Eerste Zune-indrukken druppelen binnen

Microsofts Zune-speler is, na een vroege signalering gisteren, dan nu officieel in beperkte aantallen in Amerikaanse winkels beland. Het apparaatje is in slechts één uitvoering - hoewel er uit drie kleuren gekozen kan worden - van 30GB beschikbaar, en daarvoor moet 249 dollar worden neergeteld: precies evenveel als de 30GB-uitvoering van Apples marktleidende iPod. Daar houdt de overeenkomst overigens niet op, ook het prijspeil voor liedjes in de Zune Marketplace is net als in Apples iTunes-winkel op 99 dollarcent gesteld. Microsoft zet met de Zune, die als eerste serieuze bedreiging voor de dominantie van de iPod kan worden beschouwd, dus vooralsnog geen radicale stappen om de consument over de streep te trekken.

Zune in het vuistje De eerste indrukken druppelen ondertussen binnen, en die zijn gemengd van aard. Volgens David Pogue van de New York Times is de Zune een uitstekend spelertje, die evenwel niet kan tippen aan de 'looks' van de 'coole' iPod: 'Het apparaatje is in een rubberachtig plastic gegoten, en is verkrijgbaar in wit, zwart, en, jawel, bruin.' Pogue zegt verder dat de Zune desondanks praktischer uitgevoerd is dan het onvermijdelijke vergelijkingsmateriaal: 'Er blijven geen vingerafdrukken op achter en het ding lijkt krasbestendiger. Hij klinkt net zo goed als een iPod', aldus de journalist. Volgens Walter Mossberg van de Wall Street Journal is vooral het 3"-scherm, een halve inch meer dan de beelddiagonaal van de iPod, een welkome feature. Ook de fm-radio en de mogelijkheid om nummers, hoewel met beperkte houdbaarheid, draadloos met andere 'Zuners' uit te wisselen lijkt hem handig - hoewel Steve Jobs er, wellicht voorspelbaar, niet erg van onder de indruk was.

Beide reviewers zijn kritisch over het ontbreken van andere onderscheidende features, en Pogue is bovendien van mening dat er wel wat van het iPod-repertoire had mogen worden overgenomen: 'Er zitten geen spelletjes op, en geen alarm, stopwatch, klok, volumebeperking, equalizer, kalender, adresboek of notepad - en je kunt er niet eens podcasts mee downloaden ', zo beklaagt de New York Times-reviewer zich. Zijn collega van de Wall Street Journal klaagt mee: 'De eerste Zune heeft teveel compromissen en er ontbreken teveel features om de iPod af te troeven. De hardware maakt bovendien een afgeraffelde, onvolledige indruk'. Ook Microsofts beslissing dat gebruikers 'punten' ter waarde van tien dollar aan moeten schaffen, ook als ze maar één nummer willen kopen, kan niet op de sympathie van Mossberg rekenen. Een ander minpunt dat beide reviewers aanstippen is de onmogelijkheid om een muziekverzameling te delen via twee computers op hetzelfde netwerk, wat door de iPod wel wordt ondersteund. Maar via een Xbox 360 zou dat dan weer wel kunnen.

Zune-logo 'De iPod is nog kampioen', concludeert Mossberg. 'Maar, ik verwacht wel dat dit apparaatje somige iPod-fanaten zal bekeren en op den duur beter zal worden. Van dit soort concurrentie, van grote bedrijven met veel geld, wordt de consument alleen maar beter', zo besluit de Wall Street Journal-journalist.

Door Mick de Neeve

14-11-2006 • 23:34

97 Linkedin

Bron: BBC News

Lees meer

Microsoft Zune wordt gameplatform Nieuws van 10 januari 2007
Meerdere Zune-beveiligingen omzeild Nieuws van 3 december 2006
Universal aast na Zune-deal ook op iPod Nieuws van 29 november 2006
Zune uitgebreid aan de tand gevoeld Nieuws van 23 november 2006
Eerste blik op Microsoft Zune geworpen Nieuws van 21 oktober 2006
Zune-filesharing levert 'DRM-virus' op Nieuws van 17 september 2006
Microsoft introduceert Zune-mediaspeler Nieuws van 14 september 2006

Reacties (97)

97
95
55
12
1
24
Wijzig sortering
Naar mijn mening een gemiste kans doordat ze de gedeelde mp3's van zo'n belachelijk strenge DRM voorzien. Ik ben geen iPod fan, maar ik zie niet in waarom een iPod bezitter zou overstappen op een Zune. Ik wil trouwens het gezicht wel eens zien als die iPod bezitters erachter komen dat hun volledige 'legale' AAC muziekcollectie niet afspeelt op de Zune, en ze dus al hun nummer opnieuw mogen kopen met een andere DRM! :)
Heel leuk dat je dat wilt, maar dit soort apparaten kunnen alleen maar slagen als de muziekindustrie het ondersteunt. En die zal de beperking wel opgelegd hebben als voorwaarde voor meewerking aan zune.

@patriot, als dit te snel voor je gaat moet je het misschien even in het resente verleden zoeken, toen Video2000 en DCC spelers ter ziele gingen, waarvan analisten dit vooral weiten aan het gebrek van officiele titels die beschikbaar waren voor deze apparaten.
Dus ja, titels zijn van doorslaggevend belang voor het slagen van dergelijke apparaten. Denk je dat Apple meer geinteresseerd is in de verkoop van ipod hardware dan itunes? als je inderdaad in die veronderstelling leeft kan ik me je verbazing wel voorstellen.
Pardon?

De muziekindustrie heeft weinig te maken met de maak van 'dit soort apparaten'. Ze hebben hoogstens iets te zeggen over bijvoorbeeld de iTunes store, daar wordt hun muziek uiteindelijk verkocht.

De DRM waar Ge0force het over had, wordt over alle muziek heen gegooid, ook als deze het in eerste instantie niet had.

Ik vind je argument sowieso een beetje loos. Het succes van de iPod is volgens mij niet afhankelijk geweest van het succes van de iTunes Store, dat zal eerder andersom geweest zijn.
http://zuneinsider.com/archive/2006/09/19/980.aspx

Muziek wordt niet voorzien van DRM. De speler zelf legt deze restrictie op. Als je vervolgens het nummer van de Zune naar je PC kopieert is er niets aan de hand lijkt me...

Anyway, de muziekindustrie heeft hier wel degelijk een dikke vinger in de pap. Als ze weigeren een apparaat te ondersteunen (in de vorm van muziekwinkels) dan is het apparaat gedoemd te mislukken. Apple heeft mazzel dat de muziekindustrie het potentieel van de iPod verkeerd heeft ingeschat destijds en nu aankijkt tegen een te grote marktkracht. In die zin moet Apple waarschijnlijk erg bang zijn voor Microsoft: als de Zune maar een half succes wordt dan is dat al voldoende om bij de volgende onderhandelingen met de muziekindustrie aan het kortste eind te trekken.

Mensen, accepteer het nu eens: de muziekindustrie zal niet zomaar verdwijnen en zal hoe dan ook geld willen verdienen aan hun product. Dat kun je ze onmogelijk kwalijk nemen. Je kan gaan lopen miepen over hoe in je utopisch-paradijselijke wereld de muziekindustrie overbodig is en er alleen goede muziek bestaat, maar we weten allemaal dat 90% van de markt nou eenmaal niet gaat voor jouw "goede muziek" maar gewoon voor de volgende marketing-hype.
De speler zelf legt deze restrictie op.
Volgens mij zit de DRM toch echt verwerkt in het nummer zelf. Als ik een nummer koop bij een online muziekwinkel, zit de DRM er al op. Die komt er niet pas op als ik 'm op een muziekspeler zet.
Volgens mij doelt Bugu op het Wireless sharen van muziek met andere gebruikers. De zune voegt dan DRM toe aan DRM-loze muziek. Op zich natuurlijk logisch aangezien de ontvanger niet de eigenaar van de muziek is; maar de bezitter in princiepe wel.

Wat natuurlijk wel weer vreemd is dat je zelfgemaakte muziek op deze manier ook DRM krijgt terwijl dat nou weer net niet de bedoeling is :)
Wel vreemd dat eventueel rechten van jou op je eigen muziek moeten wijken voor de eventuele mogelijkheid dat jij op deze manier muziek van een andere rechthebbende zou kopieëren. Niet geheel een schone zaak... Zou hier juridisch werk van te maken zijn?
@Bugu:

Waarom hebben die muziekwinkels zoveel impact op de spelers dan? Zijn de online muziekwinkels dan al zo groot dat een speler gegarandeerd flopt als deze geen muziek van elke online store af kan spelen?

Lijkt me sterk, volgens mij zijn er genoeg merken die nog helemaal geen sterke verbinding hebben met een online store (iPod en Zune zijn voor zover ik weet de enige, toch?).
Jij hebt niet opgelet toen de prachtige technologie van bijvoorbeeld Video2000 en meer resent, de DCC speler ter ziele gingen doordat er te weinig titels voor verschenen. Soms kun je wat leren van het verleden...

Denk je dat microsoft en idem apple meer geinteresseerd zijn in de speler dan in het verspreidingsmedium dan?
en wat nou als je de DRM eraf haalt met een tool ondersteund zune dat niet dan of zie ik het verkeerd :*)
Dat zou betekenen dat je er ook geen eigen muziek op zou kunnen zetten, bijv. eigen gemaakte nummers of grammafoon platen ik noem maar wat. Dat zou wel erg stom zijn als dat niet zou kunnen.
@Flappie

Er is door AllOfMP3 getest, en met de 'iPod Killer WiFi' functie kun je het apparaat voor 4 uren gebruiken. 4 uur lang een iPod Pwnen. Yey.
Niemand zal de WIFI 4 uur aan een stuk gebruiken of ga je 4 uur lang mp3's sharen met vrienden?
Volumebegrenzing en Equalizer zijn functies die veel mensen gebruiken.

ook kalender en adressen zijn zeer handig in samenwerking met de MacOS X programma's iCal en adresboek.
Anoniem: 129362
@10888615 november 2006 00:15
voor de iPod 'moet' je iTunes gebruiken... voor de Zune 'moet' je windows mediaplayer gebruiken....

En aangezien jij zo'n hekel hebt aan iTunes denk ik dat je dat nog nooit gebruikt hebt want anders zou je wel weten dat het veeeeeel beter is om je muziekcollectie te beheren...
Ik denk ook dat het Microsoft nog een paar jaar zal kosten voor ze echt concurtrentie kunnen vormen voor de iPod.

2 zaken die me echt niet doen geloven in het zune verhaal is dat het geen originele speler is maar gewoon een Gigabeat en heeft dus al iets weg van de "iPod + HP".

Ook de speciale software vind ik onbegrijpbaar als je al een belangrijke mediaplayer hebt. Het geeft nu bvb al aan dat als Zune een hit wordt WMP verdwijnt of niet zo goed zal ondersteund worden als Zune en als Zune flopt zit je straks met software die niet meer ondersteund wordt net als Playforsure.

Het zune model heeft een losse basis. Het lijkt bijna op een wanhopige reaktie op de iPod.
pas maar op, Zune media player zal gewoon een WMP zijn met andere look.... dat speculeer ik.
en MS kennende; er is geen bedrijf dat zijn producten zo vaak van updates en patches voorziet als MS.
dus ondersteuning en bugfixes zullen er zéker komen mochten ze er zijn.

persoonlijk vind ik die zune player (software) er wel strak uitzien. wie weet, als er ooit iPod support in komt, dat ik eindelijk kan overschakelen van iTunes naar iets anders, want ik ben al geforceerd geweest naar iTunes, ik was vroeger Winamp-die-harder
Anoniem: 95032
@10888615 november 2006 00:27
Zune software is WMP met minder mogelijkheden
Volgens mij gaat Microsft hier de "Xbox Strategie" gebruiken.

Eerste een machine die wel aardig is en mensen laat kennis maken met een simpel maar, goed werkend apparaat. Let op het ontbreken van de opties (wekker, spelletjes enz.) in de Zune!


En dan een nieuwe speler binnen anderhalf jaar, waarbij ze goed geluisterd hebben naar de user input.
Ik vind het zo vreemd dat ik nog niemand over de batterijduur van de Zune heb gehoord. Die schijnt dus niet echt geweldig te zijn.
Ik heb zelf de Sony NW-HD5 en heb hem vooral genomen vanwege het feit dat de batterij enorm lang meegaat (toch wel minimaal tussen de 20 en 30 uur). Maargoed, blijkbaar kopen mensen eerder een mp3 speler met een fancy schermpje dan met degelijke specs :)
Is maar een fractie lager als de Ipod. Aangezien de Zune WIFI en een stuk groter scherm heeft vindt ik het een mooie compromis..12 uur is trouwens nog steeds genoeg.
CNN heeft 'm ook gereviewed.

"Why don't they get some decent design people?" . _O-.
Ik snap niet waarom iedereen zeurt over de 3-day / 3-song limit van een draadloos verzonden bestand zeurt? Het is logisch dat dit beperkt is ivm. de platenbazen, en wees blij dat deze feature er uberhaupt op zit! Iets is beter dan niets.

Het is nog altijd beter dan oorsmeer uitwisselen met je witte oordopjes.
Iets is beter dan niets, inderdaad. Maar waarom zit die beperking ook op de songs waar geen drm op zit? Dus bijvoorbeeld je eigen nummer dat je aan iemand wilt weggeven? Zit dezelfde beperking op. En dat is mogelijk dommigheid, maar waarschijnlijk een vereiste van de platenmaatschappijen om het doorgeven van eigen-geripte muziek onmogelijk te maken.
@geklaag door de reviewers:

Had de iPod al die features al wel toen hij net uit was :Z
Anoniem: 129362
@jip_8615 november 2006 00:00
Neen, de iPod had deze niet...
Maar dingen zoals kalender en wat weet ik wel...

En daarbij, dit is een beetje achter de feiten aanlopen.
De Zune is door MS lang opgespeeld als de iPod-killer...
Yeah right, hadden ze beter wat meer tijd gestoken in het stelen.. euh... 'zich laten inspireren door' de features die de iPod nu wel heeft...
Dat was 2001 we gaan alweer naar 2007.... :Z
Ja, zelfs nog meer :) 1 of 2 spelletjes, een klok goede calender, enz. ik gebruik het wel degelijk wel slecht dat deze basis features niet eens in de Zune zitten :o :+
Er zitten geen spelletjes op, en geen alarm, stopwatch, klok, volumebeperking, equalizer, kalender, adresboek of notepad
Laten dat nou allemaal dingen zijn die ik nooit heb gebruikt op mijn iPod... Dat ding hoort gewoon muziek af te spelen. Wie gaat er nou in hemelsnaam spelletjes spelen op dat kleine iPod-schermpje met die cirkelknoppen? De op mijn iPod Photo meegeleverde spelletjes waren te triest voor woorden. Voor de genoemde zaken gebruik ik eerder een mobieljte, die haal je tenslotte regelmatig uit je zak. Die iPod steek je in een jaszak of tas om er een uur lang niet naar om te kijken maar enkel om naar te luisteren.
JIj gebruikt geen equalizer? Ik wel. Volumebeperking is voor de verantwoorde muziekluisteraar ook vitaal. En het klokje wil ik ook nog wel eens gebruiken.
Een goede headset heeft geen equalizer nodig. Een equalizer is bedoeld om geluid uit boxen aan te passen aan de akoestiek van de omgeving. Goede headsets produceren van zichzelf prima 'equalized' geluid over het gehele hoorbare spectrum.
Volgens mij is 3" toch groter dan het gemiddelde mobieltjes schermpje, en spellen kan je zelf downen...
Een equaliser is wel belangrijk, maar de andere zaken boeien niet nee. Wat wel een duidelijke plus is van de Zune boven de iPod is de aanwezigheid van een radio: ik kan niet begrijpen dat Apple daar niet aan wil want het is imho een absolute must voor zo'n speler. Ik gebruik die van mij (op een iRiver H120) bijna iedere dag om het nieuws mee te beluisteren als ik in de trein zit, en tijdens het WK en de Olympische spelen heb ik er in het OV ook veel plezier van gehad.
Grappig, je spreekt jezelf tegen. Je vind het scherm van de iPod te klein, dus gebruik je maar je mobieltje? Nee, die zijn lekker groot |:(
Die standaard spelletjes op mijn mobieltje zijn trouwens ook aardig triest, en ik haal meestal mijn mp3 speler vaker uit m'n zak dan me mobieltje, aangezien ik die alleen pak als ik gebelt wordt.
Ik gebruik ook de kalender op me mobieltje niet, ik begrijp volledig je punt, maar op zo'n manier komt het meer over als een apple-hater die alleen even wil flamen op de iPod....
Als het ding niet als wekker kan fungeren dan is hij voor mij waardeloos. En zo is er een groot deel van de gebruikers die één of meer van deze 'extra' features gebruiken.
Mijn iPod staat op zijn dockje naast mijn stereotoren en wekt mij elke ochtend om 7 uur :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee