Universal heeft een dollar voor iedere verkochte Zune losgepeuterd en wil dat kunstje voor de iPod herhalen. Hoewel er kritiek is op deze 'belasting', die ook voor bezitters van geheel legitieme muziekcollecties geldt, kan het helpen de weg vrij te banen voor legaal p2p-verkeer.
Eerder deze maand sloot Universal een overeenkomst met Microsoft waarin werd vastgelegd dat de muziekmaatschapppij een dollar 'kopieerheffing' voor iedere verkochte Zune ontvangt. Universal-baas Doug Morris heeft laten weten dat het bedrijf binnenkort met Apple aan de onderhandelingstafel plaatsneemt en dat het graag een soortgelijke deal met de iPod-maker zou binnenhalen. Volgens Universal is er voor veel muziek die op mp3-spelers terecht komt niet betaald, en dus zou het bedrijf ter compensatie recht hebben op een deel van de winst die er op dergelijke apparaatjes wordt gemaakt. De Zune-deal zal ongetwijfeld voor precedentwerking zorgen en andere labels ertoe bewegen om de komende jaren Microsoft en Apple achter de broek aan te zitten.
Een dergelijke 'muziekbelasting' is niet vrij van kritiek: immers, ook diegenen die al hun muziek van de Zune-Marketplace en de iTunes-winkel betrekken betalen de kopieerheffing. Aan de andere kant laat het een bereidheid aan de kant van de muziekindustrie zien om een 'vlakke' heffing te aanvaarden ter compensatie van filesharing. Daarbovenop zou het een interessante situatie opleveren als in de toekomst een filesharer voor de rechter wordt gedaagd die een aardig bedrag aan heffingen heeft betaald: daar zal het advocatengilde ongetwijfeld een smakelijk verhaal van kunnen bakken.
Het idee van een filesharingheffing is al van verschillende kanten geopperd. Onder meer Britse onafhankelijke platenlabels hebben het voorgesteld, in Frankrijk werd het op een haar na via de wet geregeld en in Nederland pleit onder andere internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm ervoor. Een Nederlandse heffing op mp3-spelers werd vorige maand overigens uitgesteld; bij een hernieuwde poging tot invoering is het niet ondenkbaar dat het feit dat er al aan bepaalde muziekmaatschappijen wordt betaald, wordt meegenomen in de besluitvorming.
Voor een succesvolle introductie van een dergelijk heffingsmodel zou Apple wel op het Universal-voorstel moeten ingaan: volgens de eerste berichten vallen de Zune-verkopen namelijk flink tegen. Als de verkoop van deze speler niet aantrekt, zal de overeenkomst tussen Universal en Microsoft vermoedelijk weinig gewicht in de schaal leggen.