HTC Touch blijkt verkoopsucces

HTC gooit hoge ogen met zijn Touch-smartphone. In de eerste drie maanden na de introductie zijn er 800.000 stuks over de toonbank gegaan. De fabrikant werkt dan ook hard aan de uitbreiding van zijn Touch-gamma.

Eerder deze week heeft HTC de nieuwe Touch Dual aangekondigd. De Dual is een slider-model met hsdpa-ondersteuning en is net als zijn voorganger voorzien van TouchFlo-technologie. Dit model zal begin november beschikbaar komen voor een adviesprijs van 529 euro. Behalve de Dual, die voorzien is van een op 400MHz geklokte Qualcomm MSM7200-chip, heeft de fabrikant met 'Arctic Silver' ook een nieuwe kleurvariant van de eerste Touch gepresenteerd.

Mark Moons, directeur van HTC Benelux, is erg tevreden met de verkoopresultaten van de Touch en de groei van de fabrikant. 'Ons aandeel in de Nederlandse smartphonemarkt is in de eerste helft van dit jaar gestegen naar 14,4 procent', aldus Moons dinsdag tijdens een persbijeenkomst. 'Dat is behoorlijk wat, als je bedenkt dat we nog niet zo heel lang onder eigen vlag toestellen op de markt brengen.'

Moons denkt dat het succes van de Touch deels wordt verklaard door het gebruik van Windows Mobile. Ook de hype rondom de iPhone en navigatie met de vingers heeft aan de opmars van de Touch bijgedragen. De directeur wil de Touch echter niet vergelijken met de iPhone, niet in de laatste plaats omdat iPhone in Nederland nog niet verkrijgbaar is: 'De kans is groot dat wij, nog voordat de iPhone in Nederland beschikbaar is, alweer een nieuwe Touch op de markt hebben gebracht.' Details over de nieuwe Touch-telg wilde Moons echter niet geven.

Door Wilbert de Vries

03-10-2007 • 13:56

78 Linkedin

Lees meer

Reacties (78)

78
73
12
7
0
20
Wijzig sortering
Anoniem: 55563
3 oktober 2007 14:07
De PDA-smartphonereeks van HTC begint inderdaad indrukwekkende vormen aan te nemen. Het komt op mij dan ook over als een degelijk, no-nonsense merk dat vooral veel keuze aan modellen aanbiedt. Voor ieder wat wils dus. :)

Wat me wel opvalt op verschillende fora is dat veel mensen de Touch-interface na verloop van tijd permanent uitzetten. Ze kunnen het makkelijk missen. Dit geldt ook voor degenen die, om me maar eufemistisch uit te drukken, onofficiële roms met zelf ingebouwde Touch gebruiken op andere modellen van HTC. Ik hoop dan ook dat de toenemende populariteit van het merk niet grotendeels wordt veroorzaakt door Touch. De teleurstelling zou dan wel eens de overhand kunnen krijgen waarna de verkoop weer als een kaartenhuis instort.
Dit had ik ook wel verwacht, ik was totaal niet onder de indruk van het touch-systeem op de HTC. En dan houdt je uiteindelijk een gewone pda over met Windows Mobile, ze zullen dus weldegelijk moeten doorpakken op het Touch-idee en dit mooier maken. Beter scherm e.d.
Ik had eigenlijk ook wel verwacht dat een goed succes kon worden. Vooral voor mensen wie geen verstand hebben van specs bij phones. Ik zelf vond de specs echt telleurstellend anders had ik hem meteen gekocht. (processor etc, geen 3 g)
Maar dinge als 2 mp en "TOUCH" hebben al veel indruk op de klant. Deze hoort ws iets over een iphone, en deze heeft veel gemeen. Dus tja bij het verlengen van een phone is deze wel leuk:D
Anoniem: 193109
3 oktober 2007 19:27
Ik krijg ondertussen een beetje de kriebels van die mensen die de Iphone er constant bijhalen als het over een smartphone gaat. De Iphone is een leuk dingetje om te zien en even mee te spelen maar iedereen die hem meer dan 10 minuten in zijn handen heeft gehad en een beetje verstand heeft van telefoons zou toch haast wel moeten concluderen dat de Iphone een zeer magere smartphone is. Hij ziet er leuk uit, en de multitouch is leuk om mee te spelen, maar een beetje surfen met dat ding is niet prettig, de pagina's zien er goed uit, dat mag gezegd worden en inzoomen is een eitje, maar daarvoor moet je in sommige gevallen wel tot enkele minuten wachten tot je pagina eindelijk helemaal geladen is en het typen van de url's gaat totaal niet fijn. Grafisch scoort de Iphone goed, het ziet er allemaal gelikt uit, maar even een filmpje oversturen over bluetooth zit er niet bij, je kan uberhaupt geen bestanden uitwisselen met andere telefoons. Verder zijn er talloze dingen die je van een smartphone zou verwachten die er toch niet in zitten.

De Iphone zoals deze door de heer Jobs was geintroduceerd is nog steeds niet uit, het is geen "breakthrough internet communications device" of een "breakthrough music player". Het is gewoon een gemiddelde telefoon met multitouch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193109 op 3 oktober 2007 19:29]

Tot nu toe voor een gedeelte klopt dat. Maar het geheel wordt uitgebreid en voor een eerste poging vind ik het bij lange na niet slecht. Dat het gaat vervelen, dat heb je bij elke pda/telefoon, je zegt zelf dat het er mooi uitziet, gelikt werkt, dat kan ik nu net allemaal niet zeggen van m'n huidige telefoon/pda's. Net dat kleine verschil is waarom ik de iPhone interessant vindt. Nog niet meer dan dat overigens, men moet wel effe opschieten met goede extra software.
Ik heb een Touch en ik vind het een geweldig apparaat. Met dank aan Wm6 zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo heb ik de processor stabiel geklokt op 273MHZ zonder merkbaar batterijverlies. Allerlei leuke hacks/truucs zorgen ervoor dat ik een eigen look-en-feel heb, en de 3rd party applicaties geven echt dat vrije Windows gevoel.

TouchFLow gebruik ik dagelijks om snel wat dingen te doen, en ook de tabs werken heel goed om bijvoorbeeld het weer snel te bekijken. Ik zal echt niet anders meer willen en dit is de enige telefoon van de nieuwe generaties die ik niet binnen een week heb weggedaan.

Al die walgelijke Sony Ericoson toestellen en Samung U600's is echt niets voor mij, ik heb mijn ding echt gevonden nu :)

Overigens, laat die nieuwe Touch maar komen. Toucflow V2 is namelijk veel beter, en het wordt bij aankomst vrijwel direct gebackengineered zodat het op alle WM6 telefoons gebruik kan worden (bijna alle).

De Iphone kan kwa features nooit op tegen een Wm6 telefoon. Dingen als TomTom zijn daar nog ver weg...

EDIT: Ik lees trouwens veel over het gebrek aan een vingervriendelijk keyboard, maar dit is echt onzin :) Je kan super simpel een 3rd party Iphone look-a-like keyboard installeren binnen enkele seconden...

Dat is de kracht dus van een WM6 apparaat :) Voor ieder probleem is een oplossing!

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 3 oktober 2007 14:30]

geven echt dat vrije Windows gevoel.


y000 dat gevoel moet ik nog ervaren 8)7
3RD PARTY betekend: struin het hele internet af naar een app die misschien wel je hele telefoon locked. waarom vindt iemand dat tof.
doe mij maar het vrije apple gevoel: klaar uit de doos!!!
Er zijn zat functies die mensen misschien nodig hebben die niet op de iPhone zitten. Of leuke extra's whatever. Dus klaar uit de doos ? Net zo klaar als een HTC.
iPhone is dan wel een aardig apparaat (heb d'r al even mee mogen spelen) maar als je wat mist dan heb je wel een probleem. Het erop installeren gaat vooralsnog niet.
Tuurlijk, de iPhone is intuitief en heeft een geweldige besturing, maar ik mis d'r eigenlijk ook nog een hoop op en ik wil zelf extra's kunnen installeren.
Voor ieder wat wils. En voor mij geen iPhone maar een TyTn II :)
De kracht van WM6 :?
als ik een telefoon van 600 Euro koop mag ik toch hopen dat die fatsoenlijk werkt of niet?
Ik heb een PDA met Windows. Als je daar serieus op wilt werken moet je echt dagen aan de gang om van alles op te zoeken en te installeren, er achter komen dat dit ook niet helemaal stabiel werkt er weer af verder zoeken enz...
Heb je drie apps open staan omdat ze zo lastig zijn af te sluiten loopt de boel weer vast.
Ik heb de hoop op gegeven gebruik hem alleen nog voor tomtom en verder niet meer.

Ik heb geen zin om met trail en error het werk van MS af te maken terwijl ik daar dik voor betaald heb.
Ze moeten gewoon een goed werkend product leveren en verder niet!
Noem is een probleem dan? Ik heb nog nooit een probleem gehad met WM6 namelijk :) Backuppen, hardresetten, custom roms, alles werkt perfect..
Het zijn meestal gebruikersproblemen, als iemand bijvoorbeeld geen DIVX kan spelen dan heeft hij een 3rdparty oplossing. Dit bedoelde ik eigenlijk.
Ach, waarschijnlijk is het gewoon bedoelt om te gaan flamen en heeft hij nog nooit met windows mobile gewerkt. En is het een schaap wat de rest na blaat.

Mocht het wel zo zijn dat hij wel echt ervaring met windows mobile 6 heeft, dan had hij op zijn minst een onderbouwing van zijn mening moeten geven. Want zo heeft niemand er wat aan.
Hier nog een schaap dan. Waar is nu eens de task-manager, goede explorer, goede (=uptodate) office integratie wat er nu pas aankomt etc. etc. Leuk dat je dit met 3rd party software vaak kan opvangen, maar het lijkt mij niet echt de bedoeling dat ik een systeem zelf moet gaan verbeteren, kost me alleen maar nog meer geheugen-ruimte wat ik voor nuttige zaken had kunnen gebruiken. Hetgeen ik schapen-gedrag vindt is hoe hier weer alles wat positief is, maar ook weinig informatief, omhoog wordt gemod en de rest omlaag.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 oktober 2007 21:14]

Taskmanager is bij de Touch standaard al wat beter Je kan nu alles werkelijk af laten sluiten als je op kruisje drukt. Voor de rest kan je natuurlijk altijd een eigen app downloaden voor uitgebreid taakbeheer. Een goede Explorer is Total Commander en de office integratie komt er nu aan.

Maar wat is er raar aan 3rd party apps? Dat slaat nergens op! Je doet dit op Linux/OSX/Windows toch ook?
Ja, maar met 3rd party apps bedoel ik, office, leuk mail-programma, tomtom, noem maar op. Ik vind het echter gewoon belachelijk dat ik 3rd party apps moet downloaden om uberhaupt een fijn werkend systeem te krijgen met standaard zaken als de explorer e.d. MS had dit allang flink kunnen verbeteren.
Als ik me niet vergis is MS onlangs flink op de vingers getikt met een boete van €497.000.000,0 voor het meeleveren van "bepaalde" software met hun OS. Jij stelt dus nu voor om dit juist weer wel te gaan doen en ook op deze markt MS een monopolie in hun schoot te werpen. Lijkt me niet!!
Het grootste probleem is niet dat MS geen apps mee levert, het grootste probleem is dat de dingen die ze wel mee leveren niet fijn werken!
Als ze dan toch wat mee leveren laat ze het dan op zijn minst op een acceptabel niveau doen!
Ge snapt me niet. Ik bedoel de software die gewoon deel uitmaakt van het besturingssysteem, met de explorer bedoel ik niet de browser maar het file-systeem-geval. En zo meer van dat soort programma's.
Volgens mij bedoelen ze met deze nieuwe touch de HTC Vogue.

Dit is dan dan US versie, en als het goed is komt hier ook een europese versie van.
Ik had gehoopt dat deze gister geintroduceerd zou worden, maar helaas.

Ik wacht het nog even af...
De genoemde Touch Dual staat hier. De Vogue is zo te zien puur een verbeterde versie van de Touch (gps, 400MHz cpu, 128MB eheugen), terwijl de Touch Dual eigenlijk een heel ander toestel is door het uitschuifbare numpad en het iets kleinere scherm en daardoor ook wel een iets andere doelgroep zal hebben.
Als het goed is krijg ik op 15 oktober mijn HTC touch. (Na 3 maanden wachten op de nummerportering).
Ik hoop stiekum dat die Vogue niet vlug naar Europa komt want dan baal ik... lang moeten wachten en toch nog net te vroeg zijn :-(

We zien wel...
mmh zoals ik het zie heeft dit ding alleen GPS en een snellere cpu dan de htc touch die er nu is. Dat is wel jammer.

Ik hoop dat ze met een nieuwe touch echt iets super geweldigs bedoelen want ik ben van plan die te kopen als hij goed is tenminste :D.
Volgens onderstaande bron zit er alleen geen WiFi op. Toch wel een missertje, als het waar is.

http://www.bright.nl/htc-touch-dual-heeft-geen-wifi

Zie de HTC-website voor alle specs:
http://www.europe.htc.com/en/products/htctouchdual.html

[Reactie gewijzigd door Wokschotel op 3 oktober 2007 14:04]

Waar heb je WiFi voor nodig als je een 3G verbinding kan opzetten?
Met zo'n toestel neem je toch gewoon een Internetabbo erbij? Dat 10tje extra kan je toch wel missen?

Ikzelf heb de MDA pro, maar WiFi gebruik ik zelden tot nooit. Maar de UMTS verbinding gebruik ik 24/7. (Mail e.d)
Ik gebruik zelden UMTS en wifi 24/7... Zo zie je maar... Niet iedereen heet ThaNetRunner (niet als flame bedoeld)

Ik bedoel aan te geven.. Iedereen z'n eigen keuze en wifi is zeker makkelijk en voor veel dus een gemis...
Nou...ik vind alleen belangrijk dat ik zo'n ding ook nog in het buitenland kan gebruiken met een lokale SIM kaart. Abo geef ik niet om, aangezien ik toch maar prepaid bel...dus voor mij is het wel belangrijk dat ik ongeacht welk protocol ermee kan surfen en bellen, waar dan ook. Ben misschien van plan om de Touch Dual uit Azie te halen, aangezien die versie wel Wifi heeft...waarom al die aparte versies HTC???..grrr
Omdat de sommige niet 10 euro extra willen betalen terwijl ze thuis ook internet hebben en ook nog een Wireless AP? Zoals ik?

Dat 10 euro ga ik dus niet extra betalen om me Touch ook eens op internet te gaan zetten. Ik gebruik het af en toe via me eigen netwerk en op me werk heb ik ook wifi.

Op straat gebruik ik het niet.
Volgens HTC zullen gebruikers met een data-abonnement (waar dit toestel toch duidelijk op mikt) geen behoefte hebben aan wifi omdat ze immers hun bundel kunnen gebruiken. Wat ook meespeelt is uiteraard dat providers liever dataverbruik zien dan gratis wifi-verkeer. Al heeft dit niet de doorslag gegeven, verzekerde de directeur mij.
Anoniem: 147896
3 oktober 2007 14:19
Ik heb dit apparaat welgeteld 15 minuten in mijn bezit gehad. Gelukkig kon ik hem direct weer terugsturen. Het voordeel van deze touch zou zijn dat je allen met je vingers kan bedienen. Helaas, zodra op de mooie grote knop voor sms drukt met je vinger kom je terecht in de standaard sms applicatie van windows mobile waar je toch echt je stylus weer voor nodig hebt. Jammer, ze hadden dit best door kunnen ontwikkelen tot een product wat je volledig met je vingers kan bedienen in plaats van "een net niet" product op de markt te gooien puur omdat de iPhone ook met touch bediend wordt.
Hier zijn ze nog mee bezig bij HTC. Echter is er al third party software ontwikkeld met leuke touch toetsenbordjes. (Zie het Touch topic @ GoT).
Je had natuurlijk ook kunnen kijken of er applicaties waren (en ja, die zijn er) waarbij je met je vingers kan SMS'en op de touch. Dat is nou juist het mooie, je kan 3th party software installeren. Ik heb dit toestel al maanden en heb vrijwel nooit de styles nodig, soms is het alleen sneller of gemakszucht.
Anoniem: 147896
@Pwigle3 oktober 2007 16:50
Je hebt gelijk, heb dat PCM toetsenbord wel even geprobeerd. Is inderdaad al wel een verbetering, maar het voldeed echt niet aan mijn verwachtingen. Moet er misschien wel bij zeggen dat ik hem heb ingeruild voor een iPhone. Dat werkt toch een stuk fijner moet ik zeggen.

Maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die graag de controle over hun telefoon willen hebben door er third-party software op te kunnen installeren. Dat gaat dan weer net wat lastiger op de iphone.
Interessant eigenlijk gezien dat de Touch zelf eigenlijk niet zoveel in het nieuws is geweest. Ik vraag me dan eigenlijk wel af hoe groot de Touch´s succes zou zijn geweest indien de iPhone wereldwijd verkrijgbaar zou zijn geweest. Tevens is nu de vraag hoeveel van de Touch gebruikers gaan nu nog een iPhone verkopen? Misschien dat Apple zo eventjes 600.000 potentiele iPhone kopers heeft afgesneden.
Overigens ik kan niet echt zeggen dat de Touch fijn is.. het is net een oude iPaq, zo´n touchscreen only werkt toch maar ongemakkelijk. Wel is het zo wat hier ook wordt aangegeven dat WindowsMobile wel lekker handig is, je kunt zo alle apps erop gooien.
Anoniem: 42901
@n4m3l3553 oktober 2007 15:03
De iPhone zit natuurlijk in een totáál andere prijsklasse, dus ik betwijfel het of het echt veel invloed zou hebben.
Heel mooi apparaat... De iphone is imho wat overhyped, dit apparaat heeft zeker wat voordelen tov de iphone:
3rd paty software
UMTS
geen idioot verplicht abbotje

1 nadeel:
Het is geen iPhone ;-)
De Touch heeft geen UMTS alleen maar GPRS.
De Touch Dual wel, en daar gaat dit artikel over.

Overigens zijn deze cijfers (800k in 3 maanden!) best indrukwekkend als je bedenkt dat er zo'n 20 miljoen WM6 devices per jaar verkocht worden.
Dan heeft dit artikel een slechte titel. Een titel hoort aan te geven waar een artikel over gaat, natuurlijk moet een titel ook de aandacht trekken maar ik vind niet dat dat voor een beetje duidelijkheid gaat.
De verkoopcijfers hebben betrekking op de Touch. De Touch Dual is net anagekondigd.
Nu nog een alleskunner (uitschuifbaar keyboard, geïntegreerde sirfstar III gps, wifi en 640x480 resolutie) op de markt en ze hebben er een klant bij. :)
Eventjes wachten op de HTC S730. Komt als het goed is in november. Heb nu de S710 maar als de 730 er is ga ik meteen over. Vooral die ingebouwde GPS is echt een uitkomst.
Bovendien heeft de S730 maar een 2,4" schermpje en ontbreekt het touchscreen. 64MB geheugen is ook nog steeds wat aan de magere kant. Een ideaal toestel voor mensen die normaal nummers in willen kunnen toetsen en veel smsjes/emails schrijven, maar het is nog lang geen alleskunner.
Na ruim 2 jaar een HTC magician (MDA compact) gebruikt te hebben met ik erg blij met mijn nokia e50.
Het verschil tussen een PDA met telefoonfuncties en een telefoon met PDA functies is erg groot. Bellen is gewoon niet fijn mijn een PDA, speeddial werkt niet makkelijk, touchscreen voor je numerieke toetsen is niet prettig (blind "typen" niet mogelijk).

Het ligt er natuurlijk aan wat de hoofdfunctionalieit moet zijn, ff een afspraak in een pda zetten gaat makkelijker dan in een telefoon.

In het begin was ik nog behoorlijk overtuigd van het gemak, maar nu ik weer een "echte" telefoon heb wil ik niet meer terug.
Kortom, ik had het gehad met de ongemakken van een PDA phone, maar kan me ook goed voorstellen dan anderen hier wel voor kiezen.

\edit
nog 1 ding syncen met symbian S60 3rd gaat zoveel sneller en makkelijker dan met windows mobile (met een windows pc nota bene...) vooral over BT

[Reactie gewijzigd door Prulleman op 3 oktober 2007 15:45]

Ik wil jouw Nokia nog wel eens wireless zien syncen met mijn Exchange server.... Wacht maar dat je een week direct push gebruikt hebt op een goede Windows Mobile telefoon (HTC TYTN II, S620 bijv.), dan kan je niet meer zonder. Er zijn inderdaad mindere Windows Mobile toestellen, maar zo heeft elk merk mindere toestellen. Grootste probleem bij HTC zijn de 200 Mhz processoren, deze zijn gewoon net te krap om lekker soepel mee te werken.
De MDA Compact heeft dan ook een 416MHz processor ;)
voor symbian heb je ook "Mail for Exchange" (push mail) heb er alleen geen ervaring mee, maar het schijnt prima te werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee