HTC introduceert Tytn II-smartphone voor zakelijke liefhebber

HTC heeft een nieuwe zakelijke smartphone uitgebracht. De uitgebreide Tytn II beschikt over wifi, hspa, bluetooth en gps, en bevat zowel een aanraakscherm als een volledig qwerty-toetsenbord.

HTC-logo In vergelijking met de eerste Tytn vallen vooral de hsupa-connectiviteit en de gps-ondersteuning op. Ook heeft de camera van de Tytn II anderhalf keer meer beeldpuntjes dan de twee miljoen van zijn voorganger. Verder is de 'II' uitgerust met een scanner voor visitekaartjes, zodat nieuwe contacten eenvoudig kunnen worden toegevoegd.

HTC Tytn II - videoverbinding De Tytn II draait Windows Mobile 6. Outlook Mobile, Office Mobile en Windows Live behoren tot de standaarduitrusting, en er is een 'taster edition' van TomTom Navigator meegeleverd zodat de gps-functionaliteit in elk geval even uitgeprobeerd kan worden.

De software wordt verwerkt door een Qualcomm MSM7200, een op 400 MHz geklokte ARM-chipset die over 128MB ram en 256MB rom beschikt. Voor multimediatoepassingen is dat uiteraard te weinig, maar de Tytn II is uitgerust met een micro-sd-slot, zodat extra gigabytes eenvoudig kunnen worden toegevoegd. Hoewel HTC weinig over multimediatoepassingen meldt, is deze chipset verder voorzien van onder andere mp3- en aac-codecs.

Interessant is dat de MSM7200 niet alleen een hardwarematige Java-versneller aan boord heeft, maar ook volledige Linux-ondersteuning kent. Verder heeft deze chipset een eenvoudige 3d-accelerator aan boord. Daardoor zullen spelletjes op het 2,8" grote kleurenscherm, dat een resolutie van 320 bij 240 beeldpunten heeft, net even beter presteren. De lijst met communicatieprotocollen is dankzij deze chipset uiterst volledig. De Tytn II is een quadband gsm-, gprs- en edge-telefoon en een triband umts- en hspa-toestel. Verder spreekt het mobieltje bluetooth 2.0 en 802.11b/g, zodat lokale netwerken probleemloos kunnen worden gebruikt.

De HTC TyTN II ligt vanaf begin september in de Nederlandse winkels. Het hele pakket meet 112 bij 59 bij 18mm en weegt 190 gram - inclusief batterij, maar exclusief sim-kaart, want de Tytn II kan ook zonder abonnement worden aangeschaft. De fabrikant heeft het apparaat een adviesprijs van 729 euro meegegeven.

HTC Tytn II - opengeklapt

Update, 21:01: enkele foutjes gecorrigeerd: de Tytn II ondersteunt niet alleen hsdpa, maar ook hsupa; en verder blijkt hij wel degelijk een tweede camera te hebben.

Door René Wichers

Eindredacteur

28-08-2007 • 19:24

74 Linkedin

Lees meer

HTC reageert op driver-klachten Nieuws van 23 januari 2008
HTC toont Vista-umpc Nieuws van 27 maart 2007

Reacties (74)

74
67
13
5
0
1
Wijzig sortering
Had het nieuws een paar dagen geleden al gezien op www.smartphoneshop.nl.
In vergelijking met de eerste Tytn vallen vooral de hsdpa-connectiviteit, de gps-ondersteuning en het aanraakgevoelige scherm op.
Ik heb momenteel de HTC TyTN (oftewel de TyTN 1) maar deze beschikt ook gewoon over HSDPA en een touchscreen, dus dat is geen nieuwe feature (bron). GPS uiteraard wel en was in dit toestel erg wenselijk!
Hopenlijk is behalve het aantal Mpixels van de camera ook de kwaliteit van de camera verbetererd want die vind ik bij de TyTN 1 nogal matig.

Het verdubbelde RAM van 64 naar 128 is echt een goede verbetering, want daar vond ik de TyTN 1 ook matig in, hij wordt namelijk behoorlijk traag wanneer een aantal applicaties open staan.

Voor de huidige bezitters van een TyTN 1 is trouwens ook een Windows Mobile 6.0 upgrade voor beschikbaar via de Support website van HTC! :9

[Reactie gewijzigd door Urk op 28 augustus 2007 19:48]

Ik heb die van mij een paar dagen terug ook geupgrade naar WM6 en ik moet zeggen, me foon is een stuk stabieler geworden!? Had met WM5 dat ie nogal eens vasthing maar ik heb met WM6 tot nu toe nog geen enkele crash gehad. :D

Bovendien lijkt het voor me gevoel ook allemaal wat vlotter te werken, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk. :+

[Reactie gewijzigd door Tordek op 28 augustus 2007 20:25]

das weer belabberd.. Zit met de Tmobile versie.. zal wel weer wachten worden voordat WM6 uitkomt voor die..
mss toch maar illegale flash zien te bemachtigen ;)
Kan je dat ook onderbouwen? Ik ga er namelijk niet vanuit dat je dagelijks bij grote bedrijven binnen kijkt... Veel mensen in mijn omgeving hebben een HTC telefoon, danwel branded door de provider, om makkelijk hun afspraken, contacten en taken mee te nemen. De grens tussen PDA en GSM wordt steeds vager en HTC is daar heel handig in gesprongen. Dat er veel mensen zijn die deze apparaatjes prive gebruiken wil nog niet uitsluiten dat HTC geen voetje binnen de zakelijke markt heeft.
Wat loop je een onzin te verkondigen. Als jij dit lachten is het met je humor erg slecht gesteld.

HTC is geen bagger, tot voor kort liet HP ook toestellen door HTC maken.
Lees de topics op gathering door en je zult lezen dat de meeste mensen er erg tevreden mee zijn.
Je moet er alleen wel rekening mee houden dat het een pda met telefoon functionaliteit is. En geen telefoon met pda functionaliteit, de telefoon functie is dus idd niet zo goed als een "echte" telefoon. Dat weet je als je zo'n ding koopt en dan is dat geen probleem. ik heb zo'n collega, die vind het niks omdat erg numeriek toetsenbord op zit. alleen maar mopperen op dat ding. Van mij mocht hij hem ruilen voor een "echte" nokia.. Hij wilde toch niet terug.


Buiten dat worden de Vario 1 en 2 erg veel gebruikt in de zakelijke wereld. En dat allemaal zonder spijt.
Veel te groot en door de constructie lijkt hij mij erg gevoelig voor defecten. Je moet dus als een vrouw met een tasje gaan lopen, anders gaat hij kapot.

En de helft van de functies ga je nooit gebruiken. Abonnement ondersteunt niet alles en die boottime van 30 seconden is ook niet je van het, batterij zo leeg, terwijl je alleen maar wil bellen (het liefst zo lang mogelijk) en eventueel een keer wat wil opzoeken op internet.

Ik heb 1 jaar een smartphone gehad met alles erop en ben nu weer terug naar een oude kleine Nokia. Ik loop niet meer krom en kan nu 4 dagen zonder de oplader te gebruiken (met de nieuwe batterij wordt nog beter).

Tevens vinden vrouwen dergelijke grote telefoons veel te nerdie. Als ze al die functionaliteit nu eens in een kleine telefoon en 3 keer zo klein maakten..
Maar helaas zijn er wel genoeg mensen, waaronder ik, die wel degelijk van de mogelijkheden gebruik maken van een Pocket PC. Pushmail, msn, internet, rss-feeds, noem het maar op, ik gebruik het allemaal (en meer met mij als je GoT doorleest). Tevens is de batterij stukken beter geworden waardoor bij normaal gebruik je zonder problemen 4 dagen mee kan!

Een Pocket PC blijft een kwestie van smaak en interesse, als je niets hebt met een 'lomp' en 'log' apparaat 'waar je 90% van de functies toch niet van gebruikt', dan neem je toch lekker een Nokia zoals je zelf zegt? Maar er zijn genoeg mensen die zo'n all-in-one Pocket PC met qwerty-toetsenbord ideaal vinden.

Ik wil nooit meer anders ;) Maargoed, dat is míjn mening

ps. En wat betreft de vrouwen.. daar trek je je toch niets van aan? Ik ken genoeg vrouwen in de omgeving die altijd dol graag even met mijn Vario willen spelen 'omdat je er zoveel mee kan' ;)
Dit is toch een PocketPC en geen Smartphone?
Klopt als een bus. Nu het WM 6 is, wordt dat Windows Mobile 6 professional genoemt. :)
volgens mij is dit inderdaad een PPC, en zo te zien zal T-mobile deze omdopen tot de MDA vario III :)
klopt. Nog een foutje in het bericht, ik zie toch duidelijk een camera aan de voorkant, dus de 2e camera is NIET verdwenen.
Kan ik me inderdaad ook haast niet voorstellen.
Het kan natuurlijk wel zijn dat de camera aan de achterkant verdwenen is ;)
lijkt me heel sterk, de camera aan de "voorkant" (kant met het beeldschermpje) word gebruikt voor beeldtelefonie of om van jezelf foto's te maken.... maar wat nou als je van iets anders een foto wil maken, dan moet je je telefoon achterstevoren houden, en kun je dus niet zien wat je fotografeerd ? (je kan dan namelijk niet op het beeldscherm kijken) :9

Hoogstwaarschijnlijk zitten er dus gewoon 2 camera's in ;)

edit: even gezocht naar een plaatje van de achterkant, maar die blijkt niet te vinden.
Zoekt en gij zult vinden plaatje van de achterkant incl. camera

[Reactie gewijzigd door MochiGohan op 28 augustus 2007 20:31]

In de specificaties staat duidelijk dat er twee camera's zijn:
Main camera: 3 megapixel CMOS color camera with auto focus
Second camera: VGA CMOS color camera
Bron: http://www.htc.com/product/03-product_tytn_II.htm
Inderdaad, HTC zal wereldwijd 3 versies van dit toestel uitbrengen. In NL zal dit de versie met 2 camera's zijn. Daar er in andere landen verboden zijn omtrent de camera's op telefoons zullen hier versies verschijnen die 1 danwel beide versies moeten ontberen.
er is een topic over dit ding op GoT - zoek naar HTC 4550 of KAISER.
Linkje naar het topic voor het gemak: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1241791

Mooi toestel overigens. Leuk met het openklapbare scherm waardoor het net een mini-laptopje is :)

Een aantal video's (reviews) van de TyTN II verzameld:
http://www.sneleengsm.nl/video/htc/tytn-ii.htm
HTC gaat op de IFA 4 nieuwe toestellen lanceren, te weten de TyTN 2, P3600i en voor de EU ook nog de Shift. De S730 zal niet in NL worden verkocht en de 4 is nog onduidelijk maar waarschijnlijk de vogeu. Meer info over de P3600i: http://www.allaboutphones...m/viewtopic.php?f=2&t=483

Waarschijnlijk zal het niet lang duren voordat de WM6 rom van de P3600i omgezet zal worden naar de normale P3600. Mooi meegenomen dus.

Voor meer info over de TyTN 2: http://tytnseries.htc.com/

[Reactie gewijzigd door DaannO op 28 augustus 2007 22:56]

Wat ik me dan afvraag, kun je ook een ander OS op zo'n smartphone draaien? Symbian of Linux bijvoorbeeld...
Als er genoeg hobbyisten(?) zijn die een linux versie ervoor willen schrijven dan kan dat jah. Zoals in het artikel staat word de processor al ondersteund. Alleen er zullen ook drivers geschreven moeten worden voor invoerapparaten, scherm, geheugencontrollers en ga zo maar door.
Ziet er leuk uit, en bovendien ook nog eens compact. Het is bijna net zo klein als mijn Nokia N73. Ik heb de MDA Vario (HTC Wizard) weggedaan omdat ik 'm te groot vond.

Begin volgend jaar ben ik toe aan een nieuw abonnement/verlenging van mijn abonnement, en dan is dit toestel een kanshebber denk ik...
Ik heb net een MDA Vario aangeschaft vanwege het toetsenbord, maar met een externe gps ontvanger....als ik wist dat dit ding kwam had ik even gewacht :( Naja volgend jaar maar weer een nieuwe dan
Het lijkt me inderdaad een ideale telefoon. Maar de prijs en het gewicht van de telefoon houden me op een afstand.

Wellicht als de polaris uitkomt (zonder toetsenbord, dus wellicht lichter), dan keuze maken tussen deze 2.
Als versie 1 een indicatie is, dan is dit een ideale PDA waar je toevallig ook mee kunt bellen. Mijn collega's hebben allemaal zo'n ding op een Vodafone abbonnement en het werkt allemaal prachtig. Maar bellen gaat niet altijd goed, meldingen van gemiste oproepen en SMS-jes gaat niet lekker, en voicemail melding werkt ook niet.

Hopelijk is dat in versie 2 opgelost. Zal deels ook wel aan Vodafone liggen..
Dat zal grotendeels idd aan vodafone liggen.

Wij gebruiken deze zakelijk met een t-mobile abbonement en dan gaat het goed. Bereik is wel wat minder dan van een nokia telefoon maar dat is eigenlijk het enige nadeel.

Grootste pluspunt van deze is de gps. Aan mijn Vario 1 hangt nu een losse bluetooth muis. 59 euro wat ook ongeveer het rpijsverschil is tussen de tyttn en de tyttn2.

Je loopt met een koelkast maar een geweldig apparaat..
Prijs is natuurlijk aan de hoge kant. Maar ik ben namelijk slechthorend.

Met deze telefoon kan ik mezelf en anderen (collega's van mijn toekomstige baan) gemakkelijk maken met de communicatie. dus sms, msn, mms, internet, email etc. en graag wilde ik ook navigatie hebben (liefst ingebouwd)

En, ook om voor zakelijke doeleinden, zoals agenda/afspraken etc..

[Reactie gewijzigd door Silver7 op 28 augustus 2007 19:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee