Zune maakt op 14 november Amerikaans debuut

Microsofts Zune gaat, zoals beloofd, vanaf 14 november de concurrentie met de iPod aan, zo heeft het bedrijf in een persbericht bekendgemaakt. Voorlopig wordt de strijd alleen in de VS gevoerd: in Europa en andere regio's moet 'minstens' tot volgend jaar gewacht worden, bevestigde Microsoft Nederland. De muziek- en videospeler uit Redmond krijgt met 249 dollar in Amerika hetzelfde prijskaartje als de 30GB grote iPod, die onlangs door Apple fors goedkoper gemaakt werd. De lagere prijs betekent, tegen de verwachting in, niet dat er op content is bezuinigd: de Zune wordt geleverd met negen audiotracks, twaalf videoclips en drie korte films. Uiteraard maakt de aanschaf van meer beeld- en geluidsmateriaal een belangrijk deel van de releaseplannen uit: het ongelimiteerd binnenhalen van materiaal op de Zune Marketplace kost net geen vijftien dollar per maand, terwijl tracks voor 79 zogeheten 'Microsoft Points' ook individueel aangeschaft kunnen worden.

Microsoft Zune (klein) De collectie los verkrijgbare accessoires is flink uitgebreid. De carkit van 79,99 dollar en de home- en travelpacks van 99,99 dollar per stuk bevatten diverse kabeltjes, een koptelefoon, diverse opladers, docks, opberghoesjes, afstandsbedieningen en wat dies meer zij, en al deze extraatjes zijn voor prijzen vanaf twee Amerikaanse tientjes ook los beschikbaar gemaakt. Maar hoewel de gadgetfreaks hun hart kunnen ophalen, is het Microsoft uiteraard om de lucratieve muziekmarkt te doen. Het persbericht ronkt dan ook tevreden over 'de volgende stap in onze Connected Entertainment-visie' die 'geen apparaat, maar een nieuw platform behelst' waarmee 'artiesten en publiek dichter bijelkaar gebracht worden'. Hoewel de WiFi-capaciteiten van de Zune ongetwijfeld een nieuwe impuls aan het delen van muziek zullen geven, moet de in wit, zwart of bruin gestoken speler zich nu eerst gaan bewijzen als waardige iPod-concurrent. De marketingdivisie van Microsoft heeft genoeg ervaring om op voorhand al te kunnen vaststellen dat de Zune geen flop wordt, maar of de top bereikt wordt, zal de tijd moeten leren.

Microsoft Zune Marketplace

Door René Wichers

Eindredacteur

29-09-2006 • 10:22

72 Linkedin

Submitter: sunturion

Bron: Microsoft

Reacties (72)

72
71
35
10
1
27
Wijzig sortering
En nu rustig wachten tot er gekraakte firmware uitkomt en de speler echt bruikbaar wordt...... :Z
15 euro per maand, wie gaat dat betalen? Weer een vaste kosten post erbij. Want dan heb je leuke collectie, geen geld meer dus je zegt het op, weg collectie... Fijne DRM

En die set van 99 euro zit een koptelefoontje bij, zit die dan niet standaard bij de Zune?

@japydooge, Spuit 11 ;)

Edit: Overbodig? Waarom dit? Kijk eens naar reactie tijden..
Anoniem: 80466
@Osxy29 september 2006 10:40
Met die 15 euro per maand heb je dus geen eigen collectie.
Dan kun je gewoon alle twee miljoen nummers uit de complete Zune collectie gebruiken.

Als je je abbo beeindigd kun je niet meer die twee miljoen nummers gebruiken.

Dat heeft dus niets met een eigen collectie te maken of het verliezen van gekochte rechten als je je abbo opzegt
Nee op een bepaald moment heb je wel een lijstje uitgezocht die je luisterd op je Zune en zodra je dus opzegt heb je daar niets meer aan.
Anoniem: 127627
@Osxy29 september 2006 12:05
Je vergeet een berekening, want voor 15 euro per maand kan je dus 2,000,000 nummers gebruiken... altijd.

Voor diezelfde 181 per jaar kan je 181 nummers kopen. Dus als jij niet meer dan 181 verschillende nummers per jaar wil luisteren, dan is dat eerste abbo idd niks voor je. Maar ikzelf luister wel 2000 nummers per jaar, dus is die eerste optie zeer interessant :).
Hmm zo had ik het nog niet bekeken, het is inderdaad meer een bibliotheek waar je voor een vast bedrag alles kan lenen dan een echte winkel :P verwarrend dat ze het dan weer Marketplace noemen :/
Zal mij wel benieuwen of ze het redden tegen de iPod.

Ik mag dan wel mac gebruiker zijn maar goede concurentie is alleen maar goed, dat houd je scherp.

Het leensysteem vind ik ieder geval niet iets waarvoor ik een Zune zou kopen, de WiFi daarintegen :)
Anoniem: 188396
29 september 2006 10:33
Onbeperk materiaal binnen halen voor 15 dollar per maand... Klinkt goed, vraag me af hoe het dan zit met de drm, of is die muziek dan ook echt van jou?

Bij apple (heb zelf een 60GB 5G) is het natuurlijk onrealistisch om te denken dat iemand 60 gig aan muziek legaal gaat aanschaffen (bij staan er 9000 nummers op, ..... a 0.99 cent.. word toch wel wat te prijzig.

Als ik voor 15 euro per maand altijd alles kan downen, lijkt me dat een goed plan!
De muziek is nooit van jou maar alleen het recht het te luisteren ;) daarbij komt inderdaad dat ze voor die 15 euro/dollar kijken naar de gemiddelde user die echt blijkbaar een of twee albums tegelijk download en meer niet (ik ken wat mensen met een iPod die er 18 liedjes op zetten 'smorgens en hem 'savonds weer legen).

Edit: en vergeet het 'addertje' niet, als je het abbo opzegt ben je je muziek kwijt ;)

Overigens: als je het per wifi naar iemand verstuurd, dan kan die het 3x luisteren volgens de DRM :)

@osxy: shit, net te laat :P
Edit: en vergeet het 'addertje' niet, als je het abbo opzegt ben je je muziek kwijt
Nope, je krijgt geen muziek dus je bent het ook niet kwijt.
Als je je bibliotheekabbo opzegt ben je toch ook niet al die boeken kwijt !!!
15 dollar per maand, of 9000 x 0.99 neertellen?
Da's 594 maanden daar haal je net geen 50 jaar mee. (Inflatie buiten beschouwing gelaten) maar dan wel keus uit een gigantische verzameling, inclusief die 9000. voor een muziekverzamelaar als ikbenhetbeu is Zune dus echt wel een alternatief voor itunes. Voor mensen met een beperktere smaak/aanschafbeleid, kan itunes echter weer gunstiger uitvallen.

In ieder geval hebben we straks keuze uit 2 verschillende concepten.
Hoe kan iTunes beter uitvallen dan? Want de afzonderlijke nummers zijn toch allebei even duur ? :?
Maar wat voor muziek biedt Microsoft aan? Microsoft heeft bijvoorbeeld in europa nog een lange weg te gaan om in al die verschillende landen van de EU rechten bij elkaar te sprokkelen om nog maar niet te spreken van independent labels die vaak ook een heel pak goede muziek in hun catalogus hebben zitten.

Het heeft Apple bijna 3 jaar geduurd voor ze een deftige catalogus konden aanbieden waar niet enkel de majors in mee draaiden.

En dat abbosysteem is nu al zoveel malen uitgeprobeerd dat niemand er nog echt in geloofd.

Weeral een verliespost bij voor microsoft, zeker nu ze hun zune met verlies kopen om te kunnen concureren tegen de ipood
willen die mensen niet ruilen met mij tegen een schattig klein flash-spelertje dat ik nog heb liggen? :+
Weet je ook gelijk waarom M$ een beetje panisch wordt van FairUse4WM
Zune marketplace gebruikt een ander DRM systeem m.a.w. je hebt niets aan FairUse4WM.
In dat geval is je muziek 'illegaal' omdat je je niet volgens de DRM regeltjes leeft enzo, dus kun je het net zo goed direct downloaden 'ergens anders' O-)
Als ik voor 15 euro per maand altijd alles kan downen, lijkt me dat een goed plan!
Voor die 15 euro krijg je een soort uitleenrecht op een muziekbibliotheek. Je mag een blijven lenen voor zolang je een abbo hebt. Je koopt dus geen enkele nummer maar je kun wel 2 miljoen nummers beluisteren.
Als je al een redelijke cd verzameling in de kast hebt staan kan je toch redelijk makkelijk die 60 GB legaal vullen hoor...
Heb je wel een zeer grote kast nodig of je moet ze opslaan als een .wav bestand!
60.000mb? Een audio cd is 650mb, MP3 compressie 1:12 => 55 mb per volledig volle audiocd. Dat zijn dus meer dan 1100 cd's.

Natuurlijk zijn er zat mensen die dat wel hebben, maar redelijk makkelijk vindt ik wel een wat al te boude uitspraak.
Jij wilt meer dan 70minuten audio omzetten naar MP3's van 55mb? Lekkere kwaliteit krijg je dan :+
Er zit wel DRM op, maar daar hoef je in theorie niet veel last van te hebben...
Precies! Branden op CD-RW, rippen voila: drm-loze versie!
kun je dit dan wel branden op een cd zoals bij iTunes?

wat die 9000 nummers betreft, ik heb reeds 3500 aangeschafte nummers, meestal op cd gekocht(aanbieding of partijen bij ruilbeurzen) daarnaast luister ik nogal wat podcasts en heb ik een aantal filmpjes die ik meeneem. ik krijg die 60GB echt wel vol en volledig legaal.

vreemde regeling die €15,- p.m. als de platenmaatschapijen bij apple klagen als €0,99 per nummer te weinig is.

zal mij benieuwen of de Beatles hier wel op beschibaar zijn
zodra je niet betaald ben je all je muziek weer kwijt.
Leuk groot en mooi scherm.... kleuren zijn verder beetje nep hoe ze die hebben ingedeeld en het programma is 110% rip van iTunes.
Ik hoop het niet, want als ik ergens een hekel aan heb is het, het logge/trage programma iTunes (in combinatie met QuickTime die je niet eens fullscreen kan doen...)
ehhh... even updaten naar iTunes 7.1 en al je problemen zijn opgelost (fullscreen e.d.). als er ergens een probleem is blijft dat natuurlijk niet altijd bestaan (apple is tenslotte microsoft niet :o )
het is inderdaad een 100% kopie. zelfs de reflecties enzo.
schaamteloos zeg :r
Erg mooi dingetje hoor, vooral de WiFi functie lijkt mij erg interesant! Ik ben zeker bereid te overwegen er een aan te schaffen. Enige nadeel er achter is Microsoft...

Ze hebben er ook wel lang over gedaan om eindelijk met een concurent op de iPod te komen.. Maar Appel kwam op zijn beurt weer laat met eem mobile os...

Ik ben benieuwd! Jammer dat Europa wederom moet wachten.
En waarom is Microsoft het enige nadeel? Omdat het Microsoft is?
Hoewel mijn reactie niet als flame bedoelt is, hoop ik dat mensen het begrijpen als ik zeg dat MS producten nog steeds niet bruisen van stabiliteit. ..

Als je de Ipod bekijkt is hij niet alleen stijlvol, maar tevens zeer goed in gebruikersvriendelijkheid (ook de Itunes software zie podcasting etc)

Terwijl er een mega overvloed is aan "ipod" wannabee's en portable media devices die dan wel niet grafisch en audio meuk ten gehoren brengen

Nee ik ben een beetje huiverig voor die Zune (zuiniger zonder dan met)
Hoezo maakt Microsoft producten die niet stabiel zijn? Windows XP crasht bij mij werkelijk _nooit_, het ziet er stijlvol uit en werkt ontzettend makkelijk en logisch. Tuurlijk, Windows 98 en 95 waren toch een stuk minder stabiel en minder gebruiksvriendelijk, maar de tijd dat Microsoft instabiele producten afleverde, ligt ver achter ons.
Als je Windows XP er stijlvol uit vind zien en ook nog eens _ontzettend_ makkelijk en logisch vind werken. Dan kan ik je echt aanraden om eens een paar weken OS X te gaan gebruiken.
Omdat windows niet modulair gebouwd word. Onder tijdsdruk. En code niet herzien word. of gecontroleerd bouwen ze door op bestaande technologie. is het moeilijk het verleden uit de software te halen. en zal het dus voorlopig niet stabiel zijn.

nieuwe versie =geld in het laadje
stabiliteit = ondergeschikt

In je huidge XP zitten nog steeds windows 3.11 onderdelen of features hooguit met een nieuw jasje aan.
Hyperterm, Minesweeper,solitair maar ook de "nieuwe" policy (adm) files zijn ook niets anders dan POLedit in een nieuw jasje. de registry is het bewijs.
je kan nog steeds niet 100% zonder WINS NT4.0 PDC/BDC structuur is er ook nog steeds

Als je dus door de grafische eye candy heen kijkt is er bar weinig veranderd.

Niet om een linux-profeet te zijn maar ik heb respect voor die gasten zij doen alles op CPU power en halen betere presaties dan MS en ze zijn efficienter en de code is "gedwongen" clean en efficent
Nadeel voor linux is ze missen nog steeds de rug steun van de gameindustrie en bedrijven. (het komt heel langzaam)

Het feit dat mijn MCE systeem al geruime tijd met die paar apps draait zonder reboot wil nog niet zeggen dat hij stabiel is.

Waar geha(c)kt wordt vallen nog nog steeds spaanders
Ipod vriendelijk in gebruik.... grapjas...
dan zal je toch eens eentje moeten proberen, je kan dus niet gewoon er wat muziek heen kopieren met je explorer, wat op normale mp3 spelers wel gewoon kan.
Nee, het moet verplicht via itunes... zucht, en dan moet je het eerst downloaden, (erg handig als je een pc zonder internet hebt) dan moet je weer je ipod registreren,.. zucht...
je koopt een mp3 speler om te kunnen luisten, niet om eerst een half uur te klooien met software etc, ze leveren niet eens de itunes software er bij.
Dat MS niet denkt volgens "nieuwe versie = geld in het laatje" word wel bewezen door het feit dat we na jaren nog steeds achter een Windows XP bak zitten. En MS dus in feite al jaren bezig is om de stabiliteit te vergroten.

Wat ik me wel afvraag is hoe de beveiliging van de Zune is, stel ik heb 15GB aan muziek als ik dan een iPOD koop en ik zet deze muziek er op, dan kan ik als mijn PC ontploft dus fluiten naar mijn muziekcollectie, want terugplaatsen naar de harde schijf van een nieuwe PC lukt niet.

Als je dus 15GB aan muziek wilt afspelen en backuppen zit je 30GB iPOD dus meteen stampvol...
Sinds wanneer heeft Apple een mobile OS?
Sinds er binnenkort een iPhone uit komt waar waarschijnlijk iets dergelijks op zal staan. De stap naar PDA achtige gatgets is dan niet zo groot meer.

Ik vind Microsoft een nadeel omdat ze gelukkig nog niet groot genoeg zijn... Naar mijn idee zijn ze te groot om nog een fatoenlijk overzicht te houden op hun producten. (ze hebben daar 60.000 programmeurs rond lopen, vind je het gek!)
sinds ze IPods maken?
Mee eens, die wifi functionaliteit geeft het een lekker hoog gatget-gehalte maar inderdaad heeft Microsoft niet echt de naam een gatget-company te zijn itt Apple en anderen.

Toch denk ik dat er voor deze speler wel een leuke markt is :) Vraag me echter af of via wifi alleen die muziek heen en weer is te sturen naar een andere Zune? of kan dat bijv. ook naar een PSP oid...
Het is sowieso een goeie zaak. Apple heeft een monopolypositie op dit gebied en daar mag best wat concurentie bijkomen, daar wordt de consument alleen maar wijzer van.
alsof apple zo 100% te vertrouwen is :/
Hoera! Onbeperkt muziek downloaden voor $ 15 per maand. Klinkt fantastisch... totdat het zevenkoppige monster DRM weer z'n kop opsteekt. Licenties verlopen, bestanden zijn niet te backuppen en zijn alleen afspeelbaar op de player waarop je ze gekocht hebt. Kortom: geen speler voor mij.

Doe mij maar een 'dumb' USB MP3 of Ogg/Vorbis spelertje. Geen DRM, geen gezeur en veel luisterplezier.
Je vergeet dat je ze dan dus nog gewoon af kan spelen op je speler, en dat het een ENORM voordeel is als je serieus legale muziek wil spelen. Je sluit je spelertje aan op je stereo installatie, etc.

ALS je alles legaal wil doen, is dit geloof ik een zeer bruikbare/betaalbare optie!
Je vergeet dat je ze dan dus nog gewoon af kan spelen op je speler,
Nope net zoals PlayforSure players bevat ook de Zune een realtime clock waarmee keurig bepaald wordt tot wanneer je de tracks mag afspelen.
Anoniem: 138216
@Carbon30 september 2006 13:38
aha, weten we ook weer welk deel we met een gekraakte firmware moeten aanpakken :Y)
Dat scherm is gewoon wel een stuk interessanter dan een ipod scherm.
Voor al een redelijke keuze dus voor foto liefhebbers en mensen die graag een afleveringetje van desperate housewives op hun mediaplayertjes willen bekijken.
kan het niet direkt vinden, maar ik heb ergens (ik denk arstechnica) gelezen dat de zune een groter scherm dan de ipod had, maar dezelfde resolutie... dus minder krisp beeld.
Hmm, ziet er best veelbelovend uit. Alleen vraag ik me af hoe het zit met de audiokwaliteit. Zelf blijf ik alleenmaar Sony gebruiken voor de audio, gewoon zeer goede kwaliteit geluid.

Van de iPod viel het erg tegen (ik weet niet hoe de kwaliteit van de nieuwe series is), dat blijft toch altijd een belangrijk punt bij dit soort apperatuur.

Is er verder ook iets bekend over hoe lang de accu mee moet gaan?

En gekeken naar de screenshot is het design ook wel mooi gedaan, niet over de top grafisch gedoe, gewoon duidelijk. (Zal vast niet zo'n flop worden als de CONNECT Play software van Sony, die was ronduit bagger).
De hardwarekwaliteit van Microsoft kennende, denk ik dat het geluid wel goed zal zitten :) maar daar heb ik geen harde bewijzen of reviews voor :D
Anoniem: 80466
@Psyed29 september 2006 10:47
Sony heeft wel goede apparatuur maar hun atrac formaat levert gewoon ballenkwaliteit muziek. Dan zijn AAC dat Apple gebruikt of WMA wat de meeste andere webwinkels gebruiken toch betere formaten.
Zijn ze niet gewoon te laat om nog wat in de melk te brokkelen te hebben?
Ik ben echt benieuwd of MS hier weer eens zijn befaamde copycat truuk gaat zien slagen.....

Wat betreft de DRM. ik ben fel tegen, en iedereen die zoiets heeft van "het valt wel mee" wil ik zeggen dat het uiteindelijk om macht gaat. Het www is een gedereguleerde omgeving, en dat betekent dat het van ons allemaal of van niemand is.
Daarmee is het vernieuwend, anarchistrisch, ja soms crimineel maar altijs spannend.....

Laten we in godsnaam blijven proberen om de corporations buiten de deur te houden.
ze hebben al macht genoeg en DRM is daar een goed voorbeeld van....
De speler wordt ontwikkeld door Toshiba. Die gasten weten wel waar ze mee bezig zijn.
De speler wordt ontwikkeld door Toshiba. Die gasten weten wel waar ze mee bezig zijn.
Ontwikkelen is één maar het in massa produceren met een constante kwaltiteit is een heel ander verhaal.

Microsoft neemt een zeer groot risico door de Zune zo kort voor het o zo belangrijke Christmas shopping season te introduceren.
Valt wel mee hoor, de Zune is qua hardware vrijwel gelijk aan de Toshiba Gigabeat S, die al een jaartje op de markt is. Het nieuwe aan de Zune is, los van wifi, de software kant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee