Meerdere Zune-beveiligingen omzeild

De Zune is nog niet eens drie weken te verkrijgen in Amerika, of meerdere van de beveiligingen die Microsoft zijn mediaspeler heeft meegegeven zijn al - vaak op een zeer eenvoudige wijze - omzeild.

Een van de grootste beperkingen bij de Zune is de wifi-beveiliging. Ontvangen liedjes kunnen maar drie keer of drie dagen afgespeeld worden - afhankelijk van wat er eerder komt - en kunnen ook maar één keer tussen dezelfde mensen gedeeld worden. Beide restricties zijn echter met enkele simpele handelingen te omzeilen. Om een bestand meerdere keren te kunnen delen is het verwijderen van de naam van de ontvanger uit een bestandje al voldoende. De '3-play/3-day'-limiet uit de weg gaan is een kwestie van de extensie van het liedje veranderen naar jpeg, het vervolgens te versturen en de extensie weer terug te veranderen. In tegenstelling tot muzieknummers zit er namelijk geen beveiliging op het delen van plaatjes.

Zune-hackRuim een week geleden kwam ook al aan het licht hoe het mogelijk is om de Zune als externe hardeschijf te gebruiken. Het veranderen van een drietal waardes in het register blijkt de klus al te klaren. Om de 3-play/3-day-limiet te omzeilen is het nodig om de Zune als externe hardeschijf te laten fungeren. Of Microsoft bij een komende firmware-update deze beveiligingen zal proberen aan te sterken is nog niet bekend.

Door Marco Hordijk

03-12-2006 • 13:15

74 Linkedin

Submitter: Razwer

Bron: Gizmodo

Reacties (74)

74
72
40
20
4
21
Wijzig sortering
Anoniem: 156750
3 december 2006 13:21
Zou me helemaal niks verbazen als Microsoft dit expres zo makkelijk heeft gemaakt. Want die beveiligingen zijn er zonder twijfel onder druk van de muziekindustrie op gezet. De strenge DRM is een factor die de verkoop onder druk zet.
iets met Microsoft en redelijke voorstander van DRM... denk eerder dat ze die speler zo snel mogelijk voor kerst de markt op wilden hebben dat de software gewoon nog niet af is!
Naar de buitenwereld toe is Microsoft voorstander van DRM, maar uiteindelijk is MS natuurlijk geen contentaanbieder pur-sang, en zou dit dus wel degelijk, wanneer dit mouth-to-mouth verhaal naar buiten komt een reden zijn voor consumenten om de Zune te kopen. Daarmee elimineer je de juridische gevolgen van het delen van muziek mogelijk maken onder het mom "We tried", terwijl de consument wel deze functie op zijn Zune kan krijgen..
Microsoft is mijn zijn WGA toch wel aan het proberen er zelf beter van te worden. En WGA heeft toch wel wat overeenkomsten met DRM. Microsoft probeer net als de muziek industrie overal geld uit te halen.
Verschil is dat microsoft beter wordt van WGA, maar niet beter wordt van DRM
Naar de buitenwereld toe is Microsoft voorstander van DRM, maar uiteindelijk is MS natuurlijk geen contentaanbieder pur-sang,
Nog niet nee, dat is de volgende stap.
1. Monopolie op de desktop-markt
2. Monopolie op de media-player markt
3. Monopolie op de codec markt
4. Monopolie op de content markt.
MS weet ook wel dat er met stap 2 en 3 niks te verdienen valt. Dat zijn alleen maar tussenstappen naar punt 4. Waarom denk je anders dat MS er zo happig op is om een gratis programma (WMP) door ieders strot te douwen? Heus niet omdat ze zo graag gratis software weggeven.
Anoniem: 62733
3 december 2006 13:19
we krijgen dus weer een zelfde race te zien als bij de PSP !

Ben benieuwd of er een emulatie komt van de 1e versie die dus als je versie 3 hebt je laat denken dat je versie 1 hebt.. en zodoende beveiligingen kan omzeilen !

tsja alles wat een mens maakt of beveiligd ,...valt vroeg of laat te kraken :)
die zogenaamde race die jij noemt is alleen maar goed voor de omzet.
het is gratis reclame.

microsoft doet er tegelijk alles aan om illegale muziek practijken te voorkomen, dus de muziekbranche is tevreden. en de consument heeft een instelling van oh. ik kan een zune kopen, en de wetten overtreden, want de beveiliging wordt toch wel gekraakt.
Verschil is wel dat Microsoft geen goede manier heeft om de update te pushen (itt Sony met zijn games... Wil je deze game spelen? moet je eerst updaten ...)
Die is er wel : DRM. Als men de gebruikte DRM van de compatibele muziekhandels aanpast dan dient een Zune ook geupdate te worden om deze muziek nog te kunnen afspelen.
Dus jou idee is om DRM over de hele wereld aan te passen om de beveiliging van de Zune op te krikken?
Dat zal Microsoft niet echt doen denk ik, een veel logischere optie is firmware uit te brengen welke veel aantrekkelijkere opties bevat + de "security" patches zodat je wel wilt upgraden.
In tegenstelling tot de psp wordt de zune niet gekocht voor de add-on aankopen (games vs muziek-bestanden). Dus zo erg is het nu ook weer niet om niet meer op de zune media dingen terecht te komen. Je gaat trouwens toch niet je zune omzeilen om achteraf legaal muziek te gaan downloaden.
Telkens het bestaande DRM schema gekraakt word brengt MS nu ook al een geupdate versie uit. Met de zune zal het niet anders zijn op termijn. De meeste online winkels schakelen evenwel niet onmiddelijk over net omdat de meeste klanten hun software niet (willen) bijwerken. Maar ik denk niet dat dat MS zal tegen houden om het toch te doen.
Mijn mp3tjes hebben geen DRM. De mp3tjes van welke downloadsite dan ook hebben die ook niet.

Oh, jij dacht dat mensen die shop gebruikten? :D. Zelfs voor het uitermate succesvolle iTunes Music Store is dat slechts rond de 3 liedjes per iPod.
moet je die 3 liedjes per iPod voor de gein eens omrekenen naar percentage...
Verschil is ook de wil om updates te 'pushen'.

Sony wil dat wel, die krijgen veel geld aan de spelletjes wat ze anders mis zouden kunnen lopen.

Maar Microsoft... hebben die er niet meer baat bij om muziek juist ook illegaal makkelijk op je zune te laten werken, en via WIFI makkelijk te laten sharen?

Ik heb liever een onbeveiligde Zune als een beveiligde iPOD, en hoeveel mensen zullen er niet zo over denken? Ik durf het wel aan om te zeggen dat MS er niet om staat te springen om dit soort bugs te fixen, en dat ze dit pas in de opvolger van de Zune zullen doen, als er een redelijk marktaandeel van de iPOD afgepakt is.
En wat Microsoft beveiligt is nog eerder te kraken...
Anoniem: 118636
@maxxware4 december 2006 08:03
hallo, nu willen we toch massaal zo'n ding!
Waarmee je onbeperkt kan sharen etc.
Anoniem: 137345
@maxxware4 december 2006 18:11
Ja heh ik krijg soms het idee dat ze het half expres doen. Het zorgt dat zo niet makkelijk aangeklaagd kunnen worden vanwege P2P dingen, maar ze zorgen wel dat je het kan.

Heerlijk toch, eerst wilde ik toch maar een Ipod, nu zit ik er wel serieus over te denken om dit ding te nemen.
DRM kan niet waterdicht gemaakt worden. Niet zonder de consument *alle* controle op zijn systeem te ontzeggen. Om "the analog hole" te pluggen zal alle opnameapparatuur gecontroleerd moeten worden door de industrie. Je PC is ook een opnameapparaat, vandaar dat die ook volledig gecontroleerd moet worden door de industrie.

DRM gaat nu niet uit van fundamentele beperkingen, maar praktische. Ze gaan er vanuit dat omdat de techniek er altijd even over doet om zich aan te passen, dat de eerste jaren toch niet zo heel veel mensen in staat zijn de dingen te doen die ze willen voorkomen.

Let wel dat dit dus een tweedeling veroorzaakt: als je slim genoeg bent hoef je geen auteursrechten te betalen, en als je niet slim genoeg bent wel.
Alleen is het zo dat 'ze' hard bezig zijn met het helemaal dicht timmeren van jouw hardware. Kijk maar naar rommel als HDMI met HDCP en 'trusted computing'.

Over een paar jaar kan je idd alleen nog maar met je hardware doen wat de fabrikant goedgekeurd heeft, niet echt iets waar ik naar uit zit te kijken. Betalen voor mijn muziek/films/software vind ik prima maar ze moeten wel van mijn duur betaalde hardware afblijven. Als ik mijn PC om wil bouwen tot koffiezet apparaat moet dat kunnen, nu wordt vrijwel alles dichtgetimmerd omdat ik wel eens een misschien niet helemaal legaal verkregen nummer zou kunnen gaan downloaden. Bah.
Tja... maar de opstand zal blijven en is het een kwestie van de juiste regering die iets dergelijks ongedaan kan maken. DRM is op dit moment al vervelend getuige de vele CD's en DVD's die niet op de PC willen draaien of dusdanige shit installeren dat je Windows installatie beschadigd raakt. Als dan blijkt dat je niets meer van je PC naar je GSM, MP3 speler of zelfs op CD naar je autoradio mag transporteren zal de opstand alleen maar agresiever worden.
Ik vraag me af of zoiets er ooit wel zal komen. Op het moment zit de beveiliging alleen in de contentdragers (CD/DVD) en in software (DRM/rootware) gebouwd, en gelukkig nog niet in de hardware zelf. Er zijn altijd al geruchten geweest dat je computer muurdicht gemaakt zou worden door een chip op het moederbord die alles controlleert, en alleen legale dingen zou toestaan. Het lijkt me sterk dat dit ooit realiteit wordt, om het simpele feit dat iemand nooit zo'n moederbord of processor zou willen kopen.
Die processors en moederborden bestaan al, en ze worden verkocht ook. Vooral aan de zakelijke markt. Bijvoorbeeld in de Lenovo laptops.
En daarom zit er in Vista een soort DRM en ik geloof zelfs dat bepaalde audio-apparaten niet gaan werken met Vista.
Ik heb het gevoel dat microsoft expres de mogelijkheden openlaat om ervoor te zorgen dat hun product populairder wordt. Wat heb je liever? Een onkraakbaar apparaat of eentje waarmee je wel kan doen wat je altijd al wilde, onbeperkt zijn.
Anoniem: 98889
@EJP3 december 2006 14:33
"it's not a bug, it's a feature" dus ?
Ik krijg dat gevoel ook. Waar het bij de Apple producten nog steeds niet mogelijk is om er iets mee aan te vangen waarvoor het niet ontworpen is (iPodlinux is nog maar aan de vierde generatie toe en mac os x dwingt je tot een bepaalde manier van werken), hebben Microsoft/generic producten wel altijd de mogelijk gehad om te gaan customisen. Ik denk dat ze bij MS ook weten dat hun doelgroep een meer tweakend milieu is dan bij Apple.
ooit van rockbox gehoord?
Een beveiliging is voor mij al een reden om zo'n apparaat helemaal niet te kopen.

In het cassettebandjes-tijdperk werd er ook met dubbele cassettedecks gekopieerd, en toen hoorde je nooit iemand, en een beveiliging was er ook niet.

En een kopieerheffing op een dubbel cassettedeck was er ook niet.

Volgens mij willen ze alleen maar meer verdienen. Mensen die het origineel willen hebben, of eerlijk willen betalen doen dat toch wel, net zoals mensen die kopieeren dat toch wel doen.

Maar een apparaat met zulke beperkingen is voor mij waardeloos, hoe makkelijk te omzeilen het ook is.
inderdaad, en volgens mij zou de zune ook een dubbel cassettedeck hebben als we nog steeds met dat principe moesten kopieeren, ipv een single omdat dat de kopies tegengaat. Uiteindelijk gaat het hun toch alleen om de verkoopcijfers.
Anoniem: 53573
3 december 2006 13:31
Tja.. dit zal eerder zorgen voor meer zune-verkopen dan minder terwijl MS toch "hun best doet" om beveiligingen in te bakken.

Een win-situatie voor MS dus....
Hey gozer, vet nummer heb je daar.. kun je die ff sturen?
- Sure .. zet share maar ff aan
Ah ok heb je wel je Zune als external HDD en de des betreffende extenties hernaamd naar jpeg?
- Buh say what?
Nah je weet wel
- Man, lama...

Erg sociaal is dat zune hacken denk ik niet
Het klinkt allemaal niet zo moeilijk. En al helemaal niet moeilijk om uit te leggen. Ik heb zelf dan geen Zune, maar als je alleen maar de bestandsnaam hoeft te veranderen is het echt simpel.
Om die bestandsnaam te veranderen moet je de Zune aan een pc hangen waarvan je het register hebt aangepast.

Zo simpel is het dus ook niet, zeg maar. Gewoon even doormailen is vlotter gedaan, imo.

Maar goed, het zijn de eerste stapjes :)
Zowiezo vind ik het dom van Microsoft dat ze de functie om hun muziekspeler als harddisk te gebruiken niet standaard op Zune staat ingesteld...(zoals alle andere muziekspelers, behalve de Ipod). Want dat je de Ipod niet gewoon als portable harddisk kan gebruiken, wanneer je dezelfde liedjes wilt luisteren, is gewoon een grote reden voor de critische consument om niet voor de Ipod te kiezen....maar dus blijkbaar ook niet voor de Zune... |:(
Bij de iPod staat het inderdaad standaard niet aan geloof ik maar met een klein vinkje is dit zo aangezet. Daar zal niemand zich door laten weerhouden neem ik aan, anders heb je wel heel vreemde overwegingen bij een aanschaf.

Ik heb eigenlijk een beetje het idee dat MS dit heeft geblokkeerd als extra beveiliging.
Als je er Linux op zet kon je zelfs je iPod zelfs als Host gebruiken.

d.w.z. 2 iPootjes aan elkaar en lekker FTP'en }>
Je bedoelt net als je nu sommige bestanden een andere extensie moet geven om ze via MSN over te kunnen sturen?
Het principe komt op hetzelfde neer ja.
Veel lastiger punt is denk ik dat je op deze manier elk nummer dus DUBBEL op je Zune moet hebben staan (immers, eentje in .jpg formaat en eentje in mp3 (dat laatste omdat je hem anders niet af kunt spelen slimmert :)). Ik ga er niet vanuit dat de Zune zelf de mogelijkheid biedt om je bestanden te beheren en de extensies dus te veranderen.

Feitelijk halveer je dus je opslagcapaciteit, enkel en alleen voor de mogelijkheid om DRM-loos een nummer met iemand te kunnen delen.

Normaal gesproken vraagt zo'n persoon hoe het nummer heet en download hij deze thuis zelf (we hebben het hier nog altijd over dezelfde persoon die DRMloze muziek wilt hebben en dit dus thuis ook niet legaal aan zou schaffen).

Same difference, maar niet handig voor de Zune bezitter.

dit alles onder de aanname dat je met je Zune niet in de trein extensies kunt gaan lopen veranderen, (immers, wat is hier het nut van voor de gemiddelde gebruiker) anders slaat dit alles nergens op
@Satantrust:
Denk dat Microsoft expres de beveiliging wat aan de slechte kant heeft gemaakt, het maakt microsoft niet uit of er wel of geen illegale nummers op staan maar dat er zoveel mogelijk zunes verkocht worden.

Door deze hack wordt de zune aantrekkelijker, denk dat MS het rustig aan gaat doen om een fix te maken ;)

edit:
Bedacht me net, de eerste oplage van zunes kan straks nog wel eens behoorlijk populair worden als de 2e oplage niet meer gemod kan worden.
Als ze net zo snel patches uitbrengen voor de Zune als voor hun Windows OS dan zal het idd nog wel eventjes duren :P
Anoniem: 46304
@Yucko3 december 2006 13:58
Toen de DRM van mediaplaier gekraakt was waren ze er anders als de kippen bij om een patch uit te brengen, die werd als critical security update nog voor patchtuesday verspreid.
En nu nog iemand die een kleine versie van Linux er op kan krijgen. Dat zou MS helemaal tegen de haren strijken. Arme Bill.
Ze zijn de zun eal aan het onderzoeken.
http://www.bunniestudios.com/wordpress/?p=131

Schijn nog al lastig te worden. ivm met beveiliging in de MX31 (cpu) zelf.
Als een team zo'n beveiliging inbouwd voor een miljoenen produkt, ga je natuurlijk niet de extensie checken om het bestands type te bepalen.. Mij lijkt dat dit dus bewust is gedaan..
Net zoals voor veel regio-beveiligde dvd-spelers de 'maintenance' codes om de regiobeveiling uit te schakelen op een of andere manier altijd publiekelijk beschikbaar komen. ;)
Tegen de film/muziek maatschappijen kunnen zeggen dat je je product hebt beveiligd en er heel veel van verkopen juist omdat die beveiliging makkelijk te omzeilen is. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee