TomTom brengt Navigator 7 voor HTC-smartphones uit op microsd

TomTom heeft voor een aantal HTC-smartphones een nieuwe versie van zijn Navigator-software uitgebracht. Navigator 7 wordt geleverd op een microsd-kaartje en beschikt over kaartmateriaal van in totaal 22 Europese landen.

De standalone-versie van Navigator 7 draait op HTC-mobieltjes met Windows Mobile 6.1, zoals de Touch HD en Touch Pro. Ook worden enkele re-branded HTC-toestellen ondersteund die door mobiele operators op de markt worden gezet. Het flashkaartje met de Navigator-software moet 99,95 euro gaan kosten.

Navigator 7 biedt onder andere Map Share-technologie, waarmee TomTom-gebruikers aanpassingen aan het kaartmateriaal onderling kunnen uitwisselen. Ook waarschuwt de navigatiesoftware wanneer de bestuurder te hard rijdt, is de helpfunctie en het invoeren van bestemmingen volgens de fabrikant verbeterd en zijn er enkele aanpassingen aan de interface doorgevoerd. Tenslotte kunnen gebruikers via TomTom Home stemmen, poi's en andere content gratis uitwisselen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-06-2009 • 13:24

83 Linkedin

Reacties (83)

83
77
6
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 203535
1 juni 2009 13:34
Helaas, weer niet compatibel met Symbian OS....
Word er langzamerhand gek van, hoe lang moet het nog duren?
TT heeft vanwege de populairiteit in het illegale circuit besloten om voor mobiele apparaten geen TT meer uit te brengen. HTC heeft ze kennelijk weten te verleiden om dit alsnog te doen voor hun toestellen, met als gevolg dat in het piet piraat-circuit voor WM TT dus gewoon te krijgen is. Je kunt je dus afvragen hoe effectief die beslissing vanuit TT was. Tsja, alle Symbian-gebruikers hebben ze wel weten uit te sluiten. Misschien dat een Nokia een leuke deal met TT weet te sluiten???

Hoe dan ook, xesisoj noemt al een paar leuke alternatieven. McGuider is overigens van Sygic, en Teleatlas is gewoon de kaartenleverancier (aan o.a. TT en Sygic). Naar McGuider heeft Sygic recentelijk ook Sygic Mobile een update gegeven. Verder zijn Navigon en Garmin oplossingen die het niet echt onder doen voor TT. Die laatste is internationaal als beste getest. En ook uit eigen ervaring prefereer ik die boven TT. Voor in Nederland is TT wel de beste m.i. Maar met Garmin heb je ook hier een prima oplossing. (Sygic heb ik nooit echt gebruikt voor langere routes, dus daar durf ik niet zo iets over te zeggen. Wel heb ik wat klachen gehoord over bepaalde routekeuzes).
Sygic was volgens mij gewoon onderdeel van Teleatlas.

edit: ik lees ondertussen dat ze official partner van TA zijn, maar bij het bedrijf waar ik werk (iets met pda en dan in het Engels winkel erachter) als we problemen hebben met McGuider dan nemen we contact op met TA zelf.
Sygic is enkel de ontwikkelaar die door TA is betaald (voor zover ik kan nagaan).

Ikzelf heb overigens ook beste ervaringen met Garmin Mobile XT

[Reactie gewijzigd door xesisoj op 1 juni 2009 16:51]

O, dat zou kunnen, dat weet ik niet. Het zou wel wat vreemd zijn, aangezien Sygic toch al effe bestaat, en relatief recentelijk TT Teleatlas wilde overnemen en dit er ook door kreeg. Op kracht van de aandeelhouders (men vond het financieel te riskant) is de beslissing om Teleatlas over te nemen, teruggedraaid. Vreemd vind ik het in dit opzicht dat er nooit rondom Sygic geruchten zijn geweest dat het bedrijf de nek omgedraaid zou worden, wat wel logisch zou zijn, mocht TT Teleatlas acquisiteren.

Edit: Na effe snel lezen denk ik dat Sygic gewoon een zelfstandig bedrijf is, en dat TA McGuider een product is dat Sygic voor Teleatlas heeft 'ontworpen' (gewoon een rebranding van hun basis-oplossing genaamd Sygic McGuider), wat het 'samenwerkingsverband' inhield. Wellicht dat Sygic hiermee ook een wat gunstigere deal binnengesleept heeft mbt het gebruik van de Tele Atlas-kaarten in hun producten.
TeleAtlas is wel degelijk overgenomen door TomTom. Overigens is het bij overnames gebruikelijk om bestaande contracten te respecteren, zeker als je toestemming nodig hebt van de NMa of de EU/Neelie Kroes.
TT heeft vanwege de populairiteit in het illegale circuit besloten om voor mobiele apparaten geen TT meer uit te brengen.
De vraag is natuurlijk, is dat een slimme strategie? Bezitters van een Symbian toestel gaan heus niet over op WM alleen vanwege Tomtom, dus je hebt gewoon een bak potentiele klanten minder.

Daarnaast heb je veel minder exposure. Ik heb TT6 ook (illegaal) op mijn N73 gehad, maar ik vond het een ellende met dat kleine schermpje. Omdat de applicatie verder wel goed beviel heb ik een losse Tomtom gekocht. Nu Tomtom er niet meer voor Symbian is krijgen ze er op die manier geen nieuwe klanten bij, en Garmin etc wel.
Uh... even kijken of ik dat kan volgen. Ik heb een mobieltje met GPS, kan er geen legale versie van TT voor ktijgen maar wel een illegale. Dus
- ofwel moet dat me ertoe verleiden dan een losse TT GPS erbij te kopen
kost wat extra maar dan heb je ook wat, vooral op reis: twee apparaten met snoertjes opladers en andere zooi |:(
- ofwel naar een ander programma
- ofwelnaar naar illegale versie
Nee dat gaat de TomTom verkopen beslist stimuleren ....... brilliante strategie!
Er zijn genoeg goede alternatieven voor Symbian, TT is ook niet HET.

Probeer Teleatlas McGuider of Route 66, werken zeer goed. Anders is CoPilot 7 ook nog een oplossing (alleen een beetje lastige installatie).
inderdaad, tomtom is zeker niet HET, sterker nog, er zijn betere alternatieven!
nog eentje voor het lijstje: Garmin
Ik neem aan dat je de software kan kopiëren naar een andere kaart, of in ieder geval ergens een back-up kan neerzetten? Anders ben je dus gebonden aan de kaart van TomTom, wat op zich geen punt als ze 32 gb zijn, maar dat is waarschijnlijk te mooi om waar te zijn :).

Ook leuk natuurlijk als je een keer je kaart, zonder na te denken, formatteert.

[Reactie gewijzigd door Ronwiel op 1 juni 2009 13:30]

Navigator 5 kon ik gewoon naar hartelust heen en weer kopieren, ding was gekoppeld aan m'n Palm TX, niet aan een bepaald SD kaartje. Ik kan me voorstellen dat dat nog steeds op een vergelijkbare manier werkt.
Klopt, bij activatie wordt er niet gekeken naar de .mct, er wordt dan alleen een .dct bestand gegenereerd.
versie 6 en 7 ook. bovendien is het hoofdprogramma open source en de maps staan op een sd-kaart die je kan updaten via tomtom home. je kunt ook gewoon de hele map of sd-kaart kopieren. ik heb em zelf op het hoofdgeheugen staan op mijn touch pro
Sluit ik me ook bij aan...
Misschien enkele 'versies' aanbieden ofzo? 4GB / 8GB / 16GB..

99,- vind ik trouwens niks voor dit pakket, helemaal niet met al dat kaartmateriaal!

Nice work TomTom, zaten we op te wachten!!
"Soon it will be possible to buy TomTom NAVIGATOR 7 as a download in the Map Shop."
Dan kun je hem op een kaart naar keuze plaatsen.
Vaak is het bij mobiele navi dat je het niet ff kan copyen, het is gelinkt aan het desbetreffende SD kaar nummer.
Soms willen de leveranciers het nog wel omzetten in hun systeem (bijv Tele atlas MC guider en Route 66 doen dat), maar Garmin bijvoorbeeld niet.

Ik denk eerlijk gezegd dat TT het ook niet gaat doen.
Zover ik weet gebruikt tomtom een systeem met een licentie code en een unieke apparaat code.

De eerste keer moet je tomtom activeren waarna de licentie code nietmeer op een andere tleefoon geactiveert kan worden.
Klopt doen de andere aanbieders ook (meestal op basis van IMEI).
Alleen er zit ook nog een andere beveiliging op, de koppeling met SD kaart. Dit allemaal om illegale praktijken tegen te gaan.
Anoniem: 46304
@xesisoj1 juni 2009 23:48
En net als bij PC beveiligingen hebben ze er alleen de legale koper mee, die als hij een nieuwe telefoon koopt of een grotere geheugenkaart wil gebruiken gedoe heeft. Alle anderen (en ook sommige kopers van een legale versie) gebruiken gewoon een gekraakte versie die dat gezeur niet heeft.
Ik heb ooit een legale versie vanTomTom gekocht echter na gezeur dat m'n nieuwe telefoon niet ondersteund werd ben ik overgestapt op de illigale versie. Nooit geen gezeur meer gehad:)
Met dit soort beperkingen maken ze hun eigen markt kapot.
Ik vind het redelijk duur, vooral omdat je met een tientje meer een heel apparaat met de EU erop hebt..

pricewatch: TomTom One V3 Europe (Europa)
Dat is toch 'n gehele andere oplossing en totaal niet gelinkt aan deze markt...

TT7 was er tot nu toe alleen maar bij sommige ROM's ingebakken.
Met de losse verkoop daarvan gaat er nu een wereld open voor PDA-gebruikers.

En die staan echt nie allemaal te wachten op 'n portable GPS oplossing imho.
"Met de losse verkoop daarvan gaat er nu een wereld open voor PDA-gebruikers."

Het is echt niet zo dat er voor TT7 geen andere alternatieven, dus de quote dat er 'een wereld opengaat voor PDA gebruikers' is zwaar overdreven.....
Ik heb de vorige versie op mijn htc touch pro ook op sd card. Kon hem gewoon kopieren op een 8gb kaartje en werkt zonder problemen. Dus op de vorige versie (ook 7) zat er GEEN SD beveiliging.
Anoniem: 117508
1 juni 2009 13:32
Maar kan je deze versie dan ook installeren op non-HTC's? Ik heb een samsung en om tomtom te laten werken heb ik weer een extern programma nodig!
Ik heb hem rustig werkend op een HP...
Het kan, maar het is dus Illegaal. De TT versies van na TT6 zijn in principe alleen voor bepaalde HTC-modellen verkrijgbaar/uitgebracht. En tot op dit moment was de software alleen voorgeïinstalleerd verkrijgbaar, en niet los.
niet dus... het tomtom programma zelf is open source.
de bijbehorende kaarten moet je kopen.
het enige probleem wat je ondervind is dat men geen ondersteuning biedt bij zowel de helpdesk als in het tomtom home programma.
edit: dus ook niet als je de kaart gekocht hebt en installeerd op een niet officieel ondersteund apparaat.

[Reactie gewijzigd door JoJo_nl op 2 juni 2009 08:23]

TomTom Navigator (geen enkele versie) is Open Source.

Je bent waarschijnlijk in de war met de TomTom PND's. Die draaien geen Windows Mobile, maar Linux. Dat is Open Source, maar ook dan is TomTom's eigen software nog closed source.
De standalone-versie van Navigator 7 draait op HTC-mobieltjes met Windows Mobile 6.1, zoals de Touch HD en Touch Pro.
Neen dus
OK, daarvoor is hij ontwikkeld, maar de vraag is: word dat effectief nagekeken. De illegale versie werkt namelijk zonder problemen op niet HTC toestellen.
Dat komt doordat ik een dll vervangen heb in de cabs. Er zat wel degelijk een check in de setup (cab).
Eigenlijk niets nieuws, want Navigator 7 was al veel te vinden op torrentsites en usenetgroepen. Versie 7.915 kan zelfs v8xx kaarten aan :)
7.910 ook ;)

Vanaf versie 7.9 is dit mogelijk dat moet ook wel aangezien er geen nieuwe 7xx kaarten meer uit komen :)
Symbian OS-gebruikers zitten helaas nog steeds bij versie 6 en die kunnen hooguit v675 kaarten gebruiken en dus geen v7xx en v8xx kaarten. ;)
Velen zijn dan ook overgestapt op McGuider, omdat die goedkoop is en overeen komt met de interface van tomtom. (http://www.mcguider.com/) Ook gebruikt mcguider zo'n beetje dezelfde kaarten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 1 juni 2009 16:11]

Of op Garmin omdat die wel zo slim zijn geweest om zo snel mogelijk touchscreen te implementeren. Met een succesvolle Nokia 5800, de N97 opkomst en meer Touchscreen Symbian toestellen op de markt heeft Garmin momenteel het monopolie.
eindelijk, dat werdt tijd dat ie gewoon 'los' uitkomt.
bij mijn HTC zit ie ingebakken op de ROM, maar die versie is alweer gedateerd.
Verbinden met TomTom Home, en hij haalt zo voor je de nieuwste versie binnen... Enkel bij "niet-zo-correct-verkregen" installaties durft hij wel eens lastig doen ;) Maar aangezien hij in je ROM zit, is er geen enkel probleem.

Vind dit trouwens een mooie vooruitgang. De meeste HTC's hadden wel Google Maps, maar TomTom is toch nog net een tikje handiger als je ergens naartoe wilt navigeren ;)
Die rom kan je niet altijd updaten, dus de wél correct verkregen installaties durven hier soms lastiger doen. In zo'n gevallen is een los verkrijgbare installatie de enige manier om het ding te updaten.
Onderdelen van de ROM kunt je (meestal/altijd?) niet aanpassen voor zover ik weet. Er zijn uiteraard wel constructies te bedenken waarbij updates op het intern geheugen of een opslagkaart worden geplaatst, en TT daar óók naar kijkt, maar dat lijkt me een stuk omslachtiger dan een standalone versie te maken...
Dit is nog niet de versie met rijbaan hulp toch?
Dit is gewoon de versie die bijna iedereen al illegaal draait op z'n telefoon. Dus geen rijbaanhulp, dat zit in navcore 8, dit is hoogstwaarschijnlijk navcore 7, die illegaal overal al is te vinden. nu eindelijk legaal te krijgen.
Nee rijbaanhulp is een functie die in Navcore 8 zit. De Navigator 7 die nu los is te verkrijgen is gebasseerd op Navcore 7 en ondersteunt dus geen rijbaanhulp en IQ routes.

Navcore 8 is alleen beschikbaar voor de complete navigatietoestellen van TomTom.
Nee dat zit alleen in de stand allone GPS systemen van TT
Beetje jammer dat HTC bijv in de Touch Diamond geen SD kaart slot heeft gepropt..
Ze geven er ook geen compatibiliteit voor aan. Ik vind het wel een beetje vreemd steeds van TomTom. Je kunt er toch niet van staan te kijken dat het 'illegale circuit' zijn best gaat doen en dat daardoor voor veel telefoons op die manier al lang wat te krijgen is wat ze zelf nog niet eens aanbieden. Er zullen wel doordachte commercieele en anti-piracy gedachtes achter zitten ofzo...
Merkwaardig:
- Volgens de compatibility list is 'ie nog niet geschikt verklaard voor de HTC Touch Diamond2
- Kaartmateriaal: USA nog niet beschikbaar

Ik zou verwachten dat de USA kaart gewoon beschikbaar zou zijn - zou toch druk-op-de-knop-werk moeten zijn om de kaart voor Navigator7 geschikt te maken?
Er zit een bug in de nieuwste versie met een diamond2. Er is geloof ik een hotfix voor t verkrijgen. Tomtom zal wel snel met een nieuwe versie uitkomen.
Anoniem: 480
1 juni 2009 16:42
Ik gebruik 7.915 nu ook uit het ehh "grijze" circuit. Nu nog hopen dat die ook op een Ipaq gaat werken zonder dat die je bleutooth drivers omver gooit. En natuurlijk je de kaart kan kopieeren op een gewone SDHC kaart.
Tenslotte vind ik 100 euro voor een navigater die ik zo'n 1000 km per week gebruik aboluut niet teveel geld.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480 op 1 juni 2009 17:09]

Oh Apple, letten jullie even op. ;)
Wanneer komt de iPhone ondersteuning?
Hey Apple, kunnen jullie dat gekke OSX eens vervangen door een standaard Windows Mobile? Vraag maar aan Palm, die konden dat ook op de Treo.

:D
Wanneer kan Windows Mobile dood? Het slechtste mobile os dat er bestaat.
En dat Palm zijn eigen OS veraarde was een zwarte dag in de geschiedenis.

Symbian v2 is gewoon de beste keuze nu nog wachten op de eerste telefoon ermee maar gezien s60 52% van de markt heeft. En de grootst groeiende kandidaat is die kansloze Iphone komt dat wel goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee