'Geen Flash of Java op iPhone'

Tijdens de WWDC heeft Apple een aantal details over de iPhone bekendgemaakt. Medewerkers van de universiteit van Washington 'vergaten' dat ze een geheimhoudingsplicht hadden en publiceerden over enkele opvallende beperkingen.

Explosief iPhone-plaatjeBezoekers van de Worldwide Developer's Conference kregen te horen dat de iPhone geen Flash of Java zal ondersteunen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het van Flash afhankelijke YouTube niet bereikbaar zal zijn. Apple zou alle video per se in het H.264-formaat willen hebben, en aan een speciale iPhone-YouTube-site wordt dan ook hard gewerkt. Apple beloofde dat deze site bij de lancering van de iPhone 'tenminste tienduizend filmpjes' zal bevatten. Dat is in vergelijking met de miljoenen video's op de 'echte' site uiteraard een schijntje, maar over een paar maanden zou de hele YouTube-collectiemoeten zijn overgezet. Verder liet Apple aan de ontwikkelaars weten dat JavaScript-scripts niet meer dan vijf seconden runtime tot hun beschikking krijgen, en html-pagina's mogen maximaal 10MB groot zijn. Ook zou de iPhone niet in staat zijn om meer dan acht webpagina's tegelijk te verwerken. Of daarmee bedoeld wordt dat er maar acht pagina's in het geheugen aanwezig kunnen zijn, of alleen dat het aantal tegelijk te downloaden pagina's tot acht is beperkt, werd helaas niet duidelijk.

Het niet ondersteund worden van Java en Flash komt niet als een verrassing. Apple maakte al eerder bekend dat het stringente beperkingen aan software van derden wil opleggen, en de ondersteuning van deze twee platforms zou dat flink bemoeilijken. Ken Dulaney van onderzoeksfirma Gartner voorziet echter geen problemen: 'Dit is typisch iets voor Apple: ze kunnen de regels van het spel aanpassen als ze daar zin in hebben. Ze weten dat zulke maatregelen het enthousiasme van gebruikers en ontwikkelaars niet zullen temperen.' De blogposting van de University of Washington-devvers is inmiddels weer verwijderd. Departementshoofd Oren Sreebny liet weten dat Apple daar niets mee te maken had: 'Ons blog is alleen voor intern gebruik en wordt door anderen amper gelezen.' Het was niet de bedoeling om vertrouwelijke informatie te laten uitlekken en daarom heeft de universiteit zelf besloten om de posting te verwijderen. Via Googles cache is de pagina nog wel op te vragen, maar dat kan Sreebny ook niet helpen: 'We dachten even niet na.' Volgende week vrijdag kan de post in elk geval weer teruggezet worden, want dan komt de iPhone in de Verenigde Staten op de markt.

Door René Wichers

Eindredacteur

22-06-2007 • 12:01

97 Linkedin

Bron: VNUnet

Lees meer

Adobe bouwt Flash voor iPhone Nieuws van 19 maart 2008
Onderzoekers claimen iPhone-hack Nieuws van 23 juli 2007
Iphone populair bij hackers Nieuws van 3 juli 2007
Apple laat iPhone op 29 juni los Nieuws van 4 juni 2007
3G-iPhone mogelijk al begin 2008 Nieuws van 24 februari 2007
Geen keynote tijdens Apple Expo Paris Nieuws van 7 september 2005

Reacties (97)

Wijzig sortering
Dat betekent bijvoorbeeld dat het van Flash afhankelijke YouTube niet bereikbaar zal zijn. Apple zou alle video per se in het H.264-formaat willen hebben, en een speciale iPhone-YouTube-site is dan ook in de maak.
Niet in de maak, al af. Apple heeft dit van de week zelf al met een persbericht wereldkundig gemaakt. Er staat zelfs al een demo op de Apple site die de YouTube functionaliteit demonstreert. En op YouTube zelf staat een tv-spot die de feature demonstreert. Ziet er aanzienlijk beter uit dan YouTube in de browser.

Overigens was al langer formeel bekend dat Java in ieder geval niet ondersteund zou worden. Steve Jobs zelf had al aangegeven dat hij het achterhaald en log vond voor de toepassingen die de iPhone worden toebedacht.

Makkie: doelde met 'aanzienlijk' beter op de interface van het programma vs. de interface die je zou verwachten bij YouTube in een mobiele webbrowser. Overigens zijn de H.264-YouTube vids al te zien op de Apple TV en volgens de eerste reacties is de kwaliteit daarvan inderdaad beter dan de Flash-varianten (wat dus zou suggereren dat YouTube originele, ongeconverteerde video's ook bewaart)

[Reactie gewijzigd door Arthur op 22 juni 2007 12:27]

Aanzienlijk beter zeg je? Ja, ze gaan een standaard kwaliteit filmpje daar wegzetten. Uiteraard maken ze een film die binnen hun specs optimale kwalieit geeft. Youtube zou ook veel beter kunnen binnen flash. Maar converteren van een film op een live site als YouTube gaan ze nooit zoveel tijd geld en moeite in steken als een demo film voor een nieuw product. De kwaliteit van de 2 kun je pas vergelijken als ze beiden een tijdje live naast elkaar zouden draaien. Eerst zien dan geloven dat de kwaliteit zo hoog blijft.
Dit zijn dingen waar ik me dan toch aan kan ergeren. Je hebt een mooi apparaat met meer dan genoeg power, het ding kan internetten, en vervolgens worden er allerlei restricties opgelegd waardoor je er eigenlijk weer net niks mee kan. Je kunt dus wel websites bekijken, maar als er flash of javascript in verwerkt zit, en veel sites hebben dat, dan kun je het meteen wel vergeten. Jammer.

En dan dat youtube-verhaal: 10.000 filmpjes? Dat is natuurlijk helemaal niks, een lachtertje. Wat kun je daar nou mee? Een beetje featured content kijken, dan houdt het wel op...

Zelfde idee een beetje met de Nintendo Wii. De Opera browser hierop ondersteunt ook heel weinig. Het modsysteem van T.net werkt bijvoorbeeld niet. Zal op de iPhone ook wel niet werken. Dit soort dingen halen voor mij helemaal de lol eraf. Laat dan maar zitten, ik pak m'n laptop wel.

[Reactie gewijzigd door Roger525 op 22 juni 2007 12:22]

JavaScript werkt dus wel gewoon.. zoals Arthur al aangeeft..

Verder gebruiken ze geen flash omdat het teveel stroom vreet.. daarbij zijn de meeste Flash sites toch bagger.. :P

Ik denk dat het reuze meevalt dat er geen flash op zit. Je kan met javascript en ajax hele leuke dingen doen zonder flash te gebruiken.

Daarbij zijn het NU 10.000 filmpjes. Je kan niet in 1 dag miljoenen filmpjes anders gaan coderen.. maar binnen een paar maanden zijn alle filmpjes op YouTube in H.264 gecodeerd..
Je kunt dus wel websites bekijken, maar als er flash of javascript in verwerkt zit, en veel sites hebben dat
JavaScript werkt gewoon, maximale runtime is 5 seconde (zelfde als bij desktop Safari, FireFox hanteert hiervoor 10 seconde).

Overigens vind ik Flash persoonlijk niet zo'n gemis. De meeste websites die ik bezoek gebruiken het niet voor relevante content maar voor advertenties. Ik surf hier op het werk al tijden met een IE zonder Flash, en het komt maar zelden voor dat ik een site daardoor niet goed kan zien. (of in ieder geval dat ik er essentiele opmaak of informatie door mis).
De iPhone.... lijkt mij steeds meer een flop te worden!

In Europa komt ie in ieder geval voorlopig nog niet uit!
.... en als we de telecomgiganten mogen horen kan Apple het ook wel vergeten dat het ding hier ooit uitgebracht gaat worden.

http://www.appleinsider.c...th_european_carriers.html
Die providers wachten de verkoopcijfers in de VS af.. als de iPhone zo goed gaat lopen als analisten verwachten, dan staan de providers er echt wel een stuk positiever tegenover..

Maar goed, nog een week en we zullen zien of het een flop gaat worden..
Anoniem: 196944
@p0pster22 juni 2007 17:42
Een flop zal het niet worden :*)

Apple heeft al genoeg gebruikers en fans die de iphone sowiesow willen hebben.
al is het maar omdat het een telefoon van apple is. O-)

Die klanten hebben ze sowieso binnen en de rest volgt vanzelf
kijk maar hoe het de ipod verging. _/-\o_

nogmaals het gaat niet om wat de iphone kan en wat andere telefoons kunnen.
het gaat erom hoe je het kan doen op de iphone. en dan ontdek je dat het op de iphon een stuk eenvoudiger eleganter en mooier gaat dan alle concurrentie. 8-)

Apple toont de afgelopen weken aan dat de telefoon gemakkelijk van extra features is te voorzien zonder aan de hardware iets aan te hoeven passen. Probeer dat maar is met een gewone telefoon. Je zal zeggen dat is gewoon software maar daar zit de kracht. Apple kan de benodigde knoppen per app aanpassen dat is iets wat je op een gewone telefoon niet gaat lukken. :/

Op een gewone telefoon moet de software maker het doen met de knoppen die voor handen zijn. Dat lijkt me eerder een beperking want extra of andere knoppen achteraf in laten bouwen is niet mogelijk want die zitten er permanent. :|

Wie had het er nu over dat dat onscreen keyboard een beperking is... ;)
Leuke interface ... maar kwa functionaliteit is het maar magertjes.
Coverflow is de stomste feature. In leopard hebben ze het ook verwerkt :(.

Anyway de eerste keer dat ik het zag had ik iets van *dat moet ik hebben* Maar toen ik hoorde dat je er geen 3rd party apps op kan draaie was men interesse weg.
Coverflow kan je uitzetten. Bovendien, als je ermee leert werken, is het best leuk. Handig en snel. In leopard ben ik er nog niet door overtuigd, maar dat komt nog wel denk ik.

Waarom zou je 3rd party apps willen draaien? Wat valt er nog toe te voegen? Je kan internetten, bellen sms'en en muziek luisteren. video maken en afspelen vergeet ik bijna. functies genoeg. of wil je de gehele dag alleen maar met je telefoon zitten spelen? die gebruik je toch alleen die paar uur dat je in de trein zit...
Je kan internetten? VNC/RDP, IRC, MSN, etc. gaat dus prima lukken met dat apparaat? Want dat valt allemaal ook onder internet.
Is Safari niet juist de manier voor ontwikkelaars om applicaties te schrijven voor de iPhone? Dat was toch de hele verdediging voor het niet toestaan van 'echte' 3th party apps op de iPhone.

Met deze limitatie wordt het wel erg moeilijk om een fatsoenlijke applicatie op te zetten. Flash is tegenwoordig een erg belangrijk onderdeel op het internet, voornamelijk voor multimedia toepassingen. H.264 is leuk, maar absoluut geen standaard op het web. Dit betekend dat iedereen die een iphone versie van een website wil opzetten, dat alle video content moet worden omgezet. Om nog maar niet te spreken van het feit dat er uberhaupt een speciale versie nodig is: De iPhone zou met zijn grote scherm prima in staat moeten kunnen zijn om normale volledige websites te tonen.

Imho is dit een flinke afknapper. De iPhone mag dan wel gebaseerd zijn op OSX en Safari, maar bevat in de verste verte niet meer de power en mogelijkheden die deze zouden kunnen bieden. (En die in eerste instantie wel beloofd waren!)
Anoniem: 58563
22 juni 2007 12:23
Ouwe Steve kan blijven roepen dat het "echte internet" op de iphone kan worden bekeken maar met dit soort beperkingen kan je die bewering mooi het raam uit gooien. Wat betreft het enthousiasme van ontwikkelaars en hun reactie op restricties, ik denk dat de hele controverse rond 3rd party applications op de iphone wel heeft bewezen dat ontwikkelaars niet meer blindelings op Jobs vertrouwen. Een "echt operating systeem".....zonder mogelijkheid om er serieuze applicaties voor te schrijven. Het "echte internet".....zonder flash.
het internet is geen tv... dus daarom heb je ook geen flash nodig :)
iPhone leek zo revolutionair, maar steeds meer features worden geschrapt. Geen MMS, geen Flash, ondersteund het ding eigenlijk wel hdspa?

Ik ga toch maar voor een htc p4550, misschien minder vet qua software, maar in ieder geval wel de features die ik wil hebben.
Hahaha, MMS. Die piccas mail je dan toch gewoon?

Mark my words. Hetzelfde verhaal is als van toen Apple de floppdrive van de Mac afsloopte - 1,4 Mb? Stuur het lekker op met email, mijn vriend.
Dat er geen java opzit verbaasd me niks, ze willen niet het risico lopen dat mensen operamini er op zetten en safari links laten liggen.

nog een leuke video over operamini vs Iphone
Ik vind dat mensen toch eerst even eze guide moeten bekijken voordat ze een oordeel ehbben over de iPhone.. het ziet er gewoon super gelikt uit.

http://www.apple.com/iphone/usingiphone/guidedtour.html
Anoniem: 180516
22 juni 2007 12:12
En wat met al die andere websites die flash gebruiken?
Gaan ze die ook namaken of zijn die niet belangrijk voor de iphone gebruikers?

Ik blijf er bij dat dit apparaat niet meer is dan een hype. Want als je kijkt naar wat het kan begin je te huilen.
Het zou wat mij betreft meer moeten kunnen, dus ik wacht ook. Maar het mooie van het ding is...je kan het straks simpelweg update, software erbij kopen, etc. Komt echt wel meer uit natuurlijk, zowiezo via Apple zelf.

Verder, ik vind het juist al heerlijk om te zien wat je er nu mee kan. Als ik de applicaties vergelijk met m'n pda, nou...weg met de pda zou ik zeggen. Ik mis alleen nog een soort Excel ofzo, komt vast nog uit.
En voor alles wat je wil doen heb je een inet verbinding nodig...
dat vergeten ff veel mensen voor die iphone...

En met de huidige vooral niet FlatFree inet abonnementen bij de mobiele providers wordt je atm daar niet vrolijk van.
Geef mij maar gewoon een paar goede applicaties op mijn pda (bv. navigatie) die het gewoon doen als ik geen inet verbinding op het ding heb..
Sorry hoor, als je geen espresso wil drinken in 'n lunchroom voor gratis Wi-Fi dan neem je toch de € 30,- HotSpots van KPN of T-Mobile voor onbeperkt Wi-Fi?

Goh, want ja, er zit Wi-Fi op de iPhone 8)7
Je hebt niet voor alles een Inet verbinding nodig, wel voor "third party" apps (omdat dat alleen kan via een AJAX web app, wat op zich dan wel weer een triest verhaal is). En ja, dat je YouTube of Google Maps alleen met een Inet verninding kunt bekijken ligt voor de hand.
Wifi zou voor mij het meest interessante zijn. Ik zie mij de iPhone thuis en op het werk het meest gebruiken. Thuis "gratis" gewoon door in te loggen op m'n thuis-netwerk, heerlijk surfen op de bank en op het werk gratis voor het opzoeken van lab-gerelateerde zaken op Internet, hoef ik het lab niet meer uit. :)

Onderweg zou ik de dure wireless oplossingen gebruiken om effe snel te checken of de treinen op tijd rijden, meer niet.
Software erbij kopen? Is nog geen enkele indicatie dat dat tot de mogelijkheden gaat behoren. Op de WWDC keynote is juist het bouwen van een website met een AJAX app erop gepresenteerd als de manier om applicaties voor de iPhone te bouwen. In mijn ogen betekent dat, dat de kans dat er volwaardige native apps gaan komen alleen maar kleiner wordt.

Op zich vind ik het ook een mooi ding, maar juist het feit dat ze dit zo enthousiast presenteren als de manier baart me wel zorgen.
Ja, voor anderen. Maar zoals je al kan zien aan de Youtube-applicatie, Apple gaat niet stilzitten natuurlijk. Wat dacht je van de iTunes synchronisatie, geen software aanbieden via de store zou echt heeeeel vreemd zijn. Men vertrouwd applicaties, helaas, een stuk minder wanneer deze door jan en alleman worden geschreven. Maar wat ze wel zullen doen is het aangaan van samenwerkingen met bedrijven, die vervolgens wel volwaardige applicaties mogen schrijven. Heb ik geen bewijs voor, maar het lijkt mij meer dan logisch.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juni 2007 16:44]

En wat met al die andere websites die flash gebruiken?
Gaan ze die ook namaken of zijn die niet belangrijk voor de iphone gebruikers?


Het is niet namaken, YouTube begint zelf mhet het coderen in H.264, maar doet dat voor zover ik weet niet speciaal voor de iPhone maar voor alle mobiele telefoons/PDA's zonder flash.
En niet alleen voor andere telefoons.. ook voor de AppleTV, deze heeft ook Youtube. En op een HDTV Youtube filmpjes kijken zoals ze er nu in flash uit zien... hmmm. No thanks.
met H.264 gaat het een stuk mooier en scherper uitzien... :)
Apple heeft niet eens invloed op de YouTube site, die is van Google.

Uit een bericht die laatst is geplaatst blijkt dat YouTube vanaf nu de filmpjes in H.264 gaat coderen. Nu is het nog maar een klein aanbod, maar dit zal naar tijd wel groeien.

Als YouTube niet overging, had Apple niets om over te pronken en zouden ze (gedwongen) toch Flash moeten ondersteunen.
Anoniem: 196944
@SPee22 juni 2007 17:31
Google zit bij Apple in de board of direction

dus Apple heeft wel degelijk invloed en viese versa

bekijk eerst de keynote voor je begint te blaaten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee