'Vista snoept marktaandeel Mac OS X af'

Windows Vista heeft zijn marktaandeel in de voorbije maand verdubbeld, terwijl het aantal Mac OS X-systemen in verhouding tot de totale computermarkt voor het eerst in negen maanden daalde, zo stelde onderzoeksbureau Net Applications vast.

Eind maart stond Vista naar verluidt al op 2,04 procent van de op internet aangesloten computersystemen, terwijl dat in het begin van de maand nog minder dan een op honderd was. Het next-gen besturingssysteem uit Redmond is daarmee opgeklommen naar de vijfde plek in de ranglijst, net boven Windows 98, dat nog steeds een marktaandeel van 1,36 procent heeft. Windows 2000 blijft voorlopig echter nog een comfortabele voorsprong op Vista behouden en bedient 4,71 procent van de markt. Het marktaandeel van met een PowerPC-chip uitgerustte Macs daalde naar 3,94 procent, maar Apple zag die daling niet helemaal goedgemaakt door Intel-systemen. Mac OS X zag zijn marktaandeel hierdoor dalen met 0,3 procent, hoewel het met 6,08 procent nog steeds een comfortabele voorsprong op Vista heeft. Voor Internet Explorer heeft Net Applications overigens minder goed nieuws: de Microsoft-browser zag zijn marktaandeel dalen naar 78,57 procent, terwijl Firefox er van 14,18 procent naar 15,10 procent op vooruit ging.

Windows Vista op Mac OS X (Parallels)

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

07-04-2007 • 11:54

106 Linkedin

Bron: Computerworld

Reacties (106)

106
104
57
16
1
32
Wijzig sortering
Jeetje, het is toch helder dat vista gewoon het main OS van de nabije toekomst gaat worden?
O.E.M. ------ need I say more?

Neemt niet weg dat het marktaandeel ten opzichte van xp in dezelfde timeline interessant is om te monitoren...maw. gaat MS uiteindelijk inleveren, ja of te nee?!

Is er straks een significant deel overstappers op apple-systemen, en op linux-bakken???

Ik ben benieuwd.
Uiteraard zeggen deze statistieken vrij weinig, daar is de marge te klein voor.

Dat Vista over en paar jaar het standaard OS is, zal niemand over twijfelen. Of andere OS-en significant marktaandeel van MS weten af te snoepen zal de tijd moeten leren.
Significant zou betekenen dat MacOS of desktop Linuxen >10% van de markt weten binnen te halen.
Of dat haalbaar is waag ik vooralsnog te betwijfelen.
Anoniem: 63780
@houseparty7 april 2007 13:20
Dit moet haalbaar zijn, zolang dit namelijk niet het geval is worden wij genaaid door Microsoft's monopoliepositie. Er is (bijna) geen marktwerking in besturingssystemen voor de consument. Vandaar dat Kroes goed bezig is in de EU.

Als de marktaandelen 10% OSX, 10% Linux en 80% Windows begint de marktwerking pas weer echt te werken. Softwareontwikkelaars die voorheen alleen Windowssoftware maakten zien dan in dat ze hierdoor 20% van de softwaremarkt missen en beginnen ook voor hun producten voor andere platformen te ontwikkelen. Als gevolg krijg je dan dat consumenten eenvoudiger kunnen overstappen naar OSX of Linux, en dit heeft weer als gevolg dat MS de prijzen van windows moet laten zakken want anders stappen teveel mensen over.

Even een opmerking: populaire Linux distro's voor gewone consumenten zullen hoogstwaarschijnlijk geen gratis versies zijn, maar waarschijnlijk versies met prijzen gebaseerd op support.
Wat nog interessanter is, is te kijken hoe het marktaandeel van alle Internet Explorer versies evolueert. Als blijkt dat de meeste kopers van Vista op hun nieuwe pc onmiddelijk Firefox installeren, dan betekent dat de merkloyaliteit van Firefox zeer hoog is en dat Microsoft een tandje zal moeten bijsteken. M.a.w. terug een normalere (minder monopolistische) browsermarkt en een barriëre minder voor andere softwarebouwers.
Op mijn XP systeem staat Firefox, op mijn Vista systeem heb ik vergelijkbare functionaliteit met IE7. Er is voor mij dus geen reden om daar Firefox op te zetten. En ik ben bang dat vele anderen dezelfde redenering hebben.
Anoniem: 180245
@ejabberd7 april 2007 22:51
Sinds ik IE7 op mn XP install heb staan gebruik ik FF al bijna niet meer..Met Kaspersky erbij waan ik mij veilig genoeg..
Anoniem: 95032
@houseparty7 april 2007 16:14
en die statistieken kloppen al langs geen kanten. Men deelt windows op in verschillende versies en MacOS wordt simpel vertaald als OSX???? Als je over Vista spreekt moet je OSX ook onderverdelen in de 4 versies en spreken we over Tiger, panther, ....

Willen deze statistieken verdoezelen dat windows als een geheel achter uit gaat tegenover bijvoorbeeld Linux en OSX?
Hoezo? OSX is OSX. Windows Vista is Windows Vista. Tiger, Panther etc is als Windows XP, WinXP SP1, WinXP SP2.
Tiger, Panther etc is als Windows XP, WinXP SP1, WinXP SP2.
Nou nee, SP2 voegen normaal gesproken geen functionaliteit toe (XP SP2 bracht wat wizards en een firewall) bij de verschillende Apple releases is er veel meer nieuw speelgoed.
Dat is niet supernuttig. Op dit moment is het marktaandeel Vista nog een stuk groter dan dat van XP, en dat blijft waarschijnlijk nog wel een tijdje zo ook. Bij OSX ligt de bereidheid tot upgraden een stuk hoger. 10.4 is nog niet heel erg oud, en de installed base volgens de Omni Group van 10.3 is nu 1.5%, met nog 0.1% procent voor 10.2. Helaas gaan hun grafieken niet ver genoeg terug om de introductie van Tiger te zien, maar dat wordt wel interessant met Leopard binnenkort. Als de "minor versions" grafiek van Tiger (10.4) er iets over zegt is 10.4 ook al vrij snel verdwenen.

(http://update.omnigroup.com/)
Anoniem: 201443
@houseparty7 april 2007 16:20
ik denk niet dat Vista de standaard zal worden. ik verwacht dat Vienna dat zal worden, wel met een lager marktaandeel (gelukkig, mensen doen hun ogen langzaam tóch wel open) dan dat xp wist binnen te halen, maar dat komt omdat de alternatieven eindelijk duidelijk beginnen te groeien voor mensen die er geen verstand van hebben.


Ik vind het ook zo belachelijk dat vista een next-gen besturingssysteem wordt genoemd. Ik werk er nu al een tijdje mee (en erger me er ook al een tijdje kapot aan) en mac os x vind ik next-gen. Ik vind vista TE xp om echt vernieuwend te zijn. okeej, ze komen met iets leuks grafisch nieuw ingebouwd, maar daarvoor lever je enorm in op prestaties plus je moet er een duurdere versie van vista voor kopen, terwijl eye-candy JUIST iets is wat mensen op een pc vaak pleziert (als het niet van die opdringerige eye-candy is zoals in sommige linux-distributies).

macOSx: nextgen.
Linux: ligt eraan, sommige zijn zwaar middle-age-gen:P
andere zijn heel erg nextgen, vooral de linux' die elasticiteit van vensters en taakbalken ondersteunen
XP: mooi, en eindelijk iets stabieler OS.
Vista: gepimpte xp.
Vienna: hopelijk nextgen.
Grappig wat je zegt: Je werkt al een tijdje met vista en je ergert je ook al een tijdje. Tegelijkertijd zeg je ook dat vista te XP is. Ofwel je ergert je ook aan XP!

De grap van deze hele discussie of Vista het nu wel gaat worden of niet. Is precies dezelfde discussie die gevoerd is toen XP geintroduceerd werd. Iedereen vond het maar belachelijk en XP was echt bagger ten opzichte van 98. Maar de hele wereld draait toch XP. Ik verwacht niets anders dat ook met Vista zal gebeuren.

Om nu te stellen dat vista enkel een gepimpte xp is, doe je vista toch echt te kort mee.

Je zult vanzelf zien dat iedereen toch over gaat op vista, want vista heeft meer in huis dan XP ooit zal hebben. Tevens zul je steeds meer proggies op de markt komen die vista only zijn, of in ieder geval vista optimized. Het zelfde is gebeurt met XP. De geschiedenis herhaalt zich gewoon weer.
Jij snapt de nieuwswaarde van dit stukje blijkbaar niet.
Vista zal wellicht die blauwe 85% van het rondje: http://marketshare.hitsli...p/CFT0407_075319109D0.gif gaan vervangen. De nieuwswaarde van het stukje is nu dat OSX een kleiner percentage is geworden en het totale Windows een groter percentage.
Ik zou daar overigens 2 redenen voor geven:
- Apple kopers wachten op Leopard.
- Apple gebruikers kunnen door bootcamp ook Windows installeren, wat ze dan wel eerst moeten kopen...
In principe kan je het werkelijke marktaandeel van OS'en nooit effectief bepalen. Bij elke HP/Dell/Lenovo/NEC/whatever krijg je nou eenmaal Windows. Op mijn NEC laptop zit een nette WindowsXP sticker, maar het ding draait Linux. En dit zal bij meer mensen gelden.

n(verkochte licenties) != n(aantal gebruikers)

Dus het onderzoek gaat niet echt ergens over...
Ze hebben het via internet uitgelezen wie welk Os heeft, dit heeft niks te maken met verkopen... Maar is een daadwerkelijk cijfer van: wie draait wat?
Anoniem: 155608
@poepkop7 april 2007 14:17
kun je met een link geven naar hoe dat "uitlezen" in zn werk gaat?
Waarschijnlijk lezen ze daarvoor de user agent string van je browser in via bezochte webpagina's die bij de onderzoeker zijn aangesloten. Daaruit valt informatie af te lezen over welke browser en welk OS je gebruikt; voor Firefox ziet die string er bijvoorbeeld zo uit: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; nl; rv:1.8.1.3) Gecko/20070309 Firefox/2.0.0.3

Een nadeel is alleen wel dat browsers als Firefox en Opera deze string ook kunnen faken, om zich bijvoorbeeld tegenover opzettelijke incompatibele sites voor te doen als IE. Statistieken die hierop gebasseerd zijn, zijn dus nooit helemaal betrouwbaar.
Anoniem: 55396
@poepkop7 april 2007 14:21
Dit is een meting aan de hand van webserver logs. Een daling van 0.3% kan allerlei redenen hebben. Bijvoorbeeld het veranderen van hosting provider van een Mac site zodat die opeens buiten de metingen valt. Of nieuwere OS/X software vraagt anders pagina's op en cached beter (RSS ipv surfen, bv).

Zoals al eerder is gezegd.. een 0.3% verschil valt binnen de marge. De titel is al helemaal misleidend. Dat Vista toeneemt is namelijk te verwachten. Dat Vista echter *direct* marktaandeel van Mac OS/X pakt is echter uit de duim gezogen want dat kan je aan de metingen absoluut niet zien.
vet, kun je met een link geven naar hoe dat "uitlezen" in zn werk gaat? zou wel ideaal zijn, met 1 druk op de knop alle informatie, incl hoe vaak iemand een ander os gebruikt, te zien krijgen lijkt me wel mooi, zeker als het ook nog eens kan zien wat er allemaal achter firewalls en op internet loze locaties draait ;)
Anoniem: 35978
@Whieee8 april 2007 10:57
n(verkochte licenties) != n(aantal gebruikers)
inderdaad:
n(verkochte licenties) << n(aantal gebruikers)
Stel, met een aantal grofe vereenvoudigingen:
- een PC gaat 4 jaar mee. das ~200 weken.
- elke PC wordt met OS gelevert.
- PC markt is inmiddels grotendeels vervanging.

Volgens dit HEEL erg simpele model moet het Marktaandeel van Vista moet dus ruweg een half procent per week toenemen... Nu blijkt dat het slechts een procent op een maand te zijn.

Tenzij mijn wel heel simpele model 4x fout zit, gaat Vista dus voorlopig slecht.
een PC gaat 4 jaar mee. das ~200 weken.
Je wilt niet weten hoe vaak ik nog bij mensen thuis moet komen om een pc te reparen en er achter kom dat er nog een Windows 98 bak staat. De vervangingssnelheid is echt een stuk lager dan dat(en het lijkt er ook niet sneller op te worden).
In bedrijven is de afschrijfperiode van een PC tussen de 3 en 5 jaar afhankelijk van aankoop/leasecontracten. 4 jaar is ook de tijd waar veel machine's hun schijf of andere randapparatuur naar de knoppen gaat, veel mensen vinden dat het dan de tijd is om te vervangen, dus ik vind het inderdaad redelijk om te zeggen dat de gemiddelde computer om de 4 jaar vervangen wordt.

Ook spelletjes en andere leuke dingen hebben altijd maar snellere apparatuur nodig, en om nu te zeggen dat jij nog steeds Doom3 speelt met een GeForce3 gaat ook niet echt op.

Dat jou grootvader nog een 80386 met DR-DOS7 draaien heeft (had inderdaad een TCP/IP stack en zelfs een webbrowser) en een 14k4 modem om op het internet te surfen kan de wereld een barst schelen, dat gaat zelfs niet tonen op die statistieken.
Ik heb bij mijn pa ook gewacht met XP totdat er een ADSL verbinding moest komen, met dat beetje internetbankieren via het 56k modem vond ik de overstap ook niet nodig en 98' voldeed voor hem prima.
Lijkt me een vrij logisch gevolg van de golf van uitgestelde PC-aankopen in afwachting van Vista toch?
Anoniem: 19339
@Zpottr7 april 2007 12:00
Als dat zo is, dan komt het aandeel Apple er ook wel weer bovenop, gezien de release van Leopard aanstonds.
Ik lees inderdaad vaak op het forum dat mensen de aanschaf van een Mac uitstellen omdat ze Leopard af willen wachten.

Ik persoonlijk zie het nut er niet van in, in de computerbranche kun je dan wel blijven wachten, en een OS kost je nu ook je kop niet.

Als je uitrekent dat je voor 3 uurtjes speelplezier 50 euro neer wilt leggen voor een spelletje is 300 euro voor een OS waar je jaren lang plezier van hebt een koopje.

@cc bcc
Je hebt gelijk, met 300 euro doelde ik op Vista, daar leg je zo'n bedrag toch snel voor neer als je Retail gaat. OSX is daarmee vergeleken een 'koopje' die ook door mij besteld word. :)
Zucht, lees de licentievoorwaarden van Apple eens: OS/X wat je in de winkel koopt is een upgrade versie waarvoor een Apple computer (en OS/X) vereist is. Als je dan op prijs vergelijkt, dien je dus ook te vergelijken met een upgrade versie van Vista.

Dan blijft het gezinspack natuurlijk erg aantrekkelijk, maar toch al een stuk minder dan wat hier gesuggereerd wordt.

@hieronder. Microsoft biedt ook verschillende kortingen voor studenten, ontwikkelaars(MSDN) of IT gerelateerde bedrijven (Action Pack).
Als je uitrekent dat je voor 3 uurtjes speelplezier 50 euro neer wilt leggen voor een spelletje is 300 euro voor een OS waar je jaren lang plezier van hebt een koopje.
300 euro vind ik nogal veel, maar OS X kost 129 euro en dat heb ik er wel voor over. Zodra Leopard er is bestel ik het.

(199 euro voor een gezinspakket, 5 licenties)
en voor de meesten hier kun je OSX ook nog met edu of ADC korting krijgen waardoor het rond de 100eur komt te liggen.
Anoniem: 153864
@XyritZz8 april 2007 03:44
Voor zover ik weet staat er niet in de voorwaarden dat dit een upgrade is, wel moet het een Mac zijn en is het dus automatisch een upgrade maar het blijft gewoon een full versie.

Het zit er dik in dat osX op heel wat standaard PC hardware zal draaien en dan is het gewoon een full versie. Ze kunnen het toch niet tegen houden (gebeurt nu al) maar ik ben benieuwd hoe ze het aan de man zullen brengen. Nu al zijn er PC's die standaard osX draaien mits een kleine aanpassing van de bios dus wees er maar zeker van dat het ondenkbare zal gebeuren. 8-)

2007 wordt een scharnierjaar voor Apple die nu al 1/4 de omvang heeft van M$ die op zijn beurt z'n best zal moeten doen om niet geheel ten onder te gaan. (8>
@ Humbug:
Als je zelf nou eens de licentievoorwaarden van Apple goed had gelezen dan had je gezien dat het hier gaat om beperking van de hardware waarop je OS X mag draaien. Apple beperkt dat namelijk tot hun eigen hardware. Apple levert echter een totaal pakket van hardware en software. Dan is het ook niet zo raar dat het dan ineens een upgrade zou zijn. Echter zit hier wel een maar aan vast: er worden namelijk nog altijd veel macs tweedehands verkocht waarbij lang niet altijd dingen als de bijbehorenden installatie dvd's, boekjes, etc. worden meegeleverd. In die gevallen mag je dus ook gewoon OS X kopen installeren, immers, je installeert het op Apple hardware en je voldoet daarmee aan de licentie. In dat geval is het dus geen upgrade maar een gewone normale volledige installatie.

Mocht je nou liever een clean install willen doen dan kan dat ook. Iets wat je bij upgrade versies van andere software (zoals Windows) vaak niet kunt doen.

Die 129 euro is dus voor een stuk software die je zowel als upgrade als full install kunt gebruiken. Koop je een family pack dan mag je die op 5 machines installeren ongeacht of het om een upgrade of full install gaat.
M.a.w. wil je het met Windows vergelijken dan zou je dus zowel de prijs van een upgrade als de prijs van de volledige versie bij elkaar op moeten tellen ;)
Zucht, lees de licentievoorwaarden van Apple eens: OS/X wat je in de winkel koopt is een upgrade versie waarvoor een Apple computer (en OS/X) vereist is. Als je dan op prijs vergelijkt, dien je dus ook te vergelijken met een upgrade versie van Vista.
Nou dat staat er dus niet in. En ik mag dus ook OS X kopen en installeren op die oude G4 die ik nog heb staan, die nooit geleverd is met OS X maar met OS 9. Dat upgrade verhaal is een verzinsel. Zucht? Vermoeiend heh, steeds maar de onwaarheid verkondigen?

Daarnaast zeg ik niks over de prijs van Vista, geen idee waar dat vandaan komt.
Ik persoonlijk zie het nut er niet van in, in de computerbranche kun je dan wel blijven wachten, en een OS kost je nu ook je kop niet.
Natuurlijk is 129 niet heel veel geld maar als je het kunt besparen is het mooi meegenomen. Bovendien hoop ik nog op een hardware upgrade (meer ram, grote hardisk etc) als Leopard eindelijk uitkomt. Dan heb je een nieuwe mac met de laatste specs en de laatste software voor de beste prijs.
En daarmee toon je dus perfect aan dat dit soort 'onderzoeken' waardeloos zijn.

Bovendien, wat maakt het, buiten Microsoft, ons nu uit hoeveel mensen Vista draaien?
Dit onderzoek is helemaal niet waardeloos. Het zou waardeloos zijn het een eenmalige meeting was. Zoals je uit de inleiding kan opmaken monitoren ze bij dit bedrijf continu hoeveel een OS of Browser gebruikt wordt onder de internet-surfende wereldbevolking.

De conclusies die Zpottr en RefriedNoodle trekken zijn correct en interessant voor bijvoorbeeld de verkooppunten van deze software. Dan kunnen ze betere voorspellingen doen en de inkoop aanpassen op de verwachtte vraag.
Anoniem: 201724
@Brent10 april 2007 07:16
Het onderzoek praat over getallen met 2 cijfers achter de komma (in de procenten), dat is 1 op 10.000 nauwkeurigheid: Geen enkel statistisch onderzoek heeft deze nauwkeurigheid.

Geen uitspraak dat gedaan is valt buiten de ruis in het onderzoek.
Anoniem: 133254
@Zpottr9 april 2007 20:36
Vrij logisch gevolg is dat aandeel Win omhooggaat: ja. Afsnoepen: nee. Of alvast, niet aangetoond.

Afsnoepen impliceert dat er mensen zijn die een Appel willen kopen en dan zeggen, nah, doe mij maar een Peer Windows. Afsnoepen is klanten overnemen. Dat is dus iets anders. En als het marktaandeel verandert en de gebruikersgroep dezelfde blijft, is dat ook afsnoepen.

Maar dat hebben we dus niet, we hebben een sowieso groeiende markt, waar de vorige meting wat minder groeide (wat jij zei, de uitstellers) en nu wat meer. MAW, `spin'. Interpretatie die niet op feiten gebaseerd is maar wel door marketing mensen gevroten wordt. Tja.

Misschien wordt er wel afgesnoept, who knows. Aan de cijfers kan je het niet zien.
Anoniem: 19339
7 april 2007 12:08
Uit het bronartikel:
That dip was not fully offset by an increase in Intel-based Mac hardware, leading to a overall net decline in Mac share of 0.3%, to 6.08% in March.
Een afname van 0.3%... Ik ben geen expert op het gebied van statistieken, maar is een verschil van 0,3% niet binnen foutmarges of zo, en daarom verwaarloosbaar?

Ze hebben 40.000 sites gemonitord om deze statistieken te bepalen... 0.3% is 120 sites die meer of minder met Mac's bezocht werden. Vind ik nou niet echt overtuigende cijfers om de titel van het artikel te verantwoorden.
120 sites is nog niet 120 pageviews he... Bovendien gaat het om 0,3 procentpunt tov die 6,08 en daarvan is het wel een groot deel (iets minder dan 5% van die ruwweg 6% marktaandeel).

Maar statistisch gezien is het moeilijk ja, als Mac OS X gebruikers deze maand toevallig wat meer op vakantie waren dan Vista gebruikers zou je al een dergelijk verschil kunnen krijgen. Of misschien dat mensen met hun nieuwe computer iets meer internetten voor de nieuwigheid er af is en je daardoor een relatief groter deel Vista ziet, het kan van alles zijn :P

Op Tweakers.net zagen we overigens een iets ander beeld tussen Februari en Maart, Macintosh als geheel was een ietsje (3,10% naar 3,29%) gestegen en Windows (94,31% naar 94,10%) als geheel een ietjs gedaald. Maar Vista (van 7,59% naar 9,23% van de windows gebruikers) heeft wel een duidelijke hapje in XP geslagen, maar het lijkt bij ons dus vooral vervanging van XP te zijn, ipv van Mac OS X. Daarnaast is bij ons het Internet Explorer aandeel ietsje gestegen (van 59,73% naar 59,87%) als ik puur naar de bezoeken kijk. Deze cijfers heb ik helaas niet van de views ipv visits, want in dat geval zou Firefox een stuk groter aandeel hebben tov IE.
Daarnaast is bij ons het Internet Explorer aandeel ietsje gestegen (van 59,73% naar 59,87%) als ik puur naar de bezoeken kijk.
Die 0,14% waren de Tweakers eerder uit het verhaal die XP hebben ingeruilt voor Vista en Firefox opzochten in de Meuktracker op hun vers geïnstalleerde Vista-doos. :+
Of dat zijn mensen die doorhebben dat IE7, zekers op Vista, qua veiligheid niet meer onderdoet aan FF ;)
Anoniem: 80466
@Mentalist7 april 2007 13:48
IE7 op Vista was bij de ani cursor bug zelfs veiliger voor het surfen.
Dat heb ik zelfs al 3x gedaan :+
Of dat zijn mensen die doorhebben dat IE7, zekers op Vista, qua veiligheid niet meer onderdoet aan FF
Telt gebruiksgemak niet meer mee dan?
Het probleem is dat de totale markt niet stabiel is. Het totale aantal computers stijgt nog steeds fors. De 100% beslaat dus steeds meer machines.

Apple heeft de laatste jaren een explosieve verkoopgroei gezien, toch is het marktaandeel maar een fractie daarvan gestegen. Het grootste deel van die extra verkopen is dus nodig geweest om uberhaupt geen marktaandeel te verliezen in een groeiende markt.

Er zullen dan ook nauwelijks mensen zijn geweest die van OS X naar Vista zijn gestapt, de groei van Vista is alleen harder gegaan dan die van OS X.
Op 6% is 0.3% al behoorlijk hoor. Da's reeds een daling van 5% gebruikers! Als je een verschil van 5% verwaarloosbaar vind dan zit je toch wel fout.
0,3% kan natuurlijk erg relevant zijn. Stel dat we het over sites als Google, Yahoo, CNN enz enz enz hebben dan praten we over vele miljoenen unieke bezoekers. Daar kun je best nauwkeurige statistieken uithalen.
Als je naar de in het artikel gelinkte statistieken kijkt, dan kan je zien dat Windows NT in februari 0.71% van de markt had en in maart 0.80%.

En toch zie je nergens de kop: Sensationeel: Oud OS Wint Ruim 12% Meer Marktaandeel!!!

Het valt op dat jij een van de weinigen hier bent die uberhaubt een beetje nadenkt: de rest blaat maar wat zonder naar de cijfers te kijken. Statistieken hebben altijd foutmarges. De WinNT cijfers geven duidelijk aan dat we niet blind conclusies mogen trekken.
Anoniem: 76218
7 april 2007 12:20
Goh, het is nu april en Leopard wordt verwacht in juni. Ik denk dat het ook deels daar mee te maken heeft. Het feit dat veel mensen de aankoop van hun Mac uitstellen tot na de release van Leopard. Volgens mij gaan we kort daarna een snelle toenname zien die dit tijdelijk tekort wegwerkt in no time.

Zelfde gebeurde in feite met Windows Vista, mensen stelden hun aankoop uit (of kochten een Mac) tot Windows Vista gereleased werd. Vrij organisch effect denk ik zo, niets waarover Apple zich zorgen hoeft te maken. Recente studies tonen dat het marktaandeel van Apple op de desktopmarkt de laatste tijd een hoge vlucht heeft genomen.

Dat kan je ook aan andere dingen merken. Ik zou het niet mogen zeggen, maar op bepaalde p2p netwerken (slsk *sigh*), kom je tegenwoordig een pàk meer AAC bestanden tegen dan pakweg 2 jaar geleden. Op veel sites merk ik ook dat het aantal mensen dat met Safari surft gestaag stijgt.
Ik zou het niet mogen zeggen, maar op bepaalde p2p netwerken (slsk *sigh*), kom je tegenwoordig een pàk meer AAC bestanden tegen dan pakweg 2 jaar geleden.

Dat heeft eerder met ipods te maken dan met MacOS.

Recente studies tonen dat het marktaandeel van Apple op de desktopmarkt de laatste tijd een hoge vlucht heeft genomen.
Enorm is nogal betrekkelijk. Als een eerder marktaandeel van MacOS als index genomen wordt, dan lijkt de groei groot. Als 't marktaandeel van MacOS als totaalaandeel van de markt beschouwd wordt, dan is dat nog steeds relatief miniem.
Iets meer als 6 procent voor Intel en PowerPC Mac samen is niet echt enorm als je 't aan de totale markt relativeert. >10% is een behoorlijk marktaandeel, > 30% is "enorm".

Goh, het is nu april en Leopard wordt verwacht in juni.

Alleen Tweakers en Macofielen weten dat er een nieuwe release op poten is. Geen enkele leek om me heen heeft er (jammer genoeg misschien) weet van.
Anoniem: 76218
@houseparty7 april 2007 12:49
Alleen Tweakers en Macofielen weten dat er een nieuwe release op poten is. Geen enkele leek om me heen heeft er (jammer genoeg misschien) weet van.
De hype is anders wel heel erg groot. Je moet maar eens op sites kijken als digg.com (dat zijn heus niet allemaal tweakers hoor), daar zag je tot voor kort elke 2 weken wel een frontpage post met het nieuws of Leopard al dan niet vroeger gereleased zou worden.

Absolute leken weten misschien niet van het bestaan, maar gematigde internet-fanatici zijn heus wel op de hoogte van zo'n dingen. Je hoeft er heus geen n3rd voor te zijn. :P
Enorm is nogal betrekkelijk. Als een eerder marktaandeel van MacOS als index genomen wordt, dan lijkt de groei groot. Als 't marktaandeel van MacOS als totaalaandeel van de markt beschouwd wordt, dan is dat nog steeds relatief miniem.
Ja, volledig akkoord. Maar je kan moeilijk ontkennen dat het aantal Mac gebruikers procentueel gezien (iets) sneller stijgt dan het aantal pc gebruikers.
gematigde internet-fanatici, is volgens mij toch al behoorlijk nerd hoor.
Mijn vader weet perfect van het bestaan van vista maar OSX laat staat een nieuwe codenaam versie...

En laat hij nu net de doorsnee gebruiker zijn...
Neen Apple moet dringend aan de bak als ze OSX zo populair willen laten worden als vista nu al is.
Volgens mij wil apple heus niet dat de massa op een mac werkt. Apple weet even goed als jij en ik dat wanneer immens veel personen je OS gebruiken er ook steeds meer bugs en exploits gevonden worden en dat willen ze mijden als de pest vermoed ik ;)
Ik begin het echt irritant te vinden dat mensen constant Microsoft FUD zitten te herhalen.

Het is niet zozeer het marktaandeel dan wel het gemak om die systemen uit te buiten EN er (financieel) profijt van te hebben. Apache draait op 2 maal zoveel machines dan IIS, toch hoor je weinig van eigenlijke exploits die volledige botnetwerken van machines aanleggen.

Mac, Linux, BSD, Unix, Solaris... zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde model, en draaien meer dan de helft van het internet, hebben enorm gelijklopende code waar je zelfs kunt inkijken, toch zijn er enorm weinig werkende exploits die zichzelf op hoog tempo inwerken op de verschillende machines.
Dat is hier in Europa misschien zo, maar in de VS (Apples belangrijkste markt) weet men dat massaal. Het marktaandeel is daar niet alleen 3x zo hoog als hier, maar men is daar ook niet zo verWindowsd als hier. Nederland is een van de meest Microsoft-aanhangerige landen en moet je dus niet vergelijken met de rest van de wereld. Uit kostenbesparing zullen veel mensen in de VS nog wel even wachten waarschijnlijk.
Anoniem: 140230
7 april 2007 12:05
nou weet ik dus eindelijk hoe dat komt dat Vista zoveel verkocht word. Bij elke pc zit vista of je het nou wil of niet. Als je mensen de keuze zou laten dan moet je is zien wat er met het aandeel van vista gebeurt ;) .
Bij elke Apple die je koopt zit OSX...
Anoniem: 201443
@TERW_DAN7 april 2007 16:13
das dus wel een puntje verschil he. een Apple Computer is een APPLE computer. Dan wéét je dus dat daar Mac op staat en bijna alle mensen die een mac kopen weten dat het een een alternatief is. Andere pc's zijn geen MICROSOFT pc's, maar gewoon pc's waarbij je standaard de keuze helemaal niet hebt of je er xp of vista op draait. van die mensen die ff snel een dell kopen (dan heb je het ook al over een groep gebruikers die over het algemeen géén idee hebben wat een goeie pc inhoudt, dat maakt dell dan gelukkig weer 'goed' met alienware) en dan vista zien en denken "heej, is er een nieuwe windows? of is dit een skin voor xp?". Als een gewone, niet MICROSOFT computer met de optie kwam voor xp/vista/linux/mac dan ging er veel aan die getalletjes veranderen.
Idd, en dan ga je ook niet klagen als het leopard is he...

Vista is gewoonweg nog volop aan het openbloeien, drivers staan bijna allemaal op punt, en qua performance doet het op een goed systeem zeker niet onder aan xp
Verschil is dat je die Apple computer over het algemeen speciaal koopt juist omdat er OSX op staat.
Daar kon je wel eens gelijk in hebben. Je kunt tegenwoordig bijna nergens een pc of laptop meer kopen waar windows XP op staat voorgeinstalleerd. T'is allemaal Vista :'(
Klopt, mijn nieuwe laptop had ook Vista voorgeinstalleerd. Heb het er meteen afgesmeten en weer fijn de xp licensie van mijn voorgaande pc erop gebruikt. Mijn pc is om te werken en die moet zijn werk gewoon zo snel mogelijk doen...al die toeters en bellen zijn aan mij niet besteed.
-Offtopic-

Vraagje, even zo omdat ik je niet persoonlijk een berichtje kan sturen. Ik zie heel vaak mensen het woord "is" gebruiken in plaats van "eens" zoals in: "moet je eens zien".

In spreektaal wordt wel eens "moet je es zien" gezegd.

Weet je nou echt niet dat "is" hier totaal verkeerd gebruikt is in deze zin of doe jij en velen met jou het bewust en snap ik de humor er niet van?
Anoniem: 24791
7 april 2007 11:59
Interessante ontwikkeling, maar wat voor doelgroep gebruikt windows Vista vooral?
Zijn dat particulieren of vooral bedrijven die ervoor zorgen dat het marktaandeel zo snel stijgt?
Ik hou het voorlopig nog maar bij Windows XP :)
Bijna elke nieuw verkochte PC bevat tegenwoordig Vista, dus het zullen voornamelijk particulieren zijn die Vista hebben. Bedrijven kopen meestal PC's zonder OS, en kopen dan (extra) lincenties voor XP.
Anoniem: 92624
@Swerfer7 april 2007 14:20
wat verstaan jullie bij bedrijven eigenlijk onder bedrijven?

Het Grootbedrijf zal inderdaad niet 123 overstappen op Vista vanwege compatibiliteitsproblemen, maar het MKB is qua omvang groter dan het grootbedrijf, en in het MKB is de aankoop van computers bij lokale computerwinkels en office-stores aanzienlijk!
ik denk dat weinig bedrijven overstappen. Veel bedrijven draaien nog op win2k of XP, zolang het werkt werkt het en wordt er niet overgestapt.
Natuurlijk zullen er bedrijven zijn waar Vista bakken draaien (bij software huizen bijv), maar dat zal niet zo heel groot zijn.
maar wat voor doelgroep gebruikt windows Vista vooral?

Op dit moment zijn 't wat Tweakers die graag met 'n shiny new OS spelen en leken die het voorgeïnstalleerd hebben gekregen op hun nieuwe OEM systeempje. Een nogal schizofrene doelgroep dus.
Ik denk dat veel potentieele apple kopers toch eerst de nieuwe versie afwachten van OSX, als je nu een Mac koopt mag je over twee/drie maanden weer €129 betalen voor de upgrade.

En er is nog steeds geen model in de gemiddelde prijsklasse zonder scherm, de MacMini heeft een trage laptop drive en een dvdwriter kost €180 euro extra terwijl in de pricewatch een slimline dvd-rw €14 euro minder kost.
Anoniem: 95032
7 april 2007 16:07
Gaat het zo slecht met vista dat er nu al zulke koppen moeten verzonnen worden? Is er echt iemand die er van overtuigd was dat er in de komende jaren een groei van 80% voor Apple te rapen was?
Apple en Microsoft vergelijken,kun je net zo goed vissen met appels vergelijken.
Als MS met een OS was gekomken,voor handjevol specifieke hardwareplatformen,....was de wereld te klein geweest(zie maar wat een gezuer over drivers nu bij Visa),maar bij Apple schreeuwt iedereen "OOOH wat goed"
Persoonlijk ben ik helemaal niet kapot van de apple interface.Supersloom.Het desing daarentegen is wel gelikt,en de hoge aanschafprijs geeft er ook een deels status symbool aan.En linux op je mac,...unix based OS eraf.Snap die logica nog steeds niet.
Een desktop OS,waar geen lekken in zit,vanaf releasedag 1 geen fouten,niet vastloopt,ben ik nog nooit tegen gekomen.Als Aplle stopt met het huidige OS te verkopen,en enkel nog de nieuwe versie de deur uit stuurt,zal inderdaad na 2 /3 maanden na release,ook het marktaandeel van dat OS groeien.Leuke verkoophypende artikels,maar uiteindelijk gewoon normaal te noemen.
Of ding nu onder PC of Aplle valt,.of welk OS het ook draait,hoeveel nu A of B gebruiken,...uiteindelijk werken ze allemaal op (qua hardware en principe) gewoon een computer,net zoals dat een Mercedes of een lada,... allebij auto's zijn,met ander uiterlijk/getallen techniek,maar de basis werking 100% hetzelfde is,verbrandingsmotor rem/gas/wielen/stuur.
windows draait maar op 1 hardware platform hoor : X86

de macs draaien op 2 en linux/unix/bsd draait op bijna alles

Je zal eerder hardware-support bedoelen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee