Microsoft Zune wordt gameplatform

Microsoft heeft bevestigd dat de Zune halverwege 2008 als spelplatform ingezet zal kunnen worden. Het bedrijf wil hiermee weerwerk bieden tegen Apples iPod met beperkte ondersteuning voor spelletjes.

Mario op de ZuneMicrosoft staat onder behoorlijke druk door de dalende verkoopscijfers van zijn Zune-mediaspeler. Terwijl het bedrijf in de eerste week na de lancering nog negen procent van de markt bediende en daarmee een tweede plaats in het ranglijstje veroverde, was de Zune een week later al gezakt naar de vijfde plaats. Met het profileren van de Zune als gameplatform krijgt het apparaat er overigens alleen maar concurrentie bij, aangezien het zich dan op dezelfde markt begeeft als Sony's PSP en Nintendo's DS. De gamemarkt is overigens niet de enige sector waar Microsoft de Zune wil introduceren. Ook draadloos delen van videobestanden moet mogelijk worden en dat doet al snel aan draadloos tv-kijken denken. Hoewel Dailytech speculeert over de mogelijkheid om het apparaat ook belfunctionaliteit te geven, verklaarde Microsoft tegenover de pers dat dat er nog niet direct in zit. Een Zune-telefoon wordt niet uitgesloten, maar 'is niet iets wat in de nabije toekomst verwacht moet worden', aldus Robbie Bach van de 'Entertainment and Devices'-divisie.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

10-01-2007 • 12:03

82 Linkedin

Bron: Dailytech

Reacties (82)

82
79
38
5
1
13
Wijzig sortering
Anoniem: 69767
10 januari 2007 13:01
Microsoft staat onder behoorlijke druk door de dalende verkoopscijfers van zijn Zune-mediaspeler.
Klopt.

1. Hoewel de Zune een Microsoft product is, is de Zune niet compatibel met spelers en online muziekwinkels die Microsof't's eigen PlaysForSure techniek gebruiken.

2. De Zune heeft Wifi ingebouwd, maar de WiFi functionaliteiten zijn beperkt tot het verbinden met andere Zune gebruikers (waarvan er heel weinig zijn). Je kunt niet via WiFi syncroniseren met je PC of via WiFi het Internet opgaan om muziek te downloaden.

3. De WiFi overgestuurde liedjes naar andere Zune gebruikers kunnen maar 3x binnen 3 dagen geluisterd worden..Dit geldt zelfs voor vrije muziek (verplichte DRM)

4. In tegenstelling tot veel andere Harddisk gebaseerde spelers, kan de Zune niet zonder een (niet-ondersteunde) 'hack' als externe HD functioneren.

5. TV Programma's opgenomen met Microsoft's eigen Windows Media Center kan niet overgezet worden naar de Zune, zonder 3rd party tools.

6. De Zune is niet compatible met Microsoft's eigen Windows Media Player maar gebruikt daarvoor een andere.
(bron Wikipedia)

Hoezo 'usuability & compatibility' ?
Nintendo games op een microsoft console, that'll be the day..
Oh yeah.
Maar Microsoft levert wel spellen aan Nintendo's console. Dus waarom andersom niet?

Maargoed, Nintendo heeft altijd al het gedrag om hun eigen gemaakte spellen uit hun interne ontwikkelteam niet te verspreiden naar adnere consoles waar geen nintendo logo op staat. Dus het gaat hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren dat een spel als bijv. Mario Kart een weg vind naar de Zune.
Maar Microsoft levert wel spellen aan Nintendo's console. Dus waarom andersom niet?
Games uitbrengen op andermans platform is een ding.
Games uitbrengen op andermans platform terwijl je zelf een vergelijkbaar platform hebt is iets heel anders.

Verder is Mario natuurlijk gezichtsbepalend voor Nintendo terwijl de door MS-ontwikkelstudio's uitgebrachte DS-games dat niet waren voor MS. Om die reden is de DS-versie van Halo waarschijnlijk een snelle dood gestorven.
AOE(Age of empires) niet gezicht bepalend voor Microsoft games.
Euhh yeah right
Uhh Nintendo zou nooit in zeespringen met Microsoft. En Microsoft heeft ook nooit games uitgebracht voor Nintendo Console's zal eerder EA Games zijn he ;)
En Microsoft heeft ook nooit games uitgebracht voor Nintendo Console's zal eerder EA Games zijn he
Age of Empires op de Nintendo DS ;)
en laten we Zoo Tycoon niet vergeten... Maar we weten ook nog dat er eens een Zelda CDI was...
Sterker nog er waren 3 Zelda games uit gebracht voor de Philips CD-I plus nog een Mario game met de Licentie van Nintendo

Zelda CDI : Wand of Gamelon
Zelda CDI : Faces of Evil
Zelda CDI : Zelda's adventure
en Hotel Mario

Grappig feitje is dat alle games waren niet door Nintendo ontwikkeld maar door een interne team van Philips. Jammer genoeg komen deze games niet in de buurt van de kwaliteit wat je van Nintendo gewent bent met deze game series. Dus kun je hem maar beter weer snel vergeten ;)

Trouwens die samenwerking is gekomen door dat Philips samen met Nintendo een CD speler aan het ontwikkelen waren voor de SuperNintendo. Het project werd gestaakt en Philips maakte haar eigen console (de CDI dus) met de research die ze gedaan hadden.

Daarvoor werkte Nintendo samen met Sony aan de zelfde project. Maar die samenwerking is opeens beeindiged door Nintendo...

Oja, ut kliene projectje was genaamt PlayStation. Nintendo 'was' ook ooit de recht matige eigenaar van deze naam en wilde een rechtzaak aanspannen tegen Sony Entertainment. Dit is opeens in de doofpot gekomen omdat Nintendo een flinke zak met centjes gekregen heeft van Sony. Maar we zullen dit nooit echt weten hoe dat verhaal zich zelf heeft ontwikkeld.
Nintendo games op een microsoft console, that'll be the day..
zeg dat niet te snel, 15 jaar geleden had je ook sonic vs mario. iedereen zou zeggen dat sonic nooit op een nintendo zou komen. de praktijk heeft toch iets anders bepaald
"...sonic nooit op een nintendo ..."

sonic hoorde bij SEGA, die heeft nu geen platform meer.
Zal mij benieuwen hoe die besturing dan is. Ziet er niet echt game-vriendelijk uit. Even een extra functie toevoegen aan het bestaande apparaat lijkt me niet de beste oplossing, maar ze zullen wel hebben gedacht "meer mogelijkheden is in ieder geval niet slechter".
gezien het succes van de Nintendo DS en de matige verkoop van de PSP + gruwelijke nederlaag van de nokia N-Gage denk ik toch dat dit niet echt een boeiende toevoeging gaat worden. Hybride draagbare gameplatformen zijn niet echt populair.
op die apple phone wordt het daarentegen wel erg interessant om te gamen. is goed te vergelijken met de besturing van de nintendo ds.
Mee eens. Tot nu toe zijn alle concurrenten van Nintendo's handhelds gruwelijk onderuit gegaan. De enigen die een béétje tegengas konden geven waren Sega's GameGear, die batterijen vrat alsof het M&M's waren, en de PSP, die nou ook niet echt als overdonderend succes bekend staat.

En ja, je had er nog veel meer, maar de meesten zijn niet eens bekend bij de gemiddelde consument (NeoGeo Pocket Color, Atari Lynx, WonderSwan, dat soort werk) dus die kun je amper meetellen.
Anoniem: 188583
10 januari 2007 12:45
Waar kan ik de processoren vinden die in telefoons en mp3 spelers zitten? Wat voor processor zit er in die Zune?
Een Freescale i.MX31L processor; ARM Core, FPU (SCIMX31LVKM5 / 3L38W / CTAU0629...Zie Wikipedia
Anoniem: 147126
10 januari 2007 12:06
Mp3 spelers waar je op kunt gamen.
Telefoons waar je mp3's op kan afspelen.
Digitale camera's waar je mee kunt bellen. :?
Spelcomputers waar je foto's mee kunt nemen :z

Uiteindelijk zal het toch allemaal naar elkaar toegroeien en over gaan in 1 apparaat
Dat apparaat waar jij het over hebt bestaat sinds kort: de iPhone.
Alleen weet ik nog niet of je er ook op kan gamen..

Zie de presentatie maar eens van Steve Jobs onder het knopje Keynotes op de iPhone site.
http://events.apple.com.edgesuite.net/j47d52oo/event/
Digitale foto's maken met 2mpixel kwaliteit en plastic lens? Smsen met een touchscreen (je hebt twee handen nodig en kan niet meer blind tikken)?

Gamen met een touchscreen moet ook een enorm succes zijn (niet dus)

Dit apparaat kwalificeert zich daar bij langena niet voor.

Ik denk eerder aan de Nokia N95 die spoedig uitkomt (5mpixel camera met Carl Zeiss lens, GPS, wifi, hspda etc. etc.)
Gamen met een touchscreen moet ook een enorm succes zijn (niet dus)
Gamen met een touchscreen is geen succes :P Ga dat Nintendo eens vertellen met hun DS, dat ding is nog steeds niet aan te slepen xD
Wordt het dan niet gewoon een PDA, want daar kan je al die dingen ook op doen, alleen TV kijken ontbreekt er dan nog aan.
TV kijken lukt ook wel hoor. Gewoon streamen vanaf je PC met Orb, en uitzendinggemist.nl streams doen het ook prima. Behalve gamen doet een beetje Pocket PC alles wat een iPod/Zune/Mobile Media Center/iPhone/PSP ook kan.
Ik neem aan dat je nogal sarcastisch bezig bent ;) want alles wat je opnoemt kan al samen met een beetje fatsoenlijk mobieltje (en nee dan heb ik het nog niet eens over 'smartphones')...
Inderdaad. Bijvoorbeeld de nieuwe Nokia N-series of Apple's iPhone ( http://www.apple.com/iphone/ ).
Het kan met veel meer apparaten, sterker nog het kan met de meeste telefoons van vorig en dit jaar.

De iPhone is nog nieteens uit en het wordt al als 'de telefoon' gehyped :(

Ik vind dat we meer naar een soort apparaat toe moeten dan, net zoals met PC, nagenoeg alles draait daarop.
En toch is dit niet zo vreemd, iedereen heeft andere prioriteiten voor zijn device dus schat ik dat er altijd toestellen zullen zijn met een verschillende hoofdfunctie waarin een aantal andere toegevoegd worden die minder ontwikkeld zijn.
Uiteindelijk zal het toch allemaal naar elkaar toegroeien en over gaan in 1 apparaat

Dat bestaat al en heet de iPhone...
Wat heeft een skype-telefoon hier nu weer mee te maken? :?
Anoniem: 69767
@McBoom10 januari 2007 12:24
Wat heeft een skype-telefoon hier nu weer mee te maken?

iPhone is geen skype-telefoon..

http://www.apple.com/iphone/
1. Dat bestond al en heeft de naam: PDA/Smartphone.
2. Dat bestaat nog niet en moet nog komen (iPhone)
die van Cisco of die nog naamloze van Appel ?

;)
Alweer een GameConsole erbij. Lijkt me niet verstandig om een markt te penetreren waar al concurrenten zitten die het goed doen, bekendheid hebben en heel functioneel zijn.
Dus de Xbox en de Xbox 360 vind je ook een slechte zet?
De Xbox divisie maakt nog altijd verlies. Dus vanuit dat perspectief was het een slechte zet.
De aandeelhouders van Microsoft willen juist dat ze proberen nieuwe en bestaande markten te veroveren.

De groei is er met hun besturings systemen is er wel uit, daar vallen geen extra winsten mee te behalen behalve eens in de 3 a 4 jaar een nieuwe versie uit te brengen.
De aandeelhouders willen groei zien, en het maakt ze daarbij niet zo veel uit dat Micorsoft op de korte termijn verlies maakt op die nieuwe markt, ze verdienen toch nog genoeg op hun andere markten.

De hun gamingconsole/entertainmentcentre strategie is heel goed uitgedacht en zal op lange termijn ook gewoon winst gaan maken. De xbox was een tester, en deed naar verhouding het niet slecht op een markt die werdt overheerst door de PS2. De met de 360 maken ze een grote sprong en zitten ze op gelijke hoogte met de concurrentie en maken ze slim gebruik van al hun tools die al bestaan. Daar waar de concurrentie tegen dikke investerngen geheel nieuwe dingen uit de grond moet stampen.
Wie weet wat de volgende generatie zal doen, maar als ze net zo'n sprong maken.

Zo ook met de Zune, MS weet verdomde goed dat ze geen schijn van kans hebben tegen Apple met deze speler. Het dynamische amerikaanse Apple is sowieso een veel moeilijkere tegenstander dan het starre loggy japanse Sony. Maar ze kunnen wel testen hoe de markt reageerd op de speler en welke kritiek er is en welke sterke kanten van de Zune en welke zwakke van de Ipod ze moeten uitbuiten. Pas over 2 generaties zullen we zien hoe MS het werkelijk gaat doen.

De visie van Gates: "Een vorm van Windows in ieder apparaat in huis, allemaal in staat met elkaar te communiceren" blijft dus nog steeds overeind.
Straks kan je vanuit je Zune onderweg in de auto je magnetron starten, de verwarming een graadje hoger zetten en de garagepoort openen.
Ze begeven zich dan ook op markten waar er altijd wel iemand is die het beter doet: game-console: PS, portable game-console: nintendo, mp3-speler: Apple, mp3-telefoon: apple.
Is er 1 product waar MS het betere product heeft, of de grotere hype? Met xbox360 lukt het al een beetje, maar om nu te zeggen dat ie echt succesvol is.

Edit: die visie van gates wordt dan door jobs gedeeld voor Mac OS X, en die lijkt meer succes te hebben op vlak van niet puur computer gerichte vlakken.
Anoniem: 93798
10 januari 2007 13:16
En toch ... Er is zo'n uitspraak als "Schoenmaker, blijf bij je leest"

Even een realistische schets uit het leven van een tiener:

11 jaar: eerste GSM toestel
12 jaar: een ninentdo gameboy (of hoe het ook noemt tegenwoordig)
13 jaar: eerste GSM gepikt/verloren, een nieuw toestel
14 jaar: nintendo heeft afgedaan, toch maar een PSP
15 jaar: een mp3-speler
16 jaar: een xbox of playstation
17 jaar: een ipod, de mp3 van de blokker heeft afgedaan
18 jaar: een digitaal fotoestel

Op de manier waar het nu aan toegaat en altijd maar meerdere apparaten integreren in 1 toestel en de prijs er ook altijd maar van duurder gaat worden & kinderen vaak de neiging hebben om zaken te verliezen / stuk te doen ...
Of wat als je je kinderen wilt straffen? Dan moet je de mp3, gsm, game console, foto toestel afnemen :P

Om toch even bij mijn punt te komen dat ik wil duidelijk maken, ik heb liever een uitgebreid toestel met als doel 1 functionaliteit (dus alleen muziek spelen, alleen bellen (sms), alleen foto's trekken, ... Van bijna alle mensen die ik ken met een uitgebreid toestel, gebruikt maar 1 op de 10 al de functionaliteiten ook, meenstal omdat ze het niet snappen of teleurgesteld zijn in de kwaliteit & kopen ze uiteindelijk toch nog alles apart ...
Je maakt een cruciale denkfout: Het is niet of/of maar en/en.

Zo'n alles-in-1 met tegenwoordig zeer acceptabele kwaliteit is voor erbij (en niet óf). Geen volwaardige computer in de buurt? Toch browsen,emailen, en msn'en via je iPhone. Camera thuis laten liggen en iets spannends? Zo een fotootje gemaakt. ETC.
Er is inderdaad een uitspraak als 'schoenmaker blijf bij je leest', en zoals zoveel spreekwoorden en gezegden, hij is complete nonsens.

Als Nokia bij haar leest was gebleven was maakte ze nog steeds kaplaarzen voor de houtkap industrie. De bedrijven die bij hun leest bleven moet je opzoeken in geschiedenisboeken, de meesten bestaan niet meer.
Ik ben 22 met een DS, en die heeft nog steeds niet afgedaan.

De DS kan je BTW ook als MP3 speler gebruike mbv de Nintendo MP3 player (werkt ook op GBA)
ze gaan nog eens een toestel uitbrengen waar je mee gaat kunnen bellen...
Tja, ooit zou er natuurlijk wel een portable van de Xbox moeten komen, al was die maanden geleden al verwacht.

Dat ze de naam van de Zune nu ook maar wijzigen in XBP. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee