Zune uitgebreid aan de tand gevoeld

Microsofts Zune is ruim een week geleden in Amerika gelanceerd en na de eerste indrukken van het apparaatje - die niet altijd even positief waren - verschijnen nu ook de uitgebreidere reviews.

Zune-verpakkingExtremeTech nam de Zune onder handen en heeft geprobeerd zich een zo volledig mogelijk beeld te vormen over de draagbare mediaspeler. Naast de speler zelf, die solide aanvoelt en vrij vingervlek- en krasbestendig is, viel ook de verpakking in de smaak bij de reviewer. Uiteraard was er geen ontkomen aan om de Zune te vergelijken met Apples iPod. De speler van Microsoft mag dan wel iets groter en zwaarder zijn dan die van Apple; in de praktijk zal het verschil amper opvallen, tenzij je ze naast elkaar zet. In ruil voor een paar gram en een paar millimeter meer krijg je dan ook een scherm dat een halve inch groter is dan het 2,5 inch-scherm van de 30GB-iPod. Overigens lijkt het er niet op dat het grotere scherm de batterijduur merkbaar beïnvloedt; de Zune doet ongeveer net zolang met een oplaadbeurt als de iPod. De geluidskwaliteit zit ook wel goed; het geluid dat de Zune weet te produceren lijkt zelfs iets helderder te zijn dan wat de laatste iPod's ervan bakken.

Features
Zune fm-tunerNet zoals bij de laatste iPods is het met de Zune mogelijk om foto's en video's te bekijken op het scherm. Wel worden video's automatisch verkleind naar 320x240 pixels en foto's naar 640x480 pixels wanneer ze worden overgeheveld naar de Zune. Op het gebied van codecs en formaten laat Microsoft ook wat steekjes vallen, want naast jpg en wmv worden er geen andere foto- en videoformaten ondersteund. Een feature die de iPod niet heeft maar de Zune wel, is een ingebouwde fm-tuner. Het is echter niet mogelijk om van de radio op te nemen.

De grootste troef in handen van Microsoft is de ingebouwde wifi, maar ook die feature is beperkter dan gehoopt werd. Zo zit er een beveiliging in de Zune die ervoor zorgt dat liedjes die in de inbox zitten niet meer dan drie keer of drie dagen (afhankelijk van wat het eerst komt) kunnen worden beluisterd. Op foto's versturen en ontvangen zit geen beperking, maar daar staat tegenover dat video's niet gedeeld kunnen worden. Het aanlaten van de wififunctionaliteit zorgt er tevens voor dat de batterij ongeveer een uur minder lang mee gaat.

Zune-software & Marketplace
Om gebruik te maken van de Zune-software is het niet nodig om in het bezit te zijn van een Zune, net zoals voor iTunes geen iPod nodig is. Opvallend is de grote overeenkomst met Windows Media Player 11. Een combinatie van WMP11 met de muziekservice Urge vertoont dan ook treffende gelijkenissen met de tandem Zune-Marketplace. Het enige verschil is dat de Zune-software nodig is om muziek op een Zune te zetten. Op de marktplaats van de Zune is voor vijftien dollar per maand een 'Zune Pass' te koop, waarmee zoveel muziek beluisterd en gedownload kan worden als gewenst. Beëindiging van het abonnement betekent echter ook dat de gedownloade muziek onbruikbaar wordt.

Zune Marketplace

Bestanden die zijn binnengehaald met een Zune Pass kunnen niet op cd gebrand worden; daarvoor moet men met 99 dollarcent over de brug komen. Op de Zune Marketplace wordt gehandeld in punten in plaats van echte valuta. Voor vijf dollar is het mogelijk om 400 punten tegelijk te kopen. Een nummer van 99 cent betekent een saldovermindering van 79 punten. Wie niet van plan is meerdere liedjes te kopen, heeft dus al gauw punten over. Aangezien de 'Zune Tag' en de 'Xbox Gamertag' nauw verbonden zijn, kunnen met de aangeschafte punten echter ook Xbox Live-artikelen gekocht worden.

Conclusie
iTunes Podcast-logoEr kan kortweg geconcludeerd worden dat de Zune geen slechte mediaspeler is, maar dat er teveel ambitieuze zaken zijn blijven liggen - waaronder ondersteuning voor Windows Vista en podcasts - of zijn gekortwiekt. In de toekomst zal Microsoft ongetwijfeld nog veel aan de Zune verbeteren, maar of het verstandig was om nu al op de markt te komen met wat lijkt op een haastig afgewerkt product, valt te betwijfelen. Het is te hopen dat veel van de nadelen onder handen zijn genomen door Microsoft voordat de Zune in Europa eind 2007 het daglicht te zien krijgt.

Door Marco Hordijk

23-11-2006 • 20:07

56 Linkedin

Bron: ExtremeTech

Lees meer

Microsoft Zune wordt gameplatform Nieuws van 10 januari 2007
Apple werkt aan spelletjes voor iPod Nieuws van 7 december 2006
Meerdere Zune-beveiligingen omzeild Nieuws van 3 december 2006
Universal aast na Zune-deal ook op iPod Nieuws van 29 november 2006
Eerste Zune-indrukken druppelen binnen Nieuws van 14 november 2006
Zune in winkels gesignaleerd Nieuws van 13 november 2006
Eerste blik op Microsoft Zune geworpen Nieuws van 21 oktober 2006

Reacties (56)

56
54
34
12
1
8
Wijzig sortering
dit overzichtje laat overigens gedetailleerd zien wat de verschillen zijn tussen de iPod Video, Zune en Zen Vision M.

Verder valt die Zune me wat tegen - hij is grofweg vergelijkbaar met de iPod qua features en prijs, maar iedereen had toch wel wat meer verwacht van een "iPod killer", ofwel duidelijk meer features, ofwel een flink lagere prijs. Zoals het nu is, is de Zune maar marginaal beter dan zijn broertje de Toshiba Gigabeat S en gaat MS er geen tientallen miljoenen van verkopen...
15 dollar per maand betalen en dan nog eens 99 cent per liedje dat je op cd wil branden?
Sorry maar dan doe ik het wel via de iTunes store voor 99 cent per liedje (en zelfs minder als je een hele CD koopt) waarbij je het liedje mag afspelen op 5! verschillende computers en waarbij je het gewoon op CD mag branden.
Zo'n Zune Pass abonnement en het gewoon kopen van nummers voor 99 cent (wat ook kan bij Urge) is natuurlijk totaal niet te vergelijken. Zune Pass is een soort muziek-huren en de prijs is daar dan ook naar.
Volgens mij kan je voor die 15 dollar onbeperkt luisteren naar muziek op je eigen pc als ik het zo lees en de prijzen om het album dus daadwerkelijk te kopen liggen dus ongeveer hetzelfde als bij iTunes.

Op zich best een uitkomst voor mensen die veel soorten muziek willen uitproberen, zij het niet dat muziek "gratis" downloaden nog steeds toegestaan is in Nederland volgens mij :)
Ben je niet beter af met een originele Toshiba Gigabeat 1089 (iemand al reviews daarvan gezien?) i.p.v. deze door Microsoft gerebrande versie ? Het zou me niet verbazen als de toshiba firmware minder restricties heeft m.b.t. het WLAN gebruik als de MS versie.
Onder de naam "Gigabeat 1089" is de Zune bij de FCC gekeurd, maar dat wil nog niet zeggen dat Toshiba 'm ook onder eigen naam gaat verkopen. En zelfs al doen ze dat, Europa wordt door Toshiba niet erg belangrijk gevonden, de Gigabeat S (de voorganger) werd hier maar mondjesmaat geleverd en nauwelijks gepromoot, itt in Japan.
Anoniem: 185882
23 november 2006 20:25
Het meest idiote van deze speler vind ik nog wel, dat je hem niet als storage device onder Windows kan gebruiken.

(Nu met een crack/patch ding wel, maar het is gewoon absurd)
Het is gelukkig wel een MTP device, dus drag-and-drop vanuit Explorer of Linux/OS X met MTP driver kan ook.
Ik ben niet zo weg van Microsofts proprietary protocollen.
Ach, het is tenminste wel open :)
Daarbij de vraag stellende in hoeverre MS zelf zijn eigen standaarden volgt... in het verleden is helaas al meermaals gebleken dat ze iets op papier zetten, dan zelf gebrekkig implementeren en ten laatste het dan helemaal niet ondersteunen en/of documenteren zodat 3rd party de pot op kan. [verdoken reclame]Go Kroes go! [/verdoken reclame]
Toen de eerste ipod uitkwam was die niet veel beter, en de Marketplace is vergeleken met toen de ITunes vele malen beter.
Verder weg met die DRM troep, en (met name waar men graag mee vergelijkt) Apple geeft drm-loze muziek? Nadeel van zowel Apple als MS is dat ze beide een totaal pakket willen leveren dat afgeschermd is.
Wat ik wel grappig vind is dat je het een prachtige verpakking vind. Je laat hier duidelijk zien dat 'prachtig' relatief is terwijl Apple al 6 jaar dezelfde verpakking heeft. Ik hoop eigenlijk dat Apple nu wat druk op de ketel krijgt om weer iets innovatiefs te leveren zoals ze 6 jaar geleden eens gedaan hebben. Want ik zie maar weinig verschil tussen de Ipod van toen en nu.
Grappig dat het alleen om de features gaat, en nauwelijks over geluidskwaliteit, IMO hét belangrijkste bij een MP3 speler. Tja, zal niet voor het eerst zijn |:(
Omdat het niet zo heel interessant is - in geluidskwaliteit zit al jarenlang zo goed als geen verschil bij portable players, de DACs in die dingen komen uit dezelfde handvol fabrieken en presteren vrijwel gelijk, met S/N's en THD die ver beneden de grens liggen die hoorbaar zijn in dagelijks gebruik (auto, trein, op straat, etc). Komt nog bij dat 99.9% van de kwaliteit wordt bepaald door de koptelefoon, en die koopt iedereen voor zich.
Van geluidskwaliteit hebben de tester geen verstand, ze vinden 'm helderder klinken dan een iPod, da's natuurlijk geen kwaliteitsnorm.
Inderdaad is dat het belangrijkste en net daar gaat de ipod de mist in.
Ik vind nochtans dat er uit mijn iPod Shuffle (1ste gen.) behoorlijk puik geluid vloeit O+
Véél beter dan een hoop andere flash dinkjes :)
"Overigens lijkt het er niet op dat het grotere scherm de batterijduur merkbaar beïnvloedt; de Zune doet ongeveer net zolang met een oplaadbeurt als de iPod."

Ja maar hij is ook een flink stuk dikker, er kan bijna een dubbel zo grote batterij bij in... :Z
Flink stuk is ook overdreven, het artikel hierboven noemt het al enkele millimeters en op http://en.wikipedia.org/wiki/Image:IPod_Zune_Comparison.jpg te zien valt het idd reuze mee.
niet teveel aandacht besteden aan zulke kreten. Fanboy gedrag
Hoe zou het zijn met Mac compatibiliteit }>,
daar laten ze potentiële kopers liggen, die het apparaat met iTunes zouden willen gebruiken..

Een gemiste kans imo.
MTP is op zich gewoon ondersteund op de Mac, maar MS kan moeilijk iTunes gaan hacken. iTunes werkt (zonder hacks) alleen met iPods, dat is de deal. Creative, Cowon, iRiver, Philips, Sony, allemaal hebben ze hetzelfde probleem: geen iTunes support.
Probleem? Welk probleem?
Bedoel je de zegen? :>
is het niet andersom, iTunes ondersteunt de rest niet?
Eigenlijk verwacht ik dat ze wel met een OS X port op de proppen komen. Waarom zouden ze in godsnaam anders weer een compleet nieuw stuk software schrijven? Dit ding doet precies hetzelfde als Windows Media Player, zoals in het artikel staat. Ik zou het zelf wel prettig vinden als ik voor mijn Microsoft Zune geen software zou hoeven installeren.

Hoe zit het eigenlijk met Vista, moet je daar ook nog software bij installeren om de Zune te kunnen gebruiken?

En misschien staat het in het artikel, maar: heeft de Zune, net zoals de iPod, zo'n wazige manier van bestanden opslaan? Want als je de iPod als removable disk opstart kun je de muziek niet gewoon in Explorer vinden (nouja, je vindt het wel, maar in een zooitje mappen met hexadecimale namen oid). Ik zou het wel leuk vinden als je de Zune gewoon kan volproppen door je muziek simpelweg te copy-pasten vanuit Explorer, zoals bij een 'normale' speler kan :)
hahahaha sorry, maar jij klinkt meer als een apple fanboy dan iets anders, vooral dat "Deze zogezegd iPod-killer is gewoon weer een mp3-speler in het rijtje dat in de verste verte niet kan tippen aan de iPod". Ja er zijn zoveel meer mp3spelers maar het merendeel kan op veel gebieden tippen aan de iPod. Qua geluid, qua functies, qua bediening (zon touchwheel is nou niet echt makkelijk, en de interface is regelrecht gekopieerd van Creative).... Ook het design is maar matig (ik studeer industrial design en het merendeel van de hoogleraren vindt de iPod marketingtechnisch geweldig, dat is het ook maar designtechnisch is het nou niet om te zeggen zo bijzonder.

Ik geef persoonlijk de voorkeur aan Creative, Samsung, iRiver en Cowon; zeker qua geluid en functies en aan Sony qua gewaagd design (wees nou eerlijk, na bijna 6 jaar een bijna ongewijzigd design te hebben ben je niet echt meer vernieuwend en trendsettend bezig, ook al loopt 75% vd bevolking je achter na omdat je de marketing zo goed doorhebt)....
Hier ook een bijzonder tevreden Cowon gebruiker (iAudio X5). Degelijk, goed geluid, radio, memorecorder, filmpjes/foto's bekijken, en ook belangrijk: te gebruiken als USB Host, dus je kunt andermans MP3 spelers/USB sticks/fotocamera's/cardreader aansluiten en leegtrekken/volpompen. En natuurlijk drag 'n drop vanuit zo'n beetje elke filebrowser.
Juist om die redenen zal een Zune ook geen optie worden voor mij, al die merken die ik opnoem hebben dit soort opties standaard, zonder hacks/firmware updates (vrijheid blijheid om zo te zeggen).

Overal te gebruiken zonder beperkingen. en dat vaak voor minder geld ook nog eens, hoe geweldig is dat :P (dan is het toch zonde om te zien dat bedrijven die het geld hebben om in het westen te adverteren de markt weten te veroveren met apparaten die technisch gezien achterstaan en nog meer geld kosten ook... marketing is zo'n gevaarlijk wapen in de juiste handen).
Jij snapt er niks van. Voor jou gaat het om de features, bij andere mensen is het lifestyle en vinden ze het mooi.

Jij zou zeker ook een broek met allemaal staaldraad erin zodat ie niet stuk kan gaan kopen. Vervolgens wil je er honderd zakken aan hebben, want dat is handig.

Probleem is alleen, dat is LELIJK.

Ik zou dat toch maar eens een keer gaan snappen wil je een beetje succesvol worden
@ Atomac.

Wat je eigenlijk zeg is: Jij snapt het beter dan de "rest" van de wereld, en is dat incluus jezelf ?

... Hij snapt het wat mij betreft namelijk heel erg goed hoor.. hij denkt namelijk na voordat ie iets koopt ipv. als een mak schaap met de massa meehobbelen..

Succes != Geld..

Het gaat niet om "de lifestyle" .. het gaat erom dat iedereen 'denkt' iets te willen hebben, aangedreven door een marketing motortje en de besmetting van het virale "Erbij willen horen"

... Zer0x gebruikt zijn hersenen.. een uitstekende methode om succesvol te worden wat mij betreft. Zij het op een andere manier dan jij bedoelt, iedere medaille heeft 2 kanten ;) .. en een zijkant (A)


@ Atomac again..
Lees je eigen 2 posts (hierboven en hieronder) nog eens na, vindt je niet dat je erg boud reageert "?

Ik durf te stellen dat die hoogleraren "beter" kunnen ontwerpen hoor.. Beter ontwerpen of een ontwerp dat "beter" verkoopt is iets heel anders volgens mij.

Anyways, ik probeer je duidelijk te maken dat je best wat opener mag staan voor andere meningen, affakkelen kan iedereen... je had ook kunnen vragen wat volgens hem dan een "beter" design is, misschien zijn jullie het daar namelijk wel roerend over eens.
Ook het design is maar matig (ik studeer industrial design en het merendeel van de hoogleraren vindt de iPod marketingtechnisch geweldig, dat is het ook maar designtechnisch is het nou niet om te zeggen zo bijzonder.
Niet zo bijzonder? Dus die hoogleraren van jou kunnen beter ontwerpen. Solliciteren bij Apple zou ik zeggen. Jonathan Ive is al geridderd, verdient een heel goed salaris en zij zitten een beetje in hun stoffige kamertje.

Jiji zegt het design is maar matig, en dat beargumenteer je met het feit dat je Industrial Design studeert.

Ik heb informatica gestudeerd en ik vind het ontwerp van Linux echt heel slecht, de kernel is slecht, de code is slecht. En ik kan het weten want ik heb er voor gestudeerd. |:(
Heuhm, wat zijn de features dan welke de iPod zo veel "beter" maakt?
Nja, om eerlijk te zijn vind ik de iPod ook niet veel meer dan een lifestyle product. Behalve een kenmerkend uiterlijk zijn ze weinig anders als andere MP3 spelers en het succes van de iPod is grotendeels te danken aan de marketing en het 'hippe' uiterlijk.
Ik vind de beperkingen op hetgeen je ontvangt te groot, ook het idee om elke maand 15 euro te moeten dokken om liedjes te kunnen beluisteren is voor mij "een abonnement teveel". Na telefoon, gsm, internet en digitale tv kan dit er voor mij niet meer bij. Geef mij maar zo'n eenvoudig rechttoe rechtaan usb audiostick gevalletje met aparte batterij liefst. die werkt tenminste ook nog op andere OS want ik vrees dat MS ook hier de MS windows only politiek voert zoals bij de windows PDA's. die krijg je ook met geen stokken gelinkt op een linux systeem.
Wat mij betreft vind ik inderdaad de ondersteuning voor bestandstypen heel mager. Voor de rest vind ik de Zune er wel leuker uitzien. en dat hij krasbestendiger is dan de Ipod vind ik ook zeer positief.

Alleen mijn verwachting is dat hij niet zo succesvol zal worden als de ipod, omdat de Ipod overal bekend is op dit moment, zelfs mijn oma kent de term Ipod :P.

Het zal dan naar mijn mening vrij lastig worden om de Zune echt te laten doorbreken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee