Zune op zijn vroegst eind 2007 naar Europa

De Microsoft Zune-mediaspeler die in november al in Amerikaanse winkels te vinden moet zijn, zal vermoedelijk pas eind volgend jaar naar deze kant van de oceaan reizen. New Media Age, een Brits weekblad, meldt dat Microsoft geen partners zou vinden om het apparaat in Europa te lanceren en dat het bedrijf daardoor verplicht zou zijn de lancering fors uit te stellen. Het magazine weet daarbij te melden dat 'Microsoft daardoor de winstgevende verkopen met de feestdagen van 2006 zal missen', hoewel eerder al was bekendgemaakt dat de Zune niet voor volgend jaar buiten Amerika verkocht zou worden. Microsoft-manager Dene Schonknecht van de 'media and entertainment alliance'-groep wist te melden dat er nog geen muziekaanbieder geselecteerd is om Zune en de Zune Marketplace in Europa te lanceren.

Microsoft Zune Marketplace
Wie de muziek in Europa zal mogen aanleveren is nog niet bekend

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

31-10-2006 • 08:33

38 Linkedin

Bron: X-bit Labs

Reacties (38)

38
36
26
10
2
3
Wijzig sortering
Dit bericht zegt vooral iets over Microsofts business model. Blijkbaar levert de Zune als apparaat geen goede business case. Als dat namelijk wel zo was geweest dan had men gewoonweg het apparaat op de Europese markt geslingerd zonder bijbehorende content dienst (net zoals Apple pas laat met de ITMS naar Europa kwam, maar wel de iPod zeer succesvol lanceerde).

'Content is king' geldt hier uiteraard, wat als tegenargument aangevoerd kan worden. Echter, vanuit het perspectief van de consument is er al genoeg content (te rippen van CD, te downloaden, etc.) Het is dus per definitie niet dat een gebrek aan content de Zune als apparaat belemmert. (Bij Apple is de ratio content gekocht via ITMS en overige content op iPods ook verwaarloosbaar.)

Dit kan overigens ook een stille hint zijn dat de Zune onder de kostprijs verkocht wordt (itt iPod), dat er een gebrek aan productiecapaciteit is, of dat men zo onzeker is over de kwaliteit dat men het eerst wil proberen in een markt.
Misschien een rare gedachte, maar zou het komen dat MS geen partner in europa kan vinden vanwege de anti-monopolie zaken die hier vanuit de EU/EC nog steeds lopen tegen MS?

Het komt mij niet onwaarschijnlijk over dat potentiele partners bang zijn om een risico te lopen straks meegetrokken te worden in de anti-trust rechtzaken.
Lijkt me inderdaad dat ze bang zijn, maar ik denk dat een bedrijf toch wel beter een partner kan worden en helpen met de lancering in Europa, als het goed gaat lopen in Amerika zal dat ook wel snel komen denk ik, de bedrijven zijn bang dat de Zune gaat floppen heb ik het idee.

Daarom wachten ze af of het in Amerika een succes gaat worden of dat de verkoop matig gaat verlopen.
in europa is de iPod min of meer absoluut markleider. Dus werken ze hiermee de concurrentie juist in de hand.

Moet Neeelie juist blij mee zzijn.
Anoniem: 127808
@boner31 oktober 2006 11:41
De ipod is over de hele wereld op dit moment marktleider....

En aangezien er steeds meer berichten opduiken over een nieuwe ipod met meer functionaliteiten, zal tegen de tijd dat de zune uitkomt (uitgaande van eind 2007) de zune min of meer achterhaald zijn.

Lijkt me dus zeker geen goed idee van microsoft als ze hun positie ten opzichte van de iPod en andere media spelers willen verbeteren.
Moet Neeelie juist blij mee zzijn.
Of juist niet.

Apple heeft het met de iPod voor 100% op eigen adem gedaan, want immers: in de OS markt hebben ze maar een zeer bescheiden aandeel. (hoewel dat momenteel rap toeneemt)

MS daarentegen kan de markt forceren door zwaar onder de productieprijs te gaan verkopen (Xbox anyone?) en daarmee oneerlijke concurentie plegen (ook niets nieuws voor Redmond) om zo wat ik noem een destructief marktaandeel te werven. Apple heeft zeer waarschijnlijk niet de middelen om daar tegen te concureren.

Nu wil het niet altijd slecht aflopen, Nintendo heeft de oorlog goed overleeft in dat opzicht, en verkoopt nog steeds iedere console met winst. Maar alsnog is het niet gewenst dat Microsoft weer een marktsegment gaat verzieken met dit soort stunts.
XBox is dan weer een waanzinnig slecht voorbeeld omdat ook Sony altijd onder de prijs verkoopt (PS3 anyone?). Nintendo heeft daarnaast nog nooit geklaagd.

Besides, er is niets mis met een bedrijf dat de verliezen in de ene markt opvangt met winsten in een andere... Stork zou anders niet eens kunnen bestaan...

Als je het mij vraagt is het probleem hier overigens dat de Europese muziekmarkt nog onvoldoende gefuseerd is: ieder land kent meerdere aanbieders en er is geen pan-europese aanbieder (naast Apple). Microsoft zal één aanbieder voor heel Europa willen hebben. Tsja, ben bang dat Europa daar nog niet ver genoeg voor is...
Ik denk pers. niet dat dat de reden is, zoals hieronder al vermeld, bevordert de zune juist de concurrentie...

Europa is gewoon erg lastig om een itunes model te gebruiken, vanwege de *tig verschillende regels & Buma/stemra's per land. Probeer maar eens 1 overkoepelende webwinkel te gebruiken.. Apple heeft niet voor niets voor ieder (rendabel) land een aparte music store.
En dat kost geld. Daarom kijkt MS eerst hoe de verkoop & downloads in de vs lopen, voordat ze aan een dure marketingcampange beginnen voor die paar nederlanders.
Ik denk niet dat het de monompolie zaak is die partners in Europa tegenhoudt is het meer de "hype it till they drop" strategie van MS die ze in europa parten speelt.

Hoeveel muziekdiensten heeft MS nu al losgelaten op ons? De laatste flop die ik me nog kan herinneren was Urge. Ok Urge is niet puur MS maar ze hebben er wel veel tam tam rond gemaakt. MS heeft buiten windows en office zich eigenlijk nog nooit bewezen iets anders te kunnen produceren dat winstgevend is.

Niemand twijfelt aan de superioteit van Apple op het gebied van muziekdownloads en vermits de situatie in europa dezelfde weg opgaat in de VS maar dan in een trager tempo maakt dat je nu al de europese markt voor de komende vijf jaar kan voorspellen door naar de huidige arkt in de VS te kijken.
Het verbaast me niks, ben bang dat ze iets te arrogant naar Europa zijn gekomen met de houding van kijk eens wat wij hebben en als je nu even een paar miljoen betaald dan mag jij het op de markt brengen en het risico nemen.
Als je nu een nieuwe MP3 speler de markt op wil slingeren zal je moeten zorgen dat het de iPod connector heeft want in deze markt gaat het niet meer om het produkt maa om de connectivity. PC/Stereo/auto/tv en dat aansluiten op een mooie manier met behoud van functionaliteit en kwaliteit.
Volgens mij hebben heel veel apparaten juist ook een USB aansluiting. Ook allerlei goodies zijn vooral USB waar je dan nog weer extra iPod troep bij kunt kopen.

In ieder geval denk ik wel dat je gelijk hebt wat betreft de arrogantie. Ik kan me niet voorstellen dat als ze nu naar de MediaMarkt bellen dat deze het dan niet op de markt wil brengen, maar Microsoft zal er wel een vergoeding voor willen of iets dergelijks.
Anoniem: 168448
31 oktober 2006 09:48
Triest, eind 2007 is er al een nieuwe Video Ipod en waarschijnlijk ook al een Zune 2 in de USA.

Dan maar een Ipod of andere speler voor mij
Lijkt mij dat, als het ding in 2007 in europa uitkomt, dat het dan niet de eerste Zune versie is die nu in de VS uit gaat komen. Waarschijnlijk is het enige dat wij in Europa gaan missen een jaar lang kinderziekten van de eerste versies.
Anoniem: 116967
31 oktober 2006 08:39
Wat een gelul! "..geen partners zou vinden om het apparaat in Europa te lanceren...". En dan de introductie met plusminus een jaar uitstellen :? Onzinbericht van New Media Age of een wel heeeeeeeel slechte voorbereiding van Microsoft. Dat laatste kan ik me overigens niet zo goed voorstellen...
"Persoonlijk denk ik dat dit het begin van het einde is voor Microsoft. Na al de problemen die ze al met Vista gehad hebben is dit de doodsklap. Denk ook aan de problemen met de EU etc. De Zune is gewoon te laat, de iPod was de enige echte nextgen mp3 speler, en de Zune gaat daar niets meer aan toevoegen. Apple heeft met iTunes jarenlange online ervaring, en Microsoft moet helemaal vanaf nul beginnen. Hun arrogantie gaat ze nu opbreken. Nee, ik ga nu zeker geen Zune meer kopen!"

...serieus? Nee.

Maar waarom gaat elke Sony-gerelateerde thread dan wel zo?
Wat is het toch met bedrijven die niets meer kunnen leveren?

Sony met zijn PS3, MS met de Zune, AMD met zijn procs.

Wordt lekker goed van te voren ingeschat etc zeg, alsof de lokale snackbar opeens een bus toeristen te verwerken krijgt en door de kroketten heen is :P.

Knullig voor bedrijven van deze orde...
Nu vraag ik me af, zou je zo'n ding kunnen importeren? Ik neem aan van wel toch? Alleen zal de winkel geen content hebben, of heb ik het mis en zal ik die zune software alleen kunnen installeren op een engelse PC?
Goede vraag..
Je windows versie heeft er uiteraard niks mee te maken, dus in mijn ogen heb je alleen een verloop stukkertje nodig voor het ding op te laden. of mis ik hier iets?En gezien de grootte van het ding zullen de verzend kosten ook wel meevallen.
Anoniem: 95032
@252871 november 2006 01:02
Je zal inderdaad geen songs kunnen kopen zonder een amerikaanse credit card. Niet je hardware is hier territory-gebonden maar je credt card.
ach je hebt voordat je ut weet zo een windows versie op je pc die en engels is, en engelse/US land instellingen heeft ;-) :9
Het verbaast me niets, Apple zelf staat hier in Europa nog in zijn kinderschoenen met de iTunes store als je dit vergelijkt met de US... MS wil gewoon rustig afwachten tot dit hier ook wat meer ingeburgerd is... Domme zet imho, maarjah...

Nujah - ik zit niet te wachten op de Zune, het zijn imho lelijke dingen - zeker de kak-bruine :P (wie komt er toch op het idee om dat te maken :?) Ik kan mij geen enkele reden bedenken waarom ik een Zune zou kopen ipv een iPod. Als ik dan toch iets anders zou willen dan een iPod zou het toch waarschijnlijk een Creative worden ofzo...
Ik vind de bruine de mooiste van het stel :Y)
De keuze tussen ipod en zune zal zeer persoonlijk worden. Kies je voor een draaiwiel maar een speler die iedereen heeft. Of voor een groot scherm, maar een klikwiel.
(hierbij de toch wel coole dj functie buiten beschouwing gelaten)

Buiten het feit dat mij de reden van uitstel vreemd in de oren klinkt, denk ik niet dat het ook maar iets te doen heeft met het in de kinderschoenen staan van de iTunes store in Europa..
Anoniem: 10300
@guanche31 oktober 2006 14:55
DJ functie, games.. het zijn toch randzaken aan zo'n apparaat. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar als ik zoiets heb dan is het een kwartiertje 'oh wat leuk' en dan gebruik ik ze vervolgens 5 jaar niet meer.

Ga ik toch liever voor een handig scrollwheel die je praktisch iedere dag gebruikt :)
Anoniem: 189898
@packman31 oktober 2006 13:54
Draai het eens om, waarom zou je een iPod kopen ipv een zune?
Dit had ik toch echt niet verwacht, dat MS hier een probleem mee zou krijgen .
Nu zullen ze nog meermarktaandeel verliezen teminste meer moeten winnen als ze de makrt op gaan.

Ik vind best dat apple een concurent mag hebben want dat zal de prijs hopelijk een beetje drukken.
Ik weet een goede partner! een leuk russisch bedrijfje... :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee