.

Zou ik nou toch voor een Mac gekozen hebben, dan zou de mogelijkheid tot het draaien van Windows gewoon een vereiste voor mij zijn, al was het alleen maar om terug te kunnen vallen in "nood" situaties. Jouw opmerking is dus iets te kort door de bocht.

Ik schat zo in dat er meer mensen zijn zoals ik en die willen als ze nu een nieuwe PC/mac kopen gewoon ook aan de slag kunnen met Vista. Als dit bericht dus waar is, dan vind ik het wel een verstandige beslissing van his Steveness. Aan de andere kant wel raar om te wachten met je eigen OS zodat het OS van je grootste concurrent er ook op kan draaien. Dat is pas "if you can't beat them, join them!" :Y)
[flauw]
Ik snap niet dat mensen die een Mac halen vista zouden willen draaien... wacht lekker op Vienna of hoe het ook gaat heten (als die niet erger is dan vista)
Vienna werkt zelfs al op OSX!!! Link.
[/flauw]

Leopard zal denk ik niet hiervoor uitgesteld worden. Dit Vista draaien met bootcamp is slechts een kleine feature, of ze moeten iets speciaals in gedachten hebben zoals virtualisatie. Zelf hoop ik op zoiets als Parallels Desktop for Mac, hiermee kunnen Windows programma's gewoon in OSX zelf worden weergegeven. Tevens ondersteunt dit pakket ook Vista.
DigiTimes komt vaker met dit soort berichten, en zitten er HEEL erg vaak naast.. ik geloof er dan ook geen zak van.. :)
Anoniem: 37526
23 maart 2007 14:12
Aangezien het volgens mij puur om de drivers gaat, die prima later te installeren zijn, zie ik niet waarom ze het niet los uit kunnen brengen?

Imho is de huidige Vista functionaliteit prima, je mist alleen een paar kleine dingetjes.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee