Microsoft mikt op kerstrelease Zune voor Europa

Microsofts marketingbaas Jason Reindorp zegt dat kerst 2007 het voor de hand liggende tijdstip is om de Zune in Europa uit te brengen. Een officiële aankondiging zal vermoedelijk nog even op zich laten wachten.

Bill met Zune Een eerdere release lijkt niet waarschijnlijk, zo valt uit de woorden van Reindorp - die zich nogal op de vlakte houdt - op te maken. In het najaar sprak de geruchtenmachine van moeilijkheden bij Microsoft om Europese partners te vinden, wat forse vertraging impliceerde voor het uitbrengen van de Zune in Europa, maar volgens Reindorp hebben we met een normale cyclus in de industrie te maken. 'De sector leeft van kerst naar kerst, dus tegen die tijd kun je nieuwe apparaten met meer features verwachten', aldus de marketingbaas, die aangeeft dat er meer nodig is dan de huidige featureset van de Zune om voet aan de grond te krijgen. Reindorp zegt dat er een uitgebreid onderzoek in de planning staat om uit te vissen hoe het mediaspelertje kan worden aangepast om de Europese consument te behagen. In de 30GB-klasse heeft het apparaat in de VS een marktaandeel van 10,2 procent; Microsoft ligt nog op schema om op 30 juni - het einde van het fiscale jaar - een miljoen spelertjes te hebben verkocht, zo stelt hij.

Volgens Reindorp is Microsoft realistisch is over zijn kansen op de door Apple gedomineerde markt. Hij stelt dat Microsoft hier met een uiterst lastige concurrent te maken, maar zegt dat het bedrijf niettemin tevreden is met de eerste stappen die het heeft gezet. 'We zijn hier niet bezig met een spel waarin we Apple wel eens even in zullen gaan halen. We hebben een driejarenplan waarin het er ons om gaat om onze speler op de kaart te zetten', aldus Reindorp.

Door Mick de Neeve

22-01-2007 • 10:44

74 Linkedin

Bron: Reuters

Reacties (74)

74
72
42
13
1
10
Wijzig sortering
Anoniem: 88387
22 januari 2007 10:59
in de "30 GB klasse op de amerikaanse markt" heeft de zune een aandeel van 10,2%.

in ander nieuws blijkt dat de zune een aandeel van 100% heeft in de klasse microsoft 30GB muziek spelers.

lies, damned lies and statistics... :7
in ander nieuws blijkt dat de zune een aandeel van 100% heeft in de klasse microsoft 30GB muziek spelers.
Precies! '30GB muziekspelers' is al een hele beperking, maar het gaat nog verder. Het gaat uitsluitend om 30GB muziekspelers die verkocht zijn via 'onafhankelijke retailkanalen'. Zo worden spelers verkocht via onder meer Amazon, de Apple stores (fysiek en online) niet meegerekend.

Damn lies indeed...

Nog een niet zo fijn Zune-nieuwtje: zelfs het door Microsoft heel beperkt gehouden 'squirten' van nummers van Zune naar Zune (3x afspelen binnen 3 dagen) gaat sommige platenmaatschappijen al te ver! Bij 50% van de artiesten van deze maatschappijen werkt het squirten dus niet. Welke 50%? Daar kom je pas achter als je het nummer al hebt gekocht...

http://www.engadget.com/2...ring-for-certain-artists/

Aangepast: zpelling
Waarschijnlijk gaat het dan ook om een marktaandeel in een bepaalde maand - niet het totale marktaandeel in de markt van MP3 spelers, of heb ik dat mis?

Overigens is het natuurlijk veel interessanter waar die 10% vandaan komt - is dat afgesnoept van de iPod?
Anoniem: 86328
22 januari 2007 10:55
'De sector leeft van kerst naar kerst, dus tegen die tijd kun je nieuwe apparaten met meer features verwachten', aldus de marketingbaas, die aangeeft dat er meer nodig is dan de huidige featureset van de Zune om voet aan de grond te krijgen
Ik leef toch echt niet van kerst tot kerst hoor, hooguit van zomervakantie tot zomervakantie... De kerstdagen kom ik prima door zonder muziekspeler lijkt me.
Of bedoelt hij soms de kalkoensector?

Bij MS is het dus ook al duidelijk dat de Zune niet echt concurrerend is als je dit leest. Dat idee had ik al een tijdje en ik ben er van overtuigd dat Apple (en co) over een jaar een meer dan voldoende antwoord klaar heeft als MS eindelijk in Europa gaat leveren. Nee, dit gaat echt geen succes worden, dat kan ik me niet voorstellen.
Bij MS is het dus ook al duidelijk dat de Zune niet echt concurrerend is als je dit leest. Dat idee had ik al een tijdje en ik ben er van overtuigd dat Apple (en co) over een jaar een meer dan voldoende antwoord klaar heeft als MS eindelijk in Europa gaat leveren. Nee, dit gaat echt geen succes worden, dat kan ik me niet voorstellen.
Als de Zune in de VS inderdaad al een marktaandeel van 10% heeft (albeit in de 30Gb-klasse) dat IS het ding al een succes. Tot nu toe waren de marktaandelen van niet-iPod-muziekspelers enorm versnipperd over allerlei merken, en de Zune lijkt de eerste te zijn die echt significant z'n eigen plaatsje heeft weten te veroveren. En da's helemaal bijzonder als je bedenkt dat het ding nog maar een paar maanden op de markt is. Om hem daarom nu al af te schrijven lijkt me extreem voorbarig.
Als de Zune in de VS inderdaad al een marktaandeel van 10% heeft
De iPod met HDD heeft kwa marktaandeel niets ingeleverd, die 10% gaat dus ten koste van andere fabrikanten.
- edit: foutje -
Anoniem: 189898
@Carbon22 januari 2007 12:37
@Dingen:
'We zijn hier niet bezig met een spel waarin we Apple wel eens even in zullen gaan halen. We hebben een driejarenplan waarin het er ons om gaat om onze speler op de kaart te zetten', aldus Reindorp.
Anoniem: 133782
@Carbon22 januari 2007 17:00
Dat wet je niet. Die 10% van MS kunnen ook ex-iPod klanten zijn.
Of nieuwe klanten die voor Zune gekozen hebben ipv iPod
Ze hebben geen 10% marktaandeel, dat is een statistisch trucje. Het is ook praktisch onmogelijk als je maar 1 miljoen exemplaren verwacht te verkopen in een half jaar.
Apple (met een >70% marktaandeel in de VS) verkocht in 2006 40 miljoen iPods, waarvan het grootste deel uiteraard nano's en shuffles. Stel dat er 10 miljoen HDD "classic" iPods verkocht zijn (in een heel jaar), dan is 1 miljoen Zunes in minder dan 6 maanden tijd niet gek, ik geloof best dat dit inmiddels 10% van de HDD-player markt is. De grote vraag is wanneer ze met flash players en andere goodies gaan komen, want Apple zit niet stil.
Het is inderdaad een mooi statistisch trukje.

10,2% van de 30GB-players markt.
Het aandeel van 30GB-players en groter is vrij klein met de rest van de mp3-player markt, lijkt mij.

Dus die 10,2% hoeft helemaal niet zoveel te zijn.
De Zune heeft nog maar 2% marktaandeel en dat is eigenlijk al best veel voor de Zune vind k.

Je moet het dan ook tegoed lezen he. De zune heeft 10% marktaandeel onder de spelers met 30 GB harde schijf. En de meeste spelers hebben minder dan 30 GB dus een beetje domme bereking.
zolang je niet weet hoeveel 30GB mp3 spelers er verkocht worden is zo'n percentage nietszeggend.
(Neem nu dat er slechts 10 30GB mp3 spelers verkocht zouden zijn, waarvan 3 zunes, dan is dat nog steeds 10% markaandeel!!)
Ik ben benieuwd wat het zune aandeel is op de totale markt (ik had ergens iets gelezen van 1.9% op de Amerikaans markt dacht ik)...
Waarom gaat iedereen er altijd van uit dat als een product niet binnen 2 maanden na release 80 % van het markt aandeel van Apple weg snoept het een flop is?

Alsof grote bedrijven dit soort producten ontwikkelen voor korte termijn winst. Ik denk niet dat Microsoft verwacht winst te maken op deze dingen voor 2010.

Het is een nieuw product in een voor microsoft onbekende markt. Het zal wel een paar jaar duren voordat ze een fatsoenlijke voet aan de grond krijgen of de stekker er uit trekken.

Ik denk ook niet dat Microsoft het gaat redden omdat het een beetje een lelijk ding is.
Maar aan de andere kant Ipod is ook niet meer dan een rage. Ik gok tenzij dat Apple inovatief bezig blijft ala Iphone het over een jaar of 6 ook wel weer vergeten zal zijn.
Anoniem: 95032
@Zarkov22 januari 2007 19:23
Omdat het gewoon duidelijk is dat de Zune gewoon te laat is. Het einde van de mp3 speler is in zicht. Apple heeft weeral het voortouw genomen met de iPhone. Er is geen reden meer om nog bvb een iPod en een telefoon aan te schaffen. mp3 spelers gaan meer opschuiven naar alles kunners.

Het enige waarom men een iPhone niet durft vergelijken met de zune is vanwege opslagcapaciteit maar dat is ook maar een kwestie van tijd.
d'r is helemaal niks nieuws aan het is een ipod clone, en dit soort strategieen maakt je binnen europa al helemaal niet populair.

en dat smoesje over dat ze moeite hebben met distributeurs is gewoon omdat de verkopen niet zo lopen zoals veracht/gehoopt.

Het zou mij niks verbazen als de zune gewoon gecanceld wordt. Wat moet je met zoiets, tegen die tijd kan je dezelfde ipod voor de helft van de prijs kopen en koopt dus niemand een zune.
Da's nog eens een teleurstelling. Ook niet heel sympathiek richting je Europese klanten.

Gelukkig zijn er inmiddels al zat shops in NL die hem verkopen. (geïmporteerd uit Amerika).

Zie ook het topic op GoT.
Omdat het nog zo lang duurt heb ik een paar weken geleden ook maar een Ipod gekocht. Als de Zune nu al te koop was geweest in Europa, had ik heb op zijn minst overwogen.

Zo kan je het ook bekijken, in de tijd dat Microsoft zijn Zune niet uitbrengt, verliest het 'klanten' die ze waarschijnlijk niet meer terug zullen zien wanneer de Zune eindelijk te koop is in ons 'achtergestelde' continent.
En dus nemen we simpel een iPod, geen Creative, iRiver, Philips oid overwogen...

* GENETX en mede student zweren bij Creative Zen :)

Grote speler waar tenminste geluid uit komt (kan ik zelf helaas niet van een ipod zeggen, daar komt hetzelfde als de 20 euri blokker dingen uit ongeveer.. (en dat al op een sennheiser van 30 euro). 24 non stop luisteren :D
Anoniem: 95032
@GENETX22 januari 2007 18:45
En natuurlijk komen al die niet ipods met itunes?! |:(

Als je een speler wil wil je er ook goeie software bij en dat heeft de iPod boven al die andere spelers.

MS kopieert niet voor niets het hele concept.
Tja, de ene zweert bij Itunes, ik vind het niets, wat de Creative zen heeft vind ik wel wat. Gewoon folders waar je je meuk ingooit :)

Maargoed, ik blijf zweren bij mijn minidisc. Ik hoop maar dat die nog een tijdje mee gaat want ze worden niet meer gemaakt :( Maar als je echt goede geluidskwaliteit wilt, dan is een minidisc toch nog steeds de top.
Folders met meuk is zeau 2004.. die ID3 tags zitten toch niet voor niets in je mp3 bestanden?
grappig dat je dat zegt. Ik ken maar weinig mensen met een iPod die ook iTunes muziek erop hebben staan. iTunes werkt in de vs goed maar hier is nog heel wat ontwikkelwerk op de markt te doen voor Apple. Misschien zijn europeanen toch wat verstandiger om zich te dure DRM beveiligde muziek in de maag te laten splitsen.
Lekker nuttig om je Ipod-killer een jaar in de wachtkamer te zetten :+ Volgend jaar zal de enige onderscheidende feature (bestanden versturen via wifi) ook wel in de Ipod te vinden zijn. |:(
Anoniem: 143218
@Jungian22 januari 2007 12:25
Plus dat 2 maand daarvoor als het goed is de iPhone al uitkomt hier in Europa..... Nu is dat niet echt te vergelijken kwa producteigenschappen en prijs, but just saying.

En tja ik vraag me af hoe de iPod er over een jaar uit ziet.. Misschien iPhone achtige elementen? Touchscreen en widescreen?

Inderdaad, lekkere tactiek van MS ;)
Het is wel erg laat hoor. Ze moeten al wel een redelijk reclame plan hebben om er voor te zorgen dat het om de zoveel weken weer onder de aandacht wordt gebracht anders zijn mensen het straks compleet vergeten. Niemand kent het ding nu en Apple heeft vrij spel. Ik denk dan ook niet dat het een Succes gaat worden. Beetje Sony PSP VS Nintendo DS verhaal gevoel krijg je er bij. Apple heeft al jaren en jaren een gevestigede naam en in de VS zijn de verkopen ook niet heel erg hoopvol. Ben dan ook bang dat MS het onderspit moet delven.
Ik denk dat we tegen de tijd dat het zover is, we heus wel weer overspoeld gaan worden met acties a la "win 5 laptops" bij de zakken chips (maar dan met Zune's).

Ook zal Microsoft het niet laten om op prime-time ons te overtuigen dat je hele wereld beter en vrolijker en productiever en meer van dat soort superlatieven wordt door de aanschaf van de Zune.

Laat marketing maar over aan Microsoft. Die zijn daar net zo "goed" in als Apple, misschien wel beter!
Er worden tegen het einde van het jaar nieuwe Zune modellen verwacht, ook met flash-geheugen i.p.v. harde schijf.

http://www.engadget.com/2...in-q407-better-wifi-soon/
Waarom zouden "wij" dat apparaat zoiezo willen hebben? Wat voegt het toe aan de bestaande markt? En ga me niet vertellen dat DRM+WIFI+music-sharen iets is wat je graag wil doen?
Ikke dus wel. Ik vind het niet erg om voor mijn muziek te betalen. Dus jammer dat die zune niet hierheen komt want mijn iPod misstaat een beetje in mijn hele MS huis.

CD's kocht ik vroeger ook altijd al in plaats van branden. Daarom kan ik nu makkelijk 40 gig aan legale muziek afluisteren!

Maar goed zodra je hier MS zegt op tweakers is de standaard reactie meteen bashen, terwijl 80% of meer gewoon op een XP bak dit zit te lezen |:(
Anoniem: 156750
22 januari 2007 11:09
Grootste nadeel van Zune is voor mij de interface, je hebt niet een speciaal dingetje om snel te scrollen, zoals een clickwheel bij iPod of de SuperScroll streep bij Philips (minder bekend).
In alle reviews komt de interface nu net naar voren als het sterke punt van de Zune.
Klopt, ik heb een Zune, en mijn zusje een iPod en ze vind de clickwheel ideaal, maar interface van zune werkt sneller/gemakkelijker. Als dat oeoa manier te combineren valt :)...
Typisch Microsoft weer. Een jaar na de Amerikaanse release 'm pas in Europa uitbrengen. Wat een waardeloze flut-actie, tegen die tijd is de Zune al antiek. :r
PS3 komt ook later naar europa. Dus om nou te zeggen dat het typisch Microsoft is vind ik wel wat ver gaan.
Anoniem: 189898
@Alm4riC22 januari 2007 11:35
Typisch? Noem nog eens wat Microsoft hardware die een jaar later in Europa uitkwam?

En je denkt toch niet serieus dat ze in dat jaar niets aan de Zune veranderen? Lees het artikel nog eens door.
Ik vind het gewoon typisch iets voor Microsoft, bij andere bedrijven zul je zoiets niet gauw zien? En wat als iemand de Zune nu zou willen? Naar mijn mening slaat Microsoft gewoon gigantisch mis, er zou veel winst te behalen zijn als ze de Zune ook gewoon in Europa zouden uitbrengen.

Ik heb verder niets tegen Microsoft ;)
Ik vind het gewoon typisch iets voor Microsoft, bij andere bedrijven zul je zoiets niet gauw zien?
Bij Apple, want de iPhone komt over een paar maanden in de USA uit, maar pas eind 2007 in Europa.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee