HTC komt met iPhone-rivaal op Windows Mobile

HTC, de bekende fabrikant van Windows-smartphones en -pda's, komt met een nieuwe telefoon die de strijd met de iPhone zal moeten aangaan. De bediening gaat via een aanraakscherm en toont veel overeenkomsten met die van het toestel van Apple.

De HTC Touch is volgens het bedrijf het resultaat van uitgebreide studies naar de bediening van mobiele telefoons. De bediening via het aanraakscherm - met een diameter van 2,8 inch - moet garant staan voor een eenvoudiger gebruik van het toestel. De Touch is het eerste toestel van HTC dat met TouchFLO, zoals de onderliggende techniek is genoemd, is uitgerust. Gebruikers van het toestel kunnen eenvoudigweg met hun vinger het scherm aanraken om een geanimeerde driedimensionale interface tevoorschijn te toveren. De interface is onderverdeeld in de Contact-, Media- en Applications-segmenten, en kan rond worden gedraaid door met de vinger over het scherm te schuiven. De meest gebruikte functies zouden zo eenvoudig binnen handbereik moeten liggen. Het scrollen door documenten of webpagina's moet met de nieuwe techniek ook een stuk beter gaan.

Het toestel draait Windows Mobile 6 Professional en bevat onder meer Outlook Mobile, Office Mobile en Windows Live. De tri-band telefoon beschikt verder over een camera met twee megapixel, een 1GB micro-SD-kaart, gprs, Bluetooth 2.0 en wifi. Ondersteuning voor 3G-diensten is vooralsnog niet aanwezig. Het toestel is voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk vanaf vandaag te verkrijgen, en moet later deze maand in heel Europa te koop zijn. Een voor T-Mobile aangepaste versie - die onder de naam MDA Touch door het leven zal gaan - staat ook op de planning. HTC is niet de eerste leverancier die een telefoon uitbrengt die overeenkomsten met de iPhone-interface vertoont. Al in januari kwam de Chinese fabrikant Meizu met een soortgelijk toestel.

HTC Touch

Door Peter de Boer

Doktersteam

05-06-2007 • 22:39

95 Linkedin

Bron: HTC

Lees meer

HTC Touch krijgt geheugenupgrade Nieuws van 21 november 2007
HTC Touch blijkt verkoopsucces Nieuws van 3 oktober 2007
Apple laat iPhone op 29 juni los Nieuws van 4 juni 2007
'Quanta gaat iPhone 2 bouwen' Nieuws van 30 mei 2007
HTC toont Vista-umpc Nieuws van 27 maart 2007
3G-iPhone mogelijk al begin 2008 Nieuws van 24 februari 2007
iPhone krijgt concurrentie van Omnifone Nieuws van 12 februari 2007
Apple iPhone officieel gepresenteerd Nieuws van 9 januari 2007
HTC stopt met merknaam Qtek Nieuws van 15 juni 2006

Reacties (95)

95
94
35
16
0
39
Wijzig sortering
Hier is jammer genoeg helemaal niks nieuws aan. Dit is de HTC Elf die al een paar maanden bekend was en eigenlijk totaal niet vernieuwend is. Het touch menu hoef je ook niet zo veel van voor te stellen omdat het gewoon op WM5 loopt en dus geen extra ontwikkeling vooraf zit.

Zie dit nieuws bericht :)

En dat menu is precies het zelfde als dit stukje software!

[Reactie gewijzigd door DaannO op 5 juni 2007 22:48]

en meer van dat soort screens... http://www.spbsoftwarehou...shell/screenshots.html?en

die zien er wel lekker uit imo
Anoniem: 135995
@DaannO6 juni 2007 10:01
Ik heb deze SPB Shell draaien en kan alleen maar bevestigen dat dit wel 10x beter werkt dan de native UI van WM5. Echt een aanrader!
Anoniem: 88387
5 juni 2007 22:52
op deze site een paar trillerige video's van de userinterface in aktie: http://www.theunwired.net/?itemid=3899

ik moet zeggen dat de interface niet overtuigd!
Op de site zelf http://www.htctouch.com/ staan ook wat demo's (concepten)
Een heel mooie site overigens!

mij lijkt de interface best praktisch. In het filmpje dat jij postte wordt het van opzij bediend, wat natuurlijk niet optimaal is.
Dit is inderdaad hopelijk een pauperaftreksel van de iPhone, hopelijk als in: ik hoop toch echt dat het scrollen en switchen gewoon perfect soepel gaat en niet zo schokkerig.

Ook dat je terug gaat uit de relaxte UI naar de Windows Mobile interface zuigt echt, dan heb je alsnog je stylus nodig en het verpest de hele experience.
Volgens mij moet de Touch ook niet gezien worden als concurrent van de iPhone. Die is er in dat segment gewoon nog niet. De touch in WM 6 based PDA die eigenlijk realatief slechte specs heeft en in het rijtje zit van de P3300. :)
Hij is misschien niet de snelste in het assortiment, maar de OMAP 850 processor is wel erg stabiel. Stabieler dan de Samsung in de HTC TyTN, P3600.
Laat ik het anders noemen: Ik vind de stap van 201Mhz naar 400Mhz niet echt merkbaar met de toepassingen waar ik deze appraten voor gebruik.

En voor een smartphone / PDA / MDA is het snel genoeg..

Waarschijnlijk is het touch menu gewoon een skin die je ook uit kan zetten, en dan vind ik het alsnog een mooie phone. Puur omdat het rust uitstraalt. :)

[Reactie gewijzigd door Equator op 6 juni 2007 11:26]

Hoe kom je erbij dat de CPU stabieler is dan de Samsung CPU`s van de P3600 & de TyTN? Ik heb werkelijk nog nooit iemand hier over horen klagen en zeker niet over de stabiliteit van de CPU. Natuurlijk wel over WM5, maar dat is niet CPU afhankelijk.

Verder is dit geen SmartPhone maar een PDA met telefoon functie. Er zal dan ook Windows Mobile 6 pro op komen ipv basic.

Ik moet toch zeggen dat het verschil tussen de Omap 850, die bijv in de Wizard zat die ik toen ook had, en het verschil tussen de Samsung R2442 is wel erg groot is en dan heb ik het voornamelijk over de snelheid. 200 mhz met WM 5 is echt een ramp en dat wil ik niemand aanraden. De combo WM 6 en een 400mhz CPU is echt heerlijk. :)
Omdat ik al ruim 1 jaar met diverse WM toestellen heb gewerkt en ik de omap 850 als een prima cpu heb ervaren op de 9100, de p3300, S620, MTeor etc.
De TyTN heeft een 400Mhz Samsung proc en die ervaar ik niet als 2x zo snel.

Misschien was de woordkeuze "stabiel" niet de juiste.. Maar ik vind de Samsung maar marginaal sneller met het gewone werk. Ik moet wel zeggen dat ik andere dingen op een PDA/smartPhone doe dan de meeste. Ik doe namelijk veel met VPN's en Encryptie op die dingen. En daarmee is de omap850 niet echt trager dan de Samsung.

Overigens weet ik dat het een MDA is, (dus de PDA met telefoon functie) ;) maar ik gebruik SmartPhone als grote gemene deler :+
Sorry hoor, maar dit komt op mij niet als een iPhone concurrent over. Vrij traag en ik kreeg het idee dat het touchscreen zelf niet erg nauwkeurig reageerd. Dit is waar de iPhone waarschijnlijk, maar dat moet nog blijken, gaat opvallen...de technologie achter dat touchscreen is wel wat anders dan de pda's op dit moment.
Anoniem: 101162
5 juni 2007 22:44
De HTC Touch is volgens het bedrijf het resultaat van uitgebreide studies naar de bediening van mobiele telefoons.

Studies door HTC of door Apple? :p

Hmmmz, ik vraag me wel af hoe die 3D interface er gaat uit zien.

Nog geen prijs beschikbaar trouwens?
En ook al geen 3G.
Net even gekeken, maar hij staat bij mijn leverancier voor € 335,- ex BTW te koop.. Nog wel als backorder, maar dat is begrijpelijk ;)

Hier staan overigens nog 2 (grote) plaatjes:
Klik voor plaatje 1(1,9MB)
Klik voor plaatje 2(1,8MB)
Ik las toevallig vanmorgen een review van een andere 'touch' telefoon, en het schijnt dat smsen op dit soort telefoons niet te doen is.. Slechte ontwikkeling eigenlijk!
Dan zou ik graag de bron van die review zien met de nadere onderbouwing. Sms-en gaat op mijn vario beter met het touchscreen t9 toestenbord dan met het uitschuiftoetsenbord.
ikbendreams boedoelt eigenlijk dat sms'en met 1 hand niet blind te doen is met touch screen phones. Je kunt niet met je duim de T9 toetsen voelen en zult dus moeten kijken naar het on screen t9 pad, of onscreen toetsenboard. In het laatste geval heb je ook een stylus nodig en ben je beide handen kwijt. Rustig een sms invoeren op de fiets is er dus niet meer bij.
en dan natuurlijk meer op je telefoon kijken dan op het verkeer letten zeker. wanneer wordt het eindelijk eens verboden om een telefoon vast te houden op de fiets? net als in de auto
Hmmmz, ik vraag me wel af hoe die 3D interface er gaat uit zien.
In het bericht staat een link naar wat flashfilmpjes ;)
Alleen de iPhone is nog niet uit, dus het komt vooral aan op veel websites lezen.
Duurt niet lang meer, eind deze maand staat ie gepland :)
Dat was ook het eerste wat ik dacht toen ik dit las. Maar het is ook begrijpelijk, welk bedrijf heeft graag toe dat ze de concurrent nalopen?
Ziet er zeer mooi uit. alleen jammer dat het "maar" 2 megapixel camera is.

en bovendien zit er wel een muziekspeler op als het een concurent van iphone gaat worden want dat zie ik er niet in staan :P.
Ik weet niet op welke reso jouw monitor werkt, maar het 2MP is gelijk aan een resolutie van 1600 x 1200 pixels.

Megapixels zeggen niet alles, optische en digitale zoom spelen bijv. ook een rol mee.
...en de grootte van de sensor, de lens en wel of geen fixed focus. Vooral die zijn bepalend. Digitale zoom is gewoon geen zoom :P
in Windows Mobile zit Mediaplayer. Dus dat lijkt me geen probleem.
het draait gewoon WM6 dus er zal wel (een vorm van) Windows Media Player opzitten. Anders kan je natuurlijk altijd zelf ook nog wel iets anders installeren.
Het aantal megapixels maakt niet zo veel uit. Je gaat dit soort foto's meestal toch niet afdrukken. Wat IMO belangrijker is, is de lens. Deze is omdat het zo compact mogelijk gehouden moet worden meestal zeer slecht bij camera's in mobiele telefoons, waardoor de beeldkwaliteit erg slecht is.

Als de fabrikanten nu eerst gaan werken aan de kwaliteit van de lens, dan mogen die megapixels van mij nog wel even op zich laten wachten. :)
Ik heb nog geen enkele telefoon met camera gezien die mooie en goede foto's maakt, ongeacht de resolutie. Zelfs de foto's van de Nokia N95 (5MP) zijn nog van erg slechte kwaliteit. Het is leuk als je ergens gauw een foto van wil maken, maar verwacht er niet veel van.

Als voorbeeld, mijn digitale camera, Canon Powershot A520, kan ik instellen op 640x480, dat is ca 0.3 MP, maar veel betere kwaliteit dan de 5MP van de Nokia N95
Anoniem: 175502
5 juni 2007 22:43
het menu ziet er wel wat *duf* uit
en dat is waarschijnlijk wat veel mensen (waaronder ik :)) willen.
De kracht van Apple is de gemakkelijke en intuitive GUI. Het is duidelijk dat apple hiermee toch weer de trend heeft gezet.

Echter wordt het succes van een smartphone door meerdere factoren bepaald zoals invoer, batterijduur, compatibiliteit, prijs etc...

Jammer dat er nog niets bekend is van de 3G functies... wat het apparaat toch meer future-proof maakt...

[Reactie gewijzigd door kalechinees op 5 juni 2007 22:50]

En niet te vergeten: stabiliteit.... en dat is nou juist wat ik mis op mijn windows mobile based smartphone.
Heb met enige regelmaat dat hij op onverklaarbare wijze geen ontvangst heeft totdat je handmatig een nieuw netwerk zoekt. Ik hoop dan ook nog steeds dat apple dit beter voor elkaar heeft.

[Reactie gewijzigd door Arne op 6 juni 2007 01:58]

Oh precies, 1 van de redenen waarom ik geen pda meer wil met Windows mobile. Log, gebruiks-onvriendelijk, rampzalig met wifi e.d., zoals Steve Jobs vrij goed aangaf "baby-software" waar je net niet mee kan wat je zou willen en het ergste...slechte ondersteuning door de fabrikant. Dit zijn althans mijn ervaringen met de 3 pda's/smartphones die ik de afgelopen paar jaar gehad heb. Teveel technologie in een apparaat gepropt, welke half af is = frustratie.

Dus, die iPhone is zeker een heerlijk nieuw concept. Nu nog 3-rd party software toelaten en ik ben om.
gewoon een Palm kopen, veel voor te koop en ook veel gratis spul voor te downloaden...
Anoniem: 87964
@Arne6 juni 2007 08:24
Dan is je Radio ROM niet correct. Een Radio ROM update naar een nieuwere versie doet meestal wonderen. Ik had het probleem ook maar naar een update loopt alles lekker hier en de batterij gaat ook nog langer mee :)
Wat bedoel je met "duf"?

In ieder geval is dit hoogstwaarschijnlijk slechts een 3D-beeld een niet een foto van het echte product.
Ik vind hem juist erg strak, misschien mogen de kleuren iets anders (Instelbaar? Moet kunnen in een driekleurige interface :P).
Dat menu zal vast wel aan te passen zijn, ik zie het probleem niet.
Verder over het algemeen ziet dat HTC'tje er wel leuk uit maar een iphone killer ( als dat tenminste een hit gaat worden) ik weet het niet, of hij moet wel heel goedkoop gaan worden.
Dat heet modern, valt me dat modern steeds vaker straks en eenvoudig is.
Hoezo *hype*. Kom op, dit wordt weer lekkere eenheidsworst in PDA-land: allemaal dezelfde "apple-look", want apple is HOT. Het wordt tijd dat mensen (en vooral softwareontwikkelaars mobile devices) eens zelf een beetje na gaan denken over een simpele interface. Apple kan het, dan kunnen anderen het toch ook?!
Anoniem: 63780
@AtomicWing5 juni 2007 23:55
Alleen het uiterlijk lijkt erg veel op de iPhone. Verder is het gewoon WM6 met een extra 'menu programmaatje' met wat 3D effecten. Die link in bericht.
Het toestel draait Windows Mobile 6 Professional en bevat onder meer Outlook Mobile, Office Mobile en Windows Live.
Windows Mobile 6 Professional??? Professional??? Een nieuwe naam?
Deze namen zijn al sinds januari bekend: Standard, Professional, en Classic.
Nou, ik kan al zeggen dat het een k*t apparaat wordt.
Jaja, hij ziet er erg mooi uit, maar kijken we naar de full specifications dan zien we dat ie het volgende heeft:
 • 200 Mhz processor (veelste te weinig!!!)
 • alleen GPRS (geen UMTS/HDSPA!)
 • USB-audio-jack (dus normale headsets kun je er niet op aansluiten)
 • micro SDcard (dus niet de goedkope SDcards die alle andere HTCphones hebben)
 • 64MB RAM (wanneer stappen we nou eens over op 128MB!?)
Tsja, ik heb nu al medelijden met de mensen die hier wellicht veel geld voor neer zullen leggen.
1. 200mhz => mhz zegt niets zonder aan te geven welke processor we over praten. Zeker in pda's zit er nogal een verschil tussen de verschillen processorfabrikanten en de snelheden die gehaald worden.
2. micro sdcard: die kosten ook vrijwel niets meer en andere htc phones gebruiken die ook al.
3. 64mb: alle pda's hebben standaard zo'n beetje 64mb ram. Boel draait er perfect op.
Waarom zou je meer ram en meer snelheid willen hebben op je pda? Je gaat er toch geen spelletjes op spelen? Navigatie, muziek en telefoneren en tegelijk communiceren met mijn gps muis en carkit gaan al perfect op mijn s100 met mindere specs.

Enige wat mogelijk mist is WiFi en umts of hdspa.
Denkfout: mameCE schopt kont!

:Y)
 • Ach, het is dezelfde processor in de P3300, dus een dual core. Met Omap zet je die met gemak op 250mhz, en dan is hij echt wel snel genoeg voor de algemene dagelijkse dingen. De Meizu M8 heeft volgens mij wel de gewenste specificaties voor je.
 • Ook de P3300 heeft micro SDcard, en veel telefoon aanbieders maken momenteel gebruik van dit medium, en zal met de tijd ook wel goedkoper worden.
Ach, vind je dat nu niet een beetje overdreven reactie? Het enige wat ik hoop is dat er niet een provider komt die de software gaat 'customizen' waardoor er de problematiek van updaten ontstaat etc.
Ooit zelf weleens een PDA gehad met 200Mhz?
Kom op man, 200mhz is meer dan voldoende voor een PDA. Je wilt alleen maar meer, maar je hebt er geen kloot aan. Oke het draait wat soepeler met meer mhz, maar wat boeit dat nou. Als je een snelle tel. of iets anders wilt hebben moet je gewoon een telefoon kopen.
Het is al een keer genoemd, maar ik heb er toch nog een vraag over.
Hoe moet je in g*dsnaam SMS-en met zo een apparaat?
een touchscreen mini toetsenbordje en dan met je stylus typen?
lijkt me waardeloos. Ik heb de MDA vario een lange tijd gehad en daar had ik tenminste een qwerty toetsenbord. dat typen op het scherm zelf vond ik waardeloos werken.
Ik ken diverse mensen met een telefoon met touchscreen. Allen klagen dat het lastig bellen is, je moet perse naar het scherm kijken om een nummer in te toetsen. Met
een toetsenbord kan je dit nog op gevoel doen.
Niet iedereen heeft een SMS bundel van 500 in de maand.. Ik heb met 10 sms'jes in de maand geen moeite met een onscreen tobo. gaat nog redelijk snel ook, maar je hebt wel 2 handen nodig en je moet stil staan of zitten.

Dus ja, SMS-en is niet erg handig, maar het ligt er maar net aan wat je er mee doet. Ik kan over gewone telefoons ook wel zeggen dat de agenda functie ruk is... (of vul maar 1 van de vele voordelen van een PDA phone in).
Over features ter vergelijking met de iPhone gesproken: wel mooi dat je met dit toestel wél in Nederland kan bellen. Met de iPhone gaat dat vooralsnog niet lukken.
Grappig (jammer?) dat iedereen klaagt over de specificaties van de iPhone zonder ze te kennen...
Zoals al meerdere keren eerder gemeld door verschillende mensen:
De iPhone is quadband GSM (850/900/1800/1900) en je kunt er dus mee bellen in Nederland...
Ja, heel apart he!? Hoe dit soort zaken toch altijd maar nageblaat worden. Gewoon effe de specs lezen op Apple.com

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee