Microsoft bouwt 'Zune 2.0'-fabriek in China

Microsoft is in China bezig een Zune-fabriek uit de grond te stampen. Door de productie meer in eigen hand te nemen hoopt het bedrijf hogere ogen te gooien tegen de gedoodverfde concurrent, de iPod.

Microsoft Zune Het in november vorig jaar uitgebrachte apparaatje maakt gebruik van componenten van Toshiba. Voor de nieuwe faciliteit wordt met een andere hardwarepartner samengewerkt, maar Microsoft wil nog geen namen noemen. Het gebouw komt echter in de buurt te staan van een fabriek van Flextronics, die Microsofts Xbox-console maakt. 'Kostenbeheer speelt een rol, maar het belangrijkste in de nieuwe opzet is de flexibiliteit en de controle die we uit kunnen oefenen door een apparaat van de grond af, tot aan de laatste component, zelf te ontwerpen', zo licht Zune-marketingmanager Jason Reindorp toe. Volgens Michael McGuire van Gartner is dat een verstandige keuze, en kan Microsoft daarmee mogelijk Apples succes benaderen. Hij houdt wel een slag om de arm: 'Vergeet niet dat Apple jarenlang veel heeft geïnvesteerd in het ontwerp en de bouw van computers en andere apparaten'.

Over het ontwerp en de specificaties van de 'Zune 2.0' wilde Reindorp niets loslaten. Vorige maand zou een anonieme Zune-ontwikkelaar echter enige specs hebben laten lekken. Volgens dit gerucht komt er naast een nieuw harddiskmodel ook een Zune met flashgeheugen, en zullen de 7,5cm hoge en 6mm dikke apparaatjes voorzien zijn van een scherm dat driekwart van het oppervlak beslaat. De opslagcapaciteit zou in ieder geval meer dan de 8GB van de duurste iPod nano zijn, en tevens zou er in wifi-ondersteuning zijn voorzien. Microsoft heeft aangegeven dat het verwacht 1 miljoen Zune's te hebben verkocht wanneer het fiscale jaar in juni afloopt. Apple verkocht alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar 10,5 miljoen iPods. Wanneer de nieuwe Zune uiteindelijk in de winkels terecht komt is nog onduidelijk. In Nederland wordt Microsofts mediaspeler overigens pas aan het einde van dit jaar gelanceerd.

Door Mick de Neeve

15-05-2007 • 22:57

39 Linkedin

Bron: MarketWatch

Lees meer

'Zune 2 ziet op 16 oktober het daglicht' Nieuws van 21 september 2007
Zune wordt 50 dollar goedkoper in VS Nieuws van 5 september 2007
Eerste Zune-indrukken druppelen binnen Nieuws van 14 november 2006
Zune in winkels gesignaleerd Nieuws van 13 november 2006
Eerste blik op Microsoft Zune geworpen Nieuws van 21 oktober 2006
Zune-filesharing levert 'DRM-virus' op Nieuws van 17 september 2006
Microsoft ontkent geruchten 'Xpod' Nieuws van 10 juli 2006

Reacties (39)

39
38
20
0
0
17
Wijzig sortering
Anoniem: 120926
15 mei 2007 23:02
echt stom dat ze zo lang wachten met het uitbrengen in europa, had er zo een gekocht, iedereen kan toch zien dat dit een veel geiler ontwerp is dan de ipod..

nu maar wachten tot de volgende versie , hoop niet dat ze daar ook weer een jaar mee gaan wachten om in de eu uit te brengen
waarom wordt de zune altijd als concurrent van de ipod gezien? de zune komt toch nog na sandisk en creative in de mp3 speler charts?

en daarnaast: kan me niet voorstellen dat ms een zune fabriek bouwt in china die -niet- een zune phone gaat ontwikkelen.

wat is de waarde voor ms om mp3 spelers te maken? mp3 spelers zijn een uitstervende soort die telkens meer geintegreerd raken in de mobiele computers die we gsm telefoon noemen.

ik denk niet dat hardware an sich ms boeit. ms heeft altijd een licentie model omarmt om pegeltjes te verdienen.

feitelijk zoeken ze een manier om DRM-ed wma tot industrie standaard te verheffen en royalties op te strijken van derden. en een manier om het windows platform te pushen naar next gen mobiele telefoon aka pda's met communicatie faciliteiten.

of denkt ms echt rijk te worden met hardware sales zoals apple dat doet? zelfs de xbox 360 werkt zo niet bij ms; das zelfs een loss-leader.

kortom, het moet bijna wel een zune phone fabriek worden. een businessmodel mp3 hardware spelertjes is niet zinnig voor ms.

het zal dus uiteindelijk een zune phone fabriek worden.
uuhm misschien omdat ipod nummer 1 is op de mp3 markt en de zune een mp3 speler is :Y)

@m3d: Ik vind het ook echt stom dat ze zolang wachten totdat hij hier is uitgekomen want ik zou bij mijn volgende mp3 speler toch zeker de Zune meenenen als kans als opvolger.
waarom de zune als concurrent van de ipod gezien wordt ?
misschien omdat de bedoeling is van ms ?

het is de aller eerste DAP (hij speelt wel meer dan alleen mp3) van ms, dus dat sandisk en creative nog iets daar boven staan verbaasd me niks.

ik heb nog niet het plezier mogen hebben om een zune van dichtbij te zien, maar alles wat ik er over gelezen heb, en de foto's die ik ervan gezien heb, vind ik het persoonlijk een erg leuk apparaat, iig beter gestyled dan de ipod.

apple heeft er ook 4 generaties overheen moeten laten gaan om een fatsoenlijk apparaat te maken, ze hebben de hype mee gehad, maar als je leest over de geluids kwaliteit van de eerste 3 generaties is het niet echt veel soeps geweest, daarom heb ik al 3 verschillende creatives gehad.
Ach het zijn maar geruchten, vraag me af met de beweging in europa om DRM-ed software als struikelblok te zien voor "interoperatiobiliteit" of the Zune software veel kans heeft!

het is in veel niets anders dan een WMA variant met een nog vuilere DRM dan Play for Sure al had!

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat microsoft met 1 fout product dood gaat want ..ze zijn een van de rijkste bedrijven!
De iPod, Sansa, Vision M, etc hebben allemaal ook DRM, en allemaal werken ze ook gewoon met muziek zonder DRM. :z
Een mastodont als Microsoft maakt altijd wel een succes van zo iets, goed kijken naar de concurrentie en goede ontwikkelaars aannemen die het nog beter maken.
Succes gegarandeerd !
Anoniem: 204478
@C00P16 mei 2007 01:51
Dat zal dan voor het eerst zijn dat Microsoft iets maakt dat beter is dan het product van zijn concurrenten. Ben benieuwd.
Wat noem je de Xbox360 controller dan? Beste controller die ik ooit in me handen had...
Anoniem: 167846
@Andros16 mei 2007 07:55
Neh, de NES controller is nog steeds het beste.

http://museoretro.com.ar/...Mach_-_Nes_Controller.jpg
Kijk iemand die weet wat nu de beste ooit is :9
Ik heb nu toch al enkele controllers gebruikt, en ik moet idd zeggen dat de xboxcontroller helemaal niet slecht is, en zeker beter als die van playstation, maar de gamecube en wiicontrollers zijn allebei handiger in elk spel :P
De Nes controller de beste? Neu.. dacht het niet, dat is de controller van mijn Atari 2600, die werkt namelijk nog steeds na 25 jaar. :Y)
Die van de Mega Drive lag anders ook super in de handen, en was lekker groot. Klik
Anoniem: 216505
@Andros4 juni 2007 14:53
tjah jullie kunnen wel zoi leuk doen voer wat nou de beste controller is maar uhm ik vind de ps3/ps2 controller toch zeker wel het beset :D
Hij beweert alelen dat MS de Zune succesvol zal gaan maken, niet dat het de beste mp3speler ooit wordt. Of de ipod dat is betwijfel ik ook en die doet het ook best aardig.
Lees mij andere post. Een Ipod is een lifestyle product en voor lifestyle producten gelden andere regels. Ja de techniek is een onderdeel daarvan maar ook vormgeving maar nog belangrijkerer is om er eentje te hebben.

Immer iedereen die bekend en populair is heeft een Ipod, pratt over een Ipod en om dat van de markt te vegen dat zal niet zo maar gaan.

Neem de Xbox als voorbeeld, daar zijn miljarden in gegaan voordat er winst gedraait is. Zo simpel als een paar technische mensen en designers aannemen is het niet.

Probeer Rolex is van de troon te stoten, die hebben ook een naam opgebouwd en je betaald veel te veel voor wat je krijgt, maar vooruit je hebt dan ook een Rolex (of je koopt een Chineese Lolex) en Apple heeft met de Ipod ook een status bereikt.
Het is inmiddels veel meer als een lifestyle product.
Zo is het misschien begonnen, maar het is inmiddels een standaard geworden.
Er is namelijk geen enkele anders speler waar zoveel extra's voor te koop zijn.
Dockingstations, HiFi stereo's waar je een iPod in kan doen, hardloop dingen, autoradio's met aansluiting en aansturing voor de iPod, enz.

Bij sommige auto's is het af fabriek zelfs al ingebouwd.
Dat is toch geweldig in de auto vanaf het stuur 80GB aan muziek te kunnen bedienen met id tacks die over het scherm van de radio rollen!
Dat zijn dingen die er voor zorgen dat de iPod goed blijven verkopen.
Daarnaast zijn ze niet of niet veel duurder als de concurent.
Jullie onderschatten de macht van MS. Bigtime.
Als ze willen, kunnen ze eenvoudigweg alle autoradioverkopers (en andere bedrijfstakken) voor een schijntje een Zune-interface aanbieden. Met een soort subsidie, zeg maar.
Ook kunnen ze bijv. 'gratis server- en desktopsoftware' aanbieden voor bedrijven die hun Zune-apparaten zullen ondersteunen maar Ipod-apparaten bewust niet zullen ondersteunen.
Het is gevaarlijk MS te onderschatten. En dat doen jullie.
Naast de softwaremarkt gaan ze ook de hardwaremarkt overnemen. Stap voor stap.
Anoniem: 216505
@ronny4 juni 2007 14:57
Humh microsoft en ahrdware is nou neit zo 1 2 3 de beste combinatie :P

* Anoniem: 216505 kijkt naar de xbox360 waarvan al talloze problemen bekend zijn
En daarna... DE REST VAN DE WERELD
sorry, ik leefde me even in in uw wereld :P
Ik wens MS veel succes. Apple is het gelukt om van de Ipod een lifestyle product te maken. Heb je van iets een lifestyle product gemaakt dan kijkt de klant minder naar de technische eigenschappen maar meer naar het feit dat het gewoon hip is om een Ipod te hebben.

Daarbij als je veel bekende idolen hoort dat ze een Ipod hebben dan willen veel fans er natuurlijk ook eentje want als jou bekende idool er eentje heeft dan is het natuurlijk hip om er ook eentje te hebben.

Een lifestyle product zet je niet zo maar in de markt, dat heeft tijd nodig en zelfs voor MS lijkt het me moeilijk om dat te kunnen doorbreken.
Anoniem: 92624
@bbob16 mei 2007 09:17
iets hips duurt vaak niet langer dan een decennia.
Levi's is al lang niet meer hét broekenmerk
Nike is al lang niet meer hét schoenenmerk
Australian is al lang niet meer hét merk van gabbers/jumpers.
etc.

Dus de vraag is hoe lang apple klanten kan binden door de zgn. lifestyle

Een lifestyle merk maken, kan namelijk ook heel goed gekopieerd worden.
Ja er zijn voorbeelden die het inderdaad niet lang volhouden, maar er zijn ook merken die het wel lang genoeg volhouden.

Louis Vuitton tasjes zijn nog steeds hip overal, Dolce Gabbana doet het nog steeds goed, Cartier, Breitling merken genoeg die lifestyle vertegenwoordigen en het nog steeds goed doen.

Een merk kopieren is niet zo éénvoudig als je denkt, d.w.z als het geen illegale chineese kopie is waar gewoon het merk ipod op staat.

Kijk hoe lang het voor apple geduurt heeft voor men is waar men nu is, ook een paar jaar.

Het neemt niet weg dat Apple door zal moeten gaan met nieuwe producten ontwikkelen, de Iphone een luxe telefoon mp3 speler en weet ik wat nog meer kan daar een voorbeeld van zijn.

Daarbij heeft Apple ook nog een voordeel dat mensen toch iets meer willen betalen voor een lifestyle products, immer heb je die status dan kun je ook iets meer vragen = meer winst maken.

Dus stilzitten moeten ze zeker niet, maar het zal niet éénvoudig zijn voor een andere bedrijf om ze van de troon te stoten.
Ik snap niet dat je MS er veel succes mee wenst. Die gasten hebben zoveel winst op hun softwareproducten en hebben zo'n gigantisch grote voorsprong op hun concurrenten... Die gigantische zelfverrijking kan nooit goed gaan (is 't in feite al lang niet meer).
Na ik zie Bill Gates of die topgast van MS nog niet als idool }>

ik denk dat MS nog een helu klug krijgt om zover tekomen als Apple, miss als ze een zune bij elk vista paket geven dat ik nog wel is zal kijken :+
Ik hoor de laatste tijd erg weinig van Zune. Is het nou echt een succes of lukt het MS niet marktaandeel te winnen?
Anoniem: 206255
@meadow16 mei 2007 08:44
idd, ik zit er ook op te wachten..
offtopic:
waarom ben ik in europa geboren? :'(


de specs zijn veelbelovend, en ik sta op het punt een iPod video te kopen.. ware het niet dat de zune beter klinkt.. dilemma..
ik 'vrees' dat het niet echt een succes is:p
als het wel een donderend succes was, hadden we Ballmer allang een idiote quote horen verzinnen over hoe goed hij wel niet is in het verpletteren van kleine bedrijfjes als Apple, met al hun slechte producten :P
dit komt omdat jij een nederlander / europeaan bent.

op zit moment is de Zune alleen nog maar in Noord Amerika gelanceerd en word ook alleen in die regio actief gepromoot.

Als je vaak op kleinerschalige amerikaanse websites komt, of je windows regional settings op US zet, zie je meer amerikaanse reclame. Hier zul je ook zien dat Zune vrij gespekt word.

zie ook hier bv: (ze hebben nog hippere) klik hier

(lache: tijdens het vlug opzoeken van de Zune ads, ben ik toch zeker 3x een bruine banner erover tegengekomen)

ik hoop dat het snel hiernaartoe komt ook met zune marketplace en alles. Hopelijk doen ze dan ook meer focus leggen op dance, trance, etc
Zie het artikel. Ze zitten op ongeveer 1 miljoen, na een half jaar. Apple verkocht iets van 15 miljoen iPods in die tijd, maar dat is de hele lijn (Shuffle, Nano en Video samen), MS heeft nu alleen nog maar een concurrent voor de Video. De Zune doet het wel beter dan de andere spelers in dit segment (Zen Vision M, iAudio X5, etc).

Maar in de markt voor losse spelers zit niet zoveel toekomst. Afgelopen jaar werden meer dan 200 miljoen (!!!) muziek-phones verkocht, bijna tien keer zoveel als iPods. De verwachting voor 2007 is 300+ miljoen. De echte iPod killer is niet de Zune, het is de Walkman phone.

Totdat de iPhone flink gaat verkopen, natuurlijk.
Ben ik het toch niet helemaal mee eens:

Zune is een spelertje van alles, net als de Ipod Video. De Cowon Iaudio X5 is echter een muziek speler (video is een extraatje), totaal niet vergelijkbaar met de andere twee.

Naast dat de Zune een stuk recentelijker is en prijzen van onderdelen tijdens ontwerp goedkoper waren t.o.v. de andere voorbeelden (levert leuke features op) wordt dit door een bedrijf de markt in gedrukt, dat een groot genoeg budget heeft om dit hele marktsegment op te kopen (niet dat ze dat mogen ;) )

Waarom ze nu alweer een 'Zune 2.0' willen is mij niet duidelijk, de Zune is een krachtig stukje elektronica (snelle cpu, veel ram, wifi, groot scherm) en ligt in dat opzicht zijn concurrenten ver voor. Consumenten weten echter niks van de achterliggende technieken en zullen vooral naar uiterlijk en andere frutsels kijken.

De Zune is naar mijn mening dan ook een prachtig ding voor tweakers, leuk ding om te hacken en je eigen software voor te schrijven :D
Wel een beetje hypocriet, Bill Gates.

Aan de ene kant schenkt hij miljarden aan goede doelen.

Aan de andere kant gebruikt Microsoft gewoon lage lonenparadijzen om hun producten te maken. Een arbeider in China werkt 60 uur per week en verdient daarmee 20 tot 25 dollar.
Ja, arme werkloze Chinezen hun brood laten verdienen is een schande, knoop de man op.
Als arbeider heb je geen keus. Of voor een hongerloon werken of je gezin laten verhongeren. Microsoft heeft ze dan gewoon in de tang.
Als ze een normaal loon zouden krijgen, zou MS ook niet naar China hoeven met hun Zune.
Waarom niet zorgen voor banen in arme gedeelten in amerika? Daar is het minimum loon zeker te hoog.
Je kan het ook anders bekijken.. Hij gebruikt de lage lonen landen om zelf goedkoop te kunnen produceren.. maar daarnaast verzorgt hij wel banen in die landen..
Anoniem: 3747
@notactive16 mei 2007 14:06
gelukkig hoeft die chinees van die 20 to 25 dollar ook niet de hypotheeklasten en energiekosten te betalen zoals wij dat hier doen. Misschien heeft die man het op veel punten beter dan wij. Ofwel, beetje vergezochte vergelijking
Anoniem: 215673
16 mei 2007 11:30
Er is anders ook genoeg werkeloosheid in Amerika. Dus dat zal echt niet het spelende argument voor Microsoft zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee