Tomtom Navigator 7 ingebakken op rom van HTC Touch Diamond

Na de officiële bekendmaking van de HTC Touch Diamond komen meer details over de hardwarespecificaties boven water: de navigatiesoftware zou zich voor het eerst op de rom bevinden.

Maandag lekten de specs voor HTC's nieuwste smartphone uit, die een dag later door HTC werden bevestigd. Een van features waarover de Diamond beschikt, is een gps met bijbehorende navigatiesoftware. Het feit dat die navigatiesoftware in de rom van de smartphone meegebakken wordt, was echter nog niet bekend. In ieder geval in de versie van de telefoon van O2, die Xda Diamond heet, zou het om de nieuwe versie van Tomtom, Navigator 7, gaan.

Volgens een Poolse pda-site is ervoor gekozen de navigatiesoftware in de rom mee te leveren, aangezien de voorgaande versies van Tomtom 'massaal' illegaal verspreid en gebruikt werden. De Diamond is nog niet verkrijgbaar, maar moet medio juni ongeveer vijfhonderd euro gaan kosten.

Update: HTC heeft inmiddels op een persconferentie bevestigd dat het Tomtom Navigator 7 in de rom van de Touch Diamond mee zal leveren.

HTC Touch Diamond

Door Willem de Moor

Redacteur

08-05-2008 • 16:38

58 Linkedin

Reacties (58)

58
56
9
1
0
0
Wijzig sortering
Wat ik hoop, is dat ze tomtom7 voor windows mobile hebben ontwikkeld met het oog om het uiteindelijk ook op andere devices of zelfs los te verkopen.

Dit omdat als dit niet zo is, het nog lastiger wordt om de boel werkend te krijgen op andere pda's. Waarom? hierom:
- Gemaakt voor een resolutie van 640x480 (welke de diamond dus heeft en bijna geen andere smartphones hebben)
- Verplicht om dus daadwerkelijk op de rom te draaien.
- Waarschijnlijk allerlij checks ingebakken om de specs of type uit te lezen van de telefoon en te checken of dat klopt.

Als het uiteindelijk ook op andere windows mobile devices geleverd zou moeten worden is het waarschijnlijk dat de overzetting naar andere devices dan de diamond zeker niet onmogelijk is.
pda.pl is gezien hun filmpjes bij TomTom op bezoek geweest, en ze claimen dat TT heeft gemeld dat Navigator 7 niet los op de markt kom wegens piracy.
Aan de andere kant word je nu wel gedwongen om TomTom geïnstalleerd te hebben. Je zult toch geld uit moeten geven aan kaarten dus misschien wil iemand wel Route66 bijvoorbeeld gebruiken.

Misschien krijg je in de toekomst wel een menu, bij de eerste keer opstarten of na een hard reset, waarin je kunt kiezen welke software je wel en niet wilt hebben. Dat lijkt mij opzich wel ideaal.
Nah, waarschijnlijk wordt 'ie ook wel zonder TomTom verkocht hoor, dan pakken ze in de winkel gewoon een andere doos bijv. waar hij niet in de ROM zit of een manier dat je TomTom eerst moet activeren en het anders gewoon niet te gebruiken is. Verder kan ik me indenken dat de kaarten bijv. wel op een SD kaartje staan, aangezien je die wel eens zou kunnen willen updaten.

Zou dom zijn om een TomTom-only toestel te maken, veel mensen hebben toch al een TomTom en/of een alternatief en willen dit ding alleen maar als telefoon/internet apparaat.
Alleen de TomTom software zelf zal in de ROM zitten ga ik vanuit.
De kaarten moet je los kopen. Dit is nu ook zo bij de TyTN 2. Daar zat TomTom bij als installatie bestand (welke dus illegaal verspreid werd).

De kaart die je erop zet moet je activeren. De software zelf niet.

Misschien kun je het wel gewoon deïstalleren als je dat wilt.
Mooi! Het is een mooie telefoon en TomTom als navigatiesoftware is ook een mooie plus tegenover de iPhone. Het werkt beter dan Google Maps... Naja, de huidige iPhone heeft toch geen GPS. Tijd om eens te kijken hoeveel dit inkoopkost.

Het blijft jammer dat Windows Mobile stukken trager is dan de iPhone, hoewel de iPhone ook niet rap is qua interface feedbacks (happert ook verschrikkelijk -- maar minder)

Jammer, dat hij niet standaard met Silverlight en Flash Lite komt. Eerder dit jaar hebben Adobe en Microsoft hierover al een deal gemaakt.

[Reactie gewijzigd door alienfruit op 8 mei 2008 16:59]

Jammer, dat hij niet standaard met Silverlight en Flash Lite komt. Eerder dit jaar hebben Adobe en Microsoft hierover al een deal gemaakt.
Is het niet zo dat Silverlight en Flash Lite (allebei in mobile optimized versions) pas in WM7.x zouden worden meegenomen? En dat WM7.x relatief CPU-vriendelijker is dan WM6.x waardoor de makers van telefoons/smartphone/PDA's een breder scala aan apparaten kunnen uitbrengen zonder veel te moeten investeren in een verzameling aan high-end mobile CPU's?
Ja, je hebt helemaal gelijk. Mag WM7.x maar snel komen ;)
Doe mij toch maar de nieuwe iPhone. Waarschijnlijk ook met GPS en dus minimaal gelijkwaardig.

Haperingen bij de iPhone? Jij hebt zeker geen legale verzie... OS X draait zeer soepel op de iPhone hoor.
waarschijnlijk is niet gelijk aan gelijkwaardig.
De iPhone loopt vwb innovatieve features jaren achter op de rest en toch blijven mensen hopen op zaken die anderen al tijden hebben.
Ik zou als ik jou was wachten tot generatie vier van de iphone, dan ben je bij wat in 2008 standard is bij alle andere merken. ;)
Anoniem: 250814
@SED9 mei 2008 08:30
Iphone loopt misschien achter gezien internet en specs, maar is zeker veel stabieler en sneller dan windows mobile. Daarnaast nog veel gebruiksvriendelijker. En ondanks dat de iphone lage specs lijkt te hebben, is hij toch veel sneller dan menig telefoon die ik heb gezien.

Mwa, zelf koop ik nooit meer windows mobile, ondanks dat ik dit een coole telefoon vindt gezien features en design. Het zou eens mooi zijn als je een eigen os op een telefoon kon installeren :) (Ubuntu Phone?)
Er zijn voldoende linux projecten voor allerhande WM devices, het is dus zeker wel mogelijk. Maar gezien de korte gebruikstijd van een WM device tegenwoordig (een telefoon gaat over het algemeen 1 a 2 jaar mee), komt er uit die projecten nooit echt iets wat bruikbaar is.
Echt, dit klinkt exact hetzelfde als de windows/mac/linux discussies.
1. Mac (iphone):
pro: Stabiel, snel. os is gebouwd voor een gering aantal hardwareconfigs.
con: veel minder software voor.
2. windows (mobile):
pro: veel software voor, zelf te kiezen wat voor hardware (hoe snel e.t.c.)
con: vastlopers, traagheid, bugs. lelijkheden.
3. linux (tja... android?):
pro: stabiel (?), gratis
con: momenteel nog niet echt een serieus alternatief... maybe met android.

[Reactie gewijzigd door geerttttt op 11 mei 2008 02:09]

Dit vind ik inderdaad een slimme zet. Tomtom op dat ding is wel een van de key selling points. En zo gaat tomtom ook wat meer terug naar de roots, aangezien ook tomtom merkt dat het moeilijker wordt om stand alone navigatiesystemen te verkopen.

Veel mensen zijn op zoek naar die alles in één oplossing, en die komt zo zeker weer een stapje dichterbij!
Ben erg benieuwd hoe lang deze smartphone met zijn batterij gaat doen =)

Als het even lang is als mijn HTC S710 ga ik hem denk ik voor dit toestel inruilen

Edit:

Op links klikken helpt :P

Rechargeable Lithium-ion or Lithium-ion polymer battery
Capacity: 900 mAh
Talk time:

Up to 270 minutes for WCDMA
Up to 330 minutes for GSM
Standby time:
Up to 396 hours for WCDMA
Up to 285 hours for GSM
Video call time: Up to 145 minutes for WCDMA
(The above are subject to network and phone usage.)

[Reactie gewijzigd door Riddler85 op 8 mei 2008 20:18]

...aangezien de voorgaande versies van Tomtom 'massaal' illegaal verspreid en gebruikt werden...
Goh :P Die installatie stelde dan ook echt niks voor. Data op een SD-kaartje kopieren, keygen en het werkte gewoon, zelfs de TomTom Plus trial kon je activeren voor een maand ofzo en hij werkte gewoon 100% prima samen met TomTom Home.

OT: Hij ziet er mooi uit, ik hoop dat de beeldkwaliteit ook een beetje te doen is, dan is het een mooie opvolger voor mn HTC Magician (Qtec S100 / MDA Compact) die ik op dit moment gebruik voor een beetje navigatie en internet/msn.

Enige nadeel lijkt me het 'spiegel' scherm met zonlicht, zeker voor navigatie. Dat heb ik nu bijv. op m'n LG KU990 Viewty, die heeft ook zo'n hoogglans scherm en als je in de zon staat en die erop weerkaatst zie je er dus bijna niks op...

Verder valt me wel op dat ze erg naar de iPod docking stations hebben gekeken ;)

[Reactie gewijzigd door JapyDooge op 8 mei 2008 16:44]

Hij krijgt een VGA scherm, dus die beeldkwaliteit gaat wel omhoog verwacht ik...
Wordt interessant om dit ding te vergelijken met de SE Xperia X1 als ze allebei uit zijn :)
Voor mij persoonlijk (en voor veel anderen) is de Xperia X1 niet echt een concurent door de grote verschillen.

Wel mooi is dan weer dat de X1 aGPS ondersteund en deze zo te zien niet (nog nergens gelezen in ieder geval).

VGA resolutie komt meestal toch neer op 480x640 (of 640x480 als je m op zn kant houdt)?
Dan zit namelijk die X1 wel iets hoger met 800x480... Het scherm van deze is ook niet echt groot...
Op de website van HTC staat het volgende:
GPS: GPS and A-GPS ready
Wat ze met 'ready' bedoelen weet ik niet precies.
Dat betekent dat ze de registersleutel nog niet hebben geactiveerd (zoals bij TyTN II of HTC Touch Cruise) of ze bedoelen dat het apparaat er gischikt voor is, maar dat er wel geschikte software bij gekocht moet worden.
Ik weet zeker dat deze TomTom ook wel weer gekraakt kan worden. Er hoeft maar 1 slimmerik bij te zitten met deze telefoon, die de ROM dumpt, en TomTom eruit ript.
en het grootste nadeel van rom, updaten kun je vergeten of via een rom update ? die dan weer gehackt wordt zodat je weer illegaal kan updaten.

Het blijft een kat en muis spel.
ROM updates zijn een mogelijkheid.
Of het ook toegepast word is een tweede maar een onmogelijkheid is het zeker niet.
Voodat er weer geroepen wordt dat het opslaan van TomTom op de rom niets uit zal halen. Het doel is om piraterij moeilijker te maken, niet onmogelijk.
En geef ze eens ongelijk..
True, als ik TomTom kan installeren zoals op mn HTC Magician, SD kaartje er in, keygen = klaar, dan lig ik daar niet wakker van.

Als ik TomTom moet installeren door mn ROM te flashen met een illegale versie en daar mogelijk mn garantie door te verliezen (of erger dat je je toestel bricked), dan denk ik daar toch eventjes overna, zeker met zo'n duur toestel.
Op zich wel netjes, maar je kan denk ik alsnog wel de illegale kaarten erop zetten en uitlezen. Tom tom 7 moet in principe ook nog uitkomen voor de PDA's, daar is ook nog geen aankondiging voor. Maar 500 euro voor deze smartphone incl. Tom tom 7 is nog een leuke prijs.
Waarschijnlijk zullen de kaarten wel op de gewone flash of SD kaart staan ja, anders zou het updaten ervan ook aardig omslachtig (en risicovol) worden. Zo ook voor extra locaties die je wil toevoegen, stemmen, thema's, etc...
de Diamond heeft een 4GB opslagplaats buiten de ROM om. Ik denk dat TomTom op de ROM staat en de data op die 4GB. Het zal overigens wel moeten, past nooit ;)
Anoniem: 175502
@JapyDooge8 mei 2008 16:55
Als het updaten zo risicovol is, wordt er dan ook nooit een softwareupdate door tomtom geleverd?
Bij elke update is er gelijk weer een gekraakte versie. Vaak hebben ze een speciale map die ze kraken om tom tom te laten werken.
Het flashen van een ROM is IMO redelijk risicovol ja, nu moet ik zeggen dat ik van TomTom wel kaartupdates heb gezien, maar de Navigator zelf updaten de meeste mensen niet hoor.

Hij is natuurlijk te updaten, maar, if it ain't broke, don't fix it ;)
Ach risicovol... als je de usb kabel eruit trekt tijdens het updaten doet je pda het nietmeer... maar meerstal kan je dan nog wel gewoon in bootloader mode opstarten en opnieuw beginnen met flashen.
Hoe zit het eigenlijk met oud kaartmateriaal? Ik heb nog TomTom 5, en daarbij heb ik de kaarten van Amerika gekocht voor mijn road trips die ik ieder jaar doe. Kan ik diezelfde Amerikaanse kaarten gebruiken op een nieuwe versie als Tom Tom 7???
Normaal zijn oude kaarten prima te gebruiken op nieuwere TomTom versies, maar of dit bij deze versie nog steeds zo is kan ik je niet garanderen :)
Kaarten van tomtom 7 werken niet op tomtom 6.
Ik had het ook over OUDE kaarten op NIEUWE versies, niet andersom...
Nee; de Navigator 5 kaarten werken zelfs niet op Navigator 6. Navigator 7 wil ook alleen de nieuwe maps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee