Analisten: 'Zune is ok, maar nog geen bedreiging voor Apple'

Tegen eind juni 2007 hoopt Microsoft ruim een miljoen Zune-spelers verkocht te hebben. In de week van 25 november was ruim 2 procent van de verkochte mediaspelers er eentje met het opschrift 'Welcome to the social' op de achterkant.

Op dit moment is het voor Microsoft echter nog vechten tegen de bierkaai, aangezien in diezelfde week veertig van de honderd verkochte draagbare mediaspelers een iPod-logo droegen. In de eerste week na de lancering bezette de Zune nog trots de tweede plaats op de markt met een marktaandeel van negen procent, maar SanDisk slaagde erin die zilveren medaille weer over te nemen. De conclusie van de analisten is eensluidend: de Zune doet het wel aardig, maar heeft geen enkele invloed op de verkoopcijfers van Apples iPod. Microsoft heeft miljoenen dollars gereserveerd om het publiek ervan te overtuigen dat de Zune de betere keuze is. Het bedrijf is zich er wel van bewust dat het verschillende jaren zal duren voor er echt vruchten van de intensieve marketingcampagne geplukt zullen kunnen worden. Deze toestand is echter niet nieuw voor het bedrijf: ook met de Xbox bouwde Microsoft langzaam maar zeker geloofwaardigheid op en werkte het verschillende jaren aan zijn imago, terwijl het slechts in beperkte mate succes kende in verhouding tot zijn concurrenten.

Microsoft Zune-mediaspeler

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

08-12-2006 • 16:48

32 Linkedin

Bron: BBC

Reacties (32)

32
32
21
15
10
7
Wijzig sortering
Bloomberg meldt dat Sandisk en Apple nek-aan-nek zitten: 39.3 om 39.4 procent van de verkopen. De rest vecht om de kruimels.

Top 5:
1. Apple
2. Sandisk
3. Creative
4. Memorex
5. Microsoft en Disney (gedeeld)

Voor Microsoft natuurlijk geen opsteker, maar degenen die zich echt zorgen moeten gaan maken zijn Sony, Philips, Cowon, iRiver, Samsung, etc. Die zijn al jaren in de business en slaan inmiddels geen deuk meer in een pakje boter.
Sony hoeft zich niet echt zorgen te gaan maken vind ik. Je kunt zien dat die steeds meer inzetten op Sony Ericcson, en de merknaam 'Walkman' daar willen voortzetten.

Een SE zal echter nog steeds als een telefoon gezien worden en daarom zullen die verkoopcijfers niet in dit lijstje voorkomen.
Klopt, en eigenlijk worden deze lijstjes steeds minder belangrijk: er worden inmiddels al ruim meer telefoons-met-mp3speler verkocht dan losse mp3 spelers. Maar goed, in de console rankings wordt ook de PC niet meegenomen.

Maar de ontwikkeling van de "niet-telefoon" Sony spelers zal kapitalen gekost hebben, het zijn erg hi-tech dingetjes met die glossy OLED schermen, en ze verkopen voor geen meter. Zal me niets verbazen als ze binnenkort helemaal stoppen met die lijn, en dat geldt eigenlijk ook voor die Philips GoGear spelers, hoe mooi die dingen er ook uit zien. Olympus heeft het met hun bloedmooie spelers ook niet gered...
Wordt er ook vermeld om welke types het gaat?? Ik ben toch wel erg benieuwd welke mp3-spelers van Sandisk zo geweldig zijn dat ze net zoveel worden verkocht als een ipod.
is dat in aantallen of in omzet? Als bijvoorbeeld de SanDisks veel goedkoper zijn (wist niet dat ze bestonden, sorry) dan zeggen aantallen ook niet alles
En laten Disney en Apple dankzij Steve ook nog eens twee handen op 1 buik zijn :)
Ik snap ook echt niet waarom ze niet direct wereldwijd launchen. Europe pas over een jaar ofzo, dat schiet toch echt niet op, dan maak je niet in één klap wereldwijd naam op de MP3-markt.
Microsoft wilt zijn Zunespeler pas midden 2007 in Europa uitbrengen omdat het in Europa nog te weinig partners heeft om hun marketing, distributie en verkoop professioneel aan te pakken. Waarom ze geen partners hebben en wanneer de Zune precies in Europa uitkomt is onduidelijk.

Wel is het mogelijk je Zune te kopen hier in Nederland, echter dan zonder garantie (of je moet een Amerikaans postadres hebben) zunespeler.nl heeft een dealtje met Microsoft gesloten zodat zij de speler kunnen importeren uit Amerika. Op die site kun je er dus ook zelf eentje gaan bestellen als je er één wilt.

Zie ook het topic op het forum:
forum: [HDD] Microsoft Zune
Waarschijnlijk wilde ze eerst even het succes afwachten, want als het een flop zou worden zou dat erg prijzig worden voor Microsoft :P
Ze wachten af of het wel potentieel heeft, als ze er in europa niet veel verkopen kost die hele product launch etc hun veel geld.

Persoonlijk denk ik dat de hele zune affaire geen deukje gaat maken in de iPod verkopen, tot nu toe hoor ik alleen maar berichten over het feit dat dit toestel tegenover de iPod geplaatst word maar ik lees/zie weinig positiefs over het toestel zelf en als dat er niet is waarom zou het dan iPods verslaan? Wireless capabilities MET DRM zitten niet echt mensen op te wachten, zeker niet als het alleen werkt met andere zune'ers, dan moet al iemand in je omgeving een zune hebben, en wat zou voor hem de doorslag zijn om een zune te kopen?
De Zune heeft idd niet veel onderscheidends. DRM op de Wifi functie was moeilijk te vermijden (MS zou gesued worden) maar als ze Zune als een hele familie om het concept van draadloze (A2DP/WiFi) audio hadden gepresenteerd, met draadloze koptelefoons, base stations en autoradios hadden ze echt iets unieks. Nu is het gewoon een iPod met een groter scherm en wat extra functies, waar weinig mensen de meerwaarde van inzien. Goedkoop is-ie in elk geval niet.
Gelijk aan de 30GB iPod. Waarbij de Zune extra functies heeft.

Do the math...
Anoniem: 194336
@TheLemon8 december 2006 17:47
Misschien om niet in hetzelfde rijtje als de Wii terecht te komen... die bijna niet leverbaar is. Laat ze eerst hun productie maar op pijl brengen, de bugs eruit werken en dan wereldwijd gaan, zonder paper launch.
Ik vind de uitspraak "apple verkoopt een lifestyle" een beetje verkeerd geformuleerd ik snap overigens wel wat er bedoeld word.

apple producten hebben een bepaalde stijl en gebruiks gemak, en het maakt niet uit of je een iPod koopt of wat mij betreft een Xserve die stijl zie je steeds weer terug en dat mis ik bij Microsoft een beetje.
en of je daar van houd is een persoonlijke kwestie en dus weer een heel ander verhaal.

Ik denk dat een van de redenen dat de Zune niet zo goed verkoopt is dat iedereen er van uit gaat dat het toch niet veel word.

voorbeeldje:
http://www.youtube.com/watch?v=V5ENLm0JsQw
Anoniem: 84766
8 december 2006 22:33
Als je goed leest, want dit nieuws is alweer paar dagen oud, dan zie je dat in de Apple cijfers eea niet is meegenomen. Namelijk:
Regarding the actual market share numbers for iPod, NPD does not report sales from Apple Retail Stores, the Apple Store online, Wal-Mart, or Amazon.com, which, as you might imagine, skews the iPod numbers wildly from week to week.
Blijft grappig dat mensen voor een produkt als de ipod kiezen terwijl die alleen de looks heeft en audiotechnisch niks voorstelt.
lekker belangrijk als je er 128 kbit mp3 tjes opzet toch ...
Welke MP3 speler stelt audiotechnisch wel wat voor? Geloof jij echt dat de speakers van een koptelefoon audiotechnisch de moeite waard zijn. Dat een micro "versterker" in een MP3 speler een deuk in een pak boter slaat of er deuglijke DA converters in zitten?

Als je een MP3 speler koopt weet je dat het audiotechnisch weinig voorstelt. Dus dan zijn zaken als gebruiksgemak en design veel interessantere punten om je op te concentreren.
Was te verwachten natuurlijk dat de Zune (nog) geen invloed heeft op de verkoopcijfers van Apple.

Over een tijdje zal het zo zijn dat mensen met een kapotte iPod misschien overstappen op de Zune :)
ook dat niet, Apple verkoopt er een lifestyle bij, wie wil nu met de lifestyle van Microsoft lopen.

zie o.a.: http://www.apple.com/nl/getamac/

En tsja Mac OS werkt stukken beter dan Microsoft OS dus ja dan neem je ondanks dat er wel eens een probleem is met de IPod toch sneller een IPod dan een Zune want de laatste zal ook problemen hebben.


Nog meer op http://www.apple.com/getamac/ads/

(die van "Better Results" is erg grappig ;))
Het is sowieso best wel kansloos om een lifestyle te kopen. Ik dacht altijd dat die dingen gratis waren. :+
nou als je Jean de Bouvrie ziet weet je wel beter over dat gratis... en ik zeg niet dat ik het daar mee eens ben (ik vind het persoonlijk kansloos) en ik om die redenen Apples heb, maar de massa let alleen op: "werkt het", "is het aantrekkelijk" en "krijg ik er een zekere status door" met MS zijn al deze categorieen toch een stuk minder dan met Apple, kijk maar eens rond op straat en let op de witte IPod oordopjes.
De helft van mijn klasgenoten heeft echter witte apple oordopjes, maar geen ipod.

[Edit] 2 (Grappig): Jullie hebben raar gevoel voor humor hoor :+
Je zegt wel dat Mac OS beter is als het MS OS, maar van al die iPod gebruikers heeft maar een heel klein deel ook echt een Mac computer, dus ik denk dat dat maar weinig invloed heeft. Maar het kan ook echter anders zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=LpA22sBwmVE :7

En: http://www.youtube.com/watch?v=kkJ3Y495HP8&NR

Wat dat betreft toch wel geweldig dat MS met de Zune is gekomen.. valt er tenminste weer eens iets te lachen. :D
Anoniem: 193674
9 december 2006 00:29
Ik weet niet waarom jullie MP3-speler kopen, maar ik voor het geluid en hij er nou mooi uit ziet maakt mij weinig uit.
Hij zit toch in me zak en als ie aan staat is er verder niemand in de buurt waarmee ik wil praten.
Dus al is ie nog zo lelijk. Is de prijs/kwaliteit verhouding beter(kwaliteit=muziek kwaliteit) dan koop ik die.

(gebruikgemak is ook belangrijk)

Iemand enig idee waarom ik geen ipod heb?
Prijs :+
En ik heb er wel een, omdat het makkelijk is in de auto. Elk enigzins bekend auto-radio merk met wisselaar aansluiting kan ook gebruikt worden om je iPod te bedienen, en hem meteen op te laden.
Alleen sony auto-radio's icm een sony walkman hebben iets vergelijkbaars.

Het zit hem niet gewoon in het spelertje alleen maar ook wat je er nog meer mee kan.
Goed. Daar moet ik even iets over kwijt.
Elke muziekspeler is gewoon aan te sluiten aan elke normale versterker met een analoge kabel, en zou dus ook aangesloten kunnen worden op een automuziekinstallatie, áls die tenminste een toegankelijke input heeft. Stroom om op te laden komt uit de sigarettenplug, dus voilá, hier is geen merkgerichte integratie nodig.
Je illustreert hier wel mooi hoe de niet-technisch-gerichte consument het bekijkt.

oftewel: dit is in principe geen meerwaarde van de iPod, maar puur veroorzaakt doordat de iPod zo populair is.
(vergelijk Windows OS, daar kan je ook veel meer mee dan met Linux toch? Want alle software wordt voor win gemaakt)

edit: nu zie ik trouwens pas dat je het hebt over het bedíénen van de iPod met je autoradio, daar is idd wel merkgerichte integratie voor nodig
ik heb er nou een dag mee gespeelt en ben zeer aangenaam verrast!

Qua feel is het een heel erg mooi apparaatje. Materiaal-technisch voelt het ook top.

Video is stunning mooi. En je kan er elke file naar toe slepen; incl .mov en mp4 en hij convert zelf alles aut. Zo makkelijk heb ik het nog op geen een speler gezien!

bij video draai je hem een kwart slag en tegelijktijd is dan volume omhoog omlaag ook een kwart slag gedraait ...heel relaxed!

Oortjes zijn magnetisch en kleven met de rug tegen elkaar, leuk; nooit meer in de war.

de zune software ziet er erg verzorgt uit en werkt relaxed.

Ik snap dat cnn filmpje over "wanneer halen ze een designer naar seatlle dan ook echt niet" wat een bull.
Morgen komt mun zune binnen. Vriend heeft hem gisteren in boston voor me gekocht en land morgen op schiphol :)
mun zune ligt rustig in mijn auto voor de deur en ik stream er vast nieuwe nummertjes naartoe voor de file van morgen :)
WiFi een nachtje aan laten staan dus... Zo maak je het een dief wel weer erg makkelijk om een auto te kiezen waar een prijzige MP3-speler in ligt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee