Eerste blik op Microsoft Zune geworpen

John D van de gamerwebsite 2old2play heeft recentelijk een bezoek gebracht aan de Microsoft Campus en daar enige tijd doorgebracht met de Zune. Volgens John valt het gewicht van de speler erg mee, het apparaat is iets zwaarder dan de nieuwe iPod video's. De bovenkant van de Zune is gemaakt van een glasachtig materiaal, terwijl de rest van de buitenkant van de mediaspeler voorzien is van een rubberachtig materiaal. Nadat John de Zune aanzette, verscheen het Home-scherm met daarop verwijzingen naar de belangrijkste functionaliteit: muziek, video, radio, community en instellingen. Wanneer een dezer opties geselecteerd wordt, verschijnt bovenaan het scherm een lijst met categorieën binnen die sectie. Voor de muzieksectie zijn dat bijvoorbeeld artiesten, songs, afspeellijsten en genres. Muziek die wordt afgespeeld, wordt opgeluisterd met albumart. De huidige afspeelpositie wordt weergegeven met behulp van een wit puntje voorzien van aura op een witte lijn.

Ook video's worden vloeiend en zonder haperingen afgespeeld, en de videobeelden zelf zien er helder uit, aldus John. De radio-interface is ruim opgezet en daardoor prettig in het gebruik. De Zune kan, net als de iPod, ook foto's weergeven op verschillende manieren en ook die functionaliteit bleek zonder problemen te werken. Via de Community-functie was het mogelijk om een liedje, afspeellijst of foto te selecteren, waarna deze binnen enkele seconden werd verstuurd naar een andere Zune. Verstuurde mediabestanden worden voorzien van een 'three day or three-listen'-licentie. Om mediabestanden van een computer op een Zune te krijgen, zal gebruikgemaakt moeten worden van speciale software. Via dat programma kan ook contact gelegd worden met de muziekinterface van de Xbox 360, zodat via Xbox Live Marketplace aangeschafte liedjes ook via de Zune afgespeeld kunnen worden. Al met al is John best tevreden over de Zune en Microsofts plannen met de mediaspeler.

Microsoft Zune-mediaspeler

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

21-10-2006 • 14:33

96 Linkedin

Bron: 2old2play

Lees meer

Reacties (96)

96
90
50
19
2
11
Wijzig sortering
Eerste blikken is ook wel een groot woord, aangezien Youtube al sinds een maand verschillende filmpjes van de Zune heeft. :)

MS Pief over de features: http://youtube.com/watch?v=eqLDtnha3Y4

Closeup menu part 1: http://youtube.com/watch?v=zMmD6a8N8Q4

Closeup menu part deux: http://youtube.com/watch?v=jpHzQYKDlWU

* M-co vind hem er best wel lekker uit zien :Y)
De video's zijn ook beschikbaar in PODcast :+
Ik word zo scheitziek van de zinnen als "...vergeleken met de iPod", "...net als de iPod" en "...ook de iPod heeft dit".

Alsof de iPod verdomme God onder de MP3-spelers is! Kan nu tegenwoordig geen enkele (p)review meer gemaakt worden waarin de MP3-speler gewoon als apparaat op zich beoordeeld wordt, zonder met de eiPot vergeleken te worden? Daar kan ik echt niet tegen.

Het ergste vind ik nog wel mensen die tegen mij zeggen: "Mooie/lelijke iPod heb je!". Ik heb geen iPod, het is een iRiver MP3-speler. Mensen zien iPod als synoniem voor MP3-speler, net als googlen voor het zoeken op internet. Slechte zaak hoor. Je gaat toch ook niet "appie doen", maar boodschappen doen?
"Alsof de iPod verdomme God onder de MP3-spelers is!"

Geen idee of het god is, maar ik had hetzelfde als jij "jeez, het is maar een MP3 speler hoor". Dus ik had gewoon een speler gekocht die ik wel aardig vond. Feitelijk alleen omdat ie m'n ogg files kon afspelen.

Een dag later komt iemand met een (video) iPod langs. Tering! Wat een verschil! Ik heb de mijne meteen weer teruggebracht want in verhouding was het een onding.

Dus ja, alle andere spelers worden met de iPod vergeleken omdat ze op eenzame hoogte staan.

Kan niemand dat evenaren? Tuurlijk wel en er zullen vast mensen zijn die zeggen maar mijn speler van merk X is net zo goed. Zal best maar Apple was er als eerste en is de marktleider _dus_ zijn zij de maatstaf waar iedereen langs gemeten wordt. Heel normaal.
Ach das altijd al zo geweest.. paar voorbeelden

Computer = Pentium
Draagbare casettespeler = Walkman
Draagbare cdspeler = Discman
Navigatiesysteem = TomTom

etc..
Ach, sleutelen aan je computer noemt ook iedereen tweaken, terwijl dat gewoon een website is :Z
Anoniem: 175622
@bredend21 oktober 2006 21:58
to tweak is gewoon een engels werkwoord...

to tweak
–verb (used with object)
1. to pinch and pull with a jerk and twist: to tweak someone's ear; to tweak someone's nose.
2. to pull or pinch the nose of, esp. gently: He tweaked the baby on greeting.
3. to make a minor adjustment to: to tweak a computer program.
iPod is dan ook de god onder de mp3 spelers. Welke andere mp3 speler heeft zoveel marktaandeel? Dus met wat wil je de zune vergelijken? Met de zoveelste creative waar er maar 1000 stuks van zijn verkocht of met de mp3 speler die iedereen wil?
ahum... Luxaflex, Aspirine, merknamen die synoniem zijn geworden voor het het soort product komen vaker voor... kijk anders hier even :)
Ik ken nog zo een mensen als u.
Kerel werkt bij coca cola, en telkens als ik cola zeg zegt hij dat ik COCA COLA moet zeggen.

Djeezus, hoe je het noemt maakt geen fluit uit, als je maar weet waar het over gaat, en ja ipod heeft nu éénmaal naam gemaakt en dan gaan de mensen het zo noemen, dat is de verdienste van apple.

Live with it !
Nou... ik ga eigenlijk wel altijd 'Appie doen' of 'AH-en'. :)

Op zich is 't logisch. Je gaat 'm toch vergelijken met de marktleider. Dat is ook de reden dat Linux nog steeds wordt vergeleken met Windows ("... en het is nu ook net zo makkelijk om een printer te delen in Linux als in Windows.").

Misschien een schrale troost: als die Zune echt zo goed is, praten we volgend jaar misschien al over de nieuwe Zune-speler van Apple... :D

Alles is relatief.

edit:
Dit was een reactie op een reeds weggemodde reactie ... vandaar die vreemde AH-opmerking
Maar "even naar Appie" is bij mij altijd specifiek "boodschappen doen bij AH". Het is absoluut geen synoniem voor boodschappen doen op zichzelf. "Appie" is trouwens een soort koosnaam voor wijlen heer Albert Heijn, FYI.
En ipv tanken ga je Shellen?
Onder Linux heet dit ook wel 'bashen' :+
@CPEC,

Ik denk ook wel dat het zonder de software kan, maar dan krijg je vast problemen met de 3day licentie geval ;)
Waarom denk je dat? De spelers van Sony krijg je niet aan de praat met speciale software...
Nee, maar dat is Sony....
Ik vind het niet eens een lelijk dingetje. Alleen, propietary software gaat er bij mij niet in. Iets met Sony en een Stage

Helaas, zijn geld dus alleen waard als je geen problemen hebt met software, of bijvoorbeeld nooit muziek verandert. Wel mooie formfactor, groot scherm voor die grootte! Mijn Archos Gmini 500 heeft een groter scherm, maar is daarbij veel groter dan een Zune, en dikker. De Zune is niet veel groter dan een iPod, toch? Netjes!

Al met al, hardware goed, software fout. Typisch voor Microsoft, maar in ieder geval is het geen Sony-verhaal.

En ik blijf blij met mijn Archos.
De iPod kun je ook alleen (officieel) vullen met iTunes. Misschien kun je de eerste mp3 spelers nog voor je halen zoals de Diamond Rio. Die had ook speciale software nodig.

Overgens is de iPod al langere tijd ook via YamiPod te beheren. Wat opvallend is dat je met Yamipod ook weer mp3 van je iPod kan afhalen.

YamiPod homepage
Dus daarom zit er zo'n mooie en perfect werkende cd-ripper ingebakken in iTunes. Zodat je geen 'oude' CD's kunt gebruiken, maar alles nog eens moet kopen! En daarom importeert het ding ook geen bestaande mp3's. Da's allemaal trukerij van Apple om je nog een keer je huidige muziek te laten kopen!

(Tip: alle 'PlayForShure'-wma-audio doet het niet met je Zune. Die mag je dus nogmaals kopen, als je het legaal wilt houden. Leuk voor de mensen die overstappen van een andere gedrmde iPod-killer..)
Ik heb geen probleem met om 'oude' CD's in iTunes te rippen, importeren van mp3's, hoe rot ook, werkt allemaal. Misschien ben je in de war met wma? :?
bron? ik denk niet dat ze dit zullen maken hoor.
Zodat je geen 'oude' CD's kunt gebruiken, maar alles nog eens moet kopen! En daarom importeert het ding ook geen bestaande mp3's. Da's allemaal trukerij van Apple om je nog een keer je huidige muziek te laten kopen!
Misschien eerst eens zelf proberen voordat je onzin gaat lopen verkondigen. Ik kan mijn allereerste CD (van voor 1990) zonder probleem importeren in iTunes. Ook mp3's van andere bronnen kunnen zonder problemen geimporteerd worden
Lezen is ook een kunst! Die 3-day licentie geldt alleen als je de nummers van een andere Zune (draadloos) krijgt.
Apart, het is dan toch aan de verzender om te bepalen wat de "licentie" voorwaarden voor de ontvanger zijn?
Anoniem: 125679
21 oktober 2006 14:43
Lijkt me wel een mooi apparaatje. Die grote knop in het midden doet echter wel denken aan de iPod's, maar tegelijk ook aan een luidspreker :)
Wel jammer dat er speciale software nodig is om de Zune (suffe naam trouwens :z ) te kunnen gebruiken, terwijl WMP10 juist zo ingericht was dat je er bijna alle mp3-spelers mee kon beheren.
En het DRM-gedeelte blijft natuurlijk een groot nadeel, al zal een grote groep gebruikers er niet zo'n probleem van maken...
Wellicht vindt jij het een suffe naam, in het noorden is al de eerste community gesignaleerd: 'Ons bent Zune'. :+
Zeeuws meisje komt uit het noorden ???
Anoniem: 68535
@memphis22 oktober 2006 13:53
Jazeker. Neem nu de beroemde Zeeuwse mossel. Die wordt tegenwoordig gewoon uit de waddenzee gehaald. . :)
je moet het meer uitspreken als DZJUUNE.

zo hebben ze het bedoelt.
Anoniem: 86278
21 oktober 2006 20:45
Mooi apparaat, maar de software is de grote manco, waarmee ik bedoel, de DRM.

DRM is de gesel van deze tijd. Ik verwacht dat deze ontwikkeling nog veel nare bijwerkingen zal veroorzaken. Te denken valt aan:
- eindeloos puzzelen welke speler je voor welke bestanden moet gebruiken
- hele besturingsystemen die geblokkeerd worden door DRM omdat er ergens een verdwaalde licentiecode niet klopt
- Een film die het niet meer doet omdat hij toevallig vaker dan x keer gedraait is terwijl je juist een fragment wil presenteren aan een zaal vol mensen.

Het zit allemaal in de pijplijn. Ik ben erg terughoudend waar het op DRM aankomt. De Zune wordt 'em dus niet voor mij.
Big brother is watching you, ik zie het bij meer hard en software die hier wordt voorgestel en het bevalt me niks. zoiets koop ik dus niet. enfin, ik zou 'm waaschijnlijk toch nooit aan de praat krijgen op m'n linux pc :?
DRM komt alleen maar om de hoek kijken als je muziek van downloadwinkels gebruikt of via wireless bestanden aan andere Zunes stuurt. Bij je eigen geripte WMA/MP3/AAC bestanden heb je er niets mee te maken. Net als bij de iPod is het een optie, geen must.

Ik vraag me overigens af of de Zune net als zijn Toshiba Gigabeat S broertje het MTP protocol gebruikt voor het synchroniseren, dat is nl gewoon open en ook al onder Linux/etc geimplementeerd. Al was USB Mass Storage op zich handiger geweest...
Microsoft is de laatste tijd in steeds meer markten thuis, hoop dat op de nummers die via martketplace aangeschaft zijn niet teveel al te beperkende DRM zit.

Het ding ziet er voor de rest er mooi uit vind ik, en er zit goed helder beeld of (als je de foto's kan geloven).
Niet te veel beperkende DRM... Is dat net zoiets als blauwe sneeuw?
Na, da's meer als niet al te natte regen.
Anoniem: 181743
21 oktober 2006 14:48
Ik was in het begin erg sceptisch over de zoveelste ipod-kloon, maar de meer ik erover lees de beter dat het apparaat lijkt.
Helemaal na deze:
"terwijl de rest van de buitenkant van de mediaspeler voorzien is van een rubberachtig materiaal." Kijk daar is over nagedacht. Grip, krasresistent en een coole matte look. Ik ben benieuwd hoe dat er in t echt uit ziet.

Over die batterijtijd. Volgens mij kan ie 3,5 uur video, 12 uur muziek. en onder strikte voorwaarden (zeg maar energiebesparing op standje kill en vingertjes af) 14 uur. staat wel een stukje over op Engadget
Om mediabestanden van een computer op een Zune te krijgen, zal gebruikgemaakt moeten worden van speciale software.
Hier houdt de interesse voor mij al op. Bij Ipod vind ik dat ook een van de grootste minpunten. Voor mij moet een MP3 speler zo simpel mogelijk zijn. Bij voorkeur een externe hardeschijf in windows waar ik mn MP3 naar toe kan slepen.
Jij vindt dat simpel... Ik vindt dat juist irritant.. Kan ik een beetje met de hand bestanden en folders gaan bijhouden. Ja leuk.

Nu download/rip ik muziek ik mijn iTunes libarary en klaar is klare. Inclusief meta-data en album-art.
Anoniem: 52220
@cheiron22 oktober 2006 12:34
Tsja, net als bij de Xbox, verwacht ik dat er hier onder de moterkap weer een stukje hardware zit dat goed in staat is alternatieve firmwares te draaien. Op xbox had je media center, op ipod/iriver/archos en wat al niet meer heb je rockbox (al ziet het er nog steeds afschuwelijk uit, maar het werkt). Over enige tijd zal er vast wel een project ontstaan, en ook dit kan een reden zijn wat je de speler doet kopen.
Anoniem: 55563
@cheiron22 oktober 2006 14:05
@Sebast1aan:

Met simpel wordt natuurlijk technisch simpel bedoeld. Met iedere standaard mp3-speler (nee, een ipod is niet dé standaard!) die feitelijk als externe schijf wordt herkend, kun je optioneel ook doen wat jij zo makkelijk vindt namelijk niet handmatig kopiëren maar via een soort library inclusief alle metadata etc je muziek overzetten. Bijv windows media player kan dat uitstekend.

Voordeel van het benaderbaar zijn als externe schijf is dat je nooit afhankelijk bent van specifieke software. Als bijv WMP ineens alleen nog maar met DRM-zooi om zou kunnen gaan dan stap je gewoon over op een alternatief. Als iTunes ineens niet meer naar je zin zou zijn, om wat voor reden dan ook, dan zit je met een waardeloos apparaat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee