Samsung introduceert G800-cameratelefoon

Samsung heeft maandag de G800 aangekondigd, een 3g-telefoon met een vijf megapixel camera en 3x optische zoom. Volgens Samsung is het ’s werelds eerste telefoon die deze functionaliteiten combineert.

De G800 is niet de eerste telefoon met een vijf megapixel camera, maar de combinatie met een 3x optische zoom is uniek. Verder herbergt de telefoon verschillende features waardoor hij niet onder hoeft te doen voor een reguliere digitale camera. Aanwezig is een xenon-flitser, digitale beeldstabilisatie, rode-oogreductie, gezichtsherkenning en de mogelijkheid om hdr-foto’s te schieten.

De telefoon meet 101x51x19mm en is uitgerust met een 2,4” lcd-scherm met een resolutie van 320x240 pixels. Met behulp van bluetooth, usb of hsdpa kunnen de foto’s naar andere apparaten gestuurd worden. Een microsd-slot zorgt voor opslagcapaciteit. De G800 zal volgende maand in Europa in de winkelschappen verschijnen voor een nog onbekend bedrag.

Samsung G800-cameratelefoon

Door Hielko van der Hoorn

22-10-2007 • 20:28

63 Linkedin

Reacties (63)

63
58
8
4
0
3
Wijzig sortering
Als ik dat plaatje zo zie lijkt het meer op een digicam dan op een telefoon. Ook wel logisch, gezien er wel iets van een lens in moet zitten wil je die zoom voor elkaar krijgen. Ben eerlijk gezegd best wel benieuwd naar de kwaliteit hiervan. Immers, de kwaliteit van telefooncameras valt best wel tegen, maar dat is vaak te wijten aan een niet geweldige lens die erop zit. Als dit ding ook daadwerkelijk een zoomlens heeft kan het nog wel eens een stapje beter zijn dan wat er tot nu toe op de markt was.
Zoom functionaliteit zegt niets over de kwaliteit van de lens, alleen dat je kan zoomen zonder kwaliteitsverlies.

De huidige generaties telefooncamera doen het eigenlijk alleen goed bij daglicht, zodra je een plaatje schiet op een feestje of concert oid, dan is het gelijk ruisvillage. Maar dat verbaasd me eigenlijk niets, als je ervan uitgaat hoe klein de sensor is die in zo'n klein apparaatje wordt gepropt :)
Het is natuurlijk niet zo dat een zoomlens gelijk betere kwaliteit heeft. Maar wat wel zo is, dat als je kunt zoomen je niet per se dichtbij hoeft te zitten met het ding, waardoor je beter gebruik kunt maken van het omgevingslicht en zo wat betere kwaliteit weet te krijgen.

Maar een echte concurrent van de echte cameras gaat dit natuurlijk niet worden.
juist als je inzoomt, raak je nog meer licht kwijt, ik verwacht dus eigenlijk nog meer ruis op de foto
Dit licht aan het type gebruikte lens, normaal gesproken raak je idd wat licht kwijt. Er bestaan immers ook lenzen met vaste lichttsterkte op de markt (veelal in (d)slr markt ;) )
Als je toch een zoomfunctie inbouwt, dan kies je waarschijnlijk ook net een beter lensje lijkt me.
Anoniem: 111970
22 oktober 2007 20:51
even voor de goede orde - het is niet HDR maar WDR (Wide), en die WDR wordt niet opgeslagen in zegge een WDR formaat; het 'WDR' signaal (gewoon de ADC output, meestal 10 of 12 bit) wordt teruggeschaald naar een gewoon lineair 8-bits bereik, i.p.v. dat je met een knopje -2/+2 eV gaat instellen en, bijvoorbeeld, een scène buiten een raam dan niet overbelicht is, maar alles binnen onderbelicht. Eerder een tonemapping variant, dus. Mooi stukje techniek om in je camera te hebben, maar HDR is niet de juiste term.
Voor HDR heb je toch ook meerdere foto's voor nodig met varierende belichtingen?

BTW, Samsung }:O
Ik had een D900 die ik een paar week later weer verkocht. Wat een rotzooi. Incomplete software. Zuipt energie, slechte MP3 speler, slome camera. Ben gauw weer terug gegaan naar de SE W800i _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Moe_Szyslak op 22 oktober 2007 23:47]

Ah, zo'n degelijke reeks van Sony. Bij de K700, K750 en W800 doen de knuppeltjes voor de bediening het heel vaak niet meer na enkele maanden. Ik ben blij als ik mijn W800i weer kan inruilen. Dan gaat mijn W800i terug naar Sony, bij voorkeur in vele stukken. Voor mij geen Sony meer.
Haha, dat probleem had ik laatst ook. Eigenhandig opgelost. Ik vind het nog steeds een heerlijk ding. M'n eerste W800i ging kapot omdat ik em in mn broek had laten zitten. Da's opzich niet zo'n probleem, was het niet dat ie nog in de wasmachine zat :P
Verleden heeft vaak genoeg laten blijken dat het aantal features op de telefoon kwadratisch evenredig is met kuren en onbetrouwbaarheid. Zo'n telefoon houdt het niet langer dan een jaar uit en dan komen de eerste kuren en bugs al te voorschijn.

Op zich ben ik geen anti-features fan, maar waar ik wel van baal is dat de uitvoering zo k*t is gemaakt. Niet alleen kwaliteit cams en displays, maar de ontzettend korte accuduur (ja 2 dagen is kort als je veel op reis bent), klepjes/schuifmechanisme die water/zand/stof gevoelig is (mijn zakken zijn niet 100% schoon) en tot slot de giga onhandige interface (ik referaar naar de touchtoetsen van de Samsungs die tijdens bellen telkens ophangt omdat je oor tegen de touchbutton komt).

Verders, natuurlijk met kleine verbeteringen krijg je wel van de gammele webcam kwali camera's van 3 jaar geleden de hedendaagse foto's, maar het blijft wegwerp spul.
(ik referaar naar de touchtoetsen van de Samsungs die tijdens bellen telkens ophangt omdat je oor tegen de touchbutton komt)
Als je het niet erg vind referaar ik even naar de samsung van m'n vriendin die gewoon op keylock gaat tijdens het bellen. Probleem weg. Ophangen gaat gewoon door 'm dicht te 'sliden' en voor die sporadische keer dat je tijdens het bellen toch in het menu moet zijn heb je zo geunlocked. Dat je het even weet ;)

[Reactie gewijzigd door BramT op 23 oktober 2007 03:02]

Ben benieuwd hoe deze het gaat doen tegenover een K850i van SE.
Ik heb nu een K800i en dat klepje gaat telkens open in me broekzak en is niet bepaald stevig meer te noemen.

Misschien zal de samsung er geen last van hebben. Maar wat open en dicht gaat, kan nooit stevig blijven.

Verder ziet het er gelikt uit en Samsung kennende zal het niet zo duur zijn of heel snel dalen in prijs of zeer goedkoop te krijgen met een abonnement.

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 22 oktober 2007 20:37]

Samsung telefoons hebben de afgelopen tijd ook wel wat probleempjes gekend met sliders en klepjes die gammel bleken (U600, U700).

Ikzelf ben ook aan het wachten hoe de G800 zich zal meten tegenover de SE K850i en de Nokia N95. Want ook al is de Nokia al een tijd op de markt in tegenstelling tot de G800 en K850i die beiden binnenkort in NL uitkomen, de foto's worden over het algemeen als heel goed beschouwd. Om dan nog maar te zwijgen van de video's die hij maakt. Bijzonder goed voor een mobiele telefoon en daar komt de K850i niet in de verste verte bij in de buurt.

Laat de strijd van de 5MP telefoons maar beginnen :D.

Sony Ericsson K850i:
- Xenon flits
- Natuurlijke kleuren
- Belabberd ouderwetse video-opname

Nokia N95:
- Flits (LED)
- Onnatuurlijke kleuren (te hoge saturation), voor de rest heel mooi.
- Hoge kwaliteit videos

Samsung G800:
- Xenon flits
- ?
- ?

;)

[Reactie gewijzigd door BasNation op 22 oktober 2007 20:50]

Even over de 'onnatuurlijke kleuren' van de N95 tegenover de K850i...

volgens deze review waar ze de N95 hebben vergeleken met de K850i is juist de N95 beter over het algemeen en qua kleuren. Niet veel beter, maar wel beter.

Dit staat er onder andere op pagina 2:
"Again, the colors are not correct in neither of the two cameras, but N95 is closer to the real colors."

Gezien de N95 ook een betere video kwaliteit heeft zou ik voor deze gaan. Op moment heb ik een N73 en ik vind de hogere kwaliteit video tegenover de gelijkwaardige K800i toch wel een behoorlijk plus. Alleen is hierbij ook de flitser van de K800 weer een groot voordeel.

Het is dus kiezen tussen filmen of flitsen.
Ik was uitgegaan van deze vergelijking van de N95 en de K850i

http://www.mobile-review....ricsson-k850-cam-en.shtml
When it comes to general-view photos, it is by no means a draw – the Sony Ericsson K850i does better on the color reproduction front and gives you more details, however in general the Nokia N95’s images look more decent, due to being more, let’s say, more artistic.
In all conscience I have to admit that the Nokia N95 over the past 6 months has become the most popular 5 Mpix equipped device, but the Sony Ericsson K850i is not only on its heels, it also surpasses it in the imaging department (that’s our only focus now).
Het is dus redelijk subjectief verhaal :)

Nu maar wachten hoe de G800 het er vanaf brengt. Maar jouw opmerking over de keuze tussen de N95 en de K850i lijkt inderdaad te kloppen.

Wil je videos, neem de N95, wil je in het donker fotos maken, neem de K850i... of wacht op de G800

[Reactie gewijzigd door BasNation op 23 oktober 2007 00:27]

Quote StijnB:
Als ik zo dat plaatje bekijk lijkt het alsof dat klepje er elk moment van af kan vallen of dat hij iig al los zit
Het spijt me verschrikkelijk maar dat slaat als een l*l op een drumstel. Waar baseer je dit nou weer op? Die drie plaatjes die hierboven staan? Leg ons dan eens uit waarom jij denkt dat het schuifje er al los op zit, of dat binnenkort gaat doen. Ik zie namelijk nergens een aanleiding hiertoe. (en dat zal waarschijnlijk komen doordat die er niet is, ik kan niet tegen mensen die 'zomaar' even iets ongefundeerds zeggen en het serieus lijken te bedoelen)

@ vr6-only
Niet helemaal waar hoor. De Nokia N73 heeft een IMHO zeer stevig schuifje dus het kán wel goed gemaakt worden. Het schuifje van de Nokia werkt met een veertje ofzo want het floept ineens open zodra je het 'half open' (half-dicht :P) schuift. Dit gaat echter nooit vanzelf omdat het toch wel even wat kracht vereist. ('Kracht', als in: meer dan er standaard in je broekzak zit...)
Ik heb echter meer mensen gehoord over het klepje van die telefoon dus bij dat model is het inderdaad gewoon even iets minder fijn uitgevoerd. De K750i die daarvoor zat was wel weer heerlijk qua klepje!
Mijn Samsung van drie jaar oud schuift ook nog perfect. Ondanks het feit dat ik toch behoorlijk wat kracht in mijn broekzak heb!
Zeker nog geen foto's van de k850 gezien :Y) , deze heeft namelijk een automatisch ingebouwde lenscover :P .
Dus steekt niet uit en kan dus niet in je broekzak open gaan:D Net als eeen echte camera. Daareen tegen heeft hij wel weer een ander nadeel voor in je broek: een schuifje voor het wisselen van cameramode, videomode en afspeelmode.
hmmz.. laat ik eens even inzoomen.. Klik..... foto... Slide hem dicht.... Krrrrraaakkkkk. Weg lens en camera functie..
Gelukkig betreft het een interne zoomlens, dus je kunt je lens nooit 'kapot sliden' =)
En al zou de lens eruit komen dan had er wel een systeem op gezeten dat ie dichtklapt zodra je het kapje lostklikt. Net zoals bij de meeste gewone camera's met dat systeem.
Zo dom zullen ze toch niet zijn bij Samsung mag ik hopen ;)
3x schuif mogelijkheden? Beetje teveel van het goede?
De kwaliteit zal waarschijnlijk niet tippen aan 'gewone' digitale camera's met 3x optische zoom. Wat te denken van de grootte van de CCD?
Als er al een CCD in zit en geen cheap ass CMOS sensor met een pak ruis en de lichtgevoeligheid van een baksteen. Dat vind ik het nadeel van die mobieltjes. Ik heb liever dat ze er een goeie 3 mpixel CCD in zetten icm. een goede lens (zoom is leuk hoeft niet eens) zodat je mooie heldere scherpe foto's krijgt met een minimum aan ruis.
Anoniem: 230207
22 oktober 2007 20:33
Als ik zo dat plaatje bekijk lijkt het alsof dat klepje er elk moment van af kan vallen of dat hij iig al los zit :S
Ach, dit geldt voor elke mobiel die tegenwoordig gemaakt wordt. Niemand die er om maalt blijkbaar.
is anders toch ook 1 van de (vele) redenen geweest waarvoor ik de N73 ipv de N70 gekozen hebt. Dit klepje zit muur vast en schuift niet makkelijk per ongelijk open.
De actuele levering van dit toestel kan je hier vinden http://www.allaboutphones.nl/forum/viewforum.php?f=4 Vooralsnog week 47 dus :)
Anoniem: 128823
@DaannO22 oktober 2007 21:06
Toestel komt midden december bij de distributeurs terecht, dus eerder week 50 ;-)
Anoniem: 236146
22 oktober 2007 20:57
Pfoeh, ik was van plan eind november de G600 in me zak te steken, maar dit maakt het weer een stuk lastiger. Voorlopig vind ik het design van de G600 mooier, maar met 3 plaatjes kan dat natuurlijk amper beoordeeld worden. Daarnaast lijkt deze camera een stuk beter te functioneren, en sneller internet is ook nooit weg, maar wat bedraagt de meerprijs? Ik wacht het allemaal nog maar even af...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 236146 op 22 oktober 2007 21:17]

Oeff heb net de G600 maar nu is eral de G800, hoop dat hij wat sneller is dan de G600 want daar ben ik niet zo over te spreken het apparaatje is erg sloom. En vind deze G800 er mooier uitzien. Ach ja het blijft moeilijk om de techniek voor te blijven dan maar blij zijn met wat ik heb!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee