Apple en Microsoft willen draadloze mogelijkheden mediaspelers uitbreiden

Microsoft en Apple hebben verregaande plannen om hun muziekspelers uit te rusten met draadloze mogelijkheden. Dit blijkt uit verschillende patentaanvragen die door de bedrijven zijn ingediend.

Het patent dat door Microsoft is ingediend moet de huidige, beperkte, wifi-mogelijkheden van de Zune uitbreiden. Het is de bedoeling dat gebruikers in de toekomst rechtstreeks van andere Zune-gebruikers muziek kunnen kopen, zonder tussenkomst van een online muziekdienst. Het gekochte nummer wordt na de aankoop draadloos verzonden. Op de speler van de verkopende partij blijft de informatie over de transactie bewaard; op het moment dat de Zune weer gesynchroniseerd wordt, zal de verkoop met de rechthebbende afgerond worden. De verkopende Zune-eigenaar zal een klein gedeelte van de opbrengst mogen houden. Volgens het patent moet het verkoopsysteem zelfs werken met muziek die via minder legale kanalen in het bezit van de verkoper is gekomen. Zo zou de oorspronkelijke eigenaar van de rechten op de muziek alsnog een vergoeding kunnen krijgen. De technische implementatie van deze feature is echter nog onduidelijk; het zou onder meer mogelijk zijn advertenties mee te sturen bij illegale muziek.

Zune en iPod

Het door Apple aangevraagde patent lijkt op de wifi-mogelijkheden die de Zune nu biedt. Het beschrijft de mogelijkheid dat draadloze apparaten, zoals de iPod, de iPhone of een andere mediaspeler of pda, elkaars aanwezigheid kunnen detecteren. Gebruikers van de apparaten kunnen vervolgens draadloos bestanden met elkaar uitwisselen. Dit uitwisselen kan gebeuren door het maken van een kopie, of door een filmpje of muziekbestand te streamen. Ook in dit patent is de mogelijkheid om mediabestanden te kopen opgenomen. Het verkoopsysteem van Apple maakt wel gebruik van een centrale server. Eigenaren van een compatibel apparaat kunnen muziek direct downloaden, maar ze kunnen ook bepaalde bestanden op een boodschappenlijstje zetten om deze later binnen te halen.

Opmerkelijk is dat het patent van Apple veel overlap vertoont met de mogelijkheden die de Zune nu al biedt. Apple heeft in de aanvraag echter een aantal andere patenten genoemd, die al in 2003 zijn ingediend. Het is mogelijk dat de nieuwe patentaanvraag in technisch opzicht genoeg afwijkt van de mogelijkheden van de Zune. Het is echter ook mogelijk dat het patent niet toegewezen wordt omdat het te veel lijkt op het werk van Microsoft. Als laatste is het zelfs mogelijk Apple op basis van de eerdere patenten als oorspronkelijke uitvinder beschouwd wordt. Het is nu aan het patentbureau om de verschillende aanvragen te vergelijken en te beoordelen. Juristen zullen zich vermoedelijk al in de handen wrijven. De aanvragen van Microsoft en Apple maken in ieder geval wel duidelijk dat de beide bedrijven brood zien in het draadloos delen van muziek.

Door Peter de Boer

Doktersteam

13-07-2007 • 11:05

31 Linkedin

Bron: Ars Technica

Lees meer

Reacties (31)

31
31
11
10
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 223100
13 juli 2007 12:12
[quote]Ik vind het een voorbeeld van het doorschieten van, net zoals met de telefoons, het kan tegenwoordig van alles maar de meeste bellen er alleen maar mee. Goeie ouwe tijd van de oude telefoontoestellen, alleen er maar mee kunnen bellen, wat de aanschafprijs ten goede komt[\quote]

Bekijk bijvoorbeeld de Nokia N95 eens of een vergelijkbaar toestel. Koop jij eens een fatsoenlijk navigatie systeem, palmtop, telefoon, camera. Dan ben je zo'n beetje 2 à 3x zoveel kwijt voor deze apparaten.

Apparaten waar geen vraag naar is worden ook niet geproduceerd, simpel!

Het combineren van apparaten levert vele voordelen voor de consument. Dat jij deze functinonaliteit niet kan/wil gebruiken/snappen is meer aan jou te wijten dan aan de fabrikant.

Of zocht je meer zoiets? http://img2.echo.cx/img2/4250/nokiaphone8kw.jpg

Het is een feit dat het complexer wordt, maar tegenwoordig wordt dit heel goed gecompenseerd met GEBRUIKSVRIENDELIJKE software.
Bekijk bijvoorbeeld de Nokia N95 eens of een vergelijkbaar toestel. Koop jij eens een fatsoenlijk navigatie systeem, palmtop, telefoon, camera. Dan ben je zo'n beetje 2 à 3x zoveel kwijt voor deze apparaten.
Ja, je kan natuurlijk ook appelen met peren vergelijken. Je moet geen "fatsoenlijk" navigatiesysteem of camera vergelijken met een N95, daar moet het woordje "very-low-budget" staan.

En dat zeg ik niet om er gewoon op in te hakken, maar je moet even realistisch zijn.
Foto's? Ja, in uiterst goede omstandigheden kan je daarmee redelijke resultaten behalen, maar dat is het dan ook. Een echte camera van 100 euro levert je betere resultaten op. En dan heb ik het nog niet over het gebrek aan echte zoom of allerlei instellingsmogelijkheden. Pas op, dat is normaal he. Dat zijn gewoon de limieten van dergelijke kleine lenzen en sensoren.

Navigatiesysteem? Nou ja... Scherm is wat mij betreft veel te klein als je er dagelijks gebruik van wil maken, éénmalig kan zoiets wel nuttig zijn.
Gewoon uit nieuwsgierigheid trouwens, welke chip gebruikt de N95?


Goed, dan heb je inderdaad wel alles in 1 apparaat tegenover vier apparaten. Maar die vier aparte apparaten zijn (alleszins op vlak van nav en fotografie) dan wel gespecialiseerd en echt goed in wat ze doen.

Ik koop alles dan ook apart. Ik heb een fototoestel dat me drie jaar geleden niet eens zoveel gekost heeft (300-tal euro), maar nog altijd met bijzonder veel gemak foto's produceert die een pak beter zijn dan wat de beste GSM-camera's produceren. Ik heb een goede, widescreen, GPS-oplossing voor in de wagen. En ik heb een telefoon die belt en SMS't en me goede connectiviteit en batterijduur biedt voor weinig geld.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 13 juli 2007 12:37]

Een gsm-camera heeft misschien niet de mogenlijkheden van een dedicated model, maar heeft wel het voordeel dat je hem altijd bij je hebt en dat hij lekker klein is. Ik gebruik hem bv om ff snel een foto te maken van een pc zodat ik niet hoef te onthouden in welk slot welke pci-kaart gaat. Of toen iemand een kast voor een patchpunt heeft gezet en het nr niet zichtbaar was, was het een stuk sneller om even een foto te maken dan om de kast te verplaatsen.
Een gsm-camera heeft misschien niet de mogenlijkheden van een dedicated model, maar heeft wel het voordeel dat je hem altijd bij je hebt en dat hij lekker klein is.
Ik ben nuchter genoeg om in te zien dat je hier 100% gelijk in hebt. Die dingen hebben zeker hun voordelen, en die ga ik niet ontkennen. Maar ik weiger wel van ze te vergelijken met een "fatsoenlijke" camera, want die kwaliteit kunnen ze niet benaderen.
Het lijkt me dat het gedistribueerde systeem dat MS wil gaan opzetten, makkelijk voor illegale doeleinden kan worden ingezet; je kunt gewoon als verkopende partij je zune niet meer op je computer aansluiten, of meteen formatteren, of zo. Heb je je muziek gratis aan anderen gedoneerd.
Dat dacht ik dus ook.. Maar er zal wel iets tegen ingebakken zijn, dus ook dat als de 'koper' connect dat er iets van wordt doorgegeven.
Anoniem: 50893
13 juli 2007 11:21
MS en Apple mogen dan wel brood zien in de wireless moe=gelijkheden van spelers maar ik vraag me af of consumenten er op zitten te wachten. Doen hun dat ook :?

Vaak zie je onder gebruikers dezelfde appeartuur worden gebruikt. Dus praktisch op iedere computer in die omgeving kan je dezelfde speler en apperatuur gebruiken, makkelijk met een kabeltje en sneller.

Ik vind het een voorbeeld van het doorschieten van, net zoals met de telefoons, het kan tegenwoordig van alles maar de meeste bellen er alleen maar mee. Goeie ouwe tijd van de oude telefoontoestellen, alleen er maar mee kunnen bellen, wat de aanschafprijs ten goede komt :)
Die goedkope toestellen die bijna niets kunnen bestaan nog steeds, ze zijn alleen niet zo populair. Ik heb de Nokia 1600 als tweede telefoon, je kunt er bijna niets mee maar hij kostte dan ook bijna niets.
Apple en Microsoft willen draadloze mogelijkheden mediaspelers uitbreiden
En vinden zo het radio concept uit...

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 13 juli 2007 17:26]

gaan we hier nou weer zo'n patenten oorlog mee krijgen? en de rechtzaken die daarop volgen?
Mmmm, misschien. Maar ik snap niet helemaal waarom hier een patent voor nodig is... zal wel het zend/ontvang-protocol zijn?

Verder zou bijv. Microsoft ooit een rechtzaak kunnen beginnen, echter vraag ik mij dan af of dat goede reclame zou zijn voor de Zune. Microsoft is zo'n kleine speler in deze markt dat ze eerder rustig zullen afwachten tot het aanslaat.
Ik vermoed eerder dat beide speler zich proberen 'in te dekken' tegen een mogelijke patent-strijd, een 'Koude oorlog' die uitgevochten wordt met 'dreigementen' en 'wapenvertoon', maar zonder (of enkel indirekte) confrontaties.

Als maar beide spelers patenten tegen elkaar hebben, is het voor geen van beiden erg nuttig een rechtstrijd aan te gaan.
Op zo'n zelfde manier is het voorheen gegaan bij Instant messaging, waar verschillende spelers patenten hadden, ICQ/AOL voorop, welke voornamelijk als 'wisselgeld' benut zijn maar nooit tot een rechtstrijd geleid hebben.

Een tweede optie is dat het mogelijk gaat om een publiciteitsstrijd waarmee de fabrikanten een geruchtencicuit voedden én mogelijk 'verwarring' stichtten...
Door patenten aan te vragen voor concepten of technieken waar men niet serieus in gelooft, maar op die manier een concurrent dwingt toch de optie serieus te onderzoeken, om _als_ de ander ermee komt, zelf ook erop in te kunnen spelen.


Wat voor optie het ook is, het toond wel aan dat de 'patent-mogelijkheden' in amerika voor veel dingen mibsruikt worden, die weinig meer te maken hebben met het oorspronkelijke nu, nl. de bescherming van innoverende bedrijven én het mogelijk te maken over innoverende technieken tocgh vrij te publiceren en deze ook in licentie te laten doorontwikkelen (sowieso is het vrij ongebruikelijk dat software in licentie gedistribueerd of verderontwikkeld wordt, behalve dan bij sommige OpenSource projecten... Terwijl dat bij fysieke hardware nu net bv de grootste inkomstenbron is, denk bv aan de ontwikkelingvan de CD door Phillips)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 13 juli 2007 11:22]

Tuurlijk, en wij zijn degene die er uiteindelijk voor zullen dokken omdat het toch weer in de prijs van het apparaat wordt doorberekend.
Zal wel meevallen. Over het algemeen zie je dat de prijs voor apparatuur gelijk blijft maar dat je er meer voor krijgt. Tegelijk zie je de modellen van nu over een tijdje als low-budget weggeefdingen.

Zelfde is ook met PC's: een gemiddelde PC van twee jaar terug was ongeveer net zo duur als nu - maar hij is wel een stuk uitgebreider en krachtiger geworden.

Daarbij: je hoeft het niet te kopen, dat beslis je helemaal zelf. Anders koop je toch een goedkoper ding zonder die functies?
Het lijkt er op van wel, het kan in iedergeval nooit goed zijn voor de prijs :/
(mss mijn zune maar weer eens uit de kast hale, en oordopjes kopen, zonde al dat stof er op :P )
Ltrz

[Reactie gewijzigd door Shalingoul op 13 juli 2007 11:12]

elkaars aanwezigheid kunnen detecteren. Gebruikers van de apparaten kunnen vervolgens draadloos bestanden met elkaar uitwisselen.
Wat ik niet snap hoe zulke patenten met zulke algemene dingen nog toegewezen worden ook.

Als dit echt in het patent zou staan zou dat betekenten dat iedereen die draadloos bestanden deelt geld moet betalen aan apple (wat nergens op slaat).

De enige overeenkomsten tussen het verkoopsysteem van apple en microsoft is dat het draadloos werkt.
De beschrijving in het patent is uiteraard veel specifieker dan hier in een nieuwsbericht vermeld kan worden. Om de precieze details te weten te komen kun je het patent zelf even bekijken :)
Op zich niet per sé. In de EU: ja. De VS: neen. In de VS kun je vrij algemene patenten indienen en als ze niet superbelachelijk zijn, komen ze erdoor. De "superbelachelijkheid" wordt beoordeelt door een paar beambten die met een computer werken, maar er verder niet veel meer van weten. Wat resulteert in patenten zoals:
- de progress bar (jawel, gepatenteerd door MS)
- scrolling
- MDI/SDI (het principe van single of multiple windows in één venster)
- het vuilbakje (gebruikt door Webwinkels, MS & Apple en anderen)
- anti-aliasing ( 2 pixels van andere kleur in een 3e tussenliggende laten samenvloeien door kleuren kruising)
- vectorieële afbeeldingen (heel dit idee is gepatenteerd)
- combinaties Yes-No-Cancel en Abort-Retry meen ik me te herinneren

je kan het zo evident mogelijk niet bedenken of er bestaat een patent op.
Anoniem: 207230
13 juli 2007 11:27
dat draadloze gedoe in de Zune, is dat niet gewoon MS Connect over Wifi?
Nee. De Zune gebruikt het Media Transfer Protocol (met de gebruikelijke proprietary MS extensie's natuurlijk!)
Anoniem: 207230
@Cameleon7313 juli 2007 14:43
Ok, dus ik had gelijk dan. MTP is MS Connect.
En effe niet die zeurderige anti MS onzin :

1. MTP is een door MS zelf gemaakt protocol dat een extensie vormt op een volledig ander protocol, namelijk PTP. Jij lijkt te suggereren dat MTP een bestaand protocol is waar MS proprietary extensies aangebouwt heeft, en dat is dus pertinent niet zo.

2. MTP is niet proprietary, iedereen kan het implementeren, en vandaar dat MTP ook ondersteunt wordt op alle platformen.
MS, Apple en andere grote IT-bedrijven hebben toch meestal afspraken gemaakt over het gebruik van elkaars patenten? Waarom zouden juristen zich dan al in de handen wrijven, Apple en MS hebben beiden veel te veel te verliezen als ze elkaar gaan aanklagen over patenten.
Waarom zouden juristen zich dan al in de handen wrijven, Apple en MS hebben beiden veel te veel te verliezen als ze elkaar gaan aanklagen over patenten.
Wel, suggestieve posts kunnen een levendige discussie opleveren, het maakt dan niet uit of de meningen in de post ongefundeerd zijn.
Anoniem: 145231
13 juli 2007 11:30
als die mediaspelers nou ook gewoon media kunnen afspelen zijn we een heel eind.
een ipod speelt niet bijzonder veel af (divx anyone?)
voor mij is het pas een mediaspeler als alle media ook kan worden afgespeeld.
Ik denk niet dat Apple zich nu nog met DivX bezig wil houden. Het is tegenwoordig h264 waar het om draait.
een divxje is dan ook op een huidig/modern systeem in een kwartiertje omgezet naar een h.264 in kwaliteit naar keuze en zelfs met ondertiteltjes geintegreerd als je dat wenst

in het begin (op mn oude pc) vond ik het ook erg jammer dat een ipod dit allemaal niet ondersteunde, maar nu geeft het wel eenheid en je bestanden zijn voor 25 minuutjes amper 60 mb groot of zo, met quasi geen kwalitatief verlies op het 320*240 schermpje van de ipod
@Door MatthiasDS, vrijdag 13 juli 2007 12:33

De camera van zo'n N73 of N95 is dan toch ook wel erg veel beter dan jij waarschijnlijk gewend bent van een paar jaar terug.

Als ik met een N95 rondloop heb ik geen GPS geval nodig, ik hoef mijn losse camera niet mee voor dat ene leuke plaatje dat ik misschien wil schieten, en ik kan er mee bellen, filmen, films kijken, muziek luisteren.

Jij loopt dus rond met:
- Camera
- Telefoon
- MP3 speler
- Navigatiesysteem
- Filmcamera

Wat lijkt je hándiger?

[Reactie gewijzigd door Zanthr op 13 juli 2007 13:06]

Je hebt gelijk Zanthr, volledig gelijk. Zoals hierboven gezegd ontken ik de voordelen van zoiets niet, maar dat is nog geen reden om ze telkens te vergelijken met "fatsoenlijke" standalone toestellen.

Ik ben niet veel met de handigheid van een all-in-one met fototoestel als ik mooie foto's op reis of van familie wil trekken. Foto's die ik graag vergroot of alleszins toch in afgedrukte vorm in een album wil bewaren.
Ik ben al evenzeer niet veel met de handigheid van een navigatiesysteem in een all-in-one als ik vaak (en in hectische omstandigheden) ermee de baan op moet. Geef mij dan maar een groter scherm.
Filmcamera al evenzeer, hetgeen ik film is voor bij te houden en dat heb ik toch echt liever in goede kwaliteit.

Ik loop trouwens niet met al die dingen rond. GSM in de zak, MP3-speler als ik met de trein ga in de binnenzak van de vest (en dat is een enorm klein dingetje), als ik met de wagen ben zit het navigatiesysteem gewoon in m'n aktentas, de filmcamera is voor specifieke doeleinden die ik van op voorhand weet, idem fototoestel.


Goed, dat is hoe ik zoiets gebruik, en ik besef best dat anderen er anders over denken. Hun (jullie) goed recht hoor. Maar vergelijk een all-in-one überGSM dan alstublieft niet met fatsoenlijke standalone toestellen, want dan doe je de zeer duidelijke merites van standalones teniet (iets wat jullie zelf niet graag hebben als het over de all-in-ones gaat ;) ).

nog een edit:
De camera van zo'n N73 of N95 is dan toch ook wel erg veel beter dan jij waarschijnlijk gewend bent van een paar jaar terug.
Dat is zo, maar toch doet mijn toestel het nog altijd een pak beter. Hij was toen goedkoop, hij is nu op de tweedehandsmarkt waarschijnlijk geen fluit meer waard, maar trekt nog altijd erg degelijke foto's, heeft optische zoom, en heeft een uitgebreid gamma aan manuele instellingsmogelijkheden (PASM). Daar komt nog lang geen all-in-one bij in de buurt, en dat is logisch. Het aantal megapixels mag dan misschien al groter zijn, met een kleine sensor en kleine lens zijn er nu eenmaal limieten.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 13 juli 2007 13:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee