Tijdens de WWDC heeft Apple een aantal details over de iPhone bekendgemaakt. Medewerkers van de universiteit van Washington 'vergaten' dat ze een geheimhoudingsplicht hadden en publiceerden over enkele opvallende beperkingen.
Bezoekers van de Worldwide Developer's Conference kregen te horen dat de iPhone geen Flash of Java zal ondersteunen. Dat betekent bijvoorbeeld dat het van Flash afhankelijke YouTube niet bereikbaar zal zijn. Apple zou alle video per se in het H.264-formaat willen hebben, en aan een speciale iPhone-YouTube-site wordt dan ook hard gewerkt. Apple beloofde dat deze site bij de lancering van de iPhone 'tenminste tienduizend filmpjes' zal bevatten. Dat is in vergelijking met de miljoenen video's op de 'echte' site uiteraard een schijntje, maar over een paar maanden zou de hele YouTube-collectiemoeten zijn overgezet. Verder liet Apple aan de ontwikkelaars weten dat JavaScript-scripts niet meer dan vijf seconden runtime tot hun beschikking krijgen, en html-pagina's mogen maximaal 10MB groot zijn. Ook zou de iPhone niet in staat zijn om meer dan acht webpagina's tegelijk te verwerken. Of daarmee bedoeld wordt dat er maar acht pagina's in het geheugen aanwezig kunnen zijn, of alleen dat het aantal tegelijk te downloaden pagina's tot acht is beperkt, werd helaas niet duidelijk.
Het niet ondersteund worden van Java en Flash komt niet als een verrassing. Apple maakte al eerder bekend dat het stringente beperkingen aan software van derden wil opleggen, en de ondersteuning van deze twee platforms zou dat flink bemoeilijken. Ken Dulaney van onderzoeksfirma Gartner voorziet echter geen problemen: 'Dit is typisch iets voor Apple: ze kunnen de regels van het spel aanpassen als ze daar zin in hebben. Ze weten dat zulke maatregelen het enthousiasme van gebruikers en ontwikkelaars niet zullen temperen.' De blogposting van de University of Washington-devvers is inmiddels weer verwijderd. Departementshoofd Oren Sreebny liet weten dat Apple daar niets mee te maken had: 'Ons blog is alleen voor intern gebruik en wordt door anderen amper gelezen.' Het was niet de bedoeling om vertrouwelijke informatie te laten uitlekken en daarom heeft de universiteit zelf besloten om de posting te verwijderen. Via Googles cache is de pagina nog wel op te vragen, maar dat kan Sreebny ook niet helpen: 'We dachten even niet na.' Volgende week vrijdag kan de post in elk geval weer teruggezet worden, want dan komt de iPhone in de Verenigde Staten op de markt.