'iPod-bezitters niet zo loyaal als Mac-eigenaren'

Zune en iPodOnderzoeksbureau ABI Research heeft in een enquete onder 1725 Amerikanen geconstateerd dat veel mensen die van plan zijn een mp3-speler aan te schaffen, zullen kiezen voor de Zune van Microsoft. Daaronder zijn ook veel bezitters van een iPod, iets waaruit ABI concludeert dat de merkentrouw van iPod-bezitters aan Apple veel minder is dan die van gebruikers van Macintosh-computers. Van de respondenten die van plan waren het komende jaar een nieuwe muziekspeler te kopen bezat 58 procent een iPod; slechts 15 procent van deze groep achtte het onwaarschijnlijk dat ze voor de Zune zouden kiezen. Van de groep die geen iPod bezat, antwoordde 59 procent dat ze waarschijnlijk een Zune zouden kopen. Het onderzoeksbureau concludeert hieruit dat de Zune de potentie bezit om aan de huidige dominantie van de iPod een eind te maken. Volgens ABI zal de Zune zich dan wel duidelijk moeten onderscheiden van de concurrentie. Het bureau noemt als voorbeeld de wifi-capaciteit, die Microsoft nu alleen gebruikt voor sharing, maar waarmee veel meer zou kunnen worden gedaan. ABI Research denkt dan ook dat Apple het komende jaar met flinke vernieuwingen voor de iPod moet komen om zijn leidende marktpositie te behouden.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

05-11-2006 • 15:17

98 Linkedin

Bron: ABI Research

Reacties (98)

98
97
49
16
4
25
Wijzig sortering
" Respondents were provided a photo and description of the Microsoft Zune device before being asked about their likelihood to choose it over a competitive MP3 player.."

is op zijn minst toch een sturende vraag dan...
Niet echt, immers is een iPod een bekend product, maar een Zune niet.

Tuurlijk, iemand die het nieuws op dit gebied in de gaten houdt die weet wat een Zune is en wat hij kan, maar de gewone consument weet pas wat een Zune is als hij in de winkel ligt en de reclamecampagne op volle toeren draait.

Het was waarschijnlijker sturender geweest als ze de vraag zonder informatie over de Zune hadden gegeven dan omgedraait het geval is.
alleen een foto van een Zune laten zien, en vragen of ze die misschien wel kopen is ook niet erg objectief natuurlijk.

Om het goed te doen hadden ze een foto + info van zowel de Zune als de iPod moeten laten zien, en dan een keuze laten maken :)
tis verder ook niet zo vreemd, zelfs al is het gestuurd...

ipod gebruikers zijn gewoon trendvolgers, macintosh computers is iets waar je werkelijk mee leert werken etc.
Elke bewering heeft zijn uitzonderingen, dat wil niet zeggen dat de beweringen onjuist zijn :P
a photo and description of the Microsoft Zune device
dus :)

(laten we immers wel wezen, iedereen binnen de doelgroep heeft wel eens een ipod gezien en wss zelfs al vastgehouden/gebruikt).
Ik ben een ipod gebruiker en om niet als zodanig herkenbaar te zijn heb ik de witte doppen meteen gedumpt.

Ik voel me dus niet echt een trendvolger. (mijn muziek smaak doet ook anders vermoeden)

Ik wou eerst een iRiver kopen maar toen ik de iPod van een collega even had bediend was ik verkocht. Vind het gebruikersgemak van een iPod onovertroffen (Ik gebruik overigens mediamonkey ipv iTunes).

Dus "ipod gebruikers zijn gewoon trendvolgers": dacht het niet (ik in ieder geval niet en dat maakt je bewering al onwaar ;) )
DeArmeStudent,

Ik denk niet dat jij informatica studeert want een bewering over alle iPod gebruikers is wel degelijk onwaar als je 1 tegen voorbeeld kunt geven.

Als de bewering was geweest: de meeste ipod gebruikers.... dan had je gelijk. Maar hier stond: "iPod gebruikers" en dat zijn ze toch echt allemaal...

Daarnaast wordt er meestal in het kader van regels gesproken over uitzonderingen:
Het is de uitzondering die de REGEL bevestigt.

Dus niet de bewering..
:) :) :) :) :) :)
Anoniem: 189898
@Xcalibur6 november 2006 12:35
@ddt3: Je bent wel trendbewust, want je wil niet als trendvolger gezien worden. Wat kan jou het wat schelen als iemand de conclusie trekt dat je met je witte oordoppen een trendvolger bent?
je hebt het zelf helemaal goed verwoord:
trend bewust. Dat is wat anders dan trendvolger.
Ik weet dus precies welke trend ik moet vermijden. }>

Mij kan het niet zo heel veel schelen. Alhoewel ik gehoord heb dat er (niet zo aardige) mensen zijn die specifiek op de witte dopjes letten om de bijbehorende iPod te pikken.

Die doppen heb ik overigens ook om een veel belangrijkere reden weggedaan: ze deden pijn, geluid is niet echt goed.

Ik had met name tegen dat "gewoon trendvolgers" bezwaar. Alsof er niet voldoende andere redenen zijn om een ipod te kopen. (ondanks hogere prijs, mindere geluidskwaliteit)
Iedereen kent waarschijnlijk wel een IPod. Zeker de mensen hier die aangeven dat ze er een hebben en zeggen te overwegen over te stappen.
In hoe verre dit een objectief onderzoek is weet ik niet.
Maar als er maar van de Zune info wordt gegeven zou ik automatisch denken dat het door MS wordt uitgevoerd of betaald.
En de beste manier om snel van onderzoekers af te komen is ze gelijk geven.
Voorbeeld:
"Wilt u een Zune kopen?"
"Ziet er leuk uit zal er over denken."
Klaar en doorlopen.

"wilt u een Zune kopen?"
"Denk het niet."
"Waarom dan niet? Kent u de voordelen niet bla bla bla"

Als ik in de stad wordt lastig gevallen doe die mensen die mijn een krant aanproberen te smeren zeg ik ook altijd dat ik al een abbo heb.

Aan de andere kant er worden gemiddeld maar 10 iTunes nummers per Ipod verkocht meen ik. Dus er is geen financiele drempel om over te stappen.
En veel mensen denken nog altijd dat een MS product goed samen werkt met een MS product dus het zou best wat kunnen worden.
In dat geval kunnen we de "apple lovers" uit eerdere topics uit de droom helpen dat de meeste iPod eigenaren voor het design gaan. Als we dat kunnen uitsluiten en je zet dan 2 bordjes met specs naast elkaar dan kan ik me voorstellen dat er veel consumenten gaan voor de meeste en/of beste specs voor de beste prijs.
Anoniem: 109314
@Luppie6 november 2006 01:29
dan zal ik jou gelijk even uit de droom halen: er zijn al talloze 'ipod-killers' met meer features, betere specs en een betere prijs roemloos tenonder gegaan.

ik ben geen apple-fanboy, maar voor mij is het gewoon heel simpel, apple levert een product dat werkt. drm is geen probleem, want apple heeft ervoor gezorgd dat je jouw muziek voldoende kan delen. en muziek is aan te schaffen voor een in mijn ogen redelijke prijs (eikels die alleen maar muziek kopieëren (lees: stelen) hebben geen recht van spreken)

even over het abo systeem van ms zune: $15 p.m. en als je je abo opzegt ben je al je gedownloade muziek weer kwijt, dat betekent dus een LEVENSLANG abo (talloze bronnen, zoek zelf maar op)

verder voordelen van de iPod:
geen WinAmp (eindelijk vrijheid van deze miserabele software)
geen radio (wat valt er te luisteren: sky of 538, hahaha)
geen troep die je toch niet gebruikt
Dat is leuk een aardig, maar apple levert zeker niet een product dat simpelweg "werkt".

Ik heb een powerbook, mac mini en diverse apple spullen en ben nog nooit ontevreden geweest. Mijn vriendin heeft een ipod en het is 1 en al elende met dat ding. Het synchroniseren werkt erg slecht, de batterij gaat niet veel meer dan 7 uur mee, het scherm is nu kapot gegaan (op dit moment ligt hij bij de reparatiedienst) en het opladen werkt niet via een normale pc (alleen via apple computers).

Zelf zou ik toch ook echt liever een Zune kopen hoor. En dat terwijl ik de andere producten van apple zeer goed vind.

Nu met de nieuwe stunt van apple en itunes 7 waardoor je ipod onbruikbaar kan worden denk ik dat veel ipod gebruikers zoiets hebben van "ik wil nu die zune wel eens meemaken."

Apple moet denk ik hun product niet alleen uitbreiden met nieuwe features, maar het ook gewoon degelijker maken.
@athaphian

Nou, als die Zune net zo "goed" wordt als die brakke 360, dan wens ik je veel plezier. ;)

En voor de mensen die willen weten waarom ik de 360 brak vind:
http://forums.xbox.com/1/6950016/ShowPost.aspx#6950016
nieuws: Herfstupdate kan Xbox 360 onbruikbaar maken - Update
@supremo: Nieuws over iTunes 7 en de brakke iPods gezien? :z
even over het abo systeem van ms zune: $15 p.m. en als je je abo opzegt ben je al je gedownloade muziek weer kwijt, dat betekent dus een LEVENSLANG abo (talloze bronnen, zoek zelf maar op)
Als ik lid ben van de bibliotheek kan ik ook onbeperkt allerlei boeken lenen en lezen. Als ik m'n abo opzeg, ben ik al die boeken weer 'kwijt,' want ik kan ze niet meer lenen en ook niet lezen. Er klaagt toch ook niemand dat je daardoor levenslang aan je bieb-abo vastzit?
Stond het volgende ook in die beschrijving?

"De Zune kan draadloos bestanden verspreiden. Zo kan je bijvoorbeeld muziek van een bandje dat je kent, downloaden naar je Zune als ze dat toestaan. Of als je zelf een bandje hebt, kan je draadloos je muziek doorgeven aan anderen. Deze muziek zal echter wel sterk gecrippled worden, na 3 dagen of 3x afspelen is het niet meer afspeelbaar. Dit heeft niet echt een reden, maar Microsoft vond het gewoon leuk om domme beperkingen in hun speler te bouwen omdat ze alles doen wat de entertainmentindustrie ze vraagt (ze denken dat je copyrighted muziek wil sharen, guilty until proven innocent). Die industrie van de CD's die het niet in je autoradio doen, voor jaren hoge prijzen had en beloofde dat de CD snel goedkoper zou worden dan de LP en top40 bagger pusht.

Ga je de Zune kopen?"

Zo niet, dan was het geen objectief onderzoek :+.
Anti-MS is weer eens objectief. :z
Tussen zeggen dat je iets gaat doen of iets daadwerkelijk gedaan hebben zit nog een wezenlijk verschil. Ik geloof zelf niet dat de Zune zo'n iPod killer is aangezien het apparaat een stuk dikker is en de "features" helemaal niet zo lovend als ze lijken. (wireless heeft bijv. behoorlijk wat beperkingen)
Ter illustratie, James Kim van CNet heeft de Zune al gereviewed.

Is dat wireless stuk van de Zune niet gewoon 802.11g compatible? Dan is het denk ik een kwestie van de juiste firmware om er mee te doen wat je wilt. Misschien is het dus ook gewoon een kwestie van tijd tot het meer van zijn potentieel gebruik gaat maken.
Mocht je bedoelen dat je custom firmware kan gaan gebruiken: misschien dat tweakers het gaan doen, maar de gemiddelde consument niet. Die weet niet eens dat het kan, laat staan dat ze ooit van het woord firmware gehoord hebben.
Nee, ik vraag me af wat Microsoft wil met die ingebouwde feature en hoe ver ze er mee willen gaan. Ik denk dat het of even kan duren of bij nader inzien misschien wel nooit omdat ze zich ook inlaten met de verkoop van muziek. Dit leidt volgens mij nooit tot een mooi onafhankelijk sterk product. Het belemmert eerder dan dat verrijkt...
En toch vind je ook bij de gemiddelde consument thuis modded xboxen, ps(2)'s e.d.
posted by allih

Dat heeft een duidelijk doel: gekopieerde games kunnen spelen.

Wat voor mod wil je bij de Zune uitvoeren die nut heeft voor een gemiddelde consument? Linux?
en wat als de functionalteit nu eens wordt uitgebreid dat je hem makkelijk als remote van je xbox kan gebruiken, er andere software op komt zodanig dat je hem ook als pda kan gebruiken, de files zonder beperking kunnen worden doorgestuurd, ...

geloof mij vrij: als het grote publiek er weet van krijgt en het is makkelijk, dan zullen ze het er niet voor laten als het hen wat geld kan schelen
Anoniem: 177370
@Mei5 november 2006 20:03
Dat heeft een duidelijk doel: gekopieerde games kunnen spelen.

Wat voor mod wil je bij de Zune uitvoeren die nut heeft voor een gemiddelde consument? Linux?
ABI Research denkt dan ook dat Apple het komende jaar met flinke vernieuwingen voor de iPod moet komen om zijn leidende marktpositie te behouden.
Dat roept men nu al twee jaar. Zolang dat ding wit blijft, een wheel heeft en ipod heet blijft voor de massa een mp3 speler gelijk aan ipod.

Bovendien zijn er al tijden spelers op de markt die qua functies en kwaliteit de ipod overtreffen. Die spelers slaan wel aan, maar enkel onder een select groepje die wat verder durft te kijken.
Ik denk dat dit ook voornamelijk komt door merknaam. Deze spelers hebben geen bekende naam en weinig marketing.

Twee delen die Microsoft wel heeft. Een goede naam en veel geld voor een enorme marketing. Dat kan ook behoorlijk aanslaan!
Vergeet het uiterlijk en de intuitieve besturing van de iPod niet he.

Creative maakt een speler die meer ondersteuning heeft, betere geluidskwaliteit enzo maar mijn god wat is dat ding lelijk. Dat speelt voor een hoop mensen toch erg mee, apparaat moet er ook mooi uitzien en de iPod heeft gewoon stijl.
Nou ja, Microsoft en goede naam in één zin gaat me wel wat ver eigenlik. Misschien is berucht een beter woord? ;)
Ik verwacht persoonlijk daty begin volgend jaar er een opvolger komt voor de iPod video, aangezien deze maar een minimale update heeft gehad afgelopen september, terwijl de nano en de shuffle compleet zijn veranderd. Ik verwacht dan ook dat Apple met een wide screen (touch screen) iPod zal komen en dat deze uiteraard ook zal beschikken over WiFi.

Het grote verschil is dat Apple nooit van te voren praat over nieuwe producten, in tegenstelling tot microsoft, die wanneer ze een idee hebben het meteen naar buiten brengen. De Zune zal in Europa pas in 2008 (of eind 2007) verschijnen, tegen die tijd heeft Apple al lang een nieuwe iPod die voor dezelfde prijs meer features bied. Het heeft gewoon weg nog geen zin om op dit moment te gaan kijken wat mensen zullen doen, omdat het niet bekend is wat Apple in de pipe-line heeft.
Lijkt me vrij logisch. De iPod is meer een hebbe ding terwijl MAC mensen een Mac kopen omdat het een Mac is en bewust niet kiezen voor windows oid. Nu de iPod rage wat afneemt en de meesten al zo'n ding hebben kennen velen ook de eventuele nadelen er van waardoor ze voor een ander (beter) merk gaan.

Zelf eens een nano met dezelfde instellingen en hetzelfde nummer naast mn Creative Zen Touch gezet met sennheiser koptelefoon, ik merkte direct het verschil. De iPod klonk hartstikke kil en merkte gewoon al slechte kwaliteit geluid terwijl ik met mn eigen Zen warm klinkende muziek in mijn oren had. Ik luister graag muziek en graag met goede kwaliteit ook. DIt verschil was echter zo groot dat iedereen het direct zal merken.
Een MP3 speler is zowiezo al een hebbeding, ongeacht merk of type. Volgens mij zijn er geen serieuze muziek liefhebbers die tijd uittrekken om enkele uren MP3s te luisteren. De kwaliteit van MP3 is naar mijn inziens hooguit geschikt voor op de achtergrond of op feestjes. In de trein speelt mijn telefoon al prima MP3tjes af.

Overigens koop ik Macs omdat ik het mooie apparaten vind met een rete strak OS (en ontwikkelen op de Mac is zoooo veel relaxter, geen hidden 'features' zoals op XP). Maar daarnaast draait ook m'n XP machine. De reden is puur productiviteit, wat ik op de PC niet kan doe ik op de Mac en vice versa. Naast gamen vereist het porten van programma's van PC naar Mac een windows machine.

Ik dacht dat de IPods de duurdere DA converters hadden? Zou een erg slechte stap van Apple zijn om te bezuinigen op de geluidkwaliteit vooral nu de Zune op de markt komt.
Als je iets over muziek wist, dan zou je weten dat klankkleur een heel persoonlijk iets is. Dat jij van een warme sound houdt, betekent niet dat dat voor iedereen geldt.

Ten tweede krijgt de iPod prima reviews wanneer het op pure geluidskwaliteit aankomt, juist ook van hifi magazines (zie b.v. What Hifi).

Ten derde is het BS om al te zeer te mauwen over de subtiele verschillen in geluidskwaliteit tussen de toppers in deze markt, omdat MP3spelers doorgaans in omgevingen met veel omgevingsgeluid worden gebruikt, waardoor die verschillen echt lastig zijn te onderscheiden.

En tot slot koop het gros van de mensen een MP3speler echt niet op basis van de geluidskwaliteit :)

Edit: Reactie op gremlin
Kijk hij snapt het :)
Anoniem: 146504
5 november 2006 15:21
waaruit ABI concludeert dat de merkentrouw van iPod-bezitters aan Apple veel minder is dan die van gebruikers van Macintosh-computers.
Is ook wel logisch een computer heeft een hoop software waar je mee werkt en dan is een overstap veel drastischer dan even een muziekspelertje omwisselen.
Met daarbij de aanvulling dat de gebruikers die een mac en een ipod hebben, waarschijnlijk bij de ipod blijven:
ik denk namelijk dat MS in eerste instantie alleen drivers ontwikkeld voor Windows (en dan waarschijnlijk alleen XP en Vista+) ;)

De Linux en Mac gebruikers, al zouden ze een Zune willen, zullen minder gauw overstappen naar deze speler: het zal maar de vraag zijn of zij dit kleinood kunnen gebruiken in samenwerking met hun pc of laptop.
Daarentegen is de ipod compatibiliteit met een mac uitstekend (uiteraard :+ ) en onder Linux zijn er goede plugins. Iets wat voor de Zune denk ik nog wel lastig zal worden....
die goede plug-ins zullen wel worden geschreven door derden. zoals bij de iPod gebeurd is
hoewel ik een iPod heb, heb ik meer vertrouwen in MS's Zune. maar da's persoonlijk. de kleindere iPods (nano, shuffle) zijn imo véél te duur, maar de 30gb is echt top, goed van prijs/kwaliteit!
en denk dat apple net profiteert van die zalige 30/60GB modellen om hun overpriced/overhyped nano/shuffle aan de man te brengen
Toch grappig dan dat juist de Nano het best verkopende model is :) Zo overpriced zijn ze niet als je eens wat beter kijkt naar aspecten als b.v. bouwkwaliteit. Ik heb een 1st Gen iPod die bijna vijf jaar in gebruik is geweest. Op wat krasjes na is het ding als nieuw, geen piepjes, kraakjes of wat dan ook.
als WMP11 net zo werkt als iTunes waarmee een dodo kan werken ja.
maar WMP is niet dodo proof, ik heb het geprobeert nummers te kopen en in vergelijking met iTunes is het in WMP11 een nachtmerie.

zolang Microsoft geen iTunes heeft zal de Zune ook nooit een hit worden.
Anoniem: 165967
@stewie5 november 2006 17:50
http://www.zune.net/en-us/meetzune/software.htm

en lees eens wat daar staat.
Er is dus zo'n programma en je kan er bv muziek uit itunes en wmp mee importeren.(wel geen idee hoe dat zit met drm)

De Zune heeft al alles om mee te beginnen. De speler wordt nu behoorlijk gehyped, hij heeft een marketplace, eigen software, veel accessoires,... én het ziet er ook allemaal goed uit.
misschien lukt het wel.
Het is in elk geval een verdienstelijke poging van MS, zeker voor de 1ste generatie van een product.
Ik ben benieuwd
een dodo kan het nog steeds niet gebruiken.
Tot die mensen erachter komen dat ze hun muziek die ze hebben aangeschaft via iTMS niet zomaar op hun Zune kunnen zetten...
Onzin, lijkt me deze enquete. Een mp3-speler is een iPod, een iPod is een mp3-speler. De marktleider, en als deze doorontwikkeld wordt zal deze het ook altijd blijven. De iPod is een begrip, niet één van de duizenden verschillende mp3-spelers. Een Zune gaat niks veranderen. Daarmee zijn ze veel te laat.
niet mee eens, dit gaat juist iPod dwingen om in te leveren op bijna alle gebieden.
Microsoft heeft de kennis, capaciteit en de tijd om zijn achterstand in te halen. Je moet niet denken in maanden maar in jaren of zelfs decenia.
Over 5jaar zal microsoft een zer sterke concurrent zijn van Apple, als Apple dan nog marktleider is.

Zune is een goede speler, en Microsoft kennende zal dat zo blijven.
Hopelijk hebben ze op het gebied van mp3-spelers het beleid van: luisteren naar de consument en dan uitvoeren.
Vergeet niet dat Microsoft een ontzettende naam heeft, en niet onterecht. Mensen zullen langzaam van de iPod weggeleid worden, met als gevolg dat iPod moet gaan knokken voor hun naam en plaats.
Sturend valt wel mee vind ik:

Je mag toch wel weten hoe het ding eruit ziet (en in de winkel ligt ie nog niet) anders kun je gewoon niet vergelijken.
Sturend is ook: een plaatje laten zien van product B zonder product A
Vrijwel elke vraag is sturend. Dat is onvermijdelijk. De truc is om bij het opstellen en de interpretatie rekening te houden met het feit dat de vragen sturend zijn. Maar zelfs bij een enquette zonder sturende vragen zul je geen volledig objectieve antwoorden krijgen. Vaak vullen mensen een enquette ook zo in dat ze denken dat degene die de enquette afneemt daar blij mee is.

Bij een enquette over een nieuw te introduceren product zul je dus bijna per definitie een positiever resultaat krijgen dan bij de daadwerkelijke introductie. Daar valt enigszins voor te corrigeren doordat je weet hoeveel positiever voorgaande onderzoeken hebben uitgepakt. Maar hierdoor wordt de variantie wel groter en kun je wel in situaties terecht komen dat het onderzoek een onduidelijke uitslag oplevert. Maar geen duidelijk positieve of negatieve uitslag is ook vaak een bruikbare uitslag.
als je niet weet hoe de zune eruit ziet weet je dus ook niet wat voor functies die heeft, en of deze beter/slechter zijn dan de functies die je iPod momenteel heeft. Dus het is wel degelijk sturend, want je maakt dan een keuze puur op uiterlijk
En dan vraag je je af waarop mensen de iPod hebben gekozen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee