Apple verkoopt in openingsweekend 2 miljoen exemplaren Leopard

Sinds de lancering van Mac OS X Leopard afgelopen weekend zijn er wereldwijd twee miljoen exemplaren van het besturingssysteem verkocht, waarmee dit volgens Apple de succesvolste OS-release uit zijn geschiedenis is.

OS X 10.5 LeopardDe verkoopcijfers zijn gebaseerd op het aantal exemplaren dat is verkocht via de eigen winkels van Apple, via Apple-resellers en via de Apple Store op het web. Ook de exemplaren die onder een onderhoudscontract vallen zijn meegeteld, aldus het persbericht. Tot slot zijn ook de exemplaren die bij een nieuwe Mac worden geleverd, meegeteld. Volgens Steve Jobs zouden goede recensies over de functieomvang van Leopard meespelen bij het succes: 'Meer mensen dan ooit zullen daardoor over de streep worden getrokken om over te stappen naar een Mac.' Het nieuwe OS heeft een adviesprijs van 129 euro voor een enkele licentie.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-10-2007 • 15:46

107 Linkedin

Reacties (107)

107
90
15
4
0
14
Wijzig sortering
Tja, alleen die firewall hé? Wel ff fixen Apple....
http://www.heise-security.co.uk/articles/98120


edit:


Ik vind dat Firewall issue toch wel een major blunder van Apple.
Apple roept zelf veiliger te zijn dan Windows maar de vuurmuur Leopard is gewoon gatenkaas. Gebruikers krijgen een schijnveiligheid geboden als ze denken dat al het inkomende verkeer geblocked is. Dat blijkt dus heel stiekum niet het geval te zijn.
Daarnaast staat de firewall ná installatie niet standaard aan.
Microsoft had dit ook met WIndows XP maar heeft onder druk van alle kritiek dit uiteindelijk aangepast. Apple heeft daar blijkbaar niet veel van opgestoken.
Het vage vind ik wel dat dit Firewall issue toch erg stil gehouden word.

[Reactie gewijzigd door regmaster op 31 oktober 2007 08:18]

Verschil is wel dat bij XP alle poorten standaard open stonden. Dit is bij Mac OS X niet het geval, redelijk FUD.
Anoniem: 19339
30 oktober 2007 18:07
Voor iedereen die loopt te zeuren dat OS X toch duurder is omdat Apple vaker met nieuwe versies komt dan MS:

Is de vertraging die Vista heeft opgelopen, opeens een voordeel? Eerst klaagt iedereen dat men er zo lang op moest wachten, dat software assurance contracten daardoor duurder zijn dan retail, en nu krijgen we dit.

MS wil de volgende versie van Windows in 2010 klaar hebben... Koop dan maar weer een update van Windows Vista++ Ultimate voor 345 euro, en zeg dan nog eens dat OS X duurder is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 30 oktober 2007 18:08]

Hoewel het leuk nieuws is voor iedereen die Apple een warm hart toedraagt, is het eigenlijk betrekkelijk onbelangrijk. Oke, uit 2 miljoen verkochte exemplaren blijkt dat de Mac wereld Leopard goed ontvangt. En dat de upgrade van een besturingssysteem wat ver op Windows voor ligt (namelijk 10.4 Tiger) naar een nog nieuwere versie (Leopard dus) door zoveel mensen (niet de volle 2 miljoen natuurlijk) is gedaan getuigd wel hoe ver Apple haar voorsprong heeft uitgebouwd.

Echter is er nog niet zo denderend veel gebeurd. Leuker zou zijn als Apple 2 miljoen nieuwe Macs verkocht zou hebben, zodat er ook daadwerkelijk iets van het marktaandeel van Windows zou worden afgesnoept. Nu stijgt het Mac OS aandeel niet, omdat Leopard immers vervanger is van vorige besturingssystemen.

Maar goed. Met Leopard in elk geval bij veel Mac'ers op de Mac zullen ook de daarmee bevriende Windows gebruiker Leopard wel een keertje zien, en dat biedt perspectief :)
Apple verkocht vorig kwartaal volgens mij ruim 2 miljoen Macs en met het komende kerstkwartaal (en nieuwe versie van OS X) zal dat vast nog meer zijn. Dus je wens komt misschien wel uit :-)

En in reactie op de eerste paar posts, Leopard is veel meer dan een service pack. Niet alleen qua hoeveelheid features, maar met name onder de motorkap. Lees het artikel op arstechnica maar eens goed door. Leopard zit vol met nieuwe frameworks en technieken waar developers veel aan hebben, en die het systeem robuuster en toekomstgerichter maken. Deze versie biedt minstens zoveel nieuws qua technologieën als qua features voor de eindgebruiker.
Het is natuurlijk een tergend langzaam proces. Leopard wordt goed ontvangen, met mooie opties (het is nu echt een alternatief aan het worden, meer software komt ervoor uit en Windows is te installeren), men kijkt er eens naar wegens ietwat tegenvallende Vista prestaties EN de exposure van Apple in het algemeen is groter vanwege de vrij succesvolle iPhone e.d. ... dan is het logisch dat de userbase gaat uitbreiden. Apple heeft nu dus alle tekenen van een olievlek, en dat is heel positief mijns inziens, eindelijk wat meer concurrentie, al duurt dit nog wel even.
Anoniem: 130184
30 oktober 2007 15:51
Niet vreemd dat het de meest succesvolle release is :) Er komen steeds meer apples, dus steeds meer pakketten voor erop. Ik wed dat windows 95 ook meer verkocht dan 3.11, en xp ook weer meer, etc...

Doet me beetje denken aan de film industrie. Alleen doen ze het daar met opbrengsten. Logisch dat films elk jaar meer opbrengen aangezien alle prijzen elk jaar stijgen.
Het gaat hier om aantallen.. en tuurlijk is de userbase van Apple groter geworden, maar als je het procentueel bekijkt denk ik dat dit alsnog een hele goede release is.

Over het algemeen zijn Apple gebruikers toch meer "fans" die gewoon het nieuwste van het nieuwste kopen. Dat zal nu allemaal wel iets minder worden nu ook meer "gewone" consumenten een mac kopen, die zullen niet perse elke keer upgraden.
:) En als ik Windows gebruik, dan hou ik het eerder bij oude spullen? Lijkt mij niet. Wat mij opvalt is dat heel veel mensen hier denken dat Apple-gebruikers totaal losgeslagen mensen zijn die alles wat los en vast zit kopen. Wat mij dan juist opvalt in reacties op allerlei andere hardware hier, is dat iedereen met geld liefst alles koopt wat los en vast zit, nieuw en een gadget is.
Ik denk dat het percentage mensen die graag het nieuwste van het nieuwste veel kleiner is bij windows dan bij de mac..

Van vista zijn er maar 20 miljoen verkocht in de eerste MAAND.. dat is gewoon ontzettend weinig in verhouding..

Veruit de meeste mensen draaien nu nog XP, terwijl ik denk dat het percentage Leopard gebruikers ten opzichte van alle andere Mac OS versies veel groter is.
Dat komt eerder door de problemen dan door het feit dat het nieuw is. Volgens mij verkocht Vista in het begin juist erg goed en verder duurt het altijd even voordat de mainstream het nodig vindt over te stappen, ik denk dat veel mensen nog niet eens van het bestaan van nieuwe besturingssystemen afweten, pas wanneer men er in de kennissenkring over begint (bij wie Vista bijv. op de nieuwe laptop staat). Dat Mac gebruikers eerder afweten van het bestaan van Leopard, dat zou kunnen, maar ook daaronder is een mainstream welke soms nog 10.4.1 of 10.3 draait...omdat het gewoon werkt.
Vista stelt relatief hoge eisen aan de pc, de hardware-eisen van Leopard zijn relatief laag. Naast Vista zul je voor een Windows-pc dus vaak ook een hardware-upgrade nodig hebben. En daar zullen maar relatief weinig mensen zin in hebben, die gaan echt de kast niet openmaken om even extra geheugen bij te prikken of een andere video-kaart erin te steken. Dat zal veel mensen weerhouden van een upgrade naar Vista.

My2Cents
Zelf ook geen problemen ondervonden (in het begin APE gehad maar later verwijderd) en al 4 Mac's geinstalleerd zonder ook maar 1 probleem te hebben. :) Ik gebruik Time Machine in het netwerk (Mac Mini als server, waaraan een Externe HD hangt) en die pakt Time Machine gewoon en verloopt allemaal soepeltjes!
Het blijft jammer dat dit OS officieel alleen op een Apple computer kan draaien.

Zouden ze een x86/x64 release doen wat op (bijna) iedere PC te installeren valt dan zullen er in 1 klap nog heel wat meer verkocht worden. (en voor het eerst een serieuze bedreiging voor het Windows marktaandeel)
Sinds de release van Vista zijn er aardig wat mensen serieus op zoek naar een alternatief.
Klopt, alleen is dat niet hun filosofie. Je krijgt dan namelijk hetzelfde wat Windows nu ook heeft...klachten over exotische hardware wat niet compatible is etc. Dat willen ze niet, ze willen zoveel mogelijk stabiliteit en compatibiliteit bieden. Verder doet men weinig aan de hacks, ik had niet verwacht dat Leopard nu al gekraakt zou zijn bijv. De hacks zorgen ook weer voor meer klandizie, na mijn installatie op een pc van 10.4, ben ik iTunes gaan gebruiken, heb ik wat Apple hardware gekocht en weet ik zeker dat mijn volgende computer (over jaartje of 4) een Macwordt.
Tsja, volgens mij is die stap ook nog niet zo ver. Het punt, en hetgene wat Windows onderscheidt van Mac, is echter brede ondersteuning voor hard en software. Nu valt het mij wel op dat er meer software beschikbaar is (lijkt) voor Mac dan voor Linux, maar toch.

Nu is het wel zo dat de hardwareondersteuning van Linux(en) wel telkens beter wordt. Zou het een grote stap zijn om Linux drivers geschikt te maken voor Mac? Beide besturingssystemen hebben wel dezelfde roots...

Maar ja, in ieder geval, er zit heel wat tijd in om vooral de hardwareondersteuning die nodig is om Mac op de reguliere PC te laten draaien, en het is nog maar de vraag of Apple daar aan begint. Immers, als er maar genoeg mensen zijn die zeggen dat Mac OS zoveel beter is dan (bijvoorbeeld) Windows, willen er telkens meer mensen overstappen op een Mac. Dus in plaats van alleen het besturingssysteem te verkopen aan de consument, verkopen ze dan ook een compleet systeem, wat de mensen weer bindt aan Apple qua ondersteuning en software en dergelijke.

Beetje non-monopolie ondersteuning idee.
Wat mij opvalt in osx86project.org is de hoeveelheid aan hardware wat werkt. Weliswaar met tweaks en hacks, maar dat zijn geen overdreven lastige zaken, verder herkent osx verrassend veel randapparatuur standaard, dus heeeel moeilijk is het niet voor ze lijkt me. Ze willen echter, zoals je aangeeft, een totaal systeem verkopen (=betere experience en cashhh).
Maar ja, zouden ze dan ook nog zoveel Apple computers verkopen? Want op elke computer verdient Apple nog meer dan op een kopietje van OS X..
hehe, niet vreemd, als iedereen family pack aanschaft gaat het ook met stappen van 5 licenties... (zoals theotheo ook al zei), ik heb iig zo'n family pack en meteen iworks aangeschaft. alleen ilife nog een keertje legaliseren. overigens heb ik nog NOOIT een legale windows licentie gekocht, dat laat iig in mijn situatie zijn dat:
- als software werkt
- en als software niet al te duur is
mensen het legaal aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 30 oktober 2007 18:50]

Anoniem: 183415
30 oktober 2007 19:13
Gefeliciteerd Apple!

Ik wil zelf een nieuwe Mac gaan kopen (tevens mijn eerste Mac). Ik heb al wel wat ervaring met OSX, dmv Jas en Uphuck. Maar ja, dat is op een Intel (gekraakte versie), en dat loopt in mijn geval toch wat minder lekker als op een echte Mac. Ik zit alleen nog te twijfelen welk model ik wil gaan halen.

Iemand suggesties? Max te besteden bedrag ligt rond de 1500 euro's.
Koop een goeie tweedehands mac. Over het algemeen zijn ze goed en netjes gebruikt en je hebt vaak nog prima garantie.

Daarnaast zijn de meeste macusers zo gek nog niet voor wat betreft onderhandelen ;)
Stel je hier nu dat er bij onderhandelen verschil zit in het bezit van een mac of niet? Het moet niet gekker worden hier....
Tja, het ligt helemaal aan je eisen. Met 1500 euro kan je net de beste (zwarte) MacBook of de beste 20" iMac kopen, die kosten beide 1449 euro zonder studenten- of andere korting.

Ik lees wel vervelende verhalen over de 20" iMac schermen, en het scherm van de zwarte MacBook die ik hier naast me heb staan heeft vooral verticaal niet zo'n briljante kijkhoek (recht erop ziet het er echter best puik uit).

De MacBook Pro en 24" iMac modellen lijken betere kwaliteit schermen te hebben, maar dan begin je bij zo'n 1700 euro zonder korting. Krijg je bij de laptops ook wat betere grafische kracht.

P.S: geruchten gaan dat er heel snel een nieuw model MacBook aan gaat komen met betere graphics... dus als je er zo eentje zou willen, loont het isschien de moeite om nog heel eventjes te wachten...

Of inderdaad tweedehands, dan bij laptops wel letten op de staat van de accu... is vaak het zwakke punt bij die dingen.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 30 oktober 2007 22:04]

Anoniem: 183415
@Sfynx31 oktober 2007 17:32
Dankjewel voor je reactie. Een MacBook lijkt me inderdaad top. Sowieso heb ik nu een notebook voor de mobiliteit, en om dezelfde mobiliteit mét een MacBook te hebben lijkt me wel te gek.

Je zegt dat de MBP betere kwaliteit schermen lijken te hebben, voor tweehonderd euro extra vindt ik dat nog wel de moeite waard. Ik denk dat mening tweaker (incluis mijzelf) nog wel ouders hebben die zo'n bedrag kunnen lenen. Ik zal ze vanavond eens bellen. :+

Ik wacht even een maandje wat de geruchten doen, en als er dan nog niets nieuws aan de horizon is, ga ik toch voor de current MBP. ;)
Als student krijg je nog korting op de diverse producten van Apple, kijk daar ook even naar.

Kijk ook even naar een externe schijf, mocht je die nog niet hebben, dan kun je daar je TimeMachine op draaien.

Ik zou met een budget van 1500 euro de goedkoopste iMac nemen met extra geheugen, een draadloze ramplank en een externe hd. Kun je jarenlang plezier aan beleven!

Maar ik heb geen idee waar jij de pc voor wilt gebruiken en kan dus niet beoordelen of deze spec's ook voor jou goed genoeg zijn.

Succes!
Ik gebruik mijn PC (laptop) eigenlijk alleen voor webdevelopment (Dreamweaver, NVU, Photoshop), surfen, emailen, en af en toe een spelletje met mijn vrienden (UT2004 in negentig procent van de gevallen). Niets veeleisend dus. Alhoewel de nieuwste DW en PS 1GB aan geheugen nodig hebben, maar bij een MBP is dat geen probleem.

Een iMac ziet er wel "Ganz geil" uit, maar de mobiliteit van een MacBook is voor mij ook erg belangrijk, aangezien ik vaak naar mijn ouders toe ga, en ik heb daar geen PC.
Leuk voor Apple, ik gun het ze! Heb zelf ook meteen een versie gekocht, en het is een prima update. Ik ben ook een Windows en OsX gebruiker en ik vind beide OS-en wel goed om mee te werken. Ik moet zeggen dat we, zeker thuis, steeds meer ruzie hebben wie er achter de Apple "mag" en wie er achter de Windows machine "moet". Ook moet alles genuanceerd worden. Als ik kijk naar Windows 95 tot windows XP zie ik ook een evolutie en zeker geen revolutie (Qua functionaliteit).

CloudStrife, Ik zou als ik jou was een iMac kopen...Ik heb voor 1640 euro een 24" gekocht (Studenten Korting) en heb nog geen seconde twijfel...Mocht je vragen hebben, mag je altijd vragen.

[Reactie gewijzigd door Dutchylex op 30 oktober 2007 20:08]

mac, linux of windows, its all the same ge kunt er allemaal u doel mee bereiken. Geef me eender en ik ben tevreden... ik heb veel ervaring met alle 3 en de markt is gewoon het meest aangename op windows omdat dat de marktleider is .... al ben ik stiekem linux fan ;) alleen mis je daar de goeie software op eh

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee